Ghid de deszăpezire pentru orășeni (cu poze)

Acest articol este scris de soțul patroanei pentru vecinii lui de bloc, pentru că ei nu numai că nu ies la deszăpezire decât dacă e vorba de mașina lor, dar și când ies fac tâmpenii, adică de exemplu curăță zăpada de pe calea de acces pentru mașină și o depozitează pe trotuar, blocând complet accesul pietonilor.

Autorul articolului crede:

  1. că săracii vecini nu știu pur și simplu că trebuie să iasă la deszăpezit;
  2. că săracii vecini nu știu de fapt cum se face corect deszăpezirea, pentru că nu i-a învățat nimeni.

Autorul articolului NU crede:

  1. că vecinii lui sunt niște nesimțiți și niște puturoși;
  2. că vecinilor lui pur și simplu nu le pasă dacă atunci când curăță ei zăpada de pe calea de acces pentru mașina lor  blochează trotuarul pentru pietoni cu nămeți sau blochează altă mașină.

Vecinii încă nu au văzut acest articol (unul din ei a luat totuși la cunoștință anumite idei din el) pentru că autorul articolului e dispus sa dea și a doua și a treia șansa. Dar nu și pe a patra, la a patra îl vor primi pe mail sau îl vor găsi printat și lipit peste tot în scara blocului.

Deci, cum se face deszăpezirea, dragi vecini. Iată mai jos câteva reguli:

1) Deszăpezirea trebuie să o faci chiar tu.

Da, chiar tu. Este obligația ta. Deszăpezirea nu este nici hobby, nici activitate recreațională, nici nu se face de plictiseală, că toată lumea preferă să stea degeaba la căldură în loc să muncească la lopată în frig. Este o obligație, deci dacă ești foarte ocupat, trebuie să-ți faci timp ca pentru orice altă urgență, că toată lumea are treburi, nu doar tu.

Deszăpezirea trotuarului din fața locuinței tale și a locurilor de parcare sunt fix obligația ta. Nu numai pentru că așa zice legea sau bunul simț, ci pentru că tu le folosești. Este nerealist să crezi ca Primăria va putea vreodată să deszăpezească toate trotuarele din oraș, din simplul motiv ca majoritatea trotuarelor se pot deszăpezi doar cu lopata, nu cu mijloace mecanizate, deci de unde să aiba Primăria suficienți oameni ca să deszăpezească cu lopata toate trotuarele dintr-un oraș, într-un timp scurt?

Și strada e tot responsabilitatea ta, dacă vezi că Primăria nu a deszăpezit-o – din orice motiv, de la motive obiective până la incompetență. Am fost luni în Pipera într-o zonă cu vile cum nu credeam să existe în București (400-500 de metri pătrați per vila) și pe străduțele dintre vile s-a împotmolit taxiul în zăpadă, pentru că erau tranșee de zăpadă. Zăpada era veche de câteva zile, de la ninsoarea precedentă.

2) Deszăpezirea se face cât mai repede.

Motivul este foarte simplu: e mult mai ușor să muți zăpadă proaspătă și afânată decât să muți zăpadă veche tasată sau care deja a înghețat parțial. Numai cine nu a dat la lopată nu știe asta.

Și mașina, nu doar trotuarul, se deszăpezește imediat ce s-a pus pe ea zăpadă, nu după 3 zile când ai nevoie de ea. Plus că s-ar putea să ai nevoie neplanificată de mașină, s-ar putea să aibă copilul febră mare la 6 seara și să nu găsești taxi să-l duci la spital, că tot orașul e sufocat la ora aia și e iarnă, deci se circulă greu. O să mai stai 1 oră să deszăpezești mașina pentru că in weekend când a nins ai zis că nu ai nevoie de ea chiar acum?

3) Deszăpezirea se face chiar și în timp ce ninge, dacă știm că va ninge mult timp.

Din ce văd pe stradă, lumea are impresia că trebuie să aștepți până se termină ninsoarea ca să cureți zăpada, ceea ce e stupid.

De ce e stupid? Păi pentru că e mult mai simplu să muți jumătate de metru de zăpadă proaspătă și afânată decât să muți 1 metru de zăpadă care a căzut timp de o zi, deci zăpada de la bază s-a tasat deja și în afară de asta, peste tot este câte un metru de zăpadă, deci unde o pui? Faci un morman pe trotuar și-l blochezi, nu?

Așa că dacă știi de pe net că o să ningă mai mult de câteva ore, nu stai ca bivolul să se oprească înainte să ieși la zăpadă, e mult mai eficient să ieși de mai multe ori ca să cureți.

Da, asta înseamnă că vei petrece mai mult timp în frig, știu că este o tragedie, dar sunt bucuros să te anunț că specia umană e atât de inteligentă încât a găsit o soluție și la problema asta – e vorba de hainele groase. Hainele groase – fac minuni împotriva frigului!

4) Mormanele de zăpadă sunt o idee proastă.

Este inevitabil să faci mormane de zăpadă atunci când cureți zăpada, dar între blocuri și pe străzile înguste din oraș ele sunt o idee proastă și ar trebui menținute la minimum.
Asta deoarece un morman de zăpadă, odată făcut, e foarte greu să mai fie des-făcut și el va trăi și va ocupa spațiu până se încălzește vremea și se topește singur.

Sigur, într-o țară normală zăpada este luată de primărie și dusă în afara orașului, dar noi nu trăim într-o astfel de țară și atunci trebuie să gândim un pic.

În loc să faci un morman mare de zăpadă într-un loc care în mod normal e folosit de pietoni (adică pe trotuar) sau de mașini (adică pe un loc de parcare), este mult mai eficient sa distribui uniform cât de multă zăpadă se poate pe o suprafață cât de mare se poate.

Adică, mai concret: dacă zăpada e abundentă, cum este acum, n-are nici un rost sa cureți trotuarul până la asfalt și să faci un morman de 1.5 – 2 metri înălțime. Mult mai eficient este să lași 10-15 cm de zăpada pe trotuar, pentru că se va topi mai ușor, să o tasezi cât să se poată merge pe ea, și să faci un morman mai mic pe care îl vei putea sparge mai ușor în zilele următoare (îl spargi mai ușor tocmai pentru că e mai mic, get it?). Sigur, când se va face gheață, trebuie curățat până la asfalt (cel mai simplu e cu sare), dar altfel nu. Sau, alternativ, poți face o cărare mai îngustă dacă nu trece multă lume, și să folosești restul trotuarului pentru a face mormane de înălțime mai mică. În felul asta muncești mai puțin și când cureți zăpada, și când vei sparge mormanul, mai târziu, iar zăpada se va topi singură mai repede.

Iata cum se deszăpezește trotuarul fără cap – în cât timp credeți că vor dispărea mormanele alea?

fara cap

Iata cum se deszăpezește trotuarul cu cap.

cu cap 1

cu cap 2

La fel și la deszăpezirea mașinii sau căilor de acces pentru mașini: nu se curăță până la asfalt, se curăța doar atât cât e necesar ca să poți intra sau ieși. Toate mașinile se descurcă cu 10 cm de zăpadă (da, trebuie cauciucuri de iarnă) și oricum orașul e plin de SUV-uri, deci sper că cine le are nu le-a luat doar ca să se dea mare. Iarna este un moment perfect ca sa pui capabilitățile SUV-ului la muncă.

Un alt avantaj este că dacă distribui zăpada inclusiv pe calea de rulare de pe straduță, se reduce mult formarea șleaurilor, care nu sunt deloc bune nici pentru mașinile care trec pe stradă, nici pentru mașinile parcate care nu mai pot ieși sau intra în locul de parcare din cauza lor.

Iată cum se deszăpezește mașina fără cap – vedeți ce barieră este între mașină și stradă?

sleau

Iată cum arată mașina mea în seara asta, deszăpezită ieri, pe aceeași stradă cu mașina de mai sus – pot să ies dacă e nevoie, cu un pic de frecuș. Ăla de mai sus nu poate.
Și mai obsevați ceva: locul de parcare din fața mașinii mele, pe care l-am deszăpezit eu aseară, este liber azi la ora 19, deși dimineață era ocupat.

Iată cum arată mașina mea în seara asta, după alte 10 minute de lopată. (Precizare: Nu am dat jos zăpada de pe plafonul mașinii pentru că noi nu folosim mașina în perioada asta iar prioritatea mea a fost trotuarul și locurile de parcare. Azi îi vine și ei rândul, nu plec la drum cu zăpadă pe plafon pentru că poate fi periculoasă în trafic pentru alții.)

Unde am dat zăpada? Pe stradă, unde am dat-o și pe cea de aseară, care între timp a dispărut ca prin minune, că după cum vedeți azi e vizibil din nou asfaltul (o fi trecut plugul sau s-a topit de la presiunea roților? nu știu exact edit: da, e de la presiunea rotilor masinilor, dar nu contează decât că nu mai e).

Edit: Poza de a doua zi dimineață: vedeți cum in 12 ore a dispărut zăpada pusă de mine pe carosabil? A dispărut pentru că cauciucurile mașinilor au topit-o și pentru că a fost un strat subțire (2-3 cm). Explicația e aici. Deci mașinile nu au nimic de suferit dacă pui un pic de zăpadă pe stradă (e important să fie un pic), pentru că în câteva ore dispare. Sigur, nu e ok sa pui o tonă de zăpadă pe carosabil, ci puțin azi, puțin mâine, până o pui pe toată.

PRECIZARE IMPORTANTĂ:

Dacă puneți zăpadă pe stradă, nu puneți un strat mai gros de 2-3 cm. Nu depozităm zăpada pe stradă ca să ne eliberăm noi locul de parcare.
Puteți să puneți un strat subțirel de zăpadă afânată. Bulgării de zăpadă trebuie sparți și în nici un caz nu punem bucăți de gheață pe stradă. După câteva ore verificați ce s-a întâmplat acolo: dacă nu sunt semne că zăpada dispare, înseamnă că stratul a fost prea gros.
După ce s-a topit, mai puneți un strat la fel de subțirel și tot așa, în fiecare zi. Da, e de muncă. 

Deci cel mai eficient e să distribui zăpada cât mai uniform pe o suprafață cât mai mare, nu să ai zone în care se vede asfaltul și zone în care sunt mormane imense care ocupă loc până în martie.

5) Trebuie să deszăpezești și locurile de parcare unde nu sunt mașini.

Da, știu că pentru mulți asta sună inacceptabil – cum adică să deszăpezesc eu și alt loc de parcare în afară de cel unde e mașina mea acum? Ce, sunt prost să muncesc ca să vină să-l ocupe altul?

Răspuns: egoist stupid ce ești, este în interesul tău să deszăpezești toate locurile de parcare din apropiere care nu sunt ocupate de mașini dar sunt înzăpezite.

Pentru că dacă nu le deszăpezești, după ce pleci cu mașina de pe locul actual, va veni altcineva în locul tău și-l va ocupa iar când te vei întoarce o să faci spume și eventual o să-l iei la bătaie pe ăla care l-a ocupat. Și de multe ori ăla care l-a ocupat n-are nici o vină, ce voiai, să nu parcheze pe loc liber doar pentru că nu l-a deszăpezit el?! Adică normal că nu ocupi 3 zile un loc pe care tocmai l-a deszăpezit altcineva, dar poate ai nevoie să stai acolo 30 minute, exact când vine el – evident că o să parchezi. Sigur că sunt și nesimțiți pe care îi doare în cot – iata și soluția ca să nu te mai enervezi cu ei: deszăpezești toate locurile de parcare si gata.

Dacă tu ai fost băiat deștept și ai deszăpezit mai multe locuri de parcare atunci când a fost ușor să o faci (vezi regula 2 și 3), șansele să găsești un loc liber când te întorci sunt mai mari, pentru că sunt disponibile mai multe locuri! Dacă și ceilalți vecini fac la fel, o să aveți și pe timp de iarnă exact la fel de multe locuri de parcare ca și pe timp de vară.

Simplu, nu? Acum întelegi de ce nu e bine să faci mormane de zăpadă acolo unde în mod normal este loc de parcare (regula 4)? Sau e nevoie să mai explic?

Dar dacă preferi să vă bateți (la figurat și uneori la propriu) mai mulți vecini pe puținele locuri deszăpezite, în timp ce restul de locuri nu pot fi folosite pentru că sunt ocupate de mormane de zăpadă, atunci continuă să faci la fel ca și până acum.

Mențiune: măcar din când în când, poți să deszăpezești sau să cureți de zăpada și mașina vecinului, că nu-ți cade curul; e momentul perfect să-l ajuți ca să te ajute și el altădată.

6) Și femeile pot să pună mâna pe lopată.

Dacă bărbatul din dotare nu e disponibil sau nu există iar bărbații din vecinătate sunt puturoși foarte ocupați, să știi că nu-ți pică mâna dacă o pui pe lopată, dragă doamnă.
Sigur, nu se așteaptă nimeni să dai 3 ore la lopată și să cureți toată strada, pentru că e greu și natura sau Dumnezeu a făcut majoritatea femeilor mai puțin puternice din punct de vedere fizic decât bărbații, dar sa faci o cărare de câțiva metri prin zăpadă afânată este ușor și durează câteva minute. Vezi regulile 2 și 3 ca să fie ușor, altfel da, e mai greu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Iată niște reguli minimale despre cum se face deszăpezirea. Nu e foarte complicat, serios. Nu-ți cade coroana dacă pui mâna pe lopată, și, cu un pic de gândire și planificare, zăpada este perfect gestionabilă.

Și poți lua în considerare să lași mașina acasă daca se circulă greu din cauza zăpezii, șansele să supravietuiești unei plimbări în frig până la metrou sunt imense, chiar și la -20 de grade. Dumnezeu, în marea lui milostenie, a făcut oamenii perfect capabili să supraviețuiască la aceste temperaturi, pentru că le-a dat minte să se îmbrace. Chiar și copiii supraviețuiesc, să știți.

Rețineți că iarna este absolut normal să fie zăpadă, nu este nici o situație specială și nici o tragedie. Situație specială este când cad 2-5 metri de zăpadă într-un timp scurt și e viscol – aia da, e situație specială și s-a întâmplat în București de mai multe ori în trecut. Iar Bucureștiul nu a fost ras de pe fața pământului și nici depopulat din cauza acelor zăpezi.

Altfel, iarna e frig și zăpadă. Grow the fuck up și puneți mâna pe lopată.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

41 comentarii

  1. Mnooooo, am facut din astea pe vremea cand aveam si masina si lopata, dar recunosc ca nu prestam si pentru vecini. Eram deja extenuata dupa propria masina, trotuarul din fata casei si curte. Preferam sa lopatez putin si des pentru a ma coordona cu forta mea aproape inexistenta si ma distra ca e o forma de a face sport. Acum ca nu mai am nici masina, nici lopata… ?

  2. Faza cu datul zapezii pe strada a functionat si s-a topit pentru ca ai dat-o probabil doar tu in strada. Daca toti ti-ar urma exemplul, te asigur ca nu va mai functiona, oricat de uniform ar pune-o. Aceeasi idee au avut-o vecinii de la blocul mamei mele. A fost un esec total pentru ca nu este o straduta prea circulata(deci nu s-a topit mare lucru) si dupa ce au mai si ‘aranjat-o’ cu zapada de pe masini a ajuns impracticabila.

    • Masinile merg foarte bine si prin cativa cm de zapada, nu e nevoie sa mearga direct pe asfalt. Iar zapada framantata de ele se topeste mai usor ziua pt ca e in strat mai subtire.

      Nu a zis nimeni sa pui 20 cm de zapada pe strada. Pui 2-3 cm si o tasezi. A doua zi faci la fel etc pana o pui pe toata.

      Nu conteaza ca doar eu am facut asta, daca ce spui tu e corect, ar fi trebuit sa fie probleme doar pe portiunea unde am pus eu zapada, dar totusi realitatea e ca zapada pe care am pus-o aseara pe strada azi nu mai este pt ca se vede din nou asfaltul.

      Daca strada nu e circulata intens atunci probabil nu se va topi, dar daca nu e circulata intens inseamna ca nu e nici o problema sa pui zapada pe ea in the first place. Masinile care totusi trec pe-acolo se vor descurca pentru ca daca intra in locul de parcare unde e zapada mai multa trebuie sa se descurce si pe o strada cu zapada mai multa. Mai greu, dar se descurca.

      La un monent dat sigur ca va trebui sa cureti si strada pt ca se va face gheata. Dar pana atunci mai castigi timp, ideea de baza fiind ca cu cat stratul de zapada e mai subtire, cu atat zapada se topeste mai repede. Daca faci movila, stai cu ea pana la primavara.

    • Aseară era să rămîn înţepenită pe o stradă mai puţin circulată unde 2 inşi de bine dădeau zăpada de pe locurile lor de parcare pe carosabil. Cu bucăţi de gheaţă cu tot. Sînt de acord cu răspînditul cît mai uniform, dar în frenezia scăpatului mai repede de corvoadă, prima grijă a bizonilor e să arunce zăpada unde-i mai comod, adică peste umăr, în drum, în loc să facă 2 paşi şi s-o pună pe marginea trotuarului.

    • De acord, daca faci asta pe stradute (aruncat zapada in strada), e un esec total. Functioneaza I guess pe un bulevard mare si circulat intens, dar mie mi se pare tot mi se pare riscant pentru masinile care trec. Azi, la 3 zile dupa viscol, tocmai intr-o zona din asta unde aruncase cineva zapada in strada am derapat. In viteza 1, cu masina mare si cauciucuri de iarna. Cativa cm de zapada nu sunt berechet, crede-ma, Robo, zici ca tu nu ai circulat inca cu masina, incearca, e o mare diferenta sa mergi pe asfalt negru si pe cativa cm de zapada, mai ales cand e frig si dedesubt e asfaltul inghetat. La mine in zona e marcat in sange locul de parcare deszapezit de altcineva ?, nu parcheaza nimeni pe el; daca asta vara il mai gaseam ocupat, acum, iarna, dupa ce am deszapezit toti respecta lucrul asta. Si oamenii chiar au iesit la dat zapada (cel putin in cartiere), nu mi se parea necesar tonul zeflemitor si suparat al articolului. Personal nu mi s-a parut deloc usor viscolul asta, chiar daca n-au fost 2 m de zapada (nu vreau sa stiu cum e).

    • cum ai derapat? era curba? ce viteza aveai?
      ar trebui sa ai aderenta mai mare pe zapada decat pe asfalt acoperit de pelicula inghetata.
      daca nu era curba, chiar nu inteleg cum ai derapat.

      edit: eu m-am uitat de foarte multe ori ce se intampla cand masinile trec peste stratul de zapada pe care l-am pus pe carosabil, tocmai ca sa ma asigur ca nu fac o prostie.
      nu se intampla absolut nimic, chiar nu inteleg cum ar putea derapa cineva.

      de aia ma intereseaza sa stiu cum ai derapat tu, poate chiar nu e bine ce fac.

      Edit 2: m-am mai gandit: sunt sigur ca ai sistem tip ESP la masina
      Este foarte greu de inteles cum te-a lasat ESP-ul sa derapezi la viteza mica, chiar si in curba.
      Sunt ultra-interesat de conditiile in cate ai derapat, apreciez un raspuns.

    • Nu aveam viteza, e o straduta mica intre blocuri. Nici curba, cu sistem ESP. Zilele astea au continuat sa arunce zapada in strada pe portiunea aia. Am crezut ca poate sunt cauciucurile mele tocite (?), dar am vazut aceeasi faza cu o alta masina duminica. De precizat ca zapada nu e tasata, de la masini s-a macinat, noaptea ingheata, ziua se mai inmoaie si se fac poduri. Dar de disparut nu a disparut deloc. Langa strada asta e o gradinita de bloc (unde majoritatea au aruncat zapada, doar unii au considerat ca e mai simplu de pus in strada), acolo mi se pare ideal de aruncat cand exista (chiar dc trebuie facut un efort si mers cativa m mai mult cu ea in lopata). De aceea nu consider ca trebuie incurajata aruncarea in strada, e un pic periculos, unii oameni pot intelege ca poti arunca oricum si oriunde (deja articolul vostru a atins multi dintre cunoscutii mei si toti il dau exemplu…bai, nu stiam ca e ok sa arunci zapada in strada, dar am citit pe printesaurbana ca asa se face ?). Nu e ok in orice varianta, nu e ok pe stradute mici slab circulate, poate fi ok doar pe bulevarde mari, intens circulate si doar imprastiata in strat mic si tasata bine. Succes!

    • Nu m-am lamurit despre ce e vorba din raspunsul tau, nu te supara.

      Scuza-ma pentru teoria care urmeaza, poate o stii deja: sa derapezi inseamna ca masina sa se deplaseze in alta directie decat ii spune volanul. Cele mai multe cazuri de derapaj se intampla in curba pentru ca in curba apare forta centripeta care nu are aceeasi directie cu directia de mers si daca nu ai aderenta atunci te impinge in lateral.

      Daca tii volanul drept, adica mergi in linie dreapta, nu prea au de unde sa apara forte laterale.

      Sigur un derapaj este ceea ce s-a intamplat?
      Nu cumva a fost o pierdere de aderenta la rotile tractoare? (adica ai patinat, cum se zice).

      In primul post ai spus ca erai in viteza 1. Asta inseamna ca tocmai te oprisesi si ai pornit din nou.

      Ceea ce sugereaza ca ai patinat la plecarea de pe loc sau imediat dupa, nu ca ai derapat. Patinatul iarna la plecarea de pe loc e ceva comun si putin periculos, derapatul e ceva foarte periculos, de asta e important.

      Ce se mai poate sa se fi intamplat e ca santurile de zapada sa fie atat de mari acolo incat sa alunece cauciucurile in lateral, ceea ce ar fi intr-adevar grav.

      O sa fac o precizare in articol, e intr-adevar posibil ca unii sa nu inteleaga ca nu e vorba de depozitat zapada in strada, ci de pus straturi subtirele in fiecare zi pe masura ce se topesc cele anterioare.

    • Yup, este vorba despre ce ai spus pe final, aluneca cauciucurile in lateral. In capul meu asta e derapare. Eu merg numai intr-a 1-a in situatii d-astea cu poduri de zapada, nu eram oprita si repornita, daca bag a 2-a mi se pare ca aluneca si mai mult cauciucurile in lateral. Poate nu e bine ce fac, dar asa simt eu ca controlez masina in situatii d-astea. Mersi de precizare!

    • Ok, acum e clar ce s-a intamplat, merci. Si asta e tot un soi de derapaj, tehnic vorbind, doar ca cel mai frecvent sens de folosire a cuvantului este acela ca pierzi grav directia pt ca pierzi aderenta si asta m-a confuzat.
      Este pentru ca au pus multa zapada pe strada, ceea ce desigur nu e in regula.

  3. Tratat de deszăpezire. Și eu cred același lucru: oamenii din bloc nu știu ca trebuie sa iasă sa dea zăpadă din fata blocului chiar dacă primăria a pus afiș ca asociația va primi amenda dacă nu se deszăpezeste. În legătură cu distribuirea zăpezii pe o suprafață mai mare, în teorie ai dreptate dar dacă zăpadă s-a strâns în urma deszăpezirii drumului ce facem, o dam cu toții la loc pe drum? Grămezile ar trebui carate de primărie cat mai curând.

  4. in copilarie in fundul satului nu vedea nimeni sa dezapezeasca. Nu venea nici cand nu era zapada, ca pe drumul ala la prima ploaie nu se putea circula decat pe jos sau calare. Ieseau bunicii cand ningea si faceau carare catre vaca, gaini, fantana, poarta, casa vecinului. Daca ningea tare ieseau pe rand, la 1-2 ore, fie zi fie noapte, ca doar a 2a zi se mergea la munca. Era mai usor de intretinut o carare, folosea fie o matura de nuiele mare, fie lopata de lemn mare, si arunca/impingea mai colea.
    Tin minte ca ningea din decembrie pana in martie, incalzirea globala inca nu aparuse, tin minte ca porcul era des taiat pe zapada, si ca am prins Craciun cu -26 gr. Ne-am cam obisnut cu ierni blande si comoditatea orasului…

  5. Perfect logic, exact asa am facut eu! Recunosc, doar pt. ca sotul din dotare are probleme cu spatele tocmai de la dat zapada acum niste ani… altfel l-as fi admirat de la balcon ☺
    Saptamana trecuta am iesit la curatat zapada dupa prima noapte de ninsoare abundenta. Stiam ca va ninge pana dupa-amiaza, dar am iesit tocmai ca sa-mi fie mai usor. Am dat peste o alta doamna cu minte-n cap, care facea acelasi lucru si am lucrat cot la cot cu vecina mea timp de aproape 3 ore pentru a deszapezi curtea si trotoarul (lung!) aferent blocurilor in care locuim, plus masinile personale si alte 2 locuri de parcare neocupate.
    Pe langa satisfactia curatarii care vine la pachet cu firea noastra obsesiv-compulsiva, eu m-am simtit foaaarte bine, exact ca-n copilarie dupa sanius! ☺
    Dupa amiaza s-a simtit un vecin si nu a mai fost nevoie sa ies la lopata, dar oricum am tot iesit cu matura, caci zapada era afanata si 5 cm erau f usor de maturat!
    A doua zi mi-am deszapezit masina personala din nou… si pe a vecinei, deci da, se poate.
    Si, ce sa vezi, la a doua ninsoare, cea de spatamana asta, si vecina mi-a deszapezit mie masina! Am fost atat de fericita ca-mi venea s-o imbratise! …desi a cam inceput sa-mi placa si deja mi-am facut planuri de week-end cu lopata! ☺

    • tu esti nesimtitul care nu iese la dezapezire, nu? eu stau pe o alee de vreo 40 m cu cu vreo 7 scari. doar sotul meu si inca 3 vecini au iesit. crede-ma au dat 2 ore de la 6 dimineata la lopata…au folosit o masina pe post de plug si au reusit si chiar ok pentru incepatori….nu perfect…sotul meu a observat vecini la geam care nu au coborat. a coborat tatal meu venit in vizita, dar ei nuuuuuu. seara cand am ajuns facusera vestitele mormane de zapada care stricase toata munca lor aproape. ideea este: nu faci nimic ca esti putoare, macar nu strica.

    • Mie chiar mi-a plăcut articolul. Dar mi se pare normal ca cei care se simt vizaţi să nu fie de aceeaşi părere.

    • ” De copil se-nvata omul
      Cum vorbeste si-n ce ton
      Ce nu-nveti cand esti Ionica
      Greu inveti cand esti Ion”

      Sau poate niciodata as zice eu. Nicicand mai potrivit Ioane

    • Normal ca nu. Noi nu folosim masina in perioada asta, e doar pregatita pt urgenta si am lasat zapada acolo ca era si-asa suficienta pe jos.
      Iar daca o sa am urgenta, imi ia 2 minute sa o dau jos.
      Oricum o sa o curat diseara, sa nu inghete. Prioritar a fost sa deszapezesc trotuarul si masina, zapada de pe plafon poate sa mai astepte.

      Dar ar fi trebuit sa ma gandesc ca poate da un semnal prost atunci cand am facut poza.

  6. Eu am iesit la lopata si am socat toti doamnii din zona, isi faceau cruce cu limba si isi dadeau coate, e drept, am fost singura femeie din zona care dadea la lopata, in conditiile in care majoritatea familiilor au cate 2 masini, adica doamnele conduc masina proprie. Nu am avut nevoie de masina atunci, voi avea abia astazi, dar iata ca astazi ma simt atat de rau incat n-as fi putut da la lopata, in fond, cu ce ma ajuta sa fiu o doamna atunci si sa stau in spatele geamului?

  7. Noi stam la sat si de fiecare data cand ninge, ies eu si copiii din dotare la deszapezirea zonei unde locuim. Mie si copiilor ne place f mult ideea, ne mai si jucam…la casa e mai mult loc liber unde sa pui zapada care nu -ti trebuie…distractia e garantata. Va intrebati unde e sotul? e in casa, pregateste friptura pt muncitorii de la deszapezire! Fiecare cu ce-i place!!

  8. Din pacate oamenii sunt comozi, bucurestenii (provinciali sau nu toti se cred bucuresteni din momentul in care isi pun traista de rafie pe peronul Garii de Nord ) se cred niste zeitati moderne care au doar drepturi, obligatiile sunt pentru saraci si provinvinvialii care nu sunt din capitala. Bucuresteanul modern se crede un fel de bizon care ddoar stie sa urle ca nu ii convine ceva sau ca alesii sunt niste idioti dar el saracu in limitarea lui nu poate mai mult. Posibil corporatiile si firmele de pe platforma Piperei, unde cu totii am lucrat macar un anotimp, sa fi atrofiat mintile acestor bizoni. Desigur, exista si exceptii dar acestia sunt atat de putini si tacuti incat nu se vad in turma si oricum nu sunt lasati sa vocifereze. Noi locuim la casa undeva in Bucuresti, straduta din fata curtii e una circulata des de masini dar primaria ajunge greu mai ales ca e vorba de o strada de case unde fiecare proprietar stie ca trebuie si este obligat prin lege sa stranga din fata casei asa ca se dezapezeste, nu bine desigur 🙂 fiecare e interesat de poarta lui desigur :))) si nametii de zapada care se aduna pe trotuar raman sa stranga diverse pana in primavara 🙂 e minunat! Nici masina de gunoi nu poate ajunge sa ridice gunoiul, trebuie scos in strada pe unde normal ca trec masini, prin urmare ziua de miercuri e o zi de distractie. Zapada din curte tot pe trotuar se duce, pe partea vecinului desigur, a aluia care nu sta mai mult pe acasa sau nu foloseste masina. Noi de pilda nu avem masina asa ca aveti o imagine cata derdelus am in imediata apropiere a portii :))) e mirific sa stai in Bucuresti inconjurat de bizoni minunati si inteligenti!

  9. Total de acord cu deszapezitul, nu sunt totusi de acord cu ideea de a deszapezi masina pentru cazul in care ai o urgenta legata de sanatate(a ta sau a copilului). In primul rand ca atunci cand e de sanatate chemi salvarea. Daca salvarea nu poate ajunge si nici taxiuri nu sunt ultimul lucru pe care ar trebui sa il faci e sa urci copilul in masina si sa pleci pentru ca:
    1. nu cred ca cineva cu un copil bolnav avand nevoie de urgenta este perfect lucid si calm sa conduca nici cand nu sunt conditii de zapada daramite cand condusul cere extra atentie.
    2. daca taxiul si salvarea nu au ajuns sunt mari sanse sa ramai blocat cu o persoana bolnava in trafic si mai bine blocat in casa decat in masina (din casa pana la urma te recupereaza salvarea, din trafic e mai greu)
    si
    3. neavand nicio legatura cu urgenta legata de sanatate, vedeti si voi ce este in oras, masina trebuie folosita numai si numai cand nu se mai poate altfel. Parerea mea este ca daca am lasa masinile acasa si ne-am mai folosi si de metrou, tramvai si autobuze (asa cum sunt ele) traficul si-asa gatuit ar ramane pentru cei care chiar au urgente si nevoi: cum ar fi pompierii sau salvarile. Si asta tot spirit civic si bun simt se cheama.

    • sunt multe cazuri in care nu e nevoie sa chemi salvarea, dar trebuie sa mergi la spital.
      salvarea se cheama cand situatia e cu adevarat urgenta, si nu intotdeauna febra la copil e atat de urgenta.

      am mers de mai multe ori la spital ori eu ori persoane apropiate mie si nu am simtit niciodata nevoia sa chem salvarea.

    • Da dar in cazul descris de tine poti astepta taxiul.Daca taxiuri nu sunt acum peste 1 ora sunt. Daca nu sunt deloc inseamna ca traficul e blocat si mai bine nu pleci nici tu.
      Eu inteleg ce zici dar eu asta cu scosul masinii cu orice pret am observat-o cu stupoare in prima zi cu zapada. Strazile erau in proportie de 75% blocate, se circula pe strada (inclusiv pietonii) si ei deszapezeau masini ca turbatii. ca sa plece unde ??? Unde? ca strazi practic nu erau!!
      Bineinteles ca toata lumea dezgropa masini, pe trotuar nu era aproape nimeni.

    • Poate vine taxiul intr-o ora, dar poate nu vine, n-ai de unde sa stii.
      am inteles ce spui, e discutabil intr-adevar.

      e bine sa deszapezesti masina cat mai repede pt ca daca zapada sta cateva zile si se topeste apoi reingheata devine mult mai greu de curatat de pe geamuri si faruri.

      nu e o problema ca lumea isi deszapezeste masinile, problema e ca nu deszapezeste trotuarul 🙂 adica ar trebui facute amandoua, dupa mine.

    • Cu taxiul in Bucuresti sa mergi tu! Si cu copil, eventual, fara scaun de masina, ca la ei centurile de siguranta pur si simplu nu exista. A, si in conditii de iarna extrema, ca zilele trecute, cu cauciucuri de iarna luate third hand sau mai rau, cand taximetristii au niste jafuri de masini si pt timp de vara!
      La fel, in zonele fara metrou, se poate sta si mai mult de 30 minute la ratb. Uite asa, ca scuze gasesc ei! Iar tu poate n-ai un job cu program flexibil, la care sa poti ajunge in 4 ore (am facut eu 2, iarna trecuta, pe -20 grade – a fost fabulos!) Asa ca, multumesc, platesc destule taxe ca sa am o (singura) masina pt toata familia, tocmai ca sa o folosim!
      Iar cine nu e in stare sa conduca in conditii de iarna sau conditii de stres, eu zic sa-si dea foc permisului aluia – nu de alta, dar exista deja destui bizoni pe sosele din Romania care sa ne omoare nevinovati in trafic, tocmai pt ca sunt atat de priceputi!

  10. Bravo Robo, ma inclin ! Mi-a placut foarte tare articolul. Iti multumesc din suflet pentru ca l-ai scris si pentru ca ai luat atitudine (nu este pentru prima data). Cred ca ti-a luat ceva timp sa-l scrii. Si asta este de apreciat.
    Din pacate, in ziua de azi, foarte putini parinti mai fac educatie civica copiilor. De aici porneste necazul.

  11. Sa vezi ce frumos e cand toti arunca zapada in sosea pe o strada cu masinile cu locuri de parcare perpendiculare pe axul drumului si tu ai curatat frumos tot locul de parcare si dupa aceea trece de vreo doua ori lama si iti face frumusel o jumatate de metru in fata locului de parcare care se mai si intareste peste noapte.
    Daca nu ai soare, temperaturi apropiate de 0 grade sau dat cu solutie, pot sa treaca si 100 de masini pe minut ca nu se topeste zapada aia de pe sosea nici sa o bati.

    • Este o solutie care pt mine functioneaza, dupa cum se vede din poze, cu impact minim asupra altora, deci dupa criteriile mele este o solutie buna. Daca cineva are o alta, sunt numai urechi.

      Eu de exemplu si azi am deszapezit: am nivelat un morman pe care l-am facut alaltaieri. Zapada am pus-o pe locul de parcare de unde am luat-o, loc pe care tot eu l-am deszapezit in plus. Locul este practicabil si acum, chit ca are 20 cm zapada moale din morman.
      Maine cred ca o sa fie perfect.

      Bineinteles, nici un expert in deszapezire de pe strada mea nu o sa se intrebe maine unde a disparut totusi mormanul de zapada care era acolo pana in seara asta.

  12. Dragii mei,
    in Germania in fiecare an inca din toamna se fac liste, in care de la 1 oct. pina la 1 aprilie pe zile se trece numele unei familli din bloc, care are raspunderea ca in ziua respectiva daca ninge sau e gheata sa curete de mai multe ori scarile si trotuarul din fata blocului (7-20.00). Si pt. asta semnezi si ai raspundere. Daca o fam. nu poate schimba zilele cu alt vecin sau plateste acest serviciu. Daca vecinii chiriasi sau propietari sint de acord isi iau o firma care va prelua aceasta raspundere iarna. Firma primeste o taxa fixa pe luna chiar si daca nu este zapada si separat o suma x/interventie. Nu te iarta nimeni de aceasta raspundere. Esti mama singura, esti bolnav, esti in conc. iti aranjezi sa preia cineva rindul tau la zapada (cind nu ai o firma). Daca cineva aluneca in fata blocului tau si se accidenteaza esti dat in judecata si pus la plata: spitalizare, medicamente, tratamente, etc. Deci toti avem o frica cumplita de o astfel de situatie. Daca totusi un pieton aluneca, dar tu ai dat zapada, nu ai nici o problema. Livia (am trait 26 de ani in Bucuresti si 26 in Stuttgart)

  13. Eu stau la casa si aproape toti vecinii au iesit si si-au deszapezit in fata curtii,sotul meu a stat duminica 4 ore afara sa sparga gheata si cumpara sare zilnic!Singuri de pe strada care nu au dat zapada din fata imbilului sunt cei care stau intr-un bloculet de 4 etaje,cred ca este un apartament pe etaj,in fata la aia este groaznic,iti rupi picioarele prin hartoape,este o cararuie facuta de oameni cum au mers,denivelata sin inghetata!
    Cred ca tine de faptul ca nimeni nu isi asuma raspunderea,sunt mai multi in bloc si nu se simt direct responsabili,pe principiul de ce nu iese vecinul de la 1 sau ala de la 2…de ce sa ies eu?Cred ca asta e cazul si la voi,daca ar sta vecinii vostri la casa sa vezi cum ar iesi la zapada,ca nu exista alt „fraier” sa dea in locul tau,dai tu sau primesti amenda!
    Sotul meu sparge turturii de pe casa in fiecare seara si arunca cu sare zilnic,nu vrem sa avem pe nimeni pe constiinta cu picioarele rupte!
    Asta cu aruncatul zapezii pe stada nici la mine nu este valabil,nu a aruncat nimeni zapada pe strada si deja s-au format santuri inghetate,este destul de periculor,se circula deja foarte greu!Daca mai ninge va fi groaznic!Tin sa precizez ca pe strada mea nu intra lama!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *