E clar ca-i toamna

Am dat gata primul borcan de zacusca din peste, cea mai buna din lume. Am scos de la cuptor prima placinta din mere ionatan de la bunica.
Ciocolata nu-si mai lasa blana intre degetele mele.
Dimineata e inca intuneric in dormitor. Si racoare. Cei 10 cm din plapuma pina la halat imi par cursa infinita.
Nu mai ies din casa fara manusi.
Merg acasa curind sa vad cea mai rosie si portocalie padure dintre toate.
Alegem destinatia de revelion. In doi.
Ma simt obligata sa port ciorapi de plasa si pantofi inchisi la nunta.
Mutam plantele din balcon in dormitor, departe de frig si de dintii pisicii.
Ne intristam mai usor din cauza norilor de-afara (si uitam la fel de usor ca ne-am intristat).
Incepem tot felul de lucruri. (aici ar urma niste detalii pe care le tin pentru mine)

PS: Ca tot veni vorba de zacusca, stie cineva care-i faza cu fiertul in borcane, de se sigileaza capacele? Ne intrebam de dimineata ce se intimpla acolo inauntru de nu se strica marfa peste iarna si se intepenesc capacele. Recunosc, n-am facut niciodata zacusca. In schimb maninc cit pot de multa. Mai ales de peste, nu stiu daca am mai zis. 😀

Sa aveti weekend incapator!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

8 comentarii

  1. In legatura cu zacusca, nu sunt o specialista, dar pe scurt: nu se strica deoarece borcanele se sterilizeaa, prin fierbere se sterilizeaza si zacusca si, practic, nu ar mai avea ce sa se strice. Asta pe scurt, las gospodinele sa dea explicatii mai detaliate. La mine este primul an cand pun si eu borcanele cu diverse pt iarna. Castravetii si ardeii iuti (asta am gustat pana acum) au iesit buni, dar cu zacusca… inca nu am curaj, poate la anu 😀 Si daaaa! Se vede ca e toamna.. dar e frumos, imi plac razele reci de soare si frunzele galbene si cum se cuibareste pisoiul meu cand simte ca e racoare afara. Cred ca si Ciocolata face la fel, nu? 🙂 Tot nu-mi plac norii 😀 Sa aveti un weekend plin de soare!

  2. habar nu am 🙂 am facut si eu un compot, s-a acrit, l-am aruncat… apoi am aflat ca se fierbe pana si borcanul…

    muti florile? deja? sa le mut si eu?

    socrate inca lasa blana

    :*

  3. sfat in legatura cu zacusca 😀

    tot ce prepari pt iarna, trebuie sterilizat. pt ca se aduna microbi, acestia se inmultesc si de asta se acreste zacusca, compotul si absolut tot ce pui in borcan 🙂

    asa-zisa sterilizare consta in incalzirea zacustii inainte de a fi pusa in borcane. borcanele fierbinti se pastreaza la cald (le poti acoperi cu paturi) pana a doua zi, cand le fierbi intr-o oala mare cu apa :d

  4. ofer la schimb reţeta de pollo a la romana contra reţeta de zacuscă de peşte. nici măcar nu pot să-mi dau seama cam ce gust poate avea, dar sună al naibii de apetisant.

  5. Buna dimineata. Va multumesc pentru explicatii. Partea cu sterilizarea o intuisem, ce nu pricepeam eu e cum se creeaza presiune inauntru de se intepeneste capacul si tre sa "bagi aer" sa-l desfaci. 🙂
    Horia, nu stiu sa fac, stiu doar sa maninc :D. Se face numai prin partile moldovei, foarte putine gospodine mai stiu reteta, din pacate. Am facut cerere de furnizare reteta, imediat ti-o pun la dispozitie.

    • Cand continutul fierbinte din borcan se raceste, se contracteaza si creaza un spatiu de presiune mai mica decat in exteriorul borcanului. In efect, capacul borcanului este „supt” catre interior, rezultand intr-un borcan inchis perfect etans.

      Te citesc de o vreme… imi place cum scrii si imi dai de gandit. Ma bucur ca ai decis sa continui acum 13 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *