De ținut minte (6 luni)

Scriu aici pentru că n-am încredere că sînt în stare să nu pierd chiar și cea mai importantă agendă sau cel mai grozav telefon. Cîteva repere de ținut minte despre prima jumătate de an a celei mai frumoase fetițe din lume.

Progrese

Prima sucire completă pe burtă: 4 luni (urmează cîteva nopți cu plîns pentru că se răsucește în somn pe burtă și ne cheamă supărată s-o întoarcem noi la loc)

Prima sucire pe burtă cu retur: 4 luni și jumătate

Primii doi dinți: incisivii de jos, la 5 luni și jumătate, unul la trei zile după celălalt (fără febră, fără scaune moi, doar ceva agitație pe timpul zilei și poftă scăzută de mîncare cu 2-3 săptămîni înainte să spargă gingia)

Prima ronțăială de picior: cinci luni și trei săptămîni, în cadă

Nu stă singură în fund, dar dacă o țin în brațe și o susțin, se joacă în legea ei acolo fără să se lase pe spate sau în părți.

Alimentație

Prima masă diversificată complet: cinci luni și trei săptămîni, 160 gr piure de legume cu carne de pui, masa de prînz (dovlecel, cartof dulce, morcov, ardei kapia, piept de pasăre, cîteva frunze de spanac, fără zeamă, cu compot de prune la final, cînd protestează de sete).

La 6 luni am înlocuit și masa de dimineață. Mănîncă bine mei preparat cu lapte matern, cam 150 gr. Din păcate vomită aproape la fel de mult ca la o masă normală de lapte.

Restul meselor (trei la număr, nu mai des de 3 ore) sînt încă 100% lapte matern, între 160 și 200 ml (masa de seară).

Primele zile cu vărsături doar la masa de după-amiaza: 6 luni (uneori vomită la 7-8 seara legumele de la ora 1, ceea ce îmi arată că încă are un tranzit foarte lent, probabil ăsta e și motivul pentru care nu ia în greutate).

Somn

Doarme noaptea 12 ore, cu pauză de lapte în jur de ora 5 (dacă nu se trezește ea, o trezim noi, ca să nu pierdem o masă).

Ziua nu doarme mai mult de 40 de minute (nici afară, nici în casă). Adoarme însă ușor, cu păturica și uneori cu suzeta (în casă).

Stare

E foarte veselă, prezentă, atentă la discuții și la oameni, zîmbește mult, rîde în hohote, seara la culcare cîntă în duet cu mine, exersează apucatul lucrurilor între arătător și degetul mare. Uneori face numai asta 30 de minute la rînd. Apucă jucăria, lasă jos, apucă, lasă jos. Din cînd în cînd ridică ochii la mine, apoi reia.

Plînge rar, o dată la 5-6 zile, cînd o supără ceva anume sau adună nervișori.

E foarte atașată de mine, probabil și pentru că sînt zile multe în care nu vede pe nimeni altcineva (îl mai vede și pe ta-su, dar numai cîteva minute înainte de culcarea ei).

I-am făcut pînă acum 2.768 de poze și 73 de filmulețe.

Jucării

Stă în sfîrșit pe salteluța de activități, se rostogolește pe ea, dă cu mîinile în jucăriile atîrnate, le trage spre ea, conversează cu desenele de pe pătură. Îi place mult cartea cu pagini din materiale textile diferite, pe care o molfăie nevoie mare.

Cifre

La 6 luni are 6,8 kilograme și 67 cm. Fontanela e încă larg deschisă la 4X4 cm.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

28 comentarii

  1. La multe lunitze frumoase! M-a amuzat cum cantati voi impreuna:)
    Am si eu un bebe de 4 luni si jumatate si indraznesc sa te intreb ceva: unde gasesc carte cu pagini din materiale textile? Multumesc!

  2. Vai, parca ma uit in oglinda cand citesc cum scrii. Exact la fel de atenta la detalii eram si eu cand l-am avut pe Vlad (acum are 4 ani), acum la Horia (1 an) nici macar nu l-am mai cantarit. Relaxare totala! Vezi ca s-ar putea sa vomite legumele din cauza ardeiului kapia, e mai greu digerabil, sau de la spanac (se introduce in general dupa 10 luni). La cat mai multe aniversari!!!

    • Eh, ea vomita de la reflux, nu de la spanac. Sint si zile in care nu-i pun spanac si ii pun fasole verde sau nu-i pun ardei kapia si tot vomita…
      Spanacul i-l dau ca masura anticonstipatie, la recomandarea pediatrului.

    • La nr 1 am caiet cu activitatea zilnica, achizitii, mese, musafiri (daca ia copilul ceva sa stiu de la cine)… La nr 2 doar memoria mea uituca. Nici poze nu prea am 🙁

    • Conteaza de la cine a luat ceva? 🙂 n-am mai auzit de asta cu lista de musafiri…

  3. E foarte bine, si doarme mult! 12 ore continuu e mare lucru, cred ca mai apuci sa te odihnesti putin! chiar daca ziua doar atipeste! eu cel putin asa zic!
    Copilul meu dormea de la 12 noaptea pana la 7 dim. maxim!!!! ziua 2 ore, afara! Acum de cand cu gradi si-a reglat somnul si e ok! normal

  4. mi se pare un copil ok din toate punctele de vedere. mai ales al masuratorilor. a mea nu voma si nu avea tranzit lent, dar in mod sigur avea mai putin la 6 luni, cred ca undeva la 6 kg. e drept ca s-a nascut cu greutatea mai mica decat Sof. e bine, arata bine ca am vazut-o in poze, asta e cel mai important. masuratorile o sa te convingi mai incolo ca sunt orientative si foarte variabile.

    • Tranzitul lent este asociat cu o luare mai mare in greutate. Alimentele stau mai mult in tractul digestiv, sunt digerate mai lent si absorbite mai bine. Ca dimensiuni este foarte bine in proportii, tu esti micuta si este foarte posibil sa fie si ea la fel. Fi-mea avea 6,800 si 68 cm la 4 luni, dar ea este cea iesita din grafice.

      Cateva lucruri legate de alimentatie, daca sunt primite :). Cum spunea cineva mai sus, ardeiul este indigest si proinflamator, plus ca nu aduce cine stie ce aport nutritiv. Spanacul incearca sa fie spanac matur nu baby si este de evitat consumul lui zilnic (acelasi lucru pentru broccoli, conopida si legumele din grupa solanacee). Impotriva constipatiei o ajuti cel mai bine cu ceva lipide de calitate puse in piure (unt bio). Daca deja mananca carne poti sa-i dai linistita unt, smantana fermentata, lipidele sunt mult mai importante acum decat proteina. Asta daca nu are contraindicatii particulare.

      Crestere frumoasa si sa vezi distractie la anu pe vremea asta cand o sa te uiti la cele 2768 de fotografii!

    • La ea tranzitul e lent pina la iesirea din stomac, de-aia nu ia nimic in greutate (cred eu), in schimb vomita la mult timp dupa masa si i se face foame greu.

      Azi i-am pus putin ulei de masline in piure si a parut ca-i place… O sa incerc si cu unt, ai cumva o sursa buna?
      Multam de sfaturi!

    • Are cumva un medicament antiaciditate recomandat de medic? Ele pot sa altereze timpul de digestie la nivelul stomacului. Cu voma stiu ca persista problema. Pentru unii copii lucrurile au inceput sa mearga mai bine dupa ce a fost introdus iaurtul in alimentatie, altora le-a facut mai rau… Poate voi aveti noroc. Si eu credeam (si ma plangeam) ca fi-mea mananca foarte rar, de pe la o luna avea mesele de zi la 4-5 ore si cele de noapte nu mai erau, dormea 10-12 ore, asta cam pana spre un an. Ei, acum povestea s-a schimbat, e spaima mancarii, mi-e teama ca mananca prea des si prea mult cu toate ca e lunga si slabuta asa.

      Unt eu folosesc bio din comert, inca nu am curaj sa-i dau de la tarani, sa ma apuc sa fac si unt chiar nu mai am cand. Din comert eu iau Andescher (de la ei iau si iaurt cand nu am facut in casa, lapte de capra, smantana, cascaval) sau unutul bio President (il gasesti in special la Mega) e mai bun dar mai scump. Gasesti unt de tara la sibieni sau la targul de la Agronomie.

    • Azi i-am dat primele lingurite de iaurt. Le-a vomat doua ore mai tirziu ca pe lapte, doar ca pfuuuu ce urit miroase iaurtul vomat… bleax.
      nu ia nimic acum, niciun tratament, am oprit tot de ceva vreme.
      multam de ponturi.

    • Da, varsatura mai frumoasa decat aia de iaurt :)), ii potenteaza mirosul. Smantana e mai blanda si ajuta cu aciditatea. Cand ai timp poti sa cauti sa vezi care sunt si beneficiile supei de oase (de vita, preferabil una care a pascut iarba). E mai densa si foarte hranitoare, poate o retine mai bine stomacul.

      Spor la mancat si la crescut, nu stiu care este ritmul ei de crestere acum, dar proportiile sunt foarte bune pentru varsta ei. Oricum in prima luna si chiar doua de la inceputul diversificarii nu iau spectaculos in greutate, si ritmul fiziologic de crestere se reduce dupa 6 luni. Ma bucur ca-i vesela si jucausa.

    • Inca nu-i dau supa, adica daca e sa-i dau lichide, ii dau laptele meu mai degraba, ideea cu diversificarea prematura era sa introduc solidele, ca poate nu le mai scuipa la fel de abitir. Dar peste citeva luni cind om mai reduce din laptele matern, incercam si supa de oase de vacuta adevarata.
      Crestere zero deocamdata. Deloc spectaculos. 🙂
      Asteptam zile mai bune.

  5. Esti atenta la detali vad, ai putea sa scri despre deszvoltarea copilor destul de bine mereu chiar daca copii vor deveni mai mari la un momendat.
    Ai putea sa scrie astfel de articole pe forum-uri ce sunt dedicate mamicilor,te-ai gandit vro data?

  6. Toate ca toate (a se citi laudabila initiativa de a face un rezumat pentru toti cei interesati), dar chestia asta cu fontanela mi se pare extrem de creepy. Eu o percep ca o gaura in creier. Asa e?
    😀

    • Cum bre gaura in creier? Adica zici ca acolo in capul lor plin de creier e o zona plina cu nimic? 🙂
      Nup, fontanela e numa o gaura in craniu, caci la nastere oasele nu-s lipite intre ele, ca sa fie mobile si permita turtirea capulului astfel incit copchilu sa se poata naste.
      E una la ceafa si una in crestet, aia de la ceafa se inchide mai rapid, asta din crestet poa sa se inchida pina la doi ani. Creierul e protejat de o membrana groasa, care pulseaza asa foarte caraghios in ritmul pulsului… creepy pentru neavizati!

  7. Eu voiam sa-ti multumesc ca mai pui din cand in cand poze cu Sofia si am acces la ele (pe FB) 🙂
    Neavand copii, nu prea am ce sa comentez la posturile tale. Dar ma bucur de fiecare data cand o vad pe domnisoara.

  8. Sa creasca mare si sanatoasa!
    Matei are 4 luni si 3 saptamani si inca nu s-a rasucit de pe burta pe spate sau invers!Doar se rastoarna in laterale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *