Ajutor, sora mea e prizoniera poveștilor din capul ei!

O cititoare anonimă cere ajutor: caută soluții pentru sora ei, care e captivă într-o poveste de iubire imaginară, nu se odihnește, nu lucrează, nu e alături de copiii ei, stă foarte mult online și vrea să divorțeze ca să plece în UK la un bărbat cu care vorbește online, dar despre care nu știe mai nimic. Vă rog să citiți până la capăt, apoi să o ajutați cu un gând, dacă aveți vreunul pentru situația lor.

Bună, Ioana,

Tot văd povești de la cititoare la tine și am prins curaj să cer ajutor pentru sora mea. Nu pot să cred că se întâmplă așa ceva la mine în familie. Avem MARE nevoie de ajutor.  Nu cred că scriu nici frumos, nici coerent, printre adormit 2 copii mici, dar ești ultima mea speranța. Poate reusim să ajungem la ea (sora mea) prin alți oameni sau poate vreun psiholog care să o ajute, sau alte idei despre ce pot să fac s-o ajut.

Sora mea, fată de la țară, cu porc și găini, urmează să facă greșeala vieții ei și nu o pot ajuta/influența în nici un fel. Pe scurt: măritată de vreo 16 ani, mama a doi adolescenți, nu a avut servici de prin 2007, și ăla sezonier prin Grecia, imediat după nuntă. Apoi a rămas doar cu munca pe lângă casă, stând la țară, nu e puțină…

De când a plecat soțul ei în străinătate și trimitea bani suficienți pentru orice își dorea, o zi din viața ei însemna:

– ascultă muzică la căști la maxim NON STOP (inclusiv când eram în vizită, nu mă auzea, „Dar ce vrei să vorbim? Ascult ce vreau și când vreau” . Adormea cu muzica la maxim, fata ei mi se plângea că o deranjează noaptea. 

– stat pe telefon (care e super parolat non stop)

– a intrat pe enșpe mii de grupuri cu Michael Jackson și tot îmi zicea că el trăiește, dar numai ea știe, că ea e prietenă cu copilul lui MJ și că vorbesc foarte des pe facebook etc… De când cu grupurile alea (să fie vreo 6 ani deja), latura ei adolescentină și iresponsabilă s-a extins foarte mult. În aceste grupuri (am înțeles de la ea că) erau diverși oameni cu xyz naționalități și vârste începând cu 15,16 ani, cu drame, block unblock, MJ era doar o scuză, că în realitate nu știu dacă știau măcar 5 piese de ale lui. Ba că e ea admin și că ea e confidentă, și că acolo are cei mai buni prieteni. M-am simțit trădată și abandonată de 1.000de ori, dar nu e despre mine acum…

– copiilor abia le făcea mâncare când și când (la 3,4 zile) „că și-așa nu mănâncă ce le fac, să mă mai lase”

– dacă băiatul ei stătea și pierdea nopțile și nu voia la școală cu lunile, ea îl lăsa așa… Vreo doi ani, băiatul cred că mergea la școală două zile pe săptămână… Noroc că era în școala primară pe atunci. 

–  nopți nedormite ani… Efectiv fără să exagerez, vreo 4 ani minim, se culca pe la 10 dimineața și se trezea pe la 7,8 seara… Ăia din online erau pe alt fus orar Non stop timp de X ani… Pentru că „sunt admin pe mai multe grupuri și trebuie să fiu activă, x e îndrăgostit de y, dar el nu o iubește”. În acest timp, eu sau fata cea mare ne ocupam de cumpărături, o mai dojeneam, dar ne ocupam de treburi. Soțul din străinătate achita facturile, trimitea bani de market/țigări.

– în afară de plecări la tatăl lor sau când venea el, eu luam copiii în vacanță, la pizza, la bâlci „dacă nu am chef să merg, nu merg, nu mă poate obliga nimeni” … 

.. 

Mai nou (vreo 2 ani să fie) a renunțat la grupuri, zice ea, dar tot cu nesomn.

Pentru că o dojeneam să mai facă și ea ceva, să trimită copiii la școală, nu-mi răspundea la telefon… Doi ani nu mi-a răspuns la telefon, nu m-a întrebat ever de persoana mea (atâta soră am avut și eu și câtă nevoie aș fi avut de ea când ea era sis, și best sis, și bff cu xyz online – dar tot altă poveste). Cumpărăturile tot i le făceam,  tot o vizitam, doar că a zis că ea dacă nu are chef să răspunda la tel, nu răspunde…  Asta de prin 2019…

Anul trecut, iunie 2021, îmi povestea că ea a cunoscut pe altcineva în 2019 și că o să mă bucur pentru ea… Și ne povestea planurile ei cu domnu egiptean huby-iuby care locuiește în UK și pentru care vrea divorț ASAP, să ia copiii cu ea, că deja s-a înțeles cu soțul ei, că noul huby are casă/e și trimite bani de divorț, și de avocat și de bilete și de pașaport etc. Ea cică e de prin 2019 cu domnul asta pe online, și deși ea vrea să renunțe la tot pentru el, nu au avut niciodată nici măcar un video call…

Eram gravidă, ea cu fundul pe aceeași canapea pe care o găseam zilnic dormind (dormea doar ziua, ani de zile), i-am zis că mi se pare urât ce face, să-și găsească măcar un servici, să-și câștige independența financiară, ne-ăm ciondănit că nici nu m-a felicitat când am născut „au mai fost și altele gravide, nu ești prima și nici ultima”, mi-a zis.

Desigur că nu și-a găsit servici și tot ce ținea de umblat market sau cu copii, tot eu le făceam, doar că nu o mai și vizitam.

Relația cu soțul ei nu mă bag, cred că a înțeles și el că ea e într-un dezechilibru total și nu o abandonează. 

În iunie 2022 au depus actele de divorț, pentru că ea vrea să se mute în egip la huby-iuby cu care abia a avut primul video call. Că el are enșpe case, că o să se mute în UK, că el o să și poată mută oricând serviciul, că îi trimite bani de pașaport. Apoi i-a zis că îi trimite bani doar după ce e divorțată.

Că huby-iuby e un om dintr-o bucată și că el nu-mi acceptă cererea pe Facebook că știe că nu-l plac. 

Pe SCURT CE ȘTIU DESPRE HUBY: că e dintr-o bucată, că nu are poze deloc cu el, că zice de fucking hoes la toate postările lui, că toți sunt sister și restu hoes și că are cam 40 de ani, fără copii sau ever soție, că a avut multe relații online cu femei din SUA, etc.

Huby-iuby zice nu vrea să mi accepte cererea pe facebook să vorbim, dar abia așteaptă să mă cunoască și să mă primească în casă lui în vacanțe… Haaaa, cum!?

Ea: zero cunoștințe despre legi, acte din orice țară, 0 independență financiară, 0 orientare cu un google maps și cam 5% cunoștințe  de bază în engleză (folosește google translate când vb cu huby-iuby), zero cunoștințe ce acte trebuie, îmi zice recent că cel mai bine ar fi să plece ea prima la el în Egipt, că se face ea menajeră ceva, că și acolo se vorbește engleză, etc. huby-iuby cică stă în Egipt mai nou de vreun an, dar după divorțul ei se mută înapoi în UK și vor locui cu toții (el, ea și copiii ei).

What… Tu nu-l știi măcar de-o cafea față în față și.. cum? 

E clar că e un dezechilibru foarte mare cauzat de nesomn și totală lipsă de realitatea, indiferență și ipocrizie… Ea nu are sufletul rău, e doar foarte naivă…

Copiii sunt speriați, nu pot vorbi despre asta cu ea că ea țipă la toți.

Cum/cine ne poate ajuta? Am zis că dacă citește ea, poate vede că nu ne-am pus noi contra ei, ci poate chiar ar trebui măcar să se gândească de două ori… (poate ar trebui chiar de o sută de ori când vrei să schimbi total viață copiilor), dar măcar de 2 ori…

Divorțul ei se pronunță foarte curând la notar că ea a vrut repede repede, soțul a zis că „nu mai poate țigăneala asta”, îi evident și lui că nu e un comportament de om foarte sănătos emoțional, dar zice că nu mai poate.

 Îl înțeleg, eu mor și de nervi și de supărare și de durere că nu simt o sora alături de ani de zile… 

Eu am înțeles că limbajul ei de iubire sunt cuvintele, că are nevoie de ele, că sunt lipsuri din copilărie, că a avut nevoi emoționale nesatisfăcute, dar mereu a fost așa naivă. O văd ca pe o adolescentă impresionată de primul motociclist pletos și slinos care-i zice „hei, dulceață”. 

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

35 comentarii

  1. Oh my God…. toata empatia mea e la tine. Iti trimit multe imbratisari. Esti un om minunat. Alta in locul tau i-ar fi intors spatele demult… Din ce povestesti nu am prea multe sperante pentru sora ta. Nu poti ajuta pe cineva care nu se lasa ajutat. Doar un dus rece o s-o trezeasca. Important e sa fii acolo cand da cu capul de pragul de sus… dar si mai importanti sunt copiii. Ei nu au nevoie sa fie tarati prin toata povestea asta… nu ii poate lua tatal lor? Nu ii poti lua tu la tine? La o adica din punct de vedere legal mama lor a dat dovada de destula iresponsabilitate ca sa ii fie luati… Curaj! Orice ar fi nu-i lasa sa place cu ea. Domnul sa fie cu tine, suflet binecuvantat.

    • Comportamentele doamnei care este descrisă par a coincide cu tabloul clinic de simptome ale unor tulburări mintale cum ar fi tulbularea afectivă bipolară. Este necesară evaluarea psihologică și psihiatrică pentru a se stabili necesitatea unui diagnostic și a unui tratament potrivit (medicație, psihoterapie, sau ambele). Cu tratamentul potrivit, doamna poate avea o viață normală și funcțională. În condițiile în care dânsa refuză mersul la consult psihiatric și familia consideră că starea ei de sănătate este afectată și că se poate deteriora în lipsa unui tratament, familia poate solicita internarea nevoluntară.

      Art. Nr.8 din legea 487/2002 a sănătății mintale:

      “In ceea ce priveste procedura de internare nevoluntara aceasta se aplica dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate si in conditiile in care un medic psihiatru abilitat, constatand ca persoana sufera de o tulburare psihica apreciza ca:

      > Din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul imminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane.
      > In cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava si a carei judecata este afectata, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sai I se acorde tratamentul adecvat.”

    • Orice ar face sa facă sănătoasă, numai sa nu-i dați voie sa ia copii cu ea. Ea, este clar ca suferă de un mare dezechilibru, are nevoie de tratament psihologic neapărat. Dar pt asta trebuie sa fie și ea de acord din păcate. Lasă-ți-o sa se ducă, sa se dea singura cu capul de pereți.

  2. Nu cred ca poti face ceva decat sa te asiguri ca copiii sunt bine. Vorbeste cu fostul sot sa nu o lase sa plece cu ei din tara. Sa se intoarca sa ii creasca el.
    Daca vreunul din copii este major sa se ocupe el de partea financiara pentru fratii lui (banuiesc ca primesc bani de la tatal copiilor), sora ta nu trebuie sa aiba bani pe mana pe cat posibil.
    Daca la divort primeste proprietăți sunt sanse mari sa le vanda din pacate. Poate ca se poate convinge sa le puna pe numele copiilor, nu stiu.
    Daca neglijeaza copiii minori, cheama protectia copilului. Datoria principala este fata de copii, nu fata de sora ta adult.
    Imi pare rau pentru situatia ta dar nu cred ca poti salva pe cineva cu forta, daca acel cineva nu vrea sa fie salvat.
    Sunt sanse mari sa plece in alta tara.. lasa-i o posibilitate sa te contacteze in momentul in care o sa dea piept cu realitatea ca sa o poti aduce inapoi.

  3. Sora dumneavoastră are nevoie de ajutor de specialitate- psiholog/psihiatru. Când trăsăturile de personalitate devin dezadaptative și există astfel de consecințe (pericol de a fi traficat, izolare, lipsă legătură cu familia) vorbim de tulburari de personalitate, boli mentale. Sora nu e doar „naivă”, adolescentină.
    Puteți vorbi cu un psiholog, psihiatru despre ce strategii puteți aplica pentru a o aduce în cabinet (din text reiese că ea nu dorește, e total împotrivă), rețea de suport, ce puteți face în cazul în care lucrurile degenerează și mai rău.
    LĂSÂND TOATE ASTEA LA O PARTE, ÎN PRIMUL RÂND, trebuie să mergeți dumnevoastră la psiholog. Să vă ajutați. Sunteți responsabilă pentru dumneavoastră și doar pentru dumneavoastră. Să cereți ajutor familiei, prietenilor, pentru dumneavoastră. Nu sunteți responsabilă pentru soră. Când veți fi bine o puteți ajuta și pe ea mai bine. Este greu, dificil și dureros prin ce treceți și aveți nevoie de înțelegere, dragoste și suport.
    Nu o mai priviți pe soră ca pe o soră pentru că nu asta e relația pe care o aveți. E un om tulburat care are nevoie de ajutor. Poate ar fi mai bine să vă îndreptați atenția și eforturile către copii, care nu au sprijin emoțional nici în tată, care este departe, nici în mamă. Copii care nu au nicio vină, au nevoie de suport, susținere și să iasă cu bine din poveste. Să înțeleagă că nu sunt responsabili pentru acțiunile mamei lor.
    Ajutați-vă, iubiți-vă.
    Felicitări sincere pentru faptul că ați cerut ajutor. E mare lucru. E curajos.

    • Trebuie sa vedeti daca nu cumva are schizofrenie intr-o faza in care inca se mai poate face ceva sau o alta boala degenerativa. Din ceea ce am citit o vad pe sora mea cum de-a lungul timpului s-a degradat si nimeni din familie nu a reactionat cum trebuie pentru ca ne vedeam doar pe noi si emotiile noastre. Sotul sorei dvs.nu poate fi decat neputiincios pentru ca greu poti sa spui lucrurilor pe nume sau sa cauti solutii cand esti supus unei presiuni continue iar copiii trebuie sa simta ca au o persoana de referinta la care mereu pot apela si sa simta ca se pot baza. Lor le lipseste totul acum pentru ca nu au creierul suficient de dezvoltat incat sa identifice totul ca pe o problema si astfel devin victime. Ca sa o puteti ajuta trebuie sa intelegi ca e boala care vorbeste si sa va ganditi la cât suferă ea. E nevoie mai mult decat un psihiatru pentru ca acela poate redeschide rani vechi fara sa le vindece, apoi prescrie o reteta cu un tratament greu de urmat pentru cine vrea mai mult de atat cum dealtfel si un diagnostic greu de acceptat. O prietena imi spunea ca e nevoie de vindecare spirituala si cautand pentru sora mea mai multe informatii chiar am gasit multe persoane care ar putea sa faca ceva mai mult dar inca nj am incercat. Inca lucrez cu mine ca sa pot sa-mi adun fortele si sa o ajut in mod detasat si inca sunt socata. Sper sa nu fie asta in cazul vostru si mult curaj ca e nevoie.

  4. La fel ca și doamna Ruxandra ,susțin din plin ideea de a o trimite la tratament specializat,asta e o depresie netratată la timp.Nu sunt de specialitate, am un copil cu autism,și alți 2 sănătoși, iar de depresie am aflat tot mergând la medic pentru certificatul de handicap. Recent l-am dus pe tata la psihiatru, tot fiindcă avea stări ciudate în comportament, datorate decesului mamei lui,la care asistentul ne-a spus clar ca e depresie declanșată de evenimentul prin care a trecut.Actual,tata se simte mult mai bine, se odihnește la timp,face activități pe care le avea și înainte, si-a revenit la pofta de viață. Deci ,sora ei nu poate să o ajute mai mult din punctul meu de vedere ,având si ea propriul copil din ce înțeleg aici.Interesant rămâne aspectul copiilor,la divorț:mă întreb ce notar o fi făcând asta,fără judecată, având și 2 copii lăsați de izbeliște, și neîngrijiti de mamă, ci doar de mătușă și tatăl lor .

  5. Sora dumneavoastra are toate trasaturile pe care le-am.vazzut ls o cunostinta diagnosticata cu schizofrenie. Imi.pare rau sa spun, dar Ruxandra are dreptate. Sora dumneavoastra are nevoie de un psihiatru si un diagnostic clar. Stiu ca este greu de acceptat. dar cu cat se intervine mai devreme, cu atat sansele la viata normala sunt mai mari. Si apoi copiii au nevoie de mediu sigur si poate si de niste raspunsuri la intrebarile pe care sigur si le pun.

  6. Din povestire lipsesc multe detalii despre viața și Copilăria acestei persoane, despre studii, dificultăți de adaptare și relaționare anterioare ( dacă au existat), rude de gradul 1 și afecțiunile acestora etc. La prima vedere, mie mi se pare ca este vorba in primul rând de o persoana cu intelect la limita, dacă nu chiar cu o deficienta mintala, cu ușoare tulburări de comportament. Nu văd nimic sa sugereze o tulburare psihică mai severa, nu sunt halucinații, delir, nu exista un comportament dezorganizat sau gândire complet dezorganizată. Mi se pare ca efectiv este o persoana ce nu are capacitatea intelectuala de raționa, de a analiza. Poate dublat totul și de o lipsa de educație, de afecțiune in mediul familial din copilarie, lipsa de modele. Situația in sine nu e deloc rar întâlnită, dacă acesta ar fi tabloul. Iar o rezolvare se poate găsi doar la autorități abilitate, agențiile împotriva traficului de persoane, poliție. Nu stiu însă căile legale prin care se poate face acest lucru. Pana la urma, e dreptul ei sa divorțeze, sa fie o mama dezinteresată, sa asculte muzica la maxim și sa piardă nopțile discutand cu puștani. Singura problema este faptul ca e posibil sa devină victima unui traficant de carne vie și sa nu iasă cu viața din toată istoria asta, asta dacă povestea nu e doar in imaginația ei- și exista șanse chiar sa nu fie.

    • Nu se poate spune despre o persoana care este convinsa ca Michael Jackson traieste si ca vorbeste cu el si copiii lui sau ca e confidenta lui ca nu.are urme de boala psihica.
      Cunostinta noastra avea un ‘iubi’ astrofizician. plecat pentru un stiu in Australia. Vorbea ca ‘iubi’ doar noaptea, din cauza fusului orar. Iubi si conversatiole lor in casti nu existau. Erau doar imaginatia ei de bolnav svhizofrenic.
      Ultima data cand am intalnit-o nu puteai avea o discutie coerenta cu ea, desi ea insasi parea foarte coerenta. Nu era capabila sa te asculte pana la capat, avea propriile idei pe care sa ti le spuna, asa ca te intrerupea sa zica ce avea in gand. Ce povesteste doamna cu muzica tare in casti: e posibil sa fi avut o urma de luciditate, muzica in casti sa incerce sa suprime gandurile ce o inundau si care nu o lasau sa doarma.

      Semnele de schizo sunt atat de multe, incat mi se pare de-a dreptul tragic ca in atat de multi ani nu s-a intervenit. Tragedia cea mai mare este ca ea a fost singura cu copiii. Copii neglijati de o mama cu probleme si un tata departe.

    • Scuze pentru comentariul scris cu ‘picioarele’ si neverificat. Cand incerci sa faci doua lucruri simultan, nu iese nimic bine.

    • Astfel de comentarii ma scot din sarite, acest „este dreptul ei sa..” Draga doamna, nu, nu exista acest drept sa fii dezinteresat de copii! Prin lege este reglementat acest drept al Copilului sa nu fie dezinteresati parintii de el, pentru ca un copil depinde de parinte, nu are capacitatea de a se ingriji singur. Draga doamna, aici nu este vorba despre dreptul de a asculta muzica, nu contesta nimeni acest lucru, nici dreptul de a divorta, dar contextul in care se intampla aceste lucruri este nesanatos pentru persoana in cauza si pentru cei din jur. Sa stiti ca si cei din jur conteaza.

      Am intervenit pentru ca ma gandesc ca sora autoarei va citi aceste comentarii si normal, se va agata de ceea ce are nevoie pentru a-si justifica n continuare comportamentul si a sustine modul in care vede lucrurile. Reventi in realitate – sigur, exista viata grea de la tara si exista viata fastuoasa cu miliardari egipteni care traiesc in UK, dar asta e doar un aspect – Realitatea incontestabila este ca aveti copii care au nevoie de dvs. si o familie care va iubeste si care va poate oferi mai mult decat orice miliardar.

    • In tulburarea bipolara nu ai halucinatii sau delir. o persoana bipolara poate functiona aparent normal, dar fara a avea ratiune. clar trebuie ajutor specializat, daca are logoree, nesomn, agitatie, este posibil sa fie intr-un episod maniacal, dar acesta nu dureaza mai mult de 6 luni, urmat de depresie. Daca nu este tratata afectiunea, aceste episoade alterneneaza (depresie-manie) si vor fi din ce in ce mai severe, putand sa se ajunga si la suicid din pacate. Din pacate tulburarea bipolara se poate diagnostica doar in episodul maniacal, daca diagnosticul se [pune in depresie, poate fi doar o banuiala. Doar un psihiatru va putea face asta (cu consimtamantul bolnavului sau cu forta).

    • @Cristy, sunt medic, am încercat sa vorbesc ținând cont de date reale. Nu putem arunca diagnostice așa, in necunoștință de cauza, este dureros inclusiv pentru persoanele care suferă de tulburări psihice serioase. Deficienta mintala este, pana la urma, un diagnostic, iar in lipsa de alte date eu spre asta înclin, dar este prea puțin important. Nu era un articol despre a pune diagnostic ci despre a privi situația in ansamblu și a depista urgență. Eu văd urgenta salvarea femeii dintr-o situație posibil periculoasa, amenințătoare de viața, indiferent dacă are sau nu un diagnostic psihiatric. Iar aici e nevoie mai curând de o persoana ce lucrează cu legea, in cadrul poliției sau o alta structura de acest gen.

  7. O îmbrățișare mare, în primul rând! Poate să căutați mărturii ale femeilor care, tot așa, și-au găsit dragostea pe internet, au ajuns prin Egipt, Siria,etc, li s-a luat pașaportul și au fost apoi exploatate și au trăit ani de coșmar până au reușit săscape(cele norocoase). Copiii sub nicio formă să nu fie lăsați să plece cu ea! Dacă tatăl nu ii face procură, nu ii poate scoate din țară.

  8. Pe lângă comentariul pe care l-am scris anterior, în care spuneam că comportamentele doamnei indică mai mult decât indiferență, ci chiar o posibilă tulburare mintală gravă, cu nivel scăzut de discernământ, adaug și faptul că pentru a feri copiii de a fi lăsați în grija unui părinte care nu are abilitățile minime de trai autonom, se pot face o serie de demersuri:
    – solicitarea în instanță a unei expertize psihologice pentru acordarea custodiei copiilor în cadrul divorțului (astfel îi este făcută doamnei evaluare psihologică și se poate stabili starea sa de sănătate mintală și cât de aptă este pentru a crește copiii).
    – solicitarea în instanță a unei expertize psihologice pentru stabilirea nivelului de discernământ și obligarea la tratamente necesare pentru protecția fizică și psihică a persoanei.
    – solicitarea în instanță a emancipării minorilor (dacă au împlinit 16 ani) pentru ca aceștia să poată decide pe cont propriu asupra mutării în UK, etc. Art. 40 din codul civil.
    – alertarea serviciilor de protecție a copilului pentru efectuarea unei anchete sociale și a unei evaluări psihologice, în urma cărora se poate decide măsura în care doamna este capabilă să aibă grijă de copii sau necesitatea de plasare a copiilor în grija tatălui sau a unei alte rude apropiate, pentru a fi protejați de pericolele la care ar fi expuși dacă ar rămâne în grija mamei.

    • Foarte utile informatiile. Sper ca dna care a scris textul sa ia in considerare una din variante.

  9. Din tot ceea ce povestește doamna, sunt șanse foarte mari ca mama să fie decăzută din drepturile părintești, legea pune interesul copilului mai presus de orice. Și va fi aplicată de cei competenți, să fiți sigură de asta. Copiii trebuie neapărat să rămână în custodia tatălui, iar dacă el nu-i poate lua în străinătate, vor rămâne în grija rudelor, până vor crește. Din păcate pt soră, aceasta nu poate fi împiedicată nici dpdv legal să facă fix ce-și dorește. Dar în toată povestea asta trebuie să primeze interesul celor mici. Discutat urgent cu tatăl să se înțeleagă la notar în privința custodiei. Altfel se va alege complet praful de sănătatea lor emoțională, care și așa cred că nu e ok…

  10. In tulburarea bipolara nu ai halucinatii sau delir. o persoana bipolara poate functiona aparent normal, dar fara a avea ratiune. clar trebuie ajutor specializat, daca are logoree, nesomn, agitatie, este posibil sa fie intr-un episod maniacal, dar acesta nu dureaza mai mult de 6 luni, urmat de depresie. Daca nu este tratata afectiunea, aceste episoade alterneneaza (depresie-manie) si vor fi din ce in ce mai severe, putand sa se ajunga si la suicid din pacate. Din pacate tulburarea bipolara se poate diagnostica doar in episodul maniacal, daca diagnosticul se [pune in depresie, poate fi doar o banuiala. Doar un psihiatru va putea face asta (cu consimtamantul bolnavului sau cu forta).

  11. Din păcate cred că este un diagnostic sumbru de psihiatrie. Va recomand sa faceți o programare la un psihiatrua dvs in localitate și să îi povestiți. Apoi puteți cere o internare, nu este nevoie de acordul pacientului, mai ales că aceasta nu se mai ocupa de copii de mult. Atunci va fi o problema și cu acordarea istoriei așa… Rapid. Adică tatăl va fi obligat să ia custodia. Nu înțeleg, de asemenea, daca el este plecat de atâția ani, de ce nu și.a luat familia cu el sau de ce nu s.a intors in tara. Mama are probleme psihiatrice evidente. Tatăl nu are scuze. Mergând și internand.o pentru a i se putea pune undiagnostic, puteți să luați dvs copiii în custodie temporara, astfel încât să nu plece cu ei in străinătate, sa ii vedem apoi pe la tv, Doamne ferește!
    Cat mai curând, 3-4 zile maxim, vorbiți cu uj medic psihiatru. Iar tatăl ar trebui sa vina in tara, are 2 copii lăsați de izbeliște.
    Fiind internată nici nu va putea

    • Sincer, dacă femeia nu are o ocupație din 2007 încoace și are o viata întreaga de nevoi emoționale nesatisfăcute, nici nu trebuie sa aibă o afecțiune psihiatrica ca să se comporte cum se comporta.

      Ceea ce este grav, extrem de grav, este ca se gândește sa lase totul sa meargă la un individ pe care nici măcar nu îl cunoaște, dar care de doi ani o „curtează” online. Asa se face traficul de carne vie – iar odată ajunsa în Egipt, Siria sau chiar în UK, ci mare greu o mai scoți întreaga. De aceea, trebuie de acum alertate autoritățile cu privire la contul acestei persoane! Nu pot sublinia mai mult acest aspect. Toată povestea este extrem de suspecta.

      Esențial este și sa rămână copiii la tata, bunici sau chiar la mătușa lor în urma divorțului, pentru ca și ei pot fi traficati împreună cu mama lor.

  12. Off Doamne… In primul rand, ea trebuie vazuta de un psiholog si daca este mai grav, atunci se ajunge la psihiatru.
    In al doilea rand, ca sa poata scoate copii din tara are nevoie de procura din partea tatalui. Daca nu au pasapoarte (si nu cred ca au) trebuie o alta procura din partea tatalui, cum ca este de acord ca ea sa le faca pasapoarte.
    In al treilea rand, in UK nu poate merge, decat in vacanta maxim 6 luni pe an. Pentru a locui in UK va avea nevoie de viza si viza nu se aproba daca ai o calificare (doctor, avocat, profesor, inginer, etc), un contract de munca, o sponsorizare din partea angajatorului si min £1200 in cont.
    Este o situatie foarte dificila. Mama mea are grija de sora ei, diagnosticata cu schizofrenie paranoida. 🙁
    Multa putere. ?

  13. Povestea unei colege din UK e asemanatoare. Copila de 16 ani, cuminte, silitoare, timida si-a gasit un loverboy din asta din ceva tara africana. Grooming extrem, in 2 ani era de nerecunoscut. Purta val in cap, nu manca, nu dormea noptile, a renuntat la scoala si astepta ziua in care sa plece la el. Parintii disperati, au incercat toate variantele, psiholog, politie. Nu avea nimeni ce sa-i faca. Ea nu era nebuna, el nu facea nimic ilegal plus ca nu aveau cum sa-l localizeze. Au vorbit inclusiv cu el pe net, le-a ras in nas ca ea e sub controlul lui.
    Cu o saptamana inainte sa faca 18 ani i-au ascuns actele ca sa nu-si poata face pasaport dar deja riscau parintii chestii legale…sechestrare, etc…ea era adult deja.
    Am pierdut legatura cu colega mea, a renuntat la job si si-au sters toate datele online. Inca mai sper sa o fi salvat pe fata.

  14. Jesus! Locuiesc in UK de aproximativ 10 ani, sunt traducator si interpret autorizat si am dubla cetatenie (naturalizare britanica). Am fost solicitata ca traducator/interpret in nenumărate cazuri de violenta domestica/abuz/trafic de persoane/influență initiate in special de cetateni egipteni care au racolat romance pentru obținerea actelor in baza statutului de rudenie cu un cetateam european. In multe cazuri erau implicati bebeluși/copii mici nascuti la insistentele tatalui egiptean ca sa isi asigure dosar de stabilire/sa demonstreze intentii serioase dar care nu se concretizau nicicum. Daca sora dvs isi doreste nopti nedormite pe bune, cu stres si plans, probleme cu autoritatile de toate felurile (Home Office: Imigrari, Judecatorii, Protectia Familiei) sa dea inainte: se va maturiza urgent. Sfatul meu omenesc este sa stea extrem de departe, dar si mai bine ar fi sa anunte autoritatile si sa demaste toata povestea: suna a trafic de persoane 100% Apropo, aveti perfecta dreptate necunoașterea legilor combinata cu inocenta si naivitate au transformat-o pe sora in victima perfecta!

  15. Acum, ca tot a apărut aici articolul, nu ar trebui totuși sa fie luate datele reale ale persoanei ( in privat) și sa fie ajutata de persoane competente? Măcar întrebat și încercat. Poate fi vorba totuși de trafic de persoane și nu văd sensul unei dezbateri pe Facebook și blog, in care fiecare își da cu părerea despre diagnostice, tratamente, cum sa fie luati copii și alte asemenea. E o situație semnalizată, sper ca pana mâine sa se clarifice cât e de serios, dacă sunt motive reale de îngrijorare, dacă viața și siguranța acelei femei sunt in pericol. Nu e vorba doar de un divort mai urat si plecat cu un alt bărbat, nici nu ar trebui sa exista articolul acesta. Poate ma înșel, poate e doar o poveste spusa exagerat sau inventata complet, dar dacă nu e?

  16. Draga surioara,
    In primul rând te rog sa fii in continuare puternica și sa apelezi de urgentă la un medic. Este necesară internarea involuntara. Am avut parte de o experiența pentru care a fost necesară internarea forțată a unei persoane contra voinței ei și a trebuit sa jucam toate cărțile pentru a o aduce la spital. Câte scenarii nu am creat pentru ca persoana sa vina la spital fără sa aibă suspiciune. Cata birocrație in spital pentru a obține ajutorul de la un medic. Nu este ușor sa aduci un pacient care nu vrea sa se trateze sa fie văzut de un medic. Obține tot ajutorul pe care îl ai și încearcă sa o duci la spital. Sunt aici dacă ai nevoie de sprijin . Te îmbrățișez și multă putere îți doresc. Nu este ușor.

  17. Are nevoie de ajutor psihiatric – suna a schizofrenie. Nu sunt cadru medical, am pe cineva apropiat care sufera de asta si suna similar simptomele.

    Nu stiu cati psihiatri ar fi dispusi sa faca asta, e ilegal, imoral si asa mai departe – persoana pe o cunosc a iesit dintr-un episod psihotic cu doza de medicatie zilnica pusa in mancare, la recomandarea psihiatrului. Dupa ce simptomele au cedat, a fost de acord sa mearga la un consult si sa ia medicatie de buna voie si are o viata perfect normala. Nu stiu nici pana in ziua de azi ca i s-au pus medicamente in mancare, i-ar distruge ireversibil increderea in cei apropiati.

    De asemenea, foarte probabil sa nu vrea la consult la psihiatru. Insa poate fi pacalita sa ajunga in usa cabinetului – un psihiatru bun are vorbele la el si poate convinge pacientul din aproape in aproape sa intre in cabinet, sa stea de vorba 2 minute, inca 2 minute, sa ia 3 zile niste medicamente si tot asa.

    Asa s-au intamplat lucrurile in cazul pe care il cunosc. Pe termen scurt, cred ca merita orice metoda mai putin morala daca o ajuta sa iasa din starea in care e – inclusiv medicatie in mancare. Este pe punctul sa piarda tot ireversibil – sot, copii, familie, face f mult rau tuturor, mai ales copiilor de care mi se rupe inima, este groaznic sa interactionezi cu o persoana bolnava psihic in plin episod, si e clar ca toata lumea e depasita de situatie.

    E groaznic sa ai pe cineva apropiat in asa situatie, e mai rau decat daca ar fi murit. Te uiti si e aceeasi persoana, dar nu o mai recunosti si nici nu poti sa renunti sa mai incerci sa faci ceva sa o ajuti si cu vorba buna, efectiv nu merge. Eu am incercat si nu aveai cu cine. E o boala ce are sora ta, are nevoie de tratament, sa redevina o persoana independent si sa isi continue viata.

    Este posibil, chiar si acum. Adevarata ea este inca acolo, doar ca e coplesita de simptome. Daca primeste tratament, are toate sansele sa isi revina.

  18. Am citit ca pare sf; pare dar nu este.

    Mulțumesc de sfaturi, planul urmator e sa sunam la politia de trafic de persoane, sa-i dam pagina lui de facebook si numele lui, pcontul lui de linkedin. Eu il suspectez mai mult de manipulare, nu si de trafic dar vreau sa ma conving ca asa este, nu vreau sa risc cu viata surorii si a nepotilor mei.

    Am reusit sa o planificam la un psiholog dar vad ca a manipulat-o iubitul sa nu mearga, desi initial acceptase. Vad maine daca reușesc sau nu sa o conving, maine ar fi prima sedinta.

    Traume in copilarie nu sunt, nu mai mari decât ale altora, nu vorbim de abuzuri sau ceva f tragic. Am crescut intr-o familie traditionala, la tara,cu parinti f muncitori care au devenit bunici f implicati.

    Luam in calcul psihiatru dar vom astepta sfaturile psihologului,daca ajungem acolo, speram sa ne recomande el pe cineva si ce pasi sa urmam.

    In activitati distractive am implicat-o mereu: anul asta am luat-o la festival, drumetii la munte, tocmai in ideea sa ii aratam ce faina-i viata.

    Am gasit diverse anunturi cu joburi dar nu vrea sa caute, ca vrea sa fie libera pentru cand el vine/pleaca ea in Egipt. Ea isi iubeste copiii enorm, ei sunt adolescenți cu picioarele pe pamant, ff buni si inteligenti si realiști.

    Mi-e frica de momentul cand va cadea de tot, mige frica de gânduri sinucigase. Copiii au nevoie de mama si la 40 de ani, oricand. De asta si vreau sa se faca bine, sa fir alaturi de ei, sa ii fie si ei bine si sa o vad multumita de ea, sa nu mai caute fericirea in online, in altii.

    Alt plan ar fi sa nu divorteze, sa se trezeasca cu suita de facturi de platit si chiar taiat curent/gaz, internat anulat sa vada ce înseamnă responsabilitatile vietii.

    Mulțumesc f mult de sfaturi, le citesc cu mare interes.

  19. Copiii nu pot părăsi tara fără acordul la notar al tatălui. Discutați cu tatăl sa nu își dea acordul, decât sa va gândiți ca riscați și viața copiilor.
    Mama clar are probleme serioase și ideal ar fi consultul unui psihiatru, chiar dacă ea ar știi ca e psiholog sau ce reușiți sa ii ziceți ca e.
    Pentru a putea face fata și a nu va afecta cu urmări mai serioase, recomand ore de terapie si pt dumneavoastra (sora) care are toata aprecierea mea pt grija si suportul neconditionat. Dacă exista o problema financiară in aceasta direcție, o rog pe sora sa ma contacteze in privat (pe mail pt început) ca sa o ajut cu ore pt dansa de terapie.

  20. Asta e caz de dosar penal si protectia copilului, psiholog trebuie pt copii nu pt mama, pt „mama” e tardiv…

  21. Revin dupa cateva luni cu update: a divortat, aparent sotul era atat de absent pt ca avea amante de ani de zile, el s-a si recăsătorit deja cu ultima amanta, a declarat ca nu are venit ca sa nu ii dea ei nici un leu dar le trimite bani copiilor pt necesare (in conturile lor) desi castiga cam 5000lire/luna. El a lasat copiii la ea, a fost o sg data sa ii vada câteva ore… E genu care crede ca daca arunca cu banii rezolva tot, lui nu i-a trebuit niciodată sa creasca copiii, sa fie alaturi zi de zi, cu toate nimicurile care trebuie facute. Oricum, noi suntem aici pt copiii, nu mai am pretenții de la un tata delasator si pliiiin de minciuni.
    Legat de sora, ma bucur ca a divortat si ca a scapat dintr-o capcana care o tinea in starea asta, care i-a agravat situatia… Ii platim psiholog(250lei 45min) , psihiatru mai nou dar nu reusim deloc sa o motivam sa faca ceva pt ea… S-a plafonat toti acești ani si nu vrea deloc sa aiba un program de adulti fara 10h pe tictok urmarind conturi stupide. Are grija de copii, mancare, iubire, tot ce le trebuie sufleteste dar se multumeste ca sotul le da bani si ea nvede rostu de a avea ea banul ei. Cam 12h pe zi pe telefon. Inca nu-si da seama ca egipteanul e manilupator si atat dar speram ca deschizandu-i ei ochii la realitate sa si dea seama ca ea nu in nici o relatie cu el, ca ea trebuie sa aiba ea grija de ea… Ala tot o pacaleste ca vine, ca vine, ca ii plateste bani de pasaport, ca o sa aiba grija de copii… Vrajeli pr care doar o minte de copil nu le-ar vedea cat sunt de penibile.
    Nah, suntem departe de bine dar macar acum incercam…
    Nici nu stim daca sa schimbam psihologul, e f scump si nu stiu daca e ce trebuie pt ea… Sedintele oricum sunt private dar nu pot sa zic ca o vad mai bine… Daca aveti recomandari de orice fel, cum sa o motivam sa mai lase tel si sa faca ceva efectiv cu viata ei,sa vrea sa si puna putin creierul la munca… Asta ii lipseste „hai sa fac, acum…”
    Mulțumim.
    Suntem din zona Moldovei dafa aveti recoamndari de psiholog/avocat/mentor…

  22. Mama mea a fost în aceeași relație cu unul cu același nume,doamne ferește. i-a trimis și bani,a fost internata la psihiatrie,a fost și plecata de acasă, pana sa ii demonstram ca nu exista și e țeapă,au divorțat ai mei. ăștia distrug vieți,sunt tot felul de persoane în spate,sa facă bani.

  23. Cel mai probabil 99, nu 100% pers din UK e cu traffic de persoane. Se duce acolo intra in rețea, nu o mai poți scoate.
    Pe bune! Locuiesc in UK, văd atâtea emisiuni la TV știri cu cazuri de genul asta.

    Poți contacta poliția din UK . Nu o lasă sa plece. E condamnare la moarte sau mai rău.

    Vrei sa te ajut sa contactam poliția aici sau Televiziunea? Măcar dacă apare cu echipa de filmare la aeroport se sperie și nu o mai iau.

    Deși putine șanse dacă bagă bani pe avioane etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *