Cum se fac analizele? Cum de nu se încurcă probele între ele? De unde știm dacă e virus sau bacterie? (p)

De ce-mi ies rezultate diferite la aceeași analiză în laboratoare diferite? De ce se întorc de la laborator probele de urină pe motiv că sunt contaminate? De ce e musai să respect protocolul lor complicat de recoltare? De ce în spital pot primi rezultate rapide la unele analize, iar la laborator trebuie să aștept și cinci zile? De unde știu că proba mea nu este încurcată cu a altui pacient? De unde știu că proba mea nu e contaminată de un laborant?

Întrebări valide pe care mulți dintre voi le aveți, în primul rând pentru că laboratorul e cu circuit închis. Nu știm ce e acolo înăuntru, ce se întâmplă cu probele, nu înțelegem exact cum funcționează totul, teoria conspirației plutește asupra tuturor lucrurilor pe care nu le înțelegem. Multe dintre întrebările de mai sus mi le-am pus și eu în zecile de situații în care am făcut analize pentru mine sau pentru copiii mei. Mi-am propus să răspund tuturor aici astăzi, iar pentru asta a fost nevoie să înțeleg exact ce se întâmplă într-un laborator din zilele noastre. Am filmat și am montat două clipuri scurte care explică rapid cum se face o analiză de biochimie a sângelui și un exsudat faringian. Am scris un articol lung, după ce am selectat bine toată informația, și mai bine de jumătate din ea a rămas pentru un articol ulterior.

Am ales să fac această documentare în cel mai modern laborator din România: Laboratorul Central Regina Maria, un laborator în care operațiunile efectuate de oameni sunt foarte puține: totul este automatizat pentru a obține rezultate cât mai fidele într-un timp cât mai scurt. Șansele de a greși sunt, practic, nule, iar rezultatele ies în mai puțin de o zi pentru majoritatea analizelor care intră în acest laborator.

Sigur că nu toate spitalele și clinicile din România beneficiază de sprijinul unui astfel de laborator, dar multe dintre ele trimit probele la laboratoare moderne, pentru că ele fie nu au volum, fie nu au resurse să lucreze aceste probe. În plus, multe dintre laboratoarele private au contract de decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât puteți face aici gratuit multe analize recomandate de medicul de familie.

Aș vrea să mulțumesc înainte de orice Andreei Alexandru, Șef Laborator, și Ștefan Georgescu, Development Manager Laborator, pentru multele ore pe care le-au petrecut cu mine, arătând, explicând și demonstrând, pentru ca eu să pot explica mai departe. Îmi doresc să înțelegem cu toții ce se întâmplă într-un laborator, cât de important este să prelevăm corect probele (atunci când nu face asta un asistent, adică de exemplu când recoltăm urină sau materii fecale ale copiilor) și să nu punem singuri diagnostic pe internet privind o foaie cu rezultate de analize. E nevoie de un medic să le vadă, să le pună în contextul unor simptome și al unui istoric medical, pentru ca un diagnostic corect să iasă la lumină.

60% din diagnosticul pe care ni-l dă un medic se bazează pe analizele de laborator. O analiză poate confirma sau infirma în câteva ore un diagnostic ușor sau unul grav (mononucleoza Sofiei a ieșit pe foaia de analiză în câteva ore, în aceeași seară eram internate). Tot ea ne poate spune ce antibiotic este eficient pentru infecția de care suferim. Când copilul are febră mare, de exemplu, printr-o analiză rapidă de sânge (Proteina C reactivă), putem ști în câteva ore dacă cel mic are o infecție (și deci are nevoie de antibiotic) sau o boală virală, caz în care îi administrăm antitermice și alte medicamente care să îi îmbunătățească starea generală.

E important să facem analize la un laborator în care avem încredere. E important și să ne facem mereu analizele la același laborator, pentru că astfel vom putea observa modificări ale chimiei propriului corp. Dacă schimbi laboratorul, se schimbă și aparatele care fac măsurătorile, și reactivii folosiți, și limitele minime și maxime. E ca și cum ai măsura înălțimea copilului cu un metru de croitorie care e când mai lung, când mai scurt. Ideal e să folosești mereu aceeași unitate de măsură.

Ceea ce mă duce la răspunsul uneia dintre veșnicele dileme legate de rezultate diferite eliberate de laboratoare diferite sau de același laborator din probe recoltate de la aceeași persoană. 

Elementele prezente în sânge variază de la o secundă la alta. Apoi, rezultatul analizei depinde nu doar de starea pacientului în clipa în care i se recoltează sânge, ci și de asistenta care face recoltarea, de temperatura la care are loc acest proces, de timpul care se scurge între recoltare și efectuarea analizei în laborator (sângele extras este viu, el metabolizează în continuare, parametrii lui se schimbă, glicemia de exemplu poate scădea semnificativ în timpul în care proba e transportată la laborator, pentru că hematiile sunt vii și consumă glucoza din sânge), apoi mai contează și setările aparatului care face măsurătorile, temperatura din camera în care este aparatul, umiditatea. Adică și dacă am analiza aceeași probă la diferență de o oră, pe același aparat, tot ar apărea diferențe de 5%, care sunt asumate de fiecare laborator. Dacă tu însă recoltezi la un laborator, lași proba, apoi iei taxiul, te duci la alt laborator, pe drum te enervezi că ți-a tăiat unul calea sau că întârzii la serviciu, mănânci un sandviș sau o ciocolată pe drum, mai trece o oră, acolo îți recoltează altcineva, proba e apoi analizată de un alt aparat (care are alți parametri de referință), în alte condiții, nu ai cum să te aștepți la rezultate identice, este imposibil. Așa apar diferențe semnificative între rezultatele la analize ale aceleiași persoane, recoltate la momente diferite, în cabinete diferite, operate de laboratoare diferite.

În laboratorul Regina Maria, de exemplu, biochimia sângelui se lucrează pe linia Roche Diagnostic, care este cea mai nouă generație pentru diagnosticul in vitro, un sistem complet automatizat, care furnizeaza rezultate cu acurațete foarte mare, cu cea mai mare viteza de lucru: 2.200 de tuburi pe zi, 4 milioane de teste pe an.

Bun, deci foarte multe tuburi. Dacă se încurcă între ele?

Ei bine, așa ceva este imposibil. Fiecare probă primește încă înainte de recoltare o etichetă cu un cod de bare unic, care este asociat cu numele pacientului. Această etichetă specială nu se poate dezlipi. Odată lipit pe tub (care poate conține sânge sau urină ori materii fecale, materie biologic extirpată în timpul unei operații, exudate și așa mai departe), acest cod de bare spune mereu unde se află proba, la ce teste a fost supusă, ce rezultate a înregistrat. Eroarea umană este exclusă din start, pentru că procesul este automatizat. Practic, singurele puncte în care omul intervine sunt la început, când un angajat al laboratorului preia de la curier probele ținute în lăzi frigorifice, scanează fiecare probă (acesta e momentul în care proba intră în laborator, practic), notează pe tub poziția desemnată de calculator acelei probe (ca să poată fi identificată și localizată oricând), apoi trimite probele la departamentul care se va ocupa de ele: biochimie, imunologie, microbiologie, genetică etc. Sângele catre intră în linia de biochimie trece și prin etapa de centrifugare, în care se separă practic hematiile de gel și de ser, serul fiind cel care va fi prelucrat. Veți vedea mai jos.

Ca să vă explic mai ușor acest proces, am urmărit o probă de sânge de la intrarea în laborator până la ieșirea analizelor și publicarea lor pe site, unde pot fi vizualizate de pacient. Urmăriți, e scurt și la obiect.

La final, după ce buletinul de analize e printat, un medic de laborator le vede pentru a se asigura că nu există acolo vreun rezultat contradictoriu, care ar cere reluarea parcursului.

În cazul analizelor care își propun identificarea de bacterii, de exemplu, am fost surprinsă să aflu că ele nu mai presupun oameni aplecați asupra microscopului. Acum exista spectrometru de masă, care identifică 99% dintre bacteriile cunoscute în mai puțin de două minute, folosind raze laser pentru a agita moleculele probelor, pentru ca apoi, măsurându-le masa și comparând-o cu o bază de date, să spună despre ce bacteria e vorba. SF curat!

Așa arată spectrometrul.

Înainte de a intra în spectrometru, probele (urină, exsudate, materii fecale) sunt așezate pe o placă subțire, sunt însămânțate și incubate, adică potențialele bacterii primesc hrană și căldură pentru a se înmulți rapid. Dacă în 24 de ore nu crește nimic, înseamnă că proba e negativă, nu există bacteria acolo. Dacă pe placă se observă creștere, procesul de incubare se prelungește cu încă 24 de ore, apoi intră la spectometru, unde aflăm cu ce bacterie ne luptăm. Cât am stat eu acolo, a identificat un streptococ auriu, un stafilococ și un e-coli, în mai puțin de 1 minut.

Dacă există bacteria patogenă acolo, urmează antibiograma. Am rezumat totul în acest film scurt.

Așa arată o antibiogramă care ne arată că bacteria este sensibilă la (adică poate fi eliminată cu) majoritatea tipurilor de antibiotice disponibile.

 

Profit că am ajuns în acest loc pentru a vă explica și ce se întâmplă dacă duceți la analiză bere în loc de pipi, de exemplu (a fost un caz la un moment dat, vedeți aici). După cum probabil vă imaginați, nu există un angajat care să guste probele, să vadă dacă acolo chiar e urină sau suc de mere. Lichidul intră la analiză direct, iar acolo vor rezulta cifrele corespunzătoare lichidului respectiv. Dacă e suc, va ieși glicemia mare!

Alte aparate deștepte fac ca examenul PAP să iasă în 32 de ore, de exemplu. Există și câteva teste rapide, cum ar fi cel de screening pentru streptococul beta-hemolitic, care se poate recolta în clinici și spitale, și în câteva ore testul dă un răspuns pozitiv sau negativ, pentru a ajuta medicul să confirme sau să infirme un diagnostic. Acest test însă trebuie dublat de o analiză de cultură bacteriană și de o antibiogramă. În plus, aceste teste rapide au și o marjă de eroare, putem avea rezultate false negativ, dacă, de exemplu, omul care recoltează nu culege proba din gât cum trebuie. Așadar n-ar trebui să ne bazăm doar pe testele rapide, care sunt de mare folos uneori în situații de urgență.

De ce unele analize de urină trebuie repetate, pe motiv că proba a fost contaminată?

În multe cazuri, pe placa pe care se plasează automat proba (fără contact uman, deci nu putem bănui că proba a fost contaminată de un angajat) cresc bacterii care nu au ce căuta în urină, bacteria care de obicei stau în gură, de exemplu, caz în care medicul de laborator va ști sigur că proba este contaminată, nu au ce căuta acele bacterii acolo.

Contaminarea se poate produce și când recoltăm, dacă nu respectăm regulile clare de recoltare: poate nu spălăm bine zona, poate atingem cu mâna sau am strănutat peste borcan. O altă problemă apare din cauza faptului că în aparatul de analiză intră doar tuburile mici, cele înalte, de sumar de urină. Borcanele acelea late, pe care le cumpărăm de la farmacie, acelea nu pot fi introduse în aparat, așa că atunci când ducem probele la punctul de recoltare, asistenta ne roagă să mutăm lichidul din borcan în recipientul îngust: acolo e un nou risc de contaminare.

Pentru cititorii care au vrut să afle informații despre acest subiect, am aflat că Laboratorul Central Regina Maria nu operează încă automat grupele de sânge și RH, iar analizele de toxicologie se fac deocamdată la un laborator din Germania, pentru că în România nu există volum mare pe aceste analize.

Spectrometrul face și screeningul pentru 50 de boli metabolice; la 48 de ore de la naștere se înțeapă bebelușul în talpă, se ia pe o hârtie care arată ca o sugativă, ea este prelucrată și se introduce în echipament, iar medicul neonatolog primește un buletin unde vede tot. În cazul unui bebeluș născut fără tiroidă, de exemplu, s-a făcut testul acesta de screening pentru bolile metabolice, copilul avea reacții neobișnuite, medicii nu știau de ce, e păcat să-l înțepi de multe ori, să îl supui la ecografii și radiografii când o picătură de sânge îți poate spune atât de multe în timp foarte scurt. Având rezultatul acesta, i se oferă tratament hormonal din start, și nu mai chinui nou-născutul.

Acest laborator Regina Maria a fost deschis de curând, în luna aprilie, după o investiție de un milion de euro în amenajarea spațiului și 3,5 milioane de euro în echipamente medicale. Există aici și un punct de recoltare, pe care vi-l recomand. Prețurile analizelor au rămas identice în toată rețeaua Regina Maria. Protocolul de recoltare probe al Regina Maria este disponibil aici, vă rog să îl consultați cu atenție (pe acesta sau pe cel al laboratorului la care urmează să lăsați proba, protocoalele diferă). Laboratorul Central se află pe Splaiul Independenței, între Sema Park și stația de metrou Grozăvești, peste Dâmbovița de Regie, chiar lângă clubul IDM, pe aceeași parte.

Vreau să mai spun și cât de frumos este acest spațiu, decorat cu desenele tematice ale artistului contemporan Saddo. Fiecare ilustrație semnată de Saddo a fost imprimată pe un tapet special, care întrunește atât cerințele medical-tehnice de întreținere, cât și pe cele legate de calitatea tiparului.

 

Sper că am pus la un loc informații de ajutor, mie mi-a fost de mare folos lunga vizită în laborator, am câștigat înțelegere și respect pentru cei care fac această muncă. Dacă mai aveți întrebări legate de analize, vă invit să le lăsați în comentarii.

 

Sursa foto: arhiva personală, Regina Maria, Shutterstock.com

46 Comments

 1. Mihaela

  Sotul meu este inginer si face service-ul aparatelor medicale. Intr-adevar sunt firme mai bune, conteaza volumul de lucru, dar, in general, analizele dau cam acelasi rezultat. Este bine oricum ca se investeste in asa ceva.

 2. Angela Ilie

  interesant avand in vedere ca tot la Regina Maria mi s-a gresit rezultatul analizelor de cel putin 3 ori…

  • Printesa Urbana

   salut, despre ce analiza anume e voba? poate reusim sa intelegem ce s-a intamplat.

  • Pop Vasile

   Buna ziua!
   Spectrometrul nu masoara tipul de bacterii.

   Cu stima,

 3. Big like pentru explicatii!
  Nu am stiut ca e bine sa folosim acelasi laborator tot timpul. (dar de 7 ani folosesc acelasi laborator)

 4. Cinderella

  In sarcina mi a iesit Toxoplasma pozitiv la Medlife. Am repetat apoi la synevo si regina maria si a iesit negativ. Am mare incredere in ultimile doua.

 5. Mona

  Referitor la contaminarea probelor de urina vreau sa precizez un lucru. Ce mai frecventa contaminare apare la femei, unde urina se contamineaza cu flora bacteriana prezenta in mod normal in vagin. Chiar daca facem.igiena corespunzatoare a zonei in timpul mictiunii si vaginul are secretii si creste riscul sa se amestece cu urina. Proba va fi data spre repetare si se pierde timp pretios, contaminarea fiind observata doar dupa minim 24 de ore dupa ce bacteriile au crescut pe placa. De aceea femeilor li se recomanda sa isi puna un tampon vaginal in timpul recoltarii, astfel riscul de contaminare este aproape nul. Mona Rusinescu, medic de laborator

 6. Interesant, desi am fost intr-n laborator de analize, n-am retinut atatea chestii, probabil emotia momentului. Merci!

 7. Andreea

  Iti pot spune ca medicii din Regina Maria (in cazul meu ginecologul si pediatrul) imi recomanda de fiecare data sa fac analizele in alta parte decat la Regina Maria. Sotul meu a fost o singura data la medic in Regina Maria, la un medic renumit, care i-a recomandat acelasi lucru, daca isi permite, sa faca analizele in alta parte.
  Nu mai vorbim despre felul in care sunt tratati oamenii cu abonament, am sunat sa fac o programare pt o ecografie in februarie si mi-au gasit loc abia pe 12 iunie. Am facut reclamatii peste reclamatii si s-a eliberat brusc un loc in cateva zile…
  Iar nasterea la Regina Maria este o mare gluma. Daca te duci ca pacient, asa cum e normal, fara sa rupi netul in doua si fara sa te indoiesti de orice actiune a medicilor, se alege praful si de alaptare si de tot. Te tin la terapie intensiva juma de zi in plus fata de ce ti se spune, pt ca vand mai multe pachete de nasteri decat au locuri de cazare si asa mai departe.
  Esti un om de incredere in lumea virtuala si parerile tale conteaza pt multi dintre noi. Regina Maria este un mare NU NU NU! Macar in comentarii sa se vada asta:)

  • Luminita

   Confirm, asta imi spune acum si sora mea, care este insarcinata si a semnat contract pt a naste la Regina Maria. Ii este practic imposibil sa gaseasca un loc disponibil la ei pentru a-si face verificarile necesare in timpul sarcinii, pt ca totul este mereu ocupat. Prima data disponibila ar fi, ironic, dupa ce naste! Este foarte suparata si dezamagita, in conditiile in care i-au luat banii, dar acum, cand vine randul lor sa si ofere ceva, brusc au prea multi pacienti si prea putine locuri. Foarte neprofesionisti!

  • Printesa Urbana

   Eu am avut multe experiente foarte bune cu Regina Maria, altfel nu i-as recomanda mai departe. Am nascut de doua ori la Regina Maria, a doua oara natural dupa cezariana, avem abonament de multi ani la ei, facem analize acolo, pediatrul copiilor este acolo, am fost si internate de doua ori (eu si Sofia), acolo am operat-o de polipi si este prima mea optiune pentru urgenta, interventii, analize, medici specialisti. Nu neg experienta ta neplacuta, as vrea sa faci si tu la fel cu a mea, care a fost una absolut in regula. Nu perfecta, dar repet, ei sunt prima mea optiune cand vine vorba de probleme de sanatate.

  • Covaciu dacian

   probleme cu spatele

 8. Din contra, am facut teste in laboratoare diferite, la recomandarea medicului. Mai ales dupa ce la medicover mi-a iesir niste analize nasoale, la cautare pe google am nimerit pe forumuri de leucemie.
  Erori de laborator se intampla.

  Daca mai ai ocazia, sa ii intrebi de ce au schimbat prin 2004 baremele de analize si din om sanatos m-am trezit bolnav, desi aveam aceleasi valori la teste (fier, colesterol, glicemie, dintr-o linie de afisaj analizele mele nu au mai iesit mici dar normale si intrat la anormali) .

 9. LS

  Cred că este nasoală treaba dacă îți dau bani să le faci publicitate. Au simțit ei cam ce s-a scris pe aici; lumea, pacienți și medici deopotrivă, nu mai au încredere în laboratoarele lor. Și mie mi s-a spus să fac analizele în altă parte după un consult medical la un doctor hematolog renumit ce are contract cu ei.

  Mai am și asigurare la ei…

  • Printesa Urbana

   Eu sincer cred ca nu exista laborator mai performant in Romania decat cel recent deschis de Regina Maria. Totul e tehnologizat, eroarea umana este redusa spre 0%, eroarea tehnica este minima, cata vreme ei folosesc aparate de ultima generatie. De ce medicii din RM indruma pacientii catre alte laboratoare nu stiu, dar cred ca e foarte bine ca RM sa afle asta si sa inteleaga ce se intampla, mi se pare intr-adevar ingrijorator ce povestesti.

   Toate brandurile mari platesc sa isi faca reclama, nu doar Regina Maria. Toate, inclusiv toate clinicile private, si asta nu se intampla pentru ca le merge nasol, Regina Maria are o cifra de afaceri uriasa in Romania, le merge cel mai bine dintre toate clinicile private. Oricat de bine le-ar merge, brandurile isi doresc mereu sa informeze publicul pe toate caile, sa isi consolideze publicul si sa castige clienti noi.

   Si Vodafone isi face reclama, si Ikea, si Lidl, toate brandurile mici si mari platesc pentru reclama. E definitia reclamei si nu se face doar cand treaba nu merge, ci mereu si mai ales cand treaba merge. 🙂

  • Mam

   Cred și eu că le merge foarte bine, ca abonat simți cum singura grija a RM este să-ți ia banii. Apoi, treaba ta cum te descurci sa stai cu orele în așteptare când suni in Call Center pt o programare și dacă ai noroc să-ți răspundă, te programează la Sfântul Așteaptă, și atunci la mijlocul zilei, nu dimineață sau după amiază, când ți-ar fi și ție mai ușor în drum spre/la sfârșitul programului de / serviciu. Dom’soara din Call Center ți-o zice in fata că orele acelea sunt pt „pacienți platitori”. Pai eu n-am plătit abonamentul, Dom’soara draga?!… Banii luați și bătaie de joc.

   Am făcut la RM un RMN la care trebuia să-mi acorde o reducere. Substanțială. Ei, ashhh!… Nu și nu, că nu se aplica. Am plătit preț întreg, că îmi ardea buza sa fac RMN-ul repede, și apoi m-am ținut pitbull de ei până mi-am recuperat banii. Am cert detalii contact ale responsabilului de contract, că altfel copiii aia din CallCenter te amâna cat de poate, că vor comunica mai departe și vei fi contactat, ceea ce nu de va întâmpla vreodata.

  • Daria

   Te contrazic. Sunt abonat RM de aproape 2 ani și niciodată nu am pățit nimic din ceea ce spui. În call center nu am așteptat mai mult de 5 min niciodată. Cu privire la medic, dacă te programezi din timp, e f ok. Eu mă programez cam cu 3 săptămâni înainte. Nu cred că trebuie să avem pretenții să fim tratați pe loc în clinici. Clinicile sunt pt consultații. Pt urgențe au și ei cameră de gardă, sau putem merge la spital.
   Mai contează și la ce medic vrei să mergi. Dacă e unul f bun și f căutat, ce pretenții ai să găsești liber „mâine”?
   Aș vrea să mai adaug și faptul că, personal, față de toate analizele și consultațiile efectuate la ei, am ieșit în mega avantaj cu abonamentul.
   Cred că ar trebui să aveți în vedere mai multe criterii de analiză înainte să concluzionați negativ.
   O zi bună,

 10. Ania

  Draga mea ,
  Te citesc si imi placi!
  Dar postarea asta m- a enervat rau!
  Iti gasesc scuza ca nu ai patit-o, ca asa e in lumea reala si trebuie sa sustii financiar munca ta!
  Dar….. sa afirmi ca si vodafone si ikea dace reclama , deci si laboratoarele si clinicile private pot….imi pare aiurea! E ca si cand compari mere cu pere
  In urma mediatizarii acestor branduri nu poate muri nimeni!
  Din cauza analizelor gresite DA!
  Iti spune un om care a trecut prin o situatie grava din cauza unor analize prost facute!
  Sa fii nevoit sa pleci cu copilul la analize in strainatate pt niste analize banale ! Sa faci eforturi colosale ca sa nu iti ramana copilul dependent de eutirox pe viata… cum ti se pare asta ????
  Pt ca laboratorul pe care il slavesti tu a gresit flagrant analizele!
  Vreau sa cred ca ai fost indusa in eroare !
  Si poate, dupa atatea mesaje negative , vei reveni cu un post in caresa explici de ce sunt atatia oameni nemultumiti !
  Ania

 11. Claudia

  Fetita mea are abonament la regina maria, prelungit printr-un apel telefonic…si desi am vrut sa reziliez contractul cu ei, sunt obligata sa platesc 80% in avans din toata perioada restanta a contractului…asta mi se pare hotie la drumul mare. Din pacate sau din fericire nu am timp sa ma judec cu ei. Alta treaba, am avut fetita bolnava si m-am dus direct la spitalul lor din zona nordului. M-a costat 900 de lei toata „plimbarea”, desi aveam abonamentul cel mai scump la ei. Mi-au bagat pe gat analize de 560 de lei, pentru ca avea rotavirus. Daca as mai avea nevoie, sper sa nu mai am niciodata. Tot la ei m-as duce. Ce vreau sa spun e ca pentru noi abonamentul nu merita platit. Prefer sa ma duc si sa platesc pe loc, la nevoie. Mie imi place articolul tau, am aflat chestii interesante. 🙂

 12. Monica

  Poate ca tu fiind cine esti si avand posibilitatea cu un simplu articol pe blog sa faci publică o neregulă, poate ca tu esti tratată cum trebuie. Regina Maria a fost o clinică bună. La vremea la care ai nascut-o tu pe Sofia… numai de bine despre ei. Dar acum: boli închipuite ieșite din minunatele lor laboratoare ca sa constati după câteva sute de euro cheltuiti ca n-ai nicio boala, programări făcute cu intarziere de o lună sau două daca esti pe abonament, un call center de toată jena. Am avut abonament privat la regina maria. Am renuntat la el pt ca plăteam degeaba. Nu am incredere.

  • Printesa Urbana

   Hai mai, crezi ca analizele mele la laborator ies ok pentru ca eu sunt blogger si ale tale nu, pentru ca nu esti? Sau ca cei din call center imi ofera programari mai bune? Medicii si angajatii habar n-au cine sunt eu (cu cateva mici exceptii care sigur nu fac regula). Si nici ca am avut o nastere frumoasa acolo nu cred ca a fost pentru ca sunt cine sunt.

   Ce se intampla este ca cei nemultumiti sunt mai vocali decat restul (asta se intampla in absolut orice industrie), si e normal sa fie asa. Este treaba lor sa rezolve toate aceste probleme si cred ca o vor face.

  • Monica

   Tu nu esti un blogger ci un blogger cunoscut cu un blog foarte citit. Medicii si asistentele nu te cunosc dar baza lor de date da.
   Intrebi daca ai programari mai bune? Fa un test. Roaga pe cineva (ma ofer chiar eu) sa sune si sa ceara o programare la analize. Dupa aia suna tu, zi cine esti si cere o programare. Daca si tie tot intre 3 si 6 saptamani ti se ofera atunci inseamna ca ma insel. Eu ultimele 4 dati in care am sunat asta am primit: 3 saptamani cel mai repede daca vreau analize la sange la 14:00 sau 6 saptamani daca vreau ca omul dimineata pe nemancate.
   Cat despre calitatea analizelor, sunt sigura ca ale tale primesc mai multa atentie.
   Te rog sa nu te superi, asta e realitatea. Bravo tie ca esti blogger cunoscut. Bravo tie ca vocea ta se aude mai tare decat a celorlalti si bravo tie ca ajuti si pe altii cand si cum poti.
   Ce scriu eu acum nu este pentru tine. Ci pentru cei de la Regina Maria. Poate ca pe langa ca te-au rugat pe tine sa le faci un pic de reclama, vor citi si ce credem noi astialalti si vor imbunatati un pic calitatea…. asa cum era acum vreo 6-7 ani.

 13. Andreea Ruscea

  Bluza ta e fenomenala! De unde ai luat-o???

  • Printesa Urbana

   camasa e zee lane, luata de pe fashiondays.ro acum vreun an, parca.

 14. madlenec

  Buna,
  Sunt din ce in ce mai putine laboratoare in care se lucreaza probele ca la carte si din care ies analize corecte / corect lucrate. Insasi laboratoarele medii si mici (ce nu au o capacitate de investitie mare si prefer sa externalizeze anumite teste/probe) au o problema uriasa in a avea contract cu un laborator mare si corect. Pentru ca au ramas la nivelul intregii tari doar cateva. Iar ei intre ei stiu aceste detalii si chiar si eu, caci lucrez strict in acest domeniu.
  Ca certitudine (atata cat mai exista in lumea asta si in aceste momente) sunt cateva concluzii: unde mie mi-e bine, altora poate nu le este, unde altii sunt ok, mie nu-mi e ok. Un doctor se poate purta profi cu mine si execrabil cu tine, un altul / dintr-o recomandare ma face varza in timp ce pe tine te salveaza.
  Nu face obiectul discutiei prezente sa punem pe tapet operatiunile si procedurile din Regina Maria (cu oarece mari chestii negative) insa, dincolo de contaminarea probelor (desigur din vina pacientului, din vina recoltorului, nicidecum din vina a ceea ce se intampla dincolo de usa inchisa a laboratorului) exista ceea ce se numeste decontare. Iar acolo unde sunt boli sunt si bani. Again, Regina Maria overall e un great business, ca toate lab. mari, dar inainte de toate e just business. Nu mai exista pasiunea lucrului bine facut daramite pasiunea de compasiune umana. Toate sunt doar business!

 15. AndreeaK

  Acum dupa ce am citit si articolul si toate comentariile o sa imi dau si eu cu parerea si sper sa nu mi-o iau de la ceilalti.
  1. cred ca majoritatea comentatorilor au pierdut din vedere obiectivul articolului – dincolo de mentiunile la Regina Maria (daca acolo a facut reportajul ce ati fi vrut sa scrie? ca e de la Fundeni?) – este un articol despre ce implica analizele medicale, de la recoltare pana la buletinul de analize. Deci este un articol de informare asupra unor technologii si unui domeniu la care nu avem in mod normal acces – lucru perfect acceptabil deoarece este absurd sa pretind ca trebuie sa le stiu pe toate.
  2. Faptul ca Printesa Urbana a fost sau nu platita de Regina Maria nu stim si chiar daca ea spune ca da, asta nu are nici o legatura cu adevarul informatiei prezentate.
  3. Informatia prezentata este despre maniera ideala in care se fac analizele si evident ca indiferent de cate masini folosesti pentru a obtine rezultate, tot ai nevoie de oameni pentru multe alte aspecte legate de analize – rezulta erori. Dar asta nu este vina Printesei Urbane, deci ce rost are sa ii tot aduceti acuze ca Regina Maria face si drege chestii nasoale. Putin probabil ca se apuca ea sa se lupte pentru voi cu balaurii.
  4. Daca aveti probleme cu clinica, adunati-va, faceti o plangere colectiva la clinica (e mai greu de ignorat cand lista de semnaturi este mare) si daca nu merge faceti o plangere la OPC. Daca este nevoie puteti sa contactati si un avocat (tot ca grup, astfel costurile vor fi mai mici per persoana) pentru a vedea daca se poate face ceva impotriva clinicii. O alta varianta este contactatea unui jurnalist de incredere care sa faca o investigatie comprehensiva – asta ar fi de preferat dupa ce plangerea la clinica si la OPC au ramas fara rezultat.
  Daca nu va intereseaza, e prea greu sau nu aveti niciodata timp sa aplicati punctul 4, atunci in opinia mea nu prea aveti de ce sa va plangeti. Clinica face ce stie mai bine, adica bani si business, si daca nimeni nu o trage la raspundere cu adevarat atunci cand pe alaturi, atunci va continua in acelasi fel. Sistemele sunt inerte prin definitie, trebuie actionat din afara pentru a le misca. Nimeni, si mod special cei care nu au intampinat problemele acestea, nu se va apuca sa va rezolve problema pentru voi. Puteti sa atrageti aceste persoane de partea voastra explicandu-le ceea ce vreti sa faceti si aratand-ule ca daca va exista o solutionare e va fi benefica si pentru ei, pe termen lung, altfel ei nu au nici un motiv sa vi se alature.
  In alta ordine de idei, multumesc Printesa Urbana pentru informatie, este foarte interesant de vazut procesul prin care trec probele biologice pentru a obtine rezultate de analize.

 16. Ania

  Draga Andreeak,
  Pentru ca ma simt vizata de comentariul tau,revin cu niste precizari:
  Respect munca unui om ! Este normal sa incasezi bani din reclama! Dar…… cand esti blogger cunoscut , citit de atatea mame, cand esti formator de opinie, cum este Printesa Urbana …. ei bine , cred ca te poti informa mai mult in privinta firmei pe care o promovezi!
  Nu de alta, dar s-ar putea sa ai surprize de genul asta: sa ai atatea comentarii negative !!!
  Si oamenii sa- si piarda increderea in recomandarile tale viitoare , sau mai rau , sa nu te mai citeasca!
  Mie imi pare ca Printesa stie aceste ,, reguli nescrise,,! Tocmai de aceea s- a grabit cu o noua postare , fara sa clarifice situatia!
  In final, cred ca subiectul cu Regina Maria a fost total neinspirat, pt ca oricum vorbim despre ceva sensibil cand aducem discutia despre analize medicale in Romania!

  • Printesa Urbana

   Buna, Ania,
   Nu m-am „grabit” cu un alt articol, de un deceniu public zilnic un articol, asta este agenda mea editoriala, asta fac, in fiecare zi, un alt articol, indiferent de subiectul anterior. In al doilea rand, nu am ce clarificari sa aduc, eu am explicat cat s-a putut de clar tema articolului in articol. Faptul ca oamenii au nemultumiri tine strict de relatia lor cu RM si nu am eu ce sa clarific aici. Nemultumiri legate de acest laborator nu prea au cum sa aiba, s-a deschis de doua luni. In extra plus, articolul asta a fost citit de multe mii de persoane, dintre care cateva (maximum 20) si-au exprimat nemultumirea fata de brand, vorbim deci de un sub 3% cititori nemultumiti (in general cei nemultumiti se exprima, cei multumiti mai degraba aproba tacit si merg mai departe).
   Repet, experienta mea cu ei a fost mereu una buna, stiu ca nu toata lumea e multumita de ei, de nici un brand nu e multumita toata lumea, acesta nu e un motiv ca eu sa nu scriu de bine despre laboratorul lor, care, obiectiv vorbind, este cel mai performant din tara, si da, eu acolo voi duce analizele mele si ale copiilor, cu toata increderea, mai ales dupa ce am cunoscut oamenii care lucreaza acolo.
   Numai bine!

 17. Ania

  Ps: daca traiesti in Romania stii prea bine cat dureaza un proces in tara asta!
  Poate ca unii dintre noi, astia care suntem dezamagiti de laboratoarele minunate de la Regina Maria , nu avem timp si nervi sa asteptam atat! Multi suntem ocupati sa ne tratam pe unde si cum putem copii!

  • AndreeaK

   Buna Ania,

   Daca mergem pe principiul ca dureaza prea mult sau nu se face treaba, atunci de ce ne mai plangem? Ca nimic nu se schimba fara sacrificii si fara actiune. Te astepti ca altcineva sa faca totul ca sa iasa bine pentru tine?
   Eu nu am spus ca trebuie sa iti pui plangerea pe un plan mai sus decat copiii. Asta este o aberatie si este un sofism in materie de argumentatie. Dar, dupa ce copilul a fost dus la un spital/clinica/medic care te-a pus pe directia buna (a sanatatii, ma refer), da poti sa dedici timp si pentru a gasii alte persoane ca tine (spre exemplu sunt cel putin 20 de comentatori numai pe site-ul asta) cu care sa faci un grup de actiune pe tema aceasta. Un proces nu implica intalniri si dicutii zilnice si nici macar nu trebuie sa se ajunga neaparat la proces. Eu am sugerat sa faceti o reclamatie in grup la Regina Maria. Grupul, prin natura lui, are o vizibilitate mai mare decat 20 de reclamatii individuale, fiecare cu o problema foarte specifica.
   Problema in Romania este ca toata lumea asteapta ca altcineva sa faca ceva pentru toti si restul sa dea numai aprobator din cap. Si daca persoana care incearca singura sa schimbe ceva nu reuseste, sa i se zica dupa aceea ca asta este nu poti invinge sistemul.
   Pana la urma nu incerci sa faci RM sa se schimbe doar ca asa vrei tu, o faci (si la randul lor toti cei care ar putea sa ti se alature in demers) pentru viitorul tau, al copiilor tai si eventual ‘down the road’ al nepotilor. Ca este mai bine sa stii ca ai o clinica buna, la care cu timpul poti sa ai ceva de zis si pe care o vei putea recomanda si da ca exemplu, decat sa stai sa cauti ca disperata alta clinica/spital/medic de fiecare data cand ceva se intampla.
   Dar in fine, asta este numai opinia mea si ma indoiesc ca voi schimba ceva cu ea, atunci cand alti nu vor sa ajute la schimbare :).

 18. Ania

  Motivele pentru care nu i- am actionat in justitie le- am spus! Ca si mine , atinsi de lehamite si sila sunt multi! Eu nu sustin ca este cea mai buna solutie !dar….. repet: voua nu vi s- a intamplat inca!
  Sustin in continuare ca asemenea postari ( cu tot dragul pt Printesa) facute fara o documentare serioasa nu sunt pe placul meu si al multor cititori ! Atat !
  Eu personal nu mi- as asocia imaginea cu astfel de firme!
  Este parerea mea! Nu ma astept sa fie impartasita de toata lumea! Dar parca sunt prea multi care spun la fel ca mine!
  Si parca sunt cam multi ,, lasi ,, care sunt satui sa se lupte cu morile de vant ! Caci in tara asta totul trebuie sa fie o lupta continua!

 19. Anca Iancu

  Copil cu febra mare, diaree si varsaturi, am facut de 2 ori un set de analize la RM (Rotavirus, Adenovirus, Campylobacter, etc…), a doua oara am recoltat direct din scutec la internate, ambele dati au iesit negative. Pt ca diareea persista desi starea se imbunatatise, am decis sa repetam analizele la Synevo. Acolo Campylobacterul a iesit pozitiv…Nu mai zic ca pachetul de analize la RM a fost 350 lei si pe acelasi pachet la synevo am dat 140 lei…Am avut si alte probleme cu ei, cu o factura care a aparut dupa o saptamana de la externare…Am facut intreaga poveste publica in postarea de mai jos:
  https://www.facebook.com/ancaandreea.petre.9/posts/1775008205857575
  Am apreciat insa ca m-a sunat cineva de la departamentul lor de Customer Care si astept acum sa vad cum vor rezolva situatia. Sunt clienta veche, am nascut la ei, am fost super multumita de ei pana de curand…

 20. Florentina

  Sunt abonat Regina Maria de cativa ani buni. Am militat cat am putut pentru ei atunci ca firma la care lucrez si-a mutat sediul si cauta un alt provider de servicii medicale. In urma unui control la gastroentorologie, mi s-a recomandat sa-mi fac, contra cost desi sunt abonat, o analiza pentru bacteria Helicobacter. A iesit slab pozitiv si pentru ca am copil mic, am comunicat asta si pediatrei, care mi-a recomandat sa repet analiza pentru ca rezultatul nu e intotdeauna concludent. Medicul gastroenterolog de la Regina Maria, care m-a consultat si mi-a recomandat aceasta analiza, mi-a prescris imediat 2 antibiotice pentru 10 zile, fara ‘drept de apel’. I-am comunicat totusi dorinta mea de a repeta analiza, si mi-a sugerat sa o refac la Synevo. Rezultatul: negativ. Prin urmare, as fi luat absolut inutil 2 antibiotice. Cateva luni mai tarziu, in urma unor analize uzuale si a unei ecografii la tiroida, a reiesit ca am un nodul mare. Medicul endocrinolog de la Regina Maria m-a trimis pe drumul meu, cu recomandarea de a le repeta la 6 luni. Avand experienta precedenta, am repetat anticorpii tiroidieni la Synevo. Rezultatul: unul era in limite perfect normale, celalalt era sky high, in conditiile in care la Regina Maria ambii iesisera peste limita, dar cu valori complet diferite. Povestile continua si cu alte patanii de-ale colegilor mei, dar ma rezum la cele personale. Eu la Regina Maria nu mai calc.

 21. Bianca

  Am abonament la Regina Maria de mai bine de 2 ani. Pana acum am fost mare fan al lor, si mi se pareau exceptii cei nemultumiti. Din pacate, usor, usor, ma vad nevoita sa nu mai militez pentru ei.
  Am observat ca de-a lungul timpului oamenii au fost nemultumiti de timpul de asteptare de la callcenter, ma bucur totusi sa vad ca si-au rezolvat problemele. Initial chiar eu asteptam si cate 20 min ca sa „prind” un operator, ulterior au inceput sa estimeze timpul de asteptare la telefon iar in ultima vreme sunt surprinsa de cat de repede este preluat apelul, 2-3 minute sau mai putin, deci conducerea a fost receptiva la nemultumirile oamenilor.

  Din pacate, problema lor cea mai mare a ramas laboratorul. Am ajuns la acest articol incercand sa imi dau seama daca formularea „antibiograma la nevoie” la RM inseamna ca aceasta se face automat sau nu, la detectarea unei bacterii, pentru ca mi se pare absurd sa nu fie facuta automat, in conditiile in care formularea este prezenta pe buletinul de analize. Am sunat la callcenter pentru un raspuns de la laborator, pentru ca ma aflu in aceasta situatie (si sunt si gravida), si operatorul mi-a comunicat ca cei de acolo mi-au transmis sa ma duc la medic, si el sa ceara expres efectuarea unei antibiograme, ca „poate nu e necesara tot timpul” (?!). Nu imi pot imagina ce fel de oameni lucreaza la acel laborator, probabil fiind in expansiune angajeaza pe oricine. Nu este prima experienta neplacuta cu laboratorul din pacate, cu alta ocazie am platit taxa de urgenta, rezultatul trebuia sa apara pana seara, dar a venit a 2-a zi, ca de obicei, deci taxa risipita. Mai am exemple de interactiune cu ei not ok.

  Nu as putea spune acelasi lucru despre Synevo, la ei am fost surprinsa de cat de repede au venit rezultatele (chiar in aceeasi zi pentru analize simple, hemoleucograma de ex.), nu stiu de cat de corecte sunt, dar acum am mai mare incredere in laboratorul lor decat al celor de la RM.

  In concluzie, chiar daca articolul este platit, mi se pare bine documentat si bine intentionat, dar din pacate, cred ca realitatea pe care o vede un blogger ce discuta direct cu managerii este diferita de cea a majoritatii oamenilor, care nu pot suna decat in callcenter.

  • Printesa Urbana

   salut, multumesc pentru comentariu, o sa trimit catre ei mesajul tau si o sa ii rog sa ne dea o lamurire.

  • Bianca

   Oo, suuper, multumesc mult!

 22. Madalina V.

  Am ajuns azi aici cautand recomadari de laboratoare bune – pt ca Synevo da erori (gravida fiind, am repetat de 3 ori la ei o analiza, daca aveam ce iesise trebuia ca valorile sa creasca, nu au crescut, concluzia a fost, in scris, pe buletin, „posibila contaminare de laborator” – cum adica, contaminare in laborator?!!? de ce ar exista asa ceva?! si daca nu era vina mea, de ce nu am primit banii inapoi, cate 350 lei per analiza? ii pot suspecta ca au vrut banii mei si au mintit din prima? da.); Regina Maria… call-center-ul e inexistent (nu am reusit sa vorbesc cu ei niciodata in ultimii ani si ultima oara m-am ambitionat sa stau in telefon 40 de minute, in van), programarea la analize e peste mult timp, inclusiv pt cei cu abonament si f bolnavi (matusa mea, cancer – eh…).
  Am ales sa si scriu, revoltata de „daca nu va place, de ce nu reclamati?” – pt ca in general oamenii care au astfel de probleme sunt bolnavi si nu au timp si energie sa reclame, cum sa fie blamati tot ei?! In loc sa fie blamat sistemul disfunctional, care in loc sa ii ajute, situatia lor deja fiind dificila si/sau stresanta, ii pune in fata unor noi cheltuieli pt a reface analize deja facute, dand apoi cu banul ca sa decida ce analiza aleg dintre ele (iau tratament, desi poate nu am nimic? sau se agraveaza starea, crezand analiza negativa si netratand?!)
  Nu mai zic de unde sa reclami si cat timp dureaza solutionarea, sa fim seriosi. Daca era un sistem sanatos, auzind atatea plangeri informale se autosesiza cineva si se faceau verificari. Nu am auzit de asa ceva.
  Nu vreau sa neg experientele ok ale nimanui, dar invers mi se pare de-a dreptul periculos, pt noi toti, nu stim cand ajungem si la mana cui 🙁

 23. Dana

  Am ajuns si eu la articol cautand solutii pentru analize cu rezultat diferit.

  La Regina Maria, cu recoltare de catre medic cu experienta si cu foarte mare atentie (chiar se vedea din atitudinea ei ca e ff atenta) mi-a iesit in proba gineco Stafilococ, ceva ce nu avusesem niciodata. Ca atare, am repetat la alte 2 laboratoare diferite. Nu mi-au gasit nimic acolo.

  Nu prea ai cum sa contaminezi mediul vaginal in aceste conditii, din moment ce nu se produsese nicio schimbare in igiena sau comportament de viata, iar al doilea test l-am facut la 5 zile distanta.

  Am facut reclamatie la Regina Maria si au venit cu un raspuns elaborat cum ca analiza depinde de o multime de factori (oricare fiind acestia, insa, repet, nu aveau cum sa se schimbe in cateva zile!) si ca interpretarea se face in context clinic.

  Doar ca, ce poate face un doctor in lipsa simptomelor si cu analiza pozitiva? Ghiceste in stele ca s-ar putea sa nu am nevoie de tratament si nu imi da? Ma indoiesc, orice doctor da tratament in fata unor analize pozitive.

  Nu am decat sa fac pe viitor analize alternand laboratoarele, e singura solutie pe care am gasit-o.

  • Ionut Catalin

   Stafilococ… acelasi rezultat l-am avut in 2 analize efectuate la RM in 2019 si 2020…. prima analiza gresita colosal iar a doua: copy paste de la prima. Am repetat analizele la synevo si nu aveam nimic. Call Center-ul a inceput sa raspunda mai repede dar tot la fel de incompetent a ramas…. aceleasi probleme cu abonatii care asteapta la nesfarsit…. nu recomand la nimeni RM!

 24. Dariana

  Interesant, dar este absurd cum ai explicat discrepanta intre rezultate de la laboratoare diferite. Serios? Cine se duce la recoltare de probe la un laborator, apoi mananca si dupa aceea merge la alt laborator pentru recoltare in vederea efectuarii aceluiasi set de analize???

 25. eda

  Salut! O experienta neplacuta la Regina Maria legata de analize: primesc un apel dupa 2 zile de la prelevarea probelor si ma anunta ca trebuie sa revin in clinica pentru o noua prelevare de probe intrucat nu au etichetat recipientele la momentul respectiv si acum nu stiu care sunt probele mele. Sunt un pic dezamagita, nu ma asteptam ca la Regina Maria in anul 2021 sa ma lovesc de astfel de situatii.

  • Printesa Urbana

   Imi pare rau, of.

   Probabil cineva obosit sau stresat nu a lipit la timp etichetele pe probe, cred ca toti gresim la un moment dat si meritam o a doua sansa…

 26. ELA

  Am ajuns aici cautand „analize gresite Regina Maria „pe google dupa ultima experienta avuta cu ei . Eu nu mai calc in viata mea la analize la Regina Maria. Am mers de doua ori la o sapt distanta. Mi-au iesit trombocitele marite, stiam ca asa sunt, deci nu e o noutate, am mers la medic care mi-a zis sa fac si un frotiu de sange ca pe ala se vede cel mai bine cum arata elementele sangelui si se vede forma trombocitelor etc si mi-a mai dat sa repet o analiza, dar peste 2 luni pe aceea. La recoltare cand am fost intrebata ce doresc am fost intrerupta de asistenta brusc ,fara scz ,fara nimic ,pt ca intrase in camera femeia de servici cu care avea ceva mult mai important de discutat, apoi evident ca mi-a luat sange pt ambele analize, ceea ce am realizat la casierie cand a trebuit sa platesc. Mi-au venit rezultatele a doua zi si frotiul este incomplet, nu mi-au scris absolut nimic despre trombocite,dar analizele sunt finalizate. Le-am scris si pe email, i-am si sunat , am fost sunata inapoi ca de fapt asa ar trebui sa fie si sa merg eu inapoi la medicul care m-a trimis si daca acela are nelamurire eventual poate vb cu ei ,ca un medic de laborator nu si-ar pune semnatura pe ele daca nu ar fi complete, o poveste din asta de adormit copiii mici. M-am enervat si le-am zis ca nu stiu cum zic ei ca sunt complete cand inclusiv pe siteul lor scrie clar ce trebuie sa contina acea analiza si ei nu au scris toate detaliile, plus ca medicul mi-a dat analiza fix pt a vedea trombocitele si surpriza ,fix alea nu apar. Nu apar nici observatii, cum ca ar fi fost proba neconcludenta sau ceva, nu , nimic, doar detalii despre leucocite si eritrocite, trombocite lipsa. Mi-au zis sa le dau iar email fix cu toate detaliile astea cu ce anume lipseste, adica iar ,aceeasi poveste pe care eu trebuie ca sa le-o repet lor la infinit. Asa sila mi-au facut, sa nu mai aud de ei. E prea tarziu sa mai poata da un rezultat pe acea proba de sange ,dar macar sa isi recunoasca greseala. Eu oricum o sa merg la alt laborator sa repet analizele. Asta e experienta mea cu Regina Maria.

 27. Flory

  buna ziua, am intrat sa vad rezultate despre analize,in urma cu doua luni cei de la Regina Maria au venit să facă un screening mamar,și abdominal, unde lucrez eu (menționez că am abonament la ei) ptr că nu s-au dus toate persoanele care s-au înscris au început sa sune în secție să trimită persoane ptr consult,m-am dus și eu ,un domn Dr mi a făcut o eco mamara mi sa spus că avese cv suspicios la sâni și mă trimis la ei la spital ,la clinica sânului,am ajuns la 2 zile,ptr că mi-a dat Nr de tel și numele unei doamne coordonatoare și mă chemat imediat, când am ajuns sa uitat pe recomandare ,dansa nu mă.consultat mă trimis direct la cea care făcea biopsie ,acolo mi s-au făcut alte teste mamografie ecografie și biopsie ghidata ecografic, de san și de qxila, nu mi sa spus cât costa ,când am ieșit din cabinet m-am dus să plătesc și am încremenit doua mii noua sute ,am platit cu cardul de cumparaturi ,ptr că nu aveam atâți bani la mine, am primit un rezultat după 21 de zile care mi-a schimbat viața ,axila este curata dar la sân este o celulă mica maligna.este o săptămână de când am primit răspunsul .am luat lamelele și le am dus la alt laborator ,la onco team diagnostic,între timp am căutat oncolog am făcut și un CT de torace abdomen și pelvis,sunt distrusă ,aștept rezultatele ,

 28. Peptea

  Buna ziua,am avut de facut niste perfuzi si acesti oameni chiar si-au facut datoria,au fost foarte promti si profesionisti.
  Deci numai cuvinte de lauda la adresa lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *