Jocuri și activități pentru copii de 4-7 ani. Și virozele noastre interminabile de Sărbători

Încă un joc de remi și mestesc toate piesele alea de plastic.

Dacă-l prind pe Piticot îi bag zarul pe gât.

Am cumpărat atâtea străzi la Monopoly că am practic un oraș numai al meu.

Am jucat de atâtea ori Pisicuțele amabile încât îmi vine să le înjur.

Am căutat pinguinii de ouă de cel puțin 30 de ori.

Am scos bețe de Marocco. Pe toate le-am scos.

Am scos cărămizi de Jena. S-a dărâmat. Am luat-o de la capăt.

Am pictat figurine din ceramică, am modelat plastilină, nisip kinetic, am făcut bărci din hârtie, am decupat și construit case și animale.

Am jucat război, macao și un fel de whist simplificat până când s-au îndoit cărțile.

Am mimat girafe și tapiri de nici nu era nevoie de mai mult de-o față schimonosită ca să ghicească copiii ce carte trăsesem.

Am făcut cele șapte puzzle-uri pe care le avem de câteva zeci de ori fiecare.

Am stivuit elefanți și hipopotami și am găsit Comoara piraților la nesfârșit.

Ne-am jucat cu plușurile. Cu toate. De zeci de ori la rând cu fiecare.

Am jucat toate cele șapte jocuri din Cartea jocurilor inspirate de povești până am făcut ferfeniță zarul.

Am jucat fotbal de interior.

Am făcut și desfăcut lego și magnetice.

Am copt cornulețe.

Am făcut jocuri cu meserii.

Am citit tone de cărți.

Ne-am jucat de doctorul și pacienții, de-a bucătăria și restaurantul, de-a mama și copiii (eu am fost copiii), de-a vacanța, aeroportul, școala, șantierul de construcții, de-a Mega Image și furnizorii de legume.

Am făcut trasee de tren. Iar. Încă o dată.

Nu cred că a rămas vreun joc nejucat în această casă în ultimele trei săptămâni. O sumă de virusuri ne-a ținut în casă, singuri, fără vizite și ieșiri, de pe 16 decembrie. Să-nnebunim, nu alta!

Mai întâi am picat la pat eu. Apoi au început să facă febră și copiii. Am mers la medic, analize, test de gripă, nu e nimic, doar viroză. Super! Am zăcut în continuare cu febră și dureri sinistre în locuri pe care nici nu știam că le am. Atât de rău nu mi-a fost niciodată de la o simplă răceală. A luat și bărbatul de la noi. După opt zile, m-am ridicat din pat. Copiii erau deja bine. S-a refăcut și bărbatul, s-a dus să se tundă, a revenit cu un virus nou, fix de Crăciun. Am început toți să facem febră iar, eu am făcut puroi în gât, bărbatul părea că o duce pe picioare. După ce eu și copiii ne-am revenit cât de cât, a picat bărbatul la pat. După juma de noapte la urgențe, a venit acasă cu rețetă de antibiotic și rezultat de streptococ în gât. De Revelion am fost toți ok, adulții pe antibiotice. Pe 2 ianuarie, copiii fac iar febră mare. Analizele arată viroză. Care? Prima? A doua? A revenit? Au cules ceva nou? Și dacă da, de unde? Că n-am ieșit, vizite n-am primit.

Suntem umflați de Vitamina C și D, uleiurile esențiale merg seară de seară, mama zice să aprind o lumânare, că prea nu mai scăpăm de boli…

În fine, noi ne jucăm, ce altceva să facem… Problema e că ne-am săturat până peste cap de toate zecile de jocurile pe care le avem, așa că vă invităm să ne oferiți ceva idei despre ce jocuri mai merg la voi, pentru 4-7 ani, cu zaruri, cărți, orice, pare că mai avem de stat în arest la domiciliu (deși teoretic luni copiii ar fi trebuit să meargă la școală, că s-a terminat vacanța) și dacă nu ne jucăm, nu răspund pentru faptele!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

35 comentarii

  1. Ceva asemanator traim noi acum, astazi am renuntat la pastile de supt si siropuri pe baza de plante si am fost la medic, direct antibiotic (puroiul din gat il vad si eu fara ochelarii cu dioptrii mari). La fel am patit si anul trecut, am facut toti temperatura, stari gripale..la analize era totul ok. Medicul care ne urmarea evolutia (sau involutia) exasperat de temperatura mare facuta de cei mici chiar si cu antitermic la 4 h ne-a recomandat sa repetam analizele la Instit Cantacuzino, unde am aflat ca toti 3 aveam virusul H1N1. Asadar e bine de facut analizele in cel putin doua locuri .. Sanatate! Sa va insanatositi rapid! ?

  2. Noi avem următoarele in arsenal:
    – carti “Look and Find” cu scene din povesti
    – joc de căutat diferențe între doua imagini de pe o grămada de Cartonașe
    – joc “What’s up?” Când fiecare are pe frunte o imagine și trebuie sa ghicească ce imagine e, punând întrebări (https://www.argos.co.uk/product/6255426)
    – jocuri de la Orchard Toys:
    * Three Little Pigs joc cu zar si pioni – e ultimul si ne place (după ce am văzut si piesa de teatru de 2 ori si a citi cartea de multe ori)
    * Shopping List – joc de atenție și memorie
    * tummy ache – joc de atenție și memorie și echilibru nutrițional :))
    * Counting Caterpillar- joc de atenție memorie si numărat
    – puzzle
    – magformers, geomag
    – mix and Mach
    – Memos
    – Mima (Charades FOR kids) – cu Cartonașe
    – și când nu mai avem idei scoatem cutiile cu jucarii de Bebeluș arhivate și îl lăsam sa le redescopere la 3 ani 🙂

    Sănătate multă!

  3. Nu esti singura, eu sunt virusata de la 01.12 vad ca am facut o frumoasa sinuzita acum, sper sa imi treaca pana la sfarsitul lunii si asta.
    Cel mic a facut varicela pe 27 dec, astept cu nerabdare sa se imbolnaveasca si cel mare sa scap cu amandoi deodata:) vezi ca e epidemie de varicela iarasi in scoli, sa ii cauti de bubite daca zici ca au facut iarasi febra, sa nu ai surprize…apar la 2-3 zile dupa simptomele de febra.
    Sanatate maxima!

  4. Fa o harta (schita) a apartamentului cu trasee si sa gaseasca indiciile, si ajunge la comoara. Salteaua gonflabila sa topaie(trebuie sa-si disipe energia) sau sa o foloseasca pe post de tobogan(rezemata de pat/canapea), de trasat cu scotch de hartie pe parchet un sotron (se dezlipeste usor si nu raman urme) sau sa faci trasee peste care sa sara, sa treaca pe sub scaune, cortul de munte e si el o varianta, parada modei cu haine la alegere, mutatul mingilor cu piciorul(din alea mici colorate din plastic pentru bebe) dintr-o cutie in alta, aruncatul la cos cu mingile, pe culori, bataie cu bulgari din hartie creponata, pictura pe fata (cu creioane speciale), o carte cu experimente – experimente la alegere – alor mei le plac, cutii mari si mici din carton (de la un magazin mai mic cereti) sa construiasca singur/cu ajutor ce le trece prin cap..sau pur si simplu sa se ascunda in ele si sa le coloreze, taie, gauri, rupe, etc. Sanatate!!!

  5. Cei doi baieti (4 si 7 ani) sunt la noi foarte energici si sportivi. Cand stau in casa din cauza de intuneric afara sau de ploaie prea deasa si au chef sa se miste isi fac ei singuri trasee cu obstacole peste care trebuie sa sara sau pe care sa le ocoleasca sau sa treaca pe sub ele. Folosesc scaune, mese, perne, covoarele din casa etc. Le parcurg de zeci de mii de ori apoi mai schimba cate un detaliu si tot asa.

    De pâte à sel stiti? Cunoscuta si folosita de generatii intregi in franta. E o „plastilina” facuta din faina, apa, sare. I se da forma dorita (animalute, masinute, case etc) apoi, dupa coacere in cuptor, se poate picta cu acuarele sau guase. Sculpturile rezista ani de zile si pot iesi lucruri chiar dragute 🙂

    • daaaa, stiu pasta din sare, am si scris despre ea acum multi ani pe-aici, noi faceam martisoare si globuri pentru bunici. 🙂

      ideea cu traseele e geniala! o sa incercam diseara!

  6. la mulți ani și sănătate!
    oare nu e posibilă reinfectarea cu bâzdâgăniile astea din gât? e suficient să fie sterilizați doar o parte din membrii familiei? poate ar trebui să repetați toți exsudatele faringiene – unii medici recomandă și analize din secreție nazală…
    avioane pe hârtie cu pătrățele ați jucat?

    • pai, copiii nu au infectie, abia le-am facut analize de sange. e ceva viral, daca aveau vreo bacterie iese la analize.

      nu, nu am juct inca avioane pe hartie, ia sa incerc!

    • degeaba, v-am „luat”! de prin 20 noiembrie bolim. sunt la a treia viroză, acum și cu sinuzită. timp în care fiul meu a bifat și el rinofaringită, bronșiolită, amigdalită. chiar la prima viroză am zis: yeeey, măcar am câștigat și eu o dată concediu medical, pentru mine, să zaaaac. dar s-a grăbit să culeagă și el ceva de pe la grădi. de-atunci toot virus party e la noi acasă. dar să ne păstrăm o doză de optimism și una de umor, zic.
      ia ui’ aci:
      https://www.youtube.com/watch?v=OaK-gO-TIqE

      an nou luminos!

  7. Jocuri educative de la Orchard Tree, carti de activitati de la Usborne, jocuri Haba, role play cu figurine Disney sau ce va plac voua – toate sugestiile se pot comanda online sa va vina la poarta 🙂 recomand amazon.co.uk sau amazon.de pt stoc bogat si promptitudine la livrare. Sanatate!

  8. In perioada asta la noi au fost de succes:
    -Duplik este un joc de desenat foarte haios si pentru copii si pentru adulti, noi il avem din Carturesti.
    -Tot de desenat, dar cu nasul (!!) este Pencil Nose, dar nu stiu daca se gaseste la noi.
    -Laser Chess, este un joc in 2, gen sah, in care piesele au oglinzi si trebuie sa nimeresti cu lumina pe regele adversarului. Este de mare succes la noi pt copila cea mare.
    -Hex Bug: avem o sumedenie de gandaci si habitaturi pt ei, chiar si tiroliana. Copiii le construiesc trasee, le-au pus si nume.
    -Pianul electronic de la Imaginarium, la care copiii au exersat cantecele din carticica, si chiar le iese foarte bine (tastele au si numere, cantecele din carte au note si numere).

    In rest, bine-cunoscutul lego, constructii diverse din cutii de carton, scaune, paturi insirate prin casa etc. Astea nu se demodeaza niciodata.

  9. La Multi Ani, sper ca 2019 sa aduca tuturor mai putini virusi si mai multe bucurii! Se pare ca sunt multe bazdaganii care plutesc prin Univers. Imi permit sa sugerez sa spalati periutele de dinti in masina de spalat vase in fiecare seara atunci cand aveti viroza sau streptococi ori sa le schimbati. Previne revenirea virusurilor si bacteriilor in cavitatea bucala. Multa sanatate tuturor!

    • si nou ne place Piou Piou, si mai avem cateva jocuri de la djeco: BATAMINO si FAMILOU. PIOU PIOU e preferat

  10. La multi ani!
    Sanatate multa va doresc, of, o mama tot mama ramane, cred si eu ca-si face griji de la atatia km.
    Stii ce-ar mai merge? Ce-mi place mie la nebunie: o piesa de teatru in care personajele principale sunt asigurate: Ema, Eric, voi- parintii, ha-ha, alegi tu subiectul, cred ca v-ati distra pe cinste, eu ma joc asa, dar noi folosim piesele de la LEGO 🙂

  11. De-a cinematograful? Să le pui o animație drăguță, un desen clasic? Tras draperiile, făcut popcorn de casă, mutat mobila să pară ca la cinema.
    Știu că ai povestit o dată experiența Sofiei la cinema, dar nu țin minte dacă ai mai scris despre alte experiențe. Evident nu mă refer la plantarea lor la tv cu orele la ce prostii de desene se nimeresc, ci la cele clasice alese de voi pe moment, gen Pisicile aristocrate, Regele leu, Mica sirenă etc.

  12. Tot asa si noi. De pe la jumatatea lui decembrie suntem intr-o continua „distractie” …cel mic-3 ani racit, apoi traheobronsita, dupa care o viroza ce ne-a pus capac la toti 4. Simt ca cedez si ma cuprinde panica de a mai iesi din casa, de frica sa nu mai pescuim ceva. Am ajuns sa ma simt vinovata de fiecare febra, muc, tuse etc..M-ar ajuta o carte sa-mi recapat încrederea, in mine, in copii , in toata lumea …

  13. Buna , as vrea sa stiu de unde aveti traseul si cum se numeste jocul cu pinguini?
    Multumesc mult!!
    PS: ma regasesc in articolul scris de tine, nu mai pot cu piticot, il facem zilnic, mai avem de la bigjigs jocul cu bilutele saltarete care e super fain si x si zero, din lemn.

  14. Bună! Deja a trecut ceva timp decand ai scris articolul, însă ca idee viitoare de joc ar fi Jocul Gastelor, este foarte distractiv. Sănătate! Sezonul nu s-a încheiat din păcate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *