70mai Dash Cam Omni – prima cameră auto fără punct mort (REVIEW, P)

Acest articol este scris de soțul proprietarei blogului. E un review al camere auto 70MAI Dash, pe care el o consideră foarte bună.

Soția a reținut doar că aplicația acestei camere o poate ajuta să găsească mașina în parcare (posibil să se fi întâmplat să uite unde a parcat), poate filma vecinul care taie cauciucurile cât mașina e parcată (asta sigur s-a întâmplat) și filmează la 360 de grade. În plus, e frumoasă – în cazul nostru camera auto e mult mai frumoasă decât mașina.

Acum aproximativ 10 ani, m-am întors dintr-o vacanță și am găsit mașina cu unul din cauciucurile din spate tăiate. Un vecin mi-a spus că într-o seară, un alt vecin s-a îmbătat și a făcut ceva scandal pe stradă, apoi a tăiat cauciucurile mai multor mașini. Nu am rezolvat nimic la poliție, că nu am avut nici o dovadă. Imediat după acest episod am cumpărat prima cameră auto.

În general, cred că e o idee bună să ai o cameră auto pentru siguranță sporită în trafic. Mai precis, în caz de accident rutier, înregistrarea poate rezolva rapid discuțiile despre cine a fost de vină. În plus, camera de bord e probabil să descurajeze comportamentele agresive ale altor participanți la trafic. De asemenea, e important să poți supraveghea cumva mașina când e parcată.

Astăzi povestim despre camera auto 70mai Dash Cam Omni (LINK), prima cameră care nu are unghi mort, pentru că poate filma la 360 de grade. Cum face asta mai precis: obiectivul este montat pe o turelă care se rotește la 340 de grade, ceea ce, combinat cu un câmp de vizualizare (Field of View) de 140 de grade, asigură o perspectivă de 360 de grade. Adică poate filma în toate părțile, nu doar în față, cum fac camerele auto în mod obișnuit. Acest lucru este de mare folos în special pentru supravegherea mașinii când e parcată.

În această fotografie turela camerei este rotită 90 de grade la stânga

Dacă nu ați mai auzit de brandul 70mai, pot să vă spun că este liderul pieței de produse inteligente pentru autovehicule, la nivel internațional.

Distribuitorul oficial al produselor 70mai în România este Blacktech, iar camera de bord 70mai Dash Cam Omni poate fi achiziționată și de la partenerii autorizați: Geekmall, Emag și Altex.

Eu sunt fan al acestei mărci, camera auto pe care o am de aproximativ 5 ani este tot 70 mai (un model anterior) și sunt, de asemenea, foarte încântat de compresorul lor portabil de aer, pe care îl folosesc atât la mașină, cât și la biciclete. Îl recomand oricui, pentru mine era foarte incomod să caut o benzinărie cu pompă de aer când aveam nevoie să verific și/sau să refac presiunea pneurilor la mașină. Observ că au scos recent un kit de monitorizare permanentă a presiunii în cauciucuri și pot să spun că mă mănâncă serios buzunarul (sorry, nevasta).

În această fotografie turela camerei este rotită 180 de grade

Dar să revenim la camera 70mai Dash Cam Omni (LINK), care are următoarele caracteristici:

  • Unghi de vizualizare de 360 de grade, după cum spuneam;
  • Detecție inteligentă a mișcării;
  • Imagini de noapte HDR;
  • Rezoluție 1080P Full HD;
  • GPS
  • ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), adică alertă pentru ieșirea de pe bandă, alertă când ești prea aproape de vehiculul din față și alertă de prezență pietoni sau bicicliști;
  • Memorie internă 64GB sau 128GB;
  • Control de la distanță (numai împreună cu un kit de alimentare care suportă și cartelă SIM 4G)
  • Monitorizare parcare 24H (numai împreună cu un kit de alimentare, cu sau fără cartelă SIM)
  • Control vocal.

CUM FILMEAZĂ

Iată mai jos imagini filmate cu 70mai Dash Cam Omni (LINK), ca sa putem trece la alte aspecte. Am filmat si pe înnorat și cu soarele în față și noaptea, ca să vedeți cum arată filmările în diferite condiții meteo. (Nu uitați să selectați rezoluția de 1080 în clipurile de mai jos.)

După cum era de așteptat, nu e nimic de reproșat acestei camere în ceea ce privește calitatea filmărilor.
Camera filmează full hd (1920 x 1080) la 30 sau 60 fps (cadre pe secundă).

Filmare pe timp de zi 70mai Dash Cam Omni
Filmare cu soarele în față 70mai Dash Cam Omni
Filmare pe timp de noapte 70mai Dash Cam Omni

Pun mai jos și un video filmat în modul parcare, ca să vedeți cum se întoarce camera în direcția unde se întâmplă lucuri suspecte – în acest caz, un individ dubios ducea suspect gunoiul :-).

70 mai Omni 360 – supravegherea pe timpul parcării m-a prins când am dus gunoiul 🙂

În cutie

Voi vorbi despre funcțiile camerei pe larg mai jos, dar iată mai întâi ce primim în cutie.

Unboxing 70mai Omni

În cutie găsim camera, cablu de alimentare, alimentator pentru bricheta mașinii, folie electrostatică și bandă adezivă (2 seturi), unealtă pentru ascunderea cablului în mașină și manual. Alimentatorul are 2 mufe, ca să aveți în continuare una liberă pentru încărcarea telefonului – smart, nu?

Montajul

Camera se montează foarte simplu pe parbriz: lipim folia, apoi lipim capacul camerei, apoi montăm camera prin înșurubare. Un lucru care îmi place este că putem demonta camera foarte ușor, fără să fie nevoie să dezlipim folia. Asta e bine, deoarece dacă mergeți cu mașina în străinătate, există țări europene unde camerele auto nu sunt permise, și va fi nevoie să o demontați.


Camera se poate alimenta de la bricheta mașinii, dar în acest caz ea este tot timpul alimentată și din acest motiv va înregistra în permanență, ceea ce nu este de dorit deoarece consumă bateria mașinii când mașina este parcată.

Puteți să o setați să se închidă dacă nu mai detectează că mașina este în mișcare pentru a economisi bateria mașinii sau puteți să o alimentați de la un port USB care nu este sub tensiune atunci când cheia nu este în contact, dar în acest caz camera nu va înregistra nimic când mașina este parcată, ceea ce iar nu e bine.

Pentru a putea beneficia de funcția de monitorizare parcare, funcție care înseamnă că înregistrarea se declanșează numai atunci când camera detectează mișcare suspectă sau un șoc, este nevoie de un kit de alimentare permanentă.

Și aici sunt 2 variante:

Varianta 1) Kit care furnizează alimentare și acces de la distanță prin internet (e nevoie de un card SIM), adică pe lângă funcția de monitorizare parcare vom avea și acces prin internet la cameră. LINK

70mai 4G Hardwire pentru Omni 360

Varianta 2) Kit care furnizează alimentare, dar nu și suport pentru card SIM, adică vom avea acces doar la funcția de monitorizare parcare, însă nu vom putea accesa camera din internet. Pentru camera Omni 360 este nevoie de varianta cu mufă USB-C a acestui kit. LINK

70mai Hardwire Kit Type-C

Ambele tipuri de kituri de alimentare se conectează la tabloul de siguranțe al mașinii, astfel:

  • firul marcat VCC+ se conectează la o siguranță care are tot timpul alimentare (de exemplu bricheta)
  • firul marcat ACC se conectează la o siguranță care este alimentată doar când cheia este în contact (de exemplu ștergătoare)
  • firul marcat GND se conectează la un pol negativ (ground), eu am folosit un element al șasiului mașinii.

Iată cum am făcut eu conexiunile, nu a fost nimic dificil, a trebuit doar să mă uit în manualul mașinii ca să înțeleg care e siguranța de la brichetă și care este cea de la ștergător. Dacă nu ați mai văzut niciodată cutia de siguranțe a mașinii, este mai bine să rugați să facă montajul cineva care se pricepe.

Partea foarte bună este că această cameră protejează bateria mașinii, adică dacă detectează că tensiunea bateriei scade sub un anumit voltaj (care se poate seta din aplicație), camera se va închide. În acest fel putem fi siguri că nu ne trezim fără baterie la mașină din cauză că a consumat-o camera auto, mai ales când nu folosim mașina o perioadă mai lungă.

Iată cum arată kitul montat în mașina noastră – este suficient de discret.

Kit 4G pentru 70mai Omni 360

SETAREA CAMEREI ȘI prezentarea APLICAȚIei

Pentru a seta și accesa camera este nevoie de aplicația 70mai (Android, iOS). Setarea inițială a camerei a fost foarte rapidă, camera a fost găsită instantaneu și adăugată în aplicație cateva zeci de secunde mai târziu. Pentru a ne conecta la cameră este nevoie să conectăm telefonul la hotspot-ul creat de cameră. Numele și parola acestuia sunt afișate pe ecranul camerei.

Mai jos este un video cu aplicația și diferitele setări posibile. Dacă nu doriți să îl urmăriți, vă povesc mai jos ce este mai important.

Setări video: este disponibilă înregistrarea full hd (1920 x 1080) la 30 fps sau 60 fps, ceea ce permite să vedeți imagini clare indiferent de viteza pe care o are mașina. Durata videoclipurilor poate fi de 1, 2 sau 3 minute – eu prefer 2 minute. Există funcție HDR, care e foarte importantă la camerele auto pentru că cerul, care este în partea de sus a imaginii, poate fi mult mai luminos decât drumul și în lipsa acestei funcții drumul poate apărea foarte întunecat pe video. Există posibilitatea să apară în video viteza mașinii și coordonatele GPS din timpul înregistrării, ceea ce este foarte folositor.

Setări pentru modul de supraveghere: se poate seta sensibilitatea detecției de coliziune când mașina este parcată (ca să nu înregistreze când închizi portiera), dacă să înregistreze când detectează mișcare lângă mașina, dacă să avertizeze luminos persoanele detectate și altele.

Setări pentru înregistrarea în mișcare: sensibilitatea la coliziune, ADAS pornit sau oprit, control vocal pornit sau oprit. Apropo, cu ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) activat camera auto ne avertizează sonor să fim atenți la pietoni/ bicicliști, ne avertizează când are loc o schimbare de bandă și când mașina din față este prea aproape sau se pune în mișcare. Personal nu mi se pare o funcție indispensabilă, ba o găsesc chiar puțin iritantă pentru că avertizările sunt prea frecvente („atenție, biciclist!” etc).

Ar fi fost genial dacă această cameră ar fi detectat indicatoarele și ar fi afișat pe ecran limitele de viteză, dar din păcate nu face asta. Detecția persoanelor suspicioase în schimb este foarte bună, în sensul că nu înregistrează orice om care trece pur și simplu pe lângă mașină, ci e nevoie să arate un minim interes pentru mașină.

Setarea cartelei 4G a fost o poveste diferită de setarea camerei, mai precis la început aplicația nu detecta cartela SIM. Este nevoie să dezactivați PIN-ul și mesageria vocală a cartelei, ceea ce eu făcusem, dar tot nu a vrut. V-am spus însă că am mare încredere în 70mai că fac produse bune, așa că am continuat să încerc și după câteva minute aplicația a spus că e nevoie de o actualizare firmware pentru modulul 4G, a făcut-o și apoi a recunoscut și cartela SIM din prima.

Odată instalat modulul 4G, avem acces la 3 meniuri suplimentare în aplicație:

  • conexiune la distanță, meniu care ne permite să vedem imagini live, să înregistrăm sau să fotografiem la comandă și să mișcăm camera;
  • există un meniu care ne arată exact unde este mașina, ceea ce poate fi folositor dacă am lăsat-o într-o parcare mare și nu mai știm unde anume (e nevoie să fie o parcare sub cerul liber, deoarece GPS-ul nu funcționează în interior);
  • meniul de alerte, unde vedem imediat înregistrarile pe care le-a făcut camera în modul supraveghere parcare. Camera trimite desigur notificare atunci când detectează o persoană suspicioasă, așa că poți să vezi imediat despre ce e vorba.

ce mi-a plăcut

  • camera se rotește și acoperă 360 de grade, desigur;
  • camera se poate demonta foarte ușor;
  • camera se poate accesa prin internet și te notifică când cineva este lângă mașină;
  • în modul parcare camera se închide dacă tensiunea bateriei atinge un prag prestabilit, ca să nu mă trezesc fără baterie la mașină.

bine de știut

  • camera este ceva mai mare decât majoritatea camerelor, dar nu e suficient de mare încât să fie o problemă, după mine;
  • există 2 variante de memorie: 64GB si 128GB, personal cred că 64GB sunt suficienți pentru mine (încap aproximativ 3,5 – 4 ore de filmare), deși trebuie spus că diferența de preț între cele 2 versiuni este mică;
  • atunci când suntem conectați direct la cameră cu telefonul și dorim să vedem o înregistrare video pe telefon, viteza de transfer este foarte mică; nu e ceva nou asta pentru mine, și la modelul de cameră pe care îl aveam deja este la fel, și oricum nu prea văd în ce situație aș avea nevoie de așa ceva; în schimb, atunci când este conectată la computer, viteza de transfer este foarte mare, deci e bine.

ce nu mi-a plăcut

  • nu este neapărat un punct negativ, e mai ceva degrabă amuzant: am observat că uneori camera acceptă comenzi vocale de la waze sau google maps; mai precis telefonul spune „keep right/ left” și camera se întoarce spre dreapta/stânga ca să filmeze :-);
  • apropo de asta, durata unui clip pe care camera îl înregistrează ca urmare a unei comenzi vocale (shoot left, shoot right, shoot emergency video, shoot vlog etc) este de 15 secunde, ceea ce mi se pare prea puțin – mi-ar fi plăcut să fie măcar 1 minut sau să fie customizabilă.

În Concluzie

70mai Dash Cam Omni (LINK) este o cameră auto care face foarte bine treaba de a filma, dar în același timp are o serie de caracteristici care nu se mai găsesc pe alte camere (nu are unghi mort, poate fi accesată din internet), ceea ce o face o alegere foarte bună pentru cei care doresc nu doar să înregistreze în trafic, dar și să supravegheze mașina în timp ce este parcată.

O puteți cumpăra de la BlackTech, distribuitorul oficial în România, la prețul de 1199 de lei pentru varianta de 128 GB. Tot la BlackTech găsiți și varianta de 64GB.

Camera, după cum spuneam, poate fi găsită și la Geekmall (LINK), eMag (LINK) și ALTEX (LINK).

Asta a fost tot, vă urez „drum bun!” și vă las o poză cu mine zâmbind dubios la volan 🙂

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

25 comentarii

  1. Chiar mă gândeam de ceva vreme să îmi montez o cameră și mi-era destul de greu să mă hotărăsc asupra uneia, că ăștia se la Xiaomi au făcut jde mii de modele. Articolul ăsta e de mare ajutor.

    Apropo, nu toate mașinile au bricheta alimentată permanent. ?

    • Merci, am mai aflat ceva azi. Si e de-abia 8 🙂
      Nici nu mi-am pus problema ca poate nu e la fel la toate masinile cu bricheta 🙂

    • De ce fluxul live e limitat la un anumit nr de accesări pe zi? Am avut o cameră cu sim și puteam să o accesez live de pe telefon de câte ori vroiam într-o zi

  2. Salut. Interesant review-ul. Tocmai caut o camera buna. Intrebare: cat de bine bate camera asta in spatele masinii? Poate inlocui o camera de spate?

    • Merci.
      Pentru supravegherea masinii parcate eu zic ca poate inlocui o camera de spate.
      Poti sa te uiti in filmuletul cand duc eu gunoiul, la un moment dat camera se intoarce la 180 de grade si poti vedea ce intra in cadru.

      Pentru inregistrare in timpul mersului, depinde cat de mari sunt soferul si/sau pasagerul 🙂
      Dar de filmare in spate in timpul mersului nu stiu daca e asa mare nevoie, ca daca te loveste cineva din spate se considera vina celui care a lovit.

      Oricum ar fi, aceasta camera nu are cum sa aiba aceeasi acoperire ca o camera de spate, ca o obstructioneaza insusi sasiul masinii.
      Ce vezi tu in spate cand esti la volan va vedea si ea, deci poti sa te uiti si asa. Depinde si de marimea lunetei masinii, la unele vizibilitatea in spate este foarte proasta etc

  3. Bună! Cred ca filmulețele sunt încurcate – filmare cu soarele în față, pe timp de noapte, pe timpul parcării. Eu chiar voiam sa-l văd pe individul dubios cu gunoiul ?

    • Salut. Daca intrebi dpdv legalitate, in Romania nu este ilegal sa ai camera in masina, trebuie doar sa fii atent ce faci cu filmarile – daca le pui pe social media de exemplu esti pasibil de amenda.
      In alte tari din Europa e diferit, de ex. in Austria eu stiu ca e mai bine sa nu tii camera la vedere.

      Daca intrebi daca filmarile sunt acceptate ca proba in instanta, eu stiu ca nu. Dar poti sa le arati politistului sau sa ii spui celuilalt sofer ca ai filmat si in felul asta nu mai exista discutii despre cine a fost vinovat in caz de doamne fereste accident.

  4. Salut !
    Asa este, fluxul live e limitat la un anumit nr de accesări pe zi! Si eu am intampinat aceasta problema la instalare, va dati seama m-am jucat mult cu aplicatia cand am instalat camera. A aflat careva cum scapam de aceasta limitare ????
    Eu mai am o problema, nu am reusit sa o fac sa atentioneze la miscari suspecte pe langa masina. Stie cineva cauza ?

    • BUNA ZIUA
      ATI REUSIT CU LIMITAREA ? A APARUT SI LA MINE ASTAZI, AM MONTAT ACUM 3 SAPTAMANI KITUL 4G. MULTUMESC

    • Buna, contactam distribuitorul si revenim cu raspuns. Eu nu am observat asta pentru ca masina sta fix in fata casei unde am deja camera de la doorbell, deci nu am nevoie sa verific camera masinii (decat cand suntem plecati cu masina si o parcam in alte locuri).

  5. Am achizitionat camera de 128 GB + modul 4G online din Olanda la doar 220 euro cu transport. O am montata pe o Toyota C-hr Hybrid. Punctele pro sunt deja punctate in review, le confirm. Ce mă nemulțumește:
    1.Camera se încinge foarte tare. In plus, daca mașina este lăsată în soare, camera intra in autoprotectie și se inchide.
    2. Consuma bateria de 12 V (45Ah)in 2 zile daca nu merg cu ea. In week end-uri in special, trebuie s-o opresc.
    3. Daca merge muzica in mașină comenzile vocale nu vor fi auzite de către microfonul camerei.
    Tips. Prea multe alerte in modul „supraveghere parcare” consuma cel mai repede bateria. Jucati-va cu setările de sensibilitate din setări sa nu va streseze pentru orice persoana care sta mai mult de 15 sec in vizorul camerei.

    • Salut, merci de feedback.
      La pct 2 te referi la bateria masinii sau la ce baterie anume? Eu tocmai am revenit din concediu (nu am pornit masina 3 saptamani) si nu a fost absolut nici o problema.
      Am configurat camera sa se opreasca daca tensiunea la baterie este sub cea mai mare valoare (cred ca 14V)

  6. Salut. De la ce firma ai cartela pentru Kit? Eu ma chinui de 3 zile și nu am reușit sa o conectez 4G. Am folosit o cartela Orange și un abonament Vodafone. Am scos PIN-ul și am dezactivat mesageria. Mulțumesc!

    • Salut, eu am folosit si cartela Digi si o cartela din Olanda, ca am vrut sa vad daca merge si au mers ambele, dar dupa cum am scris in articol, nici la mine nu a vazut kitul din prima cartela.

      incearca sa deconectezi si sa reconectezi kitul si camera si de la curent, si intre ele, eu zic ca pana la urma tb sa mearga

  7. Salut! Am aceasta camera de cca. o saptamana si kitul 4 g ( cel cu SIM ) clipeste verde si camera nu-l vede…! Conexiuni: rosy sig. cu curent permanent, galben sig. cu curent pe contact, negru -caroserie. Motiv?!!! Multumesc!

  8. Buna ziua.Cu descarcarea bateriei îmi vine greu sa cred ca 3 saptamani nu a descarcat bateria eventual nici nu inregistra nimic ca statea mai mult oprita si asa cred ca nu se descarca.Eu doresc în special pe modul parcare stie cineva exact cat consuma în modul parcare în 2 zile de parcare nepornita masina sa stiu daca merita cumparata.Multumesc

    • am o cartela Digi fără pin fără căsuța vocala sau efectuat toate setările cu succes dar ledul a rămas tot rosu ,și îmi spune sa verific setările rețelei. ce tre uie sa fac?

  9. Salut!
    Mi-am luat o așa cameră cu tot cu kitul 4G. am luat cartelă SIM, am anulat PIN, am anulat căsuța vocală, dar după ce am conectat kitul 4G la panoul de siguranțe merge doar pe roșu intermitent nu pe verde. iar când vreau să fac setări îmi spune că ori cartela ori conectarea kitului nu e bună! aș dori să știu unde am greșit? cartela este luată nouă, are credit pe ea, e 4G tot ce trebuie. nu știu dacă meseriașul mi-a conectast kitul la siguranța brichetei sau a ștergătoarelor. să fie din conectarea greșită? dacă aveți un răspuns și pentru mine! Mulțumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *