Încercaţi să nu mă omorîţi, bine?

Pentru mine, purtatul centurii în maşină e unul dintre cele mai logice şi importante lucruri. Nu pot înţelege cum de nu vede toată lumea lucrurile la fel, cum se face că în secolul 21, în traficul nebun în care ne riscăm vieţile de 50 de ori la fiecare drum pînă la birou, încă mai sînt bizoni şi doamne-bizon care nu poartă centuri.

Ce motiv e suficient de bun să nu porţi centura? Că te deranjează la sîni? Că te sufocă? (deşi ea e mobilă, se reglează în funcţie de dimensiunile corpului pe care-l înconjoară, deci nu prea are cum să te apese nici măcar ca un sărut de zînă) Că îţi şifonează volanele cămăşii? Că nu te lasă să te apleci sub bord ori de cîte ori îţi scapi rujul printre pedale? Hai să fim serioşi. Orice om inteligent şi responsabil ar trebui nu doar să poarte centura de siguranţă, ci să-i şi îndemne pe cei care merg cu el în maşină să facă la fel. Inclusiv pe cei care stau pe bancheta din spate.

Eu nu mai am voie să mai port centura. Cică n-ar fi trebuit s-o port de acum vreo două luni, dar jur că nici nu mi-a trecut prin cap aşa o interdicţie. Acum înţeleg de ce, sigur, scopul principal e protecţia burţii. În caz de doamne-fereşte vreun accident, aş alege fără preget să-mi sparg capul şi nu burta.

Problema e că acum mi-e frică. Mă aşteaptă un drum de 1.000 de km pe E85, numit şi drumul morţii. Pe scaunul mortului nu vreau să stau. În spate e la fel de periculos fără centură. La volan nu voi putea sta mai mult de cîteva ore, mai ales că spaţiul şoferului în golf nu e prea generos.

Ieri am mers prima oară fără centură, de la doctor pînă la muncă. M-am simţit despuiată. Expusă. Singură pe lume. Goală puşcă şi unsă cu miere, apoi lăsată într-un ţarc plin de urşi carpatini. La fiecare frînă mi se părea că urmează să-mi iau zborul prin parbriz. Fiecare curbă mă răsturna de pe o parte pe alta. Nu ştiu ce-o să mă fac. Centurile pentru gravide pe care le-am tot văzut pe net nu sînt omologate şi nici prea safe nu arată.

Cu taxiul nu merg. Riscul să mă omoare vreun dement e şi mai mare, că ăştia toţi conduc ca nebunii, în plus, mersul cu taxiul presupune risc suplimentar de intoxicare cu fum de ţigară, plus expunere la manele şi lecţii de viaţă atît de stupide că nici amuzante nu-s.

Să merg cu autobuzul nu prea pot, întîi pentru că încă am nas de ogar, şi cantitatea de izuri de naftaline şi subţiori e uriaşă, al doilea pentru că ar trebui să schimb două trolee şi-un tramvai ca să ajung la redacţie, şi al treilea că nu prea pot sta în picioare mult, iar de cedat scaunul la gravidă nu se pune problema în acest oraş (mi s-a întîmplat nu doar să nu fiu lăsată în faţă la toaletă, de exemplu, deşi nu cerusem asta, doar aşteptam cuminte la rînd, ci să-mi şi aud că „păi ce, e vina mea că eşti gravidă? acu stai şi rabdă”. Îmi venea să-i zic „bine că tu te-ai născut dintr-o băşică de porc, nu dintr-o burtă de gravidă pentru care nimeni în afară de maica-ta n-a fost de vină”, da’ n-am zis nimic, i-am admirat vuitonul atîrnat pe antebraţ şi-am aşteptat să vorbească ea de pe veceu 8 minute cu maică-sa)

Aşa că pot fie să merg pe jos la birou, ceea ce se va dovedi dificil după ce cade zăpada, că-s vreo 5 km, fie să stau acasă. Ceea ce se va dovedi dificil pentru activitatea mea zilnică la revistă.

Sau pot să conduc în continuare aşa, fără centură, toată goală şi complet lipsită de apărare, şi să mă rog să nu mă omoare nimeni.

PS: Purtaţi centura, oameni buni, nepurtatul centurii nu vă face deloc rebeli, independenţi, şmecheri, buni şoferi, interesanţi, ci doar inconştienţi şi, posibil, morţi înainte de vreme.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4239

59 comentarii

  1. Sunt absolut de acord cu tine! Problema e ca nu stiu cum o sa treci de iarna, nevoita fiind sa conduci…Nu exista posibilitatea de a lucra de acasa, macar o perioada, pana trec nametii?

    • Monica, nu prea, mai ales ca pina trec nametii, vine vremea sa nasc, si ce-am rezolvat?

  2. La cum ai pus problema, m-ai lasat fara cuvinte… 🙁 Si nu se pune problema ca n-ai avea dreptate!
    Te-ai simti mai putin „despuiata” daca ai merge cu sotul la servici, chiar daca stai pe scaunul din dreapta, fara centura? Poate cel putin sprijinul emotional oferit iti va fi de ajutor 😀
    O sarcina usoara! :*

    • Sotu merge la serviciu cu metroul. Plus ca avem ore foarte diferite de pornire, el incepe la 9 fix, eu incep uneori la 8 juma, alteori la 11, depinde cum am treaba…
      Multumesc, Ioana!

  3. ne-am gandit sa o duc eu la munca, dar in afara de faptul ca programele noastre nu coincid, nu cred ca asta ar rezolva ceva; probabilitatea sa se intample un accident este exact la fel indiferent cine conduce (nu sunt eu mai destept la volan, deci mai putin expus la accidente) si in afara de asta orice loc din masina e periculos, nu doar cel de la volan. de fapt, cred ca ala e cel mai putin periculos, pentru ca intr-o anumita masura mai atenuezi din impact cu mainile.
    deci asta e, va trebui sa mearga fara centura.

  4. Pot sa te intreb de ce anume ti-a fost interzis sa porti centura? Sunt insarcinata in 24 de saptamani si m-a pus pe ganduri articolul tau…

    • E foarte simplu, Lorinne. In caz de impact major, corpul tau e impins in centura cu o forta de 4-5 tone, burta iti va fi zdrobita instantaneu, pentru ca toata presiunea e pe burta si pe piept. Fereasca Dumnezeu!

    • si un pic de fizica: forta (de apasare) este egala cu masa inmultita cu acceleratia.
      masa = 60kg, acceleratia este variatia vitezei de la 60kmph la 0kmph in cateva sute de milisecunde (cat dureaza impactul), deci forta rezultata cu care corpul apasa pe centura este oriunde in intervalul 3 tone – 10 tone

      adica e ca si cum pe burta ai purta timp de 0.1 secunde greutatea aia

  5. o colega de birou si ea insarcinata si sofer poarta centura doar pe partea oblica (de la umar pana deasupra burtii). se procedeaza astfel: se pune centura pe scaunul gol si se introduce gravida pe sub centura prinsa, ca sa o protejeze partea oblica a centurii. of, sper ca m-am facut inteleasa.

    • Mda, numai ca daca centura nu e purtata corect, nici nu functioneaza corect, adica in caz de impact, nu se tensioneaza. Deci e degeaba.

    • nu stiu ce sa zic despre purtarea centurii pe jumatate. ma gandesc ca centura trebuie purtata asa cum a fost proiectata, altfel nu isi face treaba. daca era ok sa fie doar jumatate de centura, atunci toate masinile ar fi avut doar partea superioara a centurii, ca e mai simplu.

      eu nu sunt specialist in mecanica accidentelor, dar ma gandesc ca in caz de impact frontal partea de jos a corpului va aluneca in fata iar partea de sus va ramane blocata, ceea ce inseamna ca jumatatea aia de centura se va deplasa in sus fata de corp si e posibil sa ajunga in dreptul gatului sau fetei, care sunt parti mult mai slabe ale corpului. eu zic ca mori sigur.

      pana nu vad un studiu care sa-mi spuna ca e ok sa porti centura pe jumatate eu prefer sa nu o port deloc.

    • Nu e vorba ca pe jumatate e mai bine decat complet, doar ca poate fi o solutie de compromis in aceasta situatie. nu se tensioneaza sus la impact?

    • eu pana am nascut am purtat-o pe jumate! si ii atrageau atentia politistii sotului ca nu mai sunt obligata sa port centura:))

    • Asa o port si eu de vreo 2 luni, desi la 6 luni jumate burta e inca destul de mica. Sotul meu cel simpatic a fost cu ideea 🙂
      Dar mare atentie la copii,ei sunt atat de expusi riscurilor!

  6. Peste tot se spune ca e mult mai mare riscul ca bebe din burta sa pateasca ceva din cauza ca mama fara centura sufera rani grave in timpul accidentului, decat posibilitatea ca bebe insusi sa fie ranit, chiar si de o centura gen:
    http://imagenes.eurekakids.net/g/334520033/besafe-seat-belt-for-pregnant-women.jpg
    – nu e solutia perfecta (cred ca la asta te gandeai cand ai spus ca nu sunt omologate), dar macar e ceva.

    Eu nu as avea curajul sa risc intr-un oras cu trafic mare sau la drum lung, mai ales iarna… spartul capului (si atat) ar fi chiar un noroc la cat de idioti sunt majoritatea soferilor (cel putin in Ungaria), mai ales cei in masini imense si bine facute, care te pot face praf.
    Take a look: http://www.pregnancyseatbeltharness.com/ – eu stiu doua mamici care l-au folosit, foarte multumite; arata cam aiurea, esti fixata ca la parasuta, si sunt destul de scumpe, dar nu strang din nici o parte, nici cand burta e foarte mare, asa ca daca mergi mult cu masina, ar merita…

    • Am gasit una exact ca asta la 160 de lei, o sa ma duc sa o iau miine, multumesc, draga mea!

  7. Eu am purtat centura pana in ziua in care am nascut, dar o prindeam in partea de sus cu un carlig de rufe, mentinandu-i tensiunea normala, dar impiedicand-o sa se stranga prea mult. In caz de impact carligul ala ar fi zburat oricum de acolo (caz in care ajungem la discutia de cum te zdrobeste centura… I know…). Nu stiu cat de inteligenta a fost solutia, ca nu am avut nici un incident, dar fara nu am indraznit, mai ales ca in anul ala am facut jdemii de drumuri cu masina prin tara, in Bulgaria, in Grecia etc.

    • Da, nici eu nu pot merge fara, e clar. O sa cumpar miine una pt gravide si ma rog sa nu se intimple nimic.

  8. Scoate-ţi din cap că păţeşti ceva fără centură. Nu e ca şi când situaţia asta va dura o viaţă. Mai e puţin. Plus, în Bucureşti, prin oraş nu are ce să ţi se întâmple în traficul de la 8 dimineaţa, când mai mult stai decât mergi.
    Cât despre drumul ăla de 1000 km, poţi adopta soluţia lui Mo, care nu cred că zice rău. Şi, repet, depăşeşte frica, ăla e primul tău duşman. Hai, prinţesă, work with your mind here! E cam singura soluţie, zic eu…

    • Of, da, blonda mea draga, stii cumva si cum? ca din cite stiu eu, fricile astea se trateaza in ani de terapie, if ever. nu e ca si cum daca imi spun in capul meu de suficiente ori ca nu mi-e frica, nici c-o sa-mi mai fie…
      nu mi-am pierdut complet mintile, adica nu incerc sa controlez lucruri pe care nu le pot controla, dar incerc sa iau cea mai buna decizie. si asta se dovedeste foarte greu acum, cind trebuie sa decid si pentru o persoana care, pentru mine, e mai importanta decit tot restul persoanelor importante la un loc. 🙂 te imbratisez cu mare drag!

    • e numai unul spre piatra, si la o ora complet aiurea, face mult, ca la piatra nu e linie electrificata, si e destul de horror din cauza calatorilor… mai bine nu ma mai duc decit sa iau trenul.

  9. Romanii inteleg destul de greu importanta centurii indiferent cate campanii s-ar face, oricat de agresive ar fi ele.
    Interesanta ideea de centura pentru femeile insarcinate, foarte utile.
    Drum bun si fara peripetii!

  10. o idee usor mai costisitoare dar sigura: sa inchiriezi doar pentru acest drum o masina mai mare si solida, mai putin expusa primejdiilor.

    Alta idee: trenurile arata rezonabil in ultima vreme, mai greu cu toaleta la drum lung… sunt totusi multe vagoane si poate nu se imput chiar toate.

    • Trenurile spre Moldova sa nu se imputa? Nu, multumesc, mai bine ma duc pe jos si fac 5 saptamini decit sa merg cu trenul de moldova 6 ore. Mai ales ca merg al toaleta din 15 in 15 minute, adica un total de 24 de pipi-uri.

    • Ioana, 6 ore cu trenul iarna doar daca ai noroc. Daca cumva e zapada mai pui inca vreo 4 ore in plus, acum doi ani am facut fix 10 ore din Bucuresti pana la Piatra! Sarbatori cu bine!

  11. Mama, si eu si Mihai suntem cei mai mari fani ai centurii de siguranta!
    Cand urc in masina, automatismele mele sunt urmatoarele: blochez usile, bag cheia in contact, scot din viteza, pun centura de siguranta, pornesc.
    De vreo 2 zile circul si eu fara centura… si am acelasi sentiment de lipsa de orice fel de protectie… tare bine ai surprins starea: parca sunt naked!

    PS Eu in schimb nu pot sa nu te invidiez pentru drumul de 1000 km pe care ai voie sa il faci 🙁 Noi ne propusesem sa ne facem Craciunul la mama acasa, la vreo 300 km de Bucuresti, dar nu ma lasa doamna doctor sa merg atata cu masina asa ca ne vedem fortati sa ramanem legati de glia numita Bucuresti.

    • Mda, si pe mine ma sperie mersul cu masina pe distante lungi, dar prea s-au pus lucrurile in miscare acolo si prea ne asteapta lumea… ca asa as sta si eu acasa, of…
      Am primit salutarile burticesti prin Ciprian, azi! Le intorc cu drag!

  12. E85 e un drum OK, cu doua benzi: una pentru bizoni si una pentru celelalte vietuitoare ale pamantului – inclusiv caini, rate, gaste, vaci, oameni, cai…

    Curiozitate: 1.000 km dus-intors banuiesc… Altfel, dupa 1.000 km din Bucuresti pe E85 ajungi pe la ucrainieni.

    Deci, cu ce gand prin zona Sucevii?

    • Si carute, multe carute, care majoritatea intorc pe mijlocul drumului…
      La Suceava vizitam les parents du mari, dupa ce in prealabil vizitam ma mere, care e la Piatra Neamt.

  13. Credeam ca sunt singura care se simte dezbracata cand merge fara centura :)))) nici ai mei nu merg fara, dar am prieteni care refuza cu indarjire si nu reusesc sa ii conving…

  14. Eu la prima sarcina am fost exilata pe scaunul din spate din trim 2. Acum am scapat si am mers in dreapta, ba chiar am facut scoala de soferi si am luat permisul in saptamana in care am nascut. Duminica inainte sa plec la maternitate am condus prin oras. Am purtat mereu centura ca ma simteam dezbracata cum zici tu. Insa vezi ca am aflat abia acum ca exista niste centuri pt gravid.

    • dap, am gasit ceva similar aici la un magazin, o sa o cumpar chiar miine, multumesc!

  15. ma bag si eu in discutie: eu am mers cu centura in fata (tinuta la distanta de burta cu mana) pana in luna a sasea cand la o frana brusca a sotului din cauza unui bizon toata-toata greutatea mea mi-a apasat burta in partea de jos si m-a taiat scurt in tot abdomenul. asa ca am trecut in spate, nu am mai purtat centura si la o alta frana brusca prin luna a opta (frana similara cu cea dintai) abia daca m-am miscat pe bancheta unde ma tolanisem.
    in alta ordine de idei, pls discuta cu medicul tau daca te lasa sa pleci la un drum asa lung pt ca stiam ca nu se recomanda drum mai lung de 2 ore pt burtica din cauza trepidatiilor masinii care pot provoca dureri si contractii. eu am facut bucuresti-botosani in saptamana 13 si am stat in pat o saptamana pt ca nu ma puteam misca de dureri si sangerari.
    eventual arunca un ochi si pe varianta de a merge cu avionul la suceava daca e un avion decent ca model, fara trepidatii and stuff, ca e drumul mai scurt. zic si eu…

    • Mda, din pacate, e tirziu sa ma caut avion, miine la 9 plecam. Si e si piatra neamt ca destinatie, avem nevoie de masina. Sper sa fie bine. La pimul semn de disconfort, tragem pe dreapta, ne odihnim si retur. Dar cred c-o sa fie ok, acum o luna am fost la tg mures cu masina si a fost ok… Neplacut, dar ok. O sa conduc o parte din drum, restul o sa o stau in spate.
      Multumesc de feedback, i.!

  16. Si pe mine ma suprinde sfatul de a nu purta centura, eu am purtat-o pana in ultimul moment. Aici e o sursa babycenter in care am in general incredere http://www.babycenter.com/404_is-it-safe-to-use-a-seat-belt-during-pregnancy_7239.bc
    pentru mine nu s-ar pune problema in caz de accident (doamne fereste) de eu vs. burta, ma gandesc ca daca tie ti se intampla ceva, e grav si pentru bebe. Plus ca bebe e inconjurat de placenta si lichide si toate cele, care il protejeaza. Eu de ex am cazut de cateva ori cand aveam burtoiul, dar am fost asigurata ca fetele sunt destul de bine protejate acolo. Pe scurt, eu as purta centura.

    • Dap, am decis si eu sa port, in ciuda sfatului doctorului. Sper sa fie bine, nah…
      Ai cazut??? doamne, suna horror.

  17. Nu știu cine și de ce ți-a interzis să porți centura dar eu zic să te mai gîndești la asta. Eu am purtat centura și am condus mașina pînă cu o zi înainte să nasc, e drept că Sibiul nu e București în materie de trafic dar eram singurul șofer în familie și toate alea pe seama mea cădeau. Am purtat centura așa cum scrie în extrasul pe care ți-l lipesc aici (din http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Roadsafetyadvice/DG_4022064):
    „Wearing a seat belt while pregnant
    In an accident, a seat belt reduces the risk of injury to your unborn child by up to 70 per cent
    You must wear a seat belt if you’re pregnant, unless your doctor certifies that you’re exempt on medical grounds.
    You’ll need to take extra care adjusting your seat belt. You’ll be safer and more comfortable if you wear the:
    – diagonal strap between your breasts, moving it around the side of your bump
    – lap strap as low as possible across your hips and under your bump – if it goes over your belly button, it’s too high
    If you’re driving and need to make room for your bump, don’t put your seat where you can’t reach the clutch, brake and accelerator. This could affect your reaction times when driving. Check your mirrors are still in the right place as you move the seat.”
    Rămîne la latitudinea ta, eu n-aș merge 1000 km fără centură.

    • mda, problema e ca mie nu imi sta centura nici intre sini, nici sub burta, pentru ca sint mica. iar daca le tin cu miinile, nu mai pot conduce… hence the problem. 😀

  18. Draga mea printesa,
    centura de siguranta o poti purta pana la nastere, daca o folosesti corespunzator. temerea ta mi a adus aminte de o poveste pe care mi a spus o bunica mea: povestea drobului de sare, de Creanga. ti o recomand, poate te ajuta!

  19. Printesa draga,
    Se pare ca am ajuns un pic prea tarziu si tu esti deja pe drum, in caleasca fermecata. Il sustin putin pe Strefan in ideea cu drobul de sare. Nu putem trai cu tot felul de frici ascunse in san. Dar in acelasi timp inteleg cat de greu poate fi uneori sa scapi de o teama ce reuseste sa iti umbreasca bucuriile.

    Cat despre solutia problemei, eu am invatat la Medicina Legala ca cel mai sigur loc este pe bancheta din spate, in scaunul aflat pe diagonala cu soferul. E numit si scaunul bancherului 🙂 La impact victima e ridicata de pe scaun si se loveste cu fata de perna scaunului din fata. De obicei leziunile se regasesc la nivelul tibiilor si eventual antebratelor, daca ai proasta inspiratie sa te tii de scaunul din fata cu mainile intinse. Toracele si burtica sunt protejate, chiar si fara centura.
    Bine, la asta se adauga si faptul ca soferii „bancherilor” sunt platiti suficient de bine si antrenati ca la impact sa traga masina spre ei. Dar banuiesc ca robo-sotul ar face la fel, si fara un salariu gras.

    Scaunul soferului e considerat sigur pentru o persoana neinsarcinata. Daca e asezata corect in scaun (genunchii la 2-3 cm de bord, bratele flectate in asa fel incat daca ar fi intinse in fata volanul ar fi la nivelul incheieturii mana-antebrat, centura purtata corect-partea inferioara pe sold, nu pe burta, partea oblica pe umar, nu pe gat, plus tetiera corect fixata), la impact victima e ridicata din scaun si se loveste cu toracele si abdomenul superior de volan-ceea ce in cazul unei gravide nu mi se pare tocmai ok, pentru ca dupa luna a 6-a uterul e destul de ascensionat.

    Sper ca nu ti-am indus si mai multe temeri. M-am gandit ca eu daca as fi in locul tau as dori sa fiu informata.

    Sarbatori fericite tie si intregului regat si sper ca spiritul sarbatorilor sa reuseasca sa iti alunge orice teama si sa te ajute sa te concentrezi doar pe minunile care ti se intampla!

    • Statul in spate nu e o solutie pentru mine, pentru ca eu tre sa conduc, ca bani de sofer nu am… dar da, informatii interesante, multumesc, draga mea.
      o sa imi cumpar centura de gravida.

  20. Stii ca gandirea negativa este cea mai mare greseala a oamenilor?Mai bine te gandesti ca va fii bine si nu se va intampla nimic,decat sa fii asa pesimista si negativa,pentru ca te simti tu rau gandind asa.Eu nu port centura asa cum ar trebui purtata,ci o port cum a spus cineva mai sus,sau ceva in genul.Nu am mai auzit pana acum sa spuna vreun doctor sa nu porti centura DELOC,eventual s-au dat sfaturi despre cum sa o poata purta astfel incat sa fie in siguranta,dar,in acelasi timp sa nu afecteze burta.

  21. Ioana, exista niste extensoare pentru centura, speciale pentru femeile insarcinate. Le-am vazut la BabyExpo, la un stand cu scaune de masina ptr bebe (cu sistem IsoFix, super scumpe, macar dupa pret si-i gasesti). Erau unguri sau ardeleni, aveau un pic de accent. Nu stiu cat costa, nu-mi pot aminti cum se numea firma producatoare, pot doar sa-ti spun ca
    Parca ceva in genul asta: http://www.amazon.co.uk/Seat-Belt-Extension-330mm-13/dp/B001J0KOAG
    http://www.just4facts.com/travel/seat-belt-extenders-offer-comfort-and-safety-to-pregnant-women/
    http://hiphip.ro/products/extensie-pentru-body – se poate sa fie de la firma ManyMonths

  22. Acu’, nah, ma bag si eu in vorba ca musca in lapte, la spartul tirgului … nu stiu ce fel de masina ai tu, draga printesa, dar centurile de la masina mea sint prevazute cu un opritor pentru burtica, care se fixeaza in asa fel incit sa nu jeneze burtica, dar sa-ti pui centura corect. Ia fa-i un control detaliat masinii tale, nu se poate sa nu existe acel opritor. Sau poate nu stiai pina acum la ce foloseste. Si eu sint obsedata cu centura, asa ca am cautat sa inteleg pina in cele mai mici amanunte cum se foloseste si cum protejeaza. 🙂

    • nup, kia mea ceed nu are opritor d-asta, m-am uitat bine azi de la un capat la altul. nic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *