Ghid pentru adaptarea la grădiniță, carte pentru tați, carte pentru adolescente și mamele lor: cele trei titluri noi în colecția „Educație cu blândețe”

Au ieșit de la tipar trei cărți proaspete pentru părinți, toate diferite, publicate de Editura Univers. Vă povestesc cu mare entuziasm despre ele, pentru că am muncit mult la fiecare, am editat personal fiecare rând de mai multe ori, am participat la crearea coperților (atât de frumos pictate de Roxana Soare), și știu că vă pot ajuta în relația cu copiii voștri, atunci când simțiți că aveți nevoie de mai multe informații, de un alt unghi de abordare, de idei noi, de la alți părinți.
Vi le prezint mai jos, apoi vă invit să le comandați, împreună (pachetul de trei are 30% discount deja aplicat, îl găsiți aici, costă 72,8 lei, fiecare titlu individual are reducere de 25% cu codul de discount educatie2019, până la finele lui septembrie. Cărțile vor ajunge în toate librăriile mari online și offline în aproximativ două săptămâni.
Grădinița pentru totdeauna, de Mira Loghin
Țin mult la această carte, pentru că Mira Loghin, autoarea cărții, e prietena mea, e un om foarte bun, care cunoaște bine sufletul copiilor și este trainer în comunicare Nonviolentă (pe care o iubesc), are multă experiență cu copiii și părinții, și am vrut mult ca ea să scrie această carte. Am curtat-o, i-am povestit, am invitat-o, i-am spus că părinții din România au nevoie de ea! I-am stat alături în tot procesul, au fost multe luni de muncă pentru ea, iar rezultatul a ieșit peste așteptări. Această carte e un ghid foarte util pentru părinți și educatori despre nevoile copiilor și cum putem să ne asigurăm că grădinița este acel loc cald și minunat pentru ei, indiferent că e Montessori sau tradițională, de stat sau privată.
Mira este fondatoarea Centrului de Educație Alternativă Lumea lui Momo. Cartea ei, Grădinița pentru totdeauna,  este rodul unui studiu de zece ani bazat pe experiența sa în lucrul cu copii și părinți, pe formări profesionale, pe observare și pe principiile Comunicării Nonviolente.
Iată ce spune Monica Reu, Președintele Asociației pentru Comunicare Non-Violentă, despre cartea Mirei, la care Monica a contribuit cu conținut și prefață:

Cartea de față este un instrument pentru toți căutătorii de alternative pline de compasiune pentru copii, alternative care să susțină educația pentru viață, educația făcută cu bucurie și asumare, educația care consolidează stima de sine și starea de bine a copilului cu el însuși și încrederea lui că adulții sunt aici să îl sprijine. Este un ghid complet și util atât pentru părinți, cât și pentru cadre didactice.

Ca părinte, sunt convinsă că îți va oferi idei valoroase despre cum poți gestiona constructiv intrarea la grădiniță a copilului tău, ajutându-te să ai o relație mai apropiată și mai plină de înțelegere cu el.

Ca educator, vei afla instrumente pe care le poți folosi la clasă pentru a media conflicte între copii, a căpăta înțelegere asupra unor comportamente dificile, a crea un mediu de siguranță emoțională atât pentru tine, cât și pentru cei mici.

Una dintre credințele mele profunde este că atunci când oferim copiilor noștri un start în viață plin de compasiune, schimbăm în bine fața lumii. Această carte poate fi primul tău pas.

O puteți deja comanda de aici cu reducere de 25% cu voucherul educatie2019. Cu reducere, cartea costă 28 lei.
Sâmbătă va avea loc și evenimentul de lansare, pentru care Mira pregătește multe multe surprize. Vă așteptăm de la ora 11.00 la Apollo 111 Teatrul, pe Str. Brezoianu, să povestim, să ne amintim, să citim, să mâncăm ceva bun. Vor fi ateliere creative pentru copii, să nu se plictisească. Mira vă așteaptă pentru autografe, cartea va avea un preț redus cu 25%.
Partener și tată, de Jesper Juul
Cât noi lucram la traducerea acestei cărți, Jesper Juul s-a stins din viață. Am primit vestea cu mare regret. Cartea lui, Copilul tău competent, mi-a adus multe revelații și încredere în copiii mei. Speram să îl putem aduce în România pentru un eveniment, speram să mai poată scrie. Păcat. O mare pierdere. Să îl odihnească Dumnezeu. A făcut mult mult bine.
Cartea aceasta e special scrisă pentru tați. Le va aduce consolare că nu doar le e greu, multe povești de la tați de tot felul, divorțați, singuri, cu un copil sau doi, mici sau mari, vitregi sau ai lor, pline de panici, griji, probleme, dar și cu concluziile lor.

Juul vorbește cu multă compasiune taților și le oferă multe ponturi despre cum să devină tați și parteneri cât mai buni, integrează experienţele, emoţiile şi reflecţiile taţilor pe care i‑a întâlnit în cursul celor 40 de ani de practică, dar și opiniile sale de specialist despre cum își pot defini paternitatea, pentru a le oferi bărbaților un ghid la obiect despre cum pot fi tați și parteneri mai buni.Generația noastră este prima în care tații încep să preţuiască în mod deosebit relaţia cu copiii lor, primii care observă că nu pot învăţa să fie taţi de la femei, ci numai de la alţi bărbaţi. Dar cei mai mulţi dintre noi nu au avut taţi pe care să dorească să‑i imite, aşa că de unde știi cum să fii un tată bun?

“Ceea ce noi, bărbaţii, apreciem adesea ca fiind copleşitorul know‑how al mamelor nu este doar o consecinţă istorică sau genealogică inevitabilă, ci şi un rezultat al ataşamentului reuşit. Pentru a face posibil acest proces de unire dintre tine şi copilul tău, tre­buie să petreci o mulţime de timp cu el, să treci cu el printr‑o mulţime de experiențe: conflicte, durere, boli, trebuie să fii părtaş la primele sale succese, să te joci şi să te zbengui cu el, trebuie să fii pregătit să te deschizi cu totul, să fii prezent cu inima şi mintea, pentru a‑i putea da copilului ceea ce are nevoie. Dar mai important decât orice altceva este că trebuie să îi permiţi copilului accesul la tine, tre­buie să îl laşi să simtă cine ești. Pentru majoritatea bărbaţilor, aceasta este cea mai dificilă parte. Dar ea le pare periculoasă şi riscantă numai pentru că este nouă.” – Jesper Juul

O puteți deja comanda de aici cu reducere de 25% cu voucherul educatie2019. Cu reducere, cartea costă 18.75 lei.
Cum să fii o mamă/fiică bună de Sil și Eliza Reynolds
Prima jumătate de carte e scrisă de mamă, Sil Reynolds, care este psihoterapeut, a doua de fiica ei, recent trecută de adolescență. Amândouă vorbesc despre relația lor cu multă sinceritate, direct, cu compasiune și multe idei despre cum să treci cu bine peste furtuna adolescenței. Mi-a plăcut mult și am ales să o publicăm în colecția Educație cu blândețe pentru că susține mamele și fiicele nu în a face față adolescenței ca unui război, ci în a fi alături una de alta pentru a nu ajunge la război. E o odă adusă femeii, bunicilor și mamelor noastre, are capitole foarte bune, cu multe metafore explicate, povești, istorii personale și ponturi. Partea scrisă de fiică e pe limba fetelor, cred că le va ajuta mult să-și înțeleagă mamele, dar și pe sine.
Sursa foto: Photo by Александр Раскольников on Unsplash

Mi se pare o carte necesară și revelatoare pentru toate mamele de viitoare adolescente, dar și pentru fiicele lor. Partea întâi a cărții, Cum să fii o mamă bună, ajută mamele să oprească cercul vicios al anxietății de separare de fiicele lor, pentru a le putea asculta, iubi și ghida nu ca pe copiii mici care au fost odată, ci ca pe femeile incredibile în care au început să se transforme. În partea a doua a cărții, Cum să fii o fiică bună, fetele vor afla de la o adolescentă furioasă și derutată ca și ele cum să-și găsească propriul drum fără a-și pierde mama în proces, despre hormoni, corp, iubire și intuiție.

„Legătura dintre tine și fiica ta e unică, specială și pentru totdeauna. Află cum o poți hrăni în vremurile tulburi ale adolescenței, pentru ca relația voastră să rămână onestă, caldă și indestructibilă și să vă aducă pentru tot restul vieții sprijin, bucurie și recunoștință.” – citat din prefață

E o carte voluminoasă, sunt practic două volume într-unul. Se citește însă ușor, e bine scrisă și bine tradusă.
O puteți deja comanda de aici cu reducere de 25% cu voucherul educatie2019. Cu reducere, cartea costă 31.5 lei.
Of, nu-mi vine să cred că în sfârșit cele trei au ieșit la lumină. Lucrăm la ele de multă vreme, le așteptam cu entuziasm de mult. Munca de editor și coordonator de colecție e una atât de frumoasă, dar atât de migăloasă și de fragilă!
Sper să vă bucurați de Mira, Juul și dansul mamă-fiică!

Sursa foto: Imagine de Aline Ponce de la Pixabay

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

6 comentarii

  1. Ah, ce m-am bucurat sa vad cartea lui Sil Reynolds aici! O cunosc personal, suntem membre ale aceleiasi comunitati Mama Gena aici in New York.
    Ce mica e lumea!

  2. Buna Ioana, cartea pentru tati, Partener si tata – Jesper Juul, se gaseste si in engleza undeva? si daca da, care este titlul in engleza si unde as putea sa o gasesc? (as lua-o pentru sot) . Amazon didn’t help … Multumesc.

  3. Buna Ioana. Cartea pentru tati , Partener si tata de Jesper Juul, se gaseste si in engleza si daca da, care este titlul in engleza si unde as putea sa o gasesc? (as.lua-o pentru sot) Amazon didn’t help… Multumesc.

    • Buna, nu stiu, noi am tradus din germana. Pe siteul lui Jesper Juul gasesti o lista cu majoritatea titlurilor si traducerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *