Femeile și logoreea

De fiecare dată cînd am o dilemă, un of sau o bucurie, îmi chem toate cele mai bune prietene. Sînt 74 la număr și nu-s toate aici în București, multe locuiesc în provincie, unele în Olanda, altele în Polonia, una în Canada și două în America, ba una s-a mutat de curînd în Africa (nebuno!). Le sun sau le dau sms și le spun/scriu: Doamnelor, nu știu dacă să-mi cumpăr dezumidificator profesional de 90 sau de 100, e musai să veniți să ne sfătuim. Urgent! Așa, și ele abandonează copii atîrnați de țîță, bărbați flămînzi, ciorapi gata de pus la uscat, se urcă în avion sau în microbuz și poposesc la mine-n sufragerie, unde eu le aștept, desigur, cu biscuiți calzi cu muștar și problema de dezbătut gata întinsă pe masă. Și ne sfătuim care mai de care în toate direcțiile, pentru că de fiecare dată discuția deviază: Deci stai așa, voi cît aveți rata de leasing? Da, mi se pare normal, noi dăm 15 milioane numai pe grădinița particulară. Deci e de citit Alice Munro asta? Cum, ateliere de pictat pe tălpi de papuc? Ia să-i duc și eu pe ăștia micii. Aha, și Pilates pot face și bebelușii?

Noroc că nu-s bărbați prin preajmă, ar cădea lați în trei minute de la atîta informație esențială vehiculată. Ei și uite-așa, după încă niște ore de consfătuire, biscuiți și luat notițe, fetele mele își fac bagajul și zboară către casele lor, ușor extenuate, foarte fericite și complet lămurite. Mîine se vor urca din nou în avion, pentru că fără îndoială alta dintre noi va avea nevoie de sfatul competent și opinia avizată a celorlalte.

Sună obositor, știu. Și cam imposibil. În primul rînd, cum să ai 74 de prietene cele mai bune? Și cum să vină ele la tine-acasă, toate sau mai toate, de fecare dată cînd vrei să discuți ceva cu ele (adică în medie de 6 ori pe zi)? Deși ar fi fain, nu? N-ai mai face mimic altceva decît să ceri și să-ți dai cu părerea, și eheeei ce ne mai place nouă vorbăria!

În zilele noastre, ședințele de împărtășire de experiențe, emoții și idei se petrec pe forumuri și grupuri pe Facebook. Unde toate desuuurile-s la vedere, vorbim despre promovare profesională, dar și despre mărci de vibratoare, mai dansăm pe-un Vivaldi dar ne mai și păruim pe-o manea, că așa se întîmplă unde-s multe femei la un loc care-și pun viața pe tarabă. Dacă discuțiile s-ar menține toate elegante, parcă alta ar fi atmosfera. Ca la mine-n sufragerie, unde chiar dacă nebuna din Africa are altă părere, nu sare nimeni să-i dea cu mătura în cap, ci mai degrabă zicem Da, mă, bine că la tine acolo în savană altfel stă treaba.

Am fost și eu parte din astfel de gupuri exclusiv estrogenice. Am părăsit incinta din motive de încăierare hormonală și nepotrivire de caracter, no harm done, no regrets. Mi-am zis însă că data viitoare nu, e clar că aceste comunități de și cu femei nu-s pentru mine, și că eu never again. Ei bine, zilele trecute m-am surprins că again (deh, tendința tipic feminină de stat la poartă și discutat cu vecinele se predă greu). Premisele sînt bune: o comunitate online de femei susținută de o companie de asigurări, mai precis ING Asigurări. V-am mai povestit eu acum ceva vreme despre un produs de asigurare special gîndit pentru femei, îl cheamă UNA. Ei, pe vremea cînd produsul era în teste, cei de la ING Asigurări au creat această comunitate pentru a permite dezbateri pe marginea UNA în vederea îmbunătățirii produsului. În timp, discuțiile în comunitate s-au extins și așa s-a născut Unasiuna.ro, care e deschisă acum publicul larg și poate fi accesată cu logare din Facebook (adică nu-i musai să-ți faci cont pe site dacă ai Facebook). Site-ul conține două secțiuni: articole și comunitate. Subiectele discutate se împart în patru teme mari: bani și planuri, antreprenoriat și cariera, viață și pasiuni, femei care ne inspiră. Fără cancanuri, doar discuții decente, elegante, soluții viabile pentru femei brici. Așa, ca noi! 🙂

M-am gîndit de multe ori să transform blogul în forum. Cu mare bucurie observ că de cele mai multe ori se iscă pe marginea textelor pe care le public dezbateri foarte faine, voi veniți cu experiențele voastre, discutați unii cu alții, mi se pare extraordinară interacțiunea asta între oameni teoretic necunoscuți pe care-i leagă doar un url comun. Multe dintre comentariile voastre încep direct cu Dragele mele, sau cu Fetelor, ceea ce-mi arată că oamenii de-aici se simt conectați și unii cu alții, nu doar cu mine (a fost și timp pentru asta, unii dintre voi sînt aici de șapte ani). M-am oprit însă, pentru că mi-a fost teamă de schimbările logistice. Prefer totuși un blog în care eu să am principala scuză la logoree! 😛

Dar vă poftesc pe platforma asta nouă, Unasiuna.ro, să ne dăm cu părerea despre lucruri. Despre ce v-ar plăcea să discutați pe forum? Care-s informatiile pe care-ati prefera sa le luati dintr-o dezbatere si nu de la un specialist sau direct de pe google? Pe mine una cautatul asta pe Google a ajuns sa ma sperie, pentru că tot mai des aflu răspunsuri la întrebări pe care nu le-am pus, dar care îmi generează noi și noi probleme.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4191

6 comentarii

  1. Am citit si eu „Prea multa fericire” and it was so so.. povesti scurte cat sa citesti una/dimineata, una/seara si sa ramai cu un pic de filosofie din fiecare povestire.. raspunsul la singura dilema din lista la care ma pricep (cat de cat) :))

  2. Eu nu am timp de grupuri de Facebook, cu munca si copil si gospodarie, dar dac-as gasi o comunitate eleganta, sa vorbim despre carti si spectacole, parca mi-as face…

  3. Cu cat mai multe locuri in care sa dezbatem lucruri, cu atat mai bine! Exista moderatori pentru comunitatea asta? Adica de unde stim ca intr-adevar se pastreaza nivelul conversatiilor peste cel din majoritatea forumurilor?

  4. hai ca m-ai facut curioasa,o sa arunc un ochi.parca mai aveam de facut ceva in seara asta :D…aaaa da,sa ma uit pe hartiile pentru UNA,cine are asigurarea?eu ma gandeam ca s-ar putea sa apara si contraoferta si sa mai astept.

  5. Destul de penibil scris, mai ales ca femeile ale cu logoree ti-au sters lacrimile de multe ori. Si asta ca sa fiu eleganta! E bine ca tu poti pune noaptea capul pe perna cu constiinta impacata!

  6. Bună Ioana!!!! Te-am descoperit de vreo 3luni și te citesc cu drag, seara abia aștept sa vad următorul post. Mi-ar plăcea sa împărtășesc cu tine câteva din experienta mea de mămică proaspătă (am un bebe de 8luni) și mi-ar plăcea sa ma pot destăinui cu tine. Un sfat mi-ar fi de maaaare ajutor. Te îmbrățișez cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *