Ce-am mai aflat despre îngrijirea tenului

Habar n-aveam că și apa micelară trebuie clătită cu apă din abundență. Eu doar mă spălam cu cleanser și mă culcam, dar nu făceam bine. Trebuie să curățăm tenul și cu apă micelară pe dischetă, apoi să clătim.

Habar n-aveam ce cantitate mare de cremă SPF trebuie să pun pe față ca să fie cu adevărat protejată: cât o monedă de 50 de bani, aplicată în trei straturi consecutive, la interval de câteva minute.

Nici că trebuie să aștept 5 minute între baza cu SPF și fondul de ten nu știam, că altfel se amestecă și scade protecția solară.

Am înțeles și de ce aplicarea de creme cu SPF 50 pe noi și copii nu ne privează de Vitamina D (pentru că aceste creme nu blochează total UV-urile și pentru că trăim într-un spațiu cu mult soare, suficient cât să treacă de bariera SPF și să sintetizăm D în cantitate suficientă).

Deși mă lupt cu probleme de piele de peste 20 de ani, iar în ultimii ani am făcut progrese uimitoare cu tenul meu, am o rutină complexă, care funcționează, deși credeam că știu multe, iată că nu știam nici pe departe toate esențialele.

Unele lucruri le știam: că soarele face cel mai rău pielii, și protecția solară e cel mai important lucru pe care îl putem face pentru pielea noastră, pentru a o menține sănătoasă și tânără. Așadar, protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme, chiar și dacă stați mult în interior, multe geamuri nu blochează toate UV-urile. Soluția mea este un SPF colorat, care ține loc și de fond de ten, și fără de care acum nu ies din casă (am două variante, una de la Bioderma, SPF 50, colorat, și alta de la Paulas Choice, SPF colorat, tot 30)

Că nu contează câtă apă beau, pielea are nevoie de creme să o hidrateze, în condițiile de poluare în care trăim.

Că nu aleg niciodată crema în funcție de vârsta scrisă pe cutie, ci doar în funcție de nevoile pielii mele.

Că nu există un singur produs cosmetic care să le facă pe toate, am nevoie de mai multe: unul pentru curățare, altul pentru demachiere, altul pentru hidratare, altul pentru exfoliere, unul calmant și neapărat unul de protecție solară.

Că nu există bronz sănătos, o piele bronzată e o piele care s-a apărat de razele soarelui, iar asta e un semn de exces de expunere la razele UV fără protecție. Dacă vreți piele colorată, folsiți autobronzante (majoritatea sunt sigure, folosesc coloranți pe bază de zahăr), sau cel mai bine e să vă bucurați de culoarea adevărată a pielii voastre.

Că e obligatoriu să evităm produsele pentru piele care conțin alcool și parfum sau uleiuri esențiale (sunt extrem de iritante pentru piele).

Că unele măsti sunt ok (de exemplu, cele cu argilă albă), altele sunt periculoase (cele cu zeamă de lămâie, care e foarte iritantă), dar ca toate sunt mai puțin eficiente decât un produs cosmetic bine formulat.

Că nu trebuie să agresăm pielea frecând-o cu gomaje agresive, cârpe de microfibră, bureți sau cu săpun. Pielea trebuie tratată cu delicatețe, mereu.

Că nici o cremă nu poate face să dispară ridurile și vergeturile. Pentru riduri există proceduri și intervenții cosmetice și chirurgicale.

Că nu există detoxifiere a pielii, pentru că nu există toxine în piele.

Că trebuie să evit produsele cosmetice la borcan, pentru că ingredientele sunt instabile în prezența aerului și la două zile după ce borcanul a fost deschis, crema devine complet ineficientă. Trebuie să alegem mereu produse cu pompă sau cu orificiu mic, în recipiente opace.

printesa urbana conferinta piele corina allan 04

printesa urbana conferinta piele corina allan 05

printesa urbana conferinta piele corina allan 08

printesa urbana conferinta piele corina allan 12

printesa urbana conferinta piele corina allan 16

printesa urbana conferinta piele corina allan 22

printesa urbana conferinta piele corina allan 23

printesa urbana conferinta piele corina allan 25

Mulțumesc, Corina Allan, pentru informații și pentru că m-ai salvat în atâtea rânduri. A fost un eveniment revelator și util, mulțumesc că ne-ai răspuns tuturor întrebărilor. Mulțumesc sponsorului GreenQueen, magazin cu produse ecologice (jucării, textile, accesorii pentru masă) și gazdelor WeLoveDigital Unirii, un spațiu foarte potrivit întâlnirilor de acest gen. Pozele minunate au fost realizate de Ioan Stoica, îl găsiți aici. Bunătățile de la pauză le-am luat de la Mama Pan, o brutărie socială în care lucrează mame din familii defavorizate, produsele sunt sănătoase, cu maia și ingrediente naturale, și foarte bune, au și magazin, lucrează și pe comandă. Jucăriile pentru copii au venit de la EduClass, cărora le mulțumim. Articolele bine documentate ale Corinei despre orice are legătură cu pielea le găsiți pe Pasagera.ro.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

26 comentarii

  1. Multumesc si eu Corinei Allan, care in urma cu 5 ani a raspuns unui mesaj privat, a explicat componentele cremelor mele existente si a recomandat o rutina care functioneaza si in ziua de azi. Inainte de asta, am trecut prin multi dermatologi si endocrinologi care au recomandat doar produsele generatoare de comision, total ineficiente pentru tenul meu :(.

  2. Super, multumesc mult pt detaliile noi si f utile pe care le-am aflat!
    Eu sunt o mare fana a soarelui si a bronzului…mi-e cam greu sa ma rezum la lotiunile bronzante care parca mai mult murdaresc.
    Care ar fi o lotiune bronzanta testata si ok, cu aspect natural?

    Mai am cateva mici nelamuriri, daca ma poate ajuta cineva:
    – tratamentele cosmetice (cu scos puncte negre dupa expunerea la abur) sunt total nerecomandate?
    – dar microdermoabraziunea? (Tot la salon de cosmetica)

    Eu am fost f multumita de netezimea si prospetimea tenului dupa astfel de proceduri…insa deduc ca nu ar fi tocmai ok pt ca sunt destul de agresive cu tenul. Sau nu?!

    – despre serurile minune (despre care am citit ca at fi mult mai eficiente decat cremele) nu s-a discutat?

    Multe multumiri!!

    • Draga Arina,
      Ne este uneori greu sa renuntam la lucrurile care nu ne fac bine, povesteam la conferinta ca eu am dus bronzul la extrem (ulei de masline aplicat pentru a obtine un bronz mai intens). Totusi, o data ce am vazut cateva cazuri de cancer de piele si am citit rapoarte despre cat de accelerat a crescut numarul cazurilor in ultimii 10 ani, dupa ce am inteles cum anume functioneaza celulele noastre (tot corpul este afectat de radicalii liberi, nu doar pielea), mi-a fost greu sa mai ignor faptul ca imi fac rau singura.

      In primii ani dupa ce am renuntat la bronz si am folosit protectie solara, am stat la umbra si am fost atenta cu pielea mea, am incercat autobronzantele pentru a compensa lipsa culorii mele dragi. Desi am avut o experienta buna cu cateva dintre ele (am scris aici: http://pasagera.ro/paulas-choice-sun365-self-tanning-foam-sun365-self-tanning-concentrate-review.html), am renuntat destul de repede sa imi mai colorez pielea, mai ales pentru ca prefer sa am culoarea mea naturala.

      Bineinteles, fiecare dintre noi alege asa cum crede de cuviinta, noi suntem diferiti si avem experiente diferite.

      Tratamentele cosmetice sunt recomandate in anumite cazuri si de evitat in anumite cazuri. Poti citi mai multe aici: http://pasagera.ro/tratamente-faciale-pro-si-contra.html, iar despre microdermoabraziune am scris aici: http://pasagera.ro/microdermoabraziune.html. Da, exista beneficii si in urma acestei proceduri, mai ales daca faci mai multe sedinte.

      Nu stiu la ce te referi cand spui seruri minune, dar poate acest articol ti se pare de folos: http://pasagera.ro/produse-de-tip-serum-anti-rid-anti-aging-etc.html.

  3. Mulțumim pentru eveniment și pentru prezența calmă și liniștitoare a Corinei. E o sursă foarte bine documentată și am aflat foarte multe lucruri noi, interesante și controversate.

  4. Buna Ioana, îmi poți spune te rog ce crema de la Bioderma folosești? Cea cu SPF 50 colorat pe care o menționezi in articol, încerc sa găsesc online care e si nu reușesc 🙁
    Merci

  5. „sau cel mai bine e să vă bucurați de culoarea adevărată a pielii voastre.”

    Asta ar trebui printat undeva mare de tot pe un banner. Nu inteleg obsesia asta de a fi mai maro decat te-a lasat mama natura. Ce e in neregula cu pielea in culoarea ei naturala? Si cum poti sa mai vrei sa te bronzezi (natural sau artificial) cand riscurile sunt expuse in gura mare peste tot? Ma ingozesc cand vad reportajele de vara de la mare cu sute de oameni luciosi intinsi la soare fara umbrela in soarele ala arzator.

    Legat de produsele la borcan… din experienta mea, deja e destul de greu sa gasesti o crema de fata care sa indeplineasca 3-4-5 criterii, daca il mai pui si pe asta nu stiu cu ce mai ramai ca optiuni*. Nu contest ca e adevarat, dar e cam greu. Pe de alta parte produsele cu pompita produc multa risipa pentru ca nu ai cum sa iei tot produsul ramas pe peretii flaconului. Mai ramane varianta tubului din plastic moale cu orificiu mic pentru ca il poti taia ca sa iei tot, mie asta mi-a placut cel mai mult.

    In rest, sfaturi si idei utile. Multumim!

    * Intrebari semi-retorice: daca SPF e obligatoriu, de ce se mai fac creme de zi fara? Parca sunt chiar mai multe „fara” decat „cu”. Si daca borcanelul nu e un ambalaj ok, de ce se mai foloseste inca?

    • Cred ca se practica inca borcanele pentru ca sunt ieftine si pentru ca oamenilor care le produc nu le pasa decat sa vanda (sau nu stiu).

    • Eu citesc blogul Corinei de vreo 3 ani si am invatat multe. Referitor la ambalajul de tip borcan am inteles ca s-au facut studii de piata si multi consumatori prefera acest tip de ambalaj asa ca producatorii ofera ceea ce se cere.
      Cremele de zi fara SPF se pot folosi seara, nu trebuie sa scrie pe eticheta ca e crema de zi sau de seara, in functie daca are sau nu SPF se foloseste in momentul potrivit al zilei.

    • Ana,
      Produsele cu SPF se pot aplica seara, ai dreptate. Dar tinand cont de faptul ca de obicei aceste filtre au texturi sau lipicioase sau sunt o pasta alba greu de intins pe piele, de ce sa aplic aceste produse seara? Si mai ales, de ce sa imi lipsesc pielea de ingredientele benefice pe care as putea sa le aplic in locul acestor filtre care sunt inutile pe timpul noptii?

    • Draga Rox,

      Cand vine vorba despre produsele cosmetice criteriul ambalajului este pe primul loc, apoi urmeaza lipsa iritantilor. De fapt acestea doua sunt cele mai importante, mai apoi verificam daca produsul contine sau nu ingredientele de care avem nevoie pentru a obtine rezultatele dorite.

      Cu siguranta stii cum arata un suc de portocale dupa ce a stat pe masa timp de 2-3 ore. Ingredientele lui au suferit transformari generate de procesul de oxidare cauzat de oxigenul din aer si radiatiile solare din atmosfera (trec si prin geam si sunt prezente in atmosfera atata timp cat este lumina solara).

      Acelasi lucru se intampla si cu ingredientele ambalate in borcane, mai ales cele extrem de sensibile la lumina si aer cum este retinolul ce necesita ambalare cu totul speciala pentru a fi mentinut stabil pe perioada de valabilitate a produsului (intre 3 si 4 ani). Vitaminele, niacinamide, ingredientele reparatoare – toate trebuiesc protejate de lumina si aer in ambalaje corespunzatoare pentru ca atunci cand aplic produsul pe piele chiar sa beneficiez de efectele acestora.

      Uleiurile si unturile vegetale nu trec prin procesul de oxidare, acestea rancezesc in prezenta luminii si aerului. Pentru multe produse ce contin unturi nici nu se poate alege alt tip de ambalaj decat borcanul insa acesta trebuie sa fie opac. Termenul de valabilitate a unturilor este foarte scurt, multe dintre ele rancezesc dupa 6 luni de la data obtinerii.

      Este important sa nu uitam ca trebuie sa folosim o spatula curata si sa evitam introducere degetelor in borcane, indiferent cat de curate suntem pe maini. Desi unturile nu sunt afectate atat de mult comparativ cu produsele in baza de apa cum sunt de altfel majoritatea produselor cosmetice, introducerea degetelor in borcan poate duce la transfer de bacterii sau fungi in formula.

      Cand vine vorba de pielea noastra, alegerea unui produs cosmetic in borcan (cu exceptia de mai sus) nu ne ajuta sa economisim ci dimpotriva, irosim bani pe produse care nu ne ajuta pielea cu adevarat.

      Daca imi dai voie, voi raspunde si intrebarilor semiretorice, sper sa te ajute in alegerea produselor.

      Despre cremele de zi si cremele de seara am scris aici: http://pasagera.ro/crema-de-zi-crema-de-noapte.html. Crema are rolul de a hidrata si sunt multe persoane care au nevoie de hidratare cu o crema si apoi de aplicarea protectiei solare. Da, sunt mai multe creme fara protectie solara decat cu SPF pentru ca de hidratare omenirea stie dintotdeauna, iar despre cancerul de piele a aflat doar in ultimii 20 de ani.

      O intrebare logica, de ce oare mai exista creme la borcan daca nu sunt ok?. La fel de logica este si intrebarea – de ce mai exista junk food daca nu este ok?

      Pentru ca exista cerere – femeile cumpara cu ochii si cu nasul, iar borcanasul dragalas si mirosul placut sunt unelte de marketing la care au renuntat deja mai toti producatorii seriosi (unii inca mai insista cu parfumul, dar directia este de a renunta si la acesta). Din pacate acesti producatori seriosi despre care vorbesc sunt atat de putini 🙁

  6. Ma bucura ca sunt din ce in ce mai multe prezentari pe tema asta.

    Ati discutat si de alimentatia care hraneste pielea? Dar de problemele sufletesti care se exteriorizeaza prin eruptie la exterior?

    • Da, Corina a atins si aceste teme, ea este o persoana extrem de spirituala si ne-a vorbit si despre efectul starii de bine/rau asupra tenului.

  7. Nu sunt de acord cu faptul ca putem sintetiza suficienta vitamina D in orice conditii. Eu imi duc viata in birou sau in casa, sunt mai friguroasa de fel si singura piele expusa timp de multe luni din an este cea a fetei, pe care o cremuiesc mereu cu crema cu factor de protectie.

    Si m-am trezit cu o „frumusete” de osteopenie. Am luat timp de 6 luni vitamina D si acum mi-e cam teama sa repet analizele …

    • Marina,
      Nu putem sintetiza vitamina D in orice conditii, iar analizele nu ar trebui sa ne sperie ci dimpotriva, daca avem nevoie de suplimente pentru vitamina D trebuie sa stim acest lucru. Suplimentarea acestei vitamine este comuna, mai ales pentru oamenii care traiesc in nord, in zona mai putin insorite, insa indiferent de zona unde locuim trebuie sa nu uitam ca suntem diferiti si corpul nostru reactioneaza diferit.

  8. Felicitari pentru initiativa, am ascultat online fiecare cuvant al Corinei, pe care o vanez de fiecare data cand vine in Bucuresti. O admir enorm pt tot ce face, arata si este un om minunat. O singura obiectie daca se poate, inregistrarea este bruiata in multe parti de copii. Nu inteleg de ce s-a incurajat venirea la un seminar atat de interesant pt adulti si lung si obositor pt copii… inteleg mamele care vin cu bebelusi, pt ca nu poti pleca 4 ore de langa un bebelus, insa vorbim de copii mari aici. Chiar si Corina a trebuit sa intervina la un moment dat, vizibil deranjata de chiotele care o acopereau. Pacat, greu de ascultat online.

  9. Felicitari pentru seminar! Am aflat multe lucruri interesante. Mi-as fi dorit insa sa aflu mai multe despre ingrijirea tenului cu tendinta spre cuperoza, dar o sa o abordez pe Corina direct sa ma ajute cu mai multe informatii despre acest subiect 🙂
    Multumesc!

  10. O ador si eu pe Corina…ador blog-ul ei.. Sfaturile ei a facut ca pielea mea sa arate mai bine. Mereu am avut probleme cu tenul.
    Keep doing the good work, Pasagera.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *