Am dus copiii la film la IMAX și iată ce s-a petrecut! (p)

Știu că sunteți mereu în căutare de lucruri de făcut cu copiii în weekend, așa că vă dau și eu o idee! 🙂

Duminică mi-am făcut curaj și mi-am invitat toată familia la film la IMAX! Copiii văzuseră bila imensă din Cotroceni care atrage atenția de la sute de metri, știau deja că acolo se ascunde un mega ecran, dar până acum nu am considerat că e potrivit să-i expun la această tehnologie, mai ales că cel mic e destul de emotiv, el nici acasă nu urmărește până la capăt filmele cu acțiune mai intensă!

Eu însă iubesc ecranul uriaș, tehnologia 3D și sunetul care-ți curge prin vene. Primul film pe care l-am văzut la IMAX a fost Avatar, acum vreo zece ani! Mi-a plăcut atât de mult încât m-am dus de două ori la rând să-l văd! Apoi am văzut cam tot ce venea la IMAX, nu mișcam în scaun, nu respiram, trăiam acțiunea inclusiv pe generic!

Cam așa vezi acțiunea din scaun:

Apoi au venit copiii și n-am mai ajuns la cinema decât cu ei, la filme de animație, și asta numai după ce au mai crescut. Cât sunt mici, zgomotele puternice și imaginile prea alerte nu sunt grozave pentru creierul lor în creștere! Am avut câteva tentative cât au fost mici și de fiecare dată am ieșit după câteva minute.

Dar acum mergem des la cinema, le place să stea în scaunele comode, să ronțăim popocorn și să dezbatem în șoaptă ce se petrece. Au cinci ani, respectiv șapte și jumătate. De vreun an putem merge la film fără stres.

Așa că m-am gândit că e momentul să le arăt și lor de ce iubesc IMAX atât de mult! Am avut noroc, rula Regele leu în varianta cu animale adevărate, animate pe calculator, varianta 3D pentru IMAX. Ne-am pus ochelarii speciali și ne-am așezat la locurile noastre, cu popcornul sub nas. Sala, aproape plină! Erau mulți copii în sală, dar erau și oameni mari, fără copii, veniți să vadă Regele Leu.

Ei, Sofia s-a uitat la film cap coadă pe stilul Hakuna Matata, adică fără griji, motto care are o parte dedicată în film și un cântecel foarte simpatic cântat de Simba, regele leu, de o suricată și un purcel sălbatic, super drăguți.

Ivan a rezistat până la jumătate, când o hienă s-a apropiat atât de mult de el încât a decis că cel mai înțelept ar fi să fugă, așa că l-a luat pe tată-su de mână și au evadat din sală. Noi, fetele, am rămas cu hienele și cu leii, n-am mișcat până la final, am dansat, ne-am tras în scaune când acțiunea venea peste noi, ne-am relaxat la cântece, Sofia s-a încordat puternic la scena de la final, deși știa cum se termină filmul.

La final, când coboram spre ieșire, am întrebat-o cum i s-a părut.

– Am simțit tot filmul în stomac!

A sintetizat foarte bine experiența IMAX, așa mi se pare. Ecranul curbat uriaș (este cel mai mare din țară, are 390 de metri pătrați și e cam cât un blog cu cinci etaje)) face ca imaginile să fie foarte realiste și aproape de tine, iar sunetul care te înconjoară la fel indiferent de locul pe care-l ai în sală te pune fix în mijlocul acțiunii, mai mult decât la orice alt cinematograf.

Nu orice film poate rula la IMAX, e nevoie de filmare cu camere speciale care să poată reda imaginile pe un astfel de ecran uriaș sau de editare video printr-un proces special, IMAX DMR® – Digital Re-mastering. „Cred ca IMAX este cel mai bun format de film care a fost inventat vreodată. Este etalonul în industrie” , a spus Christopher Nolan, regizorul filmelor The Dark Knight și Dunkirk (filmate cu cu camere IMAX, care au la ora actuală cea mai mare rezoluție posibilă, iar detaliile pe care le înregistrează și apoi le redau sunt cu 40% mai numeroase).

Care-i secretul, de fapt? Cele două proiectoare trimit pe ecran imagini separate pentru ochiul stâng și ochiul drept, imagini pe care creierul nostru le combină astfel încât să ne bucurăm de film exact așa cum a fost el gândit de creatori. Iar ecranul mare, cu formă curbată, permite să vezi cu 26% mai multă imagine decât pe un ecran normal. În plus, imaginile sunt foarte clare, luminozitatea e mult mai mare, cam cu 50% față de ecranele normale, iar contrastul e mai bun cu 30%.

Și mai e și sunetul. Care este astfel creat încât ajunge la tine perfect calibrat, din toate direcțiile, cu o acuratețe foarte mare. De-l simți ca parte din tine.

IMAX există în România doar în lanțul Cinema City: la București (în AFI Cotroceni) și în Timișoara (în Shopping City). Mai multe despre această tehnologie găsiți aici.

Iată poză de la București.

Și Timișoara.

Acum, dacă vreți să duceți copiii la IMAX, eu vă recomand următoarele:

  • Așteptați să facă cel mic 6-7 ani. Am văzut în sală copii mult mai mici, care au stat cu mâinile la urechi și cu fața ascunsă în scaun sau în mama lor, erau în mod clar speriați de sunetul puternic și de imaginile foarte realiste (hiene care atacau, lei care se luptau etc)
  • Mergeți cu el la cinema normal și 3D, dați-i timp să se obișnuiască cu tehnologia aceasta, nu-l duceți direct la IMAX
  • Alegeți un film mai potolit, v-aș recomanda să discutați cu profesorii și învățătorii copiilor să ducă toată clasa la documentare la IMAX (disponibile la cerere pentru grupuri), sunt ideale pentru începători
  • Puteți lua cu voi o pereche de căști din acelea speciale pentru reducerea zgomotului, pe care le poartă la concerte copiii mici sau persoanele sensibile
  • Nu obligați copiii să rămână în sală dacă nu se simt confortabil, puteți reveni când mai crește
  • Intrați în sală direct la film, după ce trailerele s-au terminat (unele pot conține imagini mai dure, pentru care cel mic nu e pregătit)
  • Urmăriți trailerul acasă întâi, să vedeți cum reacționează și dacă acțiunea nu e prea dură

Urmează să vină Frozen II la IMAX (din noiembrie, milioane de fetițe sunt în extaz!!), este WOW, muzica e foarte frumoasă, filmul e bine realizat, sunt multe faze haioase! Iar pentru noi, părinții, filmele de acțiune și SF au un farmec aparte văzute în format din acesta, mare și impresionant. Vă recomand să încercați!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

9 comentarii

  1. Tehnologia 3D poate afecta dezvoltarea vederii copiilor. Am citit ca recomandarile ar fi evitarea totala pana la varsta de 6 ani si expunerea cu moderatie pana la 13 ani.
    Eu nu pot sa ma uit la filme 3D, ametesc si am o senzatie de rau. Am mai intalnit persoane ca mine. E clar ca tehnologia 3D provoaca o anume oboseala vizuala pe care unii oameni o resimt mai tare. Iar cum copiii sunt in crestere, deci mai vulnerabili dpdv fizic … mai bine evita. Desi acum sunt chiar si programe educationale ce folosesc tehnologie 3D (in universitatea de stat in care lucrez – din Romania – sunt cursuri predate in tehnologie 3D)

  2. Ma bucur ca ai scris despre asta, poate vor citi comentariile si niste oameni care ar putea schimba lucruri pe acolo. Pentru ca sunetul de la IMAX este, pur si simplu, nociv. Nu este doar tare, este mult, mult prea tare. Si o spune cineva care asculta rock la maximum…
    Am fost acolo acum cativa ani, fara copil, la un film cu o coloana sonora blanda, si tot am iesit in sala, in cautarea cuiva care sa dea sonorul mai incet. Facusem asta de cateva ori la mall-uri si a fost OK, oamenii au inteles si s-a rezolvat. La Afi, atunci, nu am gasit pe nimeni. Si am uitat.
    Apoi am fost cu clasa fiica-mii la „Shazam”, in primavara. A fost insuportabil (bine, si filmul era prost recomandat, era un horror in toata regula, nepotrivit unor copii). La fel, am iesit sa caut pe cineva, de data asta am gasit, insa mi s-a dat raspunsul aiuritor: „Noi nu putem schimba nimic, sonorul este setat din Canada”. Da, fix asa. Sta cineva in Canada sa seteze sonorul la filmul din Romania. Wow.
    Pana la urma, un coleg de-al fiica-mii a inceput sa planga si am iesit eu cu el. Am stat doua ore afara, timp berechet sa regret ideea de a merge acolo si banii dati. Si sa-mi promit ca nu voi mai merge niciodata. Pentru ca orice exces trebuie sanctionat. Desigur, am scris pe toate caile la Afi si la IMAX si la Cinema City, dar nu s-a sinchisit nimeni sa imi raspunda. Poate acum.

  3. Ce fel de documentare se pot vedea la IMAX? Gasesc undeva o lista? Mi se pare o idee buna de activitate cu clasa, si as face o propunere, dar am nevoie de mai multe detalii inainte

  4. Mi s-au parut interesante documentarele, am incercat sa sun la numarul de pe site pentru a afla mai multe informatii despre cum le-am putea viziona si numarul nu e alocat (021/4070081). Cum am putea afla mai multe despre program, o eventuala rezervare?
    Multumesc!

  5. Noi mergem de vreun an (aveau deci 5 si respectiv 8 ani) din cand in cand la filmele in format 4D.
    Pe langa ochelarii de tipul pe care il stim toate se misca scaunele (sus, jos, stanga, dreapta, se poate simti miscare in scaun si pe la ceafa sau spate), bate vantul, ne poate stropi si apa (exista un buton care opreste apa pentru cine nu este fan – plus ca nu stiu cat de curata este), redau destul de fidel ce imi imaginez eu ca este senzatia de zbor.

    Nu am fost niciodata la IMAX – eram insarcinata in luna foarte avansata cand a aparut Avatar la noi si n-am vrut sa risc + nu am gasit locuri pana aproape de momentul nasterii si mi-as dori dar 4 D este ceva deosebit pentru ca ni se activeaza si sensorii celorlalte simturi, nu doar cel vizual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *