Glande ecrine și apocrine

Că tot vorbeam acum cîteva zile despre ordinea prin haos de la mine din casă (prilej cu care am descoperit că nu-s deloc specială și că o grămadă dintre voi practicați stilul de organizare smuls și aruncat prin toate colțurile, bine-mi pare să observ că nu se mai pune atîta preț pe ordine, de ce-o fi ea importantă, ordine tre să fie în cap și-n suflet, în casă zic eu că poate fi și dezorganizare, dar despre altceva voiam să scriu azi, e destul de evident cam cîtă ordine e la mine-n cap, dar deh, cred că e scuzabil zilele astea), azi aș vrea să vorbim despre organizare în tratarea cu respect a zonei subrațului.

Vă simt confuzia din privire. Detaliez mai jos.

Știți că vara asta sînt ambasador Dove Invisible Dry, adică am misiunea importantă de a vă povesti cîte ceva din ce descoperă ei despre noi. Azi am două informații, ambele despre axilă:

1. Conform unui studiu Dove, de fiecare dată cînd te epilezi, 36% din ceea ce îndepărtezi este piele. Auch, right?

2. Un raport Dove publicat în International Journal of Cosmetic Science a descoperit noi lucruri despre pielea subraţului, și anume că aceasta este unică pe corpul uman. Pe lângă foliculii de păr şi glandele sebacee pe care le conţine, este populată de glande sudoripare ecrine şi apocrine. Este recunoscut astfel faptul că principala cauză a iritării produse de epilarea cu un aparat de ras este indepărtarea primului strat de piele (stratum corneum).

Ce putem face așadar să ne protejăm zona asta atît de sensibilă și populată cu elemente importante pentru sănătatea noastră? Am putea să nu ne mai epilăm, de exemplu. Dar oare chiar am putea? Eu nu-s dintre cele mai duse la cosmetică femei din lume, dar epilatul e sfînt, în primul tînd din motive de igienă și confort, că despre să-fiu-sexy-pentru-soț încă nu poate fi vorba.

Indiferent că e cu lama, aparatul sau crema epilatoare în propria baie, ori ceară la salon, epilatul în zona axilei trebuie să se întîmple în mileniul 2 3, e musai (cred)! Și ca să nu ne rănim pielea și mai mult (după ce tocmai am smuls o treime din dînsa), ideal ar fi să n-o agresăm cu produse cosmetice nepotrivite, ci s-o ajutăm cu hidratare și îngrijire cît mai bune. Pentru că dacă e să fim sincere, nu ne omorîm cu alintarea zonei cu pricina, așa-i? De față avem grijă că deh, o vede toată lumea. De mîini la fel, pînă și de călcîie ne preocupăm extrem. Subrațul e așa, un fel de rățușcă urîtă care, din diverse motive, primește puțină atenție spre deloc. Cine stă să ne verifice calitatea pielii subrațului?!? Numai că iată, se pare că zona cu pricina e destul de importantă (glandele apocrine produc sudoarea rece, cele ecrine ajută la eliminarea sărurilor în exces).

Deodorantul Dove cu ¼ cremă hidratantă ajută la repararea în cinci zile a pielii subrațului dupa epilare, ceea ce sună foarte bine, dacă mă întrebați pe mine.

Voi aveți grijă de pielea de la subraț? Că eu sigur sînt restantă la capitol. Dar n-o să mai fiu.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

42 comentarii

  1. Acum sa nu zici ca-s rea, dar sa stii ca suntem in mileniul 3 😛
    Cat despre ingrijit – da, eu (dar nu intotdeauna, spre rusinea mea, ) dau cu crema de corp dupa ce ma epilez (cu aparat de epilat sub apa, ca imi pare mai bland decat alte variante).

    • Pff, -s-a schimbat mileniul si eu nici n-am observat… 🙂 Am corectat, 3, desigur, inca de cind am terminat eu facultatea, acum aproape un mileniu…

  2. Stii faza aia din reclama cu 9 din 10 femei? Eu sunt aia UNA :)). Mie Dove imi usuca pielea. Rau de tot. Alte recomandari ai :)?

  3. La mine totdeauna a avut succes uleiul cu lavanda, de la Sabon. Cand nu am buget suficient e bun si cel de bebelusi de la Johnson (care pt bebelusi, de altfel, nu e bun deloc)

  4. Well, iff you shave, 5 days is too long cause you probably end up shaving every other two days or so – so ruining it some more. I don’t shave, I prefer waxing once to twice a month but hey-ho x

  5. Si eu tot aia UNA sunt :)) si mie.mi usuca pielea. Eu folosesc ulei de bebelusi de la Johnson, iar de epilat, ma fac cu aparatul, de ani buni. Si daca vreau sa fie perfecta si minunata zona, odata pe sapt tot trebuie sa ma fac. Va las pe voi sa trageti concluziile, deci :)).

  6. Ma duc de 6 ani la aceeasi cosmeticiana. Epilat clasic, cu ceara din aia maro de care credeam ca e ciocolata cand eram mica:))
    Nu am avut niciodata probleme cu pielea subratului, dar dupa o cura intensa de gel de dus Dove, am scapat de o problema serioasa, o portiune de piele vesnic uscata si in perpetua descuamare de pe abdomen.
    Pe mine in schimb ma intereseaza o idee de deodorant care nu distruge hainele la subrat…

    • deodorant fara pudra talc (care „face minuni si nu mai transpiri”). de fapt e normal sa transpiri, e chiar benefic.

      apoi, epilatul cu ceara e nasol pt pielea subratului. asta informatie o am de la un doctor specialist care a specificat ca agresiunea la care e supusa pielea in timpul epilarii cu ceara poate fi factor declansator pt crearea nodulilor. asta mi-a zis, asta zic si eu.
      daca nu a zis bine, sa il scuzati. 🙂

    • Si eu tot de la un doctor stiu lucrul asta. Nu e bine sa te epilezi la axila cu nimic care smulge. Doar lama sau crema epilatoare.

  7. Din cate stiu eu si nu vreau sa par carcotasa, Dove Invisible Dry contine saruri de aluminiu, care sunt extrem de nocive pentru piele, mai ales ca asa cum spui primul strat din ea se duce la epilat. De multa vreme incerc sa evit deodorantele care contin saruri de aluminiu (aproape toate).So, fiecare face cum crede, bineinteles. Uleiul de jojoba, de argan, din seminte de struguri sunt altrenative bune. Si un deodorant fara saruri de aluminiu, daca se poate. Mie in general imi plac produsele lor, de exemplu mirosul lui dove invisible dry mi se pare frumos, l-am si folosit mult intr-o vreme. De asta zic ca nu-i carcoteala :).

  8. Un deodorant care lasa pielea sa respire, nu contine saruri de aluminiu si nu distruge hainele este cel de la Forever Living Products, doar ca in zilele caniculare trebuie aplicat mai des, la 3- 4 ore, evident, dupa igienizarea zonei, pt ca nu face fata mai mult.

  9. Eu m-am epilat cu laserul. Stiu ca e cam pretioasa operatiunea, mai ales ca tre sa o faci de vreo 6-7 ori ca sa ai rezultat bun, dar si dupa ce termini sedinteleeee…bebeu si alta nu esti la subrat :D.

    • Si eu m-am epilat la salon – tehnica IPL, dar rezultatul depinde de pielea si tipul de par al fiecarei femei. La mine, dupa 9 sedinte (una pe luna a cate 30 euro fiecare), pielea arata mult mai bine, firele mult mai fine, dar inca sunt destul de multe si inca e necesara epilarea la 10-14 zile. Asadar tehnica moderna e buna, dar nu functioneaza la toata lumea la fel.

    • Si eu tot cu laserul si sunt f multumita. Inainte de asta foloseam lama. Se extinsese suprafata stufoasa, iar calitatea stufului era „demna” de alte zone… Am trecut la ceara clasica, dar ma ajuta numai 2 saptamani, dupa aia nu ma mai puteam arata. Deci am preferat sa investesc in laser-lumina pulsata… Mi-am dat seama ca dintre toate sprayurile din supermarket ma opresc la Dove Go Fresh, cel cu castravete sau cel cu portocala. Miros frumos si discret. Pata de pe haine e ca la orice deodorant. Dar mirosul!

  10. Nu stiu ce e cu nebunia asta cu sarurile de aluminiu din deodorante. Ar trebui sa ne preocupe mai mult cantitatea de aluminiu din alimente ( incomparabil mai mare) daca tot facem o obsesie din aluminiul asta. La nivelul pielii nu se absorb atat de multe si in cantitati atat de mari pe cat am crede, insa digestiv.. E alta poveste. Sunt aspecte ale sanatatii muult mai importante decat sarurile de aluminiu care trezesc mult mai putin interes pt ca sunte ocupati vu nimicurile. Personal folosesc Dove de cand ma stiu, am incercat si alte deodorante, dar niciunul la fel de eficient ca Dove.

  11. Eu ma epilez cu ceara clasica la salon, peste tot (da, si prin zone mai dureroase :D) si sunt multumita de rezultate. Dureaza cam 2 sapt pana imi creste parul din nou, e mai scumpa decat o lama de ras dar eu sunt multumita de metoda asta.
    La categoria antiperspirante, nu folosesc decat stick-uri (cele de la Dove mi se pare f bune, alaturi de Garnier) pt ca spray-urile imi usuca groaznic pielea (desi am unul de la Bourjois pt piele sensibila si sa stiti ca ma declar multumita de el, singurul spray de care sunt multumita de altfel.)

  12. Și cum e cu stickul ala cu Alaun pe care il laudai cu vreo 2 luni in urma? Pe care il iei si te tine un an de zile, care n-are aluminiu nasol, etc etc etc?

    • O sa ignor tonul tau malitios, ca azi ma simt doamna. Ce anume sa fie cu el? E bun, il folosesc, il recomand. Nu e eficient insa pt toata lumea. In plus, nu despre asta era vorba in post.

    • Ala nu mai conteaza, nu mai e relevant ce a fost cu 2 luni in urma. Toata discutia despre aluminiu de atunci nu mai conteaza.

  13. Oare eu sunt singura „nebuna” care se epileaza cu…penseta? 🙂
    Da, eu la subrat ma „fac” cu penseta…si credeti-ma ca sunt si bruneta si paroasa, nu scap foarte usor. Imi aloc 30 de min odata la 1,5 – 2 saptamani (la nevoie ma mai fac si cu lama, sa nu credeti ca am mereu timp de pigulit). Ideea este ca nu cred ca pierd nici 1 mm de piele prin acest procedeu (de chestia asta nu stiam pana azi).

  14. Reclama e sufletul comertului….din cele mai vechi timpuri. Daca azi e x produs de promovat, si se plateste promovarea lui, de regula, promovarea o fac celebritatile, ca asta prinde la public. Daca Andra Maruta/Andreea Marin isi spala podoaba capilara cu Wash &Go, musai ca se asteapta producatorul ca restul femeilor „de rand” sa-i urmeze sfatul si exemplul si sa dea iama sa cumpere produsul. Daca Raduleasca/Popeasca mananca Activia si-si expune six-pack-ul exemplar, musai sa incite lumea sa manance iaurtul cu pricina. Ele „vand”, si castiga bani, doar sunt oameni si ele, trebuie ca au nevoie de bani. Sunt sponsorizate sa fie ambasadoare ale unui produs anual, daca ati remarcat. Nu sunt ele responsabile pentru calitatea acelui produs, de efectele lor adverse la x, y sau z persoane, de continutul de substante nocive. NU ele sunt producatoare, ele ofera o informatie partiala spre superficiala, comerciala, si atat ! Nimic mai mult.
    Ele filmeaza un spot publicitar si recita ceea ce le spun cei de la marketing sa recite. Atat. Nu inseamna ca ele in viata reala chiar folosesc constant NUMAI si NUMAI acele produse promovate, poate ca nu le folosesc deloc sau prea putin. Nici eu sau alte femei nu suntem 100 % fidele ani la rand unui singur produs. Testam, incercam, schimbam, altfel cum putem descoperi ce e bun pt fiecare din noi? Mie de ex crema Gerovital Plant imi da usturimi la ochi, altora insa le face bine sau foarte bine. Mie Dove imi usuca pielea si nu agreez deloc aroma/parfumul folosit in produsele Dove, insa vecinei mele ii place tot ce e legat de Dove.
    Asadar, doamnelor, sta in puterea fiecareia dintre noi sa decidem ce produse cosmetice alegem sa folosim, indiferent de cine le promoveaza.
    In articolul de fata se atrage atentia asupra necesitatii de a se ingriji pielea de la axila, care este poate cea mai des agresata portiune de piele de pe corp. Ioana sugereaza Dove, voi ziceti ca acum o luna sugera Alaun. Nimic ciudat ! E perfect comercial si uman sa-ti indeplinesti atributiile si sa ti schimbi preferintele fata de un produs sau altul.

    • In ton cu ce ai zis tu, eu am folosit in toata viata mea absolut toate sampoanele de pe piata si unele speciale. Nu reusesc sa devin fidela unui sampon pentru ca la maxim 3 luni incep problemele cu scalpul (matreata, ingrasare abundenta, cojite). miraculos, cand schimb produsul, indiferent ce aleg in loc, se rezolva tot.

    • Uite ca eu le-as obliga prin lege pe doamnele astea sa foloseasca produsul ala „miraculos” pe care il tot lauda, ridica in slavi. O fi reclama sufletul comertului, dar prea e mincinoasa in multe cazuri.

    • Se recomanda si schimbarea pastei de dinti nu numai a periutei tot la 3 luni, deci, e limpede ca nu e bine sa cadem prada obisnuintei 😛

    • De acord, insa am renuntat la multe sampoane de care eram foarte incantata initial pentru ca nu ma mai intelegeam cu parul :)))))))))))))

    • Dar dupa o vreme, daca le reiei sunt din nou nebefice parului, nu? totul e circular 🙂

  15. De doua ori pe saptamana trec cu aparatul de epilat pe la subrat si pe picioare. Imi ia maxim 20 de minute. Nu are timp sa se faca nici gros nici des. Nu doare ca si cand il iau pe tot odata. Momentan folosesc alaun. Am gasit o reteta de deodorant facut in casa…arata bine in poza…tanti spune ca functioneaza…nu m.am invrednicit sa-l prepar, dar intentionez…candva. http://fragrantvanillacake.blogspot.ro/2014/08/grapefruit-lavender-coconut-deodorant.html

  16. Citesc scrieri ale unor oameni minunati de altfel…scriu frumos, de suflet, de ras, de plans de toate. Si cand scriu sunt ei insisi. Dar cand uneori la sfarsitul postarii imbina subiectul cu reclama si o da in alte cele… ma simt dezamagita. Inteleg ca trebuie si reclamele…ca..asta e… Dar pot fi puse frumos in stanga, dreapta… sa nu incurce cititorul sa aprecieze frumosul scrierii. Si Printesa scrie frumos…
    A fost frumoasa si din inima postarea cu marcile /produsele preferate. Fiecare a spus ce a gasit mirific la marca XYZ. Din experienta. Si in acest post nu scrie nicaieri ca autoarea foloseste deodorantul Dove. Probabil noi, ca cititori, ne-am implicat prea mult si acum sarim cu gura…

  17. „Ce putem face așadar să ne protejăm zona asta atît de sensibilă și populată cu elemente importante pentru sănătatea noastră? ”
    Sa nu mai folosim toate porcariile din comert pentru ca muuulti alti sa se imbogateasca.
    Incercati sa va spalati zilnic si o sa vedeti ca nu aveti nevoie de nici un deodorant. Transpiratia este normala.
    Iar daca dintr-un motiv sau altul transpiratia miroase urat (desi locul este spalat si imbracamintea e curata) incercati piatra de alaun sau deodorantele homemade.

    Sunt atatea tampenii de marketing care ne-au intrat pe sub piele.. Printesa, inteleg ca vrei sa mai scoti un ban din blog dar vezi, lumea chiar are alte asteptari de la tine 🙂
    Numai bine!

  18. Eu folosesc Rogé Cavaillès. Nu de fiță, ci pentru că e „sărac” în prostii dăunătoare. Săpunul Dove e sfânt pentru demachiere de când a apărut pe piață. Niciun demachiant nu îndepărtează mai bine fondul de ten și pudra așa cum o face Dove. Aplic, apoi, și loțiune, cremă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *