Învață să te explorezi și să te vindeci scriind (grup online)

LE: Grupul este sold-out deja, am creat aici o listă de rezerve: Da, este sold-out deja, am creat aici o lista de rezerve: https://forms.gle/ga2smwCkhqPyKP619

Vom relua grupul în 2025, revin cu informații.

De câteva luni lucrez cu Alexandrina Carmen Ene, care este psihoterapeută și doctor în procese creative, alături de care lucrez în grupuri de terapie de ceva vreme și de care mă leagă o prietenie strânsă, la un instrument de lucru nou. A fost ideea ei, de când ne cunoaștem, de vreo șase ani, tot spune: tu și cu mine trebuie să inventăm ceva mare!

Așa că ne-am pus pe treabă și am copt împreună un instrument terapeut nou, bazat pe ce știu eu mai bine să fac și Carmen știe să interpreteze cel mai bine: scrisul!

Vom lucra în grup online, zece sâmbete (câte patru ore cu o mică pauză) la a ne explora prin scris. Am pus detalii mai jos. Am mare, mare încredere în ce am creat, pentru că știu cât de mult bine face scrisul(fără să fie nevoie să ai talent, cursuri sau intenție de a publica vreodată), știu cât de bine lucrează Carmen, știu cât de multe indicii ne oferă felul în care scriem și cât de important e să aflăm adevărul despre noi (și scrisul e un instrument excelent pentru asta).

Sinele autobiografic – Grup (online) de explorare psihologică prin scris

Învață să te explorezi și să te vindeci scriind

Cu ghidajul nostru, Alexandrina Carmen Ene (psiholog, psihoterapeut și doctor în procese creative) și Ioana Macoveiciuc (jurnalistă și scriitoare) îți poți explora și rescrie copilăria, adolescența, prezentul și viitorul folosind trei instrumente extrem de accesibile: introspecția, un creion și un caiet.

Sunt șanse mari ca o mare parte din viața ta să fie o repetiție a unor istorii și credințe nevăzute, neelaborate din neam, pe ambele linii, și maternă și paternă. Împreună cu Carmen am creat o metodă nouă, care îți va permite să te cunoști pe tine, așa cum ești, nu așa cum ți s-a spus că ești. Instrumentele pe care le vei dobândi te vor ajuta să te dai pe tine ție și să construiești mai departe pe baze sănătoase și adevărate.

Toți avem o voce unică, doar a noastră, cu care putem învăța să ne exprimăm emoțiile și nevoile. Din păcate, încă din copilărie vocea noastră e bruiată de cele ale părinților, bunicilor, profesorilor, vecinilor, și în cele mai multe cazuri, ea se pierde pe drum, odată cu identitatea noastră adevărată.

Din fericire, o putem recupera împreună!

Nu ai nevoie de talent la scris, de experiență anterioară cu scrisul sau de interes în a publica.

Ai nevoie doar de dorința de a te explora și de a trăi liber de condiționări, și de cinci jumătăți de sâmbătă libere. Și de un caiet nou și un creion sau un stilou, plus o conexiune la internet.

Neurologii și psihoterapeuții sunt de acord: narațiunea, fie spusă, fie scrisă, permite dialogul și integrarea celor două emisfere cerebrale. 

Eul care vine în acest grup va aduce cu sine interpretul rațional al narațiunii pe care o spune, unul care încă nu se poate vedea pe sine prin oglinda facilitatorilor sau cea grupală. 

Scrisul autobiografic produce o eliberare de inhibiții și de condiționări, de teama de greșeală sau de inadecvare pentru a da libertate felului nostru autentic de a fi, la fel ca și în cazul pictatului sau al exercițiului de a ne trăi viața și nu a supraviețui doar conform așteptărilor și prescripțiilor celorlalți.

După 5 sesiuni de oglindire în grup (sau 10, dacă decizi să finalizezi ambele nivele) și reglarea afectivă pe care o presupune însoțirea în acest proces de către un psihoterapeut cu experiență într-ale scrisului și o scriitoare pasionată de cunoașterea de sine, vei fi mult mai aproape de vocea ta, de povestea ta, de sinele tău.

Hai și tu să vezi cum e să te dezveți să spui povestea învățată pe de rost, astfel încât să poți improviza texte care să-ți facă neuronii să cânte a tine, nu a mama, nu a tata, nu a bunica, nu a străbunica!

Teme ateliere

Nivelul 1 (noiembrie – decembrie 2024, 4 ore sâmbăta, de la 10.00 ora României la 14.15)

  1. Primul meu gângurit – Povestea nașterii mele și a numelui meu – 9 noiembrie
  2. Primele voci din capul meu – Povești reale și imaginate despre relația mea cu mama și cu tata – 16 noiembrie
  3. Personajele secundare ale vieții mele de copil – Povești de familie despre relația mea cu familia extinsă (bunici, nași, unchi, verișori) – 30 noiembrie
  4. Primii mei pași în lumea socială – Amintiri din anii de grădiniță și școală – 7 decembrie
  5. Povestea copilăriei mele – nuvelă scrisă de tine despre tine – 14 decembrie

Nivelul 2 (ianuarie – februarie 2025, 4 ore sâmbăta, de la 10.00 la 14.15)

6.   Eu, copil în lume – Amintiri despre viața în familie, la școală, la joacă din primii 12 ani de viață – 4 ianuarie

7.   Desprinderea de acasă – Istoria adolescenței mele și prima mea iubire – 11 ianuarie

8.   Momentul decisiv al vieții mele – Punctul culminant, evenimentul care m-a schimbat semnificativ – 25 ianuarie

9.   Familia mea de adult – Povestea familiei mele actuale – 8 februarie

10.   Eu, aici și acum – Capitol actual despre mine, cu vocea mea de adult – 15 februarie

Facilitatori:

Alexandrina-Carmen Ene este doctor în psihopatologie și procese creatoare la Université Paris 13 – “Paris Sorbonne Cité”, psihoterapeut cu multiple formări de specialitate ce includ: psihoterapia cognitiv-comportamentală, analiza tranzacțională, E.M.D.R, E.S.P.E.R.E, Constelații familiale, AutoTIPI. Alexandrina are și studii universitare de filologie, la care se adaugă și o activitate bogată de artist plastic, cu mai multe expoziții personale la activ, cât să fie rost de îngânare sinestezică între culoare, cuvânt și insight.

www.alexandrinacarmenene.ro

Ioana Chicet Macoveiciuc este licențiată în jurnalism și scriitoare de literatură pentru copii și adulți. A construit în ultimii 20 de ani, prin exerciții zilnice de scris în arena publică, o comunitate mare de copii și adulți interesanți în educație și cunoaștere de sine. Interesată de universul sensurilor și al psihologiei, Ioana explorează și practică de două decenii felul în care scrisul este terapeutic. A dezvoltat alături de Carmen Ene această metodă de autocunoaștere prin scris pentru a sprijini un număr cât mai mare de oameni să-și descopere creativitatea, resursele și puterea proprie de a-și da sens și putere în viață.

Acesta e formularul de înscriere, vă rog să citiți cu atenție și să vă înscrieți doar dacă sigur vreți să participați și dacă vă puteți lua angajamentul că participați la cele cinci ședințe din modul (sau 10, dacă doriți să participați la ambele module). E important ca grupul să fie sănătos, legat, ca toți participanții să fie angajați și dornici să lucreze, să își facă temele (nu va fi nimic complicat sau care consumă mult timp), e nevoie de efort personal și de prezență activă și plină de compasiune în grup. https://forms.gle/uNoy1orJcsQFNUtH6

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4247

11 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *