Cel mai simplu crumble de măr pentru bebeluși

Știți că eu nu pot găti chestii complicate. Și nu-i pentru că nu mă duce capul. Ci pentru că 1. n-am timp și 2. n-am loc de bebelușa care e maximum de interesată de tot ce se petrece în zona bucătăriei și cum mă vede că mă apropii de oale, se cere în brațe pentru un loc cu vizibilitate bună la procesul tehnic. Dac-o iau în brațe, tre să gătesc cu o singură mînă, deci n-am cum face chestii complicate. Dacă n-o iau, mă trage de pantaloni pînă mă lasă cu dedesubturile la vedere, și asta nu-i deloc bine cu muncitori în casă.

Dar nici nu mă pot abține de la gătit. Pentru că-mi place să fac chestii pentru familia mea mîncăcioasă și pentru că-mi place să mănînc lucruri asupra cărora am control. Pentru că-mi place să gătesc pentru Sofia, care nu primește încă zahăr, făină albă, chestii procesate, prăjeli etc etc. Caut mereu soluții simple și rapide, obligatoriu sănătoase pentru toată lumea. Așa am ajuns la acest crumble de mere, care nu-i tocmai simplu de făcut (în sensul că tre să învîrți în oale vreo 45 de minute), dar are puține ingrediente și nu prea ai cum da greș cu el.

Aveți nevoie de:
2 kg mere bune
100 gr unt bio
200 gr făină de mei sau de hrișcă (sau de care vreți voi)

Opțional:
1 lămîie
5 linguri cereale integrale
1 praf de scorțișoară
2 curmale, un pumn de stafide, merișoare uscate sau fructe de goji

Trei mere se dau prin răzătoarea mare, apoi se pun pe foc într-o oală cu fund dublu, ca să nu se prindă. Restul merelor se taie bucăți. Eu am lăsat coaja, e gustoasă și se înmoaie bine la fiert. După ce mărul ras a stat pe foc vreo 15 minute, adăugați și merele bucăți. Mai lăsați la foc cu capac încă vreo jumătate de oră, să se pătrundă bine. Învîrtiți din cînd în cînd. Stoarceți și zeama de la o lămîie peste mere, dă un gust acrișor foarte bun. Puteți rade și niște coajă de lămîie peste mere, eu însă nu aș da coajă de lămîie bebelușilor, dar nah, voi decideți ce și cum. Înainte să iau merele de pe foc am aruncat peste ele și doi pumni de fulgi de ovăz integral, pentru o textură mai gumoasă la final. Puteți îndulci combinația cu niște stafide, curmale tocate sau fucte goji, eu am decis că merele sînt suficient de dulci singure.

Perfect, acum pregătim firimiturile, că de-aici îi și zic englezii crumble acestei semi-plăcinte cu mere. În robotul de bucătărie puneți peste cuțit untul la temperatura camerei, făina de mei și un praf de scorțișoară (opțional). Amestecați bine cu robotul pînă obțineți firimituri ca la biscuiții sfărîmați. Puteți face asta și cu degetele, dar durează ceva mai mult.

Într-un vas de yena, turnați merele fierte. Peste ele presărați firmiturile în strat aproximativ egal și acoperitor. Dați la cuptor 20-30 de minute, la foc mediu (180 gr. C). Nu vreți să se ardă făina, trebuie doar să devină aurie, dacă aveți un cuptor puternic, e posibil să se facă și în 15 minute, stați cu ochii pe geamul cuptorului. Gata! Firimiturile se bronzează și devin crocante, mărul se coace, o nebunie.

Nu se taie felii, nu vă așteptați la un look aranjat. Luați cu lingura și puneți în castroane (în farfurie se împrăștie firimiturile și nu vrem să dăm cu aspiratorul!). Merge foarte bine cu iaurt, smîntînă, înghețață de fructe făcută în casă… Noi o mîncăm simplă. De fapt, la noi nu se mănîncă, ci dispare pur și simplu. Îmi ia o oră să o fac și în 10 minute its gone! Dar oh boy, privirile satisfăcute ale celor mai dragi oameni mie… ohoo, da, garantat merită. Mere, unt, făină. Nu că-i simplu? Aproape magie!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4267

13 comentarii

    • Untul si faina formeaza firimiturile. Recitește te rog al doilea paragraf deasupra celei de a doua poze.

    • Untul bio e unt provenit din lapte colectat de la vaci care traiesc si consuma furaje, iarba bio, adica netratate cu chimicale. Untul insusi, la randul sau, nu contine conservanti, sau alte bazaconii. E asemeni oricarui alt produs bio – lapte, iaurt, legume etc.
      Ce se intelege in general prin margarina – grasimi vegetale tartinabile, sau pentru utilizare culinara – nu ar trebui oferit copiilor niciodata, sub nici o forma. Ce se gaseste in mod normal in comert sunt mixuri de grasimi hidrogenate, care fac foarte rau inimii, mai ales.
      On topic: pai, mie crumble-urile mi se par cele mai simple prajituri, n-ai de intins foi, totul este grosier, de ce sperii lumea si zici ca e cam mult de lucru? :-)))

  1. N-am facut niciodata un crumble pentru ca n-am realizat ca asta e modul easypeasy de a inlocui orice placinta cu mere sau alte fructe care e mai complicata si mai costisitoare, cu intins de foi si tot tacamul. Usor de facut, rapid de mancat, ideea e geniala.

  2. am facut azi reteta dar am adaugat si niste visine. a fost delicioasa. sabina mea a mancat de s-a spart. faptul ca nu se pune zahar imi place cel mai mult. multumesc ptr idee 🙂

  3. Esti minunată.
    Te urmăresc începând de ieri și nu mă satur a citi articol dupa articol.
    Sunt mămică pentru prima dată, cu bebele încă la purtător, vom face cunoștiință abia în Aprilie 🙂 însă cu dorința de a deveni o mamă bună pentru îngerașul meu și de a rămâne în același timp o soție bună mă documentez zilnic iar ceea ce citesc la tine ești de toată admirația.
    Îți mulțumim pentru că împărtășești cu noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *