Alex nu a supravieţuit unei explozii degeaba

Acum cîteva zile am publicat aici un mini-reportaj din secţia de arşi a spitalului Grigore Alexandrescu. Imaginea unui băieţel desfigurat după ce a fost cuprins de flăcări în urma unei explozii, pe care l-am tot văzut prin spital, m-a marcat şi am scris despre el multe ciorne, scrisori, acel articol. Azi am primit de la o cititoare numărul de telefon al mamei lui. Am sunat-o imediat, fără să ştiu de ce încă. Am vrut s-o aud, să-i trimit gîndurile mele bune.

– E un băieţel aşa special… ştii, se oprea lumea pe stradă să îi vorbească… Nu era cel mai frumos, nu vorbea încă, dar e aşa, special…
– Ştiu, v-am văzut în spital. I-am simţit bucuria, curajul.
– Ştii, noi mai avem un copil, mai mic, dar nu e ca el. El e… deosebit.
– Daniela, i-am spus, Alex nu trece degeaba prin asta. Nu a supravieţuit degeaba unei explozii. El a venit pentru alţii, suferă pentru alţii.
– Nu ştiu. E greu. Nu poate deschide ochii. Vede şi aude, se joacă, vrea să fie ca ceilalţi copii, dar…
– Dar arată complet diferit. Ştiu. Am văzut. O să vă ajutăm, bine? Nu ştiu prin ce iad aţi trecut, dar cred că putem face să vă fie mai bine.
– Am citit articolul tău, tu ai scris articolul ăla cu Chin, nu? Dar să ştii că acolo, în spital, e mult mult mai rău. Ştii cum e să-ţi spună doctorul în terapie intensivă să stai liniştit, că nu ai decît să aştepţi, ca atunci cînd ai cîinele bolnav şi nu ştii dacă nu moare pînă dimineaţă?! Doar că acolo era COPILUL meu, ars tot, fără urechi şi fără degete, învelit în folie, cu un pas în moarte. Şi doctorii ridicau din umeri.

Ştiu ridicatul ăsta din umeri. Cunosc lipsa de compasiune, de umanitate. Noi am trecut prin asta cîteva zile, ei au trecut prin asta patru luni. Nu o să pun poze cu Alex aici, pentru că ştiu cît de greu e să le priveşti. Eu l-am privit pe el cîteva zile la rînd, şi deşi corpul lui este tot o cicatrice, eu am văzut în el mai multă bucurie decît suferinţă.

Pe 10 aprilie anul acesta, Alex se afla în curtea bunicilor lui, în comuna Cristeşti, judeţul Mureş. Maşina lor a explodat, iar Alex a fost cuprins de flăcări. Au chemat SMURDUL, ,-au dus rapid la Urgenţe în Tg. Mureş, de-acolo cu elicopterul la Bucureşti, la Gr. Alexandrescu, unde a trecut prin intervenţii repetate în ultimele patru luni. Una dintre ele a fost de refacere a muşchiului care deschide pleoapa, muşchi afectat de arsura. Se pare că operaţia nu a reuşit.

Familia lui Alex a luat legătura cu Andreea Marin, care i-a pus în contact cu un medic chirurg de la clinica Acibadem, care le-a promis că îl poate ajuta pe Alex. Prima intervenţie constă în refacerea pleoapelor şi a muşchilor respectivi, a nasului, urechilor, cicatricilor faciale şi a celei de pe gît, iar a doua va fi pentru reconstrucţia degetelor de la mîini. Prima intervenţie costă 30.000 de euro, a doua 40.000 de euro, plus cheltuieli de deplasare. Ei speră să strîngă banii în 2-3 săptămîni, să poată pleca în Turcia.

Eu cred că nu întîmplător am ieşit în calea lor. Vreau să îi ajut. Nu scriu despre cazuri umanitare, dar pe băieţelul acesta nu mi-l pot scoate din minte. Mă zbat să conving cît mai multă lume să doneze bani pentru ei. Cazul lui va fi şi pe televizor zilele astea, şi pe Facebook. Ştiu că nu e uşor să priveşti pozele cu chipul lui, dar gîndiţi-vă că el trebuie să trăiască aşa. Dacă vreţi să vedeţi cum arată Alex acum, dar şi cum arăta înainte, găsiţi poze aici.

Aici puteţi dona prin pazpal sau direct cu cardul.

Aici găsiţi un grup de FB cu donaţii pentru Alex, puteţi intra să vindeţi sau să cumpăraţi lucruri pentru el. O prietenă a făcut acest mini-blog cu informaţii primare despre caz.

Sper să avem curînd şi un nr. scurt de telefon pentru donaţii, cei de la Fundaţia Mereu Aproape au cazul în vedere. Pînă atunci, puteţi folosi conturile lor în lei şi euro. Numerele de cont sînt acestea:
RO32BTRLRONCRT0295690001 cont lei
RO79BTRLEURCRT0295690001 cont euro
cod swift: BTRLRO22
Banca Transilvania Targu Mures
Botorea Ana Daniela (mama lui Alex)

Vă mulţumesc.

Sursa foto preview: răsărit, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

47 comentarii

  1. Nu pot sa comentez. Imi pare rau. Pot sa fac o lumanare de botez cum sunt cele de pe profilul meu de facebook.com/careme.creme
    Pretul este de 200 lei, iar banutii vor fi virati de pers care da comanda direct in contul lui Alex. Am scris aici in speranta ca vede mai multa lume. Sper sa fie ok..

  2. Am sa donez maine dimineata o suma mica in lei, din pacate nu am cum sa ajut mult.
    Sansa lor este ca mesajul acesta sa ajunga la persoane cu stare materiala foarte buna, ce sa doneze sume consistente sau sa ii ajute prin intermediul fundatiilor pe care le patroneaza.

  3. Niciodata nu am sa inteleg de ce intre un copil asa dzrobit de viata si o operatie stau intotdeauna banii….adica inteleg dar nu pot sa accept decaderea si indiferenta rasei umane…Cum se poate concentra atata durere intr.un singur loc si lumea inca sa mai functioneze….cum….?!

    • Sau să-i ajute cineva cu anunţul. Cunosc două cazuri de strângere de fonduri şi grosul a venit prin indiegogo. Din workshop-uri, donaţii de la colegi, târguri produse home-made, vânzări diverse s-au strâns ceva bani, dar abia un mic procent din suma finală, pe indiegogo s-a strâns mai mult de jumătate din sumă în câteva zile. În ambele cazuri campaniile pe indiegogo au fost pornite de colegi de muncă, banii au ajuns la destinație fără probleme.

    • Si eu recomand indiegogo. Sunt multi si din afara care ar putea ajuta asa, plus ca sunt persoane pt care e mai comod si mai rapid sa doneze online.

    • Indiegogo e super usor de folosit si ptr beneficiar si ptr donator. Si astept deschiderea campaniei acolo. Ati putea updata articolul acesta sau anunta pe FB Printesa urbana va rog ?

  4. mi-au dat lacrimile, parca m-a sfasiat ceva pe dinauntru vazand pozele.

    Asa ceva se poate intampla oricui, oriunde. Sper sa se rezolve, sa aiba intr-adevar maini de aur acel medic.

  5. In seara asta baietelul meu a cazut si si-a zdrelit buza de asfalt. Tragedie mare in familie, panica, isterie! O ora mai tarziu era ca nou…Atunci am vazut si articolul. Nu am donat niciodata nici un leu dar de data asta simt ca trebuie. Din strainatate se doneaza usor prin ebanking, plata SEPA, in EUR (indiferent de moneda contului din care pleaca banii), transferul se deconteaza in maxim 12 ore, comisioane minime.

  6. am citit acest articol si am luat si legatura cu matusa baietelului.sotul meu este cetatean turc si il voi ruga sa ia legatura cu Excelenta Sa,Ambasadorul Turciei la Bucuresti ,pentru ca deplasarea lui alex si a insotitorilor lui sa fie gratuita.vom dona si o suma de bani ,vom apela si la alti oameni de afaceri turci.Rugamintea mea este sa postati cat mai mult in cat mai multe locuri despre cazul lui Alex.va multumesc.

  7. Sigur ne vom mobiliza toate pumoasele si il vom ajuta pe Alex sa se faca bine.m a cutremurat cazul vom dona si noi din putinul nostru.

  8. Seamana atat de bine Alex cu piticul meu, Doamne ajuta sa-si recapete fetisoara frumoasa si degetelele. Prin ce a trecut acest micut este crunt, cata durere pt sufletelul lui. Multa putere si parintilor, am facut si eu acum plata, sunt sigura ca va fi ok.

  9. Doamne…:(((
    Mi-a fost greu sa ma uit la foto, ma gandeam ca vor fi dureroase, dar nu ATAT de dureroase…
    Ajut cum pot cu donatie, dau si share, sper sa se stranga suma, sper sa vada cat mai multi oameni acest caz, sper sa….
    Multa putere. Parintilor, mamei lui, mai ales.

  10. Eu am citit articolul azi 14.08.2014 ora 13.30.Din pacate nu pot ajunge la banca azi,dar luni o sa fiu acolo si o sa donez cu tot sufletul si cu gandurile mele bune catre la Alex si la parintii lui.Sper din tot sufletul sa reuseasca toate interventiile si alex sa fie din nou un copil fericit!Te rog Ioana sa incerci sa convingi cat mai multa lume in continuare pt Alex!Felicitari pt tot ce faci!

  11. te-am descoperit intamplator prin intermediul unei prietene. cateodata ma amuz, cateodata imi pun intrebari, cateodata, ca astazi, e jale. si fac cat pot, am virat cativa banuti, dar pare nimic in comparatie cu durerea piciulinului si a familiei sale. of. sper!

  12. Cuvintele sunt de prisos, suferinta baietelului este imensa… am dat share si o sa donam si noi o suma. Ne rugam sa se recupereze cat mai bine. Multa sanatate si putere!

  13. Sunt unele momente cand iti dai seama cum ceea ce tu numesti probleme, griji, motive de tristete etc sunt …nimic. Citind despre acest caz, mi s-a facut rusine de toata vaicareala mea de uneori, chiar prea des, pe diverse, cand uit sa apreciez lucrurile bune din viata mea. Nu îmi pot imagina durerea lui, a familiei lui… Sa te faci bine baietel curajos! banuti donati, articol share-uit. Trebuie sa fie bine.

  14. Am si eu un fiu pe nume Alex.
    Dumnezeu sa va dea putere sa treceti prin aceasta tragedie.
    Am donat o suma in euro care vine prin ING bank din Olanda
    Daca se poate, rog sa ma anuntati prin email daca banii au ajuns.

    Ma rog la dumnezeu pentru Alex si familia lui.
    Cu drag. Lucian Pascale

  15. Sper din toata inima ca operatiile sa aiba loc si sa il ajute pe pitic. E foare dureros sa vezi un puiut de om mic si plapand, atat de marcat de accident. Banii sunt transferati dar vor ajunge in 5 zile deoarece transferul e facut din afara tarii.

  16. Foarte trist 🙁 , imi stapanesc cu greu lacrimile.
    Sper sa fie bine, orice o insemna acel bine…

    Internetbanking-ul meu imi cere si CNP ul beneficiarului..se poate face rost de aceste date?
    Poate ca exista..dar nu am vazut eu.

    Multumesc

  17. Intram pe holul sectiei de arsi a spitalului Grigore Alexandrescu acum 3 luni si pe langa noi trece o targa impinsa de 2 infirmiere. Pe targa era un copilas cu toata fata si mainile bandajate. Mi-am spus: „Nu va mai fi om niciodata” si mi-a ramas imaginea asta in minte zile in sir dupa aceea. Zilele astea a fost facut public cazul si procedurile de donatii. Sunt sigura ca el era copilul de pe targa, iar acum imaginea lui e mai puternica si mai dramatica decat atunci.
    E greu sa il privesti, dar cat de greu o fi sa traiesti asa? Va rog, donati.

  18. Mi se rupe sufletul cand citesc. Stiu ce inseamna arsura. Eu am trecut prin ceva similar in ’90 tot de la o explozie. Au fost ani de operatii si recuperare. Dureri crunte, cicatrici. Medicii nu garantau nimic, spuneau parintilor ca e posibil sa mor. Dar este iar adevarat ca cei ce reusesc sa scape au ceva special. Pot doar sa spun ca o astfel de incercare te face mult mai puternic. Il ajut si eu. Multa sanatate si credinta! Credinta e ceea ce m-a tinut pe mine in viata.

  19. Buna seara. De ce nu se poate dona si prin SMS, ca in cazul altor campanii? Este un caz foarte dureros, e groaznic, sunt mama a doi copii si ma pun in situatia mamei lui Alex, ce-o fi in sufletul ei… Azi e sarbatoare mare, sa ne rugam pentru Alex, Maica Domnului sigur ne va auzi si-l va ajuta. Fiul meu are aproape 4 ani si as putea darui din hainutele care nu-i mai vin si care sunt in stare foarte buna.

  20. Stiu ca nu este o suma mica, dar ma gandeam cum este posibil ca inca nu s-a strans suma respectiva. Au dat share peste 4000 de persoane, exista mai multe site-uri unde sunt publicate datele (numar de cont, etc.) si cred ca cei care au timp sa citeasca bloguri si stiri si mai stiu eu ce, probabil nu fac parte din categoria persoanelor nevoiase, care trebuie sa munceasca zi si noapte pentru a avea ce pune pe masa. Si am socotit, ca daca cei care au simtit acolo undeva adnac in sufletul lor, ca asa nu este in ordine, ca ar trebui sa facem ceva, au dat share, dar daca fiecare ar fi donat sa zicem 10 euro (cam pretul la trei pachete de tigari, cred ca e clar ca nu sunt fumatoare), deja jumatate din suma necesara ar fi stransa. Stiu, sunt multe cazuri nerezolvate si este imposibil sa ne implicam in totate dramele din jurul nostru, dar daca ceva nu ne lasa indiferent, atunci trebuie sa actionam. Shareuitul si „Doamne ajuta” nu sunt de ajuns. Am donat, sper sa o faca si mai multi.

  21. am donat prin paypal, doamne ajuta sa se stranga banutii si sa il ajute! dumnezeu e mare ca nu l-a luat la el atat de micut.

  22. De vreo patru zile de cand am vazut articolul la tv despre acest mititel greu incercat de soarta sunt intr-o stare de ingandurare. Am pus multe intrebari divinitatii . Si eu am un baietel pe care il cheama tot Alex si ma pun in postura copilului si a parintilor. Imi inchipui cum este sa ti se taie un deget daramite cum este sa-ti dispara zece intr-o secunda . Foarte greu ,mai ales pentru un suflet mic cum e Alex. Mi-am dat seama ca Alex chiar este foarte luptator si rezistent,va spune un om care a fost invatat cu multe greutati si dureri. Si acum plang. Zilele trecute mi-am spart ecranul de la telefon si vroiam sa cumpar altul ,insa m-am gandit ca acest baietel are mai multa nevoie de banii pe care i-as fi dat eu pe un ecran ,decat eu pentru un telefon mai bun. Ma gandesc cum se face ca tot noi astia mai sarmani ajutam acesti oameni greu incercati ,iar cei care au destui bani nu prea o fac. Daca puteti sa mediatizati acest caz mai mult ar fi bine,poate in felul acesta situatia lui Alex o vor cunoaste si oameni pentru care 2-30000 de euro nu inseamna decat echivalentul unei masini facute cadou fiilor lor. Eu unul zilele acestea voi ajunge la banca sa donez niste banuti care sper din toata inima sa-i ajute la refacerea cat de cat a lui Alex. Multe incurajari familiei ! Eu unul ma rog pentru el sa se faca bine ! Succes Alex !

  23. Multumesc, printesa! Acum, ca scrii tu despre acest caz, am capatat incredere. Am citit despre acelasi caz zilele trecute pe FB, dar nu stiam daca e reala povestea sau e o escrocherie. Pe tine te cred. O zi senina!

  24. imi mai trebuie niste litere la final swift, sa indice orasul, pt contul in euro.
    poti sa-mi spui te rog de unde sa le iau? fara asta nu pot face transferal.
    multumesc

  25. Am ajuns astazi la banca si am donat niste banuti, o voi mai face la inceputul saptamanii. Cum am mai spus situatia lui Alex imi urmareste destul de des gandurile in ultima vreme. Am observat ca pe internet sunt foarte multe organizatii si mass-media care sustin cauza acestui micut suflet. Imi intaresc convigerea ca suntem multi si ca il putem ajuta pe Alex sa mearga la operatii in Turcia. In sufletul meu le multumesc acestor oameni care au pus umarul la ajutorarea lui Alex, care nu se lasa indiferenti la suferinta acestui copil. Succes Alex !

  26. Am si eu un baietel care se numeste Alexandru. Citind despre acest caz, mi s-au umplut ochii de lacrimi si ori de cate ori ma gandesc la aceasta minune de copil, izbucnesc in lacrimi. Am donat si eu. Ii doresc Dnei Botorea multa putere,.

    • am incercat, din pacate nu poate fi facut cont GofundMe daca nu ai cont bancar in cele cateva tari pe care ei le agreeaza, Romania nu e, desigur, printre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *