Regina Maria: nouă controversă

LE: Răspunsul celor de la Regina Maria îl găsiți mai jos, spre finalul textului.

Nici n-am apucat să deschid bine ochii azi dimineață la ora 10 că toate inboxurile mele primiseră din cel puțin cinci surse diferite un link către o poveste despre o naștere acasă urmată de o urgență medicală tratată discutabil la Regina Maria. Povestea e aici.

Vă mulțumesc pentru grijă. E important să aflu ce se poate întîmpla, să fiu pregătită pentru orice, să știu ce să cer și la ce să fiu atentă.

Nu, n-o să reziliez contractul de naștere la Regina Maria pentru asta. Am luat o decizie informată, sînt încrezătoare c-o să fie bine. Nu, nu cred că singura diferența între mizeria pe care o înghiți la privat și cea pe care o înghiți la stat este că cea de la stat e gratis. Nu doar pentru că nu e, ci pentru că am stat o zi în camera vecină camerei de nașteri din Filantropia și mi-am jurat că n-o să aleg niciodată cu bună știință să îmi aduc fetița pe lume acolo. Sigur că asta nu înseamnă că nu sînt și femei care au născut minunat acolo. La fel cum doar pentru că eu n-aș naște acasă, nu înseamnă că le judec sau îmi permit să le cert pe femeile care aleg s-o facă. Ele nu aleg pentru copilul meu, nici eu pentru al lor. Mă gîndesc cu drag la toate femeile pe care le știu însărcinate, și-mi doresc pentru toate tot binele pe care mi-l doresc mie.

Da, și mie mi s-a părut tendențios textul pe alocuri, dar asta nu îl face mai puțin adevărat (plec de la premisa că doula Irina nu a exagerat detaliile doar pentru a-și susține cazul). Îmi pare rău pentru experiența neplăcută a celor doi părinți, bine că totul s-a terminat cu bine. Ideal ar fi ca PR-ul de la Regina Maria să-și folosească dreptul la replică și să explice ce s-a întîmplat acolo, de ce presiunea pentru reținerea copilului, de ce insistența pentru administrarea de lapte praf, de ce costul atît de mare pentru o cusătură și două zile de internare. Aș fi mai liniștită dacă aș afla și poziția lor.

Dar și dacă n-o s-o aflu, nu pot pune răul înainte. Lucruri neplăcute se întîmplă peste tot. Din păcate, sumele mari plătite pe factură (spre deosebire de altele, mai mici, dar tot mari, strecurate prin buzunare de halate) nu garantează o experiență a nașterii perfectă sau măcar confortabilă. Nici în România, nici altundeva. N-o să știu dacă am ales bine decît după ce voi fi trecut prin efectul deciziei mele. Nu pot pune răul înainte. Nu pot trăi încă două luni gîndindu-mă că un neonatolog îmi va chinui copilul cu proceduri inutile, că va trebui să lupt s-o țin cu mine, s-o alăptez, că va trebui să ma iau la trîntă cu specialiști care vor să se impună. Eu aleg să cred c-o să ne fie bine. Am încredere în mine, în el, în micuța de ea, în Dumnezeu dar și în specialiștii de la Regina Maria c-o să ne fie bine tuturor.

Să dea Dumnezeu să fi ales bine.

LE: Iată și mesajul pe care l-am primit acum cîteva minute de la Cristiana Vago, Marketing & PR Manager Regina Maria:

Draga Ioana,

In primul rand sa ma prezint. Sunt Cristiana Vago, lucrez la REGINA MARIA dar sunt in acelasi timp o mama care a adus pe lume un copil in aceasta maternitate.

Iti multumim pentru alegerea facuta si pentru suportul pe care ni l-ai aratat. Te asiguram ca o sa facem tot posibilul ca experienta nasterii sa fie cea mai frumoasa din viata ta, asa cum ne straduim pentru fiecare mamica in parte. Apoi, vrem sa-ti dam cateva detalii legate de cazul nasterii acasa.

In primul rand, credem ca este corect ca toate viitoarele mame sa stie ca nasterea acasa implica riscuri reale atat pentru mama cat si pentru copil, mai ales daca nu exista o infrastructura medicala de urgenta larg raspandita care sa actioneze si retroactiv si proactiv. De exemplu, in tari ca Olanda, este obligatia mamei sa anunte nasterea acasa, iar o ambulanta va fi la dispozitia ei pe tot parcursul, in imediata apropiere a locuintei.

Strict referitor la acest caz, tinem sa precizam si sa sublinem ca toate interventiile medicale atat pentru mama, cat si pentru copil au fost absolut necesare. Am putea sa ilustram aceasta necesitate medicala, insa nu putem face publica nici o informatie despre pacientii nostri fara acordul lor. De asemenea, internarea mamei era obligatia noastra, ca unitate medicala dar si ca responsabilitate medicala, si avem asigurarea directorului medical al maternitatii ca a indicat acest lucru din momentul in care a aflat detalii despre starea mamei. In plus, suntem de asemenea obligati prin lege sa anuntam autoritatile in cazul in care mama vine la maternitate fara copil, si responsabilitatea autoritatilor sa afle starea copilului.

Daca atitudinea personalului medical a parut refractara, acest lucru este legat de riscurile implicate de nasterea acasa, riscuri care pot pune in pericol viata mamei si a copilului. Apoi, suma platita de parinti a reprezentat cumulul interventiilor si materialelor medicale necesare in cele doua zile necesare pentru stabilizarea pacientei si copilului si externarea lor in afara oricarui pericol.

La final, te asiguram ca maternitatea REGINA MARIA face cele mai mari eforturi in a sustine o abordare cat mai naturala a nasterii, bazandu-ne foarte mult pe moasele care ajuta si sustin mamele in nasterea copiilor. Intr-adevar, mosele sunt asistate de medici specialisti, conform legii, insa de fiecare data avem usile deschise pentru orice moasa care vrea asiste nasterea unei mamici.

Daca tu consideri ca aceste informatii ajuta, poti oricand sa le postezi pe blogul tau sau sa le faci publice in alt fel.

Numai bine.

LE2: După ce-am citit toate comentariile de pe toate blogurile care-au scris despre povestea asta, după ce am citit și versiunea mamei în discuție și după ce-am dezbătut și cu doctorița mea întregul scenariu, concluzia mea e că cei de la Regina Maria și-au făcut treaba și atît. Nu știu dacă factura a fost prea mare sau nu, oricum înțeleg că nu banii sînt cea mai mare problemă, chiar dacă așa ar părea din titlul postului inițial. Cred că au procedat corect făcându-i chiuretaj (nici eu, dac-aș fi medic, n-aș lua de bună declarația că „placenta e întreagă la noi acasă în frigider, vă jur”), mai ales ca mama avea hemoglobina atît de mică, iar chiuretajul înțeleg că are scop hemostatic. Mi se pare absolut firesc ca au altertat autoritățile, cînd în clinică le-a venit o lăuză ruptă, fără copil, mi s-ar fi părut ciudat să nu controleze temeinic copilul (cum ar fi fost să se bazeze doar pe afirmațiile doulei, care n-are competențe medicale, că micuțul a mîncat și a dormit, deci e ok). Există legi și proceduri pe care părinții au decis să le ignore, dar pe care odată ajunși la spital (pentru că ceva a mers rău și mama putea să moară) au fost nevoiți să le respecte, iar asta le-a stricat experiența nașterii. Care da, din ce scrie mama, pare mai importantă decît viața ei sau a copilului.
Nu neg importanța unei moașe, dar nici ei n-o pot nega pe cea a unui medic ginecolog si a unui medic neonatolog, a aparaturii de monitorizare, a medicației și a întregului suport oferit de un spital. Care, întîmplător și conform propriei lor alegeri, a fost să fie unul privat. În concluzie, mă bucur că s-a terminat cu bine, și nu, nu cred că cei de la RM s-au purtat neprofesionist. Ba dimpotrivă.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4248

120 comentarii

  1. Oarecum off-topic, o singură dată am fost la Filantropia la un control acum cîțiva ani – nu eram însărcinată, m-am dus după o doctoriță recomandată, deci nu era nimic complicat, doar rutină. Femeia, nah, okay, dar spitalul… mi-am jurat că nu voi mai călca vreodată pe acolo și pînă acum m-am ținut de cuvînt. Oribil loc.

    • Intre timp au renovat spitalul, insa oamenii si procedurile nu le poate da nimeni cu lavabil, sa le prezinte ca noi…

    • Prima oara cand am fost la ginecolog la 21 an fix dupa ‘marele moment’ am fost sa ma asigur ca totul este ok. Am mers la Sanador, presupunand ca dai un ban dar esti tratat omeneste.Nu spun ca la toate Sanadorurile ar fi rau, dar doctorita aceea mi-a lasat un gust amar. M-a consultat intr-o camera ‘separata’,usa fiind deschisa catre biroul ei unde mai discuta intre timp cu alte 2 asistente si un doctor care a intrase. Vorbea rastit cu mine si la sfarsit nu mi-a zis nimic, a trebuit eu sa o intreb daca a constatat ceva.Raspunsul a fost ‘Daca nu am zis ceva inseamna ca nu e nimic,daca nu ma crezi mai poti plati 200ron si iti face inca o ecografie’. A doua oara mi-am luat inima in dinti si am mers la Filantropia unde am nimerit o doama doctor foarte amabila in partea renovata a spitalului, problema care m-a urmarit si acolo a fost lipsa intimitatii, nu e ca si cum sunt obisnuita sa stau toata ziua in pozitia aceea de fata cu straini, de aceea eu spun ca la o nastere cred ca este foarte important sa ai intimitate si incredere in personalul medical.

    • Ioana, eu am fost internata la Filantropia pentru o operatie in iunie 2011 si, desi ma internasem cu cele mai negre ganduri despre ce urma sa-mi rezerve experienta medicala intr-un spital de stat, mi s-au contrazis asteptarile: a fost ok, s-au purtat frumos, mai bine decat as fi putut sa sper (am mai fost inainte in vizita la maternitatile Caritas, Bucur si Giulesti si mi se pareau desprinse dintr-un film de groaza!). Acum, stau cumva in dubiu, fiindca ma decisesem deja sa nasc la Filantropia cand o fi sa fie: poti, te rog, sa explici de ce zici ca n-ai vrea vreodata sa mai intri acolo, dupa ce ai fost langa sala de nasteri? As vrea sa stiu dinainte la ce sa ma astept. Multumesc!

    • Nu prea-mi face placere sa-mi aduc aminte de ziua cu pricina, dar, pe scurt:statul pe holuri ore bune in aglomeratie pentru internare, cearceafurile patate (curate, dar patate) si gaurite, mirosul de boala, toaletele murdare, fara colac la wc, fara apa calda si fara hirtie igienica, urletele care se auzeau pe tot etajul din sala de nasteri si de cea de chiuretaje, medicii si asistentele care mi-au vorbit ca unei vite care nici sa inteleaga romaneste nu stie, stresul de a strecura bancnote in toate buzunarele (desi eram drogata bine) ca sa le cistig bunavointa, instrumentarul vechi…

    • Buna, Eu am niste probleme cu Regina Maria legate in mod special de lipsa de transparenta a costurilor. Eu sunt foarte dezamagita de preturile lor foarte mari, de felul in care isi trateaza clientii si de faptul ca pe ocolite incearca sa scoata cat mai multi bani de la clienti.
      Incerc sa discut cu persoana care se ocupa de abonamentele firmei unde lucrez, insa nu prea mi se pare ca stie sa imi raspunda, O data imi spune ceva, o data altceva. Cu mult drag te rog din suflet, daca se poate sa imi dai o adresa de e-mail a persoanei care se ocupa de PR sau orice alta persoana de contact, poate reusesc sa discut cu altcineva.
      Multumesc mult

    • Sunt foarte dezamagita de maternitatea din Bucuresti a clinicii Regina Maria.
      Am nascut de curand aici, personalul medical de fiecare data cand este chemat in rezerva intarzie foarte mult, este superficial si invoca ca sunt foarte aglomerati.
      Mirosul in spital lasa de dorit, in rezerva in care am fost cazata era un gandac pe tavan. Am chemat un angajat de la curatenie care mi-a spus ca nu poate sa se urce sa ia gandacul si ca trebuie sa inchid geamul sa nu mai intre. Geamul are plasa pe unde a intrat gandacul? Chemati pe cineva de la paza sa ia gandacul :))). Ce treaba au una cu alta?
      Noi cei care credem in publicitatea pe care si- o fac si platim constiincios fiecare factura ce vina avem? Va rog evitati acesta retea de clinci !

    • La Regina Maria este o bataie de joc, batjocura. Am sunat la call center sa fac o programare, mi s-au luat datele personale, mi s-a comunicat data de programare dupa care cea de la call center a spus ca ea nu poate face programarea pentru ca se face doar printr-o cerere. Am facut o cerere, era dimineata, si am fost sunata abia pe la ora 18h. Mi s-a spus ca se poate doar cu plata, Regina Maria nu lucreaza cu casa de asigurari. Am zis ca renunt. Am fost sunata, din nou, a doua zi, de la call center de o proasta care, saraca de e, nici nu stia sa se exprime si repeta continuu „din pacate, din pacate, din pacate”…. Am intrebat-o daca se poate prin casa de asigurari, a zis ca da si apoi m-a intrebat ce servicii voiam. I-am spus imagistica, dupa care a raspuns ca, de fapt, pentru asta la Regina Maria nu sunt fonduri si trebuia sa astept 2-3 luni. BATAIE DE JOC!!!! chiar nici o autoritate de stat nu se sesizeaza sa vada hotia de la Regina Maria, ca nu mai poti beneficia de ingrijire medicala prin casa de asigurari si trebuie sa le platesti cu banul jos!!!!!

  2. sunt una din acele persoane care ti-a trimis materialul si m-am gandit bine inainte. Stiu, atat cat te cunosc, ca poti sa iei o decizie pentru tine dar e bine sa ai toate informatiile.
    mai stiu si ca o sa fie bine, nu pote fi altfel!
    de cateva zile vreau sa te mai intreb ceva: cum o s-o cheme?

    • Si-ti multumesc, Cristina, nu eram deloc ironica, sint recunoscatoare tuturor celor care-mi poarta de grija.
      Se va numi Sofia. 🙂

  3. Eu nu cred ca exista medici care fac proceduri medicale inutile pe un bebe. Cred ca cei de la RM au vrut sa se asigure ca cel mic era ok, mai ales ca nu se nascuse la ei. Era mai nasol zic eu daca nu faceau verificarile alea si mai tarziu apareau probleme. Atunci am fi aratat cu degetul spre ei ca de ce nu au verificat copilul la internare, nu?
    Cu pretul si eu sunt nelamurita…Ar merita o explicatie.
    A mea pice a fost tare chinuita in spital, cu branule si manute vinete de la ele. Dar nu m-am gandit niciodata sa critic medicii de acolo ca i-au facut tratament, desi mi-era extrem de mila de ea.

    • Da, e foarte posibil ca oamenii sa nu-si fi facut decit datoria. Eu am incredere in medici, in general.

    • Asa ma gandesc si eu. Copilul nu era nascut la ei, mama venise la ei cu probleme, deci mi se pare absolut normal sa vrea sa verifice si starea copilului, si nu sa se bazeze doar pe ce zice tatal (care pana la urma era prima oara cand vazuse un nou nascut si nu se stie daca stia exact la ce anume sa fie atent si ce ar trebui sa-l ingrijoreze sau nu…ca banuiesc ca starea de sanatate a copilului nu se rezuma la a-i numara degetele ca in filme :)) )
      Si da, daca apoi apareau probleme, sigur era vina lor ca nu au verificat copilul.
      Doar parerea mea….

  4. Dumnezeu e mare, bun si milostiv! Sunt sigura ca El ti-a trimis gandul cel bun atunci cand ai facut alegerea. Indiferent unde alege o mama sa nasca, e nevoie in primul rand de ajutor de sus. Maica Domnului sa vegheze asupra voastra si……cu o Sfanta Cruce si cu Dumnezeu inainte!!! ….si………va fi bine!

  5. Cat am fost gravida cu amandoi copiii gaseam numai povesti horor despre spitalul unde urma sa nasc si despre doctorita mea. La fel si despre oricare doctor sau spital despre care cautam informatii pe net, imposibil sa nu fie si un caz nefericit sau o experienta neplacuta, indiferent cat de celebru doctorul sau spitalul. E o experienta foarte personala, parerile impartasite tin de anumite imprejurari, care nu e musai sa se repete.
    Eu zic ca o sa fie bine !! Stiu, o intamplare din asta tot iti baga un acusor in inima, cat de mic acolo…Uof!

    • Da, ai dreptate… mereu e cite ceva care n-a mers uns. Nu se poate sa fie totul perfect de fiecare data.

  6. O controversa artificiala, daca ma intrebi pe mine… Ne place sa ne aprindem si sa cautam sfarsitul lumii in orice.

    Dar mai rau este ca, de multe ori, cei implicati direct gestioneaza prost incidentul. Vorba ta, o luare de pozitie a celor de la PR ar ajuta mult.

  7. Pretul cred ca e dat de „nastere” . Au taxat-o cum ca ar fi nascut la ei. Eu una nu as plati si i-as da si in judecata. Si stiti de ce? Pentru ca eu am dreptul ca pacient si ca parinte sa REFUZ orice interventie asupra copilului meu. Sau a mea. Si ei au OBLIGATIA de a intreba inainte de a face orice copilului meu. Asa zice legea.
    Eu cred ca atitudinea descrisa de Irina acolo este corecta, chiar daca, din pacate, e la Regina Maria. Tot in Romania e, si doamnele asistente cu „douaj” de ani experienta eu cred ca se poarta la fel oriunde s-ar duce.
    Pot sa inteleg ca medicii si asistentii din Romania nu au incredere ca femeia poate naste pui vii pe care sa-i hraneasca cu lapte…de una singura. De capul ei asa…Pot sa ii inteleg ca le judeca si ca le trateaza de sus. Ce nu inteleg este cum isi permit sa faca proceduri asupra pacientilor fara sa ii intrebe, sau chiar cand pacientii spun nu. A, pai isi permit pentru ca in Romania nu exista consecinte. Nu ii da nimeni in judecata si nu intra la puscarie. In alte tari esti pus sa semnezi si daca vrei sa ti se dea o cana cu apa intr-un spital 🙂
    Controversa nici nu exista. Ei fac ce vor ei. Punct. Oriunde ar fi. Pacientul are dreptul sa taca din gura.

    • Nu cred ca e asa, Alexandra, refuz sa cred. Mie mi s-a spus altceva la Regina Maria. Ramine sa vad de una singura daca m-au mintit sau nu. Pina atunci, aleg sa cred ca mi-au spus adevarul si ca daca eu sa aleg sa nu ii dea lapte praf, n-or sa-i dea. Nu, nu pot pleca de la premisa ca platesc atitia bani ca sa nu contez. Nu de data asta.

    • Si Anaid a primit lapte praf la Filantropia. Dar cand am ajuns acasa i-am dat doar san. A fost ok. Mai mult, nu a mancat nimic din biberon decat lapte – la 7 luni nu a mai vrut san, dar deja manca fructe si piure de legume….
      daca primeste o portie de lapte in prima zi nu inseamna ca nu va mai lua san in veci.

    • E adevarat, Cristina, nu cred ca un biberon de lapte compromite alaptatul. Dar daca biberonul ala e dat pe ascuns impotriva vointei mamei, atunci nah, mama are dreptul sa se supere si sa ceara explicatii, mai ales daca a platit 2000 de euro pentru un spital privat prietenos cu alaptatul la sin.

    • Eu nu am comentat situatia de la Regina Maria. Mi-ar placea sa aud si cealalta versiune. Nu-mi vine sa cred ca poate fi total adevarat.
      Legat de administrarea laptelui, daca nu te intreaba, atunci clar e o problema. Pana si la Filantropia sunt intrebate mamele. Mai mult, ne intrebau daca vrem sa ne trezeasca noaptea (mai ales in prima, dupa nastere) sau preferam sa ne odihnim si hranesc ele bebelusii.
      Nu cred ca trebuie sa facem o discutie legata de cost. Da, te astepti ca acolo unde platesti si aerul respirat sa te simti protejat, ingrijit. Dar medicul, cand depune juramantul, nu pomeneste nimic de bani ci doar de grija pentru pacient.

    • Eu nu am zis nimic despre alaptare. Ma refeream la trasul de copil fara acordul prealabil al apartinatorilor. E ilegal. Sunt convinsa ca acei oameni care lucreaza la stat si lucreaza si la privat nu au un buton cu care isi dau drumul la atitudine nepotrivita fata de pacienti. Doar ca la particular iau mai multi bani (si au alti sefi cu alte standarde) si isi tin gura. In cazul de fata, fiind ceva ce ei toti considera a fi MONSTRUOS, si anume o nastere acasa in liniste (nastere care in alte tari a ajuns sa fie total comuna)…n-au mai putut sa isi tina gura. Nici macar nu ma mira, de aia am zis ca nu e nici o controversa aici. Din toate scenariile posibile asta a fost unul bun.
      Asta nu inseamna ca sunt fatalista. Nicidecum. Insa stiu sigur ca in sistemul sanitar romanesc primeaza atitudinea „pacientul e un prost” orice ai face si oriunde ai fi. Sunt ferm convinsa ca daca te duci sa nasti cu contract la ei totul fa fi super. Am aceasta convingere! As alege oricand particularul in defavoarea statului din mii de motive. Insa bottom line e ca acolo sunt TOT AIA…cu aceeasi „scoala” si aceeasi atitudine fata de pacienti si fata de lucrurile naturale.
      La ora aceasta, chiar si cu acest episod, Regina Maria este probabil cel mai bun loc din aceasta tara mizerabila, in care sa nasti.

    • Mă bucur că știi „sigur ca in sistemul sanitar romanesc primeaza atitudinea “pacientul e un prost” orice ai face si oriunde ai fi.” Presupun că ți-a luat ceva timp să testezi toți doctorii. Și iau aproape personal replica, pentru că vreme de 2 ani am fost bolnavă. Rău. Și am umblat prin policlinici și spitale de mi-a ajuns. Și private și de stat. Da, am întâlnit și doctori mai puțin amabili, și doctori mai puțin pregătiți, dar cei mai mulți au fost niște profesioniști, în adevăratul sens al cuvântului, interesați, amabili, competenți (și asta nu doar la clinicile particulare). Și cea mai bună dovadă pentru asta e că acum, după doi ani de chin, sunt aproape vindecată.
      Nu susțin că toți doctorii sunt buni, dar afirmațiile gen „toți doctorii sunt o apă si-un pământ” nu fac cinste nimănui.

    • eu traiesc de vreo cativa ani buni prin „alte tari” si pot sa te asigur ca nasterea acasa nu e deloc comuna. acestea fiind zise, fiecare femeie alege pt ea si copilul ei.
      a, si doctorii chiar au scoala. de atitudine nu zic nimic, asta tine de om, dar scoala au toti.

    • Dragele mele, Eu am nascut primul copil acolo si nu m-a intrebat nimeni dc sa ii dea lapte praf.
      Problema mea nu a fost asta, eu am fost foarte multumita, insa atunci era inca Euroclinic. Din pacate, acum am o experienta urata cu Regina Maria, Pacat.

    • dar banii pe care ni i luati ,daca nu este totul ok inseamna ca aveti medici incapabili de fapt ar fi capabili daca in afara ab pe care il platim ,m ai vor si ceva la buzunar .eu di martie 2015 sint de fapt ma poarta pe drumuri cu fetita .merg la consult si control gratis ptr ca am ab, dar ce folos te trimit apoi la cei cu plata si stiti ceva atentie analizele care vi se fac nu sint reale am facut probe de coprocultura unde au iesit poz. am mers la alt laborator ,am platit si culmea erau negative .am auzit ca asistentele arunca probele de caca zicind ca nu treb sa miroase cacatii la toti .rusine si imi voi retrage abonament .oameni m ai bine platiti la stat macar aveti o siguranta .

    • mama trebuie sa fie de acord cu ce i se face ei sau copilului?de acord dar cand mama ajunge mai mult moarta decat vie la spital dupa ce a nascut cu aceasta doula irina care se pare ca nu stie nimic despre medicina atunci despre ce discutam?daca mama nu era de acord cu ce i se facea in spital trebuia sa ramana acasa si irina sa se duca la pompe funebre sa ii comande cele necesare!

    • sa iti traiasca sa te bucuri de bebe,ideea este ca atunci cand esti gravida nu e vorba numai de tine ci si de copil si orice mama isi doreste sa fie copilul bine si sa-l nasca in siguranta, daca copilul avea o problema ce facea acasa? aici nu mai e vorba de cum simtim ci de cum trebuie facut ca sa fie bine daca nu ii pasa de ea macar pentru copil, nu o judec ac a nascut acasa sincer e treaba ei dar mi se pare lipsa de educatie ca sa nu zic altfel sa arunci cu noroi in niste oameni care te-au ajutat. E clar ca avea nevoie de ajutor ca altfel nu ajungea acolo si daca asa cum zice doula ca i s-a facut chiuretaj chipurile chiar daca nu era nevoie putea semna in foaie si pleca pe propria raspundere si nu accepta, e clar ca styarea ei nu era prea buna. Sub 5 grame de hemoglobina la mobilizare poate sa faca stop cardio respirator si asta ti-o spun ca am avut un caz in familie, deci ea era la un pas de o tragedie si ii era bine copilului fara mama?si dc tot au ajutat-o de ce ii ponegresti?

  8. Subiectiv si exagerat, ma indoiesc de faptul ca personalul de acolo a avut altceva decat bune intentii! Si eu voi merge tot la ei, iar aceasta poveste nu ma face sa ma razgandesc. Ca mai toate persoanele care apartin unor grupuri restranse, elitiste si „iluminate” si acesti parinti sufera, mai mult chiar decat asistentele care vorbeau despre ei pe holuri, de o viziune limitata si extrema asupra lucrurilor, avand impresia ca doar ei detin adevarul absolut. Respect decizia lor, inteleg ca exista moduri alternative de a vedea lucrurile, dar cred ca e periculos atunci cand, fara a avea o pregatire academica, incercam sa fim proprii nostri medici.

  9. Eu mi-am dorit foarte mult sa nasc la Regina Maria. Si crede-ma ca am incercat sa gasesc un doctor cu care sa am acea „chimie
    „. Dupa 4 tentative esuate cu 4 doctori diferiti si dupa experiente foarte neplacute cu personalul de la receptie, de la vanzari (gen EI: „nu, oferta nu este asa…”, EU: „inseamna ca site-ul dvs si fluturasii de jos din clinica prezinta informatii gresite” etc etc ca intr-un final sa ajunga sa fie ca mine, iar explicatia suprema a fost ca „noua ni s-a facut trainig-ul inainte sa se printeze fluturasii” :-o), dar si cu doctorii care nu stiau ce contin pachetele de monitorizare sarcina pe trimestre sau efectiv nu stiau ca exista acest produs sau care pentru ca sarcina are mai putin de 8 saptamani nu considera necesar sa iti faca un istoric medical sau sa te intrebe despre conduita ta medicamentoasa si nu numai de cand ai ramas insarcinata!!! Am fost foarte dezamagita si in ciuda faptului ca aveam abonament la ei, am decis sa ma reorientez catre o alta clinica privata.
    Culmea culmilor e ca atunci cand deja aveam vreo 6 luni de sarcina m-a sunat cineva de la ei sa imi spuna ca „au observat ca am facut o ecografie de sarcina la ei (in ideea in care facusem nenumarate in incercarile mele de a gasi un doctor) si ar vrea sa stie daca nu ma intereseaza sa urmaresc sarcina la ei si sa nasc la ei”. Am explodat atunci la telefon, intr-un mod civlizat totusi, dar le-am spus tot ce aveam pe suflet si i-am spus si baiatului aluia (nevinovat de altfel) ca sper din tot sufletul ca a fost inregistrata convorbirea si ca va ajunge la cineva pentru care sa conteze un astfel de feedback venit de la un potential client/pacient.
    Nu am vrut sa te stresez in niciun fel cu comentariul meu si sunt convinsa ca nici nu o pot face, stiu ca esti multumita si ai incredere in ei, dar mi-am promis ca de fiecare data cand voi avea ocazia imi voi spune parerea despre ei bazata pe propria experienta.

    • Eu merg la ei de vreo 3 ani si, la citeva zile dupa ce am semnat contractul de nastere, m-a sunat o domnita de la vinzari sa ma intrebe daca nu m-ar interesa sa si nasc la ei. Pai zic, ba da, am si semnat, aaa zice n-am observat, nastere frumoasa. Deh, greu cu vinzarile, dar nu mi se pare atit de relevant cit sa ma suceasca.
      Si da, stiu, chimia cu doctorul e esentiala! La noi a mers bine si partea asta cu dr de la RM, stiu ca tu ai avut alt soi de interactiune cu ea.
      Lasa, noi sa fim sanatoase si sa nastem cu bine, restu-s detalii.

    • Oh da 🙂 Vorba ta! Noi sa fim sanatoase si sa ne aducem puii frumosi si sanatosi pe lume 🙂

      Cat despre nascutul in sine, poate scriem post nastere un articol pe blogul tau comparativ :)) Medlife vs Regina Maria :p

      Te pup si sa treaca cele 2 luni care au mai ramas cat mai usor 🙂

  10. Sunt total de acord cu ce a scris Alexandra Albu. Dr. cu care am nascut mi-a spus ca spitalul privat nu schimba atitudinea oamenilor, ei se vor purta tot asa cum stiu, de fapt asa cum au fost obisnuiti atatia ani. Poate doar de fatada, dar in cabinet in spatele tau vor face tot ce cred ei ca e mai bine pentru tine. Tu nu contezi :((. Eu am avut o nastere aproape fara interventii intr-un spital de stat, civilizat, deci se poate, daca si medicul te sustine.

    • Fatalismul asta nu-mi place si refuz sa-l practic. Nu cred ca daca un doctor spune ca la privat e la fel ca la stat inseamna ca asa si e. Eu am vazut altceva, din povestile spuse de atitea mame aici pe blog si prin alte parti reiese clar ca se poate si altfel. Eu sper ca la noi sa fie bine. Si n-o sa plec urechea la opiniile ca orice-ai face, totul e aiurea. Nu pot sa traiesc asa, sorry, nu eu.

  11. Cate guri, atatea pareri. Nicaieri nu e perfect, iar parerile si povestile difera intotdeuna de la o experinta la alta. Unii is mai norocosi si nu au complicatii, totul merge bine si atunci au o parere super buna. Altii is mai putin norocosi intr-un moment, se intampla o neplacere si atunci au o parere super rea. E importanta balanta, daca trage inspre opiniile bune atunci ai mai multe sansa sa fie ok. Dar cea mai importanta e atitudinea (pe care tu o ai), sa gandesti pozitiv si sa privesti partea plina a paharului. Te v-a ajuta fenomenal in clipele grele si minunate care urmeaza.
    Mult succes.

  12. eu nu am nascut, dar am fost la ginecolog. dincolo de profesionalism, eu am nevoie de un confort psihic, pe care mi-l da doar comportamentul oamenilor (medici, asistente). din aceste punct de vedere, nu spun ca la privat e mereu bine, dar e mai des. 🙂 si cum eu cred ca toate bolile isi au izvor in mansarda noastra…eu aleg sa tratez fiecare problema medicala cu un psihic bun. 🙂
    financiar ajungi tot pe acolo…

  13. Exact cum ai observat si tu, pe alocuri tendentios textul. Si eu cred ca doctorii s-au uitat la cuplul respectiv ca la OZN-uri, pentru ca nasterea acasa e o chestie de neconceput pentru unii. Pe urma, mai este o chestie pe care am observat ca o practica unii medici „te-ai tratat pana acum la cutare, te-ai consultat cu el, acum de ce mai vii la mine?” si, indiferent care au fost costurile despre care se vorbeste in textul respectiv, in momentul in care ei au fost cei care au soicitat asistenta medicala si au mers la spital, aia chiar aveau obligatia de a se asigura ca-i totul ok, nu s-o lase sa plece cu sututa, o perfuzie si apoi daca ceva chiar mergea rau, sa se trezeasca cu spitalul dat in judecata. Cum se mai poate dovedi ulterior a cui a fost vina ca s-a trezit cu nu stiu ce complicatie la tz zile de la nastere? Tanti aia care a scris povestea pare foarte sigura pe ea si dispusa sa se bata cu oricine pentru convingerile ei, si eventual sa bata pe oricine cu experienta ei… Parca totusi nu m-as lupta cu armata de doctori…
    Ref. la ce zice ea la „dovezi”, cea cu nr. 3, chiar nu inteleg de ce era datoria spitalului sa inregistreze nasterea copilului, din moment ce copilul s-a nascut acasa, in compania cucoanei, tatalui si pisicii (mama clar n-avea cum sa lipseasca). parca n-are logica: presupunand ca luza n-ar fi ajuns la spital, cine inregistra copilul? Nu pica cumva in ograda cucoanei? Chestii lumesti revoltatoare, birocratia…
    Nu iti mai face atatea probleme… daca e sa te iei dupa toata lumea, nu mai nasti nicaieri, nasterea de orice fel (naturala, cezariana etc) nu e buna, e naspa, traumatizanta, eventual astepti sa se inventeze copilul de supermarket: te hotarasti ca vrei un copil si te duci si-l iei d-acolo, de pe raft, brunet(a), cu ochi albastri… sau blond(a) cu ochii caprui, fara complicatii, noua luni de 2 in 1, dureri de sale, coaste si ficati.
    Eu zic ca toata povestea asta trebuie tratata ca un caz particular, ceea ce si este, de unde inteleg reticenta, mirarea si ingrijorarea alora din spital. Sincera sa fiu, si eu ma minunez de nasterea acasa ca de urs dansator, dar daca ei au considerat ca e ok, e treaba lor, nu a mea.

    • Bravo Veverito, n-as fi putut spune mai bine! Daca era cu like-uri, iti dadeam mai multe! 🙂 Si eu am nascut la Regina Maria si nu prea am multe lucruri sa le reprosez. Ma gandesc asa: daca nasterea acasa era un lucru absolut sigur, aceasta poveste nu s-ar mai fi scris…

    • De fapt, daca stau sa ma gandesc mai bine, e si penibil, si caraghios.
      Cum sa nu se fi gandit ca se poate rupe, si ca pentru ruptura aia e nevoie sa se duca la un spital unde trebuie sa spuna ca a nascut acasa? Naste in confortul si intimitatea casei proprii, dupa care suna la 112 si se duc cu tot cu moasa la spital, unde incepe un intreg balci. Mai mare balciul decat daca ar fi nascut in spital, dar daca asta fuse viziunea si au scapat din plan niste amanunte d-astea care tin de registraturi, docomente si tidule, asta-i. Niste temerari, pionieri… Bravo lor, data viitoare o sa stie mai bine ce au de facut dupa o nastere la domiciliu. Nu dau banii pentru o nastere in spital, in schimb dau aproape aceiasi bani pentru ingrijirile de dupa. Si mai au si abonament…
      Din cele povestite, eu inteleg ca n-au fost in stare sa spuna de la bun inceput ca a nascut acasa, ca sunt clienti ai spitalului, abonati ce-or fi fost ei (altfel nu-mi explic de ce i-au trimis aia de la spital politia si asistenta sociala la usa). parca toata nasterea asta ar fi fost o conspiratie 🙂
      Nu-mi explic de ce nu le-a trecut prin cap sa ia si copilul cu ei cata vreme copilul nu avea certificat de nastere, nu era inregistrat nicaieri samd, dar pacienta era lauza. Chiar nu s-au gandit ca n-o sa le faca nimeni statuie si poza la perete, in schimb o sa intrebe toata lumea de copil? Si asta-i suficient sa arunce cu galeata noroi in personalul din RM? De ce este suficient sa constate moasa aia ca a eliminat meconiu de doua ori, a supt nitel, a urlat nitel si se poate spune despre acel copil ca este perfect sanatos? Pentru ca avea un stetoscop spanzurat de urechi? Si cumva, din relatarea madamei (insinuarile ei), inteleg ca lauza statea linistita, n-avea chef de mers la spital, mai statea mult si bine cu poponeata ferfenita, dar daca nu aveau norocul sa-i asiste la nastere asa o tipa responsabila, cine stie ce s-ar fi intamplat. Gramada… ca alta vorba n-am. Si totusi, probabil ca si-au evaluat ei situatia de-au decis ca-i ok nasterea acasa, nu s-au speriat de drobul de sare de pe soba, dar daca se intampla ceva, ce faceau? Sau ce faceau la noi, mai ales daca o fi fost pe vremea asta blanda? A fost „la noroc”? Mi se pare mult, mult prea riscant, dar din nou, asta-i parerea mea, ei au considerat altfel, au procedat altfel, ignorand mentalitatea si toate celelalte aspecte ale unei nasteri acasa.
      Zic si eu: nu mai bine previi niste situatii nasoale si costisitoare (timp, bani, balamuc), decat sa stai si sa te miri cum de-ai putut cheltui atatia bani, si nu intelegi pe ce si de ce, cand raspunsul este simplu „pe sanatate”? Of course, e mai usor s-o dai pe doctorii ingusti la minte, cu pareri dintre cele mai obtuze (nastere acasa = ev mediu), rai, si care vor sa-ti goleasca portofelul in ograda lor. Naspa.

      Episodul cu chiuretajul, despre care chiuretaj, madama moasa (sau cum se numeste meseria madamei), decreteaza ca era inutil, doctorii aveau ochelari cu raze x, sau vedere direct in uterul lauzei, sau in frigiderul ei, sa stie ei ca n-a mai ramas nimic?
      Alta: nu zice ce s-a intamplat cu placenta. A aruncat-o la gunoi, in toaleta, a pastrat-o amintire? Ah, au pastrat-o in frigider. Si dupa aia? OMG, nu intelegeti gresit, nu ii judec, dar parca-s aerieni. N-au avut in vizor decat dorinta de-a li se naste pruncul in casa… Casa parinteasca.

      Ce sa mai, am recitit articolul ala si ma apuca rasul: vorbeste de starea de somnolenta a lauzei si tot spune ca era anormala. Zic si eu OMFG: sanatoasa tun fiind, dupa un travaliu de cateva ore, dupa expulzie, nastere naturala, se astepta sa sara femeia intr-un picior? Sa fie fresh si sa danseze?

      Una peste alta, eu cred ca ar fi scapat mult mai ieftin, si cu mult mai putin balci daca ar fi fost asistati si de un doctor, chiar daca apelau 112 la dilatatie 8 si aia ajungeau dupa ce s-a nascut copilul…

    • Mai e un mic amanunt care pe mine m-a socat din start: cum de viitorii parinti au contactat-o pe moasa abia cand au inceput contractiile. Sa inteleg ca voiau fara? Daca da, atunci mi se pare putin mai multa inconstienta la mijloc, dar na.. nu asta e discutia aici de fapt.

    • M-am cam lamurit: moasa a „intrat” pe fir varata de catre altcineva, cunostinta a parintilor, uite ca a si profitat la maxim din povestea asta, iar parintii… au Universul de partea lor. Nu prea au ei treaba cu chestiile astea care tin de profani. Sigur ca voiau fara, a spus si moasa, a spus si proaspata mamica intr-un articol catre care face cineva mai jos trimitere. Pentru ei a contat doar momentul nasterii, la altceva nici ca s-au gandit.

    • Da, sint multe lucruri ciudate in textul ei, si povestea cu streptococul si antibioticul care ar fi trebuit administrat in travaliu… In fine. A trecut.

    • In textul mamei? Sunt, dar de convingeri d-astea legate de spiritualitate, religie & divinitate, filosofie de viata si alte teorii, nu ba bag (iti dai seama cat ma pot intinde si cat as putea avea de comentat 🙂 ) Pe urma risc sa pic in pacat si sa-i etichetez, si chiar nu ma reprezinta.
      In textul moasei… Tine musai sa dea in cateva persoane de la RM cu care aparent are ea niste raci mai vechi, si daca tot s-a atarnat ca toarta de oala de cei doi tineri, a profitat de ocazie. Asta mi se pare f urat din partea ei, pt ca din ce spune proaspata mamica, ea si taticul nu au preocupari d-astea, ei s-au lasat in bataia vantului, purtati de emotii, de bucurie…

      Doar cateva persoane sunt de parere ca nici moasa asta n-a fost chiar ok, in rest, din povestea asta ea a picat cel mai bine, ca fiind responsabila, a salvat situatia si alte d-astea. I-adevarat ca daca nu era acolo, putea fi rau, dar pentru binele pe care l-a facut, a facut si ditamai balciul. Parerea mea e ca ea a indus ideea (si in mintea parintilor, si in mintea cititorilor ei) ca RM a abuzat, discriminat etc, etc. Pacat ca s-au limitat doar la mesajul pe care l-am citit la tine pe blog venit din partea PR-ului. Mie nu prea mi se pare normal ca oricine, oricand sa-si dea drumul la gura sau la taste si sa lanseze tot felul de acuze fara dovezi concrete, si sa le prezinte ca fiind adevarate. Sa zicem ca la RM chiar s-a umflat factura pe ici, pe colo, nu interzice nimeni nimanui sa-si dea cu parerea si sa se intrebe daca este posibil, sa ceara socoteala (desi ar trebui s-o faca pe cai oficiale, nu pe net, din vorbe), dar sa afirmi din pornire ca „au umflat, au abuzat, au taiat si spanzurat”, n-ar trebui sa scape netaxat.
      Si apoi, indiferent de convingerile ei privind alaptarea samd, cine naiba s-a gandit sa se bage peste un spital, ditamai organizatia, ca stie el/ ea mai bine cum se face? Tre’ sa fii si putin poet daca iti imaginezi ca provocand scandaluri este cea mai buna metoda de-a schimba mentalitati.

      Ma rog… nu ma mai intind ca iar scriu nuvele. Totusi, din textul mamei mi-a placut o idee: aia cu nasterile la tara. Mai, daca alea puteau sa nasca si nu mai faceau atata caz, mironoseala, mimozisme, si sensibilitati, acum s-a complicat ca dracu’ si cu nascutu’ si cu alaptatu’. Fara recomandarile nu stiu carei organizatii nu mai poti sa alaptezi ca nu faci bine… Numa’ vacile mai fata fara complicatii, ca noi ne-am fengshuit de tot 🙂

    • Perfect de acord cu comentariul veveritei! Am citit povestea si este expusa subiectiv, fara sa dea detalii referitoare la motivele pt care mama a fost internata 2 nopti doar pt o procedura medicala relativ simpla, motivele pr care s-a platit suma asta, pana la urma mama a stat internata aproape cat pt o nastere, mai putin nasterea propriu-zisa… Nici eu nu condamn preferintele altor mame, dar nici nu pot condamna asistentele ca barfeau situatia pe la colturi. Pe de alta parte, inteleg ca parintii erau pregatiti si pt planul B, adica la nevoie ar fi avut unde sa ceara ajutor medical in caz de urgenta, insa ulterior in povestire se intelege ca au aterizat oarecum fortat si intamplator la RM!
      Nu pot sa zic ca experienta mea la RM a fost nici pe departe la fel de exotica, insa de fel sunt un client foarte carcotas. Din cate imi amintesc, cei de la RM au fost foarte deschisi in a-mi satisface cererile si sa imi raspunda la intrebari si nelamuriri. Deci, desi sunt genul care ma „oparesc” repede, nu am avut motive, totul a fost la alegerea mea, de la tipul de nastere, alaptare, vaccinuri. Intr-adevar imi amintesc si eu faza cu hipoglicemia, dar in cazul fetitei mele era risc crescut, eu avand diabet gestational nedepistat la timp in sarcina. Dupa ce am nascut, eram stresata de subiect si de faptul ca fetita mea vomitase, iar dna neonatolog Sneichder a venit special sa imi explice si sa ma linisteasca. Asistentele imi aduceau copilul des, ca sa il pun la san, desi nu aveam lactatia declansata, dar veneau si noaptea sa mi-l aduca ca sa insist cu alaptatul. Doctorita mea Mihailescu este o dulceata, iar dr Rahimian la care am facut eco in timpul sarcinii un super om, care a incercat toata sarcina sa-mi scoata prostiile si fricile din cap.

  14. Ioana, nasa copilului meu a nascut la Sanador, acum 10 zile. Cu o luna inainte, am citit povestea unei mame care a nascut acolo, nemultumita pt ca la Sanador nu a fost sustinuta sa-si alapteze copilul, ba, a fost tratata cu superioritate. Nemultumita, deopotriva, si de faptul ca au incercat sa scoata bani din orice (inclusiv din faptul ca voiau cu orice pret s-o duca in rezerva mai scumpa, motivul fiind ca… trebuie ocupat un intreg etaj si apoi trecut la urmatorul!)
    Ii povesteam mamei si m-a intrebat daca nu-i zic nasei. Nu i-am zis. Intre timp a nascut si a fost bine. Avea rost s-o pun pe jar?
    Iar ce s-a intamplat Cristinei e mai degraba irelevant pentru tine, cred. E drept, vei avea de-a face cu aceiasi oameni si unii dintre ei au dovedit prb de caracter, insa tu trebuie sa ai incredere in alegerea ta.

    • Dap, asa zic si eu, trebuie, altfel imi pierd mintile.
      Ma bucur ca totu-i bine cu nasa!

  15. Scriu si aici fiindca mi se pare relevant: ce sa zic, povestea banuiesc ca e f adevarata, dar sa nu uitam ca e si un context f special, nelegiferat complet in Romania (ma refer la nasterea acasa)…
    Ce vreau eu sa comentez, am nascut la RM si nu sunt de acord ca cele care alapteaza exclusiv sunt privite ca niste ciudate – eu am cerut sa nu i se dea NIMIC decat sa fie adus la san, si asa a fost si nu am auzit NICIUN comentariu negativ. Si a trecut un an de atunci, deci banuiesc ca nu s-au prostit

  16. printesa,sa fiti sanatoase amindoua si sa aveti incredere in personalul medical de acolo.dincolo de prezentarea tendentioasa a cazului,cei de acolo si-au facut datoria,cu virf si indesat chiar,faptul ca au cerut si copilul cred ca are de-a face cu legislatia in vigoare.cind iti vine o lauza fara copil normal ca ceri si copilul,cine garanteaza ca acesta e in viata,sanatos tun si fara nici o nevoie sau nu zace intr-o pubela?au si micutii niste drepturi!cum se sublinia si mai sus,nasterea acasa nu e ceva care sa fie legiferat in romania,din ce stiu eu.de aceea as lupta pentru crearea unui cadru legislativ pentru asta mai intii,fara a expune pericolului niste vieti …o hemoglobina de 5 si ceva e acea linie subtire intre viata si moarte care trebuie sa te gaseasca intr-un spital,iar chiuretajul sint sigura ca s-a facut in scop hemostatic…
    sa cresteti mari si sa scoateti capul la termen!:)

  17. Îmi este foarte greu să nu spun ce cred eu despre toată povestea asta, dar chiar am să mă abțin. Mi-am atras atâta ură în doar două zile încât îmi este extrem de clar că e ceva în neregulă cu karma mea. Drept urmare în seara asta karma mea și cu mine mergem la Cirque du Soleil să ne revenim. 🙂

    Eu sunt convinsa că totul va merge perfect. De asta voiam să las mesajul ăsta, să îți spun că eu am încredere în decizia ta și, deși stiu că stai oricum liniștită, să îți mai spun încă o dată să stai liniștită (ahhh ce îmi plac truismele și clișeele și toate familiile lor).

    Poate mă rostogolesc în zilele care urmează spre tine să iau fusta cu sârme 😀 (eu mă rostogolesc și fără să fiu însărcinată, îți dai seama ce ar fi dacă aș fi…).

  18. e bine ca ai fost pusa in garda. suntem adesea in situatia ca nu ne cunoastem drepturile (de pacienti, in cazul acesta). eu nu stiu exact la ce ajuta dar as fi facut si o reclamatie scrisa, sa primesc oficial raspuns. ce mi se pare aiurea e ca acolo is cam multi incompetenti. fiind o clinica cu tarife europene m-as astepta sa fie si medicii „cei mai cei”. dar rezulta ca nu-s. plus discutii pe coridoare. unde mai e intimitatea si alte chestii garantate? pana la urma pentru ce platesti atatia bani, pentru conditii de 3 stele la cazare sau pentru servicii de calitate? acum cred ca din astea nu se vor mai repeta prea curand. deci, pe cand vei ajunge tu acolo totul va fi bine :).

  19. Din curiozitate m-am informat ce inseamna ruptura de gradul 3 de perineu si hemiglobina 5,7- lucruri de care moasa vorbeste relaxat! Eu m-am ingrozit! Si m-am bucurat ca totusi au ajuns la un spital, riscurile erau enorme. Nu avem nimic impotriva sa nasca lumea acasa cu lumanari parfumate, dar hai sa analizam si riscuri! Nu stim pentru ce a fost factura asta, nu stim ce servicii medicale s-au efectuat, daca si CAS a platit o treime, nu cred ca a fost doar o simpla consultatie post natala +o cusatura!

  20. Draga Printesa,

    Eu nu cred ca articolul respectiv e menit sa te ingrijoreze nici macar un pic. Cred, ca si medic, ca medicii au reactionat asa cum au fost invatati sa o faca. Mi se pare foarte exagerata povestirea, dar nu sunt in masura sa judec, doar sa imi spun parerea mea, anume ca reactia a fost fireasca. Nu stiu exact nici macar cand s-a intamplat toata grozavia, dar daca s-a intamplat recent ma si gandesc deja ca poate nu era bine sa plimbe puiul de om la minus 20 de grade, dar deja e alta tema.

    Cert e ca fiecare alege, fiecare se apropie cum vrea de laturile lui spirituale si isi asteapta puiul cum crede, dar sa vorbesti relaxat, ca si cum ar fi o bubita, despre o hemoglobina de 5.7 deja strica imaginea idilica….

    Oricum, sunt sigura sigura ca o sa fie bine cu tine totul, atat de sigura ca este a doua oara cand scriu aici, desi te citesc de multa vreme. Tocmai pentru a-ti transmite cele mai dragi ganduri.

  21. Strict obiectiv, nefiind insarcinata, nefiind pacienta vreodata la RM si citind doar materialele – cel cu povestea si replica PR-ului, mi se pare ca acesta din urma a facut un balet foarte gratios si complicat, din cuvinte „de lemn” care suna frumos dar care, cand le scuturi, se dovedesc goale. Zornaie placut si profi, insa.
    De dragul tuturor viitoarelor mamici care vor naste acolo, sper ca singurul angajat slab de la ei e PR-ul.

    • Nu stiu cat de obiectiva poti fi. E greu sa fii obiectiva atunci cand esti 2 in 1. Cand n-ai fost 2 in 1, nu poti intelege disperarea, incantarea, nelinistile unei kinder cu surpriza. Sau unei surprize cu kider incorporat… nu prea imi dau seama cum este corect 😀 Ideea este ca iti faci o mie si una de ganduri pe care cu greu ti le poate echilibra cineva, dar este f usor sa strici orice urma de echilibru al lui 2 in 1. Eu te-as contrazice: PR-ul (of course ca asta-i jobul lui), a zis de bine, decat ca din greseala este corect ce-a spus. Sa nu traiesti cu impresia ca e usor sa fii doctor, indiferent ca stat ori privat. Sunt o multime de protocoale de urmat (nu stiu daca chiar asa se cheama, dar asa le zicea unor proceduri pe unde lucram eu): adica sunt niste situatii nasoale, niste scenarii prestabilite in corelatie cu legile in vigoare, si in functie de acele situatii si legi s-au inventat niste proceduri, pasi de urmat in x situatie.

      Pune-te si tu in postura medicilor care se trezesc cu o muiere care taman ce-a nascut, fara copil, fara un bilet de externare dintr-un spital, oricare spital, fara un act care sa dovedeasca ca femeia aia a fost vreodata in viata asta gravida… Nu crezi ca-i normal s-o ia la intrebari si s-o puna cu cracii in sus pe masa si s-o caute pe ici, colo? Ba da… si apoi, crezi ca doctorii aia sunt obligati s-o creada pe cuvant ca nou-nascutul e ok, sau s-o roage sa-l arate live steraming pe web-cam? Mai, ei isi pun semnatura pe niste hartii… Nu-i chiar atat de usor. Chiar daca o treaba este evidenta, ei tre’ sa fie Toma: fara hartii nu au ce face.
      Iar daca, din greseala, spitalul este privat, si beneficiezi de un alt tip de asigurare medicala, e firesc sa ti se faca si o factura pentru toate acele investigatii? Eu zic ca este… PR-ul are dreptate: este o responsabilitate enorma, iar ei trebuie intai sa se asigure ca n-ai mintit…

      Acum eu vin cu o intrebare: daca doamne fere’, naste una acasa, tot asa, premeditat, ca i s-a pupazat ei ca e trendy, mai sanatos si mai natural decat natura, si se intampla o nenorocire, cum nasterea la domiciliu nu este o chestie taman limpede in legislatia romaneasca, in cat timp crezi ca poate fi acuzat un parinte, un asistent la nastere, o moasa d-asta, de omor prin imprudenta sau complicitate la un act de gen?

  22. @Ingrid…of of of ce usor e sa fim acizi si taiosi…sa ne dam destepti in scris si sa trecem usor mai departe. probabil mesajul tau si alte mesaje de felul acesta au fost citite si de oamenii de acolo, de la spital. ai facut macar o data in viata ta o noapte alba la capul unui copil?
    cel putin un medic de acolo a facut asta…si banuiesc ca au facut-o destui

    un simplu tata

    • Andrei, o eventuala noapte alba la capul unui copil te califica pentru a da raspunsuri goale, din categoria „ce din coada au sa sune”? Daca da, doamna PR cu siguranta are multe astfel de nopti la activ.
      Nu vorbim de medici acum. Si-n tot cazul, se pare ca omiti faptul ca este de DATORIA lor sa vegheze la capul pacientilor, cand e nevoie. Nu e vreun act deosebit, cum pari sa-l consideri tu.

    • Si de unde a reiesit ca nu si-au facut datoria? Din articolul unei cucoane care face speculatii? Dupa mintea mea, fara sa cunosc amanunte (cine-i cucona, cine-s aia doi care s-au gandit ei ca-i ok sa aduca pe lume un copil acasa), este o imensa prostie toata povestea, la fel cum tristetea, intinarea frumoasei povesti cu nasterea casa, cu lumanarici parfumate, feng shui, atmosfera zen, a fost intinata de cucoana asta!
      Citeste si reciteste cu atentie povestea initiala chiar incercand sa fii obiectiva… Doar din spusele unei persoane care nu are voie sa faca o injectie!!! Si o crezi mai repede p-aia?
      Uite, eu, in inconstienta, incultura si lipsa mea de informatie, daca ar fi sa nasc din nou, sa mai torn un copil, as naste tot intr-un spital! Instinctul meu de femeie, mama, fosta fata mare, nu bate experienta a n doctori! Daca-s nesigura, nemultumita de parerea unuia, am la dispozitie alti n! Bani sa am sa-i frecventez pe toti… si daca, totusi, n doctori nu-s pe placul meu, la cine crezi ca e problema? La mine, sau la ei? Daca vrei sa fie si moca, si sa spuna toti ca tine… nu mai stiu ce sa spun.

    • Veverita, nu uita ca fiecare alege pentru sine.

      Femeia a vrut sa nasca intr-un anumit fel si ARE dreptul sa faca aceasta alegere libera (si mai riscanta). Si a avut nefericirea sa nu decurga toate perfect…

      Ce as culege eu bun din toata povestea, ar fi:
      1. Sunt femei care vor sa nasca natural. Poate ca se dezvolta si la noi contextul (legislatia, conditiile, perceptia celorlalti, fie acestia cadre madicale sau nu) astfel incat acest lucru sa devina posibil, cu riscuri minime. Femeia asta ar putea fi vazuta ca o deschizatoare de drumuri…
      2. Omul are dreptul sa nu fie judecat pentru alegerile sale libere.
      3. Fiecare isi calculeaza riscul caruia considera ca i se poate supune.

      Restul… sunt opinii, pe care mi se pare fain ca ni le impartasim unii altora.

  23. Asa e…am citit acum ce a spus Regina Maria…si m-am ingrozit. Efectiv mi s-a sculat parul pe ceafa. Nu numai ca a spus nimic, dar a facut-o cu o mediocritate sinistra. Tocmai pentru ca chiar nu conteaza pentru ei. Daca ar fi contat, ar fi dat un comunicat corect si coerent.

  24. nu comentez articolul, desi, ah, asa-mi vineeeee. dar nu. vreau doare sa zic ca peste tot, PESTE TOT, omul sfinteste locul. consider ca din combo-ul medic-cu-care-te-simti-safe si spital privat nu prea are cum sa iasa foarte prost. si nu, biberonul dat in spital nu compromite alaptarea. ah da, si, uneori, date medicale reale (si nu conspiratii de medici absolut nebuni la cap si ucigatori in serie a succesurilor alaptarii) fac necesar ca acel biberon sa fie dat si daca mama a zis no-biberon-no-matter-what-ca-va-rup-capu.

    • Hai mai, Ana, de ce nu?

      Stii unde e problema mea? Ca acolo unde o mama vrea sa alapteze, deci nu e indiferenta, nu vrea sa dea lapte praf, nu vrea asta (atata timp cat totul este bine, fireste, numai si numai daca totul este bine), desi totul este bine (vezi ca e un ghid la articol), niste medici incompetenti se incapataneaza sa le incalce dreptul la alegere. Improtriva unor dovezi medicale. Despre asta e vorba. Daca unei mame i s-ar interzice sa dea lapte praf, sau sa-si hraneasca copilul mixt, atunci cand ea alege asa, ar fi ok? Niciun spital babyfriendly nu poate interzice unei mame sa dea LP. Si nu ar fi corect, deloc. Atunci, despre ce vorbim?
      Stii de ce 87,6% dintre romance nu alapteaza pana la 6 luni? Nu cred ca aleg toate asta.

      Uite mie mi s-a pus pata sa fac schimbare de practici si politici nationale. Mai gasesc cate o buba, mai incerc ceva. Iar la RM ajung destul de des, plus ca-mi indrum toate prietenele, rudele, cursantele care vor sa nasca in Bucuresti sa mearga acolo.

      Deci no matter what-ul tau se transforma f usor in mame care primesc recomandari din partea unei autoritati medicale, aflate intr-o pozitie de putere si investita cu incredere. Recomandari gresite.
      Si cand n-o sa mai am credinta ca multe dintre femeile pe care eu le stiu si care nasc la un spital oarecare sunt mai informate in privinta alaptarii fata de personalul de acolo, o sa simt ca s-a schimbat ceva. Promit solemn.

      N-am habar de ce ti-am raspuns tie mai intai. Din cate provocari am citit azi, m-am oprit la tine.

    • Cookie, este vorba despre un intreg complex de idei, nu numai ds biberon. N-as vrea sa speculez, sau sa arat cu degetul pe cineva, insa persoanele care imbratiseaza anumite filosofii de viata au tendinta de a fi foarte atasati de folosifia lor si, atunci, orice mica neonconcordanta cu aceste principii e perceputa ca un rau in sine.
      Ai dreptate, biberonul in spital nu inseamna esecul alaptarii: am exemple care au alaptata pana la un an jumatate-doi si care au inceput cu biberon, in spital, pt ca nu se instalase lactatia.

  25. Daca as fi ales sa nasc la RM, as fi incercat sa nu ma las influentata de povestea de mai sus, asa cum faci si tu. 😉 Sunt lucruri diferite ce i s-a intamplat Cristinei si nasterea ta programata la RM.
    Sanatate maxima si putere in continuare! 🙂

  26. Eu am doi copii; pe primul l-am nascut in sistem de stat, caci nu exista alta alternativa in momntul acela, pe al doilea la RM. Nu exista grad de comparatie intre cele doua experiente. Din spitalul de stat am iesit speriata teribil si abrutizata; la RM am fost tratata ca om, ca femeie si au avut o grija teribila de mine. Eu cred ca ai facut cea mai buna alegere. Sarcina usoara in continuare si nastere usoara!

    • Sunt exact in aceasi situatie ca Gabriela am nascut primul copil intr-o maternitate de stat iar al doilea copil l-am nascut anul acesta la RM. Intradevar nu ai cum sa compari cele doua nasteri. In legatura cu laptele praf, eu am fost de acord sa i se dea copilului lapte praf pana s-a instalat lactatia deoarece asa mi s-a recomandat de catre neonatolog avand in vedre glicemia copilului. Pentru acesta mi s-a solicitat acordul scris. Eu cred ca e bine sa fii informat in legatura cu tot ce se va intampla medical cu tine si copilul tau dar sa nu exageram, totusi oamenii aceia sunt pregatiti si au studiat astfel incat mama si copilul sa fie ingrijiti cum se cuvine. Nimeni nu are nici un interes sa faca rau cuiva din contra. Nu pateste nimic copilul cu un biberon doua de lapte praf si nici mama nu pierde lactatia din cauza asta. Mamicile mai bine sa fie linistite si relaxate si categoric au mai multe sanse sa aiba lapte pt puiul lor.

  27. Salut, Ioana

    Hai ca de o vreme tot incerc sa ma-nvrednicesc sa-ti scriu. De cursuri, de nastere, de doula, de toate. Ca ai tot scris asa frumos, dar eu n-am apucat sa zic nic. Uite ca acum e musai sa-ti scriu 🙂

    Nu stiu cu ce sa incep. Le zic asa, cu liniuta, desi nu-i neaparat sa ma explic, dar pt tine:

    – imi pare rau ca ti s-a trimis acest articol ca un mesaj bau bau, fugi de RM. RM e spitalul unde va naste cumnata-mea, unde au nascut prietenele mele, rudele mele, multe dintre cursantele mele. Pt ca e in capul listei mele de recomandari pt Bucuresti. Si pt ca multe gravide stiu ca aici este cel mai bine posibil. Sunt medici geniali, practici prietenoase la nastere, se poate alapta exclusiv cu ceva insistente, exista rooming-in complet daca vrei. Pt ca sunt asa de geniali si frumosi (pe cuvant ca nu m-au platit sa zic de bine :D) e mare pacat sa fie o buba mare la ei. Si eu sunt trista cand o mama e trista si intimidata si enervata. Fara motiv. Iar neonatologia lor e o buba mare in momentul asta la ei, pt cele care doresc altceva, ceva ce e conform cu recomandarile OMS, cf cu ghidurile de neonatologie de la noi din tara.

    – Am ajuns la RM dupa ce ne-am consultat cu ei si ni s-a spus ca putem veni, dupa cum am scris: „…şi atunci am sunat la Regina Maria pentru a întreba dacă putem beneficia la ei de o sutură perineală şi un consult post-natal pentru mamă. Mi s-a răspuns că da. Raţionamentul meu a fost că acolo vor fi primiţi într-un mod respectuos şi că nu vor fi judecaţi pentru alegerea făcută.” Au ales RM pt ca eu i-am recomandat, back-up-ul pt urgente majore fiind Giulestiul, acolo avand Cristina medicul care o urmarise toata sarcina.

    – Eu am ajuns la ei acasa la dilatatie 3 pt ca in ziua aceea am fost rugata sa-i ajut. Ei planuiau sa nasca acasa in doi, dar li s-a sugerat ca ar fi mai bine sa aiba ceva ajutor. Nu promovez nasterea acasa neasistata si nu o s-o promovez vreodata. Nici pe cea fara back-up, de asta in primele 10 minute discutam deja despre ce se intampla daca apare vreo urgenta. Nu i-am instigat eu la nimic, dar am ramas acolo, desi nu le stiam istoricul, desi nu mi-erau pacienti (cum era indicat, cf protocoalelor din alta lume, pt a se califica pt nasterea acasa asistata). Am ramas, ca sa ajut, la nevoie. Pot spune ca am empatizat cu revolta lor, cunoscand sistemul de cativa ani.

    – Cei de la 112 au vazut copilul, era ok, deci autoritatile stiau starea copilului care a ramas acasa tocmai pt ca starea lui permitea asta

    – imi pare rau sa o spun, dar directorul medical a indicat internarea mamei numai dupa ce a aflat ca vor plati. La refuzul acestuia (telefonic, transmis prin medicul anestezist) de a o interna pe Cristina, am cerut o intrevedere cu dansul. Nu am primit niciun raspuns. Medicul de garda si-a inceput verificarea cu: – Stiti ca aici este un spital privat…
    – Nu este nicio problema ca RM nu poate face publice informatiile despre pacienti, pt ca eu pot (banuiesc ca si ei, daca li se cere acordul, pt ca atat Cristina, cat si Val au fost cel putin uimiti de intalnirea cu o parte din personalul RM si abia asteapta sa povesteasca despre asta). Am si desfasuratorul cheltuielilor, unde troneaza o procedura pe care eu nu stiu sa o fi facut, dar asta va fi de aflat in curand, si eventual de demonstrat cu probe ca au pus-o din burta. Nu despre bani e vorba in principal (titlul l-am pus asa pt primul ales era si mai trist pt ei), ci despre atitudine, oameni langa oameni, nu moasa care intoarce spatele cand Val o intreaba ce face sotia lui, nu medic care se rasteste la mine pt ca am indraznit sa intreb care e starea pacientei.

    – am vazut ce a scris o veverita, probabil ca acum o sa-i vada pe parinti si mai dezorganizati, poate ca ma poate intreba de ce naiba m-am dus acolo, daca ei au vrut singuri initial. Asa am fost chestionata si de dna asistenta de la NN, de ce am ramas cu ei, daca tot au vrut singuri, liberi, fara interventii. Pai am ramas ca sa-i ajut, la nevoie. A, si da, starea unei mame nu e asa dupa nastere. Am vazut sute de nasteri, cand e asa nu e ok. Poti sa tremuri, sa fii in extaz, sa te agiti (vb de nastere normala), dar cand imediat dupa nastere iti este cald si vrei sa dormi, nu e bun. Hemoglobina a ajuns la 5,7 din 7 si ceva in sarcina, avea o anemie secundara. Nu dati cu pietre din nou in ei. Nu s-a informat bine, nu s-a pregatit bine, ok. Am fost cu ei, am ajuns intr-o situatie de risc, am fost la spital in 5 minute. Protocolul din alta lume spune max. juma de ora pana la spital. Stii ce e urat? Sa ajungi la spital cu o mama cu Hb 5,7 si ei sa te intrebe de ce nu i-ai lasat in pace singuri. Asta e urat. Stiu ca au fost surprinsi, tocmai asta am incercat sa fac sunand inainte, sa amortizez surpriza si sa fiu sigura ca ne pot ajuta, civilizat.
    – Cristina imi spunea azi ca in zilele cat a stat acolo au fost multe persoane f ok. Am prezentat lucrurile cu accent pe partea not-ok, ca aia e de scos. Multa lume a felicitat-o pt curaj, altii s-au purtat cu ea grijuliu, cu zambetul pe buze, omeneste. La controlul de dupa nastere a ajuns tot la RM, acolo am avut cea mai buna recomandare de facut. Dar asta nu scuza faptul ca neonatologia nu e la curent cu recomandarile internationale privind alaptarea si hipoglicemia la nou-nascut. Pt ca se repeta tot mereu povestea cu mamele care doresc sa alapteze, pot sa o faca, copiii sunt ok, totusi li se induce (unora) ideea cum ca ceva nu-i in ordine, cum ca sunt riscuri de sechele neurologice. Asta-i incompetenta, am mai spus, sunt convinsa de ce am spus. Ghiduri gasiti pe sit la Ministerul Sanatatii. Dezinformare si recomandari dupa ureche, la dna Iordan.
    – Nu sunt un fanatic al alaptarii (desi s-ar putea crede). Sunt obsedata de respectarea drepturilor mamei, copilului, familiei. Un departament de NN, atunci cand totul e ok cu bebe, adica in majoritatea cazurilor, poate da incredere mamei in ea insasi si in copilul ei. Asa cum o mama care alege sa nu alapteze o poate face (inclusiv in spital BF), tot asa si o mama care vrea sa alapteze si sa-si tina copilul alaturi are dreptul sa o faca (fireste, vorbesc de cazul in care atat copilul, cat si mama sunt ok). Iar sa spui unei mame ca bebelusul ei nu este in regula, el fiind in regula (si, da, asta este atitudinea dnei Iordan in multe cazuri) este ceva trist. Pt un departament de NN cum se vrea cel de la RM este f usor sa-si actualizeze informatiile si practicile. Ar putea incepe cu ghidurile pe care i le-am trimis dnei Vago prin email acum o vreme. Tot dnei Vago i-am si povestit in timpul unei intrevederi, despre ce parere lasa unii dintre medicii si asistentele de la NN. Imi pare rau sa vad ca nu i-a fost util.
    – Despre faptul ca interventiile au fost toate utile, asta e peste puterea mea de imaginatie. Eu am luat de bun mesajul pr-istic, incercand sa gasesc ceva concordante cu realitatea faptica. Sa iei un copil si sa-l verifici (fara nicio urgenta evidenta) in baza unei legi imaginare, cu explicatia ca nu parinitii hotarasc in acel moment pentru copil (primita de la dna asistenta cu parul rosu, cu douazeci de ani de experienta), este cam abuz, parerea mea umila.

    Scuze ca m-am intins, sper ca am mai elucidat cateva mistere. RM nu-i bau bau, doar schioapata pe alocuri.

    Principalul e ca iti doresc o nastere superba, si o sedere cat mai placuta in maternitate, asa cum vreti voi! Succes!

    • Hei, Irina, multumesc pentru explicatii. Of, e tare complicat sa inteleg ce s-a intimplat acolo in momentele alea, dar ma bucur ca oamenii sint bine, ma bucur ca primul control a iesit ok si sper sa se rezolve si cu banii, suma mi se pare foarte mare, dar eu nu stiu ce e pe factura cu pricina…
      Ma bucur ca spui ca RM e in topul listei recomandarilor tale, stiu ca ai multa experienta in asistarea de nasteri, ma bucur si ca spui ca nu incurajezi nascutul acasa.
      Si-ti multumesc pentru urari, ne rugam sa fie totul bine cind o fi!

    • Imi pare rau ca explicatiile mele nu au fost destul de clare. De fapt imi pare rau ca ai ajuns la niste concluzii bazate pe o cercetare one sided. Fireste, nu putem face decat un debate, nu si o judecata, nu e asta e tinta noastra. Dar tot am ramas cu o tristete pt alegerea facuta de tine. Aceea de a pune varianta lor ca adevar final… Despre chiuretaj am spus ca au declarat ca au gasit resturi placentare, ceea ce era fals pt ca placenta era intreaga; au pastrat-o la frigider doar pt a o folosi ca proba biologica la nevoie.
      Si multe alte detalii pe care le-au distorsionat. Nu stiu cine e medicul tau, sau daca a fost de garda in ziua cand am ajuns cu Cristina acolo. Din pacate, povestea asta a ajuns sa fie povestita cu atat mai diferit cu cat e la a 5-a mana…
      Sunt de acord cu tine, doula nu are competente medicale. In schimb eu am o licenta in medicina pe birou.
      Nu contest si nu o sa contest vreodata importanta medicatiei atunci cand este necesara. Monitorizare am facut pe tot parcursul travaliului, a BCF-urilor si a dilatatiei (cu manusi sterile inca de la dilatatie 8, desi inca nu erau rupte sau fisurate membranele). Am fost super-prevazatoare privind igiena sectionarii bontului ombilical. Nici importanta medicilor OG si NN nu am de ce sa o contest in general, cu ei voi colabora in cel mai eficient mod pe viitor. Contest doar dreptul unora de a incalca libertatile si drepturile altora.

      Nu e in intentia mea sa te incarc de ingrijorari inutile in momentul asta. Inteleg ca ai nevoie de liniste si echilibru. Doar m-am intristat citindu-ti concluziile din LE 2…

      Legat de raspunsul tau de mai sus, nu am spus ca nu incurajez nascutul acasa. Ci ca nu incurajez nasterea acasa neasistata. Imi doresc sa finalizam cat mai curand protocoalele pt asistarea nasterii acasa in conditii optime si sa asteptam impreuna vremea cand discutiile se vor purta f firesc si natural: -Tu unde nasti? – La RM, tu? – Acasa, sau la CF 2, nu m-am hotarat inca. Si asta sa fie ok, sa nu ne mai stresam si miram inutil.

      Imi doresc f tare sa fii tratata cu profesionalism adevarat de catre toti cei pe care ii vei intalni la RM, nu in felul in care am fost noi tratati.

      Si sper ca, pentru viitor, multe practici gresite sa se schimbe, la RM sau in orice alt spital. Schimbarea vine si din nevoia femeilor, nu doar de sus.

    • Nu s-au gandit ca in momentul in care vor aparea intr-o unitate medicala cu un copil li se vor cere foarte multe explicatii, oricat de revoltator si strigator la cer, stresant si umilitor ar fi pentru dansii. Am inteles ca sunt si un soi de razvratiti impotriva sistemului. Multi suntem. Unele lucruri nu merg cum ar trebui, sunt multe lacune, idei care se bat cap in cap. Si recomandarile privind alaptarea, lauzia: cine te obliga sa faci ca ei? Si dansii, daca au avut capacitatea sa se informeze si sa ia aceasta decizie, foarte curajoasa, imi imaginez ca in clipa in care copilul lor a venit pe lume stiau deja si cum il vor hrani. Nu cred ca le mai schimba parerea, convingerile o d-na doctor.
      M-am informat din alte surse, am luat deja o decizie, putin imi pasa ce spun aia, eu fac dupa mintea mea si informatiile pe care le-am acumulat deja. Daca pe dvs. va revolta acele neconcordante intre ghidurile de alaptare si indicatiile d-nei doctor, luati-va de cei care gresesc si scrieti in continuare, oferiti in continuare informatiile corecte, complete, pertinente.
      Inteleg ca ati dorit sa fiti de fata din dorinta de-a ajuta, si nu-i de condamnat. In nici un caz nu v-as intreba ce ati cautat acolo. Nici ei nu sunt de condamnat, doar ca trebuia sa va asteptati cu totii la ceea ce a urmat, nu sa spuneti ca le-au intinat frumoasa zi. Trebuie sa luati in considerare faptul ca 112 nu da socoteala spitalului la care ati ajuns numai cu lauza in prima faza! Medicii de pe salvare nu au autoritatea, nu au cum sa garanteze ca cei doi, mama si copilul sunt ok: ei au facut doar de taxi, nu au asistat la nastere, nu au vazut cu ochii lor si in plus au fost solicitati la cateva ore dupa nastere.
      Nimeni, nimeni, nu are de ce si nu are voie sa va creada pe cuvant ca totul este ok, si ca mama si copilul sunt sanatosi, trebuie sa se convinga si ei. Apoi, sarcina a fost urmarita de un alt medic, de la un alt spital, nu la RM, o intreaga imbarligatura.
      Nu aveti cum sa veniti intr-un spital si sa spuneti „doamna a nascut acasa, noi avem nevoie doar de o sutura, dupa care plecam de unde am venit, suntem ok”.
      Sau, aveti cum, dar, uite ce se intampla, si nu este drept si cinstit sa-i acuzati pe cei din RM de niste treburi, abuzuri, la fel cum nu este drept si cinstit sa spuneti treaba asta tuturor ca fiind un adevar. Cf. legislatiei in vigoare au o lista de obligatii, printre care si aceea cu sesizarea protectiei copilului, si nu va mai intreaba daca va place sau nu: asta-i procedura, trebuie urmata. De ce ar fi trebuit sa incalce o serie de protocoale? De ce incercati sa promovati ideea ca oricine poate naste acasa, si ca RM (putea fi orice alt spital, de stat sau privat), a ingreunat, a sabotat, a profitat dpdv financiar in urma acestui eveniment?
      Oriunde ati fi mers, s-ar fi intamplat la fel… sa nu ma intelegeti gresit, nu am o problema in a intelege si a accepta decizia cuiva de-a naste acasa, asistat doar de moasa, nu asta este problema. Din nou va intreb, daca doamne fere’, se intampla ceva, ce faceati? Ce spuneati? Spuneti ca i-ati cunoscut cu cateva ore inainte, ca sunt oameni inteligenti, destupati la minte, or fi! Dvs. ce garantii aveati ca sunt sanatosi, ca totul o sa decurga lin, fara evenimente deosebite, ca a fost o sarcina fara probleme? Cuvantul persoanei care vi i-a recomandat? Daca asta a fost suficient, eu nu stiu ce sa spun. Nu as avea curajul sa iau asa o raspundere pe umerii mei, nu as avea curajul sa raspund de viata mamei si a copilului…
      Cum puteti da un pronostic, cum puteti evalua dvs. ca sunt clinic sanatosi, si mama, si copilul? Ajutati-ma si pe mine sa inteleg. Sunteti medic, neo-natolog, pediatru, ginecolog, internist? Ce autoritate, ce competente va permit sa faceti asemenea evaluari? Chiar daca aveti suficient de mare bagajul de cunostinte si experienta care sa va permita sa faceti asemenea aprecieri, daca nu sunteti medic, nu e limpede ca nu puteti si nu aveti dreptul sa inlocuiti unul, nu e limpede ca nu-i sufficient cuvantul dvs. nicaieri?
      De ce impletiti razboiul dvs. personal cu cel al acestei familii? Daca vreti sa militati pentru nasterea la domiciliu, nu cred ca trebuie sa incurajati nasterile acasa (nu spun ca asta faceti), in ideea ca un numar mare de nasteri la domiciliu vor forta aparitia unor protocoale si modificarea/ imbunatatirea unor legi. Sigur, poate ca ar trebui sa existe si aceasta optiune, si sa fie legala… daca ar fi o lege, cui ii mai pasa de prejudecatile medicului care se uita la tine ca la urs si de conceptiile lui, pe care, oricum, ar trebui sa si le lasa acasa, dar asta-i alta treaba. Zicea cineva mai sus despre Olanda, si alte tari, avansate din acest pct de vedere, al legislatiei: anunti nasterea, ai la dispozitie o ambulanta. Zic si eu, sa fi apelat 112 si sa fi spus „dom’le, a apucat-o sa nasca acum, nu este transportabila, veniti”, chiar daca faceati treaba asta cand era dilatatie 8, si poate ca altfel stateau lucrurile, dar daca vrei sa fii „pionier”, iti asumi si ponoasele pe care le ai de tras. Sigur, dvs. ati spus ca dansii erau in stare sa faca treaba asta doar ei si pisica, deci treceati peste cuvantul lor. Cum dvs. sunteti o persoana particulara, e ok decizia de-a le indeplini dorintele, dar in clipa in care reprezinti un spital… dorintele lor nu mai conteaza, la fel cum nu conteaza nici opiniile personale ale medicilor, de aceea au si trecut peste capul lor, dar cred ca stiti fb aceste amanunte. Oricum, nu cred ca ar fi trecut cineva peste analize, evaluari si interventii pe care dvs. le considerati abuzive. Parerea mea este ca fara niste detalii (ce analize s-au facut, care erau chiar obligatorii samd), nu se poate vorbi despre un abuz, o culpa medicala si alte d-astea. Sunt speculatii care nu fac bine nimanui, doar incing spiritele.
      Bine ca sunt sanatosi, voiosi. Cu siguranta data viitoare vor fi mai pregatiti 🙂

    • @ Veverita, eu am spus ca nu pot sa judec decizia lor. Daca s-a inteles altceva, imi pare rau. Am mai spus si ma repet, nu incurajez nasterea acasa neasistata. Este o mare nevoie la noi in tara de moase care sa asiste nasterea fiziologica, acasa si in spitale, conform unor protocoale prestabilite.
      Am povestit mai sus ca cei de acolo s-au ocupat de copil, declarand urgenta. Copilul venise in vizita la mama lui. Abuz este sa invoci o lege care nu exista. Credeti ca eu ma puteam opune in momentul ala? Eu nu am crezut asa. Au facut analize de sange uzuale, nimeni nu le-a refuzat. PCR a iesit cu niste valori crescute, fapt ce semnala o inflamatie, ceea ce nu e delco neobisnuit. Nu este un marker infectiios, PCR pozitiva, fara a fi corelata cu nimic altceva. Dna dr Iordan i-a declarat mamei la 2 ore dupa recoltare ca analizele au confirmat prezenta streptococului B in sange. Un rezultat pe hemocultura apare dupa cateva zile, pt ca trebuie sa creasca pe mediul de cultura, sau nu. Aici nu a crescut. Dar a fost recomandat trat. cu Atb, datorita PCR crescute; daca studiem un pic de biochimie vom afla ca nu e corecta abordarea. Nu am nimic cu panica ce i-a cuprins pe cei de acolo, pot sa inteleg, asa cum o face si Cristina. Mi-ar parea rau ca pe viitor sa nu existe o colaborare mai buna intre cei care asista acasa (intr-un mod mai organizat, da) si cei care pot prelua nasterea sau lauzia atunci cand deviem de la cursul fiziologic.
      Deci vorbesc de o colaborare intre moase, care sunt prin definitie specialisti in fiziologia perinatala (si sunt competenti pt a recunoase aparitia patologiei), si medici OG, competenti pt orice patologie, inclusiv cea care necesita interventii chirurgicale. Studiile arata ca o nastere acasa, pentru gravidele cu risc scazut, este la fel de sigura ca si una dintr-un spital. Nu o spun eu, ci expertii mondiali in domeniu. In toate tarile civilizate s-au luat masuri pt demedicalizarea nasterii cu risc scazut; arcina, nasterea cu risc scazut sunt asistate de catre moase competente, in perfecta colaborare cu medicii OG si neonatologi, pentru cazurile rare cand apar complicatii.
      Nu pot sa fiu de acord ca dorintele sau parerea parintilor in privinta copilului lor nu mai conteaza, in acest caz.
      Nu am pretins ca este suficient cuvantul meu, sau ca detin adevarul absolut, doar am incercat sa descriu niste fapte si niste atitudini condamnabile, in opinia mea. Fireste, sunt subiectiva pe alocuri. Dar cand vorbesc despre ghiduri incalcate in mod repetitiv nu sunt decat descriptiva, asta se poate demonstraf simplu prin marturiile a zeci de mame carora le-a fost indusa ideea ca laptele lor nu este suficient, fara a fi bazata pe dovezi medicale, ci impotriva lor.
      Nu caut sa inlocuiesc un medic, sunt moasa licentiata, deci detin o licenta in medicina (la UMF Carol Davila). Competentele moasei le gasiti in art. 7 al ord. 144/2008. Eu nu am cum sa practic in totalitatea competentelor de acolo, pt ca acesta a fost un caz special, in care eu am ajuns acolo pe ultima suta de metri, printr-o intamplare fericita. Dar cunostintele care m-au dus la dobandirea licentei nu mi le poate nega nimeni.
      Faptul ca sarcina a fost urmarita de alt medic nu are nicio relevanta, pt ca legislatia noastra nu prevede sa nastem cu un medic ales. Deci in mod normal mergem sa nastem la spitalul care ne este mai aproape. Noi am ales RM pt ca ne-am gandit ca fiind la privat vor fi ingrijiti mai atent, intr-un mod care sa tina cont si de nevoile psiho emotionale ale familiei. Indiferent cum si unde am nascut, nu ne transformam in pietre, ramanem oameni, cu emotii puternice. Eu am sunat inainte, tocmai pt a fi sigura ca e locul optim in care sa solicitam ajutor.
      Nu este asa pt fiecare caz, Cristina nu e singura femeie din Bucuresti care a nascut acasa. E singura care a primit cadou atitudini atat de ostile. Imi pare rau ca nu m-am gandit sa fac un anunt din fiecare nastere acasa care se intampla, din cat de eficient si benefic se poate colabora cu anumiti medici si chiar si cu alte maternitati. O sa tin minte lectia pentru viitor.
      Vreau sa incerc sa contracarez un pic curentul care este prezent si in media pe alocuri, acela care ne spune ca atunci cand nastem acasa, ne asumam riscuri imense, atat pt mama cat si pt copil. O nastere acasa asistata, monitorizata (in unele foto din articol e vizibil micul dopton cu care se ausculta BCF-urile), care este posibila doar pt gravdiele cu risc scazut, care se face conform unor protocoale bine puse la punct, este la fel de sigura cu cea din spital. Conditiile de transfer trebuie si ele f bine puse la punct, distanta fata de spital este si ea importanta. Am credinta ca atunci cand vor functiona toate aceste sisteme (supraveghere medicala, sistem ambulantier, back-up) vom face un pas inainte pt siguranta femeilor care aleg nasterea la domiciliu. De asemenea, tinta mea principala este oferirea optiunii de a da nastere in mini centre de nastere in cadrul tuturor maternitatilor de stat din tara, pentru accesibilitatea larga la servicii de ingrijiri perinatale bazate pe moase (pt gravidele cu risc scazut). Asta e pe termen lung 🙂
      Multumesc mult pentru intrebari. Scuze pt raspunsul intarziat.

    • Va multumesc, dar nu pot sa nu adaug ca-mi pare rau ca ati facut-o cu calm abia acum. trebuie sa intelegeti totusi, ca dpdv legal nimeni nu poate si nu are voie sa va creada pe cuvant pe dvs. sau pe cei care spun ca acel copil este al lor, sau ca lauza a nascut un copil viu, sau ca cel cu care a venit cineva este chiar al ei. Pe ochi frumosi, politeturi, vorbe alese… nu insist.
      Apoi, fara un istoric medical, ei de unde stiau ce semnificatie pot avea acei parametri? Diagnostic prezumtiv, probabilitati, preventie. Poate ca s-or fi pripit, dar de aici pana la abuzuri, mie tot mi se pare cale lunga. Ref. la prejudecati… stiti bine ca fiecare spune si intelege cat il ajuta ce are sub palarie, ca nu ar trebui sa se intample… orice comentariu este de prisos.
      Eu sunt convinsa ca daca ar fi fost o nastere acasa anuntata, nu ar fi fost atatea probleme. Spuneti si dvs. ca ati asistat la atatea nasteri acasa si nu au fost probleme, nu s-a facut balci (s-a mai scris si in presa, dar au fost obisnuitele comentarii dezaprobatoare ori admirative si pline de incurajari), dar au fost pregatite, sau „pe nepusa masa” si pe negandite? In fine, eu chiar inteleg pe toata lumea, dar stiu si ce inseamna reguli, legi si ce poti pati daca nu…
      Nu pot decat sa va urez succes in activitatea dvs. dar si multa, multa diplomatie.

    • Irina, nu e ok sa prezinti numai partea urata din ce s-a petrecut la spital. Pentru ca titlul si toate afirmatiile din articol s-au referit la Sp Regina Maria, nu la UNII de acolo. Si asa, induci o stare de disconfort celor care merg acolo si au planificate diferite evenimente medicale. Nu e ok, pentru ca tu reprezinti, pentru multi, o referinta in domeniu.
      Apoi, mie nu mi se pare nimic ciudat faptul ca s-au asigurat ca potentialii pacienti vor plati inainte de a-i ingriji! E un spital privat, nu are nici o obligatie de a prelua urgente nefacturabile. Sunt atatea spitale in Buc unde se poate interveni gratuit, sunt sigura ca se gasea unul la o distanta rezonabila.
      Spre exemplu, eu vreau sa nasc la Medlife. Am o singura experienta spitaliceasca la Medlife, alta decat nasterea, careia i-as da nota 7 din 10. Celei de la spitalul Elias, pentru comparatie, i-as da 3 din 10.
      Ei, dac-as fi insarcinata in 8 luni si as citi ce ai scris tu, subiectul fiind Medlife, mi-ar cam tzatzai anumite zone. Pt ca m-as gandi ca oamenii aia sunt lipsiti de caracter si abuzivi. Si, de fapt, in comentariul tau pus pe un alt blog, pe care, poate, eu nu-l citesc, tu spui ca nu, de fapt, sunt si calzi, si profesionisti s.a.m.d. Si as ramane sa ma framant, ca ei imi spun de bine despre ei si tu-mi spui de rau.

    • Nusch, mie mi se pare ok sa prezinte partea urata. Crezi ca aia in pliantele lor iti prezinta vreo parte urata, nu, doar pe cele bune si evetual exagerate. Poate inainte sa nasc as fi gandit si eu la fel, dar am judecat obiectiv si mi-am zis ca-i ok cu avantaje si deazavantaje,dar aici ne jucam cu viata si psihicul unor copii extrem de mici si a unei femei aflate intr-o situatie exceptionala (nu nasti in fiecare zi), totul trebuie sa fie perfect si apoi vom vedea daca viata ne da si neprevazut, acolo mai ingaduim. Dar procedura ar trebui sa includa atentia si delicatetea pentru cuplul mama-copil, obligatoriu. Si respectul pentru persoane. RESPECTUL, cat e RESPECTUL?

  28. Alegerea ta e una foarte buna fara indoiala .
    Parerea mea de om care isi doreste un copil din tot sufletul :as face orice ma duce capul si sufletul ca sa evit orice RAU ce s-ar putea intampla .
    Parerea mea ca si medic :cei de la RM au procedat cat se poate de corect .Nu cunosc amanunte financiare si alte chestiuni de genul asta .Cunosc senzatia pe care-o ai cand iti vine un pacient despre care nu stii NIMIC, intr-o situatie critica .Se-asteapta de la tine sa fii Dumnezeu .Nu exista boli ,exista bolnavi .Orice se poate intampla ,oricand ,nu poti sa crezi pe cuvant apartinatorii ca totul e OK ,ca trebuie facuta numai o sutura la cerere (asta se intampla la magazin ,ceri ,platesti ,ti se da ,nu-ti place ,dai inapoi )
    Ma bucur din suflet ca ai ales nasterea asistata !
    Iti doresc din suflet sanatate si putere !

  29. eu din toata povestea asta am ramas cu ideea ca nu-i bine deloc, dar deloc, sa nasti acasa. adica nu inteleg de ce ar alege cineva sa faca asta – inteleg ca e bine sa nasti in ritmul tau si intr-un ambient placut si familiar etc etc, dar cand pun chestiile astea in balanta cu riscul ca ceva sa nu mearga bine, avantajele astea dispar cu desavarsire.
    pana la urma, pe mine (sotul gravidei) si cred ca si pe ea, ne intereseaza ca dupa nastere sa avem acasa un copil sanatos si o mama sanatoasa. atat. nasterea e doar o faza, nu e un scop in sine. e de dorit sa fie o experienta placuta, desigur, dar e mult mai important sa fie o experienta din care mama si copilul ies sanatosi, zic eu.

    • Robo, asa am zis eu si sotul meu, ca vrem ca-i mai bine pentru copil si pentru mine. Si a iesit prost cu toate masurile medicale. Noroc ca noi suntem bine, dar am ramas cu un gust amar si ne-am dat seama ca am pierdut ce era mai important: linistea, intimitatea si inceputul familiei noastre. Si eu si sotul meu avem periodic regrete gandinudu-ne la cum ar putea fi si la cum a fost. Santatea nu e singurul sinonim cu binele. Va doresc si sanatate si bine la nastere si un copil asa cum va doriti.

    • Mama vad ca e foarte empatica in privinta oamenilor cu care s-a intersectat si a lucrurilor care s-au intamplat. Pacat ca n-a avut parte din partea personalului medical macar de sfert din empatia ei.

  30. de ieri urmaresc aceasta poveste care m-a cutremurat. sunt mama a doi copii minunati, 2 baieti, adusi pe lume intr-un spital de stat (SUUB) de un dr minunat, CONF. ANCA. nasterea asistata este indicata si este normala. aici raspunzi si de viata minunii din burtica. gata, deja vorbesti de o a doua persoana, un pui mic care are dreptul la viata si care nu poate protesta atunci cand tu decizi sa ramai acasa, in intimitate, alaturi de pisica si sa-l aduci pe lume. m-am saturat sa aud de consilier in alaptare…da’ pe vremea parintilor nostri, a bunicilor existau aceste doamne? NU!!! si alaptau fara probleme, fara sa asculte sau sa vada scheme cum sa pui copilul la san…asta este un instinct si nu trebuie sa ma invete nimeni cum sa-mi pun copilul la san…copilul cauta sanul din primele momente, este chimia dintre mama-copil.este ceva natural…parerea mea este ca a aparut un nou mod de a face bani….fara suparare..mi-am alaptat copiii si nu am avut nevoie de consiliere…am luptat zile intregi sa-mi vina laptele in cazul primului meu copil care a stat la terapie intensiva 8 zile fara sa-l pot tine in brate, fara sa-l pot alapta…am avut toata sustinerea din partea dr si asistentelor de la SUUB..
    ma bucur ca sunt femei care au o situatie financiara buna si pot naste la privat. foarte bine!!!
    asa ca, printesa…sarcina usoara!!!! nu ai de ce sa te sperii!!!
    aa…legat de raspunsul PR-ului….asta este job-ul …raspunde de imaginea institutiei pe care o reprezinta si este normal ca dreptul la replica sa fie in favoarea RM.

    • Cristina, tocmai ca sa nu te chinuiesti 8 zile exista aceste femei. Instinctul alaptarii nush cat de natural o fi, daca ar fi asa natural, n-ai vedea asa multi bebelusi pe lapte praf. Copilul cauta sanul din primele momente, dar mama nu stie sa-l aseze cum trebuie, incat sa nu afca ragade, sa nu se infunde unele canale.
      Mamele si bunicile noastre vedeau copii alaptati, erau ajutate de femei care mai alaptasera. La mame e impropriu zis, stii cand a inceput declinul alaptarii in Romania? Pe vremea mamelor noastre, care stateau max 3 luni acasa, si nu prea (mai) alaptau, astfel devenind fertile mai repede (de ce era asta important atunci, nu cred ca e cazul sa amintesc). Asta asa, pentru contextul istoric.
      Cine ajuta o mama acum? In cele mai multe spitale, proaspata lauza moderna NU primeste sfaturi de la asistente cum sa tina copilul, cum sa-i puna sfarcul in gura, sau e sfatuita sa alapteze din 3 in 3 ore, cate 5-10 min la fiecare san (killer pentru alaptare). Pentru sani angorjati ti se spune sa te mulgi, dar ce te faci cu canalele infundate?
      Consilierii in alaptare nu ar fi aparut daca nu era nevoie de ei. Apropo, Irina e in principal moasa, e o diferenta.
      Eu am nascut la Cantacuzino in 2010, spital baby-friendly, n-am primit un sfat de alaptare si am urlat 2 luni din cauza ragadelor.

      Legat de povestea care a generat totul: ii inteleg pe cei de la RM, speriati&shit in prima zi/noapte, nu inteleg de ce nu si-au schimbat atitudinea in urmatoarele zile. Iar factura mi-e imposibil s-o inteleg.

      De ce n-am vrut sa nasc la RM? Pe langa pretul mare, n-am vrut din cauza oamenilor. Oamenii de la RM lucreaza si in spitalele de stat. Ah, primesti camera ta, vine sotul sa te vada, ok, insa oamenii sunt aceiasi si majoritatea te trateaza la fel ca la spital. Sigur nu de 2000 de euro.

    • Sper sa am prilejul sa te contrazic peste doua luni, X. Doctorita mea de la RM cu siguranta nu se poarta la fel ca multi dintre doctorii care m-au consultat la stat. Despre neonato si asistente inca n-am impresie la prima mina, dar am auzit foarte multe mame foarte multumite, deci cred ca se poate.

    • Draga Printesa,
      Te asigur ca atitudinea personalului de la Regina Maria este impecabila…cel putin cu mine asa s-au purtat si nu sunt printesa!:) Cu privire la actul medical, ar trebui sa am studii de medicina, ca sa-mi pot da cu parerea despre nastere si post nastere, insa si eu si copilul am plecat ok, intregi si sanatosi, fara extra costuri:)!
      Imi aduc aminte cu placere de experienta de acolo si nu am nici o „pata” pe amintirea nasterii primului copil. Dupa cum am mai scris, eu sunt un client multumit si simt ca a meritat fiecare banut (ba chiar m-am simtit putin in vacanta, apropo de comentariile despre vacantele de 5 stele pe care le poti face de banii astia). Drept pentru care acolo vreau sa nasc si al doilea copil!
      Desigur, parerile sunt subiective si depind de asteptarile fiecaruia, asteptam cu interes parerea ta, dupa ce vine bebita Sophia pe lume.

    • Printeso, acelasi medic de treaba si ok in timpul sarcinii se poate schimba in timpul nasterii. Pentru ca se sperie, pentru ca nici tu nu vei fi la fel, suntem oameni. Pe mine nu m-a tratat rau nimeni la Cantacuzino, sarind peste nastere, unde intervine ce ziceam mai sus. Dar nici n-am primit sfaturi sau sprijin.
      Inteleg personalul medical – oamenii astia lucreaza in ture de 12h, intalnesc pacienti mai mult sau mai putin cooperanti, au de facut foarte multe lucruri cu putine materiale. Mama mea lucreaza si in spital, si la privat. Cu unii vorbeste frumos, cu altii mai putin frumos, desi nu i-au facut nimic. Dupa cum e obosita, cu toane, cu ce cerinte vin oamenii sau cei dinaintea lor.
      Despre asta vorbesc.

    • 🙂 scuze daca asta s-a inteles. Recomand spitalul, numai sa nu ai asteptari foarte mari.
      Consider nasterea acasa o chestie cu 2 taisuri – o dovada de curaj, dar si de nebunie. Uite, Ana Maita, cea care a nascut acasa si a devenit „publica”, avea o conditie fizica excelenta. Asa da. Cu anemie si alte chestii, m-as gandi de 10 ori. Pot intelege de ce mama din stire a vrut sa nasca acasa – si eu mi-am dorit sa fi facut asta dupa prima nastere, si uite ca urm. copil tot la spital voi naste. Pentru ca e mai safe.

    • din cauza socului ca david are probleme si nu este langa mine, sanatos…ma chinuisem mult sa raman insarcinata, trecusem si printr-o inseminare artificiala, era primul copi, prima nastere, iar david nu putea respira singur, la 48 ore de la nastere a facut pneumotorax spontan la plamanul stang…dna dr culcer a intervenit de urgenta….procedura a fost fff complicata pentru ca trebuia pusa o drena fff aproape de inima….copilul meu a stat sedat zile intregi pentru a nu se misca, risca sa-si smulga drena….au fost langa mine si m-au sustinut..imi repetau ca trebuie sa fiu calma si linstita pentru a-mi veni laptele…am nascut la 36 de saptamani, cezariana de urgenta (copilul intrase in suferinta fetala)…l-am alaptat pana la 10 luni si jumatate….
      pe cel mic, tudor (are 1 an) mi l-au adus la 2 ore de la nastere, tot cezariana….si mi l-au pus la san…veneau la 3 ore si mi-l aduceau, chiar daca am stat la postoperator 1 zi si o noapte…

    • Ah, dr. Culcer… datorita dansei si a sectiei pe care a format-o vreau sa nasc urmatorul copil la Universitar. Am cunostinte si prietene care au nascut la majoritatea spitalelor din Buc, si Universitarul e singurul in care mamele chiar sunt sprijinite sa alapteze. In restul – cum ti-e norocul cu doctorii sau asistentele sau vreo mamica cu experienta.

      Multa sanatate tie si copiilor!

  31. Draga Printesa, iti doresc sa ai o nastere buna si fara evenimente neprevazute. Abia astept sa ai vreme sa povestesti despre asta. Pana atunci uite cum se intampla si pe alte continente (doula cu pricina a nascut la ea acasa de vreo cinci ori, cu toate astea nu m-am incumetat si am fost in mediu steril) si prima http://des-monia.blogspot.com/2011/02/intalnirea-mea-cu-toma.html si a doua oara http://des-monia.blogspot.com/2011/03/cum-venit-praslea-pe-lume.html, si ma bucur ca a fost asa.

    E o experienta miraculoasa si naturala, dar natura mai face si victime. Totul e sa nu fii tratata ca un bolnav, cata vreme totul decurge normal. Cat timp mai e?

  32. Eu am nascut de 3 ori la spital in Bucuresti. Primele doua dati n-a fost prea grozav, a fost la CF2, au fost nspe nereguli pe-acolo pe care nu mai am chef sa le spun ca nu vreau sa mai intristez pe nimeni sau sa mai creez vreo disputa, a treia oara am schimbat dr, si am nascut aproape perfect la Municipal, cu o dr. pe care o recomand si care a fost asa cum mi-am dorit (adica 100% natural). Financiar nu ne permiteam nicio maternitate privata din oras, am fi putut face efortul de a merge la Eva la Brasov sau la Isis la Contsnta, dar era destul de complicat cu plecarea inainte cu ceva timp, plus ca trebuia sa luam si copiii, deci cam nasol. Luasem in calcul si nasterea acasa, gasisem chiar si o moasa care sa ma asiste, dar distanta de acasa si pana la primul spital in caz de accident nefericit ne-a impiedicat sa ne punem in aplicare planul. Pana la urma as fi putut naste cu succes acasa a treia oara, daca ma gandesc ca de la prima contractie si pana la nastere au trecut fix 2 ore, iar intre plecarea de acasa si nastere a fost fix o ora. Am ajuns cu dilatatie 10 la spital, iar cand ma urcau spre sala de nastere eram aproape in expulzie. Repet enervant ca am avut 2 epiziotomii, iar a treia oara a fost fara epiziotomie si fara rupturi.
    De ce aleg unele femei sa nasca acasa? Pentru ca in Romania inca nu se percepe nasterea ca fiind un act fiziologic si nu medical, pentru ca inca in spitalele de stat predomina situatiile astea http://www.youtube.com/watch?v=glwP60-g77A si astea http://www.evz.ro/detalii/stiri/oroare-intr-un-spital-din-romania-cel-mai-grav-caz-de-malpraxis-de-care-ati-auzit-vreodat-964359.html , pentru ca vor sa experimenteze miracolul unei noi vieti asa cum au trait tinerii acestia http://weliveyoung.blogspot.com/2012/02/homebirth-of-alba-joy-firebrace.html , pentru ca a explicat foarte frumos Je aici http://emigrantintenerife.info/pregatirile-noastre-pentru-nasterea-acasa-neasistata-medical/.

    Cu toate astea, reunosc ca daca as fi avut resursele financiare necesare as fi ales si eu RM, pentru ca par a fi cel mai aproape de ce mi-as fi dorit dintre spitalele din Bucuresti si pentru ca banuiesc ca m-ar fi lasat sa nasc cu moasa asa cum mi-as fi dorit, la ei acolo.

    Sunt sigura ca va fi absolut ok la voi, Ioana, n-are de ce sa fie altfel, dar poate schimba ceva la capitolul comunicare si transparenta, pentru ca da, si mie mi s-a parut cam suspect de ciudat ce s-a intamplat acolo in cazul asta si nici comunicatul lor de presa nu m-a convins (yet again, nu prea am vazut oameni de PR in tara noastra care sa faca altceva decat sa invaluiasca frumos compania la care lucreaza, ca doar asta facem in scoala, din pacate).

    Bafta si Doamne ajuta!

  33. Eu nu pot intelege extremismul unora de a incerca sa nasca precum femeile de acum sute de ani. Ne-am schimbat dragele mele, nu mai avem aceleasi date fizice ca ele, anii de evolutie, de hrana dubioasa cel putin, de lipsa de miscare isi spun cuvantul.
    Se invoca drepul la intimitate, dar ce intimitate poti avea cu doua femei straine in casa, una facand fotografii, iar cealalta, doula – inteleg ca nu ar fi nici macar moasa – happy, chiar imbatata de fericire. Prefer oricand luciditatea oricarui medic, oricat de rece ar fi el.
    Iar ca femeie care a nascut 3 copii in spital, in vremuri in care dotarile nu erau nici pe departe aceleasi, vreau sa va spun ca experienta nasterii nu ti-o poate strica nimic. Ea ramane un miracol, o experienta spirituala de neegalat, chiar si fara muzica buna, lumanari si mediul de acasa, ca un copil poate veni pe lume oriunde, nu doar in patul in care a fost conceput, ca e mai bine pentru el ca odata ajuns intr-un mediu ostil pentru el a inceput, sa aiba toata asistenta necesara.
    Ce sa spun, sunt batrana, nu prea mai inteleg lumea, nu inteleg de ce unii prefera sa-si riste vietile lor si ale copiilor lor in acest fel, nu inteleg de ce e nevoie sa se militeze pentru un act atat de normal precum alaptarea la san, de ce altii doresc sa-si hraneasca copiii doar cu hrana raw, cand ar trebui sa-i echipeze cu tot ce se poate pentru supravietuire in orice condiii, pentru ca nu stii niciodata cum se va schimba lumea, conditiile de mediu si de viata. Nu inteleg dar m-as fi abtinut de la comentarii; un sigur lucru ma bantuie insa: imaginea placentei impachetata frumos si pusa la frigider.

    • aveti fffff mare dreptate…la fel am gandit si eu, insa nu am spus-o prin aceleasi cuvinte (am 2 baieti fericiti si sanatosi care alearga pe langa mine, copii care au fost nascuti intr-un mediu ostil, dar care au fost ingrijiti din prima clipa).
      mai lipseste integrarea in absolut si spirala…haideti, doamnelor ca traim in 2012 si pretindem ca avem o gandire sanatoasa…chiar trebuie sa copiem tot ce este afara? acolo sunt alte conditii, acolo exista un sistem medical care permite nasterea la domiciliu..in Romania nu exista inca personal specializat in nasterea la domiciliu, in alaptare (sunt cativa medici neonatologi care s-au implicat cu adevarat, gen. dna DR CULCER), in rest sunt niste domnite cu studii in stiintele socio-umane care vor sa profeseze cumva ce au invatat, insa nu prea reusesc….mai bine s-ar gasi niste fundatii care ar oferi asistenta mamicilor carora li se nasc pruncii cu probleme de sananate, morti sau prematuri…acele mamici chiar au nevoie de ajutor… ce mare lucru sa iti iei propriul copil in brate si sa-l pui la san…este ceva care este in noi inca din momentul in care ne nastem, ma refer la femei…stie singur ce trebuie sa faca, nu este nevoie de cineva cu studii care sa ma invete pe mine ca mama sau pe bebelusul meu cum sa suga….imi pare rau ca am fost un pic mai dura, insa asta este adevarul…
      o femeie insarcinata este o femeie puternica, o femeie care va stii cu siguranta ca alegerea de a naste asistata este cea mai buna alegere…daca nu va vrea sa alapteze, asta este….militam atat pentru alaptare conform normelor OMS…dar OMS spune multe altele..de ce nimeni nu se ocupa si de altele!!! oms spune sa ne vaccinam copiii!!!! asat de ce nu se militeaza? daca pe blog a aparut idiotenia cum ca, vaccinurile pot cauza aparitia autismului, atunci noi ca oile trebuie sa militam asta…. intai ar trebui sa ne documentam si sa intelegem ce este autismul….
      imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu acest comentariu!!!!

      va pup!!!!

  34. @dana, despre chestiunea cu placenta am citit in alta poveste, ca se pastreaza pentru ca face dovada nasterii. In caz ca autoritatile ar suspecta rapirea copilului sau alte asemenea.
    @Cristina, exagerezi pe multiple planuri – abordarea naturista a nasterii si cresterii copilului nu este o moda; nasterea cu picioarele- n sus, dupa multiple interventii nesolicitate si nenecesare complica procesul si creste inutil cheltuielile societatii. Intampinarea copilului cu seringi binevoitoare (bine ai venit dragule, hai sa te inoculam cu picioare de microbi morti si cu vitamina k) iar nu mi se pare cea mai logica si mai dragalasa optiune. Cu atat mai mult cu cat nou nascutii nu sunt neaparat in grupa de risc (vezi hep A si B) iar cand ajung acolo, vaccinurile nu mai au relevanta. Si in general nu poti sa spui: orice femeie stie ca x e cea mai buna optiune; cea mai buna optiune tine de prioritati, educatie, religie, etc.

    • abordarea naturista de crestere a copilului nu prea se mai pupa cu vremurile pe care le traim….nu mai este nimic natural…nu-mi vaccinez copilul, dar ii dau sa manance din magazine, supermaketuri pui injectati cu hormoni, fructe injectate cu diverse „minuni”….bio este tot ce gasesti in gradina bunicii care nu foloseste ingrasaminte modificate…puii din ograda bunicii sunt sanatosi, etc…omenirea evolueaza…nu vad de ce m-as intoarce in trecut riscand viata copilului si poate si a mea. la asta m-am referit…faptul ca au aparut acesti consileri in alaptare nu arata o abordare naturista, din pacate….

  35. Opinia ta, ca si cea a altor persoane mi se pare respectabila. Poti crede orice despre orice si oricine, asa cum ai spus chiar tu. Ce-ar fi daca am avea toti aceeasi parere sau daca am gandi cu acelasi cap si suflet? Eu am nascut natural la Filantropia, in 2010 si as mai naste odata tot acolo. Just for the record! Bucura-te de zapada!

  36. Eu am nascut la un spital de stat, la giulesti cu doctorul MIHAI MITRAN e un om exceptional, sufletist,uman, am avut o sarcina cu probleme si puteam sa-l sun la orice ora fara sa para deranjat si ma asculta cu calm imi explica ce se intampla. La spital totul a fost bine, spitalul e f frumos, renovat, arata bine, in sala de nasteri a fost bine, acolo medicul cu moasele fac o adevarata echipa, se intelegeau di priviri ce trebuia sa faca, m-au sustinut foarte tare si atmosfera pozitiva m-au ajutat.Acum avem 5 luni si suntem foarte bine, nasterea acasa mi se pare foarte periculoasa mai ales pentru copil. Va doresc la toate sa nasteti cat mai usor si sa ramaneti cu o amintire frumoasa despre nastere asa cum am ramas si eu ca e cel mai frumos moment

  37. putini tatici pe forum, destule nume de spitale care sunt super ok, dar care nu accepta prezenta tatilor la nastere. daca plec de la premiza ca e absolut firesc ca iubitul/sotul, dar si tatal copilului in acelasi timp, sa fie de fata la ceva unic, exclud orice spital care refuza aceasta „normalitate”, indiferent de ce experiente au avut unele mame. doar mame.
    am nascut in regina maria. sau mai bine zis am asistat la nastere, am tinut mama de mana, m-am impotrivit unor proceduri de panica (oare ce cauta panica acolo unde te duci ca sa faci ceea ce oamenii sunt pregatiti sa faca?), am taiat cordonul, am stins luminile aberante dupa nastere (vaginul poate fi luminat si cu o lanterna, nu e nevoie de 10,000 de watti-sper ca nu voi fi acuzat de cuvantul „lanterna”), am insotit copilul la vaccin si am stat acolo cele 3 nopti/zile pana la externare. am tinut copilul in rezerva si l-am alaptat exclusiv la san, pentru ca asa ne-am dorit. nu a fost nici usor, nici imposibil.
    as dori sa(-mi) pun cateva intrebari:
    de ce „servim” mezeluri si cafea cu cofeina unor femei care alapteaza daca ne declaram spital „pro alaptare”? (nu mai vorbesc de toate combinatiile antidigestie)
    de ce costa patul tatalui (plus 3 mese groaznice pe zi) 450 ron, mai scump decat la orice hotel de 4-5 stele? este maternitate sau hotel? iar fotoliul extensibil (gratuit) pe care am dormit eu avea 1,60m (pe vremea aia oamenii chiar nasteau acasa), cu o intrerupere de vreo 20 cm…
    de ce subiectul oricarei nasteri este asigurarea spitalului, nu copilul?…aici as vrea sa luminez, daca pot, fara sa par superior, anumite pareri de mai sus: laptele praf nu este dat pentru ca sunt platiti de companiile respective(nu impieteaza cu nimic alaptatul la san ulterior), ci ca ei sa excluda orice problema legata de copil, exagerand la maxim orice simptom.
    ma rog, noi nu a avut nevoie de lapte praf, dar tot am tras o portie de plans la sperieturile induse in mod gresit de ei.
    ca o concluzie:
    RM: desi am naste din nou tot acolo (sau poate la maxim 2 alte spitale private), este departe de ceea ce afirma, exista o „goana” dupa bani prost administrata (dupa 3 incercari am ajuns in rezerva aferenta contractului, adica cu fotoliu pentru tata).
    Nastere acasa cu moasa (restul nu comentez): nu e chiar atat de „tampit” pe cat suna. noi am stat in spital 53 de minute (de la parcare si pana la taiere cordon) si am fost la un pas sa „bagam” in mama si copil o groaza de cacaturi doar pentru ca nu ajunsese doctorul nostru. la ce bun doctorul de garda atunci? as fi inteles sa vina cineva de la vanzari sa ne taie o noua factura, mai ieftina, sa pierdem vremea cu birocratia, nu sa ni se propuna intarzierea contractiilor…
    hai sa ne imaginam impreuna o nastere de 20 de ore……..
    Irina: intentia excelenta. pacat ca articolul tau te erijeaza in „avocatul” unor oameni pe care nu ii stiai inainte de dilatatie 3. eu personal consider ca orice demers trebuie facut de actanti, cu sprijinul profesionistilor, nu invers. altfel, in locul tau as fi procedat la fel. mai mult decat atat, tot ceea ce a fost frumos in nastere pentru mine ti se datoreaza tie ( despre mama de nota 10 si Celus impecabil nu mai vorbesc).
    toata lumea: de ce dracu fara bani RM au fost scarbosi, iar cu bani si-au depasit atributiile? a disparut „urgenta” din actul medical privat? sau reapare abuziv atunci cand e pe factura? cred ca Maria, regina, ar fi tratat un om, daca avea timp/loc/etc si fara acest circ.
    Eu nu judec nici suma platita de noi, nici pe cea platita de acesti oameni. Eu judec ideea ca unii oameni reprezinta o urgenta in funtie de cardul aratat la receptie, nu in functie de cazul in sine. Asta daca tot ne consideram spital, nu spital privat.
    Ar fi multe de spus, adica simt ca explodez:-), dar situatia este extrem de imbarligata, asa ca ma opresc…nastere usoara, indiferent de decizie, tuturor cuplurilor. As adauga alaptare exclusiva si prezenta tatalui, dar nu vreau sa intru in prea multe polemici.

  38. Am avut ocazia sa merg in vizita la o cunostiinta care a nascut in maternitatea din cadrul Spitalului Regina Maria din Baneasa, si am fost surprinsa de ambele parti: partea buna si partea proasta:
    -Impresia generala, este una acceptabila, acest spital tinand sa iasa din tiparele spitalelor din Romania, incercand sa iti inspire un aer de intimitate, alungandu-ti gandul stresant ca esti intr-un spital, chiar si cand faci o vizita;
    – serviciile se vrea sa fie de calitate, si cred ca ar fi, daca ar avea cine sa ti le ofere.Spun asta pentru ca personalul este insuficient, incepand de la receptia din parter, pana la personalul de pe sectia unde esti internata. Se ajunge greu la solicitarile pacientelor, si asta am abservat ca se intampla datorita lipsei de personal. Vizitandu-mi verisoara in fiecare zi din cele 3 cate a stat internata, mereu am observat aceiasi problema: o asistenta si o infirmiera pe etajul respectiv, care are mai mult de 15 rezerve si toate pline cu paciente internate. Rezervele au deasupra usii un beculet care se aprinde atunci cand pacienta solicita ajutor de la butonul din rezerva. Vreau sa spun ca becurile acelea nu se sting niciodata, sunt aprinse incontinuu iar asistenta e depasita de situatie datorita volumului mare de solicitari, cu toate ca incearca sa faca tot ce poate, dar nu reuseste. Asta se intampla si cu asistentele care se ocupa de copii , si cu infirmierele care ar trebui sa-ti asigure curatenia su altfel de ajutor. Ma gandeam : „oare nu se fac si greseli ?!”.
    – medicii incearca si ei sa fie draguti, dar cateodata sunt gretosi, si cred ca tot din cauza volumului mare de lucru, si al neputintei lor de a face fata situatiei.
    – si cu toate aceste neajunsuri, igiena exista, spre uimirea mea. Am ramas uimita sa vad ca este curat, dar m-au dezamagit cu ce imbraca pacientele: cu niste camasi rupte si super folosite. Foarte urat.
    – tarifele sunt destul de mari pentru ce ofera acest spital. Sunt stabilite in functie de ce oferta ti se spune cand te internezi, dar cat timp stai acolo internata iti schimbi parerea. La cati bani dai ar trebui mai mult personal care sa te ajute atunci cand soliciti ajutor.
    – saloanele sunt dragute , dar destul de micute, cel putin acela unde a stat internata verisoara mea, cu toate ca atunci cand a venit sa semneze contractul i s-a aratat o rezerva foarte mare si draguta.
    In concluzie, degeaba se numeste spital privat, ca tot ca la stat se practica: personal insuficient, care nu poate sa-ti asigure nevoile de pacienta internata in privat, nevoi si pretentii pe care le are orice mamica care se interneaza aici, plateste o suma destul de mare dar este tratata la fel ca la stat. Singura diferenta intre un spital de stat si acest spital privat este ca personalul este dragut, chiar daca este absolut insuficient, si ca este curat. Atat. Ma asteptam la altceva, pentru cei 8000 de lei pe care i-a platit verisoara mea. Dar imbogatirea peste noapte este la ea acasa, in acest spital. Oare cum si-o fi luat acreditare acest spital ?!

    • Eu as fi vrut sa nasc la ei, pentru ca din pacate firma mea are contract cu ReginaMaria. Pe langa faptul ca am platit orice consultatie la ginecolog ( cica face parte din parteneriatul academic!, desi e medic primar, nu profesor!!!)am avut nevoie sa fac o radiografie copilului meu noaptea, dar surpriza… Nu au radiologie decat pana la ora 20! In afara de nasteri, altceva nu fac! daca o gravida are vreo problema, ce fac? O transfera la stat, ca n-au de ales. Ma voi orienta catre celalte spitale ( si nu doar niste simple maternitati) private cu certitudine! Primul copil l-am nascut la Euroclinic si m-am rugat sa duc sarcina la termen ca altfel nu ma primeau! La a face tam tam se pricep insa f bine, cu dotarile stau insa f prost!!!!!!!

    • Delia, acelasi lucru il patesc si eu. insa eu ma cert cu ei. au devenit ft nesimtiti, si din pacate platesc un abonament si n-am mai nimic inclus. Lipsa de transparenta in mod special pe costuri. Mi se spune in call center ca nu am incluse anumite consultatii la unii dr , apoi cand ajung la birou si ma uit pe anexe, surpriza am 50% reducere. foarte urat. eu nu ii recomand. feriti-va.

  39. Buna, am abonamnt la RG premium, platesc luna de luna si am decis sa nasc la ei.

    Am reusit intr-un final sa ma intalnesc cu ei pentru a discuta oferta de nastere. Pe scurt – 5900 ron nasterea in rezerva tripla, nastere prin cezariana, plus se plateste 700 RON sa stai de vorba cu anestezistul si neonatolaga ( fetelor 700 ron pentru o simpla intalnire de 20 min cu acestia doi!!!!) este strigator la cer…… plus ca imi bagau pe gat celulele stem ( pe care nu le vroiam de la ei ) si mi-au zis asa ( vii din afara cu firma ta platesti 2100 ron, iei de la noi te costa 2500 ron ).
    I am rugat sa-mi faca o oferta si sa ia in considerare si abonamentul pe care il am la ei, dupa 3 saptamani de sunat si rugat sa-mi dea o oferta buna, au sunat intr-un final sa-mi zica ca le pare rau dar nu au cum sa ma ajute, astea sunt preturile si ce pot face este sa-mi dea un abonament de pediatrie in valoare de 900 ron :)))))))))))

    Multumesc celor din Regina Maria pentru ajutorul si suportul pe care mi l-au oferit si de a ma trimite la un alt spital PRIVAT – conditii aproape identice ( CAMERA SINGLE, ACELASI DOCTOR, CONTROLUL PREANESTEZIC GRATUIT, UN AN DE PEDIATRIE, doar pretul este la jumatate. Nu doresc sa-i fac reclama spitalului, dar echipa de vanzari si stafful este incredibil de helpfull si primitor.
    Revin cu feedback dupa nastere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *