Medicina care tratează pacientul, nu boala, ținând cont de întreg, de emoții și de puterea plantelor (concurs)

Sunt bine fizic, dar nu prea. Nu sunt bolnavă, analizele ies mereu în parametri, nu mă doare nimic, dar sunt obosită, nu adorm dacă nu iau melatonină, când mi-e lumea mai dragă fac câte-o infecție urinară, mai am dureri de cap răzlețe.

Anual îmi fac ecografie de sân, testare Papanicolau și un set de analize de sânge, cu care merg la un medic generalist. De câte ori merg la control aud că sunt bine, să încerc să mă stresez mai puțin. Să beau lichide și să fac mișcare. Nimic altceva.

Zilele trecute am fost la o altfel de consultație. O echipă de medici mi-a analizat investigațiile medicale anterioare și rezultatele analizelor. Apoi, vreme de o oră m-au întrebat despre istoricul medical, al meu și al familiei, despre ce simptome am și cum mă simt în general, despre depresie și anxietate (wow, e prima oară când cineva ia în calcul și aspectul emoțional al omului de pe scaun), despre câtă mișcare fac și ce tratamente iau. Am vorbit și despre expunerea mea la toxine și despre atitudinea pe care o am față de corpul meu și față de infecțiile urinare recurente.

Am făcut și o electroscanare interstițială (EIS) pe baza conductivității țesuturilor, care arată eventualele riscuri de probleme la diverse organe. Nu e nimic complicat, pui palmele și tălpile goale pe niște baze de metal, pe cap ți se așează doi electrozi, iar vreme de două minute stai potolit pe scaun. Ca un fel de EKG, dar pentru tot corpul.

Rezultă o reprezentare a corpului tău care-ți arată cum stai pe dinăuntru din punct de vedere al conductivității interstițiale, care în multe cazuri poate arăta eventuale probleme existente sau viitoare.

Ce-am văzut la mine? O supra încărcare uriașă a lobului drept al cortexului prefrontal, unde au loc procesele creative. Știu deja că am creierul pe foc non-stop, mereu caut soluții, scriu în cap, rezolv chestii, îmi vin idei despre ce să mai fac…

Problema e că asta îmi grăbește întregul metabolism, care generează multă energie și, odată cu ea, mulți radicali liberi, care atacă celulele care-i nasc. Pe scurt, trăiesc intens și mă consum rapid, îmbătrânesc cu viteză!

Mai mult, pentru că totul se desfășoară atât de rapid, intestinul meu subțire nu are vreme să absoarbă corect vitaminele și nutrienții din hrană, așa că sunt mereu la limită cu greutatea și cu puterea fizică.

Ce m-a bucurat a fost că amigdala, centrul emoțiilor noastre vechi și noi, e curată și omogenă, ceea ce arată că terapia din ultimii ani a funcționat și nu mai am chestii majore de procesat.

Ce am mai văzut a fost nivel mare de serotonină, pentru că daaa, sunt fericită cu tot ce fac și trăiesc, de asta nici nu mă pot opri, dar și dopamina și cortizolul sunt ridicate, iar asta e otravă curată pentru corpul meu.

Trebuie s-o las mai ușor, doar că nu știu cum și nici nu pot. Asta îmi era clar de mult, dar acum, că am văzut scris roșu pe negru pe monitor, parcă sunt mai motivată să schimb ceva în ritmul meu de viață.

O să încep cu o vacanță de câteva săptămâni, după un an teribil de plin.

A urmat o ecografie abdominală, încă niște discuții, apoi un program de tratament pe bază de suplimente naturale.

Am început să le iau pe toate, iar peste o lună revin la reevaluare. Sunt curioasă ce schimbări am reușit să produc.

M-am gândit să vă povestesc despre asta în caz că doriți și o abordare diferită, indiferent că vă confruntați cu probleme de sănătate. Am stat de vorbă o vreme și cu medicii centrului în care am fost, și anume Centrul de Medicină Funcțională și Integrativă Secom, care există de 17 ani în București.

Am povestit o vreme despre suplimentele naturale luate după ureche și despre cât de important este să fim atenți la calitatea acestora. Am aflat ceva despre care nu aveam habar: esențial este ca produsul să conțină extract standardizat de substanțe active din plante.

Acest tip de medicină funcțională și integrativă practicat de echipa medicală a Centrului Secom se uită la motivele pentru care apare boala, la riscuri, la pacientul ca întreg, nu doar ca purtător de boală. Echipa e formată din medici de medicină generală, un medic gastroenterolog cu specializare în ecografie generală și un medic specialist în nutriție funcțională, diabet și boli metabolice. Tratamentele naturale recomandate de Centru vin în completarea tratamentelor alopate și pot oferi o calitate mai bună a vieții inclusiv pentru pacienți cu boli grave, cum este cancerul. Suplimentele pe care le recomandă sunt testate, verificate, standardizate, provin de la firme mari, care există pe piața internațională de multă vreme. Relația pe care echipa medicală o stabilește cu pacientul e una pe termen lung, cât am stat acolo au intrat mai multe persoane cu care medicii s-au salutat prietenește. Sunt oameni foarte implicați, pasionați de ce fac, medici bine documentați, la curent cu tot ce se descoperă în domeniul medical și al suplimentelor alimentare.

Medicia funcțională e greu de făcut, pentru că e nevoie de mult timp cu fiecare pacient, timp pentru discuții și pentru analiza întregului, pentru că medicina integrativă nu e pe specializări, la noi vin pacienți cu tot felul de probleme, cancer, diabet, probleme de imunitate. E nevoie de atenție multă, de o relație pe termen lung cu fiecare pacient, mi-a spus dr. Oana Bogzeanu.

Mi-au plăcut mult acești medici și mi-au dat încredere că pot să-mi rezolv problemele acestea momentan minore, care au însă risc mare pe termen lung. Am plecat acasă cu recomandare de probiotice, vitamine, curcumin și Vitamina C, dar și un calmant nervos care mă poate ajuta să renunț la melatonină. Să vedem. Deocamdată încerc să nu uit să iau pastilele dimineața, la prânz și seara.

Acest subiect al suplimentelor e unul destul de spinos. Suplimentele naturale sunt eficace doar dacă ele conțin doza minimă activă, într-o formulă standardizată, aceeași în fiecare pilulă, în fiecare lot. Ori pentru a produce așa ceva, e nevoie de o tehnologie anume, complexă și complicată, de teste și controale, care sunt toate extrem de costisitoare. Un tub de pastile pe care scrie silimarină și care costă 8 lei  are șanse mici să fie ce trebuie. Foarte multe produse de pe piață nu sunt standardizate, nu conțin informații despre dozaj. De exemplu, a măcina o ciupercă nu este deloc același lucru cu a extrage substanța activă din miceliul ei, în condiții de maximă siguranță.

Pacienții nu știu lucrurile acestea și nici nu au de unde să le știe, ei se încred în sfatul vânzătorului, merg cu bună credință. În cel mai bun caz, multe dintre ele nu au nici un efect. Însă pot avea și efecte negative asupra bunei funcționări a organelor, mi-a mai spus dr. Bogzeanu.

Ca să fii sigur că suplimentele pe care le iei îți vor fi de ajutor cu adevărat, e important să te sfătuiești înainte cu un medic bine informat. Apoi, trebuie să alegi suplimente de la o firmă mare, serioasă, care investește în cercetare, cu istoric vechi, pe site-ul lor ar trebui să fie informații despre certificări și rapoarte, listă cu producătorii cu care lucrează, de unde iau extractele brevetate.

În România nu există firme care să poată realiza extracte standardizate, iar controale nu se fac așa cum trebuie și cum cer reglementările europene, rapoartele se bazează pe declarațiilor producătorilor. Așa că e bine să aveți grijă ce și de unde cumpărați, doar pentru că sunt naturale nu înseamnă că nu vă pot face rău!

Revenind la informația principală, Centrul de Medicină Funcțională și Integrativă Secom se află pe Bd. Știrbei Vodă 150, în București. O consultație inițială, cu scanarea EIS cu tot, costă 350 de lei (durează cam o oră). Următoarele, de monitorizare, sunt 250 de lei. Sau 150 de lei prima consultație fără scanare, 100 următoarele (doar să nu treacă mai mult de trei luni între ele). Lângă clinică există și magazinul Secom, de unde puteți lua suplimentele recomandate. După consultație puteți primi direct tratament personalizat sau recomandare pentru investigații ulterioare. Ah, pentru că foarte important e și ce mâncăm, centrul Secom oferă și consultații de nutriție funcțională și integrativă. Medicul specialist în nutriție funcțională, diabet și boli metabolice de la Centru vă poate ajuta să identificați ce anume din dieta voastră nu vă priește, apoi vă va propune un program nutrițional personalizat care poate preveni, diminua sau chiar trata afecțiuni diverse și poate susține un stil de viață sănătos.

Sper să vă fie de folos. Revin cu update după controlul de o lună.

Până atunci însă, avem și un mic concurs. Am pentru voi trei vouchere pentru o consultație inițială completă gratuită la Centrul de Medicină Funcțională și Integrativă Secom (cea de 350 de lei, care include și scanarea EIS). Pentru a intra în tragerea la sorți pentru unul dintre ele, vă invit să-mi spuneți în comentarii care credeți că este cea mai bună recomandare pentru sănătate pe care ați primit-o de la un medic în ultimii ani? Pe 3 decembrie extrag câștigătorii și îi anunț aici. Baftă! Și sănătate!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

334 comentarii

    • Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost să fiu mereu pozitivă in gândire,pozitivismul nu lasă stresul să atace organismul, veselia ajută la optimizarea pozitivismului, de fel sunt o fire veselă așa că incerc să nu las sa-mi intunece zilele norii negri ai gândirii negative.

    • Cea mai buna recomandare primita vreodata a fost sa fac lucrurile cu masura, sa ma bucur din plin si sa traiesc in fiecare zi cu recunostinta. Inca incerc sa aplic acest sfat.

    • Bună, după ce am pierdut-o pe fetița mea de 6 luni,am avut probleme serioase de sănătate pe care eu nu le înțelegeam, sufeream pe interior enorm,și corpul meu a luat-o razna,așa că cel mai bun sfat primit de la un medic a fost să mă duc la un psiholog să fac terapie,mulțumită lui sunt mai bine și mă bucur de o nouă minune in viața noastră o bebelușă??

    • Sa ies des la plimbare, sa ma bucur de soare, sa imi intind coloana, sa fac exercitii fizice, sa mananc sanatos si cand ma simt obosita sa iau suplimente pentru a ajuta functionarea organelor in perioadele aglomerate 🙂 Doamna Graur din Constanta este o comoara ?

    • Cea mai buna recomandare primita este sa am grija de mine, sa ma prioritizez, sa previn in loc sa regret.

    • Cea mai buna recomandare primita: sa fiu recunoscatoare pentru tot si toate, sa primesc totul cu seninatate si cu incredere in Divinitate.

    • Cea mai buna recomandare de sănătate primită recent, după nașterea naturală, a fost odihna și faptul că toți ceilalți din casa trebuie sa conștientizeze că acum prin alăptare fac o treabă foarte importanta și am nevoie de tot suportul lor. Chiar a insistat pe acest lucru, ceea ce mi s-a părut foarte frumos, venind de la un medic bărbat.

    • Cel mai bun sfat din perspectiva doctorului specialist in fertilizari in vitro a fost … sunteti la ovulatie, 5 zile de 5 ori si apoi veniti sa vedem daca mai e nevoie de fiv. N-a mai fost nevoie ? asta dupa 6 ani de incercari fara succes. Bineinteles, am dat mai departe sfatul si s-a lasat cu baietei si fetite la toti cei care au pus-o in practica ?

    • Am fost diagnosticata cu epilepsie acum 7 ani de un medic extraordinar care mi-a explicat foarte multe lucruri despre boala si m-a facut sa inteleg ca nu e „dracu atat de negru” ca sa citez :).

    • Cel mai bun sfat l-am primit de la un medic strain pentru copilul meu: „Lasa-l sa se dezvolte in ritmul lui. Lasa-l sa aiba o copilarie normala. Cand va fi pregatit va face si asta”

    • In primavara, dr ginecolog m a trimis sa ma plimb in gradina japoneza printre ciresii infloriti. Urma sa primesc rezultatul unor analize al caror rezultat a fost pe masura plimbarii .. minunat. Insa a stiut exact de ce aveam nevoie. Nu de sot, nu de copile .. doar de eu cu mine.

    • Cea mai buna recomandare am primit-o de la corpul meu,in urma consultului, in care am aflat ca am obosit si ca am nevoie de o pauza si de un restart, atunci cand corpul meu mi-a aratat ca traiam agitata si ingrijorata pentru toti avand cancer la glanda. Am rezolvat, am facut tot ce trebuia sa fac si am luat-o de la capat, cu mai multa grija pentru mine si mai putin entuziasm de a rezolva problemele tuturor.

    • Buna, cel mai bun sfat a fost sa fac analizele anuale, sa previn in loc sa tratez din lipsa de preventie. Multumesc

    • Ce amai buna recomandare primita de la un medic a fost sa am grija si de emotiile mele nu dor de corp, deoarece acestea 2 sunt unite si fiecare are un efect imediatbasupra celuilalt. Ai grija de minte ca sa fi bine cu corpul si ai grija de corp ca sa poti sa folosesti bine mintea 🙂

    • Buna! Cel mai bun sfat primit de la un medic in ultima vreme a fost acela de a fii flexibila in fata evenimentelor. Particular, deoarece eu sunt insarcinata in aproape 5 luni, sa nu tin cu dintii de o anumita decizie in conditiile in care la un moment dat se schimba constantele. Pana la urma, copilul decide cand si cum doreste sa vina pe lume.

    • Sa incerc sa ma opresc din a ma ingrijora excesiv, sa nu ma mai gandesc la diagnostic si sa consum alimente sanatoase.

    • Pe langa odihna multa, nu prea am primit sfaturi extra rezultate analize…ori nu am medici care sfatuiesc ori nu-i ascult eu :))

    • După un an de alăptare non stop, am fost la doctor pentru ca nu mai știam diferența între zi și noapte. Atunci mi-a spus un lucru important, făcând o comparație cu situația din avion, când în caz de probleme, întâi se salvează adultul și după copilul. Mi-a spus ca dacă mama nu este bine, nici copilul nu va fi niciodată, și întâi trebuie sa ma asigur de sănătatea mea, pentru a ii putea oferi și copilului afecțiune și îngrijire.
      Frumos articol și importante sfaturi, să ne ocupam de interiorul emoțional al nostru. Felicitări!

  1. ” Nu mor caii, cand vor cainii”…. o vorba de duh, pe care am primit o ca o palma mai blanda, din partea unui medic. M a scuturat, m a adus la realitate, dar in acelasi timp, m a si umplut de speranta.

    • Cel mai bun sfat primit de la un medic a fost pentru preventia si tratamentul sinuzitei: sa tin la caldura extremitatile cu haine si accesorii din lana, sa beau ceai cald de cimbrisor si sa fac inhalatii si bai fierbinti la picioare cu sare si cimbrisor la primele semne de raceala. A functionat.

    • „toate bolile incep de la cap” , cum gandesti, cum iti gestionezi emotiile…si e chiar adevarat, diabetul poate aparea si de la stres, dureri de cap, de stomac au acelasi invinuit si tot asa… Ah si vitamina D, B6 si magneziu ma ajuta in stres si niste probiotice din cand in cand pentru ca stomacul si intestinul e al doilea creier 😉

    • Cea mai buna recomandare: sa nu uit ca omul este corp, minte si suflet. Si cand nu sunt in echilibru nu functionam bine.

    • De când am cei 2 baietei, cel mai bun sfat primit a fost: ” mami trebuie să ai grijă de tine, ca daca nu nu esti bine, nici cei mici nu vor fi bine „.

    • O recomandare buna a fost sa am grija de familia mea si sa ma bucur cat mai mult de copiii mei….Care sunt minunati…Sa nu mai las tot Ce Este rau , din exterior, sa ma afecteze…Abia acum , la al doilea copil, asta incerc sa fac..si incepe sa mi iasa..

    • Sa nu ma abțin de la nimic si sa iau totul cu măsură… si cam asa este… dacă am pofta de un ecler de cafea imi cumpăr unul iau o linguriță din el si restul rămâne în farfurie… totul cu măsură dar sa ai din plin Dumnezeu in suflet! Dumnezeu m-a ajutat să trec peste boala secolului!

    • Cea mai buna recomandare primita a fost sa ma odihnesc si ingrijesc mai mult pentru a putea in continuare sa fiu la fel de activa si tonica in familie, la job, in societate.

    • Cel mai bun sfat : ” solutii sunt la probleme, dar totul pornește de la tine să se rezolve” .

    • O recomandare pe care multi medici o fac persoanelor care au de suferit de pe urma sedentarismului. Sa fac miscare. Numai ca nu s-a limitat la asta. A dorit sa afle istoricul meu in domeniu? Extrem de precar – nici la scoala nu mergeam la orele de sport (mama hiperprotectionista credea ca o sa cad si o sa-mi sparg capul, prin urmare aveam scutiri medicale date de medici impresionati de rugamintile ei disperate?). Discutia cu medicul a fost clarificatoare. Am iesit din cabinet cu „traseul” urmatorilor pasi pe care ii am de facut. De doua saptamani merg la bazin, am un antrenor personal si o mai mare incredere ca, la un moment dat, voi invata sa inot. Si voi putea practica autonom si constant asta. La 46 de ani.

  2. O, ce bine ar prinde o privire completă, aruncată de oameni pricepuți, asupra sănătății mele! După ani nenumărați de pus pe plan secund, chiar se simte nevoia de mai multă grijă pentru sănătate. Cel mai bun sfat primit cred că este acela care mi-a subliniat legătura dintre stres și manifestările fizice ale unor boli. De atunci caut să păstrez echilibrul emoțional, caut pacea si apoi cutia cu medicamente.

    • Cum in ultimii 3 ani am facut si ingrijit 3 copii, n-am mai reusit sa ajung la medic pentru mine altfel decat gravida. Cel mai bun sfat a fost tot legat de copii, sa nu ii infofolesc. Ii imbrac exact cum ma imbrac pe mine.:)

    • Cea mai buna recomandare de la un medic homeopat a fost sa ma ingrijesc intai de suflet, de partea emotionala, caci toate raspunsurile pe care le cautam pe la medici de acolo veneau. Si asa a fost si este in continuare.

    • Cea mai buna recomandare primita a fost sa fiu fericita, sa alung gandurile negre. Fericirea atrage dupa sine si sanatate si nu invers cum credeam..

    • Cel mai bun sfat din ultimul an: sa-mi iau concediu!? Mai mult concediu, mult mai mult ?. Niciodată nu este îndeajuns.

    • Recomandarea doctorului de familie: este sa am grija de mine, sa ma prioritizez, insa a celui mai recent doctor vizitat: “ pentru psihicul dvs cred ca este important sa va relaxati, apoi sa analizati si sa decideti.”

  3. Hello, Ioana 🙂 cea mai bună recomandare a fost de la medicul ginecolog dupa ce am născut. A zis ca un copil bine hrănit și liniștit este crescut de o mamă bine hranita si odihnită. Si sa imi dau timp ,sa am răbdare. Sa ma conectez cu puiul meu ca sa ne fie bine ?❤

    • Sa nu sar repede cu antiinflamatoare când are copilul febra pana in 38.5 sau chiar un pic peste dacă starea lui e inca bunicica, sa las corpul sa lupte și într-adevăr, a luptat de multe ori și nu a fost cazul de medicamente.

    • Cel mai bun sfat a fost sa adaug la avocado (care e extrem de sanatos) si ceva cu proteine sa faca arderea mai lenta.

  4. Cea mai bun recomandare a fost sa ma bucur de viata, sa ies in aer liber si sa ma joc cu copiii mei, sa ma bucur de clipa si sa fac evaluarile periodice ca sa stiu ca sunt bine… dupa 2 ani de zbucium!
    Viata e frumoasa si o privesti uimit ca nu ai observat prea bine asta dupa ce treci prin experienta bolii. Zi minunata!

    • Pe langa multe alte recomandari dealtfel mentionate de majoritatea persoanelor de mai sus, cea mai buna recomandare a fost ca fara voia lui Dumnezeu nimic nu se face. Asa ca, ce pot face eu!!?

  5. Cea mai buna recomandare a fost aceea de a avea o viata cu mai putin stres, mai putina agitatie si cat mai echilibrata. Din pacate vremurile in care traim nu ne prea permit acest lux, dar incerc pe cat posibil sa pun in aplicare recomandarea primita.

    • Cea mai buna recomandare pe care am primit-o a fost sa nu incercam sa ne punem diagnostice singuri folosind internetul, ci sa alegem mereu recomandari ale oamenilor de specialitate.

  6. Cea mai buna recomandare a fost de la medicul homeopat si anume- Alive – vitamine naturale care ma pun pe picioare in zilele in care sunt coplesita de alergaturi cu copiii, trafic, alaptare, lipsa somnului.

  7. Buna. Sunt sigura ca medicina integrativa e raspunsul pentru rezolvarea problemelor nnoastre de sanatate. Corpul nostru e afectat in egala masura de factori fizici si psihici si emotionali. Acesta este si cea mai buna recomandare privind sanatatea, pe care am primit-o : sa ma uit la emotiile mele, la starea mea psihica atunci cand am o afectiune fizica.

    • Sa nu ma stresez a fost cred cea mai buna, pana la urma majoritatea bolilor de acolo pornesc

  8. Cea mai buna recomandare, primita de la medicii ginecologi care m-au consultat in ultimii ani, a fost sa mai fac un copil cat de repede pot 🙂 asa a aparut Ivan Nour iar istoricul meu de probleme ale uterului si colului s-a ameliorat simtitor.

  9. Din pacate in ultima perioada nu imi aduc aminte de vreo recomandare care sa ma si ajute sa fiu mai bine cu totul…:(, mai mult decat atat aleg printre sprancene doctorii care se ocupa de copilul meu.

  10. Cea mai buna recomandare a fost sa ma folosesc de ingrediente naturale pentru a sustine imunitatea (miere, citrice pentru vitamina C) in loc sa iau vitamine si suplimente

    • Cea mai buna recomandare a unui medic(ginecolog)a fost sa fac un copil..si dupa cateva luni a aparut fetita mea♥️ un alt sfat bun de care nu tineam cont inainte a fost sa beau apa..E atat de important..

    • Un sfat foarte util primit de la un medic si un om extraordinar intr- o perioada foarte grea din viata mea a fost sa accept ceea ce se intampla, sa ma impac cu mine si cu ceea ce se intampla, sa vad privesc lucrurile din alta perspectiva si sa fiu increzatoare.
      Incerc mereu sa ii urmez sfatul si sper, pentru binele si linistea mea sa reusesc de fiecare data.

  11. Nu am mai fost la medic in ultimii ani, doar daca au fost copii bolnavi :(. Deci, trebuie sa ma mobilizez. Trebuie sa vad daca sunt astfel de clinici si in Cluj-Napoca.

  12. Sa îmi acord timp de câte ori corpul o cere, sa mănânc în liniște, sa dorm, sa visez, sa ma plimb atunci când simt Eu.

    • Bună, Ioana. Nu țin minte sa fi primit alte recomandări de la medici decât cele standard: sa dorm 8-10h/noapte, sa mănânc fructe, legume, sa evit prăjelile și alte asemenea. Problema e ca în ciuda respectării recomandărilor, tot am perioade când ma simt rău. Dar cine nu are, nu? 🙂

    • Cel mai bun sfat pe care l am primit in ultima vreme a fost acela de a avea mai multa grija de mine si de a ma bucura mai mult de fiecare secunda!

    • Cea mai buna recomandare a fost sa fac analizele de MTHFR. Am aflat ca am și eu o astfel de mutație și am putut sa îmi explic astfel mai multe simptome.

  13. Cel mai bun sfat a fost acela de a investiga amănunțit acolo unde eu simt ca ar trebui desi medicul era de parere ca totul pare in regula.

  14. Salut!

    Cred că cea mai bună recomandare pe care am primit-o în ultimul timp a fost să mă duc la un psiholog.
    Am avut un an greu (ca să nu zic că ultimii 3 ani au fost…), pe lângă asta am avut și o sarcină cu multe riscuri. Când am fost la controlul de după naștere și mi-am întrebat medicul care mi-a monitorizat sarcina ce sa iau pentru nervii și stările de anxietate pe care le am? Magneziu, ceva?Că am auzit că toate mămicile au luat… ”
    Mi-a răspuns „Nimic, doamna. Vă recomand să vă duceți la un psiholog, mai degrabă. Dumneavoastră ați avut multe probleme în ultimii ani. Încercați să discutați cu cineva de specialitate, apoi vedem ce mai este de făcut”.
    Ar fi putut să îmi recomande sa iau magneziu și să sper să îmi revin, ca toate mămicile.

    O zi excelentă!

    • Cel mai fain sfat de la un medic a fost sa ne vindecam întâi sufletul, căci doar un trup sănătos va fi capabil sa găzduiască un suflet fericit!

  15. Cea mai buna recomandare? Din păcate nu-mi amintesc niciuna, în-afara de clasicul fa mișcare, mănâncă sănătos. Inconștient cred ca eu cautam fix ce povestești tu. Sper și îmi propun sa ajung și eu la o asemenea evaluare. Simt ca e nevoie.

    • Eu imi amintesc de fiecare data cand plec fara sa mananc dimineata de sfatul dnei dr Simona Tivadar, de a pune „benzina cand plec cu masina, nu cand ajung la destinatie”. ?

  16. Buna, Printesa! Suna foarte interesant intreaga abordare despre care ai scris.
    Cea mai buna recomandare pe care am primit-o a fost „ai grija de inima ta prin intermediul creierului tau”. Un medic homeopat mi-a spus acest lucru in urma cu 12 ani. De atunci tot reglez si lucrez cu mine constient!
    Sanatate si binecuvantari!
    P.s.: te citesc cu drag!

    • Am un medic de familie care nu ti recomanda mai intai medicamente, ci cauta sa inteleaga cauzele simptomelor. Cea mai buna recomandare a lui la un consult a fost sa merg la munte cateva zile 🙂

    • Cel mai tare sfat a fost sa am grija ca mereu sa fiu eu bine pentru ca in acest mod si fetita mea o sa fie bine. Sa am grija sa umplu eu paharul pentru ca mai apoi sa il umplu pe al ei.

  17. Buna ziua! Consider ca cel mai bun sfat medical a fost cel care m-a determinat să renunț la antibiotice luate des si fara investigații care sa releve necesitatea acestora.

  18. Cea mai buna recomandare a fost ca de la starea psihica pleacă totul, sa fiu mai detașata, mai relaxată, sa las lucrurile sa se mai rezolve si de la sine și, în plus, sa ma plimb mai mult în natură.

  19. Cea mai buna recomandare de la un medic este desprec copii ca trebui să dea piept cu natura, că așa se călește organismul. Iar imunitatea nu este influențată de suplimente și altele.

  20. Am auzit o intrebare bună din partea unui medic de curând: credeți că se merită să vă stressați așa pentru servici?

  21. Buna Ioana, recomandarea au fost asa: somn, odihna si relaxare. “Omul modern, sclav al stilului de viata incarcat si solicitant, isi ia mereu din somnul de noapte pentru a-l umple cu alte activitati, pe care le considera importante. Si plateste, de cele mai multe ori, cu propria sanatate”

  22. Cea mai buna recomandate pentru o viață sănătoasă este excesul de fericire și iubire. Trebuie să fim optimiști și să avem în jurul nostru persoane care să fie pe aceeași lungime de undă cu noi.

    • Sa fac testul IMUPRO (intolerante alimentare) si sa respect recomandările din rezultatul testului.

    • cel mai bun sfat primit in ultimii ani de la un medic… a fost chiar de la medicul de familie: sa urmez recomandarile de preventie, adica sa fac analizele anuale de sange, sa merg la control chiar daca nu ma doare ceva, ca atunci cand apare o afectiune el sa cunoasca starea normala a organismului si sa poata adresa deviatiile

  23. Buna! Cred ca cea mai buna recomandare a fost sa ma pun mereu pe primul loc. Sa am grija in primul rand de mine, ca sa pot avea grija de ceilalti. 🙂

    • Cea mai buna si frumoasa recomandare pentru mine a fost intai sa-mi pun mie masca de oxigen, apoi sa-i ajut si pe cei din jur 🙂

  24. Multumim pentru recomandările tale, întotdeauna foarte utile. Referitor la întrebarea ta cel mai bun sfat pe care l-am Primit a fost sa fac sport in fiecare zi.
    Sănătate multa!!

  25. Desi recomandarea a venit indirect, renuntare la alimentele cu gluten m-a facut usor usor sa ma simt mai bine. Spun indirect, pt ca mi se vorbise de acest lucru, dar nu aveam o analiza concreta pe baza caruia sa renunt. E foarte greu sa faci o analiza daca ai, sensibilitatea la gluten ( nu alergie, nu intoleranta) lucru care da foarte multe stari proaste, digestie proasta, dureri de cap, nevoia de a manca prost, probleme ale pielii. S-au vazut rezultate in cca o luna

  26. Sa fiu atenta la emotiile mele, ca atunci cand intervin pentru cineva pe care eu il/o consider nedreptatit/a, eu la randul meu comit o nedreptate.

  27. Cea mai buna recomandare am primit o de la un medic psihiatru, unde ajunsesem dupa un episod de atac de panica si a fost sa ies cat mai mult in natura.
    Mi a comunicat doar verbal ce tratament alopat ar fi trebuit sa mi prescrie dar nu a facut o.
    Functioneaza 🙂

  28. Cea mai buna recomandare pe care am primit-o a fost sa reduc din stres facand ceva ce imi place, asa ca m-am apucat de crosetat 🙂

  29. Tot stau si ma gandesc la intrebarea ta, si nu imi aduc aminte de nici un sfat cu adevarat util primit de la vreun medic, in ultimii ani 🙁
    Dermatolog – pentru caderea parului, sa mai incerc si alt sampon, si de fapt credea ca mi se pare mie, ca in realitate ny-mi cade atata par cat pretindeam…
    Dermatolog pentru matreata – head n shoulders, nici macar nu a incercat sa-si dea seama daca e dermatira seboreica, am cam aflat mult mai multe facand research pe net.
    Nutritionist – pentru ca nu reuseam sa slabesc la un an dupa ce am nascut si eram si f demoralizata, nici macar nu a mentionat ca ar fi bine sa fac niste analize, mi-a dat un regim standard, de genul scos la imprimanta… de parca asta era problema, habar nu aveam eu ca tb sa o las mai usor cu carbs si dulciuri…
    Asa ca am facut eu research pe net, si m-am dus la un medic si am cerut eu recomandare pt toate analizele pe care am considerat ca e bine sa le fac, gen hormonale, cortizon, magneziu, vitamina d…
    Si au iesit bine analizele, deci motivul e la tartacuta…si tot acolo e pentru ca tor nu reusesc sa slabesc…adica nu reusesc sa tin un regim macar echilibrat…si scriu asta dupa ce am mancat paine goala pe post de mic dejun….
    Particip la acest concurs dar sincer nu cred ca are cu ce sa ma ajute… o sa iasa totul bine…

    • Nu am avut nici o recomandare buna.Am inteles singura ca trebuie sa imi tratezi mai intii partea emotionala ca sa ma simt bine si fizic!

  30. dupa cum ai spus, imi fac si eu regulat analize , controale , teste si rezuultatul e acelasi..sunt bine, totul e ok, doar ca eu nu ma simt bine…si cel mai des aud de la medic..Nu te mai stresa, lasa stresul…inca lucrez la asta.Sanatate tuturor

  31. Cea mai buna recomandate a fost de la un medic psiholog, care mi-a spus ca dacă beneficiul adus de o decizie este mai mare decât pierderea, atunci decizia cu siguranța a fost una buna. Asta după ce m-am invinovatit ca a trebuit sa nasc prin cezariana. Beneficiul? Copil sănătos. Ce am
    Pierdut? Lista mai lunga, dar nu mai semnificativă decât beneficiul.

    • Cel mai bun sfat a fost de la terapeut care a muncit mult ai sustinut sa ma faca sa inteleg ca viata nu e guvernata de TREBUIE, ci ar ajuta sa fim mai blanzi si intelegatori cu noi si nevoile noastre.

  32. m-am prezentat la medicul de familie pentru ca ma durea/ma strangea/ma intepa inima si avand in familie istoric de boli cardiovasculare am zis ca e cazul, dupa invetigatiile facute la cabinet, EKG si restul … se pare ca nu aveam nimic. medicul de familie mi-a recomandat atunci sa merg la psiholog, cea mai buna recomandare! se pare ca atunci cand iti „rupe cineva inima” durerea se simte fizic, dar se trateaza psihic.

  33. Cea mai buna recomandare in caz de oboseala cronica…inainte de suplimente si alte cele: somn…somn ..somn!:)…dupa care analizam alte probleme:)

    • Cel mai bun sfat?Sa-mi caut un medic de incredere si sa merg la el ori de cate ori ormanismul ma anunta.Ceea ce nu fac ?

  34. Buna,medic aici, am câteva neclarități. In primul rând, as dori detalii despre respectiva investigație, dovezi reale despre faptul ca funcționează și e ceva pe care te poți baza. Fără acestea, e doar o pseudostiinta și atât. Eu am găsit asta :
    https://www.devicewatch.org/reports/eis/eis.shtml
    Apoi, cu suplimentele așa este, pentru a funcțională trebuie sa fie extracte standardizate. Problema este ca ele nu pot fi asociate tratamentului alopat, nu facă avizul ferm al medicului curant ( alopat). Orice înghiți in timpul unui tratament îți poate modifica anumiți parametri esențiali in monitorizare. Tocmai fiindcă e posibil ca aceste suplimente sa aibă efect, ideal este ca medicul ce supraveghează evoluția sa știe absolut tot ce înghite pacientul. De exemplu, in multe clinici serioase de oncologie din străinătate medicii te avertizează de la început ca orice dorești sân înghiți trebuie anunțat in prealabil și cerut acordul, altfel o faci pe răspunderea ta. Deciziile terapeutice se iau in baza unor date concrete care pot fi modificate de un aparent banal extract de nu-stiu-ce. Pe alta parte, eu am folosit produse de la Secom ( da, pe mine și familia mea aplic naturiste dar pe pacienți niciodată, neavând protocoale serioase și studii suficiente care sa imi asigure spatele, pana la urma) și ceva folosite de mine aveai clar specificat ceea ce orice supliment trebuie sa aibă : “ acest produs nu este menit sa diagnosticheze, amelioreze sau trateze vreo afecțiune medicala”. Cam atât as avea eu de spus la acest articol.

    • Dap, am citit si eu articolul acela, si multe altele, cele mai relevante mi s-au parut astea, pentru o mai buna intelegere a ce face si ce nu face EIS. Iar Secom nu foloseste EIS pentru diagnosticare.

      FDA spune ca acest aparat nu poate fi folosit pentru diagnosticare.
      https://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf10/K102166.pdf
      Lucru cu care cei care il distribuie sunt neoficial de acord.
      https://www.devicewatch.org/reports/eis/eis.shtml
      Studiu al capacitatii EIS de a sprijini diagnosticarea, in anumite conditii:
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500973/

      Din ce stiu, asa este regula pentru etichetele suplimentelor alimentare, sa precizeze ca nu vindeca nimic, pentru ca o multime de firme abuzeaza de lipsa de reglementare din Romania si vand prafuri ca tratament pentru orice.

      Nu stiu despre alti medici, dar acestia colaboreaza strans cu medicii alopati si nu recomanda tratamente decat cu acceptul medicilor alopati.

      Si noi folosim produse de la Secom, mi se pare ca sunt printre putinele de pe piata sigure. Vitamina C, D, probiotice luam de la ei de ani de zile, de cand erau copiii mici. Apreciez ca ei nu fac recomandari fara analize si nu sugereaza niciodata renuntarea la tratamentul alopat.

  35. După 3 ani in care am neglijat semnalele corpului meu in favoarea corpului si mai ales sufletelului unui puișor, iata-ma in mijlocul unei tornade de investigatii, pentru a depista cauza unor tulburări digestive. Sfatul cel mai bun: sa incerc sa las deoparte emoțiile negative, care isi fac cuib fix in stomacul meu, de unde si problemele pe care nu le-a mai stiut gestiona. Sanatate multa!

  36. Cea mai bună recomandare a fost să mă gândesc la mine ca la cei din jurul meu, cărora le vreau binele. Astfel am ajuns să mă prioritizez și să am o mai mare grijă de mine. 🙂

  37. Nu stiu ce sfat bun am primit. Sincer, sunt multumita ca am gasit medic bun pt copiii mei. Ma bate gandul sa incep sa ma ocup si de mine. Dar, cu o mica schimbare de subiect, nu comentez de obicei, asa ca acum profit. Multumesc pt articolele mereu proaspete si interesante! Bravo!

    • In sfat bun primit de mine de la un doctor a fost sa ma bucur de fiecare masa, sa imi dau timp sa ma bucur de gust, sa mestec, sa diger. Desi pare banal, in realitate multi dintre noi mancam pe fuga, mai mult ca sa nu murim de foame decat ca sa ne incantam papilele gustative si stomacul.

    • Psihicul conduce…daca el este odihnit,totul are rezolvare.
      Aveti copii? Atunci prioritatea sunteti dvs. Aveti grija de dvs,ca sa puteti avea grija de ei.?

  38. Cea mai buna recomandare sau mai degraba un tratament a fost un remediu homeopat, care m-a ajutat sa -mi rezolv problema cu insomnia cronica.

  39. Sa am echilibru in tot ce fac, dar de multe ori gasesc greu o balanta si sfarsesc prin a ma epuiza si reactionez gresit fata de copil si sot. Testul asta suna foarte bine, multumesc pentru informatii!

  40. „Mancam prea mult. Incerca sa postesti de la 18:00 pana a doua zi, la 10:00. Pancreasul tau iti va multumi si vei dormi mai bine.” mi-a zis doctorul. „Poti sa sari chiar peste micul dejun”.

  41. Eu nu am prea ajuns la medic in ultimul timp. Sfaturile pe care le-am primit sunt cele generice – “mai putin stres”, “mai mult sport”, “mai multa odihna”… Si da, cand am reusit sa fac mai mult sport, am redus stresul.

  42. Nu am mai fost la medic de aproape 3 ani de cand am nascut. Niciodata nu am gasit timp sa fac consultatii amanuntite sau am fost doar cu baietelul. Dar niciodata nu am primit un sfat onest in afara de medicamente, fara prea multe investigatii sau implicare 🙁

  43. Eram foarte obosita, aproape de burn out. Medicul specialist mi-a recomandat timp in natura. Plimbari in padure, excursii cu cortul si cat mai multa miscare 🙂

  44. Consider ca cea mai buna recomandare a fost asta: organismul nostru se adaptează mai greu sau mai ușor la schimbări alimentare, prin urmare nu ceea ce “intra” ne afectează mai mult ci ceea ce “iese”. Sa gândim pozitiv și sa fim îngăduitori atât cu noi cât și cu cei din jur.

  45. Bună!
    Cea mai buna recomandare de la medic a fost sa fac cât mai multa mișcare,sa profit de orice moment și motiv pentru a face o plimbare pe jos.

  46. Cea mai buna recomandare din ultimii ani? Sa nu renunt la incercarile de a imi alapta bebelusul. Perioada aceea – cat era bebelus si cat am alaptat- m-a conectat cu copilul meu, m-a linistit si mi-a dat niste momente magice si unice. Si m-a invatat sa nu renunt, oricat de greu ar fi 🙂

  47. Sorry dar ăsta e un bullshit de marketing, se folosesc cu numele de o chestie folosită în analize șî laboratoare care nu are nicio legătură cu ce fac ei acolo. Una e spectroscopia și una este ce caca maca se vinde atât de scump. Doamne. Nu nu și nu. Îmi pare rău e în categoria uleiuri, homeopate, cititul în palmă. Pliz nu face reclamă la așa ceva. Și nu, atâta vreme cât sunt suplimente și nu medicamente nu sunt standardizate. Nici măcar la firme mari, dacă le înflorește mai mult brusture verde în anul ăla….

    • Buna, ba da, exista standardizare in suplimente, insa doar firmele mari pot face asa ceva, pentru ca e un proces tehnologic complicat si costisitor. Ce se intampla este ca extractele din plante sunt procesate in asa fel incat sa contina o cantitate bine determinata si definita dintr-un anumit principiu activ, despre care se stie deja ca are anumite efecte benefice.
      Am pus mai jos cateva exemple:
      De exemplu, Curcumin C3 Complex, extract standardizat din rădăcină de Curcuma, conține garantat 95% curcuminoide totale (curcumin, demetoxicurcumin și bisdemetoxicurcumin) -producator Jarrow Formulas®, procedeu patentat de Sabinsa Corporation.

      Jarrow Formulas® foloseste coenzima Q10 produsa de Kaneka, Japonia, care este liderul mondial in domeniu. Kaneka Q10™ este cea mai pura si studiata coenzima Q10 din lume, majoritatea studiilor clinice efectuate in ultimii 30 de ani pe coenzima Q10 au folosit Kaneka Q10™, se pare că este singura forma de coenzima Q10 bio-identica cu cea produsa in organismul uman.

    • Sa mă accept și să îmi accept corpul, sa fiu mai atenta la moștenirile genetice și să duc o viață cât mai echilibrata

  48. Cea mai buna recomandare a fost sa încep sa petrec mai mult timp cu mine si sa ma ascult mai mult in tumultul cotidian. Si încerc. E un fel de new year resolution începută de anul asta

  49. Un sfat primit recent este ca nu e suficient sa tratăm la exterior ceva ce cu siguranță vine din interior ( Sfat primit de la dermatolog pentru schimbarea modului de viață ce afecteaza pielea).

  50. De la medicul ginecolog: sa mănânc mai puțină carne, să mă deconectez mai mult de la muncă, plimbări în aer curat, sport în natură! Totul pentru sănătate pe termen lung, nu neapărat pentru că aveam o problemă!

  51. Cel mai bun sfat l-am primit de la medicul de familie, o femeie minunata: ” Nu uita ca, sanatatea fizica si mentala a familiei tale depinde de sanatatea ta fizica si mentala.” Sanatate!

  52. Din pacate putini medici mai au disponibilitate pentru sfaturi si discutii cu pacientii. Ei sunt putini, iar noi multi si cu mult mai multe nevoi. Am primit sfaturi despre relaxare, vacanta si dormit mult, dar nimic din astea nu aduceau rezolvare si nu imi raspundeau la intrebari. Cred ca ceea ce ai experimentat tu prin aceasta consultatie poate oferi un raspuns unora dintre noi, sau cel putin o liniste, un drum.
    Cel mai important sfat l-am primit de la doctorul sufletului meu, sotul meu, care vazandu-ma cat ma chinui cu alaptatul si primele saptamani de viata ale micutului nostru, mi-a spus ca cel mai important pentru copilul meu este sa aiba o mama fericita. Asta ar trebui sa ne ghideze calea spre echilibru din ziua de azi: constientizarea lucrurilor care ne imbogatesc sufletul si bineinteles, confirmat de cativa ani de zile pentru mine prin medici, suplimentele de vitamine si minerale – zilele fara soare direct, fara alimente verzi sau fructe, cu privirea in ecrane si mereu incruntati, in fuga, nu ne ajuta deloc sa dam organismului nostru ceea ce are nevoie ca sa sprijine roller coaster-ul zilnic.
    Si totusi, nu uit sfatul unul oftalmolog :), culmea – oftalmolog, in pragul pensionarii, la un simplu consult: „Orice zi fara hrana vie, alimente verzi, este o zi pierduta. Avem nevoie de verde in fiecare zi.” 🙂

  53. Sa tin spatele drept, sa zambesc mai des ca tocmai ce am finalizat doua mari realizari (sfatul era de la medicul ginecolog la controlul de dupa nasterea celui de-al doilea copil)

  54. Un sfat bun a fost acela de a-mi aminti că dețin controlul corpului meu, respectiv a bolii și stă în puterea mea să am o viață bună.Să fiu bine informată și parte activă în toate deciziile care privesc sănătatea mea și a familiei mele.

    • Sfatul a venit din partea pediatrului copiilor care mi-a spus ca sunt modelul copiilor si trebuie sa fac exact ce imi doresc sa faca si copiii mei la maturitate: sa faca sport, sa manance diversificat si constienti, sa isi fi gasit un hobby care sa le aduca implinire zilnic si sa fie fericiti, sa zambeasca sincer

    • Cel mai bun sfat, citandu-mi sotul: „scaunul cu 3picioare = mancare sanatoasa + miscare + somn”

    • Cea mai buna recomandare a fost sa muncesc mai puțin și sa stau mai mult cu familia. În acest mod am reușit sa scap de tratament. ?

  55. Sfatul primit de mama de la un doctor,dupa un bypass coronarian,ptr o batatura plantara la calcai,a fost sa stea zilnic cu piciorul in ceai de pelin concentrat.In 2 saptamani i s-a vindecat.Recunosc ca nu prea am incredere in suplimente si leacuri babesti,dar cateodata sunt eficiente?

  56. Cel mai bun sfat primit de la un doctor, pe cand eram gravida a fost sa stau in varful patului, si sa nu fac nimic, sa stau linistita 🙂 Imi pare rau ca nu prea l-am ascultat, fiindca ce a urmat dupa….Ma refer la viata agitata a unei mamici, care cred ca, cu toatele o cunoasteti!
    Sanatate tuturor!

  57. Avand probleme cu rinichii, m-a salvat de infectie recomandarea de ceai de cozi de cirese si multa apa. Medicul mi-a spus ca in principiu nu voi scapa de tot, dar cand simt probleme sa mai fac o cura de ceai pana imi revin. Pana acum a functionat si nu am mai ajuns la urgente, dar recunosc am fost cat de cat cuminte si imi masor cantitatea de apa:)

  58. Cel mai bun sfat nu l-am primit de la un medic, ci de la tatal meu, acum 26 de ani.
    Lupta cu un cancer agresiv la 40 de ani, eu eram la granita dintre copilarie si maturitate, aveam 14 ani. Era un om intelept si isi cantarea bine actiunile, de aceea sunt convinsa ca a ales foarte bine ultimul sfat pe care urma sa mi-l dea: „orice vei face in viata, incearca sa nu te stresezi, tata”. Nu m-a sfatuit sa invat bine, nu m-a sfatuit sa o ascult pe mama (probabil intuia ca le voi face oricum), ci m-a sfatuit sa nu ma stresez. Acum am ajuns la varsta pe care o avea tatal meu atunci si realizez ca a fost cel mai important ultim sfat pe care mi-l putea da.

    • Buna seara! Cea mai buna recomandare a venit de la dnul doctor Ovidiu Nicodin…..mi a trimis niste carti cu mesaje motivationale si mi a spus ca ma provoaca sa ma vindec. Ii multumesc mult de tot pentru ca a fost singurul medic care mi a spus lucrul acesta( sa lucrez si la partea interioara…la emotii), avand in vedere ca este unul dintre cei mai buni medici cu specializarea obstretica ginecologie.

  59. Am apreciat foarte mult recomandarea doamnei Dr endocrinolog referitor la faptul că m-a lăsat să decid dacă ii fac injecția zilnica cu hormoni fetiței mele, motivandu-mi că dacă o voi face vor fi reacții adverse nedorite sau o las așa să crească în ritmul ei. Deși multi medici sunt pe principiul a baga medicamente cat mai mult. A contat enorm sfatul deoarece daca nu îmi și motiva in disperare aplicam metoda injecției.

  60. Sa pun sanatatea mea pe primul loc in lista de prioritati. Caci la mine erau in frunte familia, prietenii, oamenii mai putin norocosi din jurul meu, serviciul si abia apoi eu.
    Inca nu am reusit, dar ma „tratez” 🙂

    • Medicul oncolog al mamei mele mi-a spus intre 4 ochi: „Ai toata viata inainte. Fa-ti controale anuale si, in rest, bucura-te de viata cat mai mult.”

    • Să dormim suficient și relaxat, să bem apă, să ne hrănim nutritiv, să facem mișcare în aer curat și să ne iubim. 🙂
      A! Și întotdeauna întotdeauna întotdeauna să avem încredere în corpul nostru magic<3

  61. Cel mai bun sfat a fost sa am in continuare cat mai multa grija de mine (nutritie buna, somn suficient, nefumat, nepierdut nopti, sport, apa) cat timp sunt tanara ca sa nu-mi para rau mai incolo si ca sa nu dau gramezi de bani sa repar ceva de care puteam avea grija gratuit in tinerete.

  62. Buna,
    Cred ca e prima oara cand comentez ? însă devorez fiecare articol (in timp ce il citeam pe acesta ma gândeam ca am uitat ceva din altul..). Tu esti tratament pentru noi… Eu ajung mai rar pe la doctor si recunosc ca , deși au evoluat si s-au adaptat la modernism , din pacate majoritatea tot pe fugă sunt mereu si forțați să lucreze pe cantitatea de oamnei. Revenind la subiect, mi-a fost recomandat sa ma stresez mai putin, sa ma odihnesc, sa am grija la alimentele consumate si sa nu iau vitamine .

    Va pup cu drag!

  63. Cel mai bun sfat primit de la medic este sa fiu atenta la semnalele corpului meu, si sa nu merg la n specialisti pentru un diagnostic, ci mai degraba la unul-doi in care sa am mare incredere si care sa-mi cunoasca istoricul medical.

  64. Indicatiile clasice au fost sa beau apa, sa fac miscare insa ceva cu adevarat „wow” a fost sa nu uit de mine si sa ma pun pe primul plan pentru a putea sa fiu apoi sprijin si pentru cei din jur.

  65. Cel mai bun sfat de la medicul meu de familie, caci este cel pe care il vizitez mai des de 2-3ori pe an, a fost dat intr-o discutie despre durerile de spate, care este pozitia corecta si cu sa ridic si o banala sacosa, cum sa ridic pachete mai voluminoase fara sa mai imi solicit coloana. Apoi si ce-a mai buna impresie a fost ca m-a inteles ca imi doresc mai mult tratamente pe baza de plante.

  66. Cea mai buna recomandare a fost ca „trebuie sa ne ascultam corpul”. Avem un corp fenomental, care, de multe ori, se vindeca singur, dar pe care trebuie sa il ascultam. Sa mancam cand ne cere, sa dormim in mijlocul zilei daca asta vrea si putem – in weekend – sa il hidratam corespunzator, cate putin pe ora, nu mult de-o data, ca pe o floare delicata.

  67. Cel mai bun sfat primit in ultimul an (de cand am nascut) a fost de a face zilnic o activitate (sau un lucru oricat de mic, pentru mine) care sa-mi aduca bucurie! Mens sana in corpore sano! <3

  68. Hai, mai Ioana…m-ai pierdut…medicina integrativa? Da, sigur, avem de lucrat la asta. Pseudoștiință? Nu! Acest aparat care pretinde că poate stabili activitatea din cortexul prefrontal și concentrații de serotonina?!…investigația aceea se numește fMRI(pentru activitatea corticala, că dozarea nivelului de serotonina e o aberație prin ea însăși) și are în spate armate de statisticieni. O activitate atât de complexă nu are cum sa fie interpretată din două derivatii bipolare…e trist că oamenii cred asta și încă nu îmi vine să cred că îi promovezi. PS medicina alopata acorda din ce in ce mai mare importanță depresiei și anxietății. E drept că avem mult de lucru, dar pseudoștiință vândută pe post de medicina integrativa nu e soluția.

    • Cea mai de folos recomadare pe care am primit-o a fost data de un psiholog la putin timp dupa un diagnostic neurologic extrem de greu de dus la nici 25 de ani. M-a invatat sa nu mi-i mai asum pe toti si pe toate si sa imi dau voie sa ma bucur de viata, sa ma iubesc mai mult si sa nu incerc sa ii mai schimb pe ceilalti. Daca eu aveam sa ma schimb, cei din jurul meu ar fi facut acelasi lucru. Nu am crezut initial, fiind medic si, deci, sceptica la astfel de variante, dar teoria oglinzilor se pare ca da roade. Cu alte cuvinte, schimbarea e in mainile noastre si ajuta pe plan medical, dar si pe plan social. Cine nu a incercat nu stie cat de bine e ?

  69. Cea mai buna recomandare a fost de la un medic nutritionist, care mi-a recomandat o cura cu seminte pentru echilibrare hormonala, care chiar a avut rezultatul dorit.

  70. Cea mai buna recomandare a fost sa ma iubesc mai mult și ca deși este normal sa ma dedic copilului as putea sa mi răsfăț și copilul interior din când in când.. 🙂

  71. Buna! Cel mai bun sfat a fost sa iau vitamina D zilnic, intrucat majoritatea celor care locuiesc in zona temperata nu au parte de destula expunere la soare. De atunci, sistemul meu imunitar a functionat mult mai bine.

  72. Cea mai bună recomandare pe care am primit-o în ultimul an a fost de la o domnișoară doctor ginecolog, la care mă dusesem pentru o a doua părere după ce mi se recomandase o procedura invazivă cu care nu eram de acord. Ea mi-a spus că nu este nevoie de acea procedură, să las corpul să își facă treaba, să nu acționez „preventiv” atât de agresiv, ci, dacă va fi cazul, să iau o decizie atunci când se întâmplă the worst case scenario (posibil niciodată). Mi-a spus toate astea după ce m-a întrebat multe despre mine și stitul meu de viață și mi-a dat multă încredere.

  73. Cel mai util sfat pe care l-am primit a fost de la pediatrul copiilor mei. La primul copil, când totul era nou și fragil și înfricoșător, m-a îndemnat ferm sa am încredere în dansa. Și am avut, și chiar nu am simțit nevoia sa mai caut păreri din alte surse, pe anumite aspecte, și totul a fost și este în continuare foarte bine. Dacă aveam o nelămurire, dansa era singura pe care o întrebam. Și atât.

  74. Cea mai buna recomandare pe care am primit-o a fost sa incerc sa elimin anumite lucruri din viata mea care imi fac rau pentru ca toate pleaca de la cap, de la modul in care gandim si in care percepem situatiile. Asa ca incet, incet, muncesc la asta iar nivelul de stres este redus in ultima perioada.

    • „Fii tu ! ” a fost cea mai buna recomandare care s-a transformat in tel pentru mine.A fi eu inseamna a ajunge la esenta mea.Pentru ca acolo este binele meu din toate punctele de vedere.

  75. De când visez la un asemenea centru! Mă bucur să aflu că există.
    Cea mai bună recomandare a fost să îmi notez ce mănânc, cât și cum și să observ cât mai multe lucruri la corpul meu (și mintea).

    • Sfatul pe care l-am apreciat, din partea unui medic „nu exista ore fixe pt alăptat de succes”.

  76. Cea mai buna recomandare pe care am primit-o a fost in urma unor analize generale care mi au ieșit perfect, însă eu nu ma simteam bine, iar medicul de medicina interna mi-a recomandat sa ma duc la psihoterapeut, ca problema este la emoții. Și bine mi-a făcut aceasta recomandare, pe care am și urmat-o.

  77. Sună interesant ce povestești tu aici.
    Cel mai bun sfat a fost să petrec cât mai mult timp în natură. Pe cât posibil într-o zonă naturală cât mai puțin atinsă de om – una e să ieși în parc, în București, și cu totul altceva să urci pe Jepii Mici, de exemplu. ”Vitamina natura” e indispensabilă!

  78. Pentru mine, cel mai bun sfat a fost să păstrez măsura in tot ce fac și să țin cont că fiecare persoană răspunde diferit la stimuli identici, prin urmare întotdeauna să țin cont de ceea ce organismul meu îmi comunică. (Pentru ca da, organismul nostru trimite informații pe care, cu atenție, le putem desluși)

  79. Recomandarea ideala: decat sa ai dreptate, mai bine sa fii linistit. Mai putine situatii conflictuale, fara batalii interne de „eu stiu mai bine”.

    • Cea mai buna recomandare a fost sa parasesc/schimb locul de munca.
      Mi-a povestit de sindromul burnout, de care nu auzisem acum 4 ani (m-am dus intr-un final la medic pt. ca mi-era teama ca am hepatita, ca aveam toate simptomele) si am schimbat in cele din urma locul de munca.
      Totusi, mi-am pierdut acolo 9 ani din viata si poate cei mai frumosi ani (de la 25 de ani la 34). ?

  80. Cea mai buna recomandare a fost să am mai multa grija la ce mănânc. Sa am grija de mine, de psihicul meu. Sa acord mai multa atenție timpului personal.

  81. Recomandarea ginecologului: „atentie la emotiile traite, mancati cat mai verde posibil si faceti lucruri placute sufletului!”

  82. Un medic mi-a spus sa fiu constienta ca toate sunt legate in organismul nostru, corp, minte, suflet. Si sa fiu atenta la toate cele trei de mai sus, sa incerc sa le pastrez in echilibru.

  83. As mai fi curioasa cum au măsurat serotonina, dopamină și cortizolul, precum și de ce se trebui sa renunți la melatonina ( nu stiu nici de ce este luată). Probioticele sper ca au fost recomadate in urma unor analize ale florei intestinale sau măcar pe baza unor simptome destul de clare- e o mare controversa in ultima vreme in privința lor. Recunosc ca le-am folosit la copii, mi-au fost recomandate de pediatru și alergolog dar ultimele studii ma fac sa fiu reticenta. Pot face mai mult rău decât bine și dacă nu sunt absolut necesare- mai bine nu.

  84. “Ai grija de sufletul tău” – mi-a rămas întipărit in minte si acum, deși au trecut mai bine de 15 ani de cand l-am auzit.

  85. Din fericire, nu am avut probleme de sanatate care sa ma duca la medic, in ultimii ani, dar un sfat bun de care incerc sa tin mereu cont, este acela ca trebuie sa am grija de mine ca sa pot avea grija si de copiii mei.

  86. Draga Printesa,

    Imi pare rau daca te va necaji cumva comentariul meu, eu sunt sigura ca ai avut cele mai bune intentii scriind acest articol, care amesteca multe idei absolut corecte cu informatii tare ciudate. De asta nici nu am vrut sa comentez prea mult, dar cand am vazut cati oameni s-au inscris orbeste m-am speriat. In primul rand pentru ca oamenii sunt disperati si le lipseste grija unui medic, dar si pentru ca nu au notiuni simple, de baza, de educatie medicala. In plus, multora ne lipseste un radar pentru pacaleli, iar in domeniul acesta, unde e implicata sanatatea, e foarte usor sa fim complet ametiti si sa ne aruncam cu capul inainte. O sa fie un comentariu lung, dar este necesar, cred eu:

    1. Inteleg ca ai scris articolul din perspectiva contrastului medic generalist obisnuit – medic de medicina integrativa (care, apropo, nu e o specialitate. Este tot un medic ca toti medicii, care s-a format in “biorezonanta” sau terapie cu lacrimi de unicorn etc. si e cu atat mai teribil sa recomanzi ca medic, dupa atata invatat, niste chestii despre care stii clar ca nu sunt dovedite. Sa le vinzi ca ceva ce nu sunt si sa te vinzi pe tine in alta lumina. Voi reveni). Inteleg deci acest contrast, dar cred ca e nedrept, prin acel “nimic altceva”. Corpul tau poate e sanatos, pentru anxietate si depresie (care nu sunt glume): daca nu ai simptome clare, diagnosticul nu se pune dupa ureche. E foarte posibil sa fii “testata” pentru depresie fara sa iti dai seama, macar. In orice caz, sa compari un medic “obisnuit” cu niste oameni care stiau ca o sa scrii despre ei, care cer cat cer pe o “consultatie” si care isi vand suplimentele mai ales pe baza a ce le povestesti tu, ca alta baza stiintifica nu au…nu mi se pare corect. Nu ridic in slavi medicii “obisnuiti”, stiu ca nu au timp sau chef si sunt multi incompetenti, dar tu compari mere cu pere.

    2. Sunt curioasa care sunt acele “Toxine” la care esti expusa. Spun asta pentru ca termenul “toxine” este folosit adesea in pseudostiinta si cand ii intrebi pe “specialisti” nu iti pot defini clar conceptul de toxina, nici nu iti pot da exemple.

    3. Despre electroscanarea interstitiala, nici nu stiu de unde sa incep. Nici nu cred ca trebuie sa fii medic sau specialist in stiinte complexe ca sa iti pui niste intrebari logice: cum iti scoate acest aparat nivelul de serotonina, dopamina (¿!!) si cortisol, asa, automat? Cum iti determina cu atata precizie activitatea cerebrala? Logic, fara chestii complicate. Doar daca exista un principiu logic la baza, nu inseamna ca el poate fi extrapolat. La ce mai facem analize de sange daca putem sa dam mii de lei si sa apara automat o valoare a unui parametru atat de specific? Similar cu biorezonanta, o escrocherie la scara mare (imi amintesc un reportaj in care a fost testat un fir de par de la un caine, iar doctorul a recomandat tratament ca si cum ar fi fost vorba de un om grav bolnav….). Repet: exista un principiu valid la baza investigatiei asteia, dar este o parte minuscula. Restul este pseudo-stiinta pura. Asa functioneaza pseudostiinta de fapt, ia un sambure de adevar si il rostogoleste prin tot felul de aberatii. Daca ar face ce promite ca face, ar fi un avans medical major, nu ar fi avut probleme sa patenteze si sa promoveze in mediul academic totul, asa-i? Ori, nu exista studii sau publicatii serioase despre acest aparat. Nu exista, pur si simplu. Nu mai repet linkul de mai sus adaugat de Deea, dar repet: NU e demonstrat, e in buna masura o pacaleala.

    4. Nu doresc sa acuz pe nimeni in mod special, dar doar mie mi se pare ca au mers la fix cu “diagnosticul” tau? Stim ca esti creativa, duh! Vedem ca esti slaba, scrii ca esti stresata uneori, programul tau infernal e clar. Cortexul prefrontal e normal sa fie “agitat”, esti vie, functionezi. E supra-incarcat in raport cu ce? Care e media? Raportata la ce? Cine a validat scala aia? Cum iti “grabeste intregul metabolism” cortexul prefrontal creativ? De serotonina si dopamina nu mai zic….nu are rost. Cortizolul? Se determina pe nemancate (nu stiu daca asa erai). Sunt curioasa si care au fost unitatile de masura, ce ora era, cum l-au determinat, practic.

    5. Recomandarile in sine nu mi se par gresite, de altfel abordarea holistica a pacientului nu e o idee rea. Asa cum nu a fost nici medicina “integrativa”, care parea promitatoare dar e de fapt o intruziune a pseudostiintei in stiinta, ceea ce face lucrurile cu atat mai grave si periculoase. Macar cand ma duc la un nene pe dreapta care pretinde ca ma vindeca de cancer cu cristale verzi, stiu in ce ma bag. Cand e vorba de un doctor, cum e si doamna doctor la care ai mers tu si dansa sustine, citez: Bicorsan, cortizonul natural, nu are efecte secundare și nu dă dependență. Bicorsan nu este un medicament, este un supliment natural, conceput și fabricat 100% în Germania, fiind obținut integral din plante și încărcat energetic. Administrarea Bicorsan-ului face posibilă reducerea până la eliminare a medicației clasice anti-algice sau corticosteroide, în diferite tipuri de patologii.” E cazul sa fugi, departe si sa depui si o plangere la Colegiul Medicilor (Stim ca e inutila, dar ca idee…). Nu exista medicament fara efecte adverse, ce inseamna incarcat energetic, cum adica sa recomanzi eliminarea unei terapii care de multe ori este esentiala etc.? Si eu iau suplimente, dar in enorm de multe cazuri ele sunt inutile. E o industrie imensa, cu castiguri imense. Nu sunt deloc departe de industria pharma, atat de hulita de multi, dar unde macar exista GMP, farmacovigilenta, studii etc.

    6. Nu doar centrul asta “minune” se uita la pacienti ca la intreg si nu au descoperit ei factorii de risc pentru boli, come on. Asta iar e o manipulare a informatiei si o evaluare nedreapta.

    7. Referitor la: “Sunt oameni foarte implicați, pasionați de ce fac, medici bine documentați, la curent cu tot ce se descoperă în domeniul medical și al suplimentelor alimentare.” Sunt si eu foarte curioasa documentati in ce? Ce se descopera in domeniul medical unde? Cand ei folosesc acest aparat care practic nu are studii? Sunt chiar curioasa. Nu obisnuiesc sa imi atac in vreun fel colegii, dar in cazul de fata mi se pare o practica lipsita de etica.

    8. Referitor la controale si eficienta suplimentelor, iar am mari, dar mari indoieli ca intelegem cu totii despre ce vorbim. Ce fel de controale? Ce legislatie se aplica acestei industrii? Cum sunt monitorizate efectele adverse? Cine stabileste acele standarde? Toate sunt teme foarte importante.

    Am scris practic un roman. Si as putea scrie si mai mult. E important, tare important, sa fim atenti in cine avem incredere si pe ce ne cheltuim banii. E esential ce promovam ca medici. E trist ca astfel de locuri, aflate la limita legii se imbogatesc, in vreme ce in educatie medicala nu se investeste si medicilor nu le pasa, nu au timp sa explice pacientilor, sunt de multe ori agresivi cand li se cere parerea despre pseudostiinta (si ii inteleg). Am vazut, personal, cazuri tragice, absolut tragice, cu oameni care s-au tratat cu aur pentru ca le lipsea aurul din corp (¡!!!!), determinat de un specialist in biorezonanta, cand ei aveau cancer terminal. Am povesti foarte multe….Va rog, pe toti, sa va informati bine de tot inainte sa va jucati cu sanatatea voastra si sa va cheltuiti banii aiurea. Asta e recomandarea mea, ca medic, cea mai buna pe care pot sa vi-o ofer. Stiu ca e greu, stiu ca sistemul e cum e, dar solutia nu o veti gasi in astfel de proceduri indoielnice.

    Ah, si cred ca e clar ca nu particip la concurs :))) Desi am fost 1 data la un cabinet de biorezonanta doar ca sa vad cat de departe merge minciuna. Si merge foooooarte departe.

    • Nu sunt medic, dar ma intristeaza acest articol si numarul mare de persoane inscrise la acest concurs. Din punctul meu de vedere sunt in aceeasi oala cu homeopatia, noua medicina germanica, etc.
      Iti garantez ca multi se vor duce exclusiv spre acest gen de diagnostic si nu vor mai merge la un medic real (e mai comod decat sa faci analize reale, medicul nu are timp de multe ori sa discute cu tine cate o ora doua). Cu consecinte grave, fiindca astfel de aparate nu diagnosticheaza nimic.
      Si poate cineva care avea cine stie ce boala grava merge la oamenii astia si un aparat ii spune sa ia suplimente in loc sa se trateze real.
      Foarte trist

      PS: Am intalnit recent pe strada un om super dubios care mi povestea in timp ce asteptam uber ca el vinde vitamine si suplimente pe baza unui diagnostic dat de sora lui care e medic specializat in nu stiu ce si diagnosticheaza boli. Insista sa mi dea cartea de vizita sa vin sa ma tratez, imi explica ca restul familiei nu mai vorbeste cu el. Discursul era foarte similar cu acest articol

    • Daca as putea sa dau inimioara, as da! Ma intristeaza sa vad ca s-au inscris la concurs oameni care spun ca n-au mai vazut un medic de cativa ani. Nu mi se pare problematic faptul ca s-ar duce la evaluarea asta in sine, chiar nu cred asta. Problema mi se pare ca apare atunci cand intr-un cabinet de medicina alopata nu ajungi de mult timp, sa-ti faci macar un set de analize si sa discuti cu un medic pe baza lor, insa la evaluarea asta ai merge si apoi poate ai mai lua si decizii bazate doar pe evaluarea asta. Si mai stai inca trei ani fara sa mergi la medic, apoi te trezesti cu o rana pe col (sau mai rau), fiindca n-ai mers de 6 ani la ginecolog ca sa afli ca ai HPV 🙁

    • Super scris! Absolut! Din păcate au marketing bun și probabil plătesc bine astfel de articole. Și când vorbesc frumos și flutură niște articole prin față scoase din context sună fabulos…

    • Nu stiu ce e Bicorsan, ce pot sa iti spun sigur este ca medicii de la Secom nu au recomandat niciodata nimanui acest produs si nici vreun alt produs cu biorezonanta. 🙂 Nu are nimeni de acolo treaba cu biorezonanta, nu stiu cum de s-a inteles una ca asta.

    • @Printesa Urbana, ce scrie Cristiana acolo este declaratia doamnei doctor din imagini dintr-o emisiune TV de acum 5-6 ani cred, pentru care postul respectiv a luat si amenda de la CNA 🙂 Poate ca nu lucra la Secom atunci si poti delimita daca vrei, insa asta nu schimba declaratia-reclama de la vremea aia. Raportul este disponibil pe site-ul CNA, poti da o cautare pe google dupa o fraza din fragmentul acela si il poti gasi.

    • Ah, nu am stiut asta, ei m-au asigurat ca nu au nimic de a face cu acest produs, o sa cer lamuriri, multumesc pentru lamurire. Revin.

    • Am scrolat prin toate comentariile in cautarea unui astfel de comentariu. Thanks!
      Stiam ca astia de la Secom sunt niste dubiosi dar in halul asta?!

  87. Când fetița mea era mică și avea ft multe alergii cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost sa ma bucur de ea și de bebelusie. Alergiile trec in timp dar ea mică n-o sa mai fie.. și așa am reușit sa ma liniștesc și sa văd partea plină a paharului și totul a fost MINUNAT❤️

    • Cea mai buna recomandare a fost sa încerc sa fiu fericita și sincera cu mine. Și sa mi iau vitaminele la timp 🙂

  88. O recomandare de la medicul ginecolog, pt toate ariile: “fiecare om moare singur, si da socoteala in particular”
    Prea ne intereseaza de toti si de toate, dar ne uitam pe noi… din pacate

  89. Sfatul cel mai bun, dupa parerea mea, a fost sa fac mai multa miscare, sa nu mananc ce stiu ca imi face rau si sa imi fac analizele regulat.

  90. Buna ziua!
    Cel mai bun sfat primit de la un medic a fost sa nu ma mai grabesc in tot ceea ce fac, sa-mi las creierul sa se odihneasca macar 10 minute zilnic, minute in care sa nu ma gandesc la absolut nimic.
    Multumesc!

  91. In ultima perioada nu am primit nici un sfat… ultimul primit a fost sa imi fac analize amănunțite la un spital din Bucuresti pentru niste pietricele la rinichi care ulterior in urma investigatiilor s-a dovedit a fi una singură si mare care a necesitat operatie.

  92. Dupa perioade lungi de palpitatii si de n controale la cardiologie, am ajuns la un medic care mi -a recomandat sa ies in club si sa ma distrez, ca am o inima puternica si plina de iubire! Imi amintesc si acum si-mi tot repet, doar ca palpitatiile tot n-au disparut!

  93. Sa mai fac un copil! – cea mai buna recomandare pe care am primit-o de la medicul ginecolog. Am urmat recomandarea si a functionat!

  94. Ce as mai avea de adăugat este faptul ca părerea pacientului, deși contează, este un criteriu subiectiv de apreciere a actului medical. Așadar, rezultatele pozitive ale unei consultații se măsoară și altfel, prin o sumedenie de criterii obiective. De asemeni, in primul an de medicina înveți ca exista bolnavi și nu boli. Iar cei mai mulți medici iau omul din fata lor, pacientul, ca pe un întreg. Doar ca ceea ce este relevant medical ( obiectiv) nu este musai relevant și pt pacient ( subiectiv). De multe ori omul zice “nici nu m-a lăsat sa vorbesc” dar de fapt medicul și-a luat, din câteva întrebări, toate informațiile de care avea nevoie. Evident ca nu poți asculta absolut tot dar te poți orienta, ai ochi format, știi ce și unde sa cauți. Pentru pacient astea nu sunt evidente. In fine, ideea e ca aceasta clinica suna bine pentru oameni care au un ban de aruncat și poate doresc niste “altceva”. E ok, atât timp cât nu țin cont de ce aud acolo.
    Apropo de medici, te numești medic odată ce ai terminat facultatea de medicina. Nu ai drept de liberă practica dar la ce se face in clinica aceea nu cred ca trebuie fiindcă practic nu se face medicina acolo. Exista medici prost pregătiți, sarlatani, afaceriști. O persoana ușor impresionabila sau aflată intr-un punct mai delicat al vieții ar putea crede toate acele lucruri și poate chiar lua decizii pe baza lor.

  95. După ani buni si lungi de încercări eșuate (FIV, IA, stimulari si pompat multi hormoni in organism) in a avea propriul copil, cea mai bună recomandare a venit din partea unui medic endocrinolog care mi-a spus că ar fi cazul să mă opresc, daca vreau sa-mi fie bine, atât dpdv fizic, cât și psihc.
    A fost cea mai bună recomandare primită vreodata.
    Ulterior am adoptat o minunăție de fetiță, care ne era pur si simplu destinată nouă..Dumnezeu sau Universul, au creat-o special ptr noi, doar că nouă (adultilor) ne-a luat ani buni să realizăm că destinul nostru si al ei, era să ne găsim si să formăm o familie.

  96. Nu am ai fost la medic de 3 ani. Asta nu cred ca ma ajuta sa particip la concurs, dar imi cunosc zonele nu tocmai ok si lucrez cu ele atat la nivel emotional cat si fizic. Cat despre suplimente sunt muuuuulte de spus, cunosc cat de cat domeniul si procentul celor ok este ffff mic. Iar cel mai important factor este procentul in care sunt absorbite de corp. Degeaba sunt ele ok, daca corpul nu le recunoaste.;)

  97. Oh, ca nu ma pot abține, m-am uitat pe site, pai un medic se declara “specializare in medicina generală și fitoterapie”. Pai specialist in medicina generală nu mai exista, nu poți face nimic cu asta, ultima generație care a primit acesta titulatura a fost cea care a terminat medicina in 2003 și a făcut anul de stagiu ( a fost ultima generație cu an de stagiu, practic după el așa te numeai, generalist). Fitoterapie nu e o specializare medicala. Așadar, unul dintre medici nu are un rezidențiat făcut, nici măcar cei trei ani de mf, conform a ceea ce scrie acolo. Un alt medic este medic de familie, ceea ce e oarecum mai ok, am mai văzut și medic gastroenterolog, mi se pare in regula. Nu judec și nu condamn, pot fi medici extraordinari dar e bine de prezentat toate aceste detalii iar dreptul de liberă practica trebuie pus la vedere. O vizita la colegiul medicilor de asemeni nu ar strica, la câte am văzut ca se pot face…

  98. Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost acela de a ma detasa si respectiv a ma observa, de fiecare data cand ajung intr o situatie tensionata cu o alta persoana/ pe un anumit aspect din viata.

  99. Hei! Spuneai in articol ceva foarte dragut si anume ca terapia te a ajutat.Numele terapeutului la care ai mers ,mi l ai putea impartasi?:)
    Multumesc!

  100. Sa ma bucur de sarcina si sa nu ma mai stresez ca bebe are o inversiune pe un anumit cromozom (fapt aflat in urma amniocentezei).

  101. De 7 ani sufăr de foarte multe alergii respiratorii și de contact iar Alergologie mi-a spus ca eu sunt singura care pot sa îmi dau seama ce îmi face rau și cum le pot face fata!

  102. Din pacate n-am avut nici macar o singura recomandare buna sau care sa-mi fie de un real folos. Am o boala autoimuna si medicul meu endocrinolog mi-a spus doar „stati linistita ca nu va omoara, dar veti muri cu ea”, ceea ce mi s-a parut foarte trist. Nu m-a ajutat deloc si n-au urmat recomandari de niciun fel. In fiecare an repet analizele pe care le-ai enumerate si tu si ies bine, dar eu nu sunt ok, doar „supravietuiesc” :).

  103. Bună, Ioana! Te urmăresc de ceva timp (sa fie vreo 6 ani cred) și de multe ori mesajul tău, experiența ta și a familiei tale m-au făcut să găsesc lucrurile frumoase din mine și să văd partea plină a paharului. Îți doresc multă sănătate și inspirație!
    Legat de concurs, cea mai buna recomandare de la medic a fost atunci când îmi doream un al doilea copil, însă analizele anunțau o posibilă infertilitate, iar mesajul a fost să nu ne dăm bătuți asa ușor!…Acum ne bucurăm de minunea noastră care ne completează familia cu veselia lui!
    Te îmbrățișez cu drag ?!

  104. Cea mai buna recomandare primita de la medicul meu de familie a fost sa caut intotdeauna sursa bolii, sa tratez cauza si nu efectul.

  105. Cea mai buna recomandare primita de la un medic vreodata a fost sa imi traiesc viata, pentru ca viata este frumoasa si trebuie traita la intensitate maxima!

  106. Cel mai bun sfat a fost cel legat de consumul de apa, mers cat mai mult pe jos si miscare multa, mancat sanatos. Din pacate, destul de putini medici mai isi iau ragazul sa iti dea si astfel de sfaturi.

  107. Cea mai bună recomandare a fost de la ortopedul (genial)care mi-a operat ambii genunchi, în doi ani consecutiv, și care mi-a spus: Mergeți normal, nu vă opriți din a face mișcare decât dacă vă doare foarte rău, și atunci sunați și veniți la control, să ne sfătuim ce aveți de făcut. Tot acest medic de la Spitalul Monza mi-a spus: soare, apă sărată – poate fi și destul de rece, nu contează, atâta vreme cât ajungeți repede-repede într-un loc în care vă e cald – mișcare zilnică, dar lentă și în doze mici.

  108. Cea mai bună recomandare a fost să trăiesc viața cu uimire. Încerc să îmi amintesc în fiecare zi sfatul lui şi să îl urmez.

  109. Cea mai buna recomandare pe care am primit-o in ultima vreme a fost de la doamna ginecolog, care mi-a spus ceva ce stiam ( dar ea nu stia ca stiu ) : ca dupa 40 de ani, anual, sunt necesare controale ginecologice, teste Papanicolau dar si consultul sanilor ( ecografie si daca este cazul mamografie ). Mi s-a parut foarte profesionist din partea ei ca nu a presupus, desi ma cunoaste, ca stiu si a tinut sa imi reaminteasca!

  110. Unul din cele mai bune sfaturi primite a fost de la nutriționist, sa renunț la zahar, lapte si gluten.
    Am scapat astfel de toate alergiile pe care le aveam de peste 10 ani. Sunt un alt om, fara sa mai sufăr de astm si sa depind de medicamente zilnic.
    Sunt 5 ani si jumatate de cand am redescoperit un alt eu, fara multe din problemele pe care credeam ca le voi avea pentru toata viata.

  111. Cel mai bun sfat de la un homeopat a fost sa ma relaxez si sa ma odihnesc (impreuna cu tratamentul pentru o infectie urinara recurenta, care n-a mai aparut din 2013 pana..saptamana trecuta :()

  112. Sa o las mai „moale”
    Din cauza ca fac totul pe repede inainte si las mereu treaba mea, ca a celorlalți e mai importanta, am capatat o urticarie cronică. Si nu trece ușor ?

    • Hello! Nu am un sfat de oferit aici, insa m-am bucurat sa aflu ca exista si medici care sa puna in practica tratarea pacientului ca un intreg (fizic, psihic si emotional) si sa faca asta intr-un singur loc (fara sa te trimita de la unul la celalalt, sa primesti tratamente distincte, iar tu sa nu stii de unde sa o apuci si unde sa o termini). Seara faina!

  113. Ce m-a bucurat a fost că amigdala, centrul emoțiilor noastre vechi și noi, e curată și omogenă, ceea ce arată că terapia din ultimii ani a funcționat și nu mai am chestii majore de procesat.
    Continuam sa debitam prostii la foc automat. Terapia nu va avea niciodata influenta asupra amigdalei. Ca sa intelegi, sa fac o analogie: e ca si cum ai spune ‘mi-am schimbat hainutele si mi-am facur dus, deci nu mai am ulcer’.

    Iar raspunsul galvanic nu iti poate arata ceea ce se intimpla in creierul tau. Poate un FRMI.

  114. când am născut eram atât de agitata și nerăbdătoare încât nu ma puteam opri din vorbit… astfel, după ieșirea copilului am început sa ma agit pentru ca nu o auzeam plângând, iar medicul m-a “sfătuit” sa tac un pic 🙂 concluzia este ca sunt foarte agitata, toți in jurul meu îmi spun asta, nu doar medicii, și știu ca ar trebui sa ma opresc un pic sau măcar sa o iau mai încet.. voi încerca la un moment dat 🙂

    • Din pacate, desi am mers la zeci de medici, recomandarile au fost tot pentru pastile toxice. Norocul meu cu articole de genul asta 🙂
      Sanatate tuturor!

    • Maria, pastilele alea „toxice” de care zici tu sunt supuse studiilor, controalelor, prescrierii sistematice, efectul lor este evaluat permanent, ca si efectele adverse. Suplimentele astea super minune recomandate dupa ureche nu se bucura de aceleasi ghiduri si standarde. Nu stiu, sincer, daca articolele de genul asta sunt noroc…

  115. Cel mai bun sfat a fost sa ma relaxez si sa ma inscriu la cursuri de dans (eram intr-o perioada low cu dureri de cap si multe altele)

  116. Printesa, nu stiu cum sa dau “raspunde” la raspunsul tau la comentariul meu, scriu aici. Mi se pare dezamagitor tare ce ai ales sa lamuresti din tot efortul meu de a explica mai clar greselile din acest articol. Stiu insa ca nu e intamplator.
    Biorezonanta urmeaza oarecum acelasi principiu (zero studii) ca aceasta mare descoperire nedovedita de care vorbesti in acest articol. Am explicat despre ea pentru ca e mai familiarizat publicul, iar doctorita pe care o citezi este “specializata” in acest domeniu. Am dat un citat din ce a spus doamna doctor pe care o mentionezi tu in articol, ca sa arat ce fel de “specialist” este, ca sa explic ce viziune are (teribila)
    Dar eu stiu ca tu nu ai probleme de intelegere, chiar deloc. Daca te-ai oprit fix asupra acestor 2 lucruri, ignora-le pe ele, vezi restul.
    Tot ce am scris e valabil. Reactia ta e inca si mai dezamagitoare decat faptul ca ai scris asemenea lucruri. Eu te inteleg si iti respect optiunea. Dar nu mi se pare fair sa o impachetezi in ceva ce nu este.
    Esti o femeie inteligenta si iti documentezi exceptional articolele. Nu pot sa cred ca tocmai acum ti-a plecat simtul critic in vacanta, de la atata dopamina, poate. Refuz sa cred asta.
    Cand mergi la control, intreab-o pe doamna doctor una singura din intrebarile ridicate de mine mai sus si daca are un raspuns multumitor ar fi minunat. Dar nu il va avea, pentru ca nu exista forma de a determina nivelul cortizolului jucandu-te de-a magnetii.
    Referitor la ce ziceai mai sus cu standardizarea extractelor, ce inseamna “se stie ca e bine”? Care sunt studiile? Cine le-a validat?
    Eu raman la ideea ca ai intentii bune, dar… dar. Nu mai insist. Dar e cam trist.

    • Buna, promit sa iau cu mine comentariul tau, sa inregistrez raspunsurile doamnei Dr si sa revin catre tine cu toate raspunsurile ei, la unele sunt si eu curioasa ce va raspunde.
      La celelalte lucruri scrise de tine nu am raspuns fie pentru ca am considerat ca am spus deja tot ce am crezut necesar in articol, fie inca nu m-am lamurit si mai scormonesc.
      Dar revin!

    • Super! Si eu sunt curioasa tare de raspunsuri, chiar mi-ar placea sa aflu daca imi scapa ceva, asa invatam cu totii mai multe. Nu stiu daca trebuie sa revii neaparat catre mine, ca eu cat de cat am o parere informata, fara sa cred ca le stiu pe toate. Dar mai inteleg una, alta… Altii sunt „victime” sigure, pentru ca suna, intr-adevar, minunat. Si mie mi-ar placea sa functioneze un asemenea aparat, sa existe analize detaliate asa de usor de realizat, sa rezolvam fara efecte adverse probleme care ne sacaie de ani intregi…

  117. Dupa raceli repetate ale copilului, am ajuns la un pediatru care ne-a intrebat cat avem umiditatea in camera in care doarme. Bineinteles, nu stiam. Asa ca ne-am cumparat o statie meteo, am urmat recomandarile de temperatura/umiditate si lucrurile s-au ameliorat.

  118. Cea mai bună recomandare a fost aceea de a îmi scoate fierea. Cea mai bună decizie ever, deși mi-a fost teamă până la cer și înapoi.

  119. Eu am primit sfatul de a avea grijă la alimentație pt ca trebuie sa slabesc! Nu mi -a iesit pana acum din pacate!

  120. Aflasem despre hidroterapia colonului si mi s-a spus ca nu ai sa vezi om bolnav, care sa aiba colonul “curat”. Adica colonul are un mare cuvant de spus in starea de sanatate.

    • Doamne fereste! Cine ti-a zis chestia asta e ori prost informat, ori sarlatan. Colonul nu are nevoie sa fie ‘curatat’.

  121. Sa am grija la alimentatie si la somn: fara mancare inainte de somn, somn la ore potrivite si fara lumina; sa reduc stresul din viata mea si sa am mai multa grija de mine.

  122. – Sa ne vaccinam impotriva gripei – intreaga familie.
    – Si „pentru ca sa poata sa faca bine un copil, doctorul trebuie sa se adreseze sufletului si spaimelor lui”

  123. Bună, piesă de prințesă! ?

    Foarte interesant articol, de reținut! Cred ca cel mai bun sfat a fost cel primit de la dl. doctor ginecolog Octavian Rotaru, pe vremea când încercam să rămân însărcinată pt. prima oara. Nu-mi ieșea și pace! Analizele amândurora ok, dar lunile treceau fără să se întâmple nimic. Și, ca orice român care se pricepe la medicină și la fotbal, începusem să îmi fac tot felul de filme… Citeam toate „prostiile” (a se citi forumuri), articole, rupeam goagălul în două! Aveam un job solicitant, deplasări… El mi-a spus să nu mă mai gândesc la asta, să mă relaxez (hai să râdem împreună ?), să plec într-o vacanță… Și, ce crezi? S-a întâmplat prima minune, dar nu pentru că aș fi reușit să îi aplic sfaturile, ci, pentru că ne-am luat ca tot omul „prima casă” și printre impachetat/despachetat baxuri, mutări, shopping, etc… nu am mai avut timp să „studiez” medicina pe google ??‍♀️. Pur și simplu, timp de câteva săptămâni, nu m-am mai gândit la „problemă” și chiar atunci am rămas însărcinată. Așa am realizat importanța și puterea propriilor gânduri. Asta nu înseamnă că îmi și iese! ?

    Te pup, cu drag! Succes, sper sa te ții de program ?.

  124. Cel mai bun sfat pentru mine a fost sa imi urmaresc, si controlez pe cat posibil, gandurile pentru ca acestea ne dau emotiile si acestea se transforma in reactii.

  125. Este destul de îngrijorător ce citesc prin răspunsuri. Am eu un sfat acum: sa fie șters articolul fiindcă chiar poate face mult rău. Nu are nimeni ce cauta acolo. Sa se dea, in schimb, ceva vouchere la controale medicale adevărate, la ședințe de psihoterapie, măcar aia de început. Sa se ofere vaccinuri unei familii ce nu și le permite. Eu pot sponsoriza vaccin antigripal, doua doze, atât timp cât cineva se va asigura ca banii vor merge acolo. Sau doua doze de ROR pentru cei ce nu găsesc la medicul de familie. Sau împotriva varicelei, hepatitei A, uite ca ne bate și difteria la usa țării și câți adulti suntem cu vaccinarea in regula? Nu mai bine facem o din asta? Nu mai bine salvam niște vieți, pe bune?

    • Din pacate comentariile rationale se pierd in marea de alte comentarii. Tocmai de asta mi se pare foarte, foarte trist, ca acest articol a aparut aici si a ajuns la atatia oameni care se bazeaza pe ceea ce scrie un om pe care il cunosc, pe buna dreptate, pentru ca asa e, ca fiind echilibrat, cu bune intentii si de incredere.

  126. Mă suprinde că autoarea, care a încercat mereu să fie echilibrată în articole se aruncă într-o asemenea prostie cu capul înainte și o vinde aici, unde are un trafic enorm. Citind titlul am crezut ca e o glumă, citat din Olivia Steer, dar nu, e pe bune! Nu sunt medic dar sunt psiholog, înțeleg abordările holistice, înțeleg foarte bine cât este de important să tratăm pacientul ca întreg, înțeleg de ce pacienții români se aruncă orbiți în vrăjitoria asta cu biorezonanțe, scanări de care nu ai auzit nici la marile centre medicale, licori și tincturi magice: pentru că încrederea în sistemul medical e sub nivelul mării, acolo unde-s și alfabetizarea în sănătate și gândirea critică. Și ce facem noi pentru a educa publicul? Aruncăm și mai multă biorezonanță, fluxuri energetice, laolaltă cu serotonină, dopamină, direct în cortexul lor prefrontal drept, unde e creativitatea (într-un mix creativ, cu efect umoristic involuntar), ca să lăsăm amigdala curată. Nu știu ce știință fac cei de la Secom dar eu în viața mea nu am auzit de asemenea abordări investigative nici în medicină nici în psiho și lucrez în cercetare. Mă rog, poate sunt eu un exponent perfect pentru cât de prost merge cercetarea românească.
    Poți face lucruri bune, poți să le explici oamenilor ce e aia medicină bazată pe dovezi. Organizează concursuri, dacă vrei, prin care să le oferi celor cu puține resurse acces la servicii medicale și tratamente de care au nevoie, la psiholog acreditat, la literatură științifică, la ce vrei tu. Pentru cititori: mergeți la psihologi acreditați și când vă doare ceva sau vă simțiți bolnavi fizic, căutați medici cu diplome în medicină, rezidențiate făcute și toate cele. Și acolo poți să promovezi medicina integrativă prin îmbunătățirea comunicării medic-pacient (care crește satisfacția pacientului și unele studii spun că și sănătatea, prin faptul că acesta este mai aderent la tratamentul prescris deoarece înțelege importanța lui și are încredere în medic).
    Cursuri serioase de anatomie, biologie (nu ceva super avansat) în liceu și logica elementară ar trebui să ne imunizeze împotriva inepțiilor ca cele de mai sus. De aia la noi exista Olivia și tot soiul de șarlatani, de aia rata vaccinărilor e așa scăzută cu efecte pe care le știm cu toții, de aia oamenii își îndoapă bebelușii cu siropele naturale, plăntuțe, extracte de te miri ce, Bowen și întârzie nejustificat tratamentul adecvat. Pentru că oamenii nu mai au încredere într-un sistem în semi colaps, pentru că nu au abilitățile necesare să discearnă între informații pertinente și prostii și pentru că iată, nici (social)media- locul de unde își iau majoritatea din noi știința într-ale medicinei, nutriției, parentingului, amorului și tehnicii punerii părului pe bigudiuri- nu îi ajută.

  127. Mai las și asta aici

    http://www.cna.ro/Decizia-nr-372-din-04-07-2013.html

    Acum, sincer, ai știut pe mâna cui mergi și mai ales ce medic recomanzi mai departe? Ai făcut ceva investigații, cerut păreri? Este totul absolut in regula, medic cunoscut și apreciat de către colegii de breasla? Ce medici alopati din București apelează la serviciile acestei clinici? Măcar 1-2 nume cunoscute ( fiindcă exista)? In urma consultației Primești recomandările parafate, asumate? Se pot trage la răspundere dacă ceva merge prost? Ma refer și la asigurarea de malpraxis, exista?

  128. sunt departe de romania si am cautat aici consultatii pe acelasi concept de medicina functionala. Imi place ca a venit si in romania (vazui ca au fost traduse si cartile lui dr Amy mayers, specializate pe dezechilibru autoimun). Asa ca daca e sa castig, voi oferi cadou unei prietene ce e mama singura in bucuresti si abia isi gaseste timp de ea.

    Daca e un sfat bun primit, e ca boala vine de la cap, de la emotii. Mi-a luat ceva ani sa inteleg ca de fapt vindecarea si sanatatea vine de la cap, de atunci nu ne-am mai imbolnavit niciodata in casa.

    • Cea mai bună recomandare a fost sa fac si lucruri pentru mine, sa fac sport și orice imi face placere și iese din alergatura zilnică. Încă lucrez la acest lucru, am facut câțiva pași mici de început.

  129. Cea mai buna recomandare primita de la un medic, pe care mi-o amintesc acum, a fost sa accept lucrurile asa cum sunt, ca nu am de ce sa ma simt vinovată.

  130. Cel mai bun sfat primit a fost sa nu mai lupt cu corpul meu, impotriva genelor mele ci sa colaborez cu mine. Sa-mi verbalizez nevoile, sa traiesc mai putin in cap si sa fiu atenta la semnalele din corp si sa tin cont de ele.

  131. Sfat bun: Sa iau lucrurile asa cum vin si sa mă bucur de ceea ce sunt si am, fără sa mă consum pentru ceea ce cred ca imi lipseste.

  132. Desi este un aspect de bun-simt, pe care nu trebuie sa ni-l spuna un medic, a contat ca a fost subliniat de medicul care mi-a interpretat analizele de sange.

    Sa bem apa, intrucat procesele de digestie, metabolice, cardiace, toate functiile vitale se bazeaza pe apa care este in corpul nostru in procent de 70%.

    Incerc sa urmez acest sfat punand menta, ghimbir, lamaie, mere, capsune si fructe de padure cand este sezonul adecvat, ca sa beau cam 6-7 pahare de apa pe zi. Uneori mama ma suna doar ca sa ma intrebe daca am mancat un fruct si am baut apa in ziua respectiva. Grija de mama 🙂

  133. Cea mai buna recomandare de la un medic…. n am obtinut o inca! N am gasit inca un medic care sa faca o medicina integrativa si sa mi dea prescriptii personalizate pentru intregul organism. Poate gasesc de acum…

  134. Mereu am primit doar recomandarile clasice de miscare, mancare mai sanatoasa, desi analizele anuale ies normale, eu tot ma simt obosita, anxioasa si kilogramele se aduna. Chiar sunt curioasa de o alta abordare.

  135. Cea mai buna recomandare primita pana in prezent a fost Euthyrox pentru tiroida mea; sunt foarte curioasa daca exista si un tratament nemedicamentos pentru ea. Sper sa castig, insa indiferent de rezultat, voi vizita oricum centrul. Multumesc pentru articol!

  136. Prin 2000 am cunoscut cel mai empatic, atent, minutios si dedicat medic alergolog la Spitalul Colentina. Dupa ce m-a ascultat o ora, d-l doctor a realizat istoricul bolii din copilarie pana atunci si mi-a recomandat un vaccin esalonat lunar timp de 12 luni si m-a sfatuit sa invat sa-mi ascult corpul si inima, sa fiu mai putin impulsiva, sa ma bucur si sa fiu recunoscatoare pentru tot ce ma inconjoara. Acum 5 ani am cunoscut un alt medic, cardiolog care, cu multa daruire mi-a facut analizele si mi-a recomandat un tratament pentru scaderea pulsului. Am realizat deosebirea intre a primi o reteta cu medicatie pentru toata viata si un tratament personalizat. Multumesc domnilor doctori! Aceasta nu e o meserie ci o vocatie. Ne dorim sa fie cat mai multe astfel de persoane care sa asculte cu rabdare fiecare persoana.

    • Cea mai buna recomandare a fost sa ma bucur mai mult de ce am în jur și sa iau totul asa cum vine, ușor. Fără panica!

  137. Sa renunț la gluten, lactate, soia și zahar, sa iau suplimente alimentare și sa ne renunț la eutirox. Tare mi-ar placea sa vad și o alta abordare!

  138. Hello

    Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost să fac ce simt ca îmi mulțumește sufletul și sa mănânc ceva in primele 30 de minute după trezire.

  139. Cea mai buna recomandare: sa ma odihnesc mai mult, sa am grija de spate, sa ma gandesc si la mine. Nu stiu cand voi reusi asta; poate cand toti cei 4 copilasi vor creste sa fie independenti. Doamne ajuta!

  140. Am întrebat doctora de familie daca este bine sa iau Zinnat pentru răceală pe care o aveam . Și mi-a spus că nu este necesar că sa iau antibiotic , deoarece corpul trece prin anumite etape de însănătoșire . Și drept urmare este normal sa las corpul sa lupte cu boala , deoarece el este singurul care o învinge .

    • Cel mai bun sfat de la un medic a fost de la medicul meu de familie, care m a indrumat la clinica de specialitatea potrivita pt operatia pe care urma sa o fac (urma sa merg la o clinica unde acel tip de operatie era mult mai rar intalnit, datorita unei recomandari).

    • Parca trebuia sa apara pe acel blog ca sa aflam cu totii asta….Problema e ca multi nu gandesc corect cu propriile lor retele neuronale, asteptam mereu sa ne lamureasca cineva.

  141. Sfatul meu , de medic, este sa stergi repede acest articol. Si sfatul meu , tot de medic, pentru oamenii care au comentat aici este sa va duceti la medicul vostru de familie daca aveti probleme de sanatate. El va poate indruma apoi la un medic specialist corespunzator.

  142. Draga Alina,

    Parerea mea, ca medic, e ca nu putem folosi by default meseria noastra ca orice fel de argument, pentru ca uite, si doamna doctor din articol e tot medic. Deci, daca vrem sa fim intelesi, de multe ori e necesar sa explicam un pic mai multe, daca avem timp. Altfel, te asigur ca cei care cred in asa ceva nu ne vor baga in seama (eu am scris o nuvela mai sus si oricum nu prea m-a bagat nimeni in seama, dar macar am incercat).

    Cu mersul la medic de asemenea sunt de acord, evident. Zic doar ca daca nu e doar problema oamenilor care au comentat aici ca au mai multa incredere in gogosi colorate si scumpe decat in sistemul sanitar din Ro. Educatie este putina, medicii nu au timp, multi, altii nu au chef, altii sunt cum sunt. Cozile sunt omniprezente, sistemul iti rade in nas, nu e ca si cum oamenii astia cu clinica lor nu apasa fix pe o rana deschisa.

    Prin urmare, eu sunt de acord cu ce zici, chiar cred ca articolul acesta este periculos si il consider o mare dezamagire, dar:

    1. Faptul ca oamenii cred ca e posibil ce se descrie aici este un esec al educatiei si sistemului medical.
    2. Faptul ca oamenii nu au incredere in sistem e tot un esec al statului.
    3. Trebuie cu totii sa fim deschisi la un dialog, asa cum se poate el, caci altfel nu o sa functioneze.
    4. Pana la urma fiecare publica ce articole considera, asumandu-si consecintele, bune sau rele.

    • Eu nu cred ca e problema sistemului medical românesc fiindcă astfel de sarlatani exista peste tot, de fapt cam toti vin din afara. Iar in alte tari prind, de asemenea. Nu e ceva specific medicinei, pseudostiinta atinge toate ariile și domeniile, dar parca când e vorba de viața omului e cumva mai dureros. Mai nou psihologia are întregi “formari” pseudostiintifice, aud și citesc uneori gogomanii de nu stiu dacă e de ras sau de plâns ( am citit vreo câteva și pe aici). Nu are rost sa discutam despre de ce prind altfel de lucruri chiar și la oameni deștepți și culți. Sistemul medical românesc este la pământ pentru cei ce nu au bani și posibilități sa meargă in privat sau, la o adică, in tari cu sistem mai bine pus la punct. Dar eu stiu persoane cu situație financiară foarte buna care dau mii de euro pe uleiuri esențiale cu care “trateaza tot”, ceva imi spune ca nici la Secom nu e tocmai ieftin. Autoarea articolului sunt sigura ca are posibilitatea de a face investigații complexe in alta parte, in alta țara, dacă e nevoie, dar a preferat sa facă reclama unor sarlatani. Ceea ce e trist. Exista o responsabilitate enorma după acest articol, sper ca cei ce vor apela la serviciile acestei clinici sa fie bine după, cu toții. Oricine greșește și da, ea a fost păcălită și e trist si urat, dar pana acum ar fi trebuit sa apăra și ceva in sensul acesta.

    • Deea, eu iti inteleg punctul de vedere, cu care sunt de altfel de acord in mare parte, dar cred ca si al meu e destul de valid. Oamenii care cred in asa ceva nu vor fi vreodata convinsi de superioritate aroganta, pentru ca tocmai de asta fug, doresc pe cineva care sa ii inteleaga si caruia sa para, macar, ca ii pasa. Stiu ca lucrurile nu sunt deloc simple.
      Eu cred cu tarie ca e si problema sistemului medical romanesc. Sarlatani exista peste tot, deschiderea catre ei variaza. Cata vreme facem pe desteptii noi medicii si nu explicam mai clar si nu oferim mai mult timp si atentie, riscul ca astfel de practici sa infloreasca este imens.
      In concluzie, refuz sa cred ca acest articol e mama raului. Nu e. Contribuie, dar nu putem sa ignoram situatia complexa si nefericita in care se afla pacientul roman si sa zicem vai, cade lumea pentru acest articol. Nu putem considera ca articolul e responsabil pentru faptul ca oamenii nu gandesc singuri, acum daca scrie hai sa stam in cap pana lesinam noi asta o facem toti, ca orbii? Asta vreau sa zic.
      E usor sa zici pe un blog: mergeti la medic! Si eu zic, mereu. Dar oamenii se duc si stau la coada, sunt repeziti, se tipa la ei, nu merge sistemul, nu exista bani de analiza nu stiu care si uite asa ajung oamenii sa creada in ce cred. Eu asta zic, solutia pentru pseudostiinta si sarlatani este educatia. Si, evident, legea, dar asta e deja un vis.

    • Cristiana, eu apreciez in totalitate ce ai scris tu, doar ca eu cred ca ma gândesc la cu totul o alta categorie de persoane. Da, exista și aceștia, pacienții-victime ale sistemului românesc, ale medicilor-dinozauri. Noi, medicii ăștia mici, suntem victime ale aceluiași sistem, ai acelorași dinozauri. Pentru acești oameni am toată înțelegerea, compasiunea, cu ei însă se poate discuta, se pot explica lucruri. Eu am cunoscut însă categoria aceea de persoane care stiu mai multă medicina decât orice medic, cu siguranța stiu mai multă medicina decât orice pediatru fiindcă “ mămica își cunoaște copilul și știe ce i se potrivește, fiecare copil e unic și o mama simte etc”. Sarlatanii fix astfel de persoane tintesc. Crează acea legătura, bagă niște texte de genul “documentează-te singura, medicii doar aplica ce aud in facultate-de parca asta e ceva anormal, mereu ma șochează cum se mira lumea când aplici ce înveți – , tu ești mai deșteaptă, tu îți știi corpul, tu îți știi copilul, medicii alopati trateaza simptomele nu cauza ( asta e între preferatele mele) “. O persoana simpla dar educata e conștientă ca e simpla, o persoana cu bun-simt și ceva dram de logica nu crede toate astea. In schimb, exista acele persoane ce mereu se cred cumva deasupra tuturor, care cred ca au o putere mai mare se înțelegere, care nu “merg cu turma”, in fine, e o anumită categorie. Am prietene ce au ajuns acolo.

  143. Cred ca faptul ca nu a publicat inca rezultatele concursului, dupa o saptamana, dovedeste ca are destule indoieli. Probabil are un contract care o obliga sa tina postarea, iar intr-un comentariu spune ca a trimis directoarei centrului intrebarile scepticilor.

    Pana atunci cred ca ar fi util sa adauge o nota gen ”Validitatea acestor investigatii este controversata” ca sa avertizeze pe cei care nu citest sutele de comentarii

    • Un contract bazat pe înșelătorie poate fi reziliat. Ma îndoiesc ca i se poate intampla ceva autoarei dacă șterge articolul și menționează motivele. Oricum publicitatea a fost făcută, pozele exista, ea a intrat acolo și a fost foarte incantata, cu siguranța scopul clinicii a fost atins. Cu ce preț…mai bine nu aflam. Partea cu curățenia făcută prin amigdala mi se pare in continuare cea mai tare, totuși cât tupeu sa ai sa spui asta unui om? Sa îl faci sa creadă ca poți tu,măsura cu aparatul ăla, rezultatele ședințelor de terapie. E ceva fantastic.

    • Nu am mers inca, pentru ca am asteptat rezultatul la o analiza pe care o repet a treia oara acum si dureaza epuizant de mult.

    • Buna Ioana

      Ai mai ajuns la control? Au fost îmbunătățiri dupa luna in care ai luat suplimentele?
      Eu am azi programare acolo si chiar vreau sa stiu părerea cuiva care a urmat indicațiile primite, sau cum percepi acum, daca mai iei suplimente le etc

      Mulțumesc

  144. Si eu am incredere in suplimente alimentare, de la vitamina C pana la antidepresive, antitusive, antihemoroidale, etc. Dar cum scrie si in articolul de mai sus, este foarte important sa luam ceva de calitate, cu concentratie mai mare si cat se poate de pura.

  145. Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Când văd un perete de text, plec. Iată spațierea și conținutul potrivit. Cu siguranță voi reveni aici mai des 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *