Un concurs deștept pentru grădinițe și școli cu premii de 2 milioane de euro (P)

Am văzut că vă plac mult veștile bune, așa că vă mai dau una! Mi-am făcut un țel pentru finele acesta de an să scot la lumină idei bune, oameni implicați, proiecte frumoase care schimbă vieți. Să mai respirăm și alt aer, că de scandal, dezamăgiri și răutăți ne-am săturat cu toții.

De data asta e vorba despre un proiect deștept: un concurs între grădinițe, școli și licee cu premii în valoare totală de peste 2 milioane de euro. Toată lumea cîștigă: copiii fac echipă cu educatorii și profesorii, vin cu idei și soluții practice, creează, descoperă o competiție elegantă, învață o mulțime de lucruri despre mediu, ecologie, sport, tradiții și cultură, cadrele didactice fac și altceva decît veșnica programă, mediul și societatea cu totul vor avea de cîștigat de pe urma proiectelor înscrise, iar la final, grădinițele și școlile cele mai active vor primi bani cu care își vor putea renova sălile de clasă, vor putea cumpăra calculatoare, își vor putea premia elevii, vor putea organiza alte evenimente neconvenționale, tabere sau excursii.

shutterstock_253676137

Vă explic mai jos mecanismul consursului Olimpiadele K, cu rugămintea de a merge la grădinița, școala sau liceul copiilor voștri și de a-i invita să se înscrie. Acesta e genul de proiect în care, în străinătate, se implică absolut toată lumea, de la părinți la vecini, bunicii, poștașii, portarii școlilor. Totul e simplu, transparent și plăcut pentru toți cei implicați.

Pe scurt, Olimpiadele K este un program de responsabilitate socială sponsorizat de Kaufland România și implementat în parteneriat cu Școala de Valori (Asociație de sprijin al adolescenților din România) și Ministerul Educației și Cercetării. La finalul concursului se vor acorda 103 premii: un premiu a 40.000 de euro, un premiu a 30.000 de euro și 101 premii a 20.000 de euro. E grozav faptul că sînt multe premii, vor fi încurajate să participe multe grădinițe și școli, iar un buget de peste 2 milioane de euro investit în sistemul de învățămînt este cred cea mai bună veste de toamna asta. Banii vin de la Kaufland, mulțumim frumos!

La concurs pot participa absolut toate instituțiile de învățământ public din țară (grădinițe, școli primare și gimnaziale, licee), indiferent de numărul de elevi, de profil sau de adresă. Primul lucru de făcut este ca școala sau grădinița ori liceul care dorește să se înscrie în competiție să își desemneze un reprezentant. Acesta va intra pe site-ul competiției, Olimpiadele K, și va înscrie în competiție instituția pe care o reprezintă.

Apoi, tot pe siteul Olimpiadelor K, reprezentanții vor urca periodic proiectele în desfășurare ale instituției pe care o reprezintă, inclusiv poze și filme care arată implicarea elevilor și rezultatele finale ale proiectelor, iar organizatorii concursului le vor valida conform regulamentului oficial, pe care îl găsiți tot pe site.

Proiectele sînt împărțite pe categorii și subcategorii, iar pentru fiecare proiect înscris, echipa va primi puncte. Echipele cu cele mai multe puncte la final vor primi cele 103 premii. Ideal ar fi să înscrieți proiecte în cît mai multe categorii, iată-le mai jos.

Mediu (cu activitățile Ecologizare, Plantare, Eco-bricolaj, Reciclare deșeuri, Protejarea resurselor, Reciclare selectivă)

Sport si sanatate (cu activitățile Competiții sportive, Stil de viață activ, Sport și nutriție, Pachețelul sănătos, Cumpărături inteligente, Dinți frumoși și sănătoși)

Creativitate și tradiții (cu activitățile Expoziții interne, Dans și muzică, Creații literare, Design vestimentar, Teatru, Tradiții)

Știință, cultură, educație ( Invenții, Civilizați în trafic, Prim-ajutor, Orientarea profesională, Vizite informative, Vizite culturale, Educație financiară, Internet, Estetică urbană)

Observați cît sînt de variate și de actuale activitățile, exact genul de lucruri pe care copiii ar trebui să le învețe la școală, dar nu au loc de programa învechită, de activitățile de toceală și repetare papagalicească a lecțiilor. Cînd am citit lista de activități din concurs mi-am zis: WOW, de ce nu e ASTA programa școlară? În fine, asta e o dezbatere pe care mi-ar plăcea să-o avem cu altă ocazie aici.

Calendarul concursului e acesta:
– înscrierea utilizatorilor în program și a proiectelor pe care doresc să le implementeze are loc până pe 31 decembrie 2015
– pînă pe 29 februarie 2016, utilizatorii vor putea realiza activităţile la care s-au înscris şi vor putea confirma activităţile prin intermediul materialelor probatoare (texte, foto, video urcate în site)
– între 1 și 14 decembrie 2015 se validează activitățile și se acordă punctajele aferente clasamentului Top Hărnicuți

Ce pot face cu banii cîștigați instituțiile școlare? Pot renova sau amenaja spații, pot cumpăra bunuri și servicii, pot înființa fonduri de premiere, activități extracuriculare, pot investi în pregătirea profesorilor.

olimpiadele K printesa urbana

Mergeți cu această veste bună la grădinița, școala, liceul copiilor voștri! Toată lumea va avea de cîștigat! Felicitări organizatorilor și sponsorului, concursul acesta și premiile vor avea un impact serios asupra noastră (sper)!

Sursa foto preview: elevi și profesori via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

15 comentarii

  1. Gata, am anuntat educatoarea si directoarea ( noroc ca sunt fete tinere si nu dorm la ora asta). Gradi a noastra oricum face tot felul de astfel de proiecte chiar daca este de stat asa ca vine ca o manusa concursul asta! Merci!

    • Evident, este dreptul sponsorului sa organizeze concursul cum doreste, insa eu chiar nu inteleg care este ideea cu limitarea accesului pt gradinitele si scolile private.

    • Pai din punct de vedere legal cred ca pentru institutiile publice e vazuta ca sponsorizare, pe cand in cazul celor private care au ca scop profitul, deja vorbim de altceva. Trebuie respectate niste reguli, asta e cauza limitarii.

  2. Uau, sunt premii enorm de mari și activități foarte faine. Eu sper să participe cât mai multă lume dar mai e și povestea cu posmagii care sunt sau nu destul de moi…Și nu mă miră că vor fi poate oameni care să se ia de negative (gen Kaufland e rău că e străin și neromânesc, își fac numai reclamă, nu ne vindem țara, nu ne videm copiii la școala publică, nu ne vindem timpul etc.) Sincer, e penibil când un supermarchet are idei mai bune decât dinozaurii din ministerul educației. Mi se pare ideea asemănătoare cu programele din Țara lui Andrei doar că aici sunt focusate pe școli.

  3. Multumim pentru informatie! Am anuntat invatatoarea si vom discuta asta-seara la sedinta cu parintii despre cum ne-am putea implica.
    Eu din articolul tau, intelesesem ca trebuie sa existe un sigur reprezentant legal pentru o unitate de invatamant. In regulamentul oficial am citit cele de mai jos si m-am gandit ca poate si altii au inteles gresit.

    O Unitate de Învăţământ poate avea unul sau mai mulţi Utilizatori. Pentru evitarea oricărui dubiu, Utilizatorii vor trebui să aibă capacitatea juridică de a reprezenta Unitatea de Învăţământ fie legal fie prin împuternicire specială în scopul participării în cadrul Programului.

    Multumesc!

  4. Noi ne-am inscris cu gradi, dar suntem putini, nu ne comparam cu scolile unde sunt multe clase si pot desfasura concomitent mai multe activitati.Cu cat sunt mai multi copii inscrisi la o activitate cu atat mai multe puncte se castiga.Din pacate noi suntem doar 40 de copilasi insrisi in doua grupe( mijlocie si mare), iar activitatile trebuie sa le desfasuram impreuna. Dupa parerea mea trebiua sa existe oarecum o departajare intre gradinite si scoli. Oricum, ne face placere sa desfasuram aceste activitati si mereu avem de invatat, atat noi cadrele didactice cat si copilasii.

  5. Buna-ziua!
    Sunt invatatoare la un liceu si as vrea sa particip si eu alaturi de clasa mea si poate alti colegi sau elevi din scoala care vor dori. Nu inteleg insa un lucru. Intr-un comentariu mai sus se spunea ca trebuie sa fii reprezentant legal sau imputernicit ca sa te poti inscrie. Adica eu, fiind invatatoare, pot sa ma inscriu sau nu?Multumesc!

  6. Corect ar fi ca grădinițele să fie separat de scoli generale și licee.O grădiniță care are între 6si 10 grupe nu are același randament ca un liceu cu 30 -40 de clase.S-a gândit cineva?Grădinița mea are 5 grupe ,deci cu cine să luptăm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *