Filmele ce le-am mai văzut (a început prenatalul)

Să tragem aer în piept și să ne dăm părul după urechi ca să ni se vadă mai bine zîmbetul cel sincer, că prea ne-am învolburat din nou ieri și e păcat, că vorba ceea, tot nu mai putem schimba nimic. O să găsim la momentul potrivit soluția cea mai bună, ca de fiecare dată. Acum să uităm de legi nedrepte și despre filme să vorbim, că ele ne ajută să uităm de ale noastre și să ne preocupăm de ale altora, măcar pentru două ore.

Beginners. E despre dragoste. De părinte, de femeie, de cîine. Mi-a plăcut, nu doar pentru că e cu Ewan McGregor și Melanie Laurent (evreica blondă din Inglorious Basterds), plus Christopher Plummer (premiu Bafta pentru acest rol), cît pentru că personajele sînt, toate, duse cu capul. Iar din interacțiunea lor rezultă așa o poveste tristă, ca o poezie pe alocuri previzibilă și oarecum plictisitoare, dar hei, pînă la urmă așa e și viața, nu? Tatăl lui Oliver, bolnav de cancer în stadiu terminal, mărturisește imediat după moartea soției, la 75 de ani, că e gay, și-și ia un iubit tînăr cu care rupe cluburile. După moartea tatălui, Oliver o cunoaște pe Anna, actriță french terorizată de la distanță de un tată posesiv. Ce se întîmplă cu povestea lor aflați voi singurei, că e păcat să vă povestesc toată tărășenia.
(omul meu a adormit pe la jumate, ca să știți cu cine vă duceți la film)

J. Edgar. Un film despre omul care a fost directorul FBI vreme de aproape 50 de ani. Acuma, despre FBI clar vreau să aflu lucruri, e o instituție americană care-mi sare în ochi în aproape toate filmele americane. FBI e mereu corect, inspirat, rezolvă orice. Normal că vrei să afli cum s-a construit minunea federală. Bașca filmul e cu Leonardo DiCaprio, care tot face roluri extraordinare de ceva vreme, iar regia e semnată de domnul Clint Eastwood, care mi-a cîștigat respectul ca regizor acum cîțiva ani cu cu Gran Torino. Bon, înțelegeți deci de ce m-am dus la filmul ăsta cu așteptări mari. Regizor bun, actor principal bun, subiect tare, personaj și mai tare. E vina mea, recunosc. Mi-e clar că așteptările mari sînt, în 99% din cazuri, sursă de mari dezamăgiri. M-am plictisit. Într-un fel, e normal, pentru că marele J Edgar era un tip destul de anost, obsedat de reguli și de organizare, complet asexuat (deși cu evidente tendințe gay), inteligent, dar bine reprimat. Și filmul îi seamănă. Mă așteptam să aflu chestii despre FBI, despre investigații și cazuri. Ni se aruncă așa cîteva detalii, dar prea puține. Pînă la urmă, omul a construit un ditamai sistemul șantajînd toți președinții Statelor Unite pe care i-a prins în funcție, cărora le-a cerut fonduri și avantaje în schimbul nedivulgării de secrete dubioase, majoritatea sexuale. Știind toate astea, te aștepți la un soi de tensiune, jocuri de putere, răzbunări, replici. Eu nu prea le-am găsit. Nici atmosferă nu prea se țese. Și am mai avut o problemă: machiajul de îmbătrînire. Care o fi el nemaipomenit realizat, nu mă pricep, dar arată foarte dubios. Mi s-a întîmplat de multe ori să-mi dau seama că nu-s atentă la replici pentru că eram siderată de felul în care se mișca fața actorului sub masca de om bătrîn.

The Iron Lady. Da, încă un film biografic despre un personaj foarte puternic. În care m-a terminat psihic machiajul de îmbătrînire și dinții falși, montați ca s-o ajute pe Maryl Streep să semene cît mai bine cu Margaret Thatcher, deși eu una zic că nu era necesar să semene atît de bine fizic, nu e ca și cum 90% din public știe exact cum arată Doamna de fier. Recunosc că n-am văzut filmul pînă la capăt, pentru că m-am plictisit. N-oi fi fost eu în cea mai bună stare.

Și dacă tot a fost săptămîna filmelor biografice, am mers și la My week with Marilyn, mulțumesc Forum Film pentru invitație. Cum era de așteptat, cu totul alt registru decît J. Edgar și Iron Lady. Mai colorat, mai romanțat, cu detalii din cinematografia mijlocului de secol trecut, soundtrack bun. Michelle Williams e potrivită în rol, deși nu e nici pe departe la fel de frumoasă ca Marilyn, dar o joacă bine (chiar dacă eu una abia spre final i-am iertat și m-am obișnuit cu mica ei bărbie dublă). Povestea de dragoste cu celebrul deja Colin Clark, asistent de producție, nu e tocmai ce te aștepți să fie, dar filmul curge frumos, cînd te enervezi pe fițele și harfele de vedetă ale faimoasei blonde, cînd empatizezi cu ea și vrei s-o mîngîi pe cap. Una peste alta, un film plăcut. Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre mariajul ei cu Arthur Miller, dar pînă la urmă nu ăsta era subiectul filmului. Multe detalii și insighturi despre Marilyn, în sfîrșit un personaj cu care am empatizat fără efort.

Și-n aceeași seară cu Marilyn am văzut Albert Nobbs, un film despre o femeie care de la 14 ani pretinde că e bărbat pentru a se putea angaja ospătar într-un hotel în Anglia anilor 1850. Glenn Close face un rol minunat în rolul ospătarului placid, povestea e tristă, atmosfera e construită impecabil, mi-a plăcut foarte mult, a trecut într-o clipă.

Am încercat să văd și the Artist, dar n-am reușit, m-am plictisit după primele 20 de minute. O să mai încerc într-una dintre zilele astea și vă povestesc atunci.

Și gata. Prenatalul a debutat cu bine. Citesc, scriu și mă uit la filme. Nu prea dorm noaptea că mă chinuie acidul și fratele lui, refluxul, dar ziua încerc să mi-o umplu cît să n-o iau razna de pictiseală. Imediat ce se topesc nămeții, o să ies la vînătoare de vopseluri pentru copacul cu bufnițe, pornesc să vizitez alte viitoare mame blocate la domiciliu, să cumpăr protecții de pat, păturici și alte mici lucrușoare care ne-au mai rămas de luat.

Ah, da, și mîine merg să filmez la Prima TV pentru emisiunea Totul despre mame din 29 februarie. Its gonna be fun! (mai puțin drumul pînă în Pipera, dar nah, nimic nu e perfect)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

45 comentarii

  1. Din anumite puncte de vedere, concediul de creștere a copilului este cea mai mișto vacanță luuungă de pe lumea asta! Zic din anumite, pentru că, să ne-nțelegem, să crești un copil nu e un picnic (chiar în fiecare zi).

    Filme, cărți, plimbări – a few of my favourite things!

    Enjoy pe cît posibil, dat fiind frații petreuș flux-reflux, și zi-mi și mie te rog ce vopseluri veți folosi pentru copacul cu bufnițe – o să picturim și noi ceva, încă nu știu ce. Dacă nu e secret de stat, evident :))

    • Stai ca pina la concediul de crestere a copilului trebuie intii sa-l nasc. Mai e pina atunci! 😀
      Nu stiu ce vopseluri merg pe lavabil inchis la culoare, imediat ce aflu te anunt.

    • Of, cînd te aud povestind și te emoționezi că mai e puțin, mă apucă o nostalgie după vremurile celea… Trece timpul extrem de repede, deși știu că ție acum nu-ți pare așa :)) O să fii cu ea în brațe și o să-ți fie și dor de ea în găoace, în același timp hihi 🙂

      Mulțu că mă ții la curent cu vopselurile, dacă aflu și eu ceva între timp, zic (la Hornbach aveau un raion bine dotat de pictureli, cam scumpe însă)

  2. Si asa ceva recomandari interantionale pentru statul acasa nu ai? Eu nu sunt gravida, dar totusi sunt condamnata la statul acasa…si filme nu mai pot vedea..ma doare spatele de atat stat pe canapea, covor, scaun si altele 🙂

    • Aaaa, nu stiu zau ce se practica prin strainataturi. Poate un puzzle mare, in jurul caruia sa te invirti citeva saptamini?

  3. eu astept cu sufletul la gura sa vad The Iron Lady, imi place Meryl Streep, sper sa nu ma plictisesc, nici sa ma impiedic de dintii falsi si de machiaj, am vazut trailer-ul si mi-a parut interesant, si sunt si ahtiata dupa biografii de femei celebre, deci sper sa fie ok.
    bufnitele arata tare bine, sper sa-i placa micii printese, mi-as dori si eu asa ceva pe un perete, dar n-am prieteni pictori….
    in alta ordine de idei abia astept sa vad emisiunea de la prima tv, desi nu am vazut nici o emisiune de genul asta pana acum, dar daca e cu printese merge!

    deci concediul cel lung a debutat cu dreptu, nu?

    • Deocamdata nu ma pling, dar nah, a trecut abia o zi jumate din 65 (cit estimez pina la nastere). Emisiunea nush cum e, suna serios asa… om vedea miine.

  4. Desi rar mi se intampla, din lista de mai sus n-am vazut decat un singur film: „Beginners” – nu m-a impresionat cu nimic. Probabil in aceeasi nota, „J. Edgar” asteapta cuminte in intuneric.

  5. Ce bine ca ti-ai revenit din revolta de ieri:). Deci gud tu see Beginners si Albert Nobbs, restu pas lejer. Gran Torino mi-a placut si mie f mult.
    Hai ca-i bine cu statul acasa ca incepi sa reiei legatura cu viata de dincolo de work si mai afla si altii despre un film, o carte..
    Intrebare: pt copacul cu bufnite ai un sablon sau cum faci sa nu te enervezi ca nu iti place cum ai tras dunga la trunchi, par exemple?:)
    Enjoy le prenatal!

    • Inca nu stiu cum o sa fac cu copacul, nu, nu am nici un sablon, si asta din poza e doar asa, ilustrativ. O sa desenez intii pe hirtie (desi sint deloc talentata), apoi o sa decupez si o sa redesenez pe perete, probabil. Vedem, va tin la curent.

  6. Eu am vazut recent One Day cu Anne Hathaway si un actor englez, Jim Sturgess, o poveste de prietenie/dragoste ce se intinde pe 20 de ani. Mi-a placut tare si la sfarsit am plans vreo 10 min. 🙂 Poti sa incerci, e interesant, si actiunea se petrece in Scotia, Franta. Desi lumea a criticat-o putin pe Anne H. pt falsul accent englezesc.

    P.S. Desenul cu bufnite e ff dragut 🙂

  7. Ultimul film pe care l-am vazut a fost „Twinker Tailor SOldier Spy” care l-a inceput m-a cam adormit apoi un pic mi-a starnit interesul, insa de mult nu am mai vazut un film bun. Meryl Streep imi place mult, insa nu am vazut inca filmul si mi-as dori sa il vad pe acesta cat si pe Albert Nobbs.
    Am vazut cate premii si elogii a starns THE Artist, ina in ultima vreme nu am vazut mai nimic, la Madrid biletul e foarte scump (7 euro) si apoi eu nu am Bit Torent sau alte programe de descarcare, bad luck!

    • Copacelul asta e numai asa, de ilustratie. Al meu o sa fie altfel. Muult mai frumos, desigur.

  8. Daca imi permiti ti-as recomanda si eu 2 filme (in cazul in care nu le-ai vazut deja): 1.Moscova nu crede in lacrimi. 2.Falling in Love cu Robert De Niro si Meryl Streep. Vizionare placuta si bucura-te de aceasta perioada minunata din viata ta.

  9. Your Highness,

    Un pic off-topic (doar un pic, pentru ca ai adus si tu vorba de copacul cu bufnite), imi permit sa-ti dau o idee pentru substituirea actiunii de impodobire a peretelui: stickere decorative peronalizate (vezi de exemplu http://wallsticker.ro/ ). Eu i-am pus baiatului meu in camera stickere cu pisici, iti trimit ceva poze pe mail daca vrei) si arata formidabil. Avantaj: se aplica in max 20 min si, in caz de plictisire, se dezlipesc si se inlocuiesc cu altele, in functie de varsta/gusturi samd.
    Iti doresc un concediu plin de filme frumoase, carti palpitante si oameni deosebiti!
    Irina

    • Daaa, stiu de stickere, dar nu prea vreau. As vrea sa desenez eu cu minutele mele ceva, ceva ce o sa arate ca in capul meu, nu altfel.
      Multumesc pt urari si pont!

  10. Am vazut 7 filme din cele 9 nominalizate la Oscar anul asta. Cred ca The Artist o sa ia marele trofeu, dar nu pentru ca ar fi cel mai bun, ci pentru ca e un film pentru nostalgici, iar peste 80 % din membrii juriului sunt trecuti de 50 de ani.

    Eu as vota pentru The Help.

  11. Eu am ramas blocata la poza cu pomul cu bufinite si patutul din poza!
    V-ati luat patut din ala?!?!
    Daca da, va invidiez profund 😀

    • Nu bre. Pat o sa primesc imprumut de la prietena mea Dana, d-ala alb de la Ikea. Poza e asa, de ilustrat copacul. Care nici el nu va fi fix ca asta. Am vrut numa sa sugerez o atmosfera. Pentru care e ok sa ne invidiezi. 🙂

    • Las c-am auzit ca te-ai mutat la casa noua, nici la tine nu poa sa fie prea rau. Tre sa vin in vizita!

  12. Ce-am vazut si mi-a placut in ultimele saptamani: The life of David Gale, The vrais mesonges, Half Nelson si Perfect Sense. Am insa o lista kilometrica cu filme pe care vreau sa le vad, sunt curioasa daca o sa ajung vreodata sa o diminuez, pentru ca pentru fiecare film pe care il vad descopar inca vreo 10 care-mi starnesc curiozitatea. Pensia va fi cu ochelari, am asa o impresie!

    Mare spor la bufnite ciufulite!

    • Am vazut si eu Perfect Sense, placut, Vrais Mensonges m-a plictisit putin, pe celelalte nu le-am vazut, o sa le caut, multam de idei!

  13. Recomand film – „Eu sunt dragostea” – http://www.imdb.com/title/tt1226236/.
    Noi l-am vazut anul trecut si ne-a placut mult!

    Altceva nu-mi aduc aminte acum… Dar as vrea sa vad si eu Beginners si The Iron Lady.
    N-am ajuns la „Viata pestilor”, desi ne-am dorit… nu stiu daca am pierdut sau nu ceva.

    Copacul cu bufnite e dragalas (lovely & sweet), iar imaginea completa parca-mi face pofta sa-mi tin copilul in brate (sau in patutul de sub copac :)) ). Foarte frumos ca vrei sa-l pictezi cu mainile tale! Astept rezultatul! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *