Cu copiii în trenul spre mare

Am decis cu oarecare rețineri să ducem copiii la mare cu trenul. Îmi aminteam cu groază de lungile drumuri către mare, în care făceam și 6 ore de la București la Constanța, cu stat în câmp, în călduri groaznice, claie peste grămadă pe culoare, leșinați pe bagaje în fum de țigară. Clar nu-i ăsta un peisaj ideal pentru doi copii mici, dar na, marea merită!

Din fericire, acum e ceva mai bine cu trenul Vacanța!

Am luat bilete online (de aici), a durat sub un minut să aleg trenurile și să plătesc cu cardul (aveam deja cont, mereu iau biletele online când merg cu trenul, durează foarte puțin să vă faceți cont). Am primit biletul pe email și l-am printat. Atenție, copiii sub 10 ani nu plătesc, dar nici nu au loc. Noi am luat loc și pentru copii, ca să fim siguri că stăm comod. Am făcut foarte bine, pentru că a fost aglomerat, mulți au călătorit în picioare sau așezați direct pe jos, printre scaune, pe culoar.

Noi, fiind patru, am ocupat locurile din jurul unei măsuțe, copiii au avut loc să stea și să se joace, bagajele (doi rucsaci burdușiți) au stat sus.

Problema a fost căldura. Deși trenul era nou, iar aerul condiționat era pornit (intra ceva briză pe sub geam), era dat la minimum, așa că practic putem spune că nu am avut deloc aer condiționat. Erau în tren undeva la 40 de grade, eram toți lac de sudoare, nu se putea deschide nici un geam nicăieri. Ne-am fiert!

La întors a fost ceva mai bine, în sensul că am murit de frig. Aerul condiționat a fost dat la maximum și când am ajuns în București, nu ne mai simțeam picioarele. 🙂

La dus am făcut 2 ore și jumătate, la întors două ore, am avut un tren InterRegio care nu a oprit deloc până la București! Patru locuri dus întors la clasa a doua au costat, cu reducerea la achiziționarea online, 400 de lei. La clasa 1 ar fi fost 600 de lei, noi am considerat că nu merită diferența.

Copiii s-au distrat, timpul a trecut foarte repede, am mâncat, ne-am jucat, eu am și citit un sfert de carte, a fost o idee foarte bună, fără stresul de a conduce cot la cot cu toți nebunii din trafic.

Toaleta a fost, desigur, impracticabilă, la dus era atât de plină de pipi care nu se scurgea nicăieri că Sofia mi-a zis, după ce a văzut ce era acolo:
– Mami, lasă că oricum transpir mult, o să fac pipi direct la pensiune.

Deci goliți vezicile înainte să vă urcați în tren.

Apropo de activități în tren, noi am avut cu noi următoarele:
1. Cărți pentru copii și adulți

De obicei preferăm cărțile mici, cum sunt acestea de la Editura DPH. Au povești simpatice, sunt compacte, cu copertă moale, și ușoare și costă doar 4 lei fiecare. Le găsiți AICI.

De data asta am avut cu noi seria Matei, de la editura Nemi, minunate! Fiecare carte costă 18 de lei, le găsiți pe toate aici.

 

2. Piese magnetice Playmags, pe care copiii le-au folosit pentru a-și construi în tren, după pofta inimii, case, drumuri, șine, garaje. Sunt foarte faine pentru că sunt solide, măricele, le poate apuca bine și Ivan, se prind în aproape orice poziție, sunt foarte versatile, colorate, se dărâmă cu zgomot și sunt interesante și pentru adulți.

Acasă Ivan se joacă cu trenul Playmags, iar Sofia construiește case pentru păpuși cu piesele. Găsiți Playmags doar la Kiddyshop AICI, trenul de exemplu are 20 de piese magnetice și costă 174 de lei.

 

3. Jetoanele cu jocuri de mașină, care merg foarte bine și în tren, sunt 50 de carduri cu tot felul de jocuri haioase, idei bune, nu te plictisești ore la rând, atât de bine ne-am distrat că au intrat în joc și alți colegi de călătorie din tren! Le super recomand, nu mai plecăm fără ele nicăieri! Costă 29 de lei și e cea mai bună invenție de joacă pentru călătorii! Le găsiți AICI.

De mâncare am avut pizza făcută în casă și plăcintă cu mere, iar la întors iaurt de băut și tot felul de crănțănele, deh, așa e când revii acasă, mănânci mai multe porcării, că nu e timp și loc de preparat și căutat healthy food. 🙂 Și multă multă apă!

A fost plăcut, mai facem!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

42 comentarii

  1. Cred ca este o moda mersul la mare cu trenul, ca am fot vazut pe FB astfel de experiente, dar nu vad rostul, mai ales pt distanta Bucuresti-Constanta – 225 de km.

    4 bilete dus-intors costa 400 lei, intr-un tren in care mori de cald sau frig si nu poti utiliza toaleta.
    Mai trebuie sa ajungi si la gara in timp util, cu bagajele dupa tine, cu taxiul sau transportul in comun iar la destinatie iar bagaje, iar taxi.

    Altfel, cu masina personala, 2 x 225 km x 7l/100km x 4.6 litru carburant = 145 lei
    Taxa pod Fetesti – 13 x 2 = 26 lei.

    „Stresul de a conduce” nu mi se pare un motiv bun sa platesc mai mult decat dublu fata de costurile cu masina personala, sa stau in frig sau cald, sau sa-mi explodeze vezica pana la destinatie.
    Este mult mai stresant sa conduci zi de zi in Bucuresti, decat sa mergi pana la Constanta pe autostrada. Daca vrei sa te feresti de toti nebunii, stai pe banda 1 si mergi cu 100 km/h in ritmul coloanelor de tiruri si nu o sa iti dea nimeni flashuri sa te dai la o parte.

    Trenul are un farmec al lui, dar cand esti elev/student fara bani si pleci cu gasca.
    De la o varsta incolo, mai ales sa pelc cu copilul dupa mine, am alte pretentii.

    • Aia a fost o excursie de o zi, sa zicem ca merge… Totusi, sa conduci dus-intors Bucuresti-Constanta in aceeasi zi, nu e chiar odihnitor. Plus ca, au vazut si copiii cum e cu trenul si parintii s-au relaxat putin, o data cu ei.
      Chiar in primul paragraf a scris ca e teroare sa duci copiii cu trenul.
      Daca stateau cateva zile, unde aveau nevoie de bagaje mai multe, mai mult ca sigur alegeau masina.

      Dar, cam astea sunt motivele pentru care si eu evit trenul. Asta e unul din motivele pentru care urasc ceea ce se intampla la noi si ma intreb cand nu vom mai fi o tara din lumea a treia. Un lucru atat de banal si confortabil, ca un tren, la noi e o corvoada scumpa.
      M-as muta oricand, in alt oras, daca am avea un CFR functional, cu trenuri adaptate lui 2017. As face naveta lejer, iar alea 1-2 ore zilnice, pe tren, le-as petrece citind si relaxandu-ma, in loc sa stau sa conduc.

      Oh… mai visez si eu…

    • Eu lucrez într-un domeniu a cărui profitabilitate se bazează pe „lupta” împotriva încălzirii globale. Pot să-ţi spun, neoficial şi în cunoştinţă de cauză, că e atââââââta manipulare legată de treaba asta ….

    • Daniel, te înțeleg f.bine.Plus că îmi pare rău să o zic, dar pe lângă faptul că românii fac atâtea lucruri pe de-a indoaselea, ( ba e cald de mori, ba îngheți, ba e ceva cu toaleta și e înfundată), mai sunt mereu atât de agitați, nervoși, ultra vocali, puși pe harță, încât…încerci uneori sa interacționezi minimal…( Nici cu mașina nu ești total scutit de stilul nostru tradițional, însă măcar temperatura ți-o reglezi și eviți mirosul pestilențial!)

    • De ce nu imi place mie cu trenul:

      – trebuie sa fiu la ora fixa.
      – am bagaje limitate (ca tot eu le car in si dinspre tren)
      – conditiile in Romania sunt mizere.
      – nu poate copilul sa stea comod – in masina in 99% din cazuri, in juma’ de ora de cand am plecat la drum deja sforaie in scaunul ei.
      – nu pot opri unde vreau eu
      – poate am parte de cine stie ce ciudati in vagon
      – prea cald/prea frig/prea mare jeg.

      Am circulat anu’ asta in Italia cu trenul spre Milano si a fost OK ca si conditii, dar tot nu ne-am simtit ca in masina personala.

      Cat priveste incalzirea globala … chiar acum respir cu nesat putoarea ce vine de la fabrica de anvelope Continental din Timisoara, la doar 1 km si ceva de noi. Si astia is preocupati de incalzirea globala … atat de mult, ca tot scot filtrele de pe furnale (sau cum s-or chema sursele alea de polulare ale lor).

      Daca nu is cu avionul (ca nu conduc chiar 3 zile, daca pot ajunge in 3 ore), prefer taraboanta personala 😀

  2. Trenul privat Softrans e muuuuuuult mai ieftin și la fel de rapid, face 2 ore 24 din Bucuresti pana în Constanța. Biletele se cumpără tot online sau direct în tren. E foarte curat, aer condiționat setat la o temperatura potrivita, tonomat cu cafea, lapte, tonomat cu sucuri sendvișuri, toatele foarte curate,mini biblioteca cu cărți puse la dispoziția calatorilor. Biletul dus e 40 lei de adult, copiii 3-12 ani plătesc 50% dacă vor loc.

    • Multumesc (multumim) de pont!! Am sa ma interesez si eu, ma bucur de optiunea aceasta!!

  3. De parca s-au dus pe banii vostri. Oamenii au vrut sa le ofere copiilor o experienta altfel,ce le faceti atat socoteala?

  4. Și eu mă gândeam să mergem cu trenul, nu neapărat la mare, dar să mergem undeva să vadă copilul ce este acela tren. Din fericire, am avut ocazia să călătorim în afară, când mergeam în vacanțe: luam trenul sau autobuzul sau metroul de la aeroport până unde aveam nevoie. Așa am împăcat și capra și varza. Am avut parte de condiții civilizate, bine că nu am dat peste toalete înfundate, că nu știu ce ieșea.

    Comentariul lui Georgi pare a fi scris de soțul meu și îi dau mare dreptate :))). Știu că Ioana spunea că mașina a fost în service și voiau musai la mare, deci trenul a fost una dintre opțiunile valabile. Dar, dacă verifici toate calculele și ai și mașină disponibilă, iese mult mai bine cu mașina. 🙂

    • http://www.softrans.ro ai 2 trenuri unul din Bucuresti spre Brasov si unul spre Constanta, rezervare online plata in tren sau plata cu cardul la ei pe site, scaune cu masuta, iti alegi locul tot online, preturi muuuuult mai mici si viteze la fel ca la Intercity. Cel spre Brasov nu mai arata super ca are niste ani in spate dar cel spre Constanta e foarte ok. Toalete perfect practicabile, tonomate cu cafea, ciocolata, ceai, aer conditionat ok si WI FI plus prize pentru incarcare tablete, telefoane etc. Cu placere. 🙂

  5. La ce infrastructura avem in Romania si la cum se misca CFR Calatori si ce conditii mizerie sunt. Mi-ar fi placut sa pot merge cu copiii sa inteleaga ca nu doar masina e singurul mijloc de transport la distanta. In plus de asta si preturile sunt peste asteptarile conditiilor oferte

    • trenurile catre mare se misca foarte bine, doua ore Bucuresti Constanta, altele fac 2 ore si jumatate. conditiile nu sunt mizere, adica sigur e ceva mai bine ca acum un deceniu, dar nici de vis nu e. pentru cei care nu au masina, e o varianta, decat sa stai acasa…

  6. Copiii sub 5 ani nu plătesc. Cei care au împlinit 5 ani plătesc, având reducere de 50%. Un bilet de adult costa 60 ron (din gara, nu online). Așadar, 150 ron doi adulți și doi copii (unul sub 5 ani) si 2 ore pana la Constanța îmi pare o alegere buna. Noi am experimentat chiar în aceasta săptămână. Și a meritat. Trenul de doua ore pleacă la ora 9 din București (rezonabilă ora pentru familiile care au copii) si ajunge la 11.05. Orele de întoarcere – 13 sau 19. E singurul tren pe care îl recomand. P.S. La întoarcere (duminica), autostrada era extrem de aglomerata, mai ales în zona de taxare (trenul trece pe lângă ea).

    • hey
      Lasa te rog o modalitate de contact pentru niste sfaturi . Vrem sa ne ducem cu bebe de 9 luni…

    • http://www.softrans.ro merita toti banii, descoperiti pe ruta Bucuresti – Brasov acum 4 ani dar intre timp au si spre Constanta. Merita fiecare leut. Preturi mai mici decat la CFR dar viteza ca a lor sau chiar mai mica. Atentie insa vara – n-am patit-o dar presupun ca se poate – caci infrastructura este aceeasi deci daca se decide sa se scada viteza din cauza liniilor dilatate…

  7. Eu am fost la munte in iarna cu trenul si am dat 80 de lei pe bilete(2 adulti si un copil,controlorul nu a vrut sa ne ia bani pt copil deoarece nu era aglomerat si erau locuri libere),dus,pana la Predeal!Am mers cu un tren privat,softrans,iar conditiile au fost foarte bune,am rezervat locuri online,am platit in tren biletele,am avut locuri,toaletele sunt curate,iar in tren a fost foarte bine,nici nu stiu cand am ajuns!Nu a fost nevoie sa facem nimic extra cu copilul,nu s-a plictisit deloc,am vb,am ras si ….am ajuns,era sa ramanem in tren ca nu am realizat ca e gata!
    Acum am vazut ca softrans-ul a bagat si tren pt mare si tot atat costa:40lei dus pt o persoana,iar copii au reducere de 50%!
    Nu merita sa mergi cu CFR-ul,costa prea mult iar conditiile sunt groaznice!

    • daca nu luam locuri pentru copii, plateam jumatate, dar am fi calatorit cu ei in brate, ceea ce sigur n-ar fi fost in regula pentru nimeni…

    • Bucuresti pana in Predeal e doar 25 lei de adult si 12.5 lei copilul cu loc cu http://www.softrans.ro. Pana in Brasov doar 30 lei.
      Catre Constanta vad 40 lei de adult deci totalul : 240 lei pentru ceva ce v-a costat 400 lei.Ii folosesc de 4 ani dar doar pe ruta de Brasov caci ne place mai mult la munte. Conditii mai bune decat la intercity. Singurul dezavantaj este existenta unui singur tren la dus si unul singur la intors, daca nu coincide cu ora pe care si-a propus-o familia …intr-adevar nu e ok.
      Cont online, plata online cu cardul sau in tren pe baza rezervarii online la care iti poti alege si locurile tot asa sa ai masuta,prize pt laptop, wi- fi gratuit, conditii decente. Cel de Brasov are ceva ani si nu mai arata a nou, cel de Constanta doar vazut in gara era frumos foc. Toalete foarte ok, tonomate f ok, 1h 50 min parca pana in Sinaia.
      Am 3 copii, le plac mult excursiile de o zi pana la munte si inapoi.

    • Folosesc Softrans de ani de zile, nu stiu de unde anume ai luat trenul dar din Capitala/ Bucuresti este doar 25 lei dus catre Sinaia sau Predeal si creste la 30 lei pentru Brasov. Constanta vad pe site ca-i 40 lei.

  8. Adica 400+conditii neprielnice cu CFR si 240+conditii civilizate cu Softrans?
    De ce mai exista CFR in situatia asta?
    Ce frumoasa jucaria de construit – m-as juca si eu.

    • pai cred ca pentru ca lumea habar n-are ca exista si Softrans. Eu una nu stiam.

    • Platesti 50%din pretul biletului pt copil si are loc. Nu sta in brate. Eu am vrut sa ii plătesc bilet dar controlorul nu a vrut sa ne ia bani,a avut scaun :)))

    • posibil, online nu aveam posibilitatea asta, adica ori luam adult, ori copil (fara loc).

    • Eu am aflat COMPLET intamplator datorita unui articol din ADEVARUL de acum 4 ani cand se lansase. Am citit si explicatia preeturilor: atat Softrans sau orice alt operator privat – ceilalti au transport marfar – cat si CFR primesc aceleasi subvenitii de la stat pe km facut, dar CFR are muuuult mai multi angajati, salarii de platit etc. Softrans este firma romaneasca iar cele 2 trenuri sunt facute la fabrica lor din Craiova, cautati pe net informatii. Eu am mai scris de ei aici in trecut dar daca e doar comentariu nu prea ajuta. Oricum lumea a aflat de ei si …poate e mai bine sa ramana mai goale. Transportul bicicletelor sau schiurilor se face doar in vagonul nr 1 si parca era gratuit, acum nu mai stiu cum e dar scrie totul pe site.
      Doamnele si domnii conductori sunt niste draguti, dau bon pe loc daca se plateste direct in tren…amabili, zambitori..sincer conditii mai bune decat in alte tari. Atat cat o dura ne bucuram 🙂

  9. Iti recomand pentru calatoria viitoare Softrans. Desi este privat, este mai ieftin si iti ofera conditii de calatorie mai bune decat cfr-ul.

    Multumim de ponturi.

  10. Este foarte dragut ca ati ales sa calatoriti cu trenul. Timpul de parcurs distanta a fost cu siguranta mai scurt, totul mai ecologic, super bine. Insa chestiile care ii distreaza pe copii si fac zgomot cand se darama s-ar putea sa nu fie apreciate de toti colegii de vagon…Evident, nu-i vina lor 100% si cu exceptia unui drum de 10 ore Cluj Bucuresti in care un pusti de 3-4 ani a pus nervii tuturor pe moate cu jocurile lui, in general nu am avut experiente negative cu copii in tren:) (eu fiind calator fara copii personali).
    Astept cu interes momentul in care CFR va introduce vagoane cu ambianta Family, unde merg cei cu copii si se pot juca in voie sau grupurile de studenti si elevi etc si vagoane ZEN unde nici macar nu ai voie sa vorbesti la telefon si esti obligat sa il tii pe silentios, si sa vorbesti in soapta daca ai chef de vorbit, iar copii nu sunt primiti :), asa cum am vazut in Franta. Everybody happy 🙂 No hate, doar ca asa ar fi normal, sa ai dreptul la o calatorie cu trenul linistita :p

    • sa stii ca cea mai multa galagie acum, de exemplu, au facut-o o doamna care a vorbit la telefon si domnul care trecea printre scaune sa vanda chipsuri si bere. in rest, foarte decent, fara muzica tare, copiii au fost foarte linistiti, fara urlete sau rasete, chiar placut.

      da, subscriu si eu la ideea Olandei, vagoane de liniste (unde merg cei care doresc sa doarma, citeasca, lucreze), si vagoane pentru toata lumea, unde aia e, se mai aud rasete de copil. 🙂

    • Pai, dada, tocmai de aia am specificat si de vorbitul la telefon 🙂
      De domnul cu cosul de supermarket plin cu beri uitasem :))
      Exemplul meu cu copilul respectiv in tren Cluj Bucuresti a fost trist, in 12 ore de drum niciun joc nu l-a mai putut distra, saracul, topaia pe scaunele din spatele meu, lovea cu picioarele in spatar etc.
      De aia zic, in cazul asta varianta Family ar fi fost ideala 🙂
      Ca rasetele de copil nu ar deranja nici pe grinch-ul din mine, dar alergatul, urlatul, jucatul de-a arme imaginare care scot sunete de sabii laser si imprastie saliva in stropi peste scaun :))) nope, nunu 🙂

    • Doamne, voi chiar credeti ca trenul e mai „ecologic”? Merge cu vant? Nu emite noxe? Loool
      Hai sa desfiintam toate mijloacele de transport care nu sunt ecologice.

    • Viata e relativa, numerele se pot compara si da, trenul e mai ecologic decat o masina atunci cand calculam amprenta de CO2 pe fiecare calator/km parcurs. Evident ca exista caii si mai ecologici 🙂 dar nimeni din jur nu si-a luat martzoaga pt asta. Dar mergem mult mia mult pe jos de cand am discutat despre poluare.
      Imagineaza-ti cum era ca cei 150 de oameni din vagon sa treaca in masini si sa faca drumul cu masina. Noi ne amuzam acasa cu vizualizatul cum ar parca toti.

      Si noi favorizam trenul cand avem de ales. Mai bea si sotul un pahar de vin linistit, iar eu am rau de masina…

  11. Cartea lui Alain de Botton o astept si eu sa vina de la Bookster, saptamana asta. Sunt fan de cand nu era asa celebru si prolific 🙂

    • e buna, foarte foarte adevarat si enervant de la primul la ultimul cuvant. 🙂

  12. Și noi plănuim o călătorie cu trenul în weekend, spre o destinație mai răcoroasă. La noi sunt foarte apreciate cărțile cu abțibilduri, am pregătit vreo 4 pentru drum. Între timp mai caut și alte idei de jocuri pe care să le luăam cu noi. Ah, și nu putem pleca fără căteva trenulețe, care sunt marea pasiune a băiețelului meu.

  13. Buna, as vrea si eu o parere din partea ta relativ la cum imbracam copiii la plaja 🙂 Aici ma refer la copii peste 2 ani care stiu sa spuna daca au nevoie sa mearga la toaleta. Pe Ivan l-ai imbracat cu bluza si pantaloni din aceea cu protectie solara, cu slipi obisnuiti sau l-ai lasat dezbracat?

    Mersi mult

    • Buna. Copiii nostri poarta intotdeauna la plaja imbracaminte cu protectie UV (bluza cu maneca lunga si slipi tip boxer) si palarii in cap. Picioarele, fata, ceafa si palmele sunt date cu crema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *