De vizitat în Olanda: Volendam și insula Marken

Ne place mult să vizităm (deși copiii preferă să rămână acasă, mai ales de când au prieteni în cartier, cu care se înhăitează și fac toate prostiile, gen sărit în canal și pescuit cu șireturile, dar ce mult mă bucur că pot avea genul acesta de experiențe și joacă în libertate), așa că atunci când ne vin musafiri sau nu avem nimic urgent de făcut, ne urcăm în mașină sau pe biciclete și ne plimbăm.

Mi se pare că toate orașele din Olanda sunt frumoase, fiecare are farmecul lui, cu canale și poduri și case simple, cu geamuri mari și curți pliiine de flori! E atât de multă verdeață aici, tot anul!

Weekendul trecut am explorat cu familia din România orașul Volendam și insula Marken. Am văzut zeci de orașe și sate deja, dar acestea două mi-au plăcut mai mult ca toate celelalte!

Volendam este o bijuterie! Un orășel pescăresc tipic olandez, cu multă istorie și tradiție bogată! Puteți dedica o zi orașului și insulei din apropiere, Marken. Am pus mai jos multe detalii și poze.

Orașul Volendam, Olanda

Volendam, cum ajungeți și ce puteți face

Orașul pescăresc Volendam este aproape de Amsterdam, puteți ajunge în 15 minute cu mașina, 20 cu autobuzul (316 din Centraal Station) sau 30 de minute cu bicicleta!

E un orășel atât de cochet, pliin de canale mici, poduri de lemn mobile și căsuțe superb decorate. Vă las poze, să vedeți cât e de special!

Volendam

Populația e majoritar catolică și vorbește un dialect propriu, volendameza! 🙂 Orașul e celebru și pentru costumele tradiționale, pe care localnicii încă le mai poartă la sărbători!

Vă puteți plimba pe faleză, prin port, puteți sta pe plaja micuță, puteți mânca niște clătite în port sau bea o cafea la cafenele cochete cu două mese și patru scaune, deci zici că ești în sufrageria omului.

Localnicii stau cu ușile și ferestrele larg deschise, de le vezi până-n fundul curții din spate.
Totul e atât de îngrijit, cu atât de mult bun gust!

Și extrem, extrem de curat!

Orașul este celebru și pentru un stil de muzică inventat aici și care pornește de la sunetul pe care-l fac țiparii (pe vremuri existau multe crescătorii de țipari în Volendam). Mai mulți muzicieni celebri în Olanda au popularizat acest stil specific de muzică pop/folk, palingsound (sunetul țiparilor), chemarea Volendamului. Există și muzeu dedicat acestui stil de muzică!

În port găsiți câteva restaurante și terase care au în meniu senviș cu țipar afumat, nu am mâncat, dar aud că e tare bun!

Ferry către Insula Marken

După o oră de plimbat prin oraș, puteți lua ferry-ul către insula Marken, care are o istorie teribilă și e foarte, foarte frumoasă!

Ferry-ul e doar pentru oameni (puteți parca mașina pe străduțele perpendiculare pe faleză, e gratis), biletul e 16 euro la caserie, 8 pentru copii, dacă le luați online sunt un pic mai ieftine. Ferryul pleacă o dată la 45 de minute.

În 30 de minute veți acosta pe insula Marken, care e de fapt peninsulă, după ce mulți ani a fost insulă, iar înainte de asta a fost peninsulă naturală.

Până în secolul 13, Marken era o peninsulă în Zuider Zee, dar o furtună puternică a separat-o de continent și câteva sute de ani a rămas insulă izolată, în mare. Puținii locuitori de pe insulă au supraviețuit pescuind. În 1957, Marken a fost unită pe partea opusă cu continentul, se poate ajunge pe ea și pe șosea, din portul Monnickendam. Există și autobuz, puteți merge și pe jos, sunt cam 1500 de metri până pe (pen)insulă.

Există parcare pe Marken, una singură și e cam mică, costă 5 euro/zi.

Olandezii au construit un mare baraj, Afsluitdijk, transformând marea Zuider Zee în două lacuri, Markermeer și IJsselmeer .

Portul din Marken

Ce puteți face în Marken

Neapărat să vă plimbați printre căsuțe, broșura pe care o primiți pe ferry conține o hartă a traseului optim, dar puteți și să vă pierdeți pe străduțe.

Pentru că insula era frecvent inundată, localnicii și-au construit casele pe mici dealuri artificiale de pământ, și pe piloni de lemn.

Pentru că la fiecare inundație, cimitirul era scufundat și sicriele o porneau spre mare, cimitirul a fost instalat pe deal, iar fiecare sicriu are pe el un număr, ca să știi, dacă te trezești cu el la poartă, al cui e.

Cimitirul din Markeb

Mi-a plăcut enorm cimitirul, atât de simplu și de cald.

Neapărat să vizitați muzeul saboților de lemn, au și demonstrații cu o mașină veche, pe abur, de cioplit saboții. Puteți cumpăra saboți din lemn sau din piele, sau alte suveniruri (lalele din lemn, magneți).

Lângă el, la 5o de metri în dreapta cum stați cu fața la muzeul klompenilor, este un magazin cu brânză unde puteți și degusta. Neapărat să intrați, brânza e demențială, au cu trufe, cu bere locală, de capră, și suvenirurile sunt la o treime de preț față de cele din muzeul saboților de lemn. 🙂

Puteți vizita muzeul insulei, e lângă biserica veche, i se vede turla din port. Acolo veți afla mai multe despre viața localnicilor și despre costumele lor tradiționale. Intrarea costă 3 euro/adult.

Peste tot se poate plăti cu cardul.

Casele tipice sunt simple, mici, apropiate unele de altele.

Case tradiționale pe insula Marken

Acum câteva decenii, când a ars singurul hotel de pe insulă (Hotel Hof van Marken, acum este renovat, se poate sta în el), au ars odată cu el multe zeci de case, ferryul care aducea mașinile de pompieri de pe continent s-a rătăcit și nu a găsit insula, așa că incendiul nu a putut fi stins rapid, pagubele au fost uriașe.

Localnicii au avut vieți grele, inundații majore, mâncare puțină, sărăcie mare, bărbații ieșeau la pescuit, femeile stăteau acasă și coseau (costumele lor tradiționale sunt superb decorate, le puteți vedea în muzeu), se consuma mult alcool, deh…

Fetele și băieții purtau păr lung și fuste până la 8 ani, apoi băieților li se tăia coada și treceau la pantaloni bufanți.

Acum trăiesc în jur de 1700 de oameni pe insulă. Merg cu bicicleta de colo colo, așa că aveți grijă să nu vă facă pilaf. 🙂

Portul din Marken

De mâncat am mâncat în port la singurul restaurant de acolo, De Oude Visscher, a fost foarte bun, mâncarea a venit super repede (ceea ce e destul de rar în Olanda), prețuri decente. Vă recomandăm creveții, peștele prăjit cu cartofi prăjiți și salată, și salata cu brânză caldă de capră!

Ce mai e de văzut în jur

Dacă mai conduceți 10 minute din Volendam, ajungeți în alt oraș superb, Edam, celebru pentru brânza bună care se face și se vinde aici!

Orașul Edam

Puteți face plimbări cu barca închiriată pe canalele largi, e tare frumos!
Aproape e și portul Hoorn, un oraș vechi supeeeerb!

Dacă ajungeți prin NL, musai sa treceți prin aceste orașe!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

11 comentarii

  1. Ce frumos arată! Visez să ajungem și noi într-o primăvară în Olanda, să prind și câmpurile alea superbe cu lalele. Nu știu dacă Amsterdam ar fi potrivit pentru o excursie cu copil. Trebuie să mă documentez 🙂

    • Sunt multe lucruri de facut in Amsterdam si prin jur cu copiii! Curaj, va fi de poveste!

    • Eu lucrez de mai bine de 5 ani în Olanda și n-am văzut niciodată un câmp cu lalele. Doar din depărtare acum vreo 2 ani. Să nu-și facă cumva cineva iluzii că ajungând în Olanda dai direct în lanul de lalele. ?

  2. Ffrumos. Vom ajunge si noi in sept in amsterdam impreuna cu cei doi copii(7 si 9 ani). Vrem sa mergem la parcul de distractii de care am aflat tot de la tine si sper sa mai vizitam si alte locuri frumoase (dc sunt asa aproape). Multumim pt informatii?

  3. Multumim Ioana pentru timpul luat și descrierea acestor locuri de neimaginat. Este ca in povesti, casele, culorile, ordinea, florile sint in extaz și am călătorit cu tine, am poftit la brinza calda de capra. Anul trecut am stat 1 sapt in Amsterdam dar nu am ajuns la Volendam. Dacă as fi știut ca se ajunge cu busul atit de ușor. Noi am stat la un hotel Ibis o.k. chiar lingă gara, dar nu hotelul Ibis construit peste calea ferată 🙂

  4. Olandezii au construit un mare baraj, Afsluitdijk, transformând marea Zuider Zee în două lacuri, Markermeer și IJsselmeer .

    Barajul care separă Markermeer de IJsselmeer e Houtribdijk (cunoscut și ca Markerwaarddijk). Afsluitdijk e barajul mai la nord cu autostrada A7 pe el. Separă IJsselmeer de Waddenzee.

  5. Hi,
    Astazi mi a trimis o prietena un link. De cand l am deschis, nu ma mai opresc din citit :)).
    M am mutat in Ams in ian ’22 si, cu toate ca parca vara a inceput din Martie, n am ajuns la Volendam si Marken….desi erau pe lista pt vara asta. Un pic cam greu cu bebelusii care adorm in scaunul de pe bicla, dar realizabil. Foarte frumos…parca i platou de filmare. In Zaanse Schans am mai simtit asta :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *