Cinci milioane de zîmbete sănătoase (P)

Ah, de-ar beneficia și educația parentală de eforturi similare de popularizare cu cele de care beneficiază igiena orală! Mi se pare nemaipomenit că cele mai mari companii producătoare de pastă de dinți și accesorii pentru îngrijirea orală se implică în mod activ în popularizarea spălatului pe dinți!

De ce, Monica Reu, Otilia Mantelers, Urania Cremene, de ce nu sînteți miliardare, să mergeți în turneu prin țară, pe la sate, prin fabrici, să povestiți despre empatie și iubire necondiționată? Cînd o să fiu eu bogată, o să investesc toți banii în întîlniri pe teme legate de creșterea și educația copiilor. Vă promit!

Pînă atunci, mă bucur că măcar despre igiena orală le vorbește cineva copiilor și părinților. De 23 de ani, Colgate organizează Programul Școlar an de an. Peste 5,6 milioane de copii au beneficiat de sfaturile reprezentanților Colgate, au aflat cum și de ce e important să se spele pe dinți, să schimbe des periuța, să aibă obiceiuri alimentare care nu pun în pericol sănătatea dinților. Mai bine de două decenii de prezentări și demonstrații! Practic, copiii de acum 23 de ani, adulți și părinți la rîndul lor, s-au putut reîntîlni cu Dr. Măseluță, cel care le vorbește acum copiilor despre sănătatea dinților așa cum le-a vorbit și lor, cu două decenii în urmă. Ăsta da discurs consistent și consecvent!

Aveți mai jos un infografic al realității din România care include și cifrele campaniei Colgate.

infografic colgate 2

infografic colgate 3

infografic colgate 4

După cum vedeți, e de lucru cu românii la acest capitol. Eu am tot scris, am tot spus. Periaj zilnic, de două ori pe zi încă de la 6-9 luni, cu perie moale, masate bine gingiile, nu doar frecată suprafața dinților, schimbat periuța la maximum trei luni, pastă de dinți bună, ață dentară, apă de gură. Zilnic, măcar de două ori pe zi.

Cea mai frecventă problemă de sănătate publică oro-dentară este caria. O statistică recentă a Organizației Mondiale a Sănătății arată că numărul dinţilor cariați, plombați sau extraşi în rândul copiilor de 12 ani se ridică la 200.335.000. Afecțiunile orale afectează performanța școlară a copiilor, activitatea extra-școlară și în general calitatea vieții. Ideal ar fi ca cei mici să fe obișnuiți cît mai devreme cu mersul la stomatolog.

Am participat și eu la ore deschise despre igiena orală, îmi amintesc că primeam periuțe și tuburi mici de pastă de dinți și tot felul de stickere haioase cu Dr. Măseluță, unul dintre ele încă mai e pe oglinda de acasă a mamei, la Piatra Neamț.

Iacă și cum a evoluat zîmbetul meu, de la 3 la 35 de ani.

Ioana Macoveiciuc

Frumos, nu? Păcat că opt dintre dinții cu care zîmbesc acum sînt implanturi. Poate dacă aveam mai multă grijă de dinții mei în copilărie și tinerețe, altfel stăteau lucrurile.

Aveți și voi poze cu dinți de copil? Vă aduceți aminte de Dr. Măseluță?

Felicitări, Colgate, pentru cei 23 de ani de luptă pentru informare și zîmbete sănătoase!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

5 comentarii

  1. off, subiectul asta e atat de delicat… ideea e extraordinara si sper sa constientizeze cat mai multi tineri.

    In ultimii ani sustin cateva familii foarte sarace (acolo unde abandonul scolar e o chestiune de zile pt ca fie au fost inzapeziti si nu au putut merge cei 6km dus pana la scoala, fie nu au mai avut incaltaminte ca in slapii de cauciuc nu mai puteau merge pe inghet) etc. Familii ce abia au 100-200 lei pe luna, bani ce nu le ajunge de curent electric si hartie igienica, d-apoi de periute de dinti.
    In fiecare showbox facut eu pun periute de dinti. Cumpar cantitati mari, no name (doar sa fie perii moi), asa imi schimb periutele in casa (nu la 2-3 luni ci mai rar, ca rezista brandul de la DM) si mai adaug in pachete si pt alti 5-10 copilasi. Chiar daca nu pun intodeauna o pasta de dinti, cred ca si un periaj simplu va fi mai mult decat nimic….
    Imi dau seama ca ideile de educatie orto-dentara sunt minore pe langa problema cu spalatul pe miini si asiguratul unei alimentatii ( nici nu mai visez fiecaer copil sa aiba alimentatie diversa, ci macar sa aiba!!)

    In rest, despre starea danturii adultului din noi, (si eu posesoare de un implant si 10 plombe) cateva remarci de la adresa dentistului de copii: no sugar, no fainoase albe, mai multe legume. Cand am invatat asta am stabilizat dantura familiei din dotare: nicio carie noua de 5 ani.

  2. Dap! si eu mai am stikerele cu dr. Maseluta pe oglinda din baia parintilor! si cea de la bunici…bravo Colgate! de curand am vazut o stire care prezenta situatia dramatica vis a vis de ingrijirea danturii! La noi in tara sunt persoane (preponderent in zona rurala) care nu s-au spalat pe dinti niciodata in viata lor, si care evident nu merg la dentist pt ca au auzit ca e scump!?!?!?! E imperios necesar ca astfel de campanii sa continue si sa ajunga in cat mai multe scoli! ..bravo Colgate!

  3. Noi avem in garaj o oglinda cu abtipildul pe care l-a peimit soțul meu cand era mic 🙂 si eu tot pe oglinda am avut lipit, dar nu il mai am. Cred ca parintii sunt cel mai bun exemplu pt copii, dar cel putin in mediul rural o sa evolueze mai greu. Multi prefera sa dea bani pe altceva decât pe pasta de dinti sau se spala doar duminica la biserica pe dinti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *