Am ajuns în sfârșit la Bruges cu copiii! Cum a fost?

Doamne, câte am auzit despre Bruges! Că e muzeu în aer liber, Disneyland pentru adulți, platou de filmare, frumos, cochet, superb, cel mai frumos oraș din lume, totul la superlativ!

Am mai auzit și că e prea aglomerat, prea comercial, că Ghent e mult mai frumos, că e mic și înghesuit, prea scump, prea turistic!

Acum vreo două secole am văzut imagini din oraș în filmul In bruges, cu Collin Farrell, pfff, mi-a plăcut tare (ia să-l revăd). Și orașul a fost drăguț! 🙂

Din România nu ne-am mobilizat spre Bruges, orașul e mic pentru o vacanță lungă, dar acum suntem la trei ore cu mașina, așa că am zis că e timpul să-mi împlinesc visul acesta! Am și câteva prietene dragi în Belgia, la fix!

Am programat încă din august să mergem toți patru, pe copii i-am convins cu promisiunea de gofre și celebrii cartofi prăjiți, sâmbătă dimineața la 10 eram în mașină, cu ronțăieli și fructe la noi.

Am mers întins. Apoi am ajuns.

Și olalaaa!

cum e bruges?

E mic și cochet.

Era lume, dar nu puhoi, cum e la Roma în centru, de exemplu.

Sute de clădiri frumoase, construite în secolele 15 și 16, impecabil păstrate.

Canale cu poduri pline de flori.
Cafenele și restaurante micuțe, foarte decent amenajate.

Străzi cu piatră cubică.

Calești.

Bărci.

Miros de gaufre în piețele centrale.

Curat.

Scump.

Special.

Chiar E un muzeu în aer liber! Pe fiecare stradă nouă îmi venea să zic Uaaaa, ce frumos e aici!

Ce e de făcut cu copiii în Bruges?

Iată ce-am făcut noi, ca să împlinim dorințele tuturor. Copiii au 8 și 10 ani, nu se omoară după mersul pe jos pe străduțe, după o oră de plimbare începe văicăreala, că se plictisesc, că îi dor picioarele și așa mai departe. Am alternat momentele de plimbare cu cele de stat/mâncat, ca să se bucure și ei de timpul împreună în Bruges.

Nu ne-a ieșit în cale niciun loc de joacă, de obicei bifăm și astfel de obiective turistice, dar în centru nu am văzut.

Am mers cu caleașca din piața centrală, 60 de euro plus 5 bacșiș (sugerat răspicat de șefa expediției, fata care mâna calul și ne-a povestit câte ceva în timpul plimbării).

Am mers cu barca pe canale, un tur cu ghid de 35 de minute. Ne-a plăcut! Am văzut părți din oraș la care nu ajunseserăm pe jos.

Am mers la Muzeul Ciocolatei, care a fost OK, deși cel din Zurich ni s-a părut mai fun.

Am mers la Muzeul Torturii, unde am văzut cu toții câte feluri de chinuri au inventat oamenii ca să provoace suferință altor oameni.

Am mers la concertul gratuit de harpă din cadrul Muzeului Bruges, unde am învățat și lucruri despre harpe, Luc Vanlaere este un harpist celebru. Am plecat cu un CD al lui pe care-l ascult chiar acum, în timp ce scriu. Copiii au stat liniștiți și fascinați cele 40 de minute de concert. Mi-a plăcut tare mult!

Am mers la muzeul de artă Groninge Museum, unde am văzut cu copiii câteva sute de lucrări din ultimii 500 de ani ai artiștilor din zona Bruges, a fost super interesant!

Am dat și peste un târg de vechituri, de unde mi-am luat o vază superbă, pentru care am negociat puternic!

Am mâncat două prânzuri și gaufre ca gustare, am băut bere belgiană, copiii au mâncat și ei gaufres și cartofi prăjiți, și paste bologneze, mereu aleg asta, indiferent unde ne aflăm (mare păcat, dar na, burta lor, treaba lor).

Noi am devorat moules, o tigaie cu patru tipuri de pește în sos de vin, Doamne, a fost divină, tocăniță belgiană cu bere și pește prăjit. Foarte bun! De asemenea, și foarte scump!

Prețuri

Plimbarea cu trăsura: 65 de euro (din care 5 bacșiș)

Autostrada Belgia 10 euro (2 X 5 euro)

Parcare: 14 euro/24 de ore

Barca: 12 euro/adulți, 7 euro/copil

Prânz: 86 de euro

Alt prânz: 70 de euro

Gofre: 19 euro (trei bucăți)

Intrare muzeu Choco Story: 24 de euro (un adult și 2 copii)

Intrare muzeu Groninge: 14 euro/adult, copii sub 12 ani gratis

Intrare muzeul torturii: 9 euro/adult, copii sub 10 ani gratis

CD Luc Vanlaere: 20 de euro

Cazare Hotel Portinari: 220 de euro (mi s-a părut enorm, dar nu am găsit nimic mai ieftin cu patru locuri de dormit)
Mic dejun hotel: 60 de euro

Total o zi jumătate la Bruges: 640 de euro

Dap, cam piperat pentru un weekend, daaar a fost tare frumos! Dacă stați la hostel sau la prieteni, scăpați de cheltuiala majoră cu cazarea.

M-am văzut cu Lumi și cu Anda, am râs, am făcut planuri, am făcut muuulte poze, mi-a plăcut tare!

Urmează și alte orașe din Belgia și Olanda, poate chiar și Germania și Franța, dacă tot ne-am pornit! Sănătoși să fim!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

6 comentarii

  1. Buna, Ioana! Te urmaresc cu drag si vreau sa îți mulțumesc pt toate ponturile despre Olanda. Vara aceasta am petrecut doua săptămâni acolo și am bifat toate locurile despre care ai scris și in care ai fost! Ne- a plăcut tare mult!

  2. Bruges is always a great idea 🙂 ma bucur ca v-a placut, faine si pozele… și Ghent e fain btw, dar un pic mai zgomotos…
    Eu am fost de 2 ori în Bruges și a doua oară (vreo 6 ani later) mi s-a părut ireal de frumos (poate și dispoziția mea era alta)…
    Cred ca tocmai renovaseră niște străduțe din centru, ca erau extrem de albe și curate pietrele cubice, soarele de primavara încă mai strălucea putin, și mă simteam ca intr-o plimbare prin cărțile de povesti, la fiecare colt mă așteptam sa iasă prințesele și cavalerii din clădirile alea superbe… 🙂
    La Maastricht ati ajuns? E orașul meu favorit din toată Olanda…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *