Gata! Ştiu! Asta trebuie să fie!

Duminica: ziua în care oamenii stau degeaba fără să se simtă prost din cauza asta.

Azi, duminică pentru tot restul lumii, noi am ieşit pe uşă la 6.30. Dimineaţa. Direcţia Munte.

15 (cinsprezece, să nu se interpreteze) ore mai tîrziu, am intrat înapoi în casă. Direcţia: Atac de cord.

Ne-a luat mai mult să urcăm cele trei etaje decît să ajungem de la Buşteni în Cotroceni. Îmi filează toţi muşchii. Dacă aş avea energie, aş plînge de oboseală. Nu ştiu cum o să ne rostogolim mîine jos din pat. Ce bine că nu mergem la muncă, putem sta inconştienţi în pat pînă vine poliţia să ne ridice după ce ne vor fi reclamat vecinii pe motiv că începem să mirosim dubios.

Două lucruri vreau să vă subliniez înainte de a leşina în mijlocul halatului meu gros de baie a cărui simplă atingere îmi pare o înghesuială cu menghina: 1. Trebuie că îmi place foarte mult de voi dacă în loc să rup salteaua de juma de oră, stau să aleg poze şi să vă povestesc revelaţia zilei. Şi 2. Revelaţia zilei: secretul vieţii eeeesteeee, sînteţi pregătiţi, da? bine, deci secretul esteeee: MÎNCAREA, fraţilor. Totul se reduce la mîncare bună. Its all about the goof food. All. Fiţi atenţi.

Ziua a început la ora 9, pe platoul Bucegi, cu primul semn:

Păi sigur, unde e relief tip Babe, eu zic că-s şi reţete bune din strămoşi, mîini dibace, talent la combinat făinuri.

Lapte proaspăt, ia priviţi cu ce subînţeles ne priveşte doamna furnizoare din centru:

Apă specială…

Care se culege bob cu bob dimineaţa de către fecioare goale care transportă între sîni apa asta fermecată către cuptoarele de piatră.

Imediat vezi un semn oficial care te asigură că ai înţeles bine metafora

Apoi nu mai trebuie decît nişte fructe proaspete

Un băţ cu care să amesteci treburile, mestecău sau făcăleţ cum îi zice pe la noi:

O spumă de oucufrişcăşizahăr

Ciuperci de aur dintre cele care cresc în balegi şi fac crema bună

Puţin entuziasm

O cutie de condimente puse în cutiuţe colorate acolo în vale

Si iată cum rezultă rapid prăjitură de munţi cu bezea de nor

Biscuiţi cu ciocolată sau alcazare cu nucă, răsfirate-n tavă

Colivă de jepi cu bomboană roşie moţ în vîrf

Si fericirea-i gata. Mai ales că indicaţiile-s simple: unde vezi albastru, acolo e bine. Mergi pe albastru. Albastru e Noul Roz.

Iar dacă oboseşti de-atîta gătit sau mîncat, te întinzi pe jos de-a latul drumului, că oricum nu trece nimeni pe-acolo în afară de tine.

Şi după ce te-ai îmbuibat cu tot binele ăsta, cobori din munte şi vezi asta.

Păi dacă nici de data asta n-am nimerit-o, mă las de prinţesie să mă fac bucătăreasă. Ia ziceţi, ce să vă gătească Tantioana?

25 Comments

 1. Dap, ai dreptate.

  PS: Unde aveti cheia de rezerva, sa nu va sparga politia usa cand incepeti sa mirositi?

  • Printesa Urbana

   O avem ascunsa bine, sub presul din fata usii de la intrare, pe exterior. 🙂

  • Printesa Urbana

   Nah, c-am scris! 🙂

 2. Multumesc ca iti place asa de mult de noi si soooorrry ca te doare asa tare. Recomand in incredere aspirina, vreo 2 tu si alte 2 Robo-sotul luate inainte de culcare si maine aveti o mica sansa sa va miscati normal. Testat.

  • Printesa Urbana

   Sintem circuitati. N-am luat aspirina aseara, am cazut lati. 😀

  • Ei, data viitoare o sa stii. Eu aplic reteta asta asa: inainte de efort 2 aspirine, dupa inca 2 (de obicei inainte de culcare). Asa am scapat de febra musculara dupa Zumba, care te chinuie un pic. Mai mult.

   Acum sper ca scurtcircuitarea sa se mai fi potolit si sa ramana doar plinul din suflet si starea aia de bine dupa un efort lung.

  • Printesa Urbana

   A fost bun. Si lung. Inteleg ca se gasesc si la noi la piata fragutele, nu tre sa urci in creierii muntilor sa le cumperi cu 8 lei cosuletu.

 3. Chiar ma miram ca nu mai vine nimic nou cu care sa imi delectez si eu papilele „vazatoare” 🙂 si iata. Asa da. Crezi ca se pot ajunge la astfel de escapade culinare si pe dealul lin din spatele casei pe care ajung cu bicicleta ? Nu crezi ? Nici eu 🙂 Dar sa stii ca o sa caut si eu rozul ala.

  Keep on this mod. Este bine pentru mine (si restul ?) si probabil ca si pentru tine !

  • Printesa Urbana

   Sigur ca se poate si pe dealul tau! Depinde numa de tine si de bicicleta! 🙂
   Incerc sa ma tin de mood, in ultima vreme pare sa mearga mai des!

 4. Inteleg ca sunteti inca lesinati :). O zi frumoasa, noi am fost prea rapusi dupa nunta din Poiana ca sa mai facem vitejii dintr-astea. Hei, trezirea, e o noua zi! E liber, deci dam drumul la aventura!

  • Printesa Urbana

   Am vazut nunta voastra, foarte elegant. Azi ne aventuram cel mult prin Centrul Vechi in cautare de ceva nou bun. 🙂

  • Printesa Urbana

   Nu+i rau pentru o zi de weekend dupa care urmeaza o zi libera. Daca azi trebuia sa merg la redactie, imi cadeau picioarele pe jos.

 5. Eh, pentru mine de ceva timp pe acolo e noul ,,la ai mei partea a doua” :). Nu chiar sus, dar in vale. Si de la geam vad muntele ala pe care ai fost tu ieri 🙂

  • Printesa Urbana

   Da băi, da să te uiti pe geam si sa fii pe el, acolo sus, sint doua chestiuni complet diferite. Nu ca sa stai in casa la ai vostri nu e misto.

 6. Da, asa este, secretul vietii este MISCAREA pentru ca viata inseamna miscare! Parintii si bunicii nostri si bunicii bunicilor nostri stiau acest secret si il practicau zi de zi. Este un secret care, incet, incet incepe sa se piarda. Cred ca cel mai bun lucru de facut dupa citirea acestei postari extraordinare este sa inchidem calculatorul si sa facem miscare.
  Revelatia ta raspunde si la o intrebare conexa cu care ma lupt de mult timp – Cum facem sa intelegem ca viata este afara? Cind eram mic stiam pe de rost raspunsul la intrebarea asta, acum simt cum raspunsul incepe sa-mi scape incet, incet printre degete.

 7. Andra

  Printesa, cand plecati in concedii mai lungi cum faceti cu Ciocolata? In 2 saptamani plec in concediu si nu stiu ce sa fac cu Doamna Pisica tomberoneza care ne-a cucerit sufletele!

 8. Liliana

  Ce frumoase metafore! Foarte inspirate. Cred ca aerul tare de munte te-a inspirat. Mie mi-ar place niste bezele de nori. Trebuie sa fie f dulci, dar foarte reci, nu crezi?

 9. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….ce frumoooooooooooooossssssss…da da da da da da daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…mancarea e raspunsul si marele rost zilnic…hehe…Minunate poze si minunata bula de aer pe care mi-ai dat-o. Multumesc!

  • Printesa Urbana

   Asa, da! 🙂
   Sa-ti fie de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *