Când mama își ia o pauză în grădină (p)

E umbră și răcoare. Mă întind pe șezlong cu ochelarii de soare pe nas. Am la îndemână cartea deschisă la jumătate și paharul cu prosecco rece. Aud bulele mici cum ies la aer, pâc pâc pâc. Aaaah, ce bine e când n-ai nimic de făcut…

Am anunțat copiii că mami e în pauză douăzeci de minute. Au protestat, desigur, dar i-am amenințat că dacă prind picior de copil la mai puțin de cinci metri în jurul meu sau aud vreun maaaami adresat cuiva din acest perimetru locativ, nu le mai dau nimic de mâncare la cină. Așa. Ei fac orice pentru un blid cu mâncare, așa că mă gândesc că măcar zece minute ar trebui să am liniște.

În talpă mă gâdilă niște crăițe și un vârf de bonsai.

Văd cu colțul ochiului suculentele din partea unde bate soarele dimineața. Ficusul a înflorit, la fel și cactușii.

În zare văd vârfurile brazilor vecinilor de pe stradă. Aud un cocoș cocoțat pe un gard. Parcă era ilegal să crești găini în oraș? Probabil nu e valabil și pentru cocoși.

Un fluturaș se așază pe colțul cărții pe care o țin pe piept. N-am chef să citesc acum, mai bine mă bucur de liniștea din capul meu. De verdele care mă înconjoară. De umbră și de răcoare. Și de bulele astea reci care-mi udă buza de sus.

– Maaaami!

A, nu. Sigur se aude de la vecini. Au trecut doar trei minute. Lasă că poate dacă mă fac că nu aud, trece.

– Maaami, am făcut caca, vii să mă ștergi?
– Eu sunt în pauză, roagă-l pe tac-tu.
– Nu viau cu tactu, viau cu tine.
– Eu sunt în pauză, citesc în grădină!
– Dar noi nu avem gădină!

La naiba. Are dreptate. Nu avem grădină. Avem o terasă de șase metri pătrați (zic bine, soțu’? cinci metri?) în care ne place să ne jucăm de-a grădina. Avem multe jardiniere cu flori, puse pe două nivele, avem masă și scaune, umbrelă pentru soare, uneori scoatem și piscina gonflabilă să se bălăcească ăștia micii, avem stropitoare, lopeți, furtun și sistem de irigare construit de om, ba am vrut să luăm și trambulină pentru copii, dar ne-a fost frică să nu se propulseze dincolo de balustradă. Știți, stăm la etajul doi, la bloc.

Ne-am dorit enorm casă cu curte, însă până la urmă am ales varianta mai practică a unui apartament mai mare, în oraș. Suntem dependenți de metropola noastră, ieșim des, suntem ființe mai degrabă urbane.

Grădina însă ne lipsește, așa că facem ce putem să ne alinăm dorul de ea. Când vrem să mâncăm pe terasă, stăm cu coatele lipite și încăpem toți la masă, la umbră. Copiii se joacă acolo când ninge sau când plouă, florile cresc, iarna le mutăm pe balconul închis. Când e cald, după ce se culcă copiii, ieșim și noi la un pahar de vin, ne uităm la stele, ne gândim la tot ce avem și ne bucurăm de aer.

Mare lucru e grădina la casa omului. Să ai loc să-ți lași copiii la aer cât tu faci altceva sau faci nimic, pe un șezlong la umbră. Să ai bucata ta de verde, cu râme și arici și fluturi, să poți călca pe iarbă adevărată, să-ți crești propriul zmeuriș și ceapa verde, să vadă copilul de câtă grijă are nevoie o plantă să crească, să prețuiască darul naturii, să învețe să nu mai rupă flori și frunze, să stai fără grija cioburilor de sticlă, a siringilor și rahaților de căței sau de om de prin parcuri… Să respiri în tihnă, departe de oraș… Sunteți norocoși, voi ăștia de aveți grădină.

Vara pui piscină și umbrar, iarna faci mușchi la lopată… Știu că-i mult de muncă, ăsta-i și parte din motivul pentru care nu ne-am dorit suficient de mult să ne luăm casă: ne-am dat seama amândoi că la cât de multe alte lucruri avem de făcut, n-o să ne putem ocupa de grădină așa cum merită. Dar văd multe familii care dedică exact atâta timp cât trebuie și asta mi se pare grozav!

Iar dacă nu aveți grădină… ei bine, puteți să vă prefaceți că aveți, așa ca noi. Amenajați peticul de asfalt de la înălțime cât mai verde cu putință și vă îngrijiți de el cum puteți. Sau mergeți în vizită la prieteni cu curte. Luați cu voi piscina gonflabilă, copiii, ciupercile pentru grătar și țup să ajutați la udat iarba.

În orice caz, pauza mea e gata, căci iată, copilul cel mic e tot pe toaletă, strigând după mine, iar cea mare își decupează o rochie cu forfecuța mea de unghii. Sunt totuși recunoscătoare pentru cele opt minute de respiro pe care le-am primit azi. Poate mâine vor fi zece. Și poate peste zece ani o să prind o oră întreagă…

Mi-a plăcut să vă povestesc despre visul meu cu grădina. Sigur la pensie o să ne mutăm într-o casă pe pământ. Atunci da. Să stau să scriu la umbră, pe iarbă, să mi se urce furnici pe spinare.

Reveria mea a fost provocată de invitația Brico Depôt și Praktiker de a vizita magazinele lor, pentru a-mi cumpăra accesorii pentru casă și grădină. Cred că până la urmă o să luăm trambulina aia…

În cele 15 magazine Brico Depôt din București și din țară găsiți o mulțime de produse pentru amenajare, construit sau decorare; toate produsele se găsesc și pe site-ul http://www.bricodepot.ro, unde puteți verifica și stocurile, și prețurile acestora, actualizate zilnic.

În orice magazin Brico Depôt vă puteți ridica cardul de client, care vă garantează 90 zile pentru returul produselor făra bon fiscal în toate magazinele, facturare rapidă la casă și livrarea gratuită la domiciliu pentru cumpărături în valoare de peste 5.000 de lei, în limita a 30 de kilometri dus-întors.

Există și o aplicaţie Brico Depôt care se poate descărca gratuit de pe App Store şi Play Store. Aceasta oferă (pe lângă cataloagele curente ale magazinului, cu informații despre prețuri și stoc în fiecare magazin), și instrumente utile ca nivelă, raportor, măsurator tipuri de cuie, detector de metale, calculator suprafeţe, convertor unităţi sau detalii despre starea vremii.

Multe produse pentru casă și grădină găsiți și la Praktiker, unul dintre principalii jucători de pe piața românească de bricolaj şi amenajări interioare, cu 23 de magazine și peste 1.400 de angajați în toată țara. Toate produsele comercializate se găsesc și pe pe website-ul www.praktiker.ro, unde clienții pot verifica prețuri și stocuri.

Vă las mai jos cu câteva idei de obiecte care pot face grădina familiei (sau pe cea a prietenilor care dețin una) un spațiu interesant și amuzant pentru cei mici, dar și pentru cei mari, care și ei merită să se distreze în natură.

Aici găsiți trambulina pe care am pus noi ochii, încap fără probleme doi copii acolo, costă 550 de lei.

Mi-au mai plăcut mult această bancă din lemn și cutia de depozitare, tot din lemn, care merge pusă sub ea.

Ah, și hamacul acesta, pe care îl puteți monta și în parc! Costă 67 de lei!

Mai sunt și piscine mari sau mici, de la 20 de lei în sus!

Toată gama de produse de grădină Brico Depôt se poate vedea aici: https://www.bricodepot.ro/militari/gradina.html

Iar gama de produse Camping și Grădină Praktiker, aici: https://www.praktiker.ro/camping-si-gradina.html

Distracție plăcută afară! 🙂

Sursă foto preview: grădină pe terasă via Shutterstock

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4236

6 comentarii

  1. Oooo daaaa, am crescut la bloc si peste 2 luni ma mut la curte, la gradina mea verde, unde puiul o sa alerge liber pe gazon iar eu o sa lenevesc la soare. Sper macar pt 20 min, intrucat eu am un singur pui…hihihihi. Daca tu cu 2 apuci 8 min, pot spera si eu la 20….

  2. Hamace iti recomand de la ticket to the moon. Sunt confectionate din acelasi material din care se fac parasutele si sunt vesel colorate , usoare si extrem de rezistente. Le gasesti la magazinul Nootka ( nootkasport.ro)

  3. Eu am locuit 18 ani la curte… cand am venit in Bucuresti, am dat de bloc. ?
    Speram ca, intr-un an, sa terminam de construit casa si sa ne mutam. Avem, pe langa terasa, 100mp de curte libera in partea din spate, numai pentru iarba, sezloange si loc de joaca pt copil (copii, daca va fi sa fie). De abia astept sa putem sta afara fara probleme, prin iarba… el se joaca, eu citesc. ❤️

  4. Stau la curte de anul trecut de cand eram in luna a8a cu bebe 2. Azi am incercat sa fac plaja. A durat fix 2 min pana ca mica mea sa vina de.a busilea fix pe spatele meu si baiatul de 2 ani da sara si el pe mine ca nu cumva sa ma acapareze sor.sa de tot. Si asa s.a dus plaja. Dar este superb. Avem multa iarba si la anul sper sa ne plantam si pomi. Copiilor le place foarte mult afara si cred ca va fi mult mai usor cand va merge si mititica mea sa ne alergam prin curte cu totii

  5. Eu sunt din categoria mamelor invidiate. Stam la curte si am plantat rosii, castraveti, ceapa, morcov, pomi fructiferi. E mult de munca, insa ma ocup mai mult de gradina decat de casa, pentru ca toata ziua stam afara. Cat copiii se joaca, eu mai ingrijesc plantele.
    Nu m-as mai intoarce la bloc, desi avem 3km pana la gradinita unde l-am inscris pe cel mare si depindem de masina in totalitate. Iarna este zapada, dar nu mai sunt iernile acelea pe care le stiu din copilarie, cu zapezi abundente din octombrie pana in aprilie.
    Cred ca sunt mai multe avantaje decat dezavantaje pentru noi si cred ca a fost alegerea cea mai buna.

  6. Ma intreb de ce nu se poate si in Ro apartamente cu gradina la bloc. In multe tari cei de la parter nu au balcon dar au un petec de gradina. In loc de spatiul verde de care nu are nimeni grija mai bine gradinite individuale. 10 mp de iarba la casa omului fac minuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *