Are uterul memorie? Și dacă da, e de elefant?

„Te-ai culcat cu mai mulți bărbați în trecut? Copilul tău va semăna cu ei, chiar dacă tatăl lor e actualul tău partener”.

Stai, ce? Da, m-am culcat cu alți bărbați în trecut (n-aș zice chiar mulți, dar mai mulți de unul sigur au fost, nu sunt o fire promiscuă, dar pe tatăl copiilor mei l-am cunoscut abia la 28 de ani), cu toate astea copiii mei seamănă unul leit cu mine, altul cu ta-su. N-am văzut în nici unul gene ale vreunui fost. Oare trebuie să mai aștept?

Revenind la primul paragraf din text: mi l-a trimis o prietenă dornică să mă binedispună, alături de un video în care trei preoți discutau despre un motiv cu totul nou pentru care femeile trebuie să fie virgine la căsătorie. Mi-a plăcut mult, citez: „Dacă o fată s-a culcat cu alți bărbați înaintea soțului, aceasta când va rămâne însărcinată cu soțul ei, copilul va semăna cu bărbații din trecut cu care s-a culcat. Memoria uterului. Dovadă științifică|, acesta era textul care însoțea clipul.

Eu am, personal, o memorie cam scurtă. Vestea că măcar uterul meu ar sta mai bine la acest capitol m-a luat prin plăcută surprindere. Sofia și Ivan dormeau, la fel și tatăl lor. Eu tocmai mă pregăteam să îmi torn un pahar de bere, așa că mi-am zis c-aș face bine să aflu ceva detalii despre memoria uterului meu, cine știe ce mai descopăr despre trecutul meu dacă încep să sap pe-acolo. Și uite așa mi-am îmbogățit cultura generală și am aflat despre TELEGONIE!

Mai întâi m-am gândit: stai puțin, cine face sex în uter? Adică, wow, felicitări domnului în cauză, dar majoritatea femeilor care fac sex își folosesc vaginul și cam atât, uterul e ceva mai greu de accesat de către partea bărbătească. Apoi am înțeles că de fapt ce ajunge în uter când nu folosești prezervativ sau diafragmă e problematic, respectiv spermatozoizii impactează memoria uterului (dacă vom stabili în continuare că există una). Deci dacă faci sex protejat, chiar și dacă ar exista memoria uterului, ar trebui să scapi basma curată. Poate există și memoria vaginului, ei, atunci să vezi probleme…

Domnul cu clipul de pe Facebook zice așa: „Telegonia este o teorie demonstrată cu ajutorul geneticii, care susţine că primul partener sexual din viaţa unei femei este, de fapt, tatăl genetic al copiilor săi. De aici, reiese ideea că, indiferent de bărbatul cu care femeia rămâne gravidă, copilul ar putea semăna cu primul ei partener. Mai mult, fiecare partener sexual contribuie la dezvoltarea structurii ADN-ului copiilor săi”. Aha, deci de fapt, nu seamănă copilul cu foștii, ci doar cu primul! Se adâncește misterul! M-am simțit motivată să caut mai mult despre acest subiect.

Nu mică mi-a fost mirarea să remarc, la o simplă căutare pe google, că netul mustește de aberații care se preiau reciproc și care ignoră cu grație sursele cu ceva temei/credibilitate (științifică, academică, you name it).

Pentru că deja nu mai aveam somn, m-am apucat de conspectat din Encyclopedia Britannica.

La baza teoriei telegoniei stă următoarea presupunere: ereditatea unei persoane nu e influențată doar de tată (cu mama e clar cum stă treaba), ci și de partenerii ei anteriori. Mi se pare important de reținut că în definiția din Encyclopedia Britannica sunt menționați, ca subiecți ai telegoniei, masculii împreună cu care femela în cauză a și procreat, nu doar pe cei cu care a făcut amor. („It is alleged that the heredity of an individual is influenced not only by his father but also by males with whom the female may have mated and who have caused previous pregnancies”).

Faimosul Darwin ar fi abordat cu toată serioziotatea, prin 1868, cazul unei iepe împerecheate cu un mascul zebră și apoi cu un armăsar pur-sânge arab. E chiar cazul despre care pomenesc preoții din clip. Ei, bine, când i-a venit sorocul, iapa în cauză a născut un mânz cu picioarele dungate.

Potrivit enciclopediei citate, există o explicație simplă pentru acest deznodământ: „astfel de dungi apar în mod natural la unele rase de cai”. Iar concluzia publicată în această sursă prestigioasă, căci nu vorbim despre site-uri obscure sau fițuici tipărite de știu eu cine, este că „telegonia trebuie inclusă la categoria superstiții„, că experimentele nu o confirmă și că „nu este compatibilă cu ceea ce știm în prezent despre mecanismele ereditare și proprietățile remarcabile ale materialului genetic.”

Un experiment ceva mai recent, despre care s-a scris prin 2014, ar fi indicat că partenerii sexuali din trecut ar fi, la fel ca dieta, consumul de alcool, de tutun etc., factori care ne pot influența, aceste influențe transmițându-se apoi urmașilor noștri. Din ce-am reușit să înțeleg, este vorba despre moștenire non-genetică – trăsături pe care le transmitem mai departe, deși ele nu au vreo legătură directă cu tatăl copilului nostru.

Studiul australienei Angela Crean a avut drept materie primă muștele. Încerc să rezum (pentru versiunea detaliată a studiului vă invit să dați click AICI):

 • mai multe muște ale căror ouă nu erau ajunse la maturitate (deci nu puteau fi fertilizate) au fost împerecheate cu masculi (tot muște 🙂 ) mai grăsuni, mai bine crescuți, așa; evident, nu au rezultat musculițe de nicio dimensiune, pentru că nu avea cum să se întâmple așa ceva; a fost un fel de sex for fun
 • când muștele cu pricina au ajuns la maturitate, au fost împerecheate cu masculi mai amărâți, mai pișpirii; din relațiile respective au apărut urmași care aduceau, mai degrabă, cu primii parteneri, acei muscoi zdrahoni care le inițiaseră pe muștele femelă
 • din punct de vedere genetic, musculițele erau progeniturile pirpiriilor, dar semănau cu masculii zdrahoni
 • o variantă inversată a experimentului a dat următorul rezultat: împerecheate prima dată cu pirpirii, dar fertilizate de zdrahoni, muștele au produs musculițe pipirii
 • etapa finală a experimentului a fost ceva mai sadică: primilor masculi cu care femelele încă nepregătite să se înmulțească s-au împerecheat au avut neplăcerea de a le fi lipite organele genitale ca să nu își poată fertiliza partenerele; rezultatele au fost aceleași – primul partener sexual le împrumuta trăsăturile fizice progeniturilor celui de-al doilea.

Ce zice autoarea cercetării și a studiului aferent: telegonia a fost invalidată imediat ce cercetările privind genetica au depășit nivelul celor de pe vremea lui Aristotel sau Darwin; noile descoperiri despre epigenetică arată că nu este imposibil ca în urmași să se regăsească trăsături „străine” pe care mama le-a asimilat așa cum a asimilat efecte ale stilului său de viață. „Putem privi rezultatele experimentului ca pe o manifestare a acestor efecte ale mediului în care trăiește mama (factori precum dieta sau fumatul), unde partenerii ei precedenți reprezintă un astfel de factor de mediu. Nu li se transmite urmașilor doar ADN-ul”, spune Angela Crane.

Sigur, nu suntem nici zebre, nici armăsari pur sânge, nici iepe, nici muște, nunu, în niciun caz nu muște. Așadar, ce șanse ar fi ca rezultatele studiului pe micile insecte să fie relevante și în cazul oamenilor? Nu știu ce ar zice unii preoți, dar omul de știință din spatele cercetării spune clar că nu există nicio dovadă științifică directă în sprijinul unei astfel de teorii.

Sigur că am stat măcar un pic să mă gândesc: Bun, și dacă așa o fi? Dacă într-adevăr fiecare bărbat din viața sexy a unei femei lasă urme care se transmit copiilor ei?

Dincolo de faptul că nu văd o dramă în asta, nu înțeleg următoarea chestie: de ce trebuie să fie memoria uterului un argument pentru virginitatea înainte de căsătorie? Adică s-ar putea folosi un prezervativ… Sau stai, că poate are și vaginul memorie. Una vizuală! Ai intrat, pac, te-a fotografiat vaginul, te ține minte și te dă mai departe!

Mă scuzați, poate nu-i politicos să fac glume despre uterul cuiva, pe mine mă amuză să fac glume în general și uterul meu nu e foarte sensibil la astfel de bancuri, dar propaganda asta care are ca scop intervenția mincinoasă în felul în care alți oameni își trăiesc viața, inducerea fricii folosind argumente dubioase (cu titlu științific) pentru a determina oamenii să ia decizii importante pentru viața lor, lucrurile astea îmi stârnesc reacții puternice. Aș putea să mă înfurii, să râd, să dezbat, eu am ales să mă informez, să argumentez și da, să râd. E de râs să vezi trei preoți aducând dovezi „științifice” despre lucruri pe care nu le cunosc, nu le înțeleg, dar le consideră potrivite pentru a-și justifica discursul.

Nu spun că e bine să-ți începi viața sexuală înainte de căsătorie, nu spun că e mai bine să ai mai mulți parteneri, nici că e mai rău, e treaba fiecăruia ce alege pentru sine. Dar îmi doresc ca informațiile pe care se bazează cineva când ia astfel de hotârări să fie corecte. Știința spune că telegonia e doar o superstiție. Să vrei să fii virgină când te căsătorești mi se pare de înțeles, să vrei să fii virgină când te căsătorești pentru că nu vrei ca puii tăi să semene cu altul decât cu soțul, asta mi se pare caraghios.

Una peste alta, chiar suntem suma tuturor experiențelor pe care le-am trăit, inclusiv a celor sexuale. Și dacă se găsește într-adevăr cineva care să ducă mai departe cercetarea pe bietele muște și va reieși că foștii parteneri au lăsat în noi un pic din ei, pentru că așa am ales noi, asta ne face mai puțin noi? Ne face copiii nedemni de toată dragostea? Până la urmă, fiecare om pe care l-am ales la un moment dat să ne fie alături inclusiv în feluri intime a făcut parte din noi atunci, ne-a schimbat, ne-a modelat, chiar dacă nu există dovezi științifice care să susțină asta. Dar asta e altceva decât să spui că uterul ține minte. 🙂

Sursa foto: uter via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4167

58 comentarii

 1. lesin de ras.. jur! Si eu m-am asezat cu un alt alcool in fata calculatorului pusa pe treaba, si m-am gandit eu sa mai verific blogul tau:)) felicitari, foarte misto ideea articolului. M-ai pierdut un pic la experimentul cu muste, trebuie urmarit cu pix si hartie! Mai avem nevoie si de asa ceva printre noi mamele ostenite:)

  • Da si pe mine m-a pierdut la muste. Zice ca le-a lipit organele genitale si mie mi se invart o gramada de ntrebari stiintifice prin cap: cu ce? cine a tinut muscoiul? nu era mai bine sa le faca vasectomie?

  • sunt la birou; daca la restul articolului am reusit sa mimez seriozitatea, la comentariul tau am izbucnit intr-un ras de se intreaba colegele ce am patit :))))

 2. Si memoria i se termina dupa primul, de ce il tine minte doar pe ala? Adica e un floppy disk amarat nu ditamai SSD-ul?
  Sau puterea memoriei sta in himen? Si alea care nu au himen au scapat? Uterul lor e cu alzheimer?
  Ca nu inteleg de ce doar pe primul.
  :))))))))))))))))))))))))))))

 3. Am văzut și eu pe net prostiile astea dar n-am citit decât începutul. Nu mi se pare deloc de râs, sunt șocată că există oameni care pot să abereze în halul ăsta și gândiți-vă că oamenii ăștia, popi sau ce-or fi, au puterea de a influența o mulțime de oameni care nu au școală… Trist rău.

  • Exact! Pot exista multe divergențe din cauza acestui subiect. Poate bărbatului la „bautura” i se pare ca a lui copil nu seamana cu el, ci cu cine stie ce bărbat. Si atunci scandal si cearta.. ?

 4. Parca și la Pești e tot ceva de genul asta, guppy au asemenea „puteri”. Femelele din acvariul meu, la distanță de data achiziției, făceau pui ce nu semănau cu niciun mascul din același acvariu. Mi-a explicat cineva fenomenul, nu am dat multă atenție, eram incantata de diversitatea acvariului. Acum nu stiu ce sa zic, sex numai cu prezervativ pana la căsătorie nu stiu câte femei fac, având in vedere consumul de anticoncepționale destul de frecvent. Ma gândesc și la cele divorțate, dacă prima căsătorie nu merge, cu toată virginitatea anterioară, fostul soț va fi totuși tatăl copiilor din următoarea relație? Ce fericire… Eu una, dacă as sti ca fie și o celula din copii ar avea legătura cu un fost m-as sinucide. Problema mai gravă e atunci când bărbații ajung sa creadă asta. Ca femeia vrea sa rămână virgina pana la căsătorie treaba ei, indiferent de motive, dar nici nu vreau sa ma gândesc la bătăile ce vor apărea in anumite familii „creștine” când bărbatul va realiza ca nu e el tatăl. Iar goana după virgine va fi din nou o moda, adică care bărbat risca?

  • femelele de guppy (si de alti pesti care nasc pui vii) pot sa stocheze sperma masculior cu care s-au imperecheat pana la 3 luni.
   deci nu e telegonie, e cu totul altceva.

  • Da, așa era, știam ca e diferit și explicația oricum era data de medic veterinar nu de vreun obscur, dar ma gândesc ca poate tot de la așa ceva a plecat ideea ăstora. Adică, comparația cu muștele, dintre toate vietățile? In fine, nu stiu de ce cineva ar face astfel de studii dar chiar mi se pare ca, in vreme ce majoritatea se amuza, prin alte case se pot naște adevărate drame. Adică, exista oameni care chiar nu au noțiuni elementare de genetica, nu stiu nici ce e ăla ADN, iar dacă biserica zice ca plozii pe care ii crești sunt de fapt ai lui nea Vasile, cine ești tu sa contrazici? Pe un site unde apăruse Știrea ( in engleza) era o tipa ce comenta ca acum înțelege de ce nepoata ei seamănă perfect cu iubitul surorii din liceu și nu cu actualul soț. Alți comentatori au sugerat ca e explicația logica ar fi ca fostul nu e atât de fost, dar tipa părea convinsă de altceva.

  • Off topic: „Eu una, dacă as sti ca fie și o celula din copii ar avea legătura cu un fost m-as sinucide”. As dori din suflet sa nu mai glumim cu asemenea chestiuni, asta daca e o gluma. Pe bune, sinuciderea nu e o gluma, nu o putem demonetiza in asa masura, e in puterea noastra sa ne educam mai mult si mai bine si in directia asta si sa intelegem mai multe privind sanatatea psihica. Tocmai pentru ca exista oameni foarte tulburati care cu adevarat s-ar sinucide dintr-un motiv care altora li se pare banal mi se pare nedrept si pur si simplu gresit sa folosim cu atata lejeritate termenii astia. (Desigur, daca nu e o gluma si cu adevarat ai asemenea ganduri, iti recomand cu drag ajutor).

  • Și totuși ce ușor judecam oameni pe care nu ii cunoaștem. Suicidul e parte din pâinea mea de zi cu zi, dar pe bune ca reacția este exagerata. Poate nici sa zici ca faci depresie dacă vezi pe una îmbrăcată anapoda nu e bine, fiindcă atâția oameni se lupta cu depresia și e deplasat sa facem astfel de asocieri. Doamne-ferește dar uite chiar intr-un comentariu cineva făcea o gluma apropo de un uter cu Alzheimer, oare nu știe câte familii sunt devastate de acest diagnostic? Dacă ziceam ca fac un șoc anafilactic dacă ma gândesc la un anume lucru probabil nu ar fi fost ok pentru ca zilnic mor oameni de așa ceva și alergiile chiar sunt grave și chinuitoare, dacă zici ca faci infarct sau avc iar iei in derâdere o sumedenie de oameni nenorociți de asta și tot așa. Mai bine nu vorbim.

  • Reactia ta e in aceeasi linie deplasta si agresiva si tot tu te plangi ca esti judecata cu usurinta, dar probabil exista niste motive. Perceptia despre Alzheimer (care si ea e alterata de numeroasele clisee folosite) e alta decat fata de suicid, tocmai asta sugeram, ca ar fi o idee buna sa avem grija sa le aducem pe acelasi plan. Nu e nevoie sa te aperi si sa imi zici ca suicidul e painea ta de toate zilele, desi zicand asta mi se pare cu atat mai ciudat primul comentariu si cu atat mai incredibila reactia ta. Eu nu te-am atacat, sa stii. Mai bine gandim inainte sa vorbim, nu mai bine nu vorbim. A fost doar o sugestie si reactia ta zice asa multe ca e clar ca nu putem purta o discutie. Numai bine si sper sa depasesti trauma provocata de fostul iubit! 🙂

  • Si absolut toate exemplele pe care le-ai dat mi se par la fel de nepotrivite, asta ca sa inchei. Desi compari mere cu pere, comparatiile astea atat de comune ii fac pe oameni sa nu priceapa ce e aia depresie de fapt, de exemplu. In opinia mea e o idee buna sa fie evitate, dar cum am zis mai sus e clar ca nu esti deschisa unui dialog si nu intelegi ca poate ai gresit, cumva, scriind fraza cu pricina. Eu zic ca respect meritam toti, deci e bine sa il si oferim.

  • Ma apuca depresia citind astfel de comentarii. Si mai ca inteleg de ce l-au votat americanii pe Trump, un fel de scapare de sub tirania corectitudinii politice…pai cum sa nu-ti vina sa-ti tai venele cand chipurile nu mai ai voie sa folosesti decat anumite cuvinte si doar in anumite contexte? Hai sa o dam si in paranoia…ups! did I say paranoia?!

  • Take a chill pill, my dear 🙂 Suntem niste comentatori pe un blog, dezbatem si comunicam, nu depasi contextul, ca nu ai de ce.

   Altfel, Q.e.d. 🙂 „Ma apuca depresia cand citesc astfel de comentarii” este fix ceea ce incercam sa sustin ca este o aberatie, imensa, la fel si „cum sa nu iti vina sa iti tai venele”. Si eu ma intristez cand vad o asemenea reactie, dar na, perseverez, ca alta solutie nu e.

   Eu sunt responsabila doar pentru ce am scris eu, nu pentru ce intelegi tu, pentru ca eu nu am zis ca nu are cineva voie sa faca ceva, am zis doar ca impreuna putem sa schimbam mentalitati si sa ne educam cu totii, unii pe altii. Daca tie iti vine sa iti tai venele in fata incercarii de a respecta alti oameni si te duce gandul la Trump, e ceva ce rezoneaza acolo cu tine, nu cu mine. Cred ca nici 1% din oamenii care folosesc cu atata lejeritate cuvantul „depresie” nu stiu ce e aia depresie cu adevarat si lupt activ pentru a schimba asta. De pilda, nu cred ca iti suna la fel de super interesant daca zicea cineva „cred ca fac cancer daca va semana cu fostul”. Daca poti intelege unde e problema, e perfect, daca nu si simti nevoia sa reactionezi asa de agresiv, imi pare extrem de rau. Nu e vorba de „Tirania corectitudinii politice”, e vorba strict si exclusiv despre respect 🙂 Si comentariile voastre (Daca sunteti 2) arata fix de ce am dreptate si e necesar sa deschidem mai mult ochii, cu totii. Calea de mijloc e adesea cea potrivita, asa cum tie ti se pare prea multa corectitudine politica, asa si eu consider ca in numele libertatii de expresie multi dintre noi sarim calul, fara macar sa ne dam seama. Depinde mult de unde privesti lucrurile.

   Oricum, mai e mult pana departe, asta este clar. 🙂

  • Mie mi se pare ca tocmai retorica asta creeaza false probleme. Chiar ma indoiesc ca o persoana diagnosticata cu depresie s-ar simti personal lezata sau tratata fara respect in momentul in care citeste o fraza in care termenul „depresie” nu este folosit chiar in acord cu criteriile din DSM. In schimb, tot repetandu-i-se chestia asta ca vezi doamne este o lipsa de respect, cresc sansele ca in timp ea chiar sa perceapa acolo o jignire, ceea ce nu va face decat sa mai adauge un motiv de ruminatie si de nemultumire. Si nu, nu vad unde e problema, dar vad cum ea poate deveni o problema intr-un mod absolut artificial si gratuit – nici vorba de lipsa de respect, iar reactia mea agresiva vine si din cauza acestor acuzatii false si a atribuirii eronate de atitudini si /sau intentii. Adica daca spun ca „mor de ras” asta inseamna ca nu-i respect pe cei care au murit si ca le trivializez experienta? Pai asa nici „imi vine sa vomit” nu ar mai fi politicos sa spunem, decat daca chiar suntem pe punctul de a vomita, altfel nu ii respectam pe cei care traiesc fenomenul in toata plenitudinea sa.

 5. Imi vine sa rad, pe bune, dar nu pot. E chiar foarte trist. Acum vreo 7 ani cand eram la menstruatie, vroia prietenul sa plecam la mare vu niste prieteni care veneau din Spania. Prietenii lui. Cred ca au banuit de ce nu vreau sa merg, poate chiar fostul le-a spus. Ideea este ca i-am auzit spunand:”asta e bine ca iese rautatea din femeie, asa este de cand lumea d-aia nu le primeste in biserica” wtf? sec 21 si inca nu stiu cum sta treaba cu menstruatia. Nu am mai vrut sa vad incultii aia vreodata. Sunt extrem de multe persoane ignorante care vor lua de buna treaba asta spusa de 3 preoti.

 6. As fi curioasa cat e de mare aceasta memorie, si mai ales cum se face suprascrierea :))). Care dispare: primul sau ultimul? Am putea face niste scenarii :))

 7. Cat ‘avocatul’ lui D-zeu spune asta. Ar trebui crezut fara doar si poate :))). Am ras de am pocnit cand am vazut acel filmulet. Wtf. Oare cat de ‘nebun’ trebuie sa fii incat sa mai crezi si asemenea gogomanie ?

 8. Mda. Pe bărbați nu-i amenință nimeni, gen „uite ce-o sa ți se întâmple dacă faci sex înainte de căsătorie”.
  Povestea astea mi se pare o mare aberație, nu știu cum poate cineva „sa pună botul”.

  • poate pentru ca toate descoperirile astea „stiintifice” au la baza motivatia biologica ca barbatul sa nu duca lipsa de sex: mult, gratuit si in exclusivitate. Dar, cum ne-am nascut in sec 20/21 si nu in evul mediu, lucrul asta se intampla numai daca avem chef si noi, fetele.

 9. Apai daca-i asa, nu pot decat sa le mutumesc celor cativa (zeci) de barbati cu care m-am culcat, ca iata, datorita lor, printr-un efort colectiv, am astazi doi copii frumosi, blonzi cu ochi albatri, inalti, care invata bine la scoala. Wait!… daca stau sa ma gandesc mai bine, cel putin unul dinre ei trebuia sa fie putin mulatru…. hm…

  • Multumesc. Si daca ma gandesc mai bine, poate ar trebui sa incerc sa dau de toti, sa ii anunt ca au doi copii frumosi. Intrebare: stie cineva daca sa ii anut si pe aia cu care am facut doar sex oral? sa nu se bucure degeaba zic.

  • Pai, posibil ca si stomacul sa aiba memorie si sa transmita la uter! A trimis prin CURier niste mostra de ADN… stii ce zic…
   *wink* *wink*

  • Da, s-ar putea sa ai dreptate si toate organele de fapt sa aiba memorie. La cati parteneri am avut, e o minune ca eu insami nu m-am transformat in barbatii cu care m-am culcat. :)))

  • Uffff!!!! …..Acum inteleg si eu de ce prima fetita are ochii albastri (si eu care am cautat explicatia in genetica ). LOLLLL
   La modul serios, e extrem de trist cand o institutie cotata cu un mare grad de incredere alege sa minta, sa transmita informatii false.

 10. Mai in gluma mai in serios, noi asta am invatat la ora de religie – intensiv! Profesoara de religie ne dadea si un exemplu pe o prietena, care in trecut avulse o relatia cu un african. Desi se casatorise cu un european, copilul a iesit mulatru!

 11. Pe mine ma scoate din minti exprimarea asta: „stiinta a demonstrat”, „cu ajutorul geneticii”, „de curand s-a descoperit ca”. Si cand te apuci sa sapi putin afli ca ideea nu ca nu e noua, dar se pierde in negura istoriei si ca a fost catalogata drept superstitie cand s-au prins oamenii cum e cu genetica de fapt si de drept. Pentru aia care cred cu tarie ca asa ceva e posibil, sa ia un copil si pe tatal aferent (care tata sa nu fi fost primul partener sexual al mamei), sa faca un test de paternitate si sa vada cu ADN-ul lu’ tac-su e bine-mersi. Ca daca n-ar fi, nu ar mai iesi ca ala e copilul lui.
  Iar experimentul cu mustele mi se pare putin tras de par. Mi se pare ca se bazeaza prea mult pe faptul ca dimensiunea progeniturilor e influentata doar de tata. Poate faptul ca mustele copii au fost mari sau mici a avut de-a face cu ceva (si) din structura mamei. Nu stiu cum functioneaza reproducerea la muste, dar stiu ca n-o poti compara cu cea a oamenilor. Faptul ca aia au fertilizat ceva ce inca nu era pregatit pentru asta poate intra la categoria „factori de mediu ce influenteaza progenitura”, gen fumat, alcool, droguri, alimentatie, poluare, boli. Intrebarea care ar urma logic ar fi: „bun, am vazut ca primul partener influenteaza (discutabil asta cu primul partener, in fond ei au recurs la ceva artficiu acolo). Cum face mai exact asta?”
  Acum ceva ani dezbateam ca intre fete tema asta, iar una dintre prietene, fata desteapta si cu o minte orientata spre gandire logica, a zis ca ea crede ca e posibil asa ceva. Iar eu am ramas poker face, intrebandu-ma cum mama naibii poti ajunge sa crezi intr-o aberatie de asta.

  • Hm, ideea in sine nu mi se pare aberanta.
   Poate ai auzit de microchimerism – unele femei care au nascut pot sa poarte in ele celule cu ADN de la copiii ei.
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Microchimerism

   De asemenea, exista cazuri (f rare) de himera adevarata, adica persoana care are in corpul ei 2 feluri de ADN – se intampla atunci cand unul din gemeni il incorporeaza pe celalalt.

   https://www.scientificamerican.com/article/3-human-chimeras-that-already-exist/

   „For example, in 2002, news outlets reported the story of a woman named Karen Keegan, who needed a kidney transplant and underwent genetic testing along with her family, to see if a family member could donate one to her. But the tests suggested that genetically, Keegan could not be the mother of her sons. The mystery was solved when doctors discovered that Keegan was a chimera—she had a different set of DNA in her blood cells compared to the other tissues in her body.”

   In acelasi fel, nu este aberant sa iti pui problema daca spermatozoizii pot sa-si lase ADN-ul in corpul femeii. Ok, stiinta zice ca nu se intampla, dar ideea in sine nu mi se pare aberanta.

  • Si l-o lasa, dar nu-l da mai departe 🙂
   Studiile de genul astora cu mustele dau apa la moara unor incuiati, care iau doar ce le convine din ele.

 12. Intr-o tara în care violenta domestica e cel mai des tip de violenta întâlnit asemenea teorii nu fac decât sa pună și mai rău paie pe foc. Adică întăresc concepția unora ca femeia „si-o merita”.

 13. Pe cat e de amuzant, pe atat e de trist, cand stii ca in zilele noastre, pe internet, inca se duc fanatismul religios, superstitiile si practicile astea la extrem. Si sunt luate in serios.
  Femeile, ele, inca nu fac diferenta intre vagin si col uterin si uter, unde sunt pozitionate si alte cele. Recunosc, pana acum 4 ani, nici eu nu stiam. Pentru ca nu a avut cine sa imi explice cu subiect si predicat (parinti pudici, care stiau doar : „nu ai voie sex pana la 18 ani”. Eu faceam si luam anticonceptionale de la 15 si inca stau si ma minunez cum de n-am luat vreo boala. Culmea, ca maica-mea m-a nascut la 17 ani si tot incuiata este). Mi-a explicat ginecoloaga mea, cand i-am zis, rosie toata, ca la 21 de ani nu stiam ce e colul uterin.
  D’apai barbatii. Mai ales astia din mediul rural.
  Unde mai pui ca nimeni nu a fost interesat de orele de biologie. Pe buna dreptate, toti radeam ca prostii, la scoala, cand la lectiile despre organele genitale si aparatul reproducator.
  Si atunci, despre ce vorbim?

  Este un articol extrem de toxic si de tampit, care, vorba unor persoane de mai sus, va duce la o gramada de tragedii.

  Oricum, observ o ofensiva destul de mare, la noi in tara, legat de treburile astea. Biserica se baga din ce in ce mai tare in astfel de discutii si nu imi place deloc. Parca e „epidemie”, in ultimul timp.
  Coalitia pentru familie, cu ofensiva lor impotriva avortului si a LGBT, acum asta. Ce mai urmeaza? Sa zica, ca, absorbantele sunt unealta dracului si ca ar trebui sa stam cu o galetusa intre craci, sa lasam sa se scurga sangele si dupa aia sa il ducem la preot sa sfinteasca?!?!?!

  • Nu poti sa duci sangele ala la biserica pt ca exista riscul sa pateze (serios, mi-au spus mie niste cititori care cunosc problema, chiar aici pe blog).
   Si daca pateaza, trebuie sa darami biserica si sa faci alta, sau ceva, ii problema mare in orice caz. De aia probabil se fac biserici cat mai multe una langa alta – in caz de patare, sa existe backup.

  • Pai cam de acolo exista „supersitia” :)))
   Povestea originala spunea ca femeile aveau interzis in biserica la menstruatie, pentru ca nu existau tampoane si murdareau pe jos.
   Dar, ca la telefonul fara fir, povestea de azi zice ca nu ai voie pentru ca esti tu „murdara”, lucratura dracului, pacatoasa dracului … yup.

   Haha, da… ar trebui sa dispara femeile de pe Terra, ca uite, de-aia se cheltuiesc bani cu atatea biserici. Din cauza noastra :)))

  • eh, e exact invers
   scrie clar in Biblie ca femeia la ciclu e „necurata”, la fel si femeia dupa ce naste (desigur, daca naste baiat e considerata „necurata” 1 saptamana, insa daca naste fata, vreo 7)

   faza cu „pateaza” este probabil o inventie recenta ca sa nu poata fi acuzata Biserica ca considera femeia inferioara barbatului in fata sacrului (which it totally does)

 14. wow, tot respectul ca ai cautat sa demontezi stiintific o mare porcarie. pacat ca oamenii care trebuie convinsi ca asemenea „teorii” sunt inventii nu citesc si chiar daca ai citi, nu baga la cap si nu isi schimba parerea. radem doar noi intre noi 🙂

 15. Uite ca asta se potriveste, tot la fel de stiintific:

  Noul tata intra in camera unde tocmai nascuse nevasta-sa: Copilul din patut era negru ca tuciu’… S-a uitat urat la nevasta-sa, … si aceasta a explicat:
  – Dragul meu, stiu de ce copilul nostru este negru. Stii, cand eram fetita, tatal meu lucra in Coasta de Fildes si mama a ales sa ma alapteze o negresa. Genele negre din laptele ei au trecut direct in sangele meu si de aceea copilul nostru este negru…
  Barbatul mirat.. “A da?”
  Atunci barbatul a sunat-o pe maica-sa s-o anunte ca a devenit tatic.
  – O, dragul meu sunt asa de fericita… dar ia spune, seamana cu tine???
  – Mama sunt cel mai fericit tatic din lume, sau aproape fericit…, bine e…, e negru…. Dar am o explicatie!… Uite: nora ta, cand era mica, taica-su lucra in Coasta de Fildes, si maica-sa a ales s-o alapteze pe fi-sa o negresa. Genele din laptele negresei au trecut in sangele ei si uite asa copilul nostru este negru.
  – Aha! acum am inteles.. Este exact cazul tau cand ai fost mic, te-am alaptat cu lapte de vaca, si genele ei au trecut in sangele tau, de-aia esti un mare bou..

  • am citit. multumesc, nu e genul meu de filosofie. si nu inteleg cum de te convinge asa ceva, sunt argumente scoase din burta.

  • Ahaha corp astral, aure, energii si fragmentarea sufletului! Mor… Adica pardon, imi slabeste aura.
   Cate prostii sunt scrise acolo, incredibil ca oamenii sunt atat de needucati incat cred in existenta ‘corpului astral’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *