Săptămîna 32, tura doi

Am intrat în ultimul sfert al cursei la finele căreia ne așteaptă încă un bebeluș perfect, posibil tot blond. A trecut repede, nesperat de foarte repede. Sarcina cu Sofia mi-am petrecut-o așteptînd, făcîndu-mi gînduri, pictînd pereți, călcînd haine minuscule, cosînd nori pe apărătorile de pat, imaginîndu-mi nașterea cu speranță și nerăbdare. De data asta n-am mai avut timp pentru nimic din astea. Uneori mă gîndesc la naștere, asta da, dar pentru că lucrurile au mers atît de diferit la Sofia față de ce-mi propusesem, acum sînt mult mai confuză. Atunci știam c-o să nasc natural și frumos, am greșit, acum habar n-am cum o să fie.

N-am cumpărat nimic încă, nu am desenat nimic nicăieri, de călcat n-o să calc nici un sfert de ciorăpel, doar privesc burta cum crește, programările la medic cum trec una după alta, primesc fiecare șut pe interior cu drag și uneori răspund cu N-am idee la întrebările Omului despre cum o să-l cheme, ce trebuie să-i cumpărăm, cum mă simt apropo de naștere. N-am mai citit nimic, doar m-am abonat la un tool online care-mi trimite informații săptămînale despre cum creștem, și eu și el.

Prin săptămîna 30 cu Sofia, pe 1 februarie 2012, scriam aici: Chiar dacă o să dureze 28 de ore, chiar dacă o să doară ca toate durerile la un loc, chiar dacă or să curgă lucruri din mine şi-o să ni se facă frică. Dureri au mai fost cu tot felul de prilejuri, uneori am crezut c-o să mor de durere (şi la colica renală, şi cînd mi-am zdrobit un deget la lift, şi cînd mi-au spart osul mandibulei pe viu, ca să recolteze nişte os pentru implantul dentar). Cît de rău poa’ să doară? Cît astea toate la un loc? De zece ori mai mult decît toate astea la un loc? Nu mă sperie asta, ştiu că nu poţi muri de durere. Ştiu şi că o să fim împreună acolo. Ştiu că după toată durerea asta o s-o avem pe ea şi că ăla o să fie cel mai fericit moment din toată viaţa mea. Pentru asta m-am născut, pentru asta l-am aşteptat pe el 30 de ani. Nişte durere, fie ea şi cea mai mare din lume, şi nişte tăieturi pe ici colo nu-s deloc importante.

N-a durat 28 de ore, doar vreo 6, a durut și a fost cumplit de obositor, am estimat corect că n-o să mor, n-am murit, ba dimpotrivă, am trăit mult, intens, cu el de mînă și apoi cu Sofia la sîn, tăietura a fost una singură, ca un zîmbet roz asimetric pe care acum nu-l mai văd pentru că e la umbra noii burți, complet altfel decît mi-am imaginat, dar asta a fost nașterea Sofiei și Sofia e minunată.

827030191pizapw1401774045

De data asta nu-mi mai fac planuri. Mă simt relativ bine, băiețelul crește în parametri, încerc să rămîn activă pentru Sofia și să găsesc soluții pentru următoarele luni, în care eu mă pot mișca tot mai puțin, iar ea se mișcă tot mai mult, și soluțiile astea nu-i convin și e tot mai lipită de mine și mai speriată, uneori se trezește noaptea să ne strige, alteori plînge ziua după mine, deși știe că sînt în camera vecină. Îi e greu și uneori mă simt vinovată că-i deranjez viața perfectă, că poate e prea devreme să înțeleagă și să accepte ce urmează să se întîmple.

Tehnic vorbind, sînt bine. Cu excepția unui nemernic de streptococ grupa B care se poate transmite copilului în timpul nașterii și care se tratează cu anitibiotic (pe care nu-s bucuroasă să-l iau, că nu știe nimeni de fapt ce efect are asupra omului din burtă), că deh, nu puteau fi toate perfecte. Am luat în greutate mai puțin ca la Sofia (deocamdata 13 kg), am o ușoară anemie pentru care iau supliment de fier, mai iau uneori Magneziu pentru crampele de la picioare, nu rețin apă, nu am contracții îngrijorătoare (am, dar din cele mici, nu foarte dureroase). Obosesc foarte ușor, e drept, am reflux uneori noaptea, dorm tot mai prost, dar în afară de asta, sînt bine.

Mai e puțin.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

97 comentarii

  1. Ciudat acest streptococ, l-am avut si eu, am luat ceva ovule, din pacate (sau din fericire, nu stiu) nu am nascut natural, din cauza apei care s-a rupt si dupa 24 ore de travaliu el tot nu iesea, am facut cezariana de urgenta. Multa sanatate la toti!

    • Si eu am avut streptococ in sarcina, care nu a trecut, defapt nu trece niciodata, cu nci un antibiotic. Dar bebe a fost bine, ai incredere in tine, in doctor, in bebe si in Dumnezeu, ca o sa fie bine.

    • Streptococul din grupa B e o bacterie care face parte din flora intestinala/vagin/anus a cam 25% din populatie (unele il au permanent, la altele apare si dispare). Aceasta bacterie benigna cat timp se afla in intestinele/zona genitala a unui adult, devine extrem de periculoasa daca e aspirata sau inghitita – in plamanii noului nascut de exemplu are alte efecte decat in intestinul adultului. Antibioticul se administreaza in travaliu pentru a diminua pe termen scurt numarul bacteriilor si pentru a preveni astfel infectia bebelusului (din acest motiv terapia cu antibiotic inainte de inceperea travaliului nu e efectiva). Riscul de contaminare e de 1 la 200 fara antibiotic, si cam 1 la 4000 cu tratament antibiotic. In cazul in care bebelusul e infectat in ciudat antibioticului preventiv (sau daca nu a fost timp de administrat antibioticul), tratamentul cu antibiotic intravenos e necesar pentru bebelus. E de observat ca statistic si fara antibiotic profilactic, cei mai multi bebelusi nascuti de mame colonizate cu streptococul de grup B nu se imbolnavesc (199 din 200), dar consecintele pentru cel 1 din 200 fara tratament imediat sunt extrem de grave (si inacceptabile in ziua de azi). Tratamentul antibiotic nu e necesar in cazul unei cezariene facute inaintea inceperii travaliului (si a ruperii sacului amniotic). Colonizarea cu streptococ poate fi un factor in plus care merita considerat in discutia despre riscurile si beneficiile incercarii unei nasteri naturale dupa cezariana.

    • E o decizie complicata. Doctorita ta, care iti cunoaste in detaliu antecedentele, poate evalua care sunt sansele unie NVDC reusite in cazul tau (nu stiu daca stii calculatorul asta, nu include toti factorii de risc si deci e posibil sa supraestimeze sansele de reusita, dar e util pentru o estimare de ansamblu: https://mfmu.bsc.gwu.edu/PublicBSC/MFMU/VGBirthCalc/vagbirth.html). Si in functie de sansele unei NVDC, toleranta la risc, si de preferinte personale, poti decide daca crezi ca merita sa incerci o NV. In cazul meu de ex, sansele unei NVDC sunt de sub 40% – combinat cu riscul de ruptura (minim 1 in 200, caz in care refacerea ar fi oribila), plus riscul de infectie cu streptococ B pentru bebe (1 la 4000 cu tratament antibiotic), plus riscurile crescute ale unei cezariene de urgenta fata de o cezariana programata, plus riscurile asociate cu o nastere vaginala (rupturi, prolaps) m-ar face sa nici nu incerc . Daca as porni cu sanse de 70-80% pentru o NVDC reusita, poate as incerca, poate nu – decizia ar fi destul de complicata, si ar depinde si daca as vrea sa mai am si alti copii sau nu. Sunt convinsa ca impreuna cu doctorita, o sa gasesti solutia cea mai buna pentru situatia ta.

    • Doctorita mea imi spunea ca a observat de-a lungul timpului ca femeile cu streptococ se refac local mult mai greu decat cele care nasc fara a avea acest streptococ, riscul de rupturi fiind mai mare. Plus, cu cat se administreaza maimulte antibiotice, cu atat flora e mai afectata. Cica a cusut o ora la o pacienta care nascuse natural avand streptocic si care insistase sa ia antibiotic inm ai multe etape, doar doar o scapa de streptococ inainte de nastere. Asta e doar ce a observat ea, nu stiu daca s-a scris ceva studiu pe subiectul asta. Mie inainte de nastere mi-a zis ca ma sustine sa nasc natural, dar e posibil sa ajungem la cezariana de urgenta si mai bine sa evitam asta. Eu am ales calea cea mai usoara sim ai simpla pentru toata lumea. Dar da, streptococul a fost singurul norishor negru in sarcina mea, poate mai mult mi-am facut eu griji, ca defapt medicul a stiut ce e de facut in tot acest timp.

    • Salut! Adica ai facut cezariana pina la urma? Multumesc pt info!

    • Da, am facut cezariana, dar nu as fi facut cezariana doar din cauza streptococului. Mi-as fi asumat riscurile de a naste natural cu streptocic si neplacerile cauzate de o epiziotomie. Am ajuns la cezariana pt ca bebe era cu piciorusele in dreapta, nu coborase destul, era marisor si cu cordonul de gat. Peste toate astea a fost si streptococul. Dar daca era doar el, incercam nastere naturala. Sigur o sa fie bine, in cazuri extrem de rare bebe ia streptococul, pe deasupra, ce naiba, doar nasti la privat unde au tot ce le trebuie, si medici si personal sa se asigure ca veti iesti perfecti din spital.

    • Buna ziua..Am dar de un post de al dvstra de pe blog, ieri, cautand pe net articole legate de nasterea naturala dupa cezariana.. Am citit si m am regasit in articolul in care erati f confuza cu privire la modul de a naste a 2a oara, dat fiind ca si eu imi doresc nespus sa evit sa ma „transeze” a doua oara, chiar daca la RM conditiile au fost ok, experienta mi a lasat urme adanci..urate..! Am cautat sa vad in continuare cum s a incheiat cea de a doua nastere, insa nu am gasit alt articol..imi puteti impartasi din experienta dvstra? Cum a decurs? Ati reusit natural pana la urma ?

  2. Sanatate si nastere usoara! Va fi bine, vei vedea! :* (Si totusi, nu ne spui si noua numele lui bebe2? 😀 )

    • Nu, dar mi-a luat-o inainte cea mai buna prietena a mea, si-a botezat baietelul asa, Rares are aproape 7 ani si na, e el, nu poate fi si al meu tot un Rares, nu mai merge, e luat.

    • De acord – va fi bine, pentru ca indiferent de cum decide Baietel ca e cel mai sigur pentru el sa-si faca intrarea in lume, sigur sunteti pe maini bune. Mai e putin!

  3. Da, vinovatia asta fata de primul copil mi-e tare familiara. Nici acum nu a disparut, pentru ca L inca este afectata de prezenta „intrusului”. Si cand te gandesti ca in primul rand pentru ea am vrut al doilea copil… Sper sa ajungem cat mai curand la perioada in care se vor aprecia unul pe celalalt.
    Sarcina usoara in continuare si toate cele bune Ioana!

    • Si eu tot doua ture de antibiotic. prima data a cedat, insa a reaparut in ultimul trimestru de sarcina si nu a mai cedat deloc…. 🙁 A fost si asta unul din motivele pt care am facut cezariana.

    • Antibioticul inainte de inceperea travaliului nu ajuta la nimic (in cele mai multe cazuri fiind parte din flora intestinala a persoanei, reapare si deci e inutil). Antibioticul intravenos (de obicei se administreaza penicilina daca mama nu e alergica) in timpul travaliului diminueaza temporar numarul bacteriilor, reducand astfel riscul de infectie al bebelusului (si fara antibiotic profilactic, doar 1 din 200 de bebelusi se infecteaza, dar nimeni nu poate sti dinainte al cui e acel 1). In timpul travaliului, in mod standard se administreaza cate o doza la 4 ore in functie de cat dureaza travaliul (sau cel putin asta e standardul unde locuiesc eu acum). Antibioticul nu e necesar in cazul unei cezariene programate.

    • Stiu ce spui, dar: cezariana programata iese din discutie. Travaliul la a doua nastetere e mult mai scurt ca la prima, eu nu voi avea 4 ore in care sa primesc perfuzie (primul travaliu a durat 6 ore). In unele cazuri, antibioticul administrat din vreme rezolva problema.

    • Nu e nevoie de 4 ore pentru administrarea antibioticului (cred ca n-am fost eu clara), dureaza 5-10 minute, dar standardul (cel putin unde locuiesc eu) e ca la fiecare 4 ore sa se administreze o doza noua (in functie de cat dureaza travaliul, daca de ex dureaza 6 ore, e timp pentru maxim 2 doze, mai probabil o singura doza). Studiile au aratat ca antibioticul administrat inainte de travaliu e inutil, pentru ca de obicei pana la travaliu mama e recolonizata; administrat in timpul travaliului scade riscul de la 1 la 200 la 1 la 4000 (motiv pentru care tratamentul standard in tari ca SUA, Germania, etc e sa nu administreze antibiotic decat in timpul travaliului). Probabil si in cazul unui travaliu super-scurt, o sa ai timp de o doza de antibiotic, mai ales ca in cazul tau e recomandat sa mergi la spital imediat ce incepe travaliul.

    • Sigur ca nu dureaza 4 ore administrarea, ci atit (am citit ca) e necesar ca antibioticul sa reduca flora din col si vagin. Mi-e teama ca nu va mai fi timp si ma tenteaza sa incerc un tratament inainte. Evident, nu vreau sa iau antibiotic degeaba. Pe de alta parte, degeaba ma chinui sa nasc natural daca baietelul va lua streptococ si va sta 5 zile cu antibiotic in vena.

      Teoria e simpla, se gaseste pe internet, problema e ca decizia e asa, mai practica… 🙂

    • Da, si problema e complicata si mai mult pentru ca si cu antibiotic 1 din 4000 de copii tot poate lua streptococul (cazul meu, desi am avut timp sa primesc 3 doze de antibiotic, si desi in final bebe s-a nascut cu cezariana; in cazul nostru, o cezariana planificata ar fi fost mai buna pentru bebe, dar nu aveam de unde sti dinainte). Si riscul de 1 la 4000 e mic fata de 1 la 200 sau chiar 1 la 100 (cat e riscul unei rupturi uterine).

    • Eu am avut la ambele sarcini streptococ B.
      La prima nastere am inceput sa pierd f f putin lichid (se presupune ca s-a fisurat sacul amniotic) si stiind ca am streptococ B am plecat seara spre spital. M-au oprit in spital si pentru ca nu pornea nici un travaliu mi l-au indus a doua zi dimineata. Toata perioada am primit antibiotic intravenos la 4h. Am nascut natural, dar f greu, bebe a fost ok.
      A doua nastere, in Germania, stiam din nou ca am streptococ B. Mi s-a rupt apa la 5 dimineata si la 8 dimineata nascusem deja, natural. Nu au avut timp decat de o singura doza de antibiotic intravenos (dimineata cand am ajuns). Bebelina a fost ok, nu a luat nimic.
      La nici una din sarcini nu mi s-a dat sa iau antibiotic preventiv, innaintea travaliului. Mi s-a spus ca ar fi inutil.

    • Buna, cum poti descrie pierderea de apa. Si eu am streptococ de tip B, maine facem 40 sapt si marti dimineata suntem programati la cezariana, gasesc destul de des tamponul zilnic ud complet, nu are secretia nici o culoare si nici un miros special…am raportat aceasta problema doctorului si mi s-a spus ca nu avem membranele fisurate (asta acum o luna)… Insa imi este tare frica sa nu se fisureze si sa urce streptococul la bebe…

    • Eu am luat antibiotic in ambele sarcini, la mine infectiile cu E.coli sunt foarte frecvente :-(. In ambele sarcini, ajunsesem sa merg noaptea la baie din juma’ in juma’ de ora, fara nici un rezultat, doar din cauza de arsuri locale. La birou era jenant de-a dreptul, mi-era si foarte sete mereu, ajunsesem sa ma restrictionez de la apa, chit ca e important sa bei apa multa cand cu sarcina, cu infectie, separat, dar cu amandoua graamada! Am luat Augmentin si copiii au fost foarte bine. La Tudor, varsta gestationala era mai mica – undeva la 4-5 luni, la Ioana a fost si mica, si mare – 4 luni si 8 luni. Acum, de exemlu, cand nu mai am sarcina, dar E-coli se umfla din cand in cand, am luat Zinnat.
      Eu nu sunt medic, stiu ca e doar o parere, dar cred ca, asa cum ai incredere in dr cu care nasti sa te asiste si sa te ajute pe parcursul sarcinii, poti avea incredere ca iti va prescrie ce mai bun pentru tine si pentru bebelus!
      Sentimentele de vinovatie vor mai continua o vreme, dupa ce nasti, din pacate :-(. Ai mei au 5 si aproape 2 ani si e greu inca sa le armonizez programele de joaca, de somn, de parc. Mereu am senzatia ca pe Tudor il dezavantajez, el are nevoie sa iasa mai mult, sa faca mai multe, dar ea ne tine (inca) pe loc :-).

    • Ai incercat un atibiotic natural in paralel? Stiu ca exista ceva in gama Biosept, dar nu stiu daca e recomandat pentru sarcina, ca s-ar putea sa dea contractii. Eventual vorbeste cu un medic naturist, poate daca mergi pe ambele „fronturi” ai mai mari sanse sa scapi de el.

  4. Ahhh streptococ b!!! 10 zile cu flexura in mana, de 2 ori a trebuit schimbata pt ca s-a „infundat”. Cred ca asta a fost partea cea mai neplacuta din sarcina mea. Daca nu il tratezi acum poate face mai mult rau cand se naste bb. Si cu crampele la picioare am avut de furca dar am luat Biolectra si era muuuult mai bine. Iar pt reflux eu beam lapte cald si ma ajuta

    • Daca mama nu are simptome, streptococul B nu se trateaza in perioada de sarcina, ci se da antibiotic profilactic in timpul travaliului.

    • Am inteles ce ai zis ( deja de 5 ori) dar eu am urmat tratamentul cu antibiotic cu 2 sapt inainte de nastere si am repetat analiza cu 1 zi inainte de nastere si nu il mai aveam. Nici nu m-ar fi primit intr-o rezerva dubla daca il aveam:))) ideea e ca se poate scapa de el, doar ca nu are sens sa iei antibiotic devreme in sarcina, ci cat mai aproape, eventual sa termini cura fix inainte de nastere cu cateva zile

    • Cred ca am exagerat cu repetatul, dar studiile pe populatii au aratat ce e eficient si ce nu (si ca se „scapa” de streptococul respectiv doar pentru scurta durata pentru ca e parte din flora persoanelor care il au, si deci se reface), si ca atare standardele de tratament (cel putin in tarile unde cunosc procedura) reflecta acest lucru (in multe tari, daca ai fost o data pozitiv in sarcina curenta sau chiar in cea anterioara, se considera ca esti colonizat la nastere indiferent de ce arata cultura de moment; la fel daca testul nu a fost facut). Probabil ca un tratament dat cu o zi inainte de nastere are acelasi rezultat ca si cel administrat in timpul travaliului (si pentru o parte din populatie, poate avea efect si mai indelungat), dar cum putem ghici exact cand se declanseaza travaliul?

  5. Si aici la noi tot saptamana 32…tot cu streptococ. De fapt sper sa fie fara: tocmai am terminat de luat uratele de antibiotice(si niste homeopate sa sporim sansele de reusita) si ma pregatesc de un nou control in urma caruia sper sa aud: gata! nu mai e.
    Si eu sper la o nastere naturala si blanda si perfuzia aia cu antibiotic (pe care am inteles ca ti-o pun in cazul in care domnul streptococ nu cedeaza) imi altereaza feng-shuiul….:( Fer luam si noi de vreo luna si analizele arata mai bine.
    Ai dreptate: mai e putin! putin de tot…

  6. Eu sunt in saptamana 34, 9 kg, burta imensa si copil de 2 ani acasa. Nu mai pot iesi singura cu el afara pentru ca nu pot tine pasul cu el si nici legat de mine nu vreau sa il tin. Ne jucam in casa si seara ne plimba tati. Fer iau si eu, si Magne B6 si nu mai am carcei noaptea. Doctorul insista pe cezariana programata, desi nu am avut nici un fel de problema vreodata. Eu voi insista sa impingem termenul cat de mult se poate (sper sa fie mai…neprogramata). Primul a iesit cu cezariana la 42 saptamani pentru ca nu vroia sub nici un chip sa iasa de acolo, iar acum nu ar sta locului decat in somn.
    E foarte frumos sa fii mama, si e foarte frumos sa fii mama insarcinata.
    Parca am o usoara melacolie ca va fi ultima sarcina (am vrea sa ne oprim la dar…cine stie).

    Temeri, ganduri…ma inunda mereu. Daca voi putea fi o mama buna pentru amandoi? Daca..daca…daca. Dar am incredere in baietelul meu (cel mare as putea spune), cu el lucrurile au mers foarte lin si cred ca va fi un fratior minunat. Iar daca el e fericit, mami e fericita si bebelina va fi si ea fericita. Si tati, bineinteles!

    • Faptul ca pentru prima nastere a fost nevoie de cezariana la 42 de saptamani nu inseamna deloc ca nu ai avut probleme niciodata – dimpotriva. Poate ar trebui sa discuti cu doctorul sa-ti expuna motivele pentru care insista sa fie cezariana si de data asta – sunt convinsa ca nu e pentru ca asa are el chef (dar poate nu a avut destul timp sa explice de ce nu esti o candidata buna pentru o incercare de nastere vaginala dupa cezariana).

  7. Asa curajoasa am intrat si eu in travaliu considerand ca nu pot sa mor de la asta. Cand am intrat in ultima faza de contractii la fiecare minut de nu puteam sa respir si corpul imi era ca o pompa gigantica, urlam si imploram dupa epidurala, orice… Nu au apucat sa-mi faca nimic. Eram in transa. Oamenii vorbeau cu mine si eu nu mai intelegeam nimic. De altfel nici nu-mi amintesc totul. Stiu ca dupa am inteles de ce prefera lumea cezariana. A fost prea rapida si m-am rupt in multe locuri, am avut multe copci si n-am putut sa stau in fund 3 saptamani. Am zis ca sunt nebuna daca o sa mai trec prin asta din nou… si ete ca la 2 ani jumate distanta ma pregatesc sa o iau de la capat. Cezariana nu intra in calcul. Nu e cea mai buna varianta pentru bebelusul meu. Altceva nu conteaza…
    Tin pumnii sa nasti asa cum iti doresti!

    • Pentru bebelus, cezariana e cea mai lipsita de risc – nu inseamna ca toti bebelusii trebuie sa se nasca cu cezariana, exista multe considerente si discutia de riscuri/beneficii e complexa, dar pentru bebe in sine nu cezariana e cea mai rea cale sa se nasca.

  8. Si la noi, Dr. mea – RM a spus ca voi lua pe sf de sarcina, asa am facut, augumentin in sapt 38-39. La analizelw din spital nu a iesit. Am nascut prin cezariana, bb nu a luat. Doar un e-coli pt care a primit si el 3 tipuri de antibiotic, 6 zile 🙁

  9. Am avut si eu streptocic B din saptamana 14 pana la sfarsit. 3 ture de antibiotic, 5 de ovule, intravenos la nasterea naturala, analize suplimentare pt bebe. Bubulina a fost sanatoasa, nu iti face griji, sansele ca bebe sa il ia sunt fff mici si cel mai important este ca stii ca exista. Multa sanatate si nastere usoara!

  10. Dupa ce am citit 2 ani blogul tau, ar fi chiar culmea sa nastem in acelasi timp! Tot 32 de saptamani, tot Regina Maria. Si pentru ca aveai zilele trecute un post despre (ne)vinovatie, marturisesc cu mana pe inima, desi ar putea exista ceva pietre ridicate si indreptate impotriva-mi, ca nu ma simt vinovata ca am optat de la bun inceput pentru cezariana. E drept ca incerc sa ma pregatesc psihic si pentru o nastere naturala; la fel cum tu ai vrut sa nasti natural prima data si socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea de la spital, asa si eu cred ca se poate intampla acelasi lucru, dar invers 🙂
    Nu stiu de ce, inca nu mi s-a facut analiza pentru streptococ B (dar stiu ca se poate face pana la 34-35 de saptamani), dar stiu ca in general trece de la prima runda de antibiotic, so not to worry!
    Grijile mele se indreapta mai mult asupra celei mici, care de la inceput nu a miscat in burtica prea bine (motiv de stres mare pentru mine) desi toate ecografiile arata ca e bine. Eu nu stiu ce inseamna suturi la ficat/ rinichi/ coaste, desi le-as primi fericita pe toate. In schimb traiesc fiecare moment asteptand orice miscare, oricat de mica. Iar cand ii simt piciorusele sau micile incordari de abdomen, sau sughiturile, traiesc cea mai mare bucurie!

    • Buna Mihaela,
      Iti raspund doar ca sa te incurajez. Am o fetita de aproape 6 luni, care la fel ca si a ta din burtica nu misca foarte mult si nici foarte tare, sau poate nu o simteam eu (pentru ca ecografiile aratau ca s-a intors de vreo 2 ori in burtica intre saptamaile 30 si 34-era ba in pelviana, ba cu capul in jos). Credeam atunci ca sunt singura graviduta care poate sa doarma noaptea si pe care nu o trezeste copilul cu loviturile in burta; ma trezeam noaptea si stateam intinsa pe spate si asteptam sa miste. Si s-a nascut sanatoasa, e vioaie tare si vesela toata ziua. Acum da din picioruste incontinuu, cred ca vrea sa recupereze si cele 9 luni din burtica. Nastere usoara!

    • Mihaela, daca doresti cezariana, go for it. Mai lasa-i pe altii in pace si alege PENTRU TINE. Nu nastem noi in locul tau, tu esti in bataia ‘pustii’ 😉

  11. Si eu am nenorocitul asta de streptococ si urmeaza sa nasc natural in cateva zile. Dr mi-a spus ca tratamentul nu se face decat in timpul travaliului pentru ca streptococul nu poate fi combatut decat pe perioada tratamentului, dupa care reapare. Mi-e putin frica, dar am incredere in Dumnezeu ca totul va fi bine. 🙂

    • O sa fie bine, cu antibiotic in timpul travaliului doar 1 din 4000 de bebelusi se infecteaza; bebelusul va fi oricum urmarit si va fi bine ingrijit in orice eventualitate. Putina frica e normala, dar la final datorita medicinii moderne, poti fi sigura ca va fi totul bine.

  12. Intereseaza-te daca poti lua Cervugid ovule.Eu m-am luptat ani de zile cu E coli,am luat antibiotice felurite,am bagat si intravenos si doar cu Cervugid am scapat,miraculos as zice.Am citit acum un pic din nou despre el si vad ca e recomandat si pentru streptococi,dar intreaba si cerceteaza mai bine.Bafta!

    • Mura, really?

      Ma lupt de cel putin 15 ani cu E.Coli, am luat munti de antibiotice si degeaba. Dispare pe moment si reapare cam la 1,5- 2 saptamani. Analizele nu au aratat nici o malformatie sau ceva iesit din comun( urografii, ecografii, analize de sange). Acum in sarcina vad ca nu am mai avut probleme din luna a 2-a. Esti fericita ca ai scapat! 🙂

    • E coli e parte din flora intestinala normala – numai cand sunt ingerati (si numai anumite tulpini) sunt problematici (de-aia e necesar sa ne spalam pe maini dupa toaleta). Deci in mod normal, nu trebuie facut nici un tratament impotriva lor.

    • Dap,eu am avut infectii urinare din gradinita!si abia la batranete 🙂 am scapat- cu Cervugidu asta.Tot pe net am auzit si eu de el ca solutie.Am incercat ca,nah,ce putea sa mi se mai intample dupa tot felul de tratamente,de stat prin spitale…si a functionat.Apoi,in sarcina, chiar ma asteptam sa reapara,dar nu.

    • eu am scapat de infectiile urinare cu e-coli (aveam 4-5 episoade pe an, in fiecare an, de la 16 ani) cu merisoare confiate. am mincat un pumn pe zi o luna si de atunci (se fac 3 ani) nu am mai facut nici macar o infectie urinara).

    • Aham,merisoare confiate bun,plus ceaiuri de matase de porumb,codite de cirese,ienupar(daca nu ma insel),ca sa tii sub control macar.Interesant ca ai ucis-o cu merisoare.

    • La mine a mai mers sa tin infectia sub control cu Renostim pastile( sunt din plante, se gasesc la plafar), luam cate 4-6 /zi pana dispareau simptomele. Dar nici pastilele nu mergeau daca nu le luam imediat… Dupa sarcina o sa incerc Cervugidul, merci de info! 🙂

  13. Draga Printesa,
    Te urmaresc din umbra de multa vreme. Sunt insarcinata cu primul copil si sunt exact in saptamana 32 de sarcina. Ma simt asa cum te simteai tu la tura 1, dar ma recunosc si in ceea ce scrii despre tura 2. Emotiile sunt mari, asteptarile sunt incerte, durerile nu am de unde sa stiu cum sunt, dar tare ma ajuta sa aflu ca nu se moare din asta! Nu am fost trecuta prin prea multe pana acum si mai ales nu in ceea ce priveste mediul acesta medical, (si nici nu imi doresc sa am ocazia de a experimenta prea multe) dar sper din suflet sa fiu puternica si sa fie bine!
    Ma ajuta foarte mult ceea ce ai scris tu si iti multumesc pentru asta!
    Sarcina usoara! Nastere usoara! Curaj, mult curaj! Te pup!

  14. Noi ca variante de nume am avut:
    Dragos, Matei, Iancu, Ianu, Ian (accent pe a si nu pe i), Rares
    mai erau bunicii: Sorin, Marius, Mihai, Constantin…

  15. Abia astept(am) sa-l cunoastem pe micut si sunt convinsa ca sentimentul e reciproc. Cred ca te-ai gandit deja la niste nume de delfini :D… Am un coleg de liceu cu doi baieti: Sava si Sever (imi plac numele lor grozav!). Nu am idee despre steptococul dumneavoastra dar am gasit mai multe informatii impaciuitoare zic eu, aici (pe mine dupa standardele astea m-au „tratat”, NOT): http://americanpregnancy.org/pregnancycomplications/groupbstrepinfection.html
    Pe scurt: according to the CDC, if you have tested positive and are not in the high risk category, then your chances of delivering a baby with GBS are:
    1 in 200 if antibiotics are not given
    1 in 4000 if antibiotics are given
    Salutam familia regala cu reverente.

    • Omu are plan A. Asa se face ca numele meu preferat de baiet a ajuns la al doilea nascut, ca nu i-a placut omului la primu’ 🙂

    • Da ma, nu se lasa, o tine pe a lui de la inceput, eu mai vin cu idei, el nu, fratie, alex, traian si victor sau nimic!!!

    • Adica Anton nu mai e in carti? Tata e Victor si ii spuneau Vic, Relu (de la Victorelu). Eu ii spuneam Icu(shor) 🙂 Nichita, sau e mainstream deja?

    • Nu anton, nu nichita. Alex victor traian. Cred ca deja am incercat tot.

    • Cand eram „mica” imi doream un baietel pe care sa il cheme Alex. Acum, cand sunt „mare”, am un baietel pe care il cheama Victor. Si e mai bine, se pronunta usor si international… doar brazilienii ii mai ziceau „Vitor”, dar tot se intelege. 🙂

  16. da … streptococul asta e cam nenorocit ! mi-a iesit prima dat in saptamana 23-24 , am repetat si nu mai iesise , in saptamana 30 mi-a iesit mi-a iesit din nou si am facut din nou tratament . In sapt 37 ( la ultima analiza de secretii ) a iesit negativ si eram f bucuraoasa . La nastere ( vroiam natural deci am avut 6 ore travaliu si dupa m-a bagant in operatie ) bebe a luat . Chit ca erau sanse f mici sa ia , ca era ultima oara negativ plus ca nu a fost nastere vaginala … a luat in sensul ca analizele indicau un CRP crescut si avea niste secretii ( i-am facut 5 zile de antib in branula din ziua 2 ) . Dar e ok , nu a avut nimic ..e bine sanatos nebolnavicios cum credeam eu ca va fi din cauza ca a luat streptocucul si i-am slabit sistemul imunitar cu pastile . Am nascut la RM …am stat linistita ca fac totul ok si conditiile sunt ok .

  17. Printeso, trebuie sa iti marturisesc ceva. Cand am inceput sa te citesc regulat, iti asteptai Delfina. Eu eram insarcinata cu al doilea copil. Si sa stii ca la un post mi-am facut cruce si am zis ca nu esti pe treaba ta. :)) Ziceai ceva de genul ca vrei sa faci live blogging din sala de nasteri. M-am gandit, Jesus, nu stie ce-o asteapta…

    Sa ai o nastere mai usoara de data asta! Tinem pumnii!

  18. Buna Printesa , scuze daca deviez cumva de la subiect , sunt insarcinata a doua oara am 20 de saptamani , cerclaj facut saptamana trecuta si din pacate o candidoza pentru care iau ovule Gynizol , ai idee daca si candida poate afecta nasterea ? Doctorita mea mi-a spus ca o sa tot reapara , eu am luat si inca iau Utrogestan si am citit despre el ca poate reactiva candida , care dupa cum am inteles este prezenta in organism in stare latenta . Te citesc de mult , te admir si iti doresc nastere usoara !!

    • Andreea, eu am avut candida multa vreme (intr-un an de zile am facut aproape in fiecare luna) si doctorita mea mi-a spus sa am grija la dulciuri, si daca pot sa nu mai mananc deloc. Asta nu e un tratament in sine, dar ajuta foarte mult daca ai scapat de candida sa nu mai reapara. La mine nu a fost cazul de bebe, dar oricum acuma am scapat si sunt bine. Nastere usoara si bebe sanatos!

    • Si uitasem.E bine sa folosesti acelasi gel de dus, sa nu il schimbi (daca cel nou are un ph diferit de cel vechi, iarasi candida poate reaparea). Nu stiu de ce doctorita ta a zis ca o sa tot reapara, ca eu ma gandesc ca daca identifici cauza, nu ar mai trebui sa reapara. Dar precis totul e altfel cand astepti un bb…Sanatate multa!

  19. Si eu am avut streptococ B in trim 2, am facut o cura de Zinnat. In trim 3, am repetat analiza dar pana sa primesc rezultatul a venit bebe. Cand m-am internat mi-au facut antibiotic intravenos cu toate ca am nascut in 2 ore din momentul in care am ajuns in spital. Proteina C a iesit 8 ( valorile normale 0-5), bebe a avut antibiotic 2 zile, dupa care am repetat proteina si a iesit negativa. Am uitat sa-ti zic ca a fost nastere naturala. Am intrebat-o pe doctora daca ar fi fost mai bine din acest punct de vedere sa-mi faca cezariana si a zis ca nu, ca odata ce eu am avut infectie inca din trim 2, putea f bine sa ia si bebe. Colega mea de salon a nascut prin czariana si cu toate astea bebele ei a „mostenit” infectia si a stat 5 zile cu antibiotic.

    • Nu conteaza de cita vreme ai streptococul, cita vreme membranele sint intacte, copilul nu se poate infecta. Prin cezariana, daca mediul e steril, iar nu prea are cum sa ia microbul, pentru ca nu vine in contact cu canalul nasterii.
      Mie teama mi-e ca medicii astia ai nostri dau antibiotic copilului by default, ca sa fie siguri, asta as vrea sa nu ni se intimple si noua.

    • Cred ca testele ar trebui facute oricum la sfasitul sarcinii (saptamana 35+), nu de la inceput, cand poate sa iti apara-dispara-reapara.

    • temerile tale sunt intemeiate pentru ca exact asta se intampla in spitale. se da tratament cu antibiotic by default. si eu am avut streptococ si inainte de a ma prezenta la spital imi facusem acasa(dupa ce ma documentasem temeinic pe tema asta) o declaratie pe hartie in care ceream ca sa nu mi se administreze antibiotic pe perioada travaliului sau bebelusului dupa nastere. eu am patit exact ca tine – chiar coincid f tare povestile noastre de nastere -diferenta ca am nascut un baietel la 3 luni dupa Sofia- asa ca nu o lungesc – pe scurt am ajuns la cezariana de urgenta si bebele nu a luat streptococul si mi s-a zis ca ei de fapt il dau preventiv si ca sansele ca bebelusul sa il ia sunt de fapt f, mici dar prefera sa nu se complice ei – ceva de genul mi s-a zis.
      chiar astept sa ne mai povestesti pentru ca si eu in cazul in care va veni al doilea bb voi trece prin aceleasi temeri ca si tine. ma gandesc si eu la o nastere naturala pentru ca prima oara am stat 5 zile in spital si nu ma vad stand atata cu al doilea si sa il las pe primul acasa. ar fi prea traumatic pt amandoi. asa ca din start plec cu ideea de a naste natural chiar si dupa o cezariana chiar si avand streptococ.

  20. Am un nume pentru tine, nu am apucat sa il trec la articolul in care era vorba strict despre asta: Vlaicu
    Mi s-a parut foarte simpatic 🙂
    Pe baietelul meu il cheama Zeno, dar nu e un nume prea neaos 😀
    Toata lumea ma intreaba de ce ii zic asa, doar sigur nu il cheama asa :))
    Sarcina usoara! Te urmaresc cu drag 🙂

  21. mai printesa..de ce nu scrii tu o carte despre sarcina, parinteala, copii si alte d-astea…esti minunata…iar copiii tai sunt al naibii de norocosi ca te-au ales ca mamica 🙂
    sarcina usoara in continuare 🙂
    pentru mine esti un model 🙂

  22. Daca cezariana e facuta dupa ruperea membranelor, riscul pentru bebe de a se infecta e acelasi ca si la o nastere vaginala (cazul de cezariana, in absenta mai multor detalii, e irelevant). Ce e un pic suspect e ca doua cazuri sa existe in acelasi spital in acelasi timp, si e posibil ca doctorii respectivi sa fi actionat extrem de conservativ (in spitalul unde am nascut eu, au extrem de rar cazuri de copii care sa se infecteze desi mama a primit antibiotic la timp). Pe de alta parte, dat fiind efectele devastatoare ale unei infectii cu strpetococul de grupa B netratat, e probabil preferabil ca au actionat ultra-conservativ decat deloc.

  23. Ma uit la pozele cu burticile si zambesc. Imi aduc aminte de ale mele si parca asa au fost si ale mele, a fetitei mai rotunda si a baietelului mai tuguiata. Si la fata am avut si un posterior muuuult mai lat. 🙂
    E prima oara cand aud de acest streptococ B. 🙁

  24. Buna .Ca sa impaci omul.poti pune si numele pus de delfina .Pe pustiulica al meu il cheama Horia Andrei.
    Sarcina usoara in continuare,nastere fara probleme.

  25. Citind articolul tau parca m-am vazut in oglinda cu a doua sarcina. Mai am o saptamana pana nasc si realizez ca inca nu am avut timp sa fiu gravida. Cu primul baietel totul era curat, calcat, calculat, acum nici nu am simtit cand au trecut cele 9 luni.
    Iti doresc o sarcina usoara in continuare si sper din suflet ca streptococul sa nu va creeze nici o neplacere.

    http://www.modernfamilydiet.com

  26. Buna. Eu am avut o experienta foarte urata cu streptococul asta. Mi-a iesit pozitiv in analize, am incercat sa scap de el, fara succes (fiind alergica la penicilina, am luat eritromicina – cf antibiograma). Am ales sa nasc prin cezariana, tocmai pt a reduce riscul transmiterii la copil. Si chiar si asa, copilul a contact streptococul si a facut pneumonie in primele ore dupa nastere. A fost la terapie intensiva 5 zile, sedat si intubat, antibiotic 10 zile. Finalul a fost fericit, dar am trecut prin momente grele si am ramas marcata. Am nascut la Regina Maria si am avut parte de tratament si monitorizare permanenta, nefiind nicio limitare materiala sau de orice fel. Nu vreau sa sperii, dar se pare ca se poate transmite chiar si inainte de nastere si nu se cunoaste inca cum anume (cazuri ff rare, dar se intampla). Succes si nastere usoara!

  27. Tocmai ce am nascut ieri, natural, fiind purtatoare de streptococ B, iar puiutul meu e sanatos, au iesit bine analizele. La internare mi s-a facut o doza de antibiotic, iar la 3 ore dupa ea nascut. Deci iata si un caz feticit (cum sunt majoritatea) 🙂 Ai incredere ca totul va fi bine! 🙂

    • felicitari, Mada, sa fiti sanatosi, adaptare usoara! Multumesc pentru incurajare!

  28. Servus Ioana,
    citesc cu multa placere articolele tale si acum, citind acest post, simt nevoia sa „te bat pe umar” si sa iti spun „mai e putin, intr-adevar, si va fi minunat”. Cea de-a doua sarcina a mea este similara cu a ta, in parametri generali, inclusiv in ceea ce priveste afurisitul de streptococ; am luat si eu antibiotic, din fericire a trecut. Bebe nu l-a luat si s-a nascut fara probleme majore (problemele le-au facut cei din jurul meu si al lui dar asta e alta poveste); iar viata cu doi copii, in ciuda fricilor lui Maxim, baietelul meu mai mare, s-a dovedit fabuloasa, plina, rotunda. Iti doresc si tie acelasi lucru plus o nastere usoara, asa cum nu indraznesti sa ti-o doresti.
    Cristina

  29. Printesa, mai stii ce fier ai luat si cat era hemoglobina? Eu nu sunt pentru suplimentele sintetice, insa am ceva ameteli si vreau sa imi repet analiza la hb…si crampe la picioare de care aveai? Ca si mie mi se pun cam des carcei si mi-s picioarele foaaaarte agitate…o fi tot lipsa de magneziu? De care magneziu ai luat?
    MErci mult!!!

    • nu mai tin minte cifre, dar nu am luat fier decit citeva zile ca ma constipa f tare. magne b6 am luat, iau si acum. sarcina usoara!

  30. Pana la urma cum ai facut cu Streptococul B? Ai luat antibiotic? Ai apucat sa iti repeti analiza inainte de nastere? Am si eu streptocoul, dr. mea m-a pus pe antibiotic si ovule, am aproape 38 de sapt si mi-as dori sa nasc natural. Bebele a scapat de antibiotic la nastere? Si mie mi-e frica sa nu ii faca preventiv fara sa fie nevoie.

    • Am decis sa nu fac tratament inainte de nastere, era risc prea mare sa revina si atunci am fi inghitit antibiotic si eu si bebe degeaba.. Am primit in travaliu antibiotic perfuzabil, bebe nu a luat, nu a fost nevoie de alt tratament .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *