Legea împotriva rahaților de cîine și a animalelor fără lesă

Primăvara e momentul ăla cînd iese rahatul la suprafața. La propriu. Și-mi spun că trebuie, TREBUIE să fac ceva. Așa că încep prin a scrie despre asta, înainte de orice sînt jurnalist, apoi om sătul să-și spele tălpile de căcat, mamă disperată de numărul mare de cîini cu stăpîn care aleargă fără lesă la 30 de cm de copilul ei de nici un metru înălțime, persoană stupefiată de lipsa de bun simț și responsabilitate ale semenilor, cetățean intrigat de lipsa de implicare a autorităților.

Pentru toți cei care nu știu: avem o lege care spune că animalele de companie nu au voie pe spațiile verzi din parcuri și din jurul blocurilor, nici în locurile de joacă pentru copii. Aceeași lege spune și că animalele de companie trebuie plimbate în lesă, cu excepția zonelor destinate exclusiv lor. Că rasele periculoase și agresive trebuie să poarte și botniță (aveți aici detalii despre care sînt aceste rase și cum trebuie ele tratate). Și că stăpînii sînt obligați să curețe de pe domeniul public rahatul animalelor proprii. Este vorba despre Hotărârea Consiliului General al Municipiului București Nr.120 din 30.06.2010 (pentru provincie există decizii locale similare). Citez integral articolul care ne privește:

Art.34
(l) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării
animalelor pe domeniul public:
a) să dețină asupra sa materialele necesare (faraș, matura, punga, etc) pentru curătțarea
locului și evacuarea dejectiilor fiziologice;
b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spațiile verzi din parcuri, gradini
publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine și piete de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai in spatiile special amenajate. Nu vor fi supusi acestui regim, cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei și Internelor;
c) mentinerea cainilor in lesa iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță;

(2) Posesorii de animale de companie vor deține carnete de sănătate pentru acestea și vor
asigura vaccinarea lor in conformitate cu normele sanitar-veterinare in vigoare;

(3) Posesorii de animale de companie vor asigura o permanenta stare de curatenie și
igienizare a spatiilor destinate creșterii acestora, luând masurile necesare in vederea evitarii poluarii olfactive a celorlalte persoane;

(4) Persoanele care dețin animale de companie in imobile cu spatii comune, vor asigura
protectia și siguranta celorlalti locatari in raport cu aceștia. Aceasta obligatie le revine de asemenea și in timpul plimbarii acestora pe domeniul public.

Aș vrea să nu ne mai tocmim, pentru că iată, avem deja o lege. Aș vrea să nu mai aud că-s lipsită de suflet că nu acord cîinilor același drept la libertate pe care-l acord copilului meu. Copilul meu nu e cîine. Sînt perfect de acord că oamenii sînt vinovați, nu cîinii. Aș vrea să subliniez în acest sens faptul că textul de față se adresează exclusiv stăpîinilor de cîini care nu respectă legea de mai sus, pentru că n-o cunosc, pentru că nu le pasă, pentru că o consideră nedreaptă. Dacă ți se pare imposibl să crești un animal respectînd legea și pe animal, atunci poate n-ar trebui să-l crești, nu e obligatoriu să avem cu toții cîine.

Că sînt complet lipsiți de bun simț e destul de evident. Să privești mîndru cum ți se cacă animalul pe stradă sau pe spațiul verde dintr-un parc și să pleci relaxat mai departe mi se pare cea mai clară dovadă că oamenii ăștia sînt nesimțiți și mă îndoiesc serios că se spală. Să îți lași cîinele (mic, mare, agresiv, liniștit) să alerge liber printre copii în parc mi se pare o inconștiență crasă (e totuși un animal, n-ai idee ce-o să facă în secunda următoare). Și nu e vina lui c-o să-l scoată din minți un copil prost crescut sau un alt animal, și-o să muște, și o să rămîi și fără cîine, și cu mustrări de conștiință, poate chiar și cu amendă sau cu dosar la procuratură. Așadar, că acestor oameni nu le pasă de semenii lor și nici chiar de ei înșiși (sînt convinsă că mulți calcă în căcatul propriului animal, chiar și numai pentru că există justiție divină) sau de animalele lor, mi-e clar. Mi-e la fel de clar că asta n-o să se schimbe. Am citit de curiozitate cîteva postări de pe forumuri de stăpîini de animale, mulți sînt realmente indignați că există o lege care să-i oblige să strînge rahatul de pe stradă, adică ce, de ce plătesc ei primăria? Nu să le strîngă lor rahatul?

Știu că sînt și oameni care strîng întotdeauna după animalele lor și care le plimbă exclusiv în lesă. Îi admir pentru consecvență și pentru respectul pe care-l arată față de restul oamenilor și față de propriul animal, pe care-l apără astfel de accidente și de furia celorlalți oameni. Din păcate, sînt prea puțini. Eu stau pe o stradă cu case, la cîteva minute de Piața Victoriei. Una din două curți are cel puțin un cîine care e scos la plimbare zilnic pe stradă. O singură dată am văzut un vecin strîngînd după animal. Strada e atît de plină de rahați că nu ai cum să-i ocolești, sînt porțiuni în care nu ai unde pune piciorul. Am coborît de dimineață să fac o poză în fața porții noastre, s-o postez aici drept exemplificare, dar arată atît de scîrbos că am decis să vă las doar cu vorbele. E suficient de scîrbos că cel mai frecvent cuvînt în discursul fetiței mele cînd ieșim la aer e caca cățel.

Ce-mi propun cu textul ăsta? Păi:
– Să afle cît mai multă lume că ce fac acești oameni este ilegal. Nu doar nesimțit și iresponsabil, ci ilegal. Că pot merge la stăpînii de animale și le pot spune acest lucru, că se află în afara legii și că pot fi amendați cu sume considerabile. Aș vrea ca tot mai mulți oameni să sune la Poiția locală și să reclame cîini fără lesă, rahați nestrînși. Aș vrea să punem presiune, altfel n-o să se schimbe niciodată nimic.
– Ar fi minunat dacă și altți colegi jurnaliști și bloggeri ar scrie despre asta. Să afle și mai multă lume, să punem și mai multă presiune.
– Ar fi de-a dreptul extraordinar ca autoritățile să și facă ceva întru aplicarea legii. Bănuiesc că nu sînt destui oameni de scos pe teren, dar la cît de mari sînt amenzile și numărul celor pasibili de amendă, s-ar putea ca afacerea să iasă pe plus și să fie rost de noi locuri de muncă în Poliția locală.

Mai am foarte multe lucruri de spus pe subiect, dar cred că pe cele mai importante le-am scris deja. Nu e foarte important că acum trei zile fetița mea de nici doi ani era să fie dărîmată de doi cîini mai mari decît ea, care se hîrjoneau cu spume pe gură în parc, că stăpînul lor, pe care l-am atenționat (după ce mi-am luat urgent copiul în brațe) că îi lipsesc două lese, a început să țipe la noi că exagerăm, cîinii lui sînt cuminți. Recunosc, asta mi-a declanșat furia și revolta, altfel eram destul de pregătită să calc în milioanele de căcați de pe stradă și să înghit, ca în fiecare an. În doi ani de stat prin parcuri cel puțin două ore pe zi, am văzut de trei ori oameni strîngînd după animalele lor, iar cîini în lesă sînt mai puțin de jumătate. Stăm prost, și parcă de la an la an e tot mai rău. Pungile puse la dispoziție de primărie sînt furate și folosite drept suport de senvișuri pentru copii, la școală. Zonele special amenajate pentru cîini sînt mai tot timpul goale, pline de noroi și de cioburi, și ce să vezi, de rahați de cîine. Ca și nisipul de la locurile de joacă pentru copii. Cred însă că așa cum eu ca părinte pot să curăț locul de joacă al copilului meu de rahați și chiștoace, pot și stăpînii de cîini care vor să respecte legea să curețe spațiul special pentru cîini, să strîngă de-acolo obiectele periculoase și rahații altora. E greu, sigur, frustrant și nedrept, dar de undeva trebuie să înceapă.

Știu că sînt șanse mici să se schimbe ceva, dar eu n-am mai putut să închid ochii și să mă rog să nu calc într-unul proaspăt. Sau să nu ne muște nici ăsta. Vă rog și pe voi, faceți ceva. Spuneți-le cunoscuților voștri care au cîini care e legea. Scrieți despre asta pe conturile voastre de FB. Reclamați la poliție. Trageți oamenii de mînecă pe stradă, stați lîngă ei pînă strîng căcatul ăla aburind. Asta e una dintre situațiile în care putem face ceva. Am încercat blazarea, n-a mers, poate implicarea și activismul au o șansă mai bună.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4216

403 comentarii

 1. Si noi ne chinuim sa facem slalom printre rahati cu caruciorul.Stai sa se incalzeasca sa vezi ce aer placut respiram! Intr-adevar,o singura data am vazut si eu pe cineva care strangea dupa propriul caine.Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa merg pe trotuar si sa fiu nevoita sa ocolesc,ca Maria Sa cainele facea caca chiar in mijloc si nu puteam sa-l deranjez.

  • cam in ce sector ar fi spatiul ala special amenajat? iar sobolanului care ne-a taiat calea mie si cainelui meu, in fatza blocului, ce articole de legi si masuri coercitive i se aplica? dar pentru brosca pe care am calcat de imi venea sa imi tai piciorul de scarba? dar pentru betivul se pisha pe perete si nu am pe unde sa-l ocolesc ca intru pe carosabil sau tabagicul care ma scuipa pe picior??? dar sarpelui sau ariciului care m-au tintuit locului in plin parc? dar tantarului transmitator de tot felul de boli? DAR DE TOTI NESIMTITII DIN TZARA ASTA EU CUI AR TRERBUI SA MA PLANG? SAU CE TRATAMENT SA FAC CA SA OBSERV CHIAR NUMAI SI EXCLUSIV CACATII TUTUROR CAINILOR decat toate cacaturile care se intampla in jurul nostru??? pentru ca prefer natura cu rahatii ei, cu cainii, pisicile, aricii, albinele, s.a., impreuna cu care am evoluat milioane de ani pe planeta asta decat figurilor ultimilor zeci de ani de moldovence ajunse mari doamne la bloc cu copiii lor eminenti de la facultatile cu examene platite!!!

  • 1.Numai O DATA de te-ar obliga, cel care a dat legea enuntata anterior, sa-i mananci cacatul propriului tau caine, pentru ca, pur si simplu, TU i l-ai lasat acolo in parcul unde se joaca si copiii, in timp ce iti plimbai linistita cainele, binenteles fara lesa si botnita, si sa vezi ca nu ai mai devia de la subiect prin comentarii inutile!
   2.Cand cei care nu sunt de acord cu cainii vagabonzi (si nu numai) de pe strazi fac revolte si doresc eutanasierea sau inchiderea lor in adaposturi speciale, voi, iubitorii de animale, nu sunteti in stare sa acceptati ca nu sunteti(m) capabili in a stapani, ingriji, dresa etc. atat de multi caini… Mai putin si ne depasesc numeric! Mi-as lua eu, asupra mea, vina omorarii a mii de caini din tara asta (numai de m-ar lasa „cineva”) pentru a va scuti pe voi, sfintii, de plata luarii unei vieti, decat sa stiu ca eu, copiii mei, sora, mama sau un oricare alt copilas (supravegheat sau nu), jucandu-se in parc, plimbandu-se pe strada, mergand la scoala/servici, au fost atacati, desfigurati sau chiar omorati de un imputit de caine! Si tot voi, care sustineti prin venerare viata cainilor, ca si cum v-ati simti vinovati de eutanasierea lor, abia asteptati Craciunul, ca sa infigeti cutitul in gatul porcului… Abia asteptati Pastele, ca sa taiati iepurele si mielul, cu toate ca salariile sunt asa de mici…de data asta, faceti exceptie!… abia asteptati seara, sa va intoarceti de la serviciu si sa mancati un pui la rotisor… si etc. etc. etc. Si, daca tot am ajuns la constiinta, oare cainele ala care n-a mancat de o luna decat din propriul rahat, si-ar dori sa mai traiasca in tara asta sau ar prefera mai degraba sa nu mai existe, eliberandu-se astfel de chin si lumea de teroare?!
   3.Am decis sa scriu aici pentru ca numai ce m-am intors de pe-afara, de la o incaierare cu niste caini, de care abia am scapat cu toate ca erau cu stapanul langa ei, dar fara lesa sau botnita (ar fi culmea!)… Mi-e frica, de multe ori, sa merg la magazinul din colt dupa paine, ca nici nu stiu cu ce potaie evadata, cu lesa la gat, ma mai pot intalni pe strada… Si, pentru cei care impart aceeasi frica si gand cu mine, va rog, SPUNETI-MI IN CE CONDITII POT DENUNTA PE CINEVA CARE ISI LASA IN REPETATE RANDURI CAINELE IN VOIE PE STRADA SI UNDE SE POATE FACE TREABA ASTA?! Cineva trebuie sa inceapa… Oamenii trebuie sa inteleaga ca atunci cand au un caine, au si anumite oligatii legale… O amenda cred ca ar fi un inceput bun!
   P.S.Tin sa spun ca nu sunt „moartea cainilor” intruchipata, ba chiar imi plac aceste animale, atata timp cat sunt dresate, ingrijite, linistite si admir pe cei care-si respecta cainele in acest fel, dar nu pot sa suport ideile celor care nu fac absolut nimic pentru cainii vagabonzi, dar sunt impotriva eutanasierii lor, si mentalitatea celor care decid sa-si lase cainii in voie pe strazi! ASTA NU POT SA ACCEPT! TREZITI-VA, OAMENI – VOI, FIINTE SUPERIOARE, RATIONALE, CARE AVETI AUTORITATE SI PUTERE DE DECIZIE ASUPRA VIETII ANIMALELOR DE ORICE FEL, FIINTE CARE ACTIONEAZA IMPULSIV!!!

  • Buna ,sunt de acord cu ce spui tu in privinta cainilor dar nu crezi ca mai rau este cand vezi cersetori pe strada ,aurolaci care trag din punga si mizerii la tot pasul, despre asta de ce nu ai vrea sa scrii cate ceva? Sunt curios ce solutie gasesti. Iti multumesc si sper sa-mi raspunzi.

  • Bună, Andrei. Este, intr-adevăr, cu mult mai rău să văd astfel de oameni pe străzi. Eu, dacă as putea (pt ca ma întrebi de solutii), as verifica îndeaproape in ce directii se duc banii (noștri) in țară. Aș tăia fără milă de la cei care nu.i merită si as pune, tot „fără milă”, unde e nevoie de ei. Spre exemplu, case pt copiii abandonati, azile pt bătrâni/oamenii străzii, respectivi oameni cu handicap ( care efectiv nu mai pot munci si au pensii de boală mizere si atunci cersesc ) etc. Sau, de ce nu, adăposturi pt câini, ca să ajungem de unde am plecat. Eu nu am o problemă cu cei care au câini si si-i respectă, ii îngrijesc cum se cuvine. Am o problemă cu câinii maidanezi si cu câinii periculoși, care desi au stăpân, nu se vede. Dupa cum am spus in comentariu anterior, am vecini care acu-s doi ani, când am postat, isi lăsau câinii pe stradă (din astia de curte, sa nu te gandesti ca de aia dresați si „școliți”) si mi-era frică să merg la magazin dupa pâine. Se încăierau cu alti câini, lătrau. Am o frica de câini pe care nu o pot controla si mi-era efectiv groază sa trec pe lângă ei. Ei, acum ce sa vezi! Nu mai sunt doi, trei câini in acea zonă, sunt șase, șapte, alteori si mai multi. Si dacă le spun stăpânilor că nu fac bine ca-i lasa pe-afara, bănuiesc că stii care este răspunsul: „Ooo, da’ nu mușcă!” …Serios?! M-au convins! Slavă Domnului ca intre timp am luat permisul 😉
   O problemă mare o avem si noi, ca mentalitate, ca nație… Facem chetă pentru Cumințenia Pământului, dar dintr-o dată sărăcim când e vorba sa se facă donații pt locuri ca cele pe care le-am precizat mai sus! Până nu ne vine mintea la loc, vom mai vedea pe străzi aurolaci, cerșetori si câini vagabonzi. Pt cei din urmă, sunt si soluții mai „ieftine”, dar nu ne lasă sufletul…
   Ce vreau sa-ti mai spun este o întâmplare. In primăvara acestui an, sora mea mergea la școală ca in fiecare dimineata. Drumul spre școală este usor retras, nu este chiar pe centrul orasului. Mergea singură si, la un moment dat, a vazut in fata ei, la cativa metri, un bărbat. Apropiindu-se, si-a dat seama ca nu este ceva in regula cu el, pt ca făcea un gest anormal pt locul in care era, si anume, isi scutura si bălăngănea „bijuteria”. Nu si-a dat seama daca era aurolac sau nu, l-a ocolit imediat ce a observat gestul. Norocul a facut ca in apropiere sa mai fie cineva si l-a evitat, traversând steada. Ne-am întrebat, ce s-ar fi intamplat oare, dacă era singură pe acea stradă, fată de 17 ani, ce-ar fi putut face in fața unui asemenea specimen? Stiu ca am deviat putin, dar am vrut sa punctez un lucru: Există oameni-javre si există câini-prieteni ai omului. Diferenta dintre ei este, de cele mai multe ori, vizibilă „cu ochiul liber”, nu-i asa? 🙂
   N-am puterea sa fac ce am sugerat ca solutii, ca raspuns la mesajul tău, dar dacă ai tu această putere (financiară, socială), iti dau voie să îmi folosești ideile :)) 🙂
   Te salut. O seară frumoasă!

  • A! Si pt gunoaie…
   In primul rând, montarea de coșuri de gunoi, tomberoane, pubele etc. În orase sunt, dar in zonele rurale, nu prea. Până ni s-a schimbat primarul, de curând, am avut 3 coșuri de gunoi in toată comuna, la 10 km de oras-reședință de județ!!! Odată motate, prezentată o lege in care sa se specifice ca este interzisă aruncarea gunoaielor pe jos, iar nerespectarea ei, atrage consecințe precum amenda sau munca in folosul comunității. Dacă n-ai bani sa iti platesti amenda, (cum sustin multi), as vrea sa te vad măturând strada principală din sat/comună/oraș:)) garantez, a doua oară nu mai arunci pe jos!

  • Așa i nația asta! să moară capra vecinului mereu! sunt deținător de Shjitzu de 3 ani, un înger de cățel dacă e să fac o comparație cu mintea bolnavă pe care o ai! SUNT DE ACORD SĂ CURĂȚ RAHATUL CĂȚELULUI MEU! DAR AȘ VREA SĂ VĂD SI POLIȚISTUL COMUNITAR CĂ IA RAHATUL CELORLALȚI 10 SAU 15 SAU MAI MULȚI CÎINI COMUNITARI CARE ÎȘI FAC VELEATUL PRIN PARC SAU ȘI DE MULTE ORI A OAMENILOR CARE SE CACĂ PE MARGINEA ALEII! O SĂ FAC UN FILM CU CE GĂSESC ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ ÎN PARC MIZERIILE LĂSATE DE OAMENI EDUCAȚI AȘA CA TINE! ȘI POATE O SĂ AM OCAZIA SĂ-L POSTEZ! nici nu ți vine să crezi că suntem așa de civilizați!

  • Bună.
   În primul rând, vreau sa precizez ca urmăresc postarea de pe telefon si nu îmi arată dacă mi-ai adresat mie acest comentariu (Ale) au altei persoane. Daca nu este pt mine, îmi cer scuze si te rog sa ignori total aceea ce urmează.
   Daca este pt mine, atunci lasa-mă sa-ti raspund.
   1. N-am inteles aluzia „sa moară capra vecinului”. La ce te referi? Pt ca eu n-am spus nicăieri „toată lumea e vinovată, toti gresesc, doar eu nu, ei sa plătească”.. N-am câine, ce sa fac?! Însă poti sa stii, daca as avea, as fi cat se poate de responsabilă. Am un copil, stiu deci ce presupune a fi responsabil.
   In concluzie, afirmatie nefondată.
   2. „Minte bolnavă”?? Dacă e să mă gândesc la ce a fost in capul tău când te-ai „gândit” să scrii această minunată afirmație, îmi dau seama a cui minte e bolnavă!
   3. Ai spus ca esti de acord sa curăți rahatul cățelului tău. O faci??? Sau esti doar „de acord”?
   Daca stai sa pui conditii, sa astepti dupa altii, sa vezi daca vecinul face, daca polițiștii comunitari aduna după câinii vagabonzi, ajungi exact unde, poate, chiar iti doresti: Sa nu faci nimic, pt ca nimeni nu face.
   Ma gândesc ca o idee mai buna ar fi sa te hotărăști tu: „de azi strâng după cățelul meu!”. Si sa indemni pe alții, colegi, prieteni. Mergi in parc, te vede lumea si zice: „uite, ce om civilizat! Si eu am sa fac la fel!” Iti place, nu? Sincera sa fiu, si mie mi-ar plăcea sa vad astfel de oameni si i-as lauda cu dragă inimă.
   4. Eu n-am vzut niciodată rahat de om pe margina aleii, însă nu exclud. Dacă e asa, ce ai zice de o plângere la politie. Aduni un grup si mergeti sa rezolvati, ca bănuiesc ca nu numai tu ai văzut.
   Eu cred, totusi, ca cei mai multi rahati sunt de la câini.
   5. „oameni educati asa ca tine, care se c*c* pe marginea aleii”. Este evident ca esti ironic, dar din nou, vorbesti aiurea in tramvai. Am hotărât ca nu merită să mă cobor la acest nivel pt a te convinge ca nu fac astfel de lucruri. Vreau doar sa precizez ca nu am pretins ca sunt o „vezi-Doamne-cine-s-eu”. N-am nici clasa socială înaltă, nici avere încât să fiu prost-grămadă, dar sa nu conteze. Sunt un om simplu, modest, trăiesc aproape cu minimul pe economie, iar pana acum mi-am permis doar o facultate, un sot si un copil.
   6. Stiu ca este un clișeu, dar dacă este asumat, devine un mod de viață: Schimbarea începe cu tine/mine!
   Cu stima, o bolnavă mintal needucată!

  • Poti cauta pe Google, dacă esti intr-adevăr, curioasă. Se numește cinofobie.
   :)))))))))))))))))))))))

  • asta ce inseamna …..sa calc in cacatul cainelui mitocanului fara bun simt care transforma strada in WC CANIN???????? doar suntem tara din lumea a-3-a. LA NOI….IN COREEA DE NORD este normal asa ceva.

  • Subscriu in totalitate cu cele spuse de tine, m-a uns pe suflet !!!! E atata mizerie umana in jurul nostru dar………cui ii pasa ?! Ce bine ar fi daca fiecare si-ar vedea barna din propriul ochi !!!!

  • Fanaticul de serviciu vrea sa ii lasam pe idiotii nesimtiti care nu strang rahatul de la caini in pace…

  • Dragalasule,da-mi voie sa-ti fac o mica observatie de scriere corecta in limba romana: „i” din „a” pe care tu il folosesti in mod curent,vad,se scrie asa,numai in cadrul unui cuvant nu si la inceputul cuvantului; deci,ceea ce ai scris tu,se scrie corect asa: „daca tie iti place sa traiesti in cacat…”

  • Sal. De cand am inceput sa intru si sa citesc comentariile, la diferite subiecte, am observat ca cei care nu mai au ce sa zica, se iau de problemele de gramatica sau ortografie.
   TU AI INTELES PANA LA URMA CARE ESTE PROBLEMA?

  • Bune toate cele scrise in acest articol si in comentariile adiacente, imi pare insa rau, ca v-a tampit televizorul pe toti! Sa va dea Dumnezeu sanatatea, ca e cea mai buna; va lipseste mintea, dar ce daca, are grija statul de voi, dormiti linistiti…

  • H.C.L ..nu e lege..cine o aplica ? Competențele poliției nu prevad situații de genul acesta, nici cele ale poliției comunitare, există totuși un proiect de înființare a unei politii a animalelor. .dar pana la fapte, mai e mult. Mi se pare greșit sa induci lumea in eroare. .ca exista ,ca nu exista. . Daca omul e nesimțit. . Nu poți sa ii faci tu absolut nimic !! Si nici o alta autoritate

  • Draga doamna, asa cum cainele dvs se caca in mijlocul trotuarului si dupa aceea alearga ca descraieratul rotocoale, va cer permisiunea sa ma cac si eu pe presul de la intrarea in casa dumneavoastra, doar este domeniu public. Ai o minte cat o gaina decapitata. Sper sa n-ai copii

  • Sunt de acord cu ceea ce spui și as mai avea de adăugat,dacă mi se permite,situația mămicilor mandre de copii lor care nu mai au nevoie de pampers pentru ca sunt mari,dar dacă au nevoie la wc pot face în parc lângă un „pomișor”pentru ca sunt „copii”.Mai sus am văzut ca s-a văzut măcar 1 dată un stăpân care strânge,dar cu mana pe inima eu nu am văzut o „mamica”care sa strângă după copil.

  • Bravo….ati pus punctul pe i , dar asa cum ati spus ei sunt copii , si pe plaja , si in parc si la strand etc. Eu am caine si strâng dupa el , dar nu am vazut nici o mamica sa-si duca copilul la o toaleta.

  • eu imi duc intotdeauna copiii la toaleta, oriunde m-as afla (cat au fost foarte mici am avut olita portabila), dar nu am vazut nici un posesor de caine care sa stranga rahatul cainelui de pe strada.

   am scris asta ca sa vezi si tu cata valoare au observatiile personale (undeva spre zero), pentru ca sunt sigur ca exista posesori de caini care strang dupa ei, chiar daca eu vad numai din aia care nu strang.

   problema e ca cei care strang sunt foarte putini in comparatie cu cei care nu strang, iar asta nu e o presupunere, este o observatie venita din realitatea ca daca trece 1 luna fara sa calc intr-un rahat de caine in orasul asta nenorocit, ma pot considera norocos.

  • Sobolanul care ti-a taiat calea tie si javrei tale nu are stapan care sa-l educe spre deosebire de javra ta care se caca peste tot si are un stapan fara simtul omeniei si civilizatiei ca tine!
   Bun eu incerc sa dau dovada de un om civilizat si iti respect decizia de a-ti place sa traiesti printe animale in special caini! dar tu ne respecti cerintele de a vrea sa traim civilizati intr-o Metropola? de a fi mandri de orasul nostru prin curatenia si disciplina strazilor ? uite asa vrem noi sa traim printe strazi curate aleei curate poti sa respecti asta?
   O sugestie ar fi ca sa te muti undeva la tara ca banuiesc ca nu prea iti place Metropola din moment ce ti asa mult sa ai animale(caini) pe langa tine drept urmare pune apartamentul la vanzare si cumpara un teren/casa in oricare localitate..Atentie fa-ti un gard de 3 metri inaltime si acolo aduna toti caini de pe pamant si traieste cum doresti tu cu ei nu ne Obliga pe noi sa suportam ce iti place tie!
   Un ultim lucru ai ceva cu copii? ai ceva cu rasa noastra? cu oameni ? sau esti vre-o frustrate care nu poate sa faca copii?
   Daca ai ceva cu rasa noatra inainte sa pornesti vre-un atac impotriva umanitatii cu cainii tai verifica daca stecherul de la gura este conectat la creier si verifica daca creierul este conectat la planeta pamant!
   Si eu sunt iubitor de animale imi cresc gaini,rate ,porci,gaste…dar gasesc si beneficii dupa urma lor.Tu ce beneficii ai dupa urma cainilor tai?
   Te apara cumva de Osama Bin Laden? sau de extraterestri?sau crezi ca este vre-un suflet curat si luminat si nevinovat? eu bine ia vezi tu ca si puiul sau curcanul sau porcul sau oaia din magazine pe care tu cu javra ta il consumi si ele aveau un suflet curat si luminat si nevinovat! si furnicile pe care ai calcat toata vara aveau suflete,si mustele si gandaci si tantari pe care tu I-ai omorat au suflete curate si luminate!
   Deci cum sta treaba? am eliminate toate optiunile…unde este explicatia? daca nu este una logica inseamna ca ai fetisuri cu caini! atlceva noi nu ne explicam!!!

  • Iti inteleg partial supararea.Si eu sunt la fel de deranjata de faptul ca unii oameni nu strang dupa animalele lor de companie.Eu ca detinatoare de caine imi respect obligatiile ce imi revin in ceea ce priveste cainele: strang mereu dupa el(am achizitionat un dispenser de pungi din prima zi de cand am animalutul, dispenser pe care il port ataşat de lesa cainelui), il tin mereu in lesa, am un ghiozdanel pe care il port dupa mine cand merg la plimbare, unde tin carnetul de sanatate.Mai mult decat atat m-am ocupat de dresajul cainelui.Cred ca multi dintre posesorii de caini procedeaza exact ca mine(sunt exceptii bineinteles) din iubire pura pentru „copilul” lor blanos si din respect pentru ceilalti oameni.Insa, ce nu inteleg este atitudinea ostila a oamenilor fata de caini si fata de noi ca stapani.Mi se intampla zilnic ca oamenii pe langa care trec pe strada sa ma priveasca cu dispret pe mine si pe cainele meu sau sa ma intrebe daca musca patrupedul meu(desi e evident ca e cuminte pentru ca se bucura mereu de orice om vede pe strada).Ce aveti oameni buni cu noi?Nu va deranjam cu nimic.Daca nu va plac cainii evitati-ne nu trebuie sa imi stricati ziua(si karma) purtandu-va urat cu mine doar pentru ca sunt cu blanosul la plimbare.

  • observatiile tale sunt corecte,,,,,eu ca detinator de caine strang….si incerc sa deranjez cat mai putin sensibilii …..ce bine ar fi daca am tine reguli si pentru caini si pentru animale ….adica sunt unii pe care ii deranjeaza orice legat de cainii,,,,dar de gunoiul lor nu sun deranjati…..

  • Eu îți propun să pleci în altă țară unde rahatul de câine pe străzi este tolerat. Drum bun!

  • De acord!
   Hipercivilizatii ăstia ar trebui sa trăiască intr-o țară numai a lor. Auzi, n-ai voie cu cățelul în jurul blocului. Eu nu am văzut până acum un spațiu semnalat cu indicator ca fiind special pentru câini.

  • Trebuie sa incetam sa mai privim in curtea altuia si sa dam alte exemple negative. Si eu sunt posesoare de caine si curat de fiecare data excrementele; cateodata chiar curat si ce au lasat altii in urma pentru ca ma deranjeaza. Nu o sa ne civilizam daca folosim la nesfarsit scuze si aratam cu degetul alte exemple cu lipsa bunului-simt.

  • Excelent articolul!

   Dar incomplet. Eu as fi adaugat si experienta mea legata de apelul la politia locala cat si numerele de telefon unde se poate suna pentru astfel de situatii. Sunt convins ca multi oameni nu suna la politie pentru astfel de cazuri …. de teama … ca nu stiu ce o sa se intample. Dar daca cineva ar posta acea experienta (si ar fi pozitiva) sunt convins ca mai multa lume ar suna iar situatia ar putea sa inceapa sa se schimbe.

   Felicitari pentru acest inceput!

  • Am si caine, am si copil. Strang mereu dupa caine pentru ca asa e normal. Merg cu copilul meu si cu el in parc, caci asa e normal. Cainele e mereu in lesa,iar cand mergem in parc sta langa gard, fara sa-si lase fecalele acolo, se abtine. Pur si simplu sta cuminte si se uita la copii fara sa deranjeze pe nimeni si totusi… deranjeaza. Pe cine? Pe stimabilele pensionare care se simt utile societatii pandind de la geam, exact ca pe vremea comunismului, sunand si reclamand la Politia Comunitara. Nu se mai face distinctie intre proprietarii care strang dupa caini si cauta sa deranjeze cat mai putin pe ceilalti, si proprietarii, mai ales cei ai cainilor de talie mare care chiar lasa fecale masiv, si nu strang. Chiar am atentionat astfel de proprietari si mi-au ras in nas, eu fiind cu cainele la plimbare. A generaliza nu e o solutie.

  • Se dau amenzi si vin si la propietari…tot ce trebuie facut este sa fie dovada…filmat cu telefonul animalul si propietarul…

  • „Rahatul” acela nu cred ca este de la cateii tinuti in casa.Cred ca legea trebuia data pentru cateii comunitari.Chiar nu stiu cum poti sa gandesti asa cand ai copil si banuiesc ca te dai a fi un om matur si cult.Catelul este tot o fiinta si nu cred ca poti sa judeci tu persoanele care au catei.Un catel cu proprietar niciodata nu o sa faca pe trotuar sau pe aleea blocului.Asa ca te rog sa nu mai spui asemenea lucruri si poate o sa vezi ce tip de catel face un „rahat” pe strada.

  • De unde stii tu, Razvan, ce fac toti proprietarii de caini? Eu am sase pe strada si nici unul nu stringe dupa catelul lui, nici unul, sunt zeci de rahati pe strada mea. Caini comunitari nu am vazut nici macar unul pe strada.

  • Buna..Daca acei proprietari nu strang,reclama-le Tű la politie.Daca te deranjeaza ,sa ai puterea sa reclami…Nu sa pui etichete pe toti detinatorii de csini.Imi pare corect ca pol.locala sa amendeze pe cei care nu strang dupa caini,cainele lor nu poarta lesa…dar nu mi se pare normál,sa se perceapa taxa doar de la Unii proprietari detinatori de caine.

  • Pune mâna și strânge i tu ! Arată le cum se face,pe viitor vor începe si ei. În loc să te plâgi atât

  • dar cainii cu stapani unde fac? in casa?…si poate mai ies dupa ce au facut in casa la o mica plimbare p’afara…..sa mai respire un aer proaspat, nu? si cainii comunitari tot acesti stapani de caini si mari iubitori de animale i-am aciuat pe la toate colturile…..si sute de oameni sunt sfasiati de aceste „suflete inocente”……mie mai rau imi pare de copilu’ de 3 ani chior de’un ochi dupa o intalnire in parc cu un caine cu proprietar de genu „nu musca, e cuminte”….sau de fetita cu coapsa si fesa sfasiata de un maidanez….sau de batrana cu picioru muscat si sanu’ sfartecat cand a iesit dupa paine in fata blocului…..sau de ….sau de…..sau de enspe mii de cazuri si pot enumera liste intregi…..lasand la o parte ca mare problema de sanatate sunt maidanezii, si aici nu ma refer la faimosii purici …ma refer la paraziti din balele si rahatu’ cainilor vagabonzi mult iubiti….paraziti care la om intra direct in creier – sau si mai tragic – malformatii la fat…..da’ n’am timp d’un curs de parazitologie si bacteriologie acuma……si io am 2 caini da’i tin la mine in curte – asta nu inseamna ca incep sa hranesc toti maidanezii!….cum zicea o comentatoare – „le cumpara niste crenvusti, ca nu stie in ce conditie le sunt dintii maidanezilor”… parintii nu realizeaza la ce-si expun copiii cu atatia caini in jur….si nici stapanii de caini care’s de buna credinta si-i deparaziteaza dar ii reexpun la aceleasi pericole si pe strada si in parcuri…..si nu am vazut asociatiile de iubitori de caini maidanezi sa dezvolte un proiect in care sa curete orasele de maidanezi (animal periculos – o data prin agresivitate si inca o data prin bolile purtate)….ca pe cuvant ca’s contribui si io cu bani sa aiba custi si mancare pt toti!

  • Ei,atunci sponzorizează-ne tu bogătașule si eu promit ca fac cea mai tare echipa de salvatori pt maidanezi . Medic spagar cum ti ai pus singur numele .. mi e mila de un maidanez batut de animalele adevarate (oameni) nu de un puradel prost educat care a vrut sa dea in caine si acesta din urma l a muscat,din partea mea sa i muste pe toti cei cu suflet rau . Cred ca ar trebui sa recitesti poezia „Cățelușul șchiop” de Elena Farago,pe mine m a marcat inca din copilarie si chiar si acum plang cand o citesc .

  • Sant de acord Razvan . si eu am catel si il duc in parc in fiecare seara ( tin sa mentionez ca in Arad nu exista parc de caini ) mergem int-un parc comun si al meu catel pana nu da de iarba nu face nimic, iar caca il strang normal dar totusi mi se pare o aberatie cum toti acuza cateii si pe stapanii lor, un catel este o terapie.Daca avem animale de companie trebuie sa fim responsabili dar nu e corect sa fim bagati toti in aceeasi oala sau sa fim judecati pentru rahatul lasat de cainii comunitari……

  • Draga Razvan, Locuiesc intr-un cartier intr-un oras de provincie fara picior de caine comunitar. Vrei poze sa vezi cum arata trotuarul, pietonalul si spatiile verzi? De la cacatei de 2-3 cm la unii cat o movila….. Afara la plimbare, primele lucruri invatate de copilul meu: atentie caca, nu acolo pt ca e un caca, ocoleste, caca.

  • Mi se pare corect ! Sunt stăpân de animal (mare) , am un GOLDEN RETRIEVER care este mai blând si mai jucăuș decat o pisica! Rahatul il strângem , lesa o folosim … Dar cum se face ca exact in secunda 20 dupa ce i-o dau jos apare poliția ? Cel mai interesant este ca această poliție apărută numai in momente in care nu ai nevoie de ea te agresează efectiv!
   Tind sa cred ca sunt un stăpân responsabil, am grija atât de cainele meu sa nu fie accidentat cat si de oamenii ursuzi din jur care nu il vor aproape chiar daca e „pisica” însă! sa iti ți animalul NON stop legat de tine este un chin si pentru el și pentru tine! Sa il bagi in spațiul special amenajat pe care nu il curată NIMENI! Este chiar periculos si pentru câine si pentru stapâni datorită nenumăratelor boli din rahati si datorită gunoaielor pe care cainele le mănâncă !! Acolo de ce nu se dau amenzi ? Acolo de ce nu sta poliția la panda ? Nu! Bine ca sta in IOR in schimb , sa imi dea mie amenda pentru cele 5-10 minute de libertate si joaca in voie pe care am încercat sa ii le ofer „copilului” meu in condiții DECENTE ! Cat despre partea „copilul meu nu e câine” … Cainele meu e copil si e mult mai curat decat mulți copii (imposibil sa ia nimeni păduchi de la el cum i s-a întâmplat unui părinte la locul de joaca pentru copii, copilul lui a luat păduchi de la un alt copil) si de asemeni mult mai bine crescut decat mulți copii. Dar POLIȚIA își face treaba cu noi ăștia cum se cade cand avem câte o „scăpare ” ca unui țigan cu un pitbull nu îndrăznesc nici sa ii se adreseze darămite sa-l tragă de haine sa il imobilizeze si agreseze intr-un abuz de putere absolut de neiertat !!!

  • Doamnelor si domnilor , frumos popor ( Roman ) plin de URA , divizat in : cu/fara caine cu/fara copil sau ,cu/fara bani , frumos au reusit cei din politica sa ne dezbine !
   Adevarul este la mijloc , avem posesori de caini care nu strang dupa ei, am vazut si vad zilnic parinti care pun copilul sa faca „pisu” in parc pe spatiile verzi ( crede ca-i normal,doar nu este caine ), in zona in care locuiesc parintii stau pe banca-n parc cu tigarea in gura si berea-n mana, un morman de seminte sparte in jurul bancutelor in timp ce copilul se „joaca ” pe spatiul verde ; rupe florile ,crengile copacilor dar, pt a pastra parcul „in ordine” eu nu am voie sa-mi plimb cainele ( are 4 kg ) !Daca nu incepem schimbarea cu noi , nu vom realiza nimic si tara asta se duce de rapa ……avem pretentii vs politicienii corupti ?
   De ce , cand noi suntem cum sumntem ?
   PS: nu mai comentez despre soferi !

  • Îmi pare rău că trăim într-o lume atât de ignorantă, în care punem libertatea omului mai presus decât cea a animalelor.
   Am 3 căței din care 2 sunt mari. Cea mică(scotish terier) când iese cu mama mea iese în lesă iar de fiecare dată latră la biciclete și tot ce are roți și se mișcă:)). “Culmea” e că atunci când iese cu mine, fără lesă, nu are nici o problemă cu roțile mișcătoare, nici măcar nu le bagă în seamă. De aici te las să tragi singură concluzia.
   Legat de ceilați doi câini ai mei(mari) ar fi o altă poveste întâmplată chiar azi dimineață. Ideea e că locuiesc în Prejmer, o zonă rurală la 15 km de Brașov, irelevant oarecum, unde atunci când ies cu cățeii ies fără lesă atasată(le pun doar când se expun pericolelor străzii cu mașini). Azi dimineață ca deobicei am ieșit cu ei și fiind de natură curioși s-au îndreptat fericiți către un trcător. Acesta având frică de câini a început să se agite și să strângă pietre de pe jos și să îi sperie. Natural ei au intrat într-o stare alertă și auto apărare care l-au făcut pe om să se agite și mai tare. Am intervenit la timp cât situația să nu escaladeze mai mult.
   Acum stau și mă întreb…trăim oare într-o lume care tinde spre o evoluție în armonie cu natura și tot ce e natural sau defapt mergem în aceeași direcție cuprinși de disperare și frică? Oare lund o atitudine în care susținem aceleași legi naziste față de animale o să ne treacă frica față de ele sau o să ajungem din ce în ce mai aiurea și mai alienați de propria noastră natură?(când scriu aici natură mă refer inclusiv la natura noastră interioară care e frumoasă și complexă și care merită explorată, în nici un caz oprită ca și când noi suntem mai presus de orice ne înconjoară) Oare legile de care vorbești tu că ar trebui respectate sunt unele sănătoase, sau ne vor ține pe acestă cale?(greșită care va duce la o pierdere colosală în viitor inclusiv în rândul nostru, al oamenilor) Oare nu am învățat nimic în toate aceste mii de ani de societate?(aș zice imperialistă/nazistă)
   Îmi dau seamă că multe lucruri nu sunt în regulă în privința relației care o avem cu animalele, dar îmi mai dau seamă că nu prin îngrădirea libertății lor vom ajunge la soluții. Cum scriai și tu…nu e vina lor că există oameni cu lipsă de respect fată de semenii lor și nu văd cât e de aiurea să nu strângă fecalele după animalele lor de companie…iar aici mai completez eu: nu e vina lor că suntem obișnuiți/învățați să ne fie frică de ele și ca unii din noi reacționează exact ca maimuțele speriate,în loc să fim învățați cum să interpretăm reacțile lor și să nu ne căcăm pe noi când un câine se aproprie prietenos. Nu mă înțelege greșit, știu ce îmseamnă să fi mușcat de un câine dar defiecare dată când mi s-a întâmplat a fost din neatenția și gresala mea și am refuzat să îmi creez o sechelă bazată pe incompetența mea, sunt om și sunt capabil să învăț, la fel ca un urs spre exemplu care știe c ă azi( în vremuriel de azi)mai bine să se ferescă de om 🙁

  • Am o problema cu o doamna mai in varsta pe care o tot **** grija de rahatii cainelui meu! Ce sa curat ? Pisatu pe care si l face pe iarba de la biserica din afara bisericii? Ca nu si face pe drum si nici la ea in fata portii! Locuim la sat, nu la oras… Deci in situatia asta ce trebuie sa fac? Cainele meu doar acolo isi face treaba mica cand ne plimbam

  • in concluzie: ce facem noi care vedem cum se cacanun caine langa stapanul care nu strange? asta cautam eu. unde ne adresam? unde sunam?

 2. Aceeasi frustrare o am si eu, mie mi-e groaza de caini, mai ales mai mari si cand ii vad fara botnita si lesa pur si simplu ma trec apele; nu de multe ori am auzit ” stati linistita ca nu musca”..nu stiu de unde sunt asa siguri stapanii ca acel caine nu va musca, mai ales ca din ce am inteles corpul secreta niste substante atunci cand iti este teama, pe care cainii le simt. Mi-as dori din tot sufletul sa se schimbe odata atitudinea, si oamenii sa fie mai responsabili si respectuosi fata de parcuri, sa stranga rahatii dupa ei, s anu mai scuipa coji de seminte peste tot, si lista poate continua…

  • Si eu mi-as dori, sa nu mai gasesc bosorogi in locurile destinate copiilor, care stau pe banca unde ar trebui sa stau eu cu caruciorul cu copilul. Sau atunci cand ies cu cainele in lesa, sa nu mai vina 20 de copii sa puna mana pe el, fara ca proprii parinti sa-i struneasca sa-si tina mainile acasa. Sau atunci cand gasesc o banca in parc, sa nu gasesc deseurile pustilor manelisti crescuti minunat in ziua de azi de catre parintii lor, sa-si lase mancarea pe banca si resturile peste tot. In concluzie, nu cred ca problema principala in Romania o au animalele, ci lipsa bunului simt, a educatiei. Incercati sa vedeti in ansamblu. Dezbaterea de aici e minora si nu cred ca va loviti de toate problemele. Eu ma lovesc zilnic de ele. Daca trebuie schimbat ceva, ganditi-va ca trebuie schimbat un sistem intreg al unui neam, ceea ce face lucrurile foarte dificile si greu de suportat pt putinii oameni care mai au bun simt. Eu ca si parinte si stapan de animal, va spun sincer ca am grija si de unul si de altul. Nici copilul la 1 an nu-l las slobod peste tot in timp ce eu stau de vb cu „prietenele cu caruciorul”, nici cainele nu iese fara lesa.

  • ce inseamna „schimbat un sistem intreg al unui neam”? si daca dorim schimbari, una de bun-simt ar fi denumirea „batrani” in loc de „bosorogi”, iar una de educatie, ca batranii au aceleasi drepturi ca mamele de a se odihni pe o banca, indiferent unde se afla aceasta.

  • Madalina… e clar ca n-ai nici copii, nici animale si probabil traiesti printre batrani. Ocupa-te de viata ta searbada in continuare, esti una din persoanele care ar trebui sa nu mai faca parte din sistem cu totul, pt ca nu vezi nimic in ansamblu, te simti afectata doar de ce te-a deranjat pe tine. Eu vorbeam strict de parculetele pt copii. Stii, sunt destinate COPIILOR, ca si tarcurile de caini – animalelor. E destul de clar, dra/ d-na? O seara buna!

  • Draga Andreea, intervin in discutia cu Madalina, fara sa va cunosc pe vreuna dintre voi. E adevarat ca poate Madalina nu a inteles bine ca era vorba de parcuri pentru copii, iar tu erai indignata de faptul ca persoanele in varsta isi fac veacul pe acolo. Pe de alta parte, draga Andreea, nu pot sa nu remarc tonul foarte agresiv folosit. Intre paranteze spus, are dreptate Madalina: respectuos, orice ar fi, este sa spui „batrani” sau „varstnici”, si nu „bosorogi”. Vei fi si tu candva batrana si poate vei simti pe pielea ta ce inseamna sa fii numit asa. Pe de alta parte, sunt uluita de cat de usor ne legam de viata altora si ii judecam fara sa stim o boaba despre ei. De unde stii ca are o viata searbada? Si in definitiv cum ne premitem sa atacam in felul asta pe cineva doar pt ca si-a spus o parere? Eu am copil si totusi sunt de acord cu ce a spus Madalina. Nu batranii de pe banci sunt problema, ci cainii din parcuri (si nu numai). Ca oamenii sunt vinovatii, sunt de acord, dar problema trebuie rezolvata cumva. SI discutia nu mi se pare minora, ba chiar e foarte importanta. Autoarea nu si-a propus sa discute toate problemele neamului si nici chestiuni de sistem. A vrut sa puncteze clar o anumita problema, si anume cea a cainilor cu stapan dar fara lesa (si fara pungute) si sa faca un apel catre acestia (stapanii) pentru respectarea legii scrise si nescrise (a bunului simt).

  • Cristina, multumesc de mesajul coerent si punerea in context. Surprinsa am fost si eu citind raspunsul.

   Andreea, raspunsul tau are rolul de a sublinia ca nu am inteles punctul tau de vedere sau ca ar trebui sa fiu exclusa din sistem (?) pentru ca nu sunt de acord cu el? Mai bine zis … care e motivul pentru care presupui cum e viata mea plecand de la o parere exprimata? Opiniile ni le formam fiecare bazat pe cum simtim, cum ne-au educat ai nostri, viata, experiente. Luand exemplul / experientele personal(e) ca adevar absolut nu inseamna a privi in ansamblu. Iar tu nu ai statistic vorbind cum sa te lovesti in fiecare zi de toate problemele („Dezbaterea de aici e minora si nu cred ca va loviti de toate problemele. Eu ma lovesc zilnic de ele.”). Nu cred ca pot sa te conving in monolog ca nu e chiar asa. Inteleg de unde vine frustrarea, ca noi suntem oameni educati – nu lasam resturi peste tot, strangem rahatul cainilor nostri, ne asezam doar in locuri marcate corespunzator – dar cu atacuri nefondate nu esti mai educata decat „pustii manelisti”.
   Iar eu am sub 30 de ani si nu traiesc intre batrani, desi nu m-ar deranja nici una, nici alta. O seara buna si tie.

  • e normal ca trebuie sa se odihneasca dar nu cu tigara intr-o mana si cu cainele in cealalta langa locul de joaca pentru copii!!!

  • Perfect de acord cu tine, Andreea! Sa nu mai zic, ca am vazut de nenumarate ori, parinti care isi lasa copiii sa isi faca nevoile fiziologice (este vorba despre treaba mare) in parc. Si inca nu am vazut sa stranga dupa ei.

  • Subscriu..exact ceea ce ai scris vroiam eu sa scriu.. Sunt total de acord cu problema stapanilor care nu strang dupa caini, si realizez cata lume se confrunta cu ea zilnic.. Problema mea insa (deoarece stau intr-o zona in care nu-s foarte multi oameni cu caini) este ca locuiesc langa un parculet pentru copii, despre care se vorbea mai sus. Din prima clipa cand se incalzeste afara si se populeaza parcul, cand vin de la munca in fiecare zi (sunt nevoita sa trec pe langa acel parculet) trec printr-o multime de mirosuri de tot soiul, atat de fecale cat si de urina. Parintii copiilor care se joaca in parc au transformat trotuarul strazii (ca doar n-or sa faca in parc, loc de joaca pentru copii) pe care trec in latrina publica. Ii poti surprinde de multe ori tinandu-si odraslele sa faca no.1, no.2 sau ambele.. Tin sa precizez ca locuiesc in Bucuresti, capitala europeana si tot tacamul. Cui trebuie sa ma adresez pentru a nu mai fi nevoita sa asist la defecari si mictiuni..si respectiv sa inspir produsele finite? PS: Nu am caine..Daca as avea as strange dupa el. Am doar 2 pisici

  • Buna ziua. Nu stiu de ce am impresia ca, in replica la curentul anti-caini maidanezi si anti-rahat de caine (cu sau fara stapan), s-a format un curent paralel anti-mamici cu copii mici… Am si eu copil mic si nu il invat sa fie crud cu animalele, nu il pun sa faca treaba mare afara, asa cum, pe de alta parte, in invat sa arunce gunoiul la cos si sa iubeasca natura. Eu ies cu el in parc, dar inca nu am vazut ceea c e descrieti dv. Nu neg ca ar exista, dar ma indoiesc tare ca acest fenomen este atat de raspandit precum spuneti. Adica rahatii de pe trotuare sunt mai degraba de la copii si nu de la multimile de caini, cu sau fara stapan, care populeaza intreg orasul?? Permiteti-mi sa am mari indoieli.

  • De asemenea, nu spun ca mamele de care spuneati fac bine si ca e normal sa isi puna copiii sa faca caca pe strada sau in parc. Nici vorba. Spun ca dezagreez genul asta de argument: „ba pe-a matii”. Raspunsul la problema cainilor nu e sa spui ca si copiii fac, ca nu suntem aici intr-o competitie caini-copii. Trebuie sa se ia masuri in ambele probleme, dintre care, de departe, cea a cainilor, este cea mai grava.

  • Buna ziua,

   „Eu ies cu el in parc, dar inca nu am vazut ceea c e descrieti dv. ”
   Nu neg ca ar exista, dar ma indoiesc tare ca acest fenomen este atat de raspandit precum spuneti.”
   1. Inseamna ca nu iesiti in parcul de langa blocul unde locuiesc eu, altfel mi-ati intelege indignarea.
   2. Eu n-am zis ca este raspandit. Am zis doar ca eu personal intalnesc in fiecare sezon cald aceasta problema (observ totusi ca sunt mai multe persoane care au mai spus asta) si as putea sa jur ca daca m-as duce la acele persoane sa le cer parerea vis-a-vis de cainii care isi fac nevoile fara ca stapanii sa stranga, ar fi foarte revoltati..paradoxal.
   Ideea nu era de „ba pe-a ma-tii”, ideea era..exista si animale bipede, fara animale de companie (dar care se comporta asemanator animalelor de companie), multe din ele printre noi. Ce, vreti sa va spun de cate ori am vazut cate-o persoana adulta facandu-si nevoile mari pe strada(pe trotuar!)? De barbati la copaci/ziduri/stalpi nu mai zic, aia e deja o banalitate..
   PS: Nu am nimic nici cu mamicile, nici cu copiii si nu-mi place sa generalizez. Exista oameni si oameni

  • Of!! Deci, serios?!!!… Si (chiar) daca ar fi asa, banuiesc ca nu reusesti sa le depasesti acelora conditia si de aceea nici tu nu strangi dupa cainele care este al tau si, implicit, dupa tine…

  • Nu numai sistemul trebuie schimbat, ci, mai ales atitudinea oamenilor ! Ar trebui ca fiecare dintre acesti infocati „comentatori” sa-si analizeze atitudinile si faptele si sa faca ceea ce este corect si de bun simt ! Fiindca am vazut si parinti carora nu le plac rahatii de catel, dar isi pun odraslele sa se rahateze pe spatiul varde ori pe langa vreun pom !!! Sau isi lasa servetelelecu care si-au sters copilasii pe banci, pe jos sau pe unde apuca. Decat sa aruncam cu pietre in stanga si-n dreapta, mai bine SA FIM TOTI CORECTII SI CU BUN SIMT !!!
   Iar POLITIA LOCALA sa supravegheze TOATA LUMEA din parcuri si SA AMENDEZE TOTI MIZERABILII care au facut din Bucuresti(si nu numai) un cos de gunoi !!!

  • Exact aceiasi problema o am si eu. Sunt proprietara de caine si ii strang mereu rahatul de pe jos..nu asta este ptoblema. Dar m-am saturat de copii lasati de izbeliste de „super mamicile lor” astea de se revolta pe facebook sau bloguri personale care stau pe Iphone si nu poate sa isi supravegheze odrasla…sau de mamicile care spun „uite mami cutu” si il indeamna pe copil sa vina sa imi atinga cainele.

  • Adevarat! Pampersi lasati pe banca sau langa desi cosul de gunoi era la 1 metru distanta, coji de seminte, mucuri de tigari aruncate tocmai de mamicile care stateau pe banca , ambalaje diverse, copii pusi sa isi faca nevoile , stersi cu servetele si apoi aruncate alaturi etc…. Si desi sunt “N” locuri de joaca speciale pt copii, sunt pustii iar ei sunt lasati sa alerge, sa joace mingea, sa se dea cu rolele, sa tipe in mijlocul drumului, pe alei, in dreptul intrarii in parc mai ales, in timp ce insotitorii lor stau de vorba pe banci fara sa mai fie atenti la ei.
   Sunt posesoare a doi caini, ies doar in lesa, strang dupa ei, au si botnita dar nu ma pot plimba linistita fara a fi daramata si cainii speriati , fara a ma feri de mingii care zboara din toate directiile.

  • Nu ai cum sa te plimbi cu cainele in voie prin parc, stai cu el in spatiul destinat animalelor de companie ca sa nu te deranjeze mingiile copiilor…pana la urma sunt parcuri pt Copii…nu pt caini, pisici, reptile si alte animale ca d-aia stam in mediul urban si nu la tara si pt Silvia ma-ndoiesc ca-si indeamna copii sa-ti mangaie cainele…la cate cazuri au fost cu oameni muscati de caini si cate boli pot transmite…eu ca mama as lasa sa mangaie un caini doar sa stiu ca e cu vaccinarile la zi..la caine ma refer

  • Păi și cum ajungi până acolo? Te teleportezi?
   Parcurile sunt pentru toată lumea, nu doar pentru copii.

  • Se spune mingi nu mingii in contextul acesta.Decat daca spui suprafata mingii , ceva asemanator ,atunci ar fi corect dna cosmeticiana..

  • Credeti-ma nu se intampla doar in Romania; aici in Germania mereu curat caruciorul si pantofii copilului si am inceput sa ma iau de toti cu caini pe care ii vad ca nu strang dupa ei; in amurg ii vad pe toti cum ies cu cainii si nici unul nu strange ceva de nicaieri. Culmea chiar si in parculete (locuri de cateva sute de m de joaca special amenajate intre blocuri) vin cu cainii si aici sunt semne mari ca nu au voie cu caini si nici sa se fumeze. A doua problema sunt parintii fumatori. Nu stiu de ce dar e din ce in ce mai multa mizerie…Am auzit ca in Elvetia fiecare caine e inregistrat si daca cineva lasa ceva pe strada se face analiza si ii vine proprietarului amenda direct acasa; probabil de aceea acolo e mult mai curat. Oricum pana nu se ia o masura din partea tuturor nu cred ca o sa se faca curat sau o se schimbe ceva.

  • Draga Andreea, este interesant cum NU-ti lasi tu copilul slobod intr-un spatiu (parc) care este destinat tocmai pentru asa ceva; relaxare, joaca, alergat si activitati fizice in aer liber. Am ajuns noi, ca oameni, sa acceptam niste situatii anormale pentru ca cei care ar trebui sa se conformeze bunului simt, nu o fac. Da e normal sa faci curat in apartament, anormal este sa arunci gunoiul pe fereastra. Da , e normal sa iubesti animalele si sa cresti catei dar anormal este sa deranjezi pe altii. Am ajuns sa dam prioritate cainilor si sa ni se para normal ca aleile si trotuarele sunt pline de rahati. Apropos, ce faci,in parc iti tii copilul in lesa ca pe catel?

  • Corect! Unii prefera sa fuga de problema sau sa arunce vina in curtea mamicilor cu copii. Dar de ce sa fugim, de ce sa ignoram, de ce sa ne „consolam” cu gandul ca si copiii fac? Eu ma consider un cetatean cinstit al acestui oras si reclam respect inclusiv din partea concetatenilor mei si vreau un oras curat. In plus, deja oamenii (unii dintre ei) constituie deja o reala sursa de pericol. Si atunci de ce sa mai accept inca una, reprezentata de caini, si sa evit locuri in care e normal sa se joace liber copilul meu si nu sa zburde libere haitele???

  • Subscriu intru totul mesajului tau . Problema nu e ca cainilor ci a proprietarilor lor , care nu strang mizeria lasata de catei . Eu cred ca mai avem mult pentru a ne civiliza cu totii , inclusiv cealalta ,, tabara ” , a celor care au fobie de caini .
   Cu totii trebuie sa schimbam ceva in comportament si atitudine . Pana la o convietuire armonioasa impreuna cu animalele poporul asta mai are mult … De fapt , cred ca niciodata nu vom ajunge la civilizatia occidentala !

  • Eu cred ca pana la convietuire armonioasa cu animalele, in ordinea fireasca e convietuirea cu semenii. De-abia dupa aceea, dupa ce vor invata sa convietuiasca civilizat, se vor gandi si la animale. Deci nu ii poti blama.
   Apoi, cand vorbiti de convietuire armonioasa, probabil ca nu va ganditi la acceptarea patrupedelor pe strazi si la convietuirea armonioasa cu ele, pt ca asta nu e civilizatie. Punct.

  • Ba tocmai asta e civilizatia dupa modelul occidental la care am tanjit cu totii . In adevarata civilizatie europeana exista un adevarat cult al animalelor de companie . Sunt pline restaurantele si mallurile de oameni cu caini in lesa ! Punct . 🙂

  • Cam rautacios comentariul tau …
   Din fericire sunt pline de oameni civilizati si cainii lor . Oameni care si-au invatat copiii nu sa se urce pe garduri cand vad un caine sau sa dea cu pietre dupa el ci sa-i iubeasca si sa-i ingrijeasca !

  • Ce legatura au ce fac copiii cu subiectul acestui text?

   Civilizatia e data de comportamentul oamenilor, nu de care e trendul cind vine vorba de animale de casa. Stapinii de ciini din Bucuresti NU sint civilizati, nu respecta legea, nu au bun simt si responsabilitate cind vine vorba de propriul animal. Ti se pare ceva gresit in ce spun? Am obosit de comentarii aiurea pe linga subiect, ca da, dar si copii dau cu pietre. Nu am vazut nici un copil sa dea cu pietre in vreun ciine, in schimb rahati de ciine vad cu sutele in fiecare zi. Rahatul de ciine nu e ceva ineluctabil, e ceva ce NU ar trebui sa existe pe strazi. Ce-o fi asa greu…

  • N-am spus ca e normal sa existe rahat de caine pe strada . Eu si cainele meu suntem o exceptie pe langa multe altele ; da , in Bucuresti locuim !
   Cum tot anormal e ca adultii si copiii sa-si faca nevoile in locuri civilizate numite toalete si nu pe aleile parcurilor si pe blocurile din apropiere . Sau cacutza de copil e bio ?

  • Ma rog , vroiam sa trimit si oamenii la caca la WC in comentariul de mai sus , dar din graba am scris altceva . Sunt convins ca ai inteles ce-am vrut sa zic …

  • Eu nu am vazut niciodata oameni (inclusiv copii) facind caca pe strada. Niciodata. Ciini vad zilnic. Nu cred ca ma vei contrazice ca majoritatea rahatilor apartin ciinilor cu stapin. Asta e rationamentul tau, ca si oamenii fac, deci e ok sa faca si ciinii? Or face si oamenii, te poftesc sa iti exprimi revolta despre asta pe blogul tau.
   Eu acum sint revoltata impotriva rahatilor de ciine, impotriva carora exista, ce sa vezi, si niste reguli scrise (ca e clar ca cele ale bunului simt sint ca si inexistente pentru acesti oameni).

  • Generalizezi. Unii stapani de caini nu sunt civilizati (poate chiar mare parte), nu toti.. Cunosc persoane care au caine, dar strang dupa el. P-aia ii uitam, sau ii includem la gramada?

  • Of, doamne, dar am scris deja in text ca stiu ca sint si care string, si ca nu despre ei e vorba aici, chiar trebuie s-o luam de la capat?

  • Pai da, asta ai scris in articol. Dar asta ai spus in comentariu: „Stapinii de ciini din Bucuresti NU sint civilizati, nu respecta legea, nu au bun simt”. Pur si simplu vroiam sa aduc o completare 🙂

  • convietuire armonioasa cu animalele?!….sa inteleg ca in mintea dvs orasul, strada, alea dintre blocuri, curtea scolii sau a spitalului sunt habitatul natural al maidanezilor? …… civilizatia occidentala – pai acolo sunt eradicati de pe strazi cainii maidanezi si tinuti in centre…..pai la noi cand vin hingherii – sar rapid vreo 2 – 3 iubitori de animale sa-i bage in casa ca sa nu-i prinda…ce mai conteaza ca aia mici asteapta cate un parinte sa-i treaca de haita de 4-5 animale „domestice” (ca doar stau langa casa, nu?) sau ca mai e vreun pusti cu bicicleta capsat de pulpa?…..sau vreunei fetite i-a rupt 1/3 din ureche?…. pai astea nu mai conteaza – conteaza maidanezul ce-si lasa rahatu la loc de cinste pe scara blocului – el conteaza si noi ceilalti trebe sa invatam sa nu deranjam animalu’ domestic – ca nu-i vina lui ca te mutileaza (fizic si psihic) pe viata pe tine dragu’ meu copil….e vina ta puiule ca nu te-ai nascut destept sa te descurci in jungla maidanezilor ……si nu te-ai nascut nici imunizat la toate bolile pe care le au…..vezi dragul meu pui ca tu esti de vina?!……cat despre fobia de caini?! vreti sa va insir cazuri de copii mutilati pe viata? sau cei care au decedat? sau oameni schiloditi? sau omorati? sau sfasiati? – si asta e doar prima parte, acuta a problemei……partea a 2 e inamicul nevazut – bolile – sa va enumar copiii bolnavi? sau decedati din cauza bolilor produse? sau a complicatiilor? sau oamenii tineri, adulti, batrani? sau malformatiile produse la fat?……bine spus ca „iubitorii” de animale traiesc intr-o alta lume utopica pe care eu – om normal care iubesc animalul in habitatul lui natural (cel domestic la mine in curte si cel salbatic in salbaticie) nu o pot intelege…..cum poate pune cineva pret pe sanatatea fizica/psihica a unui om? ca o data ce iei apararea cainelui „salbatic” de oras – tu deja ai cantarit, apreciat si masurat cat valoreaza viata umana pt tine…..

  • Cu toate ca eu sunt din categoria celor terifiati de cainii vagabonzi si de cei lasati fara lesa, sunt de acord si cu ceea ce ai spus tu… Dar cum ai specificat, citez: „Nici copilul la 1 an nu-l las slobod peste tot in timp ce eu stau de vb cu “prietenele cu caruciorul”, nici cainele nu iese fara lesa.”, aici este problema! CAT la % din cei ca tine, FAC la fel ca tine?!! De aceea, consider ca trebuie atrasa atentia asupra celora care nu procedeaza corespunzator! O atentionare, o amenda s-ar putea sa schimbe multe…

  • Cu toate ca eu sunt din categoria celor terifiati de cainii vagabonzi si de cei lasati fara lesa, sunt de acord si cu ceea ce ai spus tu… Dar cum ai specificat, citez: „Nici copilul la 1 an nu-l las slobod peste tot in timp ce eu stau de vb cu “prietenele cu caruciorul”, nici cainele nu iese fara lesa.”, aici este problema! CAT la % din cei ca tine, FAC la fel ca tine?!! De aceea, consider ca trebuie atrasa atentia asupra celora care nu procedeaza corespunzator! O atentionare, o amenda s-ar putea sa schimbe multe…

  • Merg zilnic cu câinele in parcul kisseleff și îmi strâng mizeria de 7 ani de când am câinele.
   Pe lângă locul de joaca pt copii este plin de rahati de la copii… asta ți se pare normal? sa pui copilul sa își facă nevoile și să-l lași acolo?
   La fiecare intrare in parc (herăstrău sau kisseleff) exista un anunț cu toleranta pt animale. ai voie pe peluza dacă îți strângi gunoiul! In unele cazuri puteți lega și copiii ca sunt mai rău decât cățeii 😉

 3. Am citit toate posturile si din zilele trecute. Si la noi, in Constanța, e la fel. Încă nu am văzut sa spun. Dar am spus in Brazilia, unui moșulică, mi-a fost si un pic greu, am repetat ce sa ii spun dinainte, ca sa mă fac înțeleasă, ca nu stiam prea bine portugheza, dar asta nu m-a oprit.
  Si eu m-am saturat. Deja nu ii mai atentionez pe copiii sa se uite după căcați, mă avertizează ei. Iar când a nins se vedeau urât, urât. Si nu dispar repede, probabil pt. ca e frig, iar muștele hibernează sau ce fac ele la frig.
  Mă gândeam că să ne dorim sa vina căldura mai repede ca sa facă muștele ce nu fac oamenii…

 4. da.
  pe mine ma scot din minti aia care spun „ca nu face nimic”.
  in primul rand, bai retardatule, ca ultima data cand am verificat, nimeni nu era in stare sa citeasca gandurile unui animal. periodic apar in presa de la noi si de aiurea cazuri de oameni atacati de proprii lor caini, deci asta cu „nu face nimic” este o dovada de prostie: cainele este un animal si, ca orice, animal, este fundamental imprevizibil. faptul ca pana acum a fost un caine neagresiv nu are cum sa reprezinte o certitudine ca si pe viitor va fi la fel.
  in afara de asta, cand un caine vine spre copilul meu, eu nu am de unde sa stiu dinainte daca e un caine bland sau nu. asa ca sa-mi spui mie „ca nu face nimic” nu ma face decat sa vreau sa te iau de guler.

  in al doilea rand, chiar daca nu face nimic, tot ma sperie. nici eu, ca adult, nu ma simt comfortabil cand vad un animal venind spre mine in fuga, chiar daca intentiile lui sunt dintre cele mai jucause. puneti-va in pielea unui copil care vede venind spre el un animal care este, in cele mai multe cazuri, mai mare decat el. ce ziceti, copilul ala se sperie sau nu se sperie?

  pentru ce este nevoie ca eu sau copilul meu sa ne simtim amenintati in parc? doar pentru ca imbecilii cu caini considera ca „e bland, nu face nimic”? este inacceptabil.

  respectati legea, nesimtitilor.

  • Ah, avea Mara 5 ani cand a venit spre ea alergand si latrand o javra intr-o lesa de 10 metri a unei cucoane. Copilul evident a zbierat, s-a speriat, eu mai aveam putin si dadeam un sut potaii. La care cucoana a inceput sa strige la Mara „ceeee, ce esti asa FRICOASA, ca nu-ti face nimic, vaaai ce copil fricos”. M-am intors la ea si i-am zis ca daca vrea sa stie ce e aia frica sa continue sa vorbeasca cu copilul meu in felul asta. Dupa care i-am mai urat niste chestii cu glas tare da’ ti le zic io cand ne vedem ca nu poci acilea 😀

  • Si spre cainele meu (spitz japonez 7 luni) a venit o javra de vreo 5 ani alergand „sa l mangaie” si la cat de bine tinut in lesa mi a calcat baiatul destul de tare pe labuta,mi a schiopatat 3 zile dar eu nu l am scuturat nici pe el nici pe stapana lui. Hai sa ne cacam pe noi. Deja ma frecati la melodie cu prostiile voastre . Cainii fac cainii dreg .
   Dar vvoi si plozii vostri needucati nu faceti nimic . Nu sunt mama,o sa fiu dar al meu va iubi animalele,si chiar daca l va musca vreodata un catel va fi invatat sa i iubeasca . Si pe mine m a muscat un prichindel .. a venit din senin nici nu eram atenta .. si am inceput sa rad pentru ca era atat de mic si atat de „rau” incat nici n a durut muscatura aia banala..

  • Singurul lucru pe care se bazeaza detinatorii de caini cand zic al meu e cuminte, nu face nimic, e faptul ca pana atunci nu a muscat pe nimeni. Dar nu poti sa stii cand incepe sa o faca.
   Stiu pe cineva care avea un bichon, mic si pufos, la fel, nu muscase pe nimeni in viata, si in parc, a fost mangaiat de un baiat destul de mare, la vreo 12 ani, pe care l-a muscat, pt ca se pare ca nu ii placuse cum il mangaiase…
   Nu poti baga mana in foc pt un animal. Am acasa un ghid canin in care este descris si explicat comportamentul lor, DAR se mentioneaza clar: cainele ramane un animal, deci in esenta e imprevizibil.

  • lasa ca oamenii sant mai rai ca animalele.Ei musca verbal ,fizic fara sa se gandeasca ca si-au „muscat” vecinul,colegul .

  • Domnule Robo,

   Citind ceea ce ai scris nu ma pot abtine sa nu iti raspund.

   As vrea sa iti spun ca limbajul tau este cam suburban. Daca esti un om frustrat, exista si pentru cei ca tine profesionisti/specialisti care te pot ajuta.

   Banuiesc ca tu esti un om perfect, un om care nu iriti pe altii prin gesturile tale, sau prin faptele tale si nu provoci nimanui starea in care sa ii vina sa te ia de guler. Din punctul asta esti un erou pentru mine (ironic vorbind).

   Cainele este imprevizibil atunci cand nu il cunosti. Omiti un aspect si in acelasi timp faci o mare gafa: stapanul cunoaste comportamentul unui caine, iar stapani muscati „din senin” de catre proprii caine sunt exceptii.

   Cand un stapan de caine iti spune ca nu face nimic, sunt sanse foarte mari sa fie adevarat. Daca exista si dresaj la mijloc, sansele sunt aproape de 100%.

   Sa te citez: „faptul ca pana acum a fost un caine neagresiv nu are cum sa reprezinte o certitudine ca si pe viitor va fi la fel.”. Ai impresia ca un caine isi schimba comportamentul in cateva zeci de minute sau de ore, cat este scos la plimbare? Despre care viitor vorbesti? Cel apropiat sau cel departat? 🙂

   Sunt si caini/stapani de caini mai „dubiosi”, insa as vrea sa te intreb doua lucruri: de biciclisti care sa dea peste copii ai auzit? Sau de oameni care nu se uita pe unde merg si dau peste copii ai auzit? Ei exista si pot face „daune” la fel de mari ca si un caine, bagandu-ti copilul in spital. Ignori si faptul ca totusi acei caini sunt supravegheati.

   Un exemplu pot sa iti dau: daca iti tragi copilul atunci cand un caine merge pe strada, sa nu ai pretentia ca acelui copil sa nu ii fie frica de caini si sa fie un frustrat.

   Cu siguranta ca exista si stapani frustrati cu caini frustrati, dar nu vorbi de parca majoritatea sunt asa cum ii descri: retarzi si nesimtiti.

   Ca si incheiere, te sfatuiesc sa cauti pe youtube filmulete cu caini de talie mare si copii de „talie mica” pentru a vedea reactii.
   Un exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=GWBkswXsxCs

   Nesimtiti sunt peste tot si toti suntem nesimtiti (in felul nostru si in anumite momente) 🙂 iar cel care nu este sa dea cu piatra.

  • Datorita sotului meu, care a avut caine jumatate in viata, copilul meu (2 ani) se simte foarte confortabil in prezenta cainilor, nu se sperie daca alearga vreunul spre el iar preferatii lui sunt cei de talie mare. Stapanii il cunosc bine deja si cand iese in parc numai cu mine (am o frica teribila de caini cultivate de mama, desi am crescut la tara si nici nu m-a suparat vreun caine vreodata) am o lista de caini verificati de sotul meu si de semnalente ale stapanilor, astfel incat sa identific care ii sunt prietenii de joaca. NU se sperie nici cand latra vreunul… Cainii au in mare parte un comportament prezivibil daca le intelegi comportamentul si esti atent constant. Emana o anumita energie, au o anumita pozitie a corpului. Este mult mai grav sa-ti inveti copilul sa se teama. Eu mereu am avut o frica groaznica de caini si m-au latrat, alergat, marait chiar si caini cu stapan… Mai degraba musca un caine speriat de sperietura ta, decat un caine relaxat care se joaca cu un copil.

  • dna cu parere de rau va spun ca va inselati amarnic…..tocmai crescatorii si dresorii adevarati de caini va invita sa aveti lesa si botnita – tocmai pt ca comportamentul este imprevizibil in anumite situatii…..noi avem o vedere periferica laterala redusa rau – da’ cainele ala vede mult si bine chiar daca’i cu spatele….si daca cineva face vreo miscare brusca in spatele cainelui s-a dus previziunea comportamentului…..si imi cer scuze daca nu ma apuc acuma sa studiez ce am voie si ce nu am voie sa fac cand merg pe strada ca sa nu fiu atacat de caini……recunosc ca am invatat regulile pt cand urc pe munte in caz de salbaticiuni…..dar in oras langa scoala sau gradinita nu stiam ca trebuie sa le stiu…..dar v-as invita pe dvs sa le tineti acest discurs copiilor mutilati….ca’s sigur ca n-ati vazut nici unu’ …..dar la spitale ajung zilnic copii mutilati – d’astia „care baga cainii in frici” …..

  • Exact, legea trebuie respectată de catre toată lumea, nu doar de catre posesorii de animale de companie.

 5. Eu am pățit-o să joc badminton în parc, eram desculță pentru că era iarbă și mă simțeam foarte bine… și a trecut o fată cu un câine, care a făcut caca (fără să il observ eu) chiar în zona unde jucam eu șî evident… am călcat desculță acolo. Și hihihi a râs fata foarte amuzată „ce deștept, câine am!” Bubico all over again. Nu am putut să o alerg pentru că eram ocupată să nu alunec și să reușesc să mă spăl cumva cu apă din sticluță sau ceva.

 6. Eu sunt proprietara unui doberman. Stau la Nicolae Grigorescu si sincer, e greu. Mereu strang dupa caine ( MEREU). Dar e frustrant, pentru ca am impresia ca sunt singura din acea zona. Cum pot eu sa strang dupa ditamai cainele si tot sa ma intorc cu bocancii ( si cu cainele) plin de mizerie? Cine ma vede ca strang face misto de mine si rade. De doua ori mi s-a intamplat sa vina sa-mi stranga cineva mana si sa ma felicite. Eram prima persoana pe care o vedeau strangand. Cum e posibil?

  Am multi oameni cu copii mici la bloc. Niciodata nu mi-am lasat cainele sa se aproie de copii, sau chiar de oameni straini. Nu pentru ca ar musca, dar pentru ca am impresia ca li s-ar face frica vazand ditamai dulaul. Si nu e corect, nu? Dar sunt atatia oameni care-si lasa copiii sa vina fugind si tipand spre cainele meu. E in lesa mereu, dar ce sa fac in acel moment? Sa fug cu el in directia opusa? Pentru mine, acei oameni sunt inconstienti. Nu stiu nimic despre dulaul meu. Daca musca? Daca il darama pe sarmanul copil? Altii isi iau copiii in brate si le spun ca daca nu-s cuminti cainele o sa-i pape. Iar nu e ok. Asa devin copiii speriati de caini degeaba.

  Ceea ce incerc sa zic este ca eu, ca si proprietar de caine, cred ca ar trebui o reeducare de ambele parti: si pentru persoanele cu caini, si pentru cele care nu au dar se comporta complet aiurea. Reguli de ambele parti pentru o convietuire decenta, nu?

  • Pai, Printeso, eu as fi sperat ca din militantism sa elaborezi si la subiectul „copiii care irita animalele”, „adultii sadici care agreseaza cainii in vazul minorilor, fara a avea vreun motiv, in afara aceluia ca ei sunt oameni, si le-a iesit in cale un caine”, si la subiectul „politie locala care nu aplica amenzi, nici un fel de amenzi, nu cumva sa aiba ceva de lucru in timpul programului”, „administratie locala care nu recunoaste nici drepturile copiilor, nici pe ale batranilor, nici pe cele animalelor, intr-o tara UE, in ANNO DOMINI 2014…inca si la subiectul „adulti iresponsabili care hranesc animalele pe langa blocuri, dar nu sunt atat de iubitori de animale incat sa le ia in casa”, si la subiectul „guvernare iresponsabila care citeaza statistici gonflate” sau „autoritate sanitar veterinara idioata si management spitalicest corupt, care exacerbeaza o problematica ireala, pentru a fura banii din taxele noastre”…Eu as spera sa fii tot atat de ingrijorata si de aceste aspecte, daca intr-adevar vrei sa promovezi ceva care sa imbunatateasca viata copilului tau, pentru prezent si viitor. Daca in Romania ar fi fost muscati si vaccinati antirabic atat de multi oameni pe cat spun statisticile de la nu stiu care institut de statistica sau firma din fundul curtii, cred ca rupeam toate inregistrarile OMS in domeniu. Daca statistica de la stirile de azi dimineata, cum ca au fost stransi de pe strazi 6500 de caini in capitala este adevarata, si ca aceasta este numai un procent de 30 % din cifra totala, eu zic ca trebui sa ne inarmam cu arbalete si lasouri, ca nu mai avem scapare din dintii lor. Totusi, cred ca si in alte detalii se evalueaza o tara si un popor civilizat, nu numai la capitolul „mamici exasperate si copii in pericol de a fi mancati de caini, zgariati de pisoi, ciuguliti de cotofene, murdariti de smog de SUV’s, si corupti de dusmanii din manele”. Poate ca mamicile ar trebui sa afle ca civilizatia unui popor se masoara si in cum isi trateaza batranii si animalele (de la Gandhi citire, si de la Dalai Lama, si de la alti multi specialisti in bunastare, cu doctorate muncite, nu cumparate) -iar noi la aceste doua capitole se pare ca suntem „un popor demn de tot dispretul”. Asta a spus o finlandeza mai deunazi politistului de frontiera de la Munchen, in aeroport, la controlul pasapoartelor de la intrarea in spatiul Shengen. Venise cu mine in avion, de la Bucuresti, avea in brate un catel care o lingea de zor, si povestea cum mai avea in cala inca doua custi, cu inca patru catei. Finlandeza asta venea din Finlanda a ei, o data la doua saptamani, pe banii unor comunitati/administratii locale, ca sa ia maidanezi de pe strada sau din adapostuirile din Romania, cate 5 de fiecare data, pentru ca in Finlanda toate lumea este oripilata de ce se intampla in Romania cu animalele. Finlandeaza asta i-a spus politistul de frontiera care controla si documentele animalelor, ca este disperata ca poate sa ia numai cate cinci, din cauza constrangerilor de transport in UE. Finlandeza asta i-a mai spus politistului, care zambea trist si complice, ca „Romania is a very sad country, for people and animals, they are beneath contempt”. Nu i-a spus ca in Romania sunt rahati de caine pe strada, si nici ca in Romania copii sunt mancati de caini. Desi probabil stia si vazuse toate acestea, doar vine in Romania o data la doua saptamani. Si politistul german dadea din cap, complice… Eu, romanca, zambeam trist, si fix…

  • Sigur, intotdeauna or sa mai fie lucruri despre care sa scriu si pentru care sa militez, le iau pe rind, nu e loc de toate-odata.

  • Draga mea, îți garantez că străinii sunt mult mai oripilați de iresponsabilitatea românilor în a face față problemei câilor vagabonzi. Din păcate, pe internet se face auzită mai ales vocea extremă a iubitorilor de animale care citează din Ghandi și Dalai Lama pe când marea majoritate a oamenilor consideră faptul că un copil mâncat de câini este inacceptabil și aplicarea legislației pentru eutanasierea maidanezilor e esențială. Din păcate nici MOARTEA unui copil nu schimbă nimic. Și iubesc câinii de mor, dar din păcate unii români au pierdut legătura naturală dintre iubirea și responsabilitatea pentru ce e mai frumos la un câine.

  • Si eu mama, am o fetita de 6 luni si sunt si iubitoare de animale, si o voi invata si pe fiica mea sa iubeasca animalele. Cred ca si Printesa iubeste si trateaza animalele asa cum trebuie (doar Sofia creste frumos alaturi de ciocolata) si nu este o paranoica gen Ana Maita dupa logica careia trebuie ras si omorat tot regnul animal ca poate, poate … Si eu am fost oripilata de ce i s-a intamplat lui Ionut, da caini vagabonzi sunt o problema, DAR o problema si mai mare < cred eu, sunt adultii care in loc sa supravegheze copii stau la taclale… Nu mai insist asuora problemei ca s-a facut destula tevatura. Dar Catgal, te intreb daca stii cum sunt eutanasiati cainii? Eu stiu ceea ce se intampla in ecarisaje nici macar macael nu il pot numi ce sadism. Va doresc tutror copii fericiti, sanatosi care sa iubeasca si sa stie cum sa se poarte cu animalele.

  • Corina, nu doar copiii sunt afectati de starea asta de lucruri, ci si noi, adultii. Nu e vorba numai de copii aici. De la boala, mizerie si poluare fonica, pana la agresiuni si pericol de a fi muscat sau omorat… toate astea sunt reale. Si cateva voci tipa in pustiu ca vor civilizatie… Sigur ca nici parintii nu trebuie sa isi lase copiii sa faca caca in parc, dar cati copii fac caca in parc si cati caini, Corina?? Chiar putem sa facem o comparatie? In privinta copiilor care fac caca in parc, acesta este un fenomen accidental, sunt exceptii (si nu ma poti contrazice, pentru ca merg in diverse parcuri cu copilul de ani de zile si asa ceva fie nu am vazut deloc, fie am vazut rarisim), pe cand treaba cu cainii este o regula, exceptiile sunt rarisime, si nici aici nu ma poti contrazice. Ai dreptate in privinta lucrurilor diverse pe care le aduci in discutie, insa ar fi prea multe de spus si subiectul acestui articol e unul singur… Si la urma urmei m-am si saturat de discutii si de lipsa de actiune…

  • Da, si eu cred ca parintii sunt afectati de toata problematica asta, si copiii sunt intr-adevar poluati fonic, senzitiv si olfactiv de cainii si de fecalele lor insirate pe strada, prin parc, si prin existenta noastra cotidiana.
   Dar am o sugestie, care sper sa faca demersul mai comprehensiv, si poate mai eficient.
   Daca veniti pe Bulevardul Primaverii, superlativul confortului bucurestean, va invit sa mergem impreuna pe trotuarul si din dreapta si din stanga, si sa imi sugerati pe unde sa ma strecor ca sa nu imi mai cada in cap gainat de ciori, si ca sa nu imi mai murdaresc cizmele de piele intoarsa calcand printre straturile ingrosate de acelasi gainat, in culori diverse si consistente diferite.
   Eu propun sa citim legea animalelor si in legatura cu ciorile – caci si ele pot fi considerate animale de companie, cateodata domestice, si clar urbane. Si pe ele le hraneste cineva, ca si pe vrabiute, pisicute, si catei. Si ele polueaza fonic – mai-oh-mai! Eu zic ca putem largi grupul de anihilat, si chiar si categoriile de amendat. Si alte tari au omarat ciorile. Nu am auzat de tari care sa le disciplineze pe ele, pe apartinatorii lor, sau care sa civilizeze ambele categorii. Daca luam in considerare si ciorile, atunci poate vedem si ca problema nu este gainatul, sau cacatul de caine, pisica, hamster, musca si microb – CI FAPTUL CA TROTUARELE NU SUNT CURATATE, NEVER!, CI NUMAI RIGOLELE SI CAROSABILUL. Rigolele maturate, si carosabilul maturat si spalat. Trotuarele – nimic! Nici ante si post ninsoare..asa, ocazional, poate. Si cine ar trebui sa fie amendat atunci? Poate acolo mai trebuie lucrat, la obiectul muncii si la targetul real, nu numai din proximitatea imediata a caruciorului. Si in Taiwan au fost probabil figuri materne similare, probabil, care il citeau pe Dalai Lama, pe Gandhi, sau pe Rachel Carson, numai ca sa zambeasca superior si mamicitor. Toate s-au organizat si au sugerat ca tantarii sint o mare problema, chiar si de sanatate publica, si ca au nevoie de o campanie de exterminare ca isi creasca odraselele in perfectiune si asepsie. Si au convins autoritatile sa inceapa sa foloseasca pe scara larga DDT. Succes total! Au ramas fara tantari – si fara pasari, si fara mici animalute, si cu multe nasteri cu deficiente congenitale. Stiintific, DDT-ul sta in natura si se infiltreaza in fiece lucru, clorofila si celula, pe cateva zeci de ani. Desi intr-un fel insidios, DDTul a fost, totusi, curatenia intruchipata. Probabil, pentru o vreme, mamicile au rasuflat usurate, si fericite, pentru ca nu mai era nevoie sa indeparteze in lungi nopti tantarii raufacatori din preajma micutilior lor perfecti…acelea ale caror micuti erau perfecti…. E liniste in Taiwan, o liniste de te dor urechile! Li-ni-ste. Eu propun sa facem asta si in Romania, ca sa avem pace.

  • Sincera sa fiu m-am saturat de oamenii care pun mai mult pret pe animale decat pe om. Doamne fereste!
   Departe de mine gandul de a face rau unui animal in mod intentionat, dar mai lasati-o balta cu „copiii care irita animalele”, serios! Ce sa mai zic atunci de animalele care irita oamenii? Ca ma duc in parc cu copiii mei si ii pun sa se joace in cutiuta cu nisip ca la 10 minute dupa ce am ajuns in parc sa trebuiasca sa ma intorc acasa sa il schimb de haine pt ca in nisip erau ascunse „comori”. Asta cum vine? Sau ca alta potaie a fost cat pe ce sa faca pipi pe piciorul copilului meu? Sau a venit si si-a bagat botul in punga cu pufuleti lasata pe banca pana am dat copilul in leagan?

   Si aici vorbesc si de lipsa de responsabilitate a detinatorilor de animale de companie. In fata magazinului era legat intr-o zi un Cane Corso (e pe lista neagra a cateilor, fiind folositi in razboaie de catre romani) si latra de zor la toti trecatorii. Era fara botnita. Un ditamai cainele de vreo 50 de kg poate si mai mult. Daca dadeam ochii cu stapanul sigur ii ziceam vreo cateva.

   Avem legi facute sa le scape fundul la aia mari si legi care sa ne apere pe noi astia mici, dar astea din urma nu se pun in aplicare. Si vrem progres?

  • De acord cu „de acordul”… Si copiii ar trebui sa primeasca o anumita educatie in ceea ce priveste acest aspect! Respect si palaria jos pt felul in care iti ingrijesti si stapanesti cainele! Tocmai aici este problema, ca majoritatea (de 99%) NU POCEDEAZA asa ca tine! Si se pare ca putini din cei care au ales sa comenteze aici, au si inteles despre ce vrem sa vb!

  • Fix asta patesc si eu, Ioana. Eu locuiesc in Brasov, in zona imi care imi scot cainele, sunt rahati la tot pasul, mai mari, mai mici, stalciti, uscati, imprastiati, you name it. Da, de cele mai multe ori cand incerc sa nu calc in ei, si eventual nici cainele meu sa nu calce in ei, ma apuc mii de draci. De ce? Pentru ca in fiecare pantalon, bluza, geaca, geanta, am pungi. Si strang, each and every time. Mic, mare, moale, sau tare. Strang. Si totusi, cum ai zis si tu, tot eu ma intorc acasa cu pantofii murdari.

   Si exact, tin cainele in lesa si parintii isi trimit copiii, ia uite ce catel frumos, du-te sa te joci cu el, fara sa ma intrebe daca e ok, daca se poate, daca au voie. Incep sa tipe, fug spre noi, si bineinteles, cainele nu vede asta cu ochi buni. Nu ar fi bine sa inceapa si oamenii cu copii sa ii invete pe acestia cum sa se comporte?

  • Tessa, cainele meu cel mai in varsta si dresat (dominant pentru cei care au caini), intr-o zi a fost atacata de baiatul unei doamne; traversau la pas parcul, ea era in lesa (fara botnita caci nu e agresiva fara motiv si nici nu e inc ategoriile prevazute de lege) si fara nicio avertizare sau motiv, baiatul unei doamne a inceput sa dea cu piciorul in ea; s-a ferit si a inceput sa il fixeze si sa il latre se avertizare; i-am atras atentia mamei absorbita de o discutie cu prietenele (ca se poarta ca unii parinti sau proprietari sa iasa in parc si sa nu isi supravegheze odraslele sau cainii) si i-am spus ca data viitoare poate va da peste un caine agresiv care ii va musca in legitima aparare copilul. Si povestile pot continua – proprietari de caini care isi lasa masculii sa marcheze jucarille copiilor… eu cred ca e nevoie de reguli si decenta pentru toti si amenzi mari care sa nu ramana doar pe hartie. Si eu imi doresc sa nu imi calce copilul in rahati cand plecam de la gradinita… Suntem pe aceeasi lungime de unda, doar ca si eu cred ca am dreptul sa am acces in spatiul verde si cu cainii si cu copilul:)

  • tot timpul exista riscul ca un copil sa agreseze in vreun fel cainele.
   trebuie sa nu uitam ca un copil nu are discernamant, deci nu i se poate imputa faptul ca a agresat cainele.
   este cinic sa spui ca bine i-a facut ca l-a muscat, de ce nu l-a lasat in pace?

   uite de aia nu l-a lasat in pace, ca e copil si ca nu are discernamant.
   nici cainele nu are discernamant, deci daca un caine musca un copil care l-a agresat, nu e nici vina cainelui si nici a copilului.

   este vina adultilor.

   insa copilul nu poate fi tinut in lesa si in mod evident interesele copilului sunt superioare intereselor cainelui, pentru ca unul e om si celalalt e un animal.

   tocmai din acest motiv cainii trebuie macar tinuti in lesa. nici tie, in calitate de proprietar, nu cred ca-ti pica bine cand un copil este muscat de cainele tau, chiar daca primul care a agresat a fost copilul. trebuie sa fii o specie deosebita de cinic ca sa spui „bine i-a facut, de ce nu l-a lasat in pace”.

   copii sparg si geamuri si poate chiar fac si infractiuni, insa nu-i bagam la inchisoare pt asta. ii protejam pentru ca nu au discernamant.

   si proprietarii de caini au obligatia morala si legala sa protejeze copiii.

  • Eu am mai văzut și o fază urâtă… era un câine mic, nu mai rețin dacă aștepta în fața unui magazin pe stăpân, am senzația că era legat în față (era o chestie mică și pufoasă).. și o tanti trecea cu copilul, care evident nu avea dicernământ și face în principiu ce e învățat nu? Și s-a uitat la maică sa a întrebat dacă are voie… mama i-a zis da și s-a dus și a început să dea cu picioarele în câine: „câine lău, câine lău”… și au plecat mai departe, mama i-a zis bravo, mami…. deci în cazul ăsta nu știu ce să zic… Nu, nu e o situație unicat… dar e greu de dresat și oameni adulți și câini se pare. (în absolut toată povestea asta, adulții care își lasă câinii să se răhățească peste tot și adulții care își educă execrabil copiii sunt clar 100% de vină)

  • Da, uneori copiii sunt invatati sa fie agresivi de adulti (parinti sau bunici). Si mie mi s-a intamplat sa trec cu catzelul (talie mica), in lesa (nu-i dau niciodata drumul), pe langa o bunica (70+) care se juca „fotbal” cu nepotul (pana in 5 ani). Copilul a luat pur si simplu mingea si a dat cu ea in catzel, in mod voit, iar bunica i-a spus „Foarte bine, asa trebuie.” M-am intors si am intrebat-o de ce-si invata nepotul sa fie rau si agresiv cu un animal care nu i-a facut nimic (nici macar dupa eveniment, al meu e un bleg). Mi-a raspuns ca toti cainii merita un asemenea tratament. Eh, asta nu pot intelege….Dam dintr-o extrema in alta…:(

  • Legal, copiii nu au discernamint pina la 18 ani – aici intervine insa educatia, tocmai ca sa stie ce e bine si ce nu – nivelul 1 de discernamint, nu? Daca el invata acasa si la scoala ca face parte din rasa superioara, ale carei interese sint intotdeauna prioritare – prin urmare, el face legea, carevasazica – unde mai incape lectia cu toleranta? Macar fata de semenii lui, din aceeasi rasa superioara 🙂 Cum ajunge la concluzia ca un animal nu e numai un tub digestiv care produce cacat? Avem, cred, obligatia morala sa invatam copilul ca, asa cum nu-i da un pumn in fatza altui copil, nu va da nici cu piciorul/batzul/lopata intr-un animal. Cit despre stapinii animalelor nesimtite sau agresive, unii au si copii, dar ii cresc la fel e nesimtit. Si-asa, cercul se inchide 🙂

  • De aceea eu imi controlez cainii si nu ii las sa socializeze cu persoane straine; ideea este ca, fie ca avem copii si/ sau caini, trebuie sa fim responsabili, sa ii supraveghem, sa strangem dupa ei. Am avut la fel de multe probleme cu proprietarii de animale (care nu strang, nu isi controleaza cainii, unii fiind f agresivi), cat am cu parintii altor copii care nu isi asteapta randul la locul de joaca, se imping, imi bruscheaza fetita, iar parintii nu ii corecteaza. Eu nu sunt de parere ca ii protejam pe copii cand fac prostii „pentru ca nu au discernamant”; am salvat animale chinuite din mainile unor copii care spuneau ca vor sa le faca rau, culmea, in spatele parintilor prea absorbiti de discutii. Nu au discernamant si responsabilitate legala, insa inteleg si, mai ales, invata sa fie buni, respectuosi, sa nu chinuie sau distruga daca au de la cine. Vad la copila mea ca intelege de la 2 ani ce inseamna sa provoci durere sau disconfort unui animal, asa ca daca eu am reusit sa o invat sa respecte fiintele din jur, oricine o poate face (daca exista si vointa si dorinta). Si cainii inteleg consecintele faptelor lor, am 4 dulai de varste si rase diferite, si da, un caine adult intelege ca nu trebuie sa sara in preajma unui copil ca il poate lovi; sau ca nu are voie sa latre sa trezeasca micutul in timpul zomnului de pranz. Asa ca eu pledez pentru responsabilitate si intelegere din partea tuturor. Mai ales ca multi parinti au in familia lor si animale de companie.

  • Logica ta este din ce in ce mai interesanta.
   Citez: „copii sparg si geamuri si poate chiar fac si infractiuni, insa nu-i bagam la inchisoare pt asta. ii protejam pentru ca nu au discernamant.”

   Daca copii fac infractiuni, parintii sunt responsabili si platesc pentru asta.
   Iar pentru cei destul de mari exista scoli speciale de reeducare.
   De asemnea, daca protejezi un copil care face prostii, inseamana ca tu ca si parinte ai o problema mare, iar copilul tau are toate sansele sa ajunga infractor.

   Atept cu nerabdare sa citesc postarile tale. 🙂

  • As propune sa incepeti prin a nu mai stalci limba romana.CA SI PROPRIETAR DE CAINE……..Chiar nu va dati seama cat de aberanta e exprimarea dumneavoastra?CA SI e un termen de comparatie,cu ce va comparati in propozitia de mai sus? S a propagat mizeria asta in exprimare,zice se,ca sa se evite o cacofonie.Unde e cacofonia pe care ati vrut sa o evitati?Chiar si asa,tot o prostie e! Va rog,evitati sa mai folositi termenul asta aiurea………

  • Si eu stau tot prin zona pe la Nicolae Grigorescu,iar cand ies cu catelul (bichon) in parc ma chinui mereu sa-i strang „treaba mare” pentru ca trebuie sa am grija sa nu bag mana in alti rahati imprastiati pe acolo… Iar catelul, desi e mic, il tin mereu in lesa in preajma copiilor, il las liber doar cand nu este nimeni prin preajma (de obicei dimineata sau seara tarziu), iar cand trebuie sa trec pe langa copii, il iau in brate, chiar si plin de noroi daca e, pentru ca astia mici vin mereu in fuga sa-l mangaie si se sperie de multe ori deci nu pot sa stiu cum va reactiona. Asadar, sunt la fel de deranjata atat de stapanii care nu strang dupa caini, dar si de parintii care lasa pampersi pe banci CHIAR LANGA COSUL DE GUNOI, si care isi pun copiii sa faca TREABA MARE frumos langa copacel (am vazut de nu stiu cate ori!) deci sunt de parere ca indiferent ca ai caine sau copil, conteaza BUNUL SIMT!

  • Mai mult decat de acord… Si copiii ar trebui sa primeasca o anumita educatie in ceea ce priveste acest aspect! Respect si palaria jos pt felul in care iti ingrijesti si stapanesti cainele! Tocmai aici este problema, ca majoritatea (de 99%) NU POCEDEAZA asa ca tine! Si se pare ca putini din cei care au ales sa comenteze aici, au si inteles despre ce vrem sa vb!

 7. Doamne ajuta sa se schimbe ceva in sensul asta…sa devenim si noi o tara civilizata…sa mergem fara teama pe strada si prin parc!!!

 8. Sunt de acord ca fiecare proprietar de caine trebuie sa stranga dupa cainele sau, sa nu il lase sa isi faca nevoile pe trotuar, sa nu ii permita deloc accesul la locul de joaca al copiilor; cainii trebuie controlati, tinuti in lesa si, daca e cazul, cu botnita. Cred ca e abuziv sa nu fie permis accesul pe spatiul verde; de ce oamenii cu copii au voie si noi, cei cu caini nu avem voie (atata vreme cat cainii sunt controlati si nu lasam mizerie in urma)? Si noi platim impozite, iar cainii nostri pot fi la fel de „deranjanti” cum ne sunt si copiii… Eu am 4 caini si un copil, iar cand traiam in Buc aveam 2 de talie mare si stiu ca nu exista tarcuri pentru caini, sau daca sunt in anumite parcuri, sunt infecte sau necorespunzatoare; cine are caine stiu ca exista animozitati intre anumite exemplare, ca cei mai multi stapani nu strang nici in tarc, nici in alta parte, ca sunt destui posesori de caini care nu au caini dresati si nici nu si-i stapanesc. Am intalnit persoane care veneau baute cu cainele in tarc devenind tinta altor caini. Am intalnit destui care se uitau ciudat la noi ca strangeam de fiecare data cand cainii isi faceau nevoile, iar cativa mai ca m-au luat la bataie ca le-am spus sa isi tina cainii legati si sa stranga rahatul d epe trotuar (mi-am facut cativa prieteni pe la Obor). Haideti sa permitem accesul tuturor pe spatiul verde (mai putin in zonele special amenajate cu flori), sa avem amenzi f mari pentru cei care arunca mizerie pe strada sau in parcuri (inclusiv la locul de joaca pentru copii), pentru proprietarii care nu isi tin animalele in lesa sau nu strang dupa ele, pentru cei care isi lasa cainii sa se imperecheze cu cei fara stapan, pentru cei care abandoneaza sau chinuie animale (mergand pana la sanctiuni penale mai dure, precum privarea de libertate); in aceeasi masura, vreau sa vad ca parintii care au si caini nu si-l duc la locul de joaca sau nu lasa masculul sa marcheze bancile si toboganele; ca parintii isi duc copiii in parc, ii supravegheaza si ii controleaza, nu ii lasa sa rupa flori, sa dea cu pietre in animalele altora sau sa faca cine stie ce distrugeri

  • Diana, ciinii isi fac nevoile peste tot, ei marcheaza, dupa cum bine stii, tot. Copaci, tufe, pietre. Nu fac doar caca, ci si pipi. Pe-ala n-ai cum sa-l stringi. In parcuri, pe iarba, oamenii stau pe jos, intinsi, stau desculti, copiii merg in patru labe, ling frunze si asa mai departe. In majoritatea tarilor civilizate, animalele nu au voie pe spatiul verde, din motive de igiena.
   Spatii speciale pentru ciini exista in toate parcurile mari din Bucuresti. Ele sint murdare pentru ca stapinii animalelor nu au grija de ele, asta nu e o scuza sa nu respecti legea. Si eu fac curat la locul de joaca pentru copii, la fel pot face si stapinii de ciini. Spatiile cu pricina sint curatate la fel de des ca si parcul cu totul, sint greblate de serviciul public de curatenie. ca ele sint mai jegoase ca restul spatiilor este vina stapinilor de ciini, care a trebui sa fie, din nou, mai responsabili.

  • Solutia ar fi amenajarea unor spatii decente pentru caini. Spatii cu verdetea, frumoase. Nu pamanatul ala care la prima ploaie se transforma in namol. Legea prevede clar cum „ar trebui” sa arate un tarc pentru caini insa primariile nu par sa respecte aceste reguli. Si pana la urma, se ajunge ca stapanul sa se joace cu cainele pe spatiul verde pentru ca…e placut. Nu e intentia nimanui sa ingradeasca libertatea altuia. Insa, in tarile civilizate, oamenii au acces pe anumite spatiile verzi cu cainii.

  • O fi placut, dar este ilegal. Orice zona verde se namoleste cind ploua, si noi venim acasa cu noroi pina la genunchi dupa ploaie, nu mi se pare o nenorocire. In plus, nu stiu ce iarba rezista cind e calcata in picioare non stop de zeci de animale. In Bucuresti ploua destul de rar, nu cred ca asta e miezul problemei. De fapt, sint convinsa ca nu e. 🙂

  • Eu zic ca este o problema reala. De la prima zapada care se topeste si pana cand se usuca de tot pamantul, locurile pentru caini sunt pline de namol. Si diferenta intre a spala hainute si copilas si a spala un caine de peste 45 de kg in cada e enorma. Pentru ca dupa noroiul ala nu e suficient sa il stergi cu o carpa. Iar daca problema asta se repeta zilnic, pentru posesorii de caini este o problema reala. O alta problema este cand il locul special amenajat sunt caini agresivi. Lucru care se intampla destul de des. Si atunci ce faci? Ajung cu cainele in parc, nu il pot lasa la locul de caini. Am doua posibilitati: ori ma plimb cu el pe strada si il las sa isi faca nevoile la vreun copac dupa care strang (si fireste ca pe strada e plin de oameni), ori ne plimbam in parc si isi face nevoile tot la vreun copac. Si nu e placut pentru nimeni. Cat despre lasat liber pe iarba, eu da, recunosc ca il las. Si voi plati amenda atunci cand mi se va cere. Nu sunt copii in spatiul ala (nu altii decat ai celorlalti posesori de caini), dar nu este un spatiu special amenajat pentru caini. Dar atunci cand nu am alta solutie, aceasta este singura optiune pe care o am pentru ca macar o data pe saptamana sa alerge si cainele meu.

  • Alina, bine ai mai spus. Dulaul meu are 50 de kg si cand vin cu el plin de namol acasa e un dezastru. Si da, si eu il las libera in anumite zone mai izolate ale parcului de langa mine pentru ca tarcurile de cativa metrii patrati nu sunt ok pentru un caine mare care are nevoie sa alerge. Au venit de cateva ori la mine „ofiterii legii” dar singura problema era faptul ca nu avea lesa cainele, nu faptul ca eram pe spatiul verde. I-am pus lesa si am continuat sa ma plimb cu el. Nu am luat niciodata amenda din cauza asta. Atata timp cat nu exista niciun semn de interzicere nicaieri, nu prea au ce sa-mi faca. Mai mult decat atat, stiu sigur ca si in cazul cainilor ce fac parte din rasele periculoase, nu ti se poate da amenda daca cainele nu are botnita din cauza maidanezilor. Legea spune clar ca daca exista vreun motiv pentru care nu simti ca esti in siguranta, ai dreptul sa scoti botnita cainelui. Iar maidanezii si agresivitatea lor sunt un motiv suficient de bun. Am avut caine din „rasa periculoasa” si nu am tinut-o cu botnita printre blocuri niciodata, doar in parcuri sau strazi circulate.

  • da, au voie in parcuri cu ei, nu am vazut nici macar un semn de interzicere a lor si nici spatii speciale, dar strang dupa ei cu sfintenie.acolo legea se aplica, la fel si amenzile.tocmai ce m-am intors dintr-o tara civilizata.si eu ce sa mai spun ca treceam pur si simplu pe o alee dintr-un parc impreuna cu cainele in lesa si copilul in carucior si a fost atacat de cainii comunitari, care au sfarsit prin a alerga un copil care le intrase pe teritoriu si au fost alungati cu greu de catre paznic? ca sa nu mai spun cum arata copilul dupa experienta…

  • vezi, eu nu sunt de acord cu ideea ca nu am voie pe spatiul verde; iar in alte tari, este permis accesul cainilor in parcuri, liber, fara sa fie limitati doar la tarcuri; mai mult, au acces si in magazine si in restaurante, in anumite tari; cainii pot fi controlati sa nu marcheze oriunde, iar copiii nu trebuie lasati sa misune pe jos si sa manance iarba, frunze pentru ca este periculos pentru ei – daca putem limita accesul cainilor, atunci pe-al porumbeilor care sunt mult mai periculosi din cauza microbilor pe care ii poarta si al altor animale care convietuiesc in orase (rozatoare, de exemplu), nu il putem controla; crede-ma, ce mi-a vazut ochii in parcul Obor… barbati de toate varstele si categoriile (inclusiv paznicii platiti) care isi faceau nevoile seara in parc, parinti care isi puneau copiii sa isi faca nevoile in iarba in loc sa ii duca la o cafenea din proximitate… Iar tarcurile sunt improprii caci gardurile sunt usor de sarit, primaria nu le curata si dezinfecteaza periodic cum ar trebui sa procedeze cu tarcurile, locurile de joaca, proprietarii sunt nesimtiti si nu strang, isi lasa cainii sa iai faca nevoile peste tot, inclusiv pe banci… discutia poate continua; eu pledez pentru putina obiectivitate, multa ratiune si mai ales, amenzi mari care sa fie acordate celor care incalca regulile corect stabilite

  • Cred doar ca e un cerc vicios. Eu prefer sa nu ma duc in tarcuri pentru ca sunt mizerabile si, cred eu, adevarate focare de infectie. Solutia e tarcuri mai mari, mai frumoase, mai „tentante”. Dar, probabil, chiar daca ar exista tot mizerabile ar ajunge, in timp. Asadar, cerc vicios.

  • Buna Diana,

   In legatura cu ce ai spus ca „in alte tari, este permis accesul cainilor in parcuri, liber, fara sa fie limitati doar la tarcuri”. Eu locuiesc in sudul Frantei. In orasul meu, mare, nu exista nici un parc (care sa nu fie destinat special cateilor) in care sa fie permis accesul liber cainilor. Exista in schimb parcuri speciale pentru caini, unde au voie liber si fara lesa, dar unde stapanii lor sunt obligati sa adune dupa ei. Si da, si aici, din pacate, sunt foaarte multi stapani care nu aduna dupa cateii lor si trebuie sa mergi cu atentie pe trotuare.

  • Pai pe spatiul ala verde fac si porumbeii si vrabiutele gainatz, mai traiesc prin parcuri, prin iarba, diverse rozatoare car pot transmite boli, deci oricum nu e mediu steril. Ar trebui permis accesul oamenilor cu caini pe spatiul verde dintr-un parc normal (nu ma refer la locul de joaca pt copii) si amendati drastic oamenii care lasa mizerie in urma (ca e caca de catel, ca e un ambalaj unsuros sau ce-o fi)

  • mitzi,
   vezi ca le incurci, legile cu hotararile primariei sau consiliile generale sau…
   pune mana si citeste nitel constitutia ro si poate te mai dumiresti. maine pormaine o sa iti spuna primarul sa iesi in pantaloni roz pe strada….
   o sa te surprinda concluzia…
   + mai iesi din buciresti, vezi londra ca e aproape.

   te intrebi de ce e haos, f simplu, echilibrul nu se realizeaza decat prin civilizatie. civilizatie inseamna solutii si toleranta.
   uita-te la postul tau si la comentarii, cam toata lumea nu se gandeste decat la interesul propriu, fie ca tine cu o parte sau cu alta.

  • Cind aud asta cu toleranta in contexte de-astea ma ia cu lesin.

   Pisi, ce e de tolerat in aceasta situatie? cacatii? copiii muscati de ciini cu stapin? oameni care nu respecta legea? care nu respecta nimic, nici macar reguli de bun simt si de trai comun in societate. hai sa toleram pedofilii si violatorii, sint si ei oameni, pina la urma nu e vina lor c-au facut ce-au facut, societatea e de vina.

   in plus, ti se pare ca lumea nu e toleranta pe subiect? mie mi se pare ca e prea toleranta, fix asta cred ca e problema, ca uite, desi exista reguli, stam sa negociem daca e ok sau nu sa facem ce spun ele. am calatorit suficient prin Europa si SUA cit sa trag concluzia ca situatia de la noi e cel mai de rahat. te rog sa-ti muti discursul arogant in alta parte sau sa schimbi tonul. sau sa oferi solutii, observ ca esti mai inteligent ca toti prostii de-aici.

  • sunt arogant si am facut misto?
   sigur, sunt de acord. email-ul meu si numele vorbesc de la sine.
   si am primit un raspuns pe masura, nu-i asa?
   oare ce gen de raspuns puteam sa primesc.

   nu ai inteles nimic. si da, ma poti face arogant din nou.

   uite ceva, eu pot sa imi las cainele liber pe strada sau unde vrei tu in ro, tu sa suni la politie si te asigur ca tu o sa fi singura care plateste vreo amenda.
   pot sa imi las masina pe trecerea de pietoni, tu sa suni la politie si eu te asigur ca o sa primesc despagubiri de la stat din banii tai, din taxe si impozite.
   de ce, vorba ta, unde-i lege nu-i tocmeala.
   inca o data ma poti face arogant. si totusi, daca oare am dreptate, atunci ce ?

   trecand peste acest subiect (legi, reguli) si lasand societatea la o parte, impreuna cu toleranta prost inteleasa, priveste mai departe de rahatii de caine, si intreaba-te ceva.
   de ce oare fiecare e atat de inversunat ca el are dreptate si asa ar trebui sa fie?
   eu pot sa imi raspund, nu pentru ca sunt mai destept sau mai bun ca tine, ci pentru ca eu stiu de ce sunt asa.
   tu poti sa iti raspunzi?
   cei care au postat aici pentru a „lua atitudine” pot sa isi raspunda?
   sa isi raspunda siesi, si nu celorlati. altfel se intorc la inversunare.

   raspunsul o sa iti dea si solutia. de fapt, solutiile la cam toate problemele de genul celei de pe blog-ul tau din bucuresti si nu numai (sunt si alte orase mari din multe colturi al lumii).
   londra, interesanta alegere nu?
   cred ca devin mistocar din nou insa.
   ps. eu stiu raspunsul la inversunarea ta. pentru ca m-am pus in locul tau, poate te-am si vazut pe strada (judecand dupa pozele de pe blogul tau) si am zarit inversunarea din ochii tai.
   asta nu ma face mai bun, mai destept, atata vreme cat nu pot sa imi depasesc inversunarea mea.

   revenind cu picioarele pe pamant si la rahateii de caine, solutia mea?
   in afara sa postezi pe blog, sa tragi de urechi un proprietar de caine care nu strange de pe jos, sa injuri (in gand) un politist care poate este intr-o situatie ingrata, ce altceva ai facut pana acum?
   ai oferit o punga unuia care nu a strans de pe jos fara sa il urechezi sau sa il faci sa se simta prost (pentru ca nu-i asa, cum ai constatat 😉 o intentie buna pentru a atrage o reactie pe masura are nevoie de un „ambalaj”)?
   ai spus vreunui stapan de caine care isi lasa cainele prin parc sa alerge liber ca un bezmetic ca sti un dresor bun si ieftin care il poate ajuta sa isi dreseze si socializeze potaia si astfel s-ar bucura mai mult de cainele lui si s-ar simti mult mai bine impreuna cu oamenii din jurul lui? (te-ai gandit ca in marea majoritate din cazuri acel stapan e frustrat de „nebunia” potaii lui si nu stie sa se descurce si incearca sa se ascunda intr-un fel sau altul).
   ai depus cerere dupa cerere la primarie ca este nevoie in zona de un parc mai mare sau mai multe parcuri in care toata lumea (copii, parinti, batrani, indragostiti, oameni cu caini sau pisici, biciclisti, rolleri, etc) sa aiba loc?
   ai infiintat vreo asociatie sa bati la cap non-stop primaria pt asa ceva?
   te-ai gandit ca un caine tinut numai cu botnita si lesa este extrem de periculos pentru ca este frustrat si nu este socializat corespunzator. iar la un moment dat, inevitabil o sa fie liber, chiar fara voia stapanului.
   pentru ca si acesta este om, si toti oamenii gresesc, si 99 la suta din botnitele de pe piata un caine si le poata da singur jos. de calitatea leselor nu mai vorbesc.
   si atunci ce ?
   cu ce o sa te ajute toate legile, regulile din lume singura in fata acelui caine?
   daca tu nu iti doresti ca cineva sau ceva sa poata mai mult, fara sa fie obligat, atunci ce?
   daca tu ii spui copilului tau ca nu e voie sa faca asta, cam ce este extrem de probabil sa faca in secunda urmatoare?

   ps. am fost azi in parcul doina, si era plin de rahati de caine. si era plin de gunoaie, erau tomberoane de gunoi lipsa/rupte, statui date cu spray si cativa boscheti transformati in wc-uri publici.
   + ca jurnalist, ai scris incorect tragand concluzii total eronate referitoare la anumite obligatii ale stapanilor de caini. consulta un avocat bun si te va lamuri.

  • esti foarte prost, cetatene.
   atat de prost incat nu reusesi sa intelegi ca aici vorbim, inainte de orice altceva, de o lege care trebuie respectata. restul sunt discutii, insa legea trebuie respectata.
   cand asta nu se intampla, este ridicol sa vii sa intrebi „ce ai facut tu” si asa mai departe. eu nu am facut nimic pt ca la respectarea legii vegheaza politia. eu cer in primul rand respectarea legii.
   mai repet cuvintele astea „respectarea legii” sau crezi ca e suficient pt tine?

  • Domnule Robo,

   Pot sa spun ca incep sa am o pasiune pentru felul tau de a gandi si exprima.

   🙂 Esti demn de .. compasiune.

  • Intr-un mod ciudat si greu de explicat simt ca ai dreptate . Dar e o munca incredibila …cu noi insine.

  • Eu am sunat la politia locala a co statuat cum alergau câinii pe spațiul verde și specific de talie mare și mijlocie erau ținuți fata lesa și copii care se plimbau cu bicicleta credeți-mă pe cuvânt politia locala mia spus ca dece am sunat la ei trebuia sa sun la 112 ca ei ce fac dacă se strânge o majoritate de 10 persoane ca ei nu fac fata. Cei de la 112 miau zis ca ei nu se ocupa și ca cei de la politia locala pot da sancțiuni. Asa ca suntem tratați ca niște animale și copii noștri nu au nici o siguranță din partea celor care trebuie sa aplice legea

  • De acord cu tine, domnule Bula.

   Iar civilizatia se mentine cu mana de fier, prin aplicarea corecta si ferma a legii. Pe principul: ai gresit, ai platit.

  • Dar, domnule Bula, sunteti cumva politist, politician sau om de afaceri roman (sau orice alta „functie” cu influienta in tara asta), de sunteti asa de sigur ca „daca va vad masina pe trecerea de pietoni, va denunt, si TOT EU PLATESC”??? La fel si cu cainele… Banuiesc ca dvs, fiind o persoana asa infuienta, deci cu un statut măreț, va este si jena sa strangeti cacatul lasat in urma de cainele dvs, in timp ce l-ati lasat liber sa se plimbe printre copiii din parc si prin spatiul verde!…

  • Printeso, sa nu mi-o iei in nume de rau… am locuit in Anglia 4 ani de zile, peste tot, dar peste tot, inclusiv la lcorile de joaca pentru copii era permis accesul cainilor. Nu am vazut nici un parc in toata Londra unde sa nu fie ermis accesul cu caini, e drept ca toata lumea curata dupa ei. Ah, nu numai caini fac pipi, sunt si veverite care fac pipi, vulpi (Londra e plina de ele) mai sunt pasarele care lasa gainat … deci ce facem? stam in casa sa nu ne contaminam?

  • Diana, pentru ca in afara de caca-pipi-etc..cainii mai au si paraziti. Si sa nu-mi spui ca nu-i asa, caci am prieteni foarte buni cu caini si ei s-au trezit ca are cainele capusa (luata din parc, caci, nu-i asa..in parc e plin si de caini vagaboniz!). Si stii cum aua flat? Propriul copil le-a facut boala Lyme! Misto, nu? Cool, nu-i asa??!!???
   Si nu-s de acord ca in iarba aia, in care se tavalea fie-meu si se tavalesc acum alti bebelusi, sa-si lase parazitii cainii. Si nu-s de acord ca in tufisurile in care vrea copilul sa se joaca „bau” sa-si fi marcat teritoriu nshpe caini. Caci nu-i normal. Caci daca eu nu-mi duc copilul in zonele amenajate pentru caini, n-am chef ca voi sa va aduceti cainii in zonele interzise lor! Si e destul ca suport nesimtirea unora dintre parintii copiilor care frecventeaza parcurile, nu trebuie s-o mai suport si pe-a proprietarilor de caini!

   p.s.
   In caz ca o sa sara careva cu gura…AM AVUT CAINE. Cand o sa am timp sa ma mai ocup si de el, voi mai avea caine. Asa ca..nu, nu e ceva scris de una din aia care uraste animalele! Caci nu cu animalele am eu o problema ci cu stapanii care…NU RESPECTA LEGEA! (Printeso, habar n-aveam ca-i si lege pentru asta! Merci de info!)

  • Capusele nu sunt paraziti ai cainilor, capusele traiesc in iarba independent de prezenta cainilor in respectiva iarba. O capusa din iarba poate sa se urce pe un caine sau poate sa se urce pe un copil care se tavaleste prin iarba. Daca e sezon de capuse si se anunta ca e infestatie de capuse, eu nu-mi las nici copilul nici cainele prin iarba.

  • Draga Deea,
   No ofense, dar ceva mai multa info nu strica. Capusa o fi ea acarina, dar este un acarian ECTOPARAZIT–ADICA UN PARAZIT CARE TRAIESTE PE SUPRAFATA CORPULUI ANIMALELOR SI OAMENILOR. Ca si acarienii astia se impart in mai multe categorii, sa stii!!! Si sa mai stii ca ele nu cresc, ca ghioceii, in iarba! Daca ajung in iarba, ajung pen’ ca sunt aduse de un purtator. Viu. De obicei caine!
   Asta asa…for your info. Caci mi s-a parut usor tendentioasa lectia ta (si, de altfel, gresita!!!) si drept sa spun nu teoria capuselor faceam eu in comentariul meu!

  • Crede-ma, stiu foarte bine cum circula capusele in natura, am norocul sa locuiesc in mediul rural, plin de pajisti si de pasuni in jurul meu. Si, in anii cu capuse, plin si de capuse in iarba. Capusele practic hiberneaza in sol peste iarna, iar primavara se trezesc la viata. Ele sut purtate de colo-colo de un caine, o oiae, o veverita, un sobolan, o pisica, un soarece etc. Practic orice mamifer, orice animal cu sange cald. Dupa o iarna blanda ca asta, care a omorat putine din capusele din sol, iti garantez eu ca la vara parcurile si orice suprafata cu iarba vor fi captusite cu capuse. In primul an in acre m-am mutat la tara, nestiind prea multe despre capuse, am iesit cu copilul si cu cainele la picnic intr-o poienita din apropierea casei. Crede-ma, nu iesea nimeni cu cainii la plimbare pe acolo, si totusi ne-am intors acasa eu cu 3 capuse, copilul cu 2 si cainele cu alte 3. asa ca stiu ce vorbesc foarte bine, tocmai ca voiam sa atrag atenia ca, dpdv al capuselor, copiii nu sunt in siguranta in iarba chiar daca nu au trecut caini prin zona.

  • Hellouuuuuu, nenica!! Nu vorbeam de capuse decat asa..ca o mica mentiune intr-un comentariu intreg! Dar NU ASTA ERA SUBIECTUL propus de ownerul blogului. Am tinut sa-ti subliniez ca sunt paraziti (exact asa cum am spus din primul meu coment!) pentru ca nu-mi place sa fiu pusa la punct cand nu gresesc! Dar zau ca n-am de gand sa fac o disertatie pe tema capuselor & stadiile lor de viata, pen’ ca ne-am departa prea tare de subiect!
   Nici eu nu-mi duc copilul in iarba cand stiu ca-i perioada lor de „nimfa”!

   ..
   Daca chiar nu s-a inteles ce am vrut eu sa spun(in my first comment!) …asta e! Nu e grav! 🙂

  • Pai nah, si eu voiam doar sa subliniez ca parazitii exista si sunt purtati de colo-colo de tot soiul de vietati care sunt prezente in natura (porumbei, rozatoare, vulpi etc., da, exista vulpi in parcurile din orase, eu am vazut cu ochii mei in parcul din Cluj vulpi de mai multe ori). Deci indiferent daca cainii au sau nu acces in spatiul verde dintr-un parc, respectivul spatiu verde nu e steril sau paraziti-free, asa ca ar fi bine ca un copil sa nu linga chiar orice pe-acolo.

  • Capusa care produce boala Lyme NU E CAPUSA DE CAINI, E „CAPUSA DE CAPRIOARA”, care poate parazita SI pasarile, veveritele, sobolanii, oamenii si uneori cainii; dar TOATE capusele se hranesc O SINGURA DATA PE AN si in acest scop se urca pe gazda lor provizorie pana se satura si se desprind. Apoi se ascund IN PAMANT in zone UMBROASE SI UMEDE unde traiesc pana naparlesc, iar in anul urmator o iau de la capat ! CAPUSA DE CAINE NU TRANSMITE BOALA LYME! CAPUSA de DE CAPRIOARA DA- pentru ea ca dupa naparlire ramane infectata!
   Cu alte cuvinte, copiii/adultii care se joaca IN TUFISURI sau se plimba pe alei pe sub pomi, in perioade prielnice capuselor (umede, racoroase) au mari sanse sa ia o capusa, DACA ACEL SPATIU VERDE NU A FOST DEPARAZITAT EFICIENT DE CEI IN DREPT SA O FACA! Iar cainii pot sa nici nu fi trecut pe acolo vreodata!

  • Vio, ca sa fim exacti/e: http://bayerr.ro/capuse/ . Capusa traieste in vegetatie, la umezeala si se hraneste cu sangele diferitelor tipuri de vietati preponderent mamifere, este drept, dar, zic eu, gazduite si imprastiate, in prima faza, de rozatoare. Ce faci cu soarecii si sobolanii de la blocuri, ce faci cu pasaretul care le poarta la mari distante de locul „capatarii”?

  • Iarta-ma, dar mesajul tau are un ton agresiv pe care nu il inteleg deloc. Stiu ca sunt multi proprietari de caini care nu ii deparaziteaza deloc sau corect. E regretabil ca acel copil este bolnav; borelioza e o boala grea si cu tratament greu, daca nu se intervine devreme. Insa nu doar cainii sunt purtatori ai capusilor, ci si pisicile si alte animale, inclusiv rozatoare. In plus, de ce ai certitudinea ca a luat o capusa dintr-un parc din Bucuresti? Esti sigura de asta? Poate fi luata de oriunde, dar mai ales din plimbari prin paduri. Iar eu nu imi duc niciodata cainii in zonele destinate copiilor, nu pentru ca mi-e teama de reactiile cainilor mei (sunt mult prea inteligenti sa raspunda provocarilor unor copii), dar nu au ce sa faca acolo; ii scot la plimbare ca sa se joace, sa se bucure, nu sa se fereasca. Mai mult, eu evit locurile de joaca unde parintii isi duc copiii ca sa ia cate o pauza – ei stau pe banci, copiii fac ce vor; iar multi dintre ei mai sunt si bolnavi si contagiosi. Si ca o incheiere, hotararea consiliului general al Mun Buc e ilegala, nu exista lege care sa limiteze accesul cu caini in parcuri, e un exces de zel. Un ultim sfat – nu iti lua caine; ai atata inversunare in voce incat, daca ii vei transmite energia ta negativa, va ajunge un caine isteric care nu va socializa si va crea probleme. Cresterea unui caine e o responsabilitate mare – iti trebuie timp, grija, dar mai ale sintelegerea comportamentului canin. Suntem multi oameni care salvam caini, ii tinem acasa, ii ingrijim, sunt perfect sanatosi (eu nu prea stiu parinti care sa le faca copiilor coproparazitologice la fiecare 6 luni cum le fac eu cainilor mei), ii tinem in lesa si stau liberi doar in tarcurile speciale sau in curtile noastre, strangem dupa ei si nu ii lasam sa urineze nici pe trotuar (ai mei nu fac pe trotuar nici sa ii omori) si avem si copii pe care ii crestem cu dragoste si responsabilitate.

 9. Printesa, eu am o poveste trista legata de acest subiect.
  Locuiam la bloc si unul dintre vecini avea (are si acum) doi lupi care mi-au sarit intr-o zi pe fetita (avea doi anisori atunci). Am inceput sa tip, stapanii mi-au spus ca animalele vor doar sa se joace cu micuta. Am reusit sa ne urcam in lift, am scapat.
  Week-end-ul viitor ne-am intalnit la lift cu ambii caini (ei circula numai cu liftul, uneori isi fac si nevoile acolo). Eram cu sotul meu care i-a spus stapanului: ‘Nu va suparati, vreti sa le puneti botnita? Mi s-a speriat copilul groaznic zilele trecute, la fel si sotia…”.
  Printesa, in secunda urmatoare, stapanul animalelor si-a infipt o mana in gatul sotului meu si in secunda urmatoare i-a dat un pumn in fata.
  Am fost la politie, am reclamat…am discutat cu un politist comunitar care ne-a asigurat ca vine sa cerceteze si sa amendeze…l-am tot sunat, nu a venit nici pana in ziua de azi (au trecut doi ani de atunci)…

  • Foarte nasol ce ati patit, dar…si sa nu te superi ca voi spune asta…daca ati depus plangere pe bune (adica din aia cu nr inregistrare & the staff) cf legii erau obligati sa dea un raspuns SCRIS, tot cu nr de inregistrare,etc-etc..
   Cred ca pe asta se si mizeaza -de multe ori- : ca o sa o lasam balta…

   In orice caz, povestea ta ma face sa spun ce spun mereu: cainii n-au ei vina ca stapanii sunt lipsiti de educatie/bun simt/creier…

 10. Am luat atitudine de dinainte sa am copil. Cu atat mai mult acum, cand numai eu stiu de cate ori am spalat ghetele lui Andrei de rahat..ba si pe ale mele, uneori, ca, nah, alergand dupa el nu vedeam intotdeuna unde puneam piciorul (ati vazut cum au iesit ei, rahatii, ca ghiocei de sub zapada???!!!Cand a inceput sa se topeasca zapada as fi jurat ca sub ea nu este pamant ci o mare de rahat de caine.)
  Am certat proprietarii care-si plimbau cainii si-i lasau sa-si faca nevoile in mijlocul drumului; am si sunat (de cateva ori) la politie cand am vazut caine sarind pe oameni (si stiam care-s proprietarii si filmasem cu telefonul cu faza respectiva). Eu sunt mai…hai sa zicem ca am atitudine civica: ma iau si de aia de arunca hartii pe strada, si de aia care fumeaza si lasa chistocul sa cada pe drum (desi la 1m este si un cos), etc-etc.. Din astea…
  M-ar bucura sa fim mai multi, macar atunci n-o fiu singura considerata „nebuna”.
  Din pacate nu am mare incredere ca se va si schimba ceva in ceea ce vad. Pentru ca..(si regret maxim ce voi spune, dar asta am ajuns sa cred!) nesimitirea este una dintre trasaturile de baza ale acestei natii.
  But…cine stie..poate ma insel eu…

 11. Sunt tare curioasa ce fel de comentarii se vor strange la sfarsitul zilei. Sunt total de acord cu tine si cu faptul ca trebuie sa facem ceva concret. Din pacate suntem singuri, primariile au treburi mai importante si iarasi din pacate, reactiile stapanilor de caini pot merge de la nepasare la violenta verbala si fizica. Iubesc cateii, e adevarat nu suficient de mult cat sa-mi iau unul si oricum nu l-as tine inchis intr-un apartament de 50 mp, dar sunt perfect de acord ca s-a ajuns la o situatie care cu greu mai poate fi tolerata. Stii care mi se pare ca e culmea ironiei? Faptul ca ne raportam la tarile civilizat pentru orice altceva insa cand vine vorba de curatat rahatul propriului odor redevenim brusc balcanici. Ia sa vedem, daca mi-as schimba copilul de pampers si as arunca scutecul murdar in mijlocul parcului, eventual si cu partea maro in sus, as beneficia de aceeasi clementa?

  • A, si inca ceva. Daca tot le acordam cainilor aceleasi drepturi ca oamenilor, putem face si invers? Adica daca ma apuca in mijlocul strazii si nu e niciun wc public in zona pot sa-mi dau chilotii jos si sa ma usurez apoi sa plec mai departe pretinzand ca primaria sa vinz sa curete dupa mine?

  • Nu e vorba de drepturi acordate cainilor, e vorba de oameni, ca unora le lipseste complet bunul simt. si aia nesimtiti isi lasa animalele sa se cace in parc si nu strang, si probabil ca daca ii apuca se caca si ei cu aceeasi nonsalanta. Ca prespupun ca nu sunt singura care a vazut cacati de om pe domeniul public….

  • De parca mai stii care-s de om si care-s de ciine. Am vazut dog rahatindu-se in parcul Izvor. Ce a rezultat a fost un maldar demn de un armasar.

  • Sunt multi de om. Majoritatea sunt „cu obraz” si lasa si hartia folosita acolo. Si asta nu prin ganguri dubioase, ci prin locuri umblate, parcari.. din astea 🙂

  • desigur!asta propun si eu!sa ne facem toti nevoile in strada ca nu-i asa de asta platim serviciile de salubritate! din pacate am ajuns la concluzia ca nesimtirea ne caracterizeaza ptr ca vad pe trotuar aruncate tot felul de gunoaie nu doar rahat nestrans.am dat share pe facebook la articol.p,poate il vor citi cat mai multi!

 12. Un articol excelent, cu cap, pt cei care dau din coada. E foarte fain sa gasesti si o abordare rationala intr-o mare de sentimentalism fara viitor, in problema asta.
  Din pacate, cat timp autoritatile nu vor educa oamenii – prin impunerea legii si amenzi – cei care nu inteleg ce potential negativ au cainii fara stapan, nu se vor auto responsabiliza. Cat timp faci ce stii ca este gresit si nimeni nu iti da peste mana, e clar ca vei continua sa o faci. Si aici ma refer la intretinerea cainilor pe strazi, dar fara sa iti asumi raspunderea legala pentru actiunile lor, la ascunderea cainilor de hingheri, la mentinerea strazii la nivel de ulita medievala plina de rahat, la intretinerea unui concert nocturn din latrat major si, desigur, la pericolul la care sunt expusi aia mici, mai ales; fie ei „rai, haini sau nesupravegheati, ca altfel nu inteleg de ce l-ar fi muscat”.

 13. Cand stateam in Timisoara (si cand aveam un beagle), ma duceam intr-o canisita, unde se adunau mai multe persoane cu caini. Era loc special amenajat, cu tot felul de cauciucuri si alte chestii de astea for fun pentru catei. Era un loc special unde se puneau pungi, sau cel putin pentru asta a fost facut, dar eu n-am vazut niciodata pungulite acolo. De multe ori mi-am lasat sulul acolo, dar cumva dispareau a2a zi. Sunt de acord cu tinutul cainilor in lesa, dar ar fi fost ok sa nu intre copii din parcul de langa in tarc. Intelegeam ca sunt cainii draguti, dar pe langa aia mici, mai erau unii mari, pasnici ce-i drept, care din dorinta de a se juca sareau pe copii. Deci si copii ar trebui supravegheati mai atent. Recunosc ca imi lasam cainele liber in parc, dar doar noaptea dupa 22-23, cand nu mai era picior de copil in parc. Aici si vine partea nasoala in care trebuia sa il urmaresc sa vad unde isi face treburile sa pot curata dupa el. In rest, sunt absolut de acord cu legile astea, mi se pare normal ca un caine sa fie tinut in lesa, exista atatea locuri unde au spatiu de alergat si oricum nu se stie cand poate deveni agresiv, chiar daca el a fost cel mai cuminte catel. In Cluj, din pacate, nu exista astfel de locuri si acum observ si eu toti rahatii. Asta ma face sa nu vreau sa imi cumpar caine, cel putin pana nu se fac locuri amenajate. Bucurestiul are canisite?

  • Toate parcurile mari au spatii speciale, ingradite, pentru ciini. Unele au cauciucuri, altele nu. In parcuri sint si dispensere speciale pentru pungute, seara sint puse suluri noi, eu le vad mereu pline. Am mai vazut si in cartiere, printre blocuri, spatii pentru animale, e drept ca mai micute, aici e aglomeratie oribila de betoane.

  • In Bucuresti, in zona Piata Muncii a existat o tentativa de a pune cosuri pentru mizeriile cainilor. Erau foarte ok, aveau si un lacas cu pungulite pe care stapanii de caini le puteau folosi pentru a curata mizeria cainilor. Problema: dupa aproximativ o saptamana toate pensionarele din zona aveau in casa pungute asemanatoare celor din cosurile destinate cainilor. Concluzia: din pacate Romania este mult mai complicata decat ne dorim noi sa fie.

  • Well, mi-am amintit o poveste rusinoasa cu Pickles al meu, de cand am fost la picnic. L-am legat de copac si odata la 20 minute il tot plimbam. Si aici intervine ambitia de beagle care si-a scos singur zgarda si a fugit la alte masini, in care s-a urcat si nu reuseam sa il dau jos si bomboana de pe coliva, si-a facut treburile pe salteaua unor oameni. Am spalat salteaua, mi-am cerut milioane de scuze, oamenii insistau ca nu e nevoie ca e oricum sparta, eu imi ceream in continuare scuze si atunci mi-am promis ca nu voi mai iesi cu cainele la picnic, gratare si alte de astea unde mai sunt si alte persoane :))

  • Dar eu nu pricep ce e pretentiaa sta cu pungi pt rahat de caine din banii primariei, deci ai mei! Adica, mie-mi da primaria pampersi, sau hartie igienica pe degeaba? Daca-i cumperi haleala, se cheama ca ai si 5 lei sa dai pe 50-100 de pungi, sa le tii dupa tine, sa-i strangi rahatu’! Babele alea stiau ele ce stiau: pungile erau din bani publici, deci din banii lor!
   Mai zicea cineva p-aci: o sa iau eu un sul d-ala cand ies cu copiii si, cum vad unu’ cu caine, ii ard un saculet peste fata de nu se vede! Ia, nene, si punga, si lopatica, ia d-aici, ca primaria sunt eu!
   In Cotroceni, unde lucrez, practica e sa scoata cainii in strada, aia sa se usureze si apoi ii baga la loc in curte! Pai, nu merita ala sa-i aduni rahatii si sa-i arunci pe geam?! Merita! Dar, tot asa, cand isi curatau gradinile primavara, ingramadeau deseurile pe gardul lateral al Facultatii de Medicina. Si nu tineri arivisti, ca mine, ci babette cu coc alb si maini inmanusate, a gradinareala. De unde trag concluzia ca unii is jegosi, frate, indiferent de educatia artistico-lirica, sau de zona de unde provin.

  • Exact asta vreau sa subliniez si eu: eu ma plimb cu pungute dupa mine ori de cate ori ies cu copilul in parc. Am in geanta mea, in carut, in geanta cu pampersi, peste tot. Mi-am asumat faptul ca trebuie sa car pungute peste tot, probabil vreo 2 ani de zile.
   Nu inteleg de ce proprietarii de animale nu-si pot cumpara din banii personali niste pungi rulate din supermarket. Asumati-va chestia asta si nu mai asteptati sa scoata primaria bani pentru voi.
   Inca o chestie: nu va mai luati caini de talie mare daca stiti ca nu aveti pe unde sa ii plimbati conform nevoilor lor. Va permiteti sa mergeti o ora pana la un tarc de caini si sa le luati pungute de caca din banii vostri? Trebuie sa va puneti intrebari din astea inainte sa va achizitionati un caine. A, era sa uit: se numeste responsabilitate.

  • Imi permit sa merg o ora pana la un tarc de caini si sa cumpar si pungute. Lucru pe care il si fac. Problema e ca sunt zile in care nu ai cum sa intri in tarc. Pentru ca e mizerie (adica noroi, pe care nu il poti curata, oricat ai vrea) sau caini agresivi. Daca tu nu ti-ai putea duce copilul in parc pentru ca e mizerie sau pentru ca-s unii mai mari care il bat (eventual te bat si pe tine) ai face ceva in sensul asta sau ar trebui sa aruncam cu pietre in tine ca nu te-ai gandit inainte sa faci copii ca in tara asta asa stau lucrurile?

  • „sa cumpar caine”.. ce cuvinte triste, cand s-ar putea spune „sa adopt un caine” 🙂

 14. mai, sincer, aceeasi nesimtire am vazut-o si in alte tari. si in afara se arunca gunoaie pe strada, ies cu cateii ( care apropo, toti sunt in lesa, foarte rar am vazut liberi) care isi fac nevoile unde apuca, iar stapanii ( nu toti, dar se mai intampla) din comoditate ( sa nu-i zicem altfel) lasa acolo rahatul. e adevarat ca daca sunt prinsi primesc o amenda usturatoare de se lecuiesc sa mai repete experienta. dar si oamenii intervin imediat, daca sunt revoltati de un gest, cum ar fi cel de a lasa rahatul in strada. se face imediat observatie, ba chiar suna ei la politie.

  in schimb, am observat linistea din parcuri, nu auzi nici un latrat de catel, toti sunt extrem de educati, toti merg in pas cu stapanul, nu se indeparteaza deloc de piciorul proprietarului. uneori se mai saluta cu alti catei, cu acordul stapanilor, evident. dar doar se miros, nu se latra, nu se manifesta zgomotos. foarte important: nu exista caini fara stapan. iar daca se gaseste vreun catel abandonat, imediat cineva anunta primaria, vine si-l ridica, se anunta proprietarul ( pentru ca evident cateii au cip), i se da amenda ( chiat ca l-a pierdut, i s-a furat sau a avut intentia de a-l abandona) si daca il ia inapoi acasa, este tinut sub observatie. din cate stiu, daca stapanul il refuza, catelul e lasat acolo, la centru, unde se da spre adoptie, iar omul nu mai are voie sa aiba alt catel.

  in ciuda mizeriei care se lasa zilnic pe strazi, e totusi foarte curat. exista multe masini care matura, spala, de mai multe ori pe zi, exista personalul de la salubrizare care este foarte activ si care e motivat financiar sa-si faca treaba bine.

  din pacate la noi, nici oamenii nu-s educati, nici primaria nu-si face treaba.

 15. Print Articolului 34 Hotărârea Consiliului General al Municipiului București Nr.120 din 30.06.2010 si lipit pe scara blocului pentru inceput!
  Ma bucur ca mai sunt si alti oameni la fel de revoltati si de scarbiti ca si mine. Haideti sa facem ceva cu totii!!!

 16. Mie mi se pare scârbos faptul că mulți părinți își lasă odraslele să se pișe pe marginea drumului, în public.. Am văzut io destule exemple din astea prin parcuri și în zone ultracentrale și mi se pare ceva penibil și dezgustător.. Câinii sunt câini, dar oamenii?

  • Chiar asa, cum faceti cu copiii care sunt in parc – departe de casa – proaspat scapati de pampersi, in faza in care nu prea pot sa astepte pana ajung acasa?
   Ii lasati sa faca pipi pe ei?

  • Exista da, dar despre cat de utilizabile sunt nu vreau sa vorbesc.
   Incercate personal in parcul Herastrau – 3 la rand, infecte!

  • Hm dar daca iei olita cu tine in carucior, copilul face la olita, apoi tu mergi si versi olita la toaleta, o speli si o pui in punga? Nu stiu, noi inca nu am ajuns in etapa asta, dar la vara probabil vom avea aceasta dilema. Facutul la copac nu mi se pare ok, fix in contextul in care discutam aici.

  • Pishu mai e cum mai e, dar caca…Am vazut cu ochii mei cum o mama si o tata isi tineau odrasla sa faca caca pe un spatiu verde unde, din intamplare, isi plimba mai toata lumea din zona cainii. Normal, nu au strans nimic dar, in schimb, au lasat servetele umede cu care l-au sters la fund pe pici fix in varful gramajoarei. Foarte frumos. Nesimtiti cu caini, nesimtiti cu copii, nesimtiti peste tot..din pacate. (Apropo, locuiesc in Timisoara.)

  • Am vazut acelasi comportament „civilizat si demn de urmat” la Costinesti pe plaja. Si plaja era plina de lume. Cum sa-i cataloghezi: oameni sau animale?

  • Mda si eu am vazut asta. Mi se pare dezgustator si in cazul cainilor si in cazul copiilor, sau mai bine zis al parintilor. Sa nu va spun ca, acum niste ani buni am vazut un tatic care si-a lasat baietelul sa faca treaba mare intr-un bazil de la Baile Felix PLIN cu lume… dar na, asa sunt unii nu se gandesc la discomfortul sau comfortul celorlalti.

 17. Chiar in weekend a sarit un caine lasat liber pe mine. M-a murdarit pe blugi. Stapana lui era suparata pe el, ca animal, ca nu intelege sa nu sara pe oameni. Ii vorbea exact ca unui copil. Nici urma de lesa in mana. Nici macar nu si-a cerut scuze ca eram plina de noroi pe haine. Norocul meu ca nu m-am speriat.

  Sunt socata cati oameni care au caini uita ca, oricat de draguti, sunt totusi animale. Si inainte sa imi sara iubitorii de caini in cap – am crescut inconjurata de catei si ii iubesc si mi-as mai dori unul. Dar daca mi-as lua catel nu m-as astepta ca lumea sa imi cada la picioare si sa inteleaga ca micul meu animalut iubeste sa sara pe oameni si ca „nu va face nimic” (in cel mai bun caz ii trimite acasa sa se schimbe de hainele murdare de noroi).

  De faza cu rahatii pe strada nici nu indraznesc sa vorbesc. Mi se pare o nesimtire enorma, una cu care din pacate am invatat sa convietuim. Una similara scuipatului pe strada, facutului de pipi la coltul blocului, aprinderii unei tigari in tren cat trenul trage in gara, taiatului de unghii in birou (!), aruncatului de gunoi pe jos, pe unde o fi, lasatului de ambalaje pe scaunele de metrou (astea sunt doar cateva exemple stranse de mine in ultimele 3 zile).

  • Sau taiatul unghiilor cu unghiera pe geamul de la bucatarie, direct in capul trecatorilor. Foarte civilizat si asta…:(

 18. Rahatul de pe strazi e direct proportional cu educatia de rahat a stapanilor de animale si cu masurile de rahat luate de autoritati impotriva celor care nu vor sa respecte legea. In Brasov un tampit a mers cu cateva vaci in parcul central. Primaria a confiscat vacile, aplicand legea, pentru ca era prea de tot. Insa de ce sa se obosesca edilul platit din contributiile noastre pentru cativa catei si stapani lipsiti de bun simt … Bizonii mioritici stiu doar de frica.

  • Rahatul de pe strazi e direct proportional cu educatia de rahat a stapanilor de animale? Tu te ștergi la gură după ce te caci?

 19. Eu am si dat o denumire Bld.Constantin Brancoveanu…Aleea Rahatilor!De la Mega Image pana in capatul bulevardului este plin de la prima ora de rahati de caine.Trebuie cu adevarat sa faci slalom si nu exagerez.Nu gasesc animalele vinovate .Oamenii sunt niste imputiti ,nesimtiti si idioti!!O patrula de la Politia Locala dimineata ,cateva amenzi babane si sa ii vezi cum vor veni cu punguta si maturica dupa ei.Eu personal as baga cu nasul pe propietarul cainelui in…..Asta ar merita!

 20. Am dat copy paste la lege pe facebook…..sunt total de acord cu tine….dar mai mult de atat nu pot face. Eu una sunt ingrozita de catei….am fost muscata de cateva ori.. sora mea gravida in 7 luni a fast muscata de 4 ori de piciore de o catea a unei unostiinte la carefusese de atatea ori dar nu gravida. Animalele sunt imprevizibile…..d-aia sunt animale.

  • nu sunt chiar atat de imprevizibile, in special cainii. problema e ca majoritatea nu sunt DELOC educati, sunt lasati sa faca ce vor, cand vor, cum vor. nu cunosc comenzi de obedienta. cainelui meu daca ii zici „stai”, pai sta si nu se misca pana cand nu ii spui ca are voie. si asta in conditii in care e extrem de tentat sa fuga dupa vreo pisica sau veverita, fiind caine de vanatoare.. asa ca nu cainii sunt problema de fapt, ci stapanii care nu stiu ce inseamna sa ai unul.

 21. In Belgia, pe strazi sunt pensionari platiti de primarie sa supravegheze stapanii de caini care-si plimba animalele(exclusiv in lesa). Amenzile pentru situatiile in care lasi un cacat de caine in urma ta sunt absolut usturatoare!

  • Pai, daca s-ar aplica metoda asta si in Romania, si nu numai la faza cu cainii, dar si la alte contraventii de genul asta, in 2 luni tara asta ar fi spotless, la cate batalioane de pensionari perseverenti avem….nu le lipseste decat un scop in viata 😀

 22. Printeso, sunt si nu sunt de acord. Ca fosta stapana a unui minunat caine, pot spune ca sunt perfect de acord cu tine in ce priveste adunatul dupa el (desi e extrem de frustrant sa vezi ca tu esti singurul care curata) si tinutul in lesa in locurile publice (cu toate ca animalul meu era cel mai calm caine pe care l-ai intalnit vreodata, lucru confirmat si reconfirmat constant de toata lumea care il cunostea). Insa nu sunt de acord cu limitarea la tarcurile de catei in ce priveste plimbarea. Din simplul motiv ca sunt extrem de putine si dupa cum spuneau si ceilalti posesori de caini, murdare si neingrijite (deseori fara pic de iarba). Eu de exemplu stau in Brancoveanu, spre Luica. Nici vorba de parc de caini, ce ar trebuie, de fiecare data dimineata si seara sa merg 40 de min pana la Parcul Copiilor, si sa caut eventual pe acolo un tarc (caci nu stiu sigur daca exista)? Si daca nu gasesc ce fac? Nu cred ca stapanii de caini ar trebui „pedepsiti” pt ca au ales sa salveze viata acestuia si sa scape strazile de un maidanez in plus (asta incluzand a-i scapa pe copiii vostri de o eventuala muscatura), prin a fi obligati sa ramana doar in spatiile special amenajate. Sunt iarasi de acord cu opinia ca si parintii trebuie sa isi educe copiii. Nu exista „e mic si nu are discernamant”, caci discernamantul ii este insuflat de catre parinte. Daca mama/tata ii spune ca nu are voie ceva sau ii explica intr-un mod calm, placut si pe intelesul lui cum stau lucrurile, nu cred ca copilul va face ce-l taie capul.
  Este asadar o un cutit cu tais dublu, ambele tabere trebuie sa colaboreze, sa se educe si sa creasca impreuna. Altfel…nimic nu se va schimba si mereu vor fi frustrari, de o parte sau de cealalta.

 23. Saraca de tine, alte preocupari nu ai!
  E normal sa strangi rahatul cainelui si evident ca trebuie sa ai grija de el sa nu atace pe cineva, de fapt nici macar sa se apropie.
  Totusi esti rudimentara in gandire, daca ti se pare asta o problema majora a societatii noastre!
  Sunt lucruri muuuult mai grave care se intampla in tara asta si pt care nu se iau masuri, iar copilul tau poate intampina situatii cu muuuult mai periculoase pe strada decat sa calce intr-un caca de caine!

  • Da, vai de capul meu, in loc sa bag capul in pamint ca majoritatea, incerc sa misc ceva, dar pentru ca nu mi-am ales cea mai grava problema, ci una semi-grava (lasind la o parte ca o muscatura de ciine imi poate mutila copilul pe viata, si asta mi se pare foarte grav), e clar ca sint rudimentara.

   Permite-mi sa LOL.

  • Pai da, in loc sa te ocupi si tu sa rezolvi world hunger, iti pierzi vremea cu caca de catei 😀

  • Da, dar trebuie să înceapă totuși de undeva. Că dacă peste asta trecem, că e o problemă prea mică deși toți o știm și înghițim în tăcere… cum am putea să rezolvăm problemele mari ale societății? Că bunul simț nu îl poți introduce omului doar cu forța de la un anume nivel… trebuie să inceapă încet încet de la cel mai mic la cel mai mare nivel. Dacă un om e nesimțit și lasă caca de câine pe stradă, iar acel om să zicem lucrează undeva unde se ocupă cu probleme mai grave ale societății, oare ce șanse sunt ca atunci să se poarte cum trebuie la muncă dacă el nu știe unul din cele mai de bază lucruri?
   Eu nu suport oamenii care aruncă gunoaie pe străzi… desi la 2 metri distanță este un coș de gunoi perfect functionabil. În berlin, amenda pentru așa ceva e f f mare… dar culmea nici nu gândește, nici nu poate să conceapă cineva cum ar fi să arunce așa în gol o hârtie sau o coajă de banană? Eh la noi se poate. Ca să nu mai zic că acolo, la metrou nu există bară să treci, urci unde vrei, schimbi unde vrei, te plimbi cât poți. Și controlori… în 3 săptămâni de mers încolo și încoace am prins unul singur. Și totuși… nimeni nu concepe să nu aibă bilet valid de călătorie.. (sau dacă da, sigur e român – din poveste știută – dar fata respectivă a zis că nu a înțeles ce și cum s-a întâmplat de nu are bilet valid și au crezut-o!)
   Deci nu cred că poți face o listă în ordinea priorităților societății de vreme ce baza e cu totul putredă din câte zic eu, iar educația și bunul simț… lipsesc cu desăvârșire la majoritatea persoanelor… și mai grav este că nici nu-și dau seama. Deci nu, nu se pot rezolva problemele majore întâi.

  • Mona draga, Printesa si-a ales o problema minora a societatii noastre – nu vrei tu sa te ocupi de una ceva mai majora, ca si eu am o gindire rudimentara? 🙂 Daca nivelul de responsabilitate a adultilor din acest oras, ca pina la urma despre asta e vorba, nu poate fi crescut din proprie initiativa, trebuie instituite legi, care se respecta si se aplica. Ce atita tocmeala? Si asta e valabil si pentru problemele muuult mai grave de pe strada sau din tara in care e strada.

  • mona gandire rudimentara ai tu, daca toata lumea ar gandi ca tine ne-am adanci din ce in ce mai tare in rahat( ca tot suntem in tema)
   Tot respectul pentru oamenii care incearca sa schimbe ceva in bine!

   P.S. exista e adevarat si lucruri mult mai grave, nu stiu de ce nu iti arati superioritatea facand ceva constructiv in timp ce ” saracii” de noi incercam pe cat posibil sa facem ceva cu problema cainilor.

  • Mona draga, it iarat obrazul. Nu imi place sa atac, sa jignesc, sa nedreptatesc pe nimeni. Dar nu pot sa ma abtin sa iti zic „Rusine!”. Cati ani ai? De fapt, nu conteaza, ci conteaza educatia primita. Nu e ok sa te adresezi in felul asta cuiva care nu ti-a facut nimic, pt Dumnezeu! „Rudimentara in gandire”, „saraca de tine”… Te-ai simtit cumva atacata si ai simtit nevoia sa ataci la randul tau? Te iei de cineva doar pt ca vrea sa aduca in discutie o problema reala a cetateanului de pe strada. Ca doar traim laolalta si trebuie sa ne respectam, ne miscam pe strada si aia este actualmente infecta si periculoasa. Si putini sunt cei care par deranjati. Este o mare problema, pentru ca ea se constituie intr-un simptom al autismului civic de care sufera concetatenii nostri.

 24. Eu daca as putea as da o lege care sa oblige toti posesorii de animale sa aiba un carnetel cu vaccinurile facute, sa semneze contract de ingrijire a animalului si sa isi primeasca amenda in cazul in care nu il respecta. In felul acesta s-ar rezolva si problema inmultirii animalelor de pe strada (pentru ca majoritatea au pui pentru ca „a scapat” cainele lup al lui cutarica si era si el, saracul, in calduri sau nu stiu care si-a lasat motanul afara sa se „plimbe si sa se racoreasca”, etc), s-ar rezolva problema botnitei pentru ca, daca ai semnat pentru un caine agresiv, poate nu vrei sa dai 20 milioane pt ca l-ai plimbat necivilizat si, mai mult ca sigur, daca ai fi prins ca nu l-ai ingrijit corect si nici nu ai strans dupa el, ai incurca-o. Deci, pana la urma, totul ar tine de lege. Bunul simt vine o data cu frica, parerea mea, pentru ca romanii sunt nascuti sa fie „tarani”- pe de-o parte insa, daca i-ai pune sa isi plateasca „tarania”, nu le-ar mai placea asa mult. Si da, daca nu ai curte prin Baneasa sau Pipera si ai chef sa iti plimbi catelul care sta, saracutul, 12 ore pe zi intr-un apartament de 50m patrati, il duci in parc unde il plimbi doar in spatiul amenajat special, nu il pui sa alerge sa sperie copiii sau adultii mai slabi de inger. Si nu, nu cred ca un caine, indiferent de cat de bine il cunosti, nu poate fi imprevizibil, pentru ca este, pana la urma, tot un animal si nu stii ce nu ii poate placea la un copil sau la un adult (dupa teoria mirosului, e foarte posibil sa iti sara in cap pentru ca puti a parfum dulceag sau ai fost nascut rrom).
  Deocamdata insa, traim in Romania unde batranele de pe la blocurile din Muncii fura pungile destinate strangerii fecalelor pentru a-si pune patrunjel in congelator; iar aia care au caini mai mari si agresivi considera ca sunt prea smecheri pentru a strange in urma lor, pfii, fi-mi-ar mila de menajerele lor si de ce le-or vedea ochisorii.

  • Exista :))
   Chiar esti obligat sa prezinti la cererea politistului carnetul de sanatate (unde sa aiba toate vaccinurile facute + sterilizarea – parca). Daca este caine din rase considerate periculoase trebuie sa prezinti dovada inregistrarii la politie. Eu cel putin asta am inteles. Si asta mi s-ar parea normal. Cum iti iei buletinul dupa tine, asa iei si actele cainelui cand pleci la plimbare. Contractul de ingrijire ar trebui sa se faca! Dar asta ar insemna sa nu mai existe samsari ce vand caini cu nemiluita cu tot felul de probleme (unii au probleme grave de comportament). Si astfel, singurul loc de unde iti poti achizitiona un caine sa fie canisa de specialitate cu toate actele in regula si adaposturile. Dar eheee, asta ar insemna ca nu mai avem caini pe strada, ca nu mai exista samsari, ca toti cainii ce nu sunt folositi la monta sau show sunt sterilizati. Stiti voi, unde fel de utopie.

  • Si inca un lucru.
   Cainele ar trebui plimbat in parc, evitand zonele de joaca pentru copii. Si lasat liber in zonele special destinate. Problema este ca majoritatea acestor spatii sunt oribile. Eu locuiesc pe langa parcul IOR. Spatiul din IOR pentru caini e intr-o zona ascunsa, umbrita, este mizerabil pentru ca lumea arunca gunoiul acolo (chiar si cei fara caini, trec pe langa si arunca ambalaje „peste gard”), plin de cioburi, chistoace, gropi mari si singurul cos de gunoi este rupt. Plus ca este infiorator de mic!
   Desigur, majoritatea acestor probleme sunt cauzate de stapanii cainilor sau chiar de caini, dar si de nesimtirea trecatorilor sau nepasarea autoritatilor.
   Nu inteleg de ce nu pot imprejmui o zona MARE pentru ca acesti caini sa aiba spatiu sa alerge? Pentru ca au nevoie sa alerge. De asta sunt scosi afara, nu doar pentru nevoi fiziologice. Asa cum un copil iese afara sa se joace, sa isi consume energia, si un catel iese pentru acelasi lucru.
   In ciuda inversunarii mele impotriva conditiilor din spatiile de joaca pt caini, sunt de acord ca un caine nu are ce cauta liber langa un copil strain.
   Ce se intampla cand parchezi aiurea si iti ridica masina?
   O ia, o duce unde se duc masinile dupa ce sunt ridicate si tu platesti o amenda de te ustura. Plus taxa ca ti-au tinut masina in siguranta, nu? 🙂
   Uite asa sa faca si cu cainii lasati liberi (as spune in preajma oamenilor, ca si eu las cainele liber in zone izolate din parc, dupa ce merg vreo jumatate de ora in interiorul parcului).
   Il „ridica”, il duce la adapost, amenda (MARE) si taxa pe cat a stat in adapost. Daca nu il iei in 7 zile il dam spre adoptie. Sa vezi ce se adopta caini de rasa! A, si daca nu e sterilizat, se sterilizeaza! Si platesti si operatia aia!
   Eheee, daca s-ar vrea sa se rezolve problema asta, s-ar gasi metode 😉

  • Ciinii masculi nu au „calduri”; acest fenomen se intimpla numai catelelor necastrate. 🙂 Si la pisici e aceeasi situatie.

  • ba da, masculii intra si ei in calduri cand simt femele in calduri; multi fac complicatii medicale (li se inflameaza prostata) si fug de acasa

 25. Dap. Si tu cand spui „copilul meu nu e caine” o spui de parca tu esti singura homo sapiens indreptatita sa lasi urme, eventual sa marchezi locul pe unde treci(sa nu-mi spui ca nu ai facut-o niciodata). Restul sunt javre, nu-i asa?. Orice pasare, orice animal care-si lasa urmele prin parcuri. Daca parcurile va put, sunteti altete regale. Faceti-va propriul parc.
  Iar pentru tine, Robo cap- de- lemn….dap copii nu au discernamant, dar sa stii ca nici cainii nu au. Ba mai mult copii sunt intaratati de parinti care nici eu nu au discernamant, nu-i asa?
  Va doresc in continuare, cat mai multi cacati de caini pe talpi. Din cate stiu eu, apa se gaseste. Va lipseste bunavointa. Dati-o la schimb cu rautatea si nimicnicia din voi.

  • Calc in cacat si zimbesc, calc in cacat. Sint buna la suflet. Calc in cacat si le multumesc semenilor mei. O da, cita marinimie in sufletul meu. :))))

  • Doamnă/domnule, ce ați pățit de sunteți așa de incisiv fără motiv? Unde e răutatea și nimicnicia? Ce e așa de oribil la o cerere de punere în aplicare a celor șapte ani de acasă? Dacă ai un câine care stă la curtea ta personală și care își face nevoile să zicem fix în fața ușii ce faci? Nu le aduni? Depsre asta este vorba, de responsabilitatea pentru CÂINELE TĂU. Nu văd ce legătură are un găinaț al păsărilor cerului cu dorința de a lăsa rahați pe spațiul public.

  • Eu- nu e cazul sa judeci o persoana dupa o postare.Chiar daca tu crezi ca ea pentru posteritate detesta rasa canina.A folosit un joc de cuvinte, cel care i-a venit in minte pe moment si nu ai de unde sa stii la ce s-a gandit, daca e o figura de stil si o mica revolta.

   Nu-i lipseste bunavointa, a vorbit de legi.Legi pe care ar trebui sa le respectam in tara asta si nu o facem.
   Uite,eu as calca pe cap un homo sapiens in acest moment numa pentru ca mi-a distrus oarecum un an din viata.Ma face asta mai iresponsabila, mai nebuna, mai rea?
   Nu te supara dar cred ca unele lucruri pot fi vazute si din alte unghiuri, care-i castigul cand raspunzi la ura cu ura?Cu indignare?Care-ar fi castigul meu daca as face ce-am scris mai sus.

   Take it easy.Pentru un iubitor de animale esti cam rau pare-mi-se citesti printre randuri.Si sa nu te uimeasca daca-ti spun ca eu iubesc uneori animalele mai mult decat imi iubesc semenii.

   Pe un blog descoperi personalitati multiple, celepe care vrea autorul sa le vezi.Unele te revolta.Altele nu.Daca tu ai avea blog poate ca si pealtii i-ar contraria viziunile tale.

  • Wow cata rautate… Vad ca unii vad doar ce vor ei. Nici eu nu sunt 100% de acord cu tot ce spune Printesa, dar, daca te deranjai un pic sa citesti mai atent ori mai multe posturi ai fi vazut ca acesta familie iubeste si traieste alaturi de animale si isi doreste ceea ce toti ne dorim: curatenie si siguranta cand iesim pe strada.

  • pe scurt, tu nu strangi dupa cainele tau? iti place sa te joci cu el in cacat? iti place ca el sa aiba blana murdara de fecale? de ce nu il lasi sa faca in casa, daca tot n-ai nicio problema, ca doar ai apa la robinet.

  • Din pacate din toata gama asta de sentimente, emotii, trairi si indignari vad ca rasar si persoanele alea denumite stapani de animale bipolari care-s de-a dreptul indignati ca se cere cei 7 ani de acasa intr-un ORAS sau hai mai bine spus SPATIU PUBLIC sa fie respectati! Ce e asa rusinos sa cureti dupa cainele tau? Care e faza? Normal, hai sa ne rahatim cu totii, de preferat impreuna cu cainii pe afara, buzile de la sat sunt fix pwla cu ce este intr-un oras, asa-i?

 26. Asta este natura rasei noastre care nici macar pe sine nu se spala. Si poate si o tendinta locala, pentru ca la TM cel putin s-a incetatenit obiceiul de a aduna dupa caine, e cum zici tu, te trage omul de maneca pe strada daca nu strangi. Locurile de joaca pentru caini sunt aici pline, mici si foarte putine, cat despre parcuri exclusiv pt animale… o iluzie.
  Ce mi se pare insa foarte gresit e felul in care unii parinti isi educa odraslele, cultivandu-le o teama de cele mai multe ori o teama nejustificata de animal. Ex: trec cu cainele cu lesa la 5m de ei, cainele nici macar nu intoarce capul sa-i observe, aud copilul spunand „cutu dragut” si mama : „e rau mama, ne musca, e rau”.
  Mi se pare o lipsa totala de civilizatie sa nu stii sa te porti cu un animal. Nu e normal sa fim noi mai salbatici decat ei, e cunoscut faptul ca 80 la suta din reactiile lor agresive sunt de fapt defensiva.
  Sigur, e firesc sa iti feresti copilul si pe tine dar nu ar strica nici putina educatie la capitolul „cum ne purtam langa cutu”.

 27. Si inainte sa mai dai cu bocancul in botul vreunui caine, gandeste-te de doua ori inainte, ca s-ar putea sa ramai…..fara bocanci, ori fara degetele de la picioare. Depine, cum ti-e norocul.

 28. Din pacate, la romani nu functioneaza puterea exemplului pozitiv, ci doar constrangerea. Sunt proprietar de caine si adun mereu dupa el in pungute de unica folosinta. Mai mult, imi matur singur trotuarul din fata casei in fiecare saptamana, uneori si mai des (Stiati ca exista o lege si pentru asta, care prevede inclusiv amenzi? Banuiesc ca nu!). Cu toate astea, am o vecina care are 3 caini. De multe ori, ne intalnim cand plimbam cainii. O data i-am explicat in detaliu ce sunt pungutele acelea pentru adunat rahatul si cum functioneaza. Se uita foarte mirata, parca ii aratam o inventie extraterestra. Chiar m-a intrebat de unde le-am cumparat si i-am raspuns inclusiv cat costa. Cu toate ca stie ca eu adun dupa cainele meu, imi matur singur trotuarul din fata casei si i-am aratat aceste pungi speciale, ea continua sa lase cainii sa-si faca nevoile pe trotuarul meu sau al celorlalti vecini. Nu stiu cum sa fac, pentru ca nu vreau sa am relatii conflictuale cu vecinii, insa oamenilor li se pare ceva nemaipomenit sa iti strangi singur gunoiul (si sa nu astepti dupa Primarie sau firma de salubritate). Multi se uita la mine cu condescendenta, probabil isi imagineaza ca sunt gunoier (o meserie ca oricare alta, de altfel) sau am o fobie fata de gunoiul lasat pe strada.

  • salut, stiu cum e; eram cca 20 d eproprietari in trei scari si numai 3 strangeam (cand locuiam in Buc); intr-o seara, dupa ce muncisem 16 ore in continuu si statusera saracii asteptand sa iasa afara sa isi faca nevoile, m-am certat cu o baba care tipa la mine de ce ii bag sa urineze in gradina blocului, la radacina unui copac – pai daca ai mei nu au facut niciodata pe trotuar sua beton ca asa i-am invatat de mici?? in schimb nu i-a zis nimic unei vecine ai caror pechinezi au marcat jucariile unor copii aflate pe trotuar. Cea mai facina reactie am avut-o de la un domn in Lujerului caruia i-am intins o punga si i-am spus sa stranga sa nu calce cineva sau sa nu ia vreo mama pe rotile caruciorului si sa duca mizeria in casa s-a rusinat si mi-a multumit. Agresivitate naste agresivitate…

 29. Mai printeso, eu am fost in Iad si nu s-au respectat legile din codul penal in 3 instante de-acolo (de-acolo din iad, da?) si tu vrei ca „cetatenii responsabili” sa le citeasca macar?
  La noi primavara mai vine cu rahat, ghiocei,lovituri de stat, o sa ai ce-i povesti Sofiei 😛

 30. Am caine si sunt in minoritatea care strange. Mai rau, sunt in minoritatea care are pungute prin toate buzunarele si gentile, ca nu stiu niciodata cand si unde se propteste bestia si mi-ar fi extrem de rusine daca sunt prinsa fara. In ziua cand mi s-a intamplat sa nu am la mine am golit un pachet de servetele si am adunat in punga de la ele. Si mai rau, ofer din cand in cand cate o punga vreunui alt proprietar al carui animal e fix in proces. Nici macar unul pana acum nu a primit punga. Am primit eu in schimb injuraturi, priviri mirate sau un „lasati doamna ca unul in plus nu conteaza…..”

  Cu locurile pentru caini e cu dus si intors. Eu am o rasa mica si femela. In spatiile alea sunt de obicei niste masculi foarte agresivi din rasele mari si nu prea am curajul sa intru acolo cu caine si sa ies cu carne de tun. Asa ca o las libera prin parc seara, dupa ora 21 de obicei. Sau in parcul de la Politehnica unde nu sunt spatii pt copii mici. Dar nu as lasa-o niciodata sa isi faca nevoile in zonele de leagane sau nisip pentru copii.

  • eu am fost cu catelul meu in parc la Izvor, in unul din tarcurile cu caini, erau 3 pitbuli. Celalalt era ocupat de un dulau care latra de mama focului si nu a joaca. stapanii „da, intrati, sunt jucausi”. de unde, erau 2 masculi care incercau sa calareasca femela, iar al meu, mai prajit, incerca si el sa se joace, ca e castrat si nu stie ce sunt treburile alea. stie doar un lucru: ca nu ii place sa fie calarit. asa ca i-a atentionat, asa cum face de obicei cu orice mascul care are un stapan cu empatia prea dezvoltata 🙂 si sa vezi distractie cand toti 3 pitbulii au sarit pe cainele meu. dupa ce i-am descaierat, imbecilii de stapani, caci altfel nu le pot zice, simt nevoia sa remarce „eh, mai trebuie socializat, nu asa”. efectiv nu se poate. stapanii habar n-au ce e aia un caine, un caine dominant, un caine agresiv! ii lasa necastrati fiindca se simt ei mai puternici (o fi vreo proiectie? o fi ceva ce le lipseste lor si se bucura macar ca au cainii?…)

   iar in legatura cu rahatii, eu as lua frumos si i-as bate prieteneste pe spate pe stapani cu el „ai dreptate.. unul in plus nu conteaza”. ce poate sa-mi faca? cainele lui a produs „arma crimei”, nu eu.

  • Dumneavoastra promovati violenta impotriva animalelor si nu doresc sa am nimic de a face cu asa ceva!

  • Bravo, Printeso! e nevoie de un demers la responsabilitate fara de cum folosim si ne comportam in spatiul public – ca avem copii, animale, ca avem un magazin/ un restaurant si blocam accesul pe trotuar, ca ne parcam masina aiurea si nu mai pot trece oamenii (mame cu carucioare, batrani, copii), ca nu curatam trotuarul de zapada, ca unii arunca pui sau caini adulti in strada sau isi vad vecinii facand asta si nu intervin in niciun fel etc. Despre asta trebuie sa fie dezbaterea aici, nu despre oamenii cu copii care au mai multe drepturi decat cat cu caini sau uciderea cainilor. Inca o data, bravo ca spui nu celro care promoveaza violenta impotriva animalelor!

 31. Si in Iasi sunt plini de cacati de caine, cred ca ponderea fecalelor cainilor vagabonzi este mai mica decat cea a fecale lor cainilor cu stapani, majoritatea locuitorilor cu, caini ies dimineata si seara si se caca pe unde apuca pe trotuar in parcuri, spatii de joaca, cel putin cainii vagabonzi au bunul simt si se duc in gradini sau langa un copac.

 32. Vai noua, daca nu ne civilizeaza nimeni, daca nimeni n-are frica de nimic, iar de bun simt nu mai vorbesc ca pare ceva total strain de unii oameni. Noi din pacate, mai trebuie sa stam cam pana la toamna, cand in sfarsit putem sa ne mutam in casa cu curte proprie, intr-un bloc care e foarte aproape ( in sensul ca-l vedem din geam) de un tarc din asta pentru caini. N-as putea intra acolo doamne fereste, e plin de mizerie. La microbi nici nu ma pot gandi, ca ma ia cu ameteala. Nici proprietarilor de animale nu le place, cred ca din cauza ca nu exista cm patrat nerahatit … si acum ii tin pe marginea tarcului, pe alee, unde patrupedele fac linistite munti de caca, in timp ce stapanul fumeaza linistit o tigara uitandu-se in alta parte. Foarte trist si umilitor pentru cei care sunt nevoiti sa accepte. In plus in serile de vara cand se racoreste, sunt scosi cainii in tarc, iti imaginezi cam ce traim, cand dupa o zi caniculara, deschidem si noi seara la 10 geamul si ascultam concerte de latrat pe diferite tonuri … intelesem chiar ca s-a scris in ziar local ca ar fi mai mic pretul apartamentelor din zona, tocmai din cauza acestui loc …

 33. Lege avem , dar nu are cine sa o puna in practica. Mama mea ieri a facut observatie unui domn cu un caine mare cat un vitelus , care nu culesese dupa cainele sau , si stiti care a fost reactia domnului respectiv? A vrut sa asmuta cainele asupra mamei mele ! „Civilizata” reactie nu credeti? In cazul acestei legi , autoritatile nu isi fac treaba ! Ia sa fie pe strazi suficienti politisti locali care sa dea amenzi usturatoare acestor necivilizati ! Daca ar trebui sa plateasca o amenda de 500 de RON credeti ca a doua oara ar mai lasa rahatul cainelui pe strada ? Si eu am un caine mic ! Stiti cat dureaza sa strang dupa el? O secunda ! Atat iti ia sa cureti ! In aceasta tara bunul simt trebuie impus cu forta ! Altfel nu avem nici o sansa sa avem un oras curat !

 34. Apropo de discernământ, am întâlnit situaţii când copchilul de 3-4 ani dădea să lovească un câine, stăpânul de câine se impacienta şi intervenea (prin „intervenea” înţeleg strigat la copil să nu dea, în paralel cu tragerea câinelui de lesă, pentru a-l îndepărta din raza de acţiune a piciorului copilului – iar civilizata sa mamă, care venea danga-langa în spate, se răţoieşte: da lasă-l să dea, e copil şi el, ce dacă, doar nu dă tare!

  Priceless, n’est-ce pas? 😀 Şi dacă un câine ar fi o secundă mai imprevizibil şi ar apuca p-ăla mic de-un crac, până-n Giurgiu s-ar auzi chirăielile prea-civilizatei mame… 😀

  Şi la fel, am întâlnit situaţii când mamele spun copiilor: „uite, vezi, câinele e mare şi rău, te muşcă dacă nu eşti cuminte!”.

  Priceless again. Deci plantăm în ei agresivitatea şi frica de animale… ş-apoi ne mirăm de una-alta.

  Disclaimer: sunt de acord cu textul în sine, dar am băgat de seamă în comentarii că e permis off topicul… şi-n general sunt de părere că o campanie de educare a părinţilor ref. relaţia celor mici cu animalele e foarte, foarte necesară.

  • Eu cred ca cel mai sigur e ca cel mic sa fie invatat sa pastreze distanta fata de toate animalele. Noi o invatam pe Sofia sa nu atinga nici un animal in afara de ale noastre si cind vede ciini mari in apropiere sa ne tina de mina sau sa ne ceara in brate. Poti iubi animalele si fara sa pui mina pe ele, cel putin pina cresti suficient in inaltime cit sa nu ti se mai para urias un canis de talie mica.

  • Absolut corect, nici un copil nu ar trebui sa se apropie de sau sa mangaie animale care nu sunt ale familiei. Chiar si un pechinez poate musca serios un copil de mana sau de fata, oriunde e pielea expusa, si sa-i creeze o adevarata fobie fata de animale pe termen lung.

  • Observ ca reactia standard a celor care detin caini este: pai asa-i trebuie daca a pus mana pe el, l-a intaratat, cu alte cuvinte merita sa fie muscat, mutilat, daca a indraznit sa ii fie frica de un catelus de 50 kg.
   Ceea ce ma face sa cred ca nu ar trebui sa poti ajunge posesor de caini de talie mare daca nu ti-ai facut un examen psihologic temeinic inainte.

  • Da, Liz, absolut nu e OK sa pui mana pe niciun caine pe care nu-l cunosti, fie el de 10 sau de 50 de kg, cu atat mai putin ar trebui sa i se permita unui copil sa se apropie sau sa mangaie un caine strain. Normal ca un caine mare terbuie sa fie scos doar in lesa la plimbare, si lesa scurta care sa-i permita maxim 1 metru departare de stapan, dar mie una nu mi se pare absolut de loc OK sa lasi un copil sa puna mana pe caini pe care nu-i cunoaste bine. Eu am caini mari, am avut toata viata, fiu-meu e obisnuit cu cainii si stie sa se poarte cu ei, dar daca ma duceam cu fiu-meu prin parc sau prin oras la plimbare, nici macar nu se punea problema sa-i permit sa se apropie de vreun caine, indiferent de rasa sau de talia acelui caine. Si asta in conditiile in care ar fi vrut si chiar insista cand era mic, pt ca ii placeau cainii, tot nu il lasam. Nici cand stapanul zicea ca e OK nu-l lasam, pt ca eu pot sa anticipez ce au cainii mei in cap, ca i-am crescut de mici, dar nu pot anticipa ce are un caine strain in cap. E destul sa simta un miros ciudat pe tine si sa reactioneze imprevizibil.

  • Exact, nici eu nu o las pe fetita mea sa puna mana decat pe catei mici si doar dupa ce intreb, si pun eu mana pe ei mai intai.. .Vad ca nicicum nu e bine: ba sunt unii care ziceau mai sus ca ne crestem copiii cu frica de animale (la ei faceam referire) si suntem absurzi, unii zic ca e vina parintilor daca animalul musca pt ca daca erai langa copil nu ti-l mai musca… Si copiii sunt imprevizibili, nu au discernamant la varste fragede si deodata intind mana sa mangaie un catel fara ca eu sa pot sa previn lucrul asta, sau isi arunca o jucarie spre el. Copilul nu poate fi tinut in lesa, cainele da.
   Nu mi se pare sanatos sa fim sadici si sa zicem „asta e a meritat-o, bine i-a facut ca l-a muscat”

  • Pai, tot ce trebuie sa stie un copil e ca: 1. nu atingem animale pe care nu le cunoastem, 2. nu lovim/bruscam animalele niciodata. Atat, 2 reguli simple. Si normal, nu trebuie sa-i zici copilului: nu atinge cainele pt ca e rau si te musca, ii zici: nu atinge cainele pt ca nu e al nostru, nu-l cunoastem.
   In rest, da, un caine n-ar trebui sa fie niciodata liber pe strada sau in parc. Daca e in lesa, stapanul il poate controla chiar si atunci cand se apropie un copil mic. Tii cainele cat mai strans in lesa, te interpui intre el si copil, redirectionezi copilul inapoi la parinte, atragi atentia parintelui. Chestii simple si de bun simt….

 35. Întreb şi eu, pentru mine (nu am copii încă şi nici nu m-am gândit cum voi gestiona această problemă atunci când voi avea un copil): ce pot eu să fac, în calitate de cetăţean al Bucureştiului care funcţionează sub egida Hotărârii pe care a amintit-o Prinţesa? Că zilnic, în drum spre serviciu, fac slalom printre rahaţi de câine. Ce pot eu sa fac atunci când, pe un culoar îngust de jumătate de metru, se creează busculadă pentru că, nu-i aşa, un stăpân de câine s-a oprit să-si facă potaia nevoile. Când, revoltat, dar pe un ton politicos îi atragi atenţia că nu a curăţat după câine, iar proprietarul îţi răspunde în doi peri că „unde ai trăit până acum, în America?”. Eu ce pot sa fac în această situaţie? Să sun la poliţie? Nu ştiu să existe un număr scurt pentru astfel de apeluri….iar pe cel lung nu l-am ştiut niciodată. Să sun la 112? Poate în timpul ăsta cineva trăieşte o situaţie de viaţă şi de moarte, clar nu pot suna la 112. Oricum…şi dacă sun, până vine cineva la faţa locului au disparut şi câinele, şi proprietarul, ba au mai răsărit alţi 5 rahaţi în jur. Cum urmăreşte, oare, Primăria, respectarea şi sancţionarea nerespectării acelei Hotărâri? Ok, o măsură a fost luată, Hotărârea există, dar cum urmăresc eu, ca Primărie, respectarea ei? E clar că pot intra nişte bani frumoşi în bugetul local din treaba asta, dar cine îi colectează? Mă lasă fix rece dacă Hotărârea nu exista sau că există, dar nu e pusă în practică. Şi cu revolta mea ce fac până la urmă? Cum rămâne cu ea?

 36. Eu in Romania nu am vazut pe nimeni sa stranga dupa animalul lui …Acum 6 ani cand ma aflam in Italia am vazut doamne trecute de 50-60 care adunau cu servetelul rahatelul cainelui. Eu ma aflam intr-o masina si nu intelegeam ce mama naibii face… Apoi , am aflat ca la ei este o lege care se respecta…La noi , este o lege …dar nebagata in seama…

  • Draga Maria , mai sunt si in Romania cativa care strang si eu sunt unul din ei ! Am un caine mic si doi copii ! Si crede-ma ca nu vei gasi niciodata pe strada rahatel de la cainele meu ! Dar cu cateva flori nu se face primavara ! Dar la romani respectarea legii nu se poate face fara forta ! adica amenzi usturatoare , care trebuiesc date de cineva ! Acel cineva lipseste cu desavarsire ! Adica autoritatile publice , gen politia primaria !

  • ai impresia ca alte popoare s-au civilizat fara forta? mai informeaza-te daca traiesti cu aceste conceptii. nu a citit nimeni un manual de buna crestere ci au luat amenzi de la oficialitatile CARE AU PUS LEGEA IN APLICARE.
   francezul este alt „roman”, daca tot ne raportam la noi, care nu strange neam dupa catelul lui. pt ca adiministratia misca mai mult decat la noi si pt ca nu exista caini comunitari, nu este asa de dificil sa tina curate strazile oraselor mari.

  • Ruxa , chiar este super tare ! Dar Brunete are doar 7800 de locuitori , Bucurestiul insa….. ! Nu ar prea functiona ! Cine sa le trimita pachetelele acasa? Primaria? Astia nu sunt in stare sa dea nici macar amenzi !!

 37. Daca e ceva ce ma scoate din sarite e atitudinea tip „ba p-a ma-tii”, adica reply-uri d-alea de ne spun ca si copiii fac caca in parc, si copiii lovesc cainii, si parintii isi ameninta copiii ca ii pot musca niste caini pe care-i vad mari si despre care nu stiu nimic! Asa o fi, dar fenomenul in cauza sunt cacatii de caine, incomensurabil mai numerosi decat aia de copil! Ca sa ma alatur si eu corului bocitoarelor, eu n-am vazut niciodata copil care sa loveasca un caine, dar i-am ferit pe-ai mei de caini, spunandu-le ca nu stii la ce sa se astepte si sa se tie departe.
  Despre ce e vorba aici?!! Despre rahatii de caine, care plutesc omniprezenti peste tot! Despre nesimtirea animalelor bipede care lasa dara de cacat in urma lor! Despre faptul ca nu au ce cauta plimbatorii de caini la locurile de joaca pt copii! Era una azi cu doua alea laiete, facea conversatie cu o mama. Pai, frste, du laietele sa se zbenguie, nu sa se pipi pe macadamul ala cauciucat, pe care se tara juma’ de ora mai tarziu un toddler!
  Am senzatia ca majoritatea proprietarilor de caini sufera de aceeasi problema ca si fumatorii: achizitia unui caine le suprima bunul-simt, tot asa cum o face si aprinderea unei tigari.
  EXCEPTIILE sunt prezente inclusiv in comentariile de mai sus si in vietile noastre. Da’ cum se face ca avem, totusi, atatia cacati pe strazi si in parcuri…?

  • E o țară liberă, lumea își bagă pula în tine pe față că e mai ușor așa. Nu e ăsta baiul. Și nici faptul că tocmai ai comparat fumatul cu căcatul.. Acuma ne luăm și de fumători? Baiul e: da’ cu căcatul ală moale ce se poate face?

  • Eu am caine mare, aproape 50 de kg. In parc, pe drumul spre locul de caini sau spre spatiul verde in care se zbenguie, trecem pe langa locul de joaca. Aproape intotdeauna exista copii care vin la el sa il mangaie si sa se joace, n-am intalnit inca parinti care sa aiba ceva negativ de comentat in sensul asta. Cat despre asemanarea cu fumatorii, nici nu merita comentat, atat e de stupida.

  • Îmi pare mie sau articolul ăsta și cei ce comentează (furioșii) abundă de o exprimare mai scârboasă decât problema în sine?

 38. Ar putea cineva priceput la design sa realizeze un infographic, ceva printabil si prietenos, pe tema asta, care mai apoi sa fie diseminat online pentru a fi afisat offline pe la avizierele blocurilor, parcurilor si unde s-o mai permite? Ma gandesc ca i-ar convinge pe cei bine intentionati, dar neinformati, si pe cei care se tem de amenzi (aici cred ca ar intra si pensionarii, deci o categorie consistenta si importanta de posesori de caini).

 39. Din pacate nu am avut timp sa citesc toate comentariile. Poate repet o idee, dar cum vi se pare ideea de a face o cauza pe FB sau o petitie, ceva?

  • Eu nu prea cred ca petitiile ajuta la ceva… in afara ca dau un fals sentiment de implicare.

  • Eu cred ca o campanie de educare, facuta cu ajutorul primariei, ar fi mai potrivita decat o petitie, care din pacate are efecte aproape nule de obicei. Pe FB se poate posta, pt ca ajunge la multi oameni, dar ma tem ca nici asta nu ar folosi. De fapt, aplicarea legii (si deci amenzile) i-ar face pe nesimtiti sa se gandeasca la consecintele nepasarii lor. Pana atunci, nu putem decat sa atragem atentia stapanilor de caini, atunci cand consideram oportun. Probabil ca ar trebui sa punem presiune pe cei care trebuie sa aplice lege… ca sa o faca!

 40. Nu am citit toate comentariile pentru ca sunt foarte multe dar vreau sa va spun ca de asta trebuie sa dispara si toti maidanezii de pe strazi. Pentru ca lasa rahat in urma, pentru ca sunt fara lesa, pentru ca poarta purici si capuse si alte bacterii in saliva lor, pentru ca sunt animale si sunt imprevizibile.

  • Mda, dupa nici 24 de ore afisul meu s-a injumatatit. Asa reactioneaza romanii cand se simt cu musca pe caciula. In loc sa schimbe ceva, se ataca si incearca sa ascunda problema… nu-i nimic, am afise de rezerva!

  • Este vorba despre caini si despre murdaria lor care face ca acest oras sa devina o adevarata buda canina. Cu stapani sau fara. Iar maidanezii, candva, prin arborele lor genealogic, au avut si ei stapani care ori au fost inconstienti ca i-au lasat aiurea intr-un sac de rafie pe cateii abia fatati sau au fost obligati de imprejurari sa ii lase pe strazi.
   Draga Robert, este foarte clar: NU AI COPII sau nu ai iesit niciodata pe strada cu ei sau in parc sau putin iti pasa daca incaltarile, hainele, manutele lor sunt murdare de rahat pentru ca au indraznit sa zburde, ca niste copii ce sunt, pe iarba in parc sau pe nisipul de la locul de joaca.
   Si pentru ca am mai citit un comentariu, intre timp, vreau sa ii raspund si acelui domn: eu am batut primaria la cap cu poze si mesaje despre cum arata acest oras.

 41. Sunt detinator de caine, este un caine de talie mare, dintr-una din rasele asa-zis „periculoase” si sunt unul din cei care aduna tot timpul dupa cainele lor(cum e si normal de altfel). De asemenea, il plimb in lesa, si il las liber doar in tarcurile pt caini, sau in parc in zonele care nu sunt frecventate de copii. Evit tot timpul copiii si zonele lor de joaca special amenajate(gropi cu nisip, leagane, tobogane etc). Cu toate ca imi plimb catelul in lesa, el nu poarta si nu va purta botnita. Este un caine calm, echilibrat si ascultator, dar consider normal si LEGAL ca animalul sa se poata apara de orice act de agresiune nejustificata fata de el sau fata de mine. Indiferent daca agresorul are discernamant sau nu. Asa cum eu sunt responsabil de cainele meu am pretentia ca si persoanele cu care ma intersectez sa fie responsabile atat in ceea ce priveste comportamentul lor cat si al copiilor lor. Mai pe romaneste, nu am absolut nici o mustrare de constiinta cand persoana care imi sare gardul in curte sau imi loveste cainele in mod neprovocat si nejustificat este muscata de acesta. Fie copil sau adult. Si pentru cine are curiozitatea sa studieze OUG 55/2002, recomand in special articolul 17 si articolul 19, alineatul 1 si 2:

  ART. 17

  Nu se pedepsesc infracţiunile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenţia câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deţinătorului temporar, victimă iminentă a unei infracţiuni de violenţă săvârşite împotriva sa.

  ART. 19

  (1) Fapta persoanei care produce câinelui, în orice mod, o suferinţă nejustificată ori îl provoacă la reacţii agresive constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei.

  (2) În cazul prevăzut la alin. (1) proprietarul sau deţinătorul temporar al câinelui provocat este absolvit de orice răspundere.

  Atata timp cat exista imbecili precum membrii IREC, care promoveaza cruzimea fata de animale, si incita la violenta fizica fata de stapanii de animale de companie, sau persoane bolnave psihic precum o ana maita sunt lasate sa isi exprime dejectiile in mod public, consider atitudinea mea perfect normala, si am dreptul legal la auto-aparare. Mai mult decat atat, incurajez posesorii de caini sa faca la fel, evident in conditiile legii(a se citi din nou cele doua articole de mai sus din OUG 55/2002).
  Pentru ca unde-i lege, nu-i tocmeala, nu-i asa 😀 ?

  Atentie celor ce seamana vant, sa nu culeaga furtuna. Posibil sa li se para „neplacute” rezultatele, ca sa zis asa 🙂 .

  • De acord ca parintii trebuie sa isi supravegheze copiii mici. Pe de alta parte, ma uimiti cu cata usurinta spuneti ca nu vi se pare nimic anormal ca un caine sa atace un copil daca acesta din urma il „provoaca”. Copilul acela nu are cum sa se apere si nu are nicio sansa in fata unui dulau, fie el provocat sau nu. Si atunci copilul trebuie aparat, orice ar fi! Nu sa asmutiti cainele sau sa il lasati sa il ia in colti. Dv va dati seama ce spuneti? Intr-un fel, amandoi sunt lipsiti de discernamant, iar dintre doi lipsiti de discernamant, eu aleg omul. Unui copil, chiar si supravegheat, ii este suficienta o clipa ca sa fie implicat intr-un incident si nu poti sa il tii in lesa totusi. De acord, inca o data, sa nu fie scapat din ochi si sa nu fie lasat sa faca anumite lucruri, dar pot fi situatii neprevazute, iar intalnirea cu un caine este una dintre acestea.

  • Toti sunt zmei cand vine vorba sa dai un bocanc in gura unui caine …daca e vorba de un bichon. Eu sunt curioasa cati dintre cei ce considera ca e perfect ok sa dai intr-un caine care a gresit ( a sarit pe tine sa se joace de exemplu) au curajul sa loveasca un pitt sau un rott. Raspunsul cred ca il stim. Nimeni niciodata nu a avut curaj sa dea in cainele meu, chiar si cand era pui si mai sarea din cand in cand sa se joace. Pentru ca la 6 luni avea 35 de kg 🙂 Da, se intampla. Tine si de toleranta pana la urma, de puterea de a intelege ca si noi oamenii mai gresim. Mi-am cerut scuze, am trecut mai departe. Stiu ca nu era ok, am apelat la un dresor si lucrurile s-au redresat. Dar nici nu ma gandesc sa-i pun botnita atata timp cat exista maidanezi irascibili, persoane nervoase care cred ca e amuzant sa sperii un caine mare.

  • Unii oameni, umbla cu pistol cu electrosocuri sau cu bile la ei ca sa se apere de caini, maidanezi sau nu. Anumite rase de caini ar trebui interzise pt ca sunt deosebit de agresive. Comportamentul agresiv nu dispare prin dresaj, doar trece intr-o stare latenta, de une poate reveni oricand.

  • Atata timp cand nu intelegi comportamentul agresiv al unui caine, nu-l poti remedia. Dar el de cele mai multe ori apare din cauza fricii. Cainelui ii este frica de un alt caine, de un om etc si atunci ataca. Daca reusesti sa-l faci sa nu-i mai fie frica de un anume stimul, reusesti si sa-l „vindeci” de agresivitatea respectiva. Normal, cu ajutorul unui profesionist.

   Lucrurile pot fi remediate prin rabdare si intelegere.

   Si da, unele rase de caini sunt interzise tocmai pentru ca sunt ” de necontrolat”.

  • Nu este „anormal” ca un câine provocat (subliniez, provocat) să reacţioneze agresiv. E totuşi animal, ştiţi… De asta scriam mai sus (dar bag seama că n-am reuşit să mă fac înţeleasă) că părinţii sunt responsabili cu protejarea copilului şi educaţia acestuia referitor inclusiv la raportul faţă de animale. De acord, copilul n-are discernământ şi tralala, dar breaking news, nici câinele nu prea are. E agresat, se poate întâmpla să răspundă cu agresiune. Nu e vorba de asmuţire, de fapt n-am idee cum s-a ajuns la ideea asta…
   Dacă un adult încurajează copilul să se comporte agresiv (cum am scris că ştiu o situaţie – „da lasă dragă copilul în pace, ce dacă vrea să dea în câine, e copil şi nu ştie” (WTF, madam, eşti nebună??!), nu ştiu cine asmute pe cine… ca să zic aşa.

 42. Pentru tanti „eu”, cea care a comentat mai sus: iarna trecută am dat un mare bocanc în bot unui câine care în mintea lui (de câine) o fi crezut că mă bucur mult dacă se pune cu labele pe pantalonii mei (plouase de curând), el a vrut să se joace, eu nu, o fi fost mai pe limba ta sa-i spun gen: Cuţu mik skumpik dulcik, nu-i mumos mami să te urci cu labele jegoase pe mine!”. Cocoana care îl plimba prin parc fără lesă amuţise, de, atâta îi trebuia să comenteze ceva la câţi draci mi-am făcut. Hai că eşti cretină.
  Şi ca să revin la subiect, în Parcul Tineretului acum cam doi ani le-am atras atenţia unor poliţişti care erau pe-acolo şi mi-au răspuns politicos-dezinvolt gen „nu e treaba noastră”, sincer nu ştiu asta. Şi nici nu ştiu exact cum aş putea să formulez o plângere împortiva unui stăpân a cărui câine se cacă în parc, adică „domnu’ poliţistu’, ieri pe la orele şpe şi ceva era unu’ cu urechi clăpăuge şi cu bube-n cap al cărui câine având semnalmentele bla bla făcea caca”, oare merge aşa? Că nu m-ar deranja.
  Dar cu legea lipită în faţa blocului am s-o fac, chiar nu mă gândisem la asta.

  • Tanti eu, eşti neschimbat de profundă. Dar nu mai fă spam, zi şi tu ceva coerent, hai, ştiu că poţi 😀

  • Data viitoare să-ți iei chiloții peste pantaloni. Măcar așa să știe lumea ce super-erou te crezi tu, lovind un câine cu bocancul. De avea câinele ăla stăpân și nu stăpână, care să te fi luat de guler cum meritai, nu știu cine venea să strângă rahatul tău public.

 43. Problema e ca rahatii aceia de caine sunt plini cu oua de oxiuri, limbrici, tenii si alti paraziti intestinali pe care ii luam zilnic in casele noastre. Sa nu mai punem ca unii mai ales in perioadele de imperechere sunt deosebiti de agresivi.

 44. Nu cred în acest demers. Nu pentru că nu înţeleg raţiunile lui, ci pentru că mă deranjează subiectivismul momentului în care a fost gândit, conceput. Adică până la a avea copil mic era ok să facem slalom printre rahaţi, după care devine o problemă personală. Pâi, dacă este o problemă personală, de ce o transformăm într-una pentru care trebuie „să milităm”, ca nişte corişti de treabă? Am copil mic, nu am câine, nu sunt fan rahăţei împrăştiaţi, nici nu simpatizez cu stăpânii de animale care le lasă pe acestea din urmă slobode. Dar ca să instig – m-am gândit şi, nu, nu este un covânt PREA puternic – la aplicarea unei legi care nici gând să fie aplicată pentru că nevoia mea devine presantă sub imperiul nervilor, repet, mi se pare o aroganţă prea mare chiar şi pentru o cauză moral corectă. Poate este un paradox, dar votez contra pentru simplu fapt că problema este pusă prost, superficial, cu aere de moft şi de descoperire a apei calde. Ce revelaţie, avem forme, nu avem fond. Titu Maiorescu a zis-o mai bine, dar contextele se adaptează. Nu, nu pot să mă apuc să le fac morală sceleraţilor posesori de Dogi sau Rottwailer-i pentru că mi-e frică de reacţiile lor. Aşa că îmi strâng (şi eu) copilul în braţe şi o tai din zonă. Nu pot să îi îndemn pe alţii să o facă pentru că mi se pare că este (din partea mea!) un act iresponsabil. Per total, sunt destul de surprinsă de acest text. Scrieţi mult mai bine atunci când nu aveţi nervi. Doar argumente

  • Bun. Am satisfacţia că citiţi ce scriu şi că vă ofticaţi ca un ţânc prost. Continuaţi să vă lăudaţi ce mamă bună sunteţi şi cetăţean model se plimbă prin parcurile ţării. Între timp, verificaţi când trageţi apa, a mai rămas vreun principiu netrimis pe conductă?

  • Doamna Elena, autoarea este deranjata de o anumita realitate si a adus argumente in favoarea pozitiei ei. Prin asta nu a vrut sa spuna nici ca trebuie omorati cainii sau stapanii de caini, nici ca nu exista si mamici certate cu bunul simt care isi pun copiii sa faca pe strada (totusi acest ultim fenomen este mult mai rar). Si nici nu mi se pare ca a ales un moment anume, bun sau prost, pur si simplu pt ca problema asta a devenit permanenta si oricand poate fi adusa in atentie, fara a risca sa pari „defazat” sau rau intentionat. Stapanii de caini trebuie pur si simplu sa dea dovada de bun simt si respect pentru oras si pentru oamenii din jur. Avem si-asa destui caini vagabonzi care isi lasa dejectiile la tot pasul, nu mai este nevoie si de nepasarea stapanilor de caini. Sincer, sunt uimita..de ce anume va deranjeaza articolul, pentru se pare ca nu va afecteaza in niciun fel, nu aveti caine si uneori va vedeti nevoita sa va luati copilul si sa plecati in graba din fata unor caini lasati liberi de posesorii lor. Ati avea toate motivele sa sustineti cele spuse de autoare, in schimb am senzatia ca o contraziceti din exact aceleasi motive pentru care afirmati ca autoarea a scris articolul: adica doar pentru a contrazice si pentru ca sunteti nervoasa samd. Si ca sa raspund totusi la ceva ce ati afirmat: NU e ok sa faci slalom printre rahati nici atunci cand nu ai copil. Poate ca unele persoane devin mult mai constiente de problema atunci cand devin parinti, pentru ca atunci sunt nevoite sa cutreiere, im plimbarile lor, orasul si se lovesc de…problema mult mai des. Stiti ce ma uluieste si ma intristeaza teribil la unele comentarii? Agresivitatea limbajului. Gratuita.

  • Doamnă, mi-aţi răspuns prea civilizat ca să nu vă ofer cele câteva explicaţii pe care, indirect, mi le solicitaţi. Ordonat: 1. Nu mă simt în largul meu să le fac observaţie stăpânilor de câini de rase agresive – Dogi, Rotweiller-i, Pitbull – pentru că majoritatea covârşitoare a celor care îşi lasă animalele libere o fac din profundă convingere. Gen: câinele meu nu muşcă; sunt aici, nu se poate întâmpla nimic (evident, nici una dintre aceste explicaţii nu poate sta, raţional vorbind, sută la sută în picioare: pe de o parte câinele este imprevizibil, ca şi situaţiile la care este supus; pe de altă parte, noi suntem oameni, oricine poate avea un moment de neatenţie, o reacţie întârziată, un telefon urgent la care să răspundă, etc şi nu avem ce să facem când fiara deja şi-a făcut victima şniţel); 2. Nu pot fi sub nici o formă convinsă că trebuie să instigăm la luare de atitudine, atâta timp cât şi noi, dacă ni se întâmplă să facem observaţie cuiva, nu facem acest lucru constant, la fiecare patruped & stăpân întâlnit; iar dacă cineva chiar face constant observaţii, well, atunci am dubii legate de reala integrare socială a persoanei respective; în plus, câinii agresivi şi purtaţi fără botniţă sunt în proprietatea unor sceleraţi, băieţaşi cu aspect de gangster ratat sau cefe late dispuse să-ţi demonstreze pe viu că te bagi unde nu-ţi fierbe oala, ce, pe el îl interesează maxim legislaţia în timp ce îţi administrează competent un şut în posterior şi mai şi strigă după tine să-l cauţi dacă nu ţi-a ajuns. 3. Datoria noastră de cetăţeni este să fim corecţi, să fim exemplul viu al respectului faţă de lege şi, nu în ultimul rând, să mergem la vot: pentru că, cel puţin teoretic, într-un stat de drept, cu legi precum cele citate de autoarea acestui subiect, tu, cetăţean cu drepturi depline, girezi cu încrederea ta instituţiile care te apără în faţa abseraţiilor de genul, să zicem, al rahaţilor de căţel-proprietate-a-unui-individ (rahaţi împrăştiaţi la tot pasul), al maidanezilor cărora le place să mănânce copii, al indivizilor care îţi pun pistolul la tâmplă and so on. Nu, nu este datoria noastră să aplicăm noi Legea, pentru că nu trăim în patria lui Dexter, nu ne facem singuri dreptate, nu suntem „vigilante”; şi dacă suntem, atunci să ne asumăm şi reversul medaliei: inclusiv acţiunile noastre pot displăcea definitiv cuiva care poate acţiona ca poliţie, procuror, judecător şi călău la un loc. Consideraţi că mă îndepărtez de cazul de la care am plecat? Îmi rezerv dreptul de a nu vă împărtăşi opinia. Nu aş vrea să citesc în presă despre vreo mămică sau tătic altoit decisiv în parc, pentru că aşa a citit el pe un blog rătăcit că poate interpreta simţul comunitar. Personal, nu pot considera nici un fapt ca fiind izolat, lucrurile au de multe ori o cauzalitate care scapă la prima vedere, deşi consecinţele au prostul obicei de a nu se putea fofila la fel de graţios. 4. Nu am scris la nervi, nici din apriga dorinţă de a mă contrazice. Am scris asumat, fiind într-o proporţie uriaşă convinsă că punctul meu de vedere nu va face fani. (Lucru pe care nici măcar nu îl pretind. Este plictisitor să fii raţional, senzaţiile sunt de mii de ori mai strong când este rost de răcnit îndemnuri revoluţionare pe blog). 5. Nu neg atitudinea agresivă din cel de-al „doilea” post al meu. Şi nu sunt mândră de ea. Recunosc că m-a iritat maniera prostească şi discreţionară în care stăpâna acestui blog a ales să nu îmi publice cel de-al doilea (real) post, fiind însă dispusă să îl pună pe net pe al treilea (cel pe care l-aţi citit dumneavoastră şi oricine altcineva ar fi fost interesat), care venea ca nuca în perete fără legătura asigurată de anteriorul. Whatever. Aici clar am greşit: este blogul femeii, scrie ce vrea ea, cum vrea ea, bineînţeles că poate să taie şi să spânzure, fiecare se poartă cum a învăţat el de la viaţă, mult succes (şi aici chiar nu este vreo urmă de ironie), pe net este haos, nu libertate şi nici gând democraţie. Bref, mă repet, dar c’est ca: voi continua să fac slalom printre rahaţi, să-mi umflu copilul din mers când văd câini fără botniţă şi fără stăpâni conştienţi de pericolul la care expun pe toată lumea în jurul lor. Din motivele enumerate – de mă doare mâna, că bat cu un singur deget, chiar dacă o fac repede – anterior.

 45. Am caine (strang dupa el), am si un copil de 3 ani, dar eu am o alta problema. Problema mea e cu rahatii de copii. De nenumarate ori am vazut mamici care-si duc odraslele oleaca mai incolo de locul de joaca, ca ii trece, si pleaca senine inapoi. Cu asta cum ramane, doamna?

  • Doamna, nu stiu cit de bine cunoasteti blogul meu si pe mine, asa ca rezum, de dragul conversatiei: eu scriu despre lucruri pe care le cunosc bine si care ma deranjeaza. Cind o sa observ si o sa ma deranjeze rahatii de copil, o sa scriu si despre asta. Deocamdata n-a fost cazul.

 46. Inteleg ca va deranjeaza oamenii care nu curata dupa caini. Consider insa ca nu ati ales momentul protivit sa atrageti atentia asupra acestui fapt. Traim intr-o perioada in care toata frustrarea natiunii se revarsa aspura cainilor. Ei sunt invinovatiti pentru toata mizeria din tara asta si iubitorii de animale pe langa ei. Nu e posibil sa ma duc in parc cu copilul si catelul, si catelul sa primeasca pietre de la alt copil a carui bunica sta pe banca si priveste. Ce fel de caractere cladim? Nu faceti decat sa adanciti si mai mult ura oamenilor fata de caini.

 47. AM VB CU POLITIA COMUNITARA SI MI-AU SUGERAT SA FAC IN SCRIS SESIZARE LA SEFII LOR SI LA PRIMARIE CU ZONA SI ORELE CAND IES CAINII LA WC-UL DE PE STRADA SI II VOR TRIMITE SPECIAL SA II AMENDEZE.PREGATESC O PETITIE CATRE PRIMARIE SI POLITIE SI O SA PUN CAEVA ZECI DE OAMENI DIN CARTIER CU CAINI SA SEMNEZE SI ATUNCI SE VA SCHIMBA SITUATIA.VA TIN LA CURENT

 48. Buna ziua. Sunt proprietara unui caine dupa care strang mizeria. Conform legii cainii nu trebuie plimbati pe trotoare, in spatiile verzi de langa blocuri sau in parcurile pentru copii. Marea problema este ca in orasul meu nu exista niciun spatiu special amenajat pentru plimbarea animalelor de companie. Deci legea ne obliga sa nu crestem animale… Sau daca le crestem, sa luam amenzi de fiecare data cand iesim din casa. Dar ca buni crestini ce suntem, oare ar trebui sa le crestem, sau sa le lasam la adapost si sa fie eutanasiati dupa cateva zile? Am impresia, doamna proprietara a acestui blog, ca sunteti egoista cand spuneti ca ar trebui sa nu ne luam animale. Poate si dumneavoastra ar trebui sa dati dovada de putina omenie si sa infiati un animal, care in caz contrar va fi ucis peste putine zile. Si atunci va veti confrunta si dumneavoastra cu nedreptatea sistemului, chiar daca veti strange dupa animal, atunci cand celelalte mamici ignorante va vor privi cu dispret, chiar daca isi vor trimite copii sa mangaie animalul sau sa il loveasca, si bineinteles ca va fi vina dumneavoastra daca animalul va riposta…
  Poate inainte de a scrie unele lucruri ar trebui sa aprofundati problema, nu sa va comportati ca un copil si sa spuneti ce nu va place. Nici proprietarilor de animale nu le place … si totusi ce putem face?

  • Dupa parerea mea ORICE POSESOR DE CAINE trebuie sa-si dreseze cainele. Daca nu stie cum, nu are vreme sau nu vrea sa faca el asta, sa si-l duca la un dresaj, eu asa am facut si am avut enorm de mult de castigat! Iar mai apoi SOCIALIZARE! Adica: socializare cu copii la varsta timpurie, socializare cu alti caini, socializare cu diferite mirosuri, socializare cu batranii si tot asa. Numai in felul acesta, ai un caine echilibrat si care nu riposteaza in cazul unui „atac” pueril din partea unui copil (vorbesc de un copil mic care nu stie foarte bine sa se comporte cu un caine). Pentru ca iti garantez ca un caine dresat corespunzator nu ataca copilul. Reciproca e valabila si pentru parinti: daca copilul nu este alergic la animale, respectiv caini, ar trebui de mici sa fie obisnuiti cu cainii.

   Recunosc ca de multe ori trec pe strada langa mame cu copii si aud fraze de genul „Nu pune mami ca bubu/Nu pune mami ca e caca/Nu pune mami ca musca”, faza hilara ca al meu caine nici nu-i baga in seama, e ocupat cu mirositul florilor, a ierbii :)) . Nu le inteleg, jur. Mai ales ca nu este nevoie, in cazul unui teckel :)) Adica, hai un rottweiler, tossaino sau dog argentinian mai zic si eu ca-s masivi,fiorosi si par super amenintatori. Dar la un teckel? Serios?

   La fel recunosc ca sunt stapani care-si iau caini asa de dragul lelii si-l scot la plimbare maxim 15 minute ca sa-si faca nevoile si cam atat, tzup inapoi in casa. Nu-s obisnuiti cu copii, nu-s obisnuiti cu alte rase de caini – mici sau mari si apoi se mira de ce se isca batai intre ei. De aia!

   Responsabilitatea se imparte intr-un mod egal, atat din partea parintilor cat si din partea stapanilor. Ok, nu vrei ca copilul tau sa socializeze cu un caine? Nu e niciun bai, dar macar sa stie cum poate reactiona un caine in anumite situatii, pentru a evita situatii dramatice sau chiar tragice!

  • madalina, imi pare rau, dar nu pot aproba jigniri si injurii, daca ai de adus vreun argument interesant pentru cititori, iti aprob comentariile, daca tot ce iti propui e sa ma jignesti, pe mine si pe altii pe care nu-i cunosti personal, de ce-as aproba comentariile tale pe blogul meu, construit si platit de mine atitia ani? racoreste-te si injura in alta parte, te rog.

 49. trebuie sa ne unim si sa facem ceva impotriva stapanilor de caini care nu numai ca nu stiu sa isi dreseze javrele dar sunt si nesimtiti pe deasupra. acum cateva zile mergeam cu fetita mea in varsta de 2 ani si sapte luni la cumparaturi intr un magazin si fetita a iesit inainte si eu dupa ea cand un caine de rasa boerbull a atacat-o pe fetita si a trantit-o la pamant lovind-o cu capul de asfalt
  cainele purta si botnita si lesa dar a fost atat de agresiv incat nu a putut fi tinut bine de nesimtita de proprietara si i-a scapat.
  si sa va spun si de ce era nesimtita pt ca in loc sa vina sa isi ceara scuze si sa vada daca fetita are nevoie de ajutor a fugit si a zis ca oricum cainele ei nu suporta copii.
  va rog daca stiti unde ma pot adresa sa nu scape nesanctionata aceasta nesimtita pt ca daca fetita mea avut noroc si nu a patit nimic alt copil poate sa fie ranit si daca nu doamne fereste chiar omorat de o asemenea javra periculoasa.
  am facut plangere la politie dar se pare ca nu este de ajuns ca se pare ca nici pe politisti nu prea ii intereseaza ca mi-au zis sa o caut eu pe individa si sa merg din nou la ei sa le comunic cum o cheama.

  • E normal sa-ti scape lesa din mana. Atata timp cat cainele avea botnita si lesa, nu ai ce sa-i faci proprietarului. Nu-l poti duce la politie pentru ca a scapat lesa din mana sau pentru ca al sau caine ti-a daramat copilul. Accidente se intampla. Hai sa nu fim atat de dramatici totusi. Putea sa-l darame si un om neatent sau un biciclist. Ce faceai? Il duceai la politie ?

  • draga mea Ioana cum poti sa afirmi ca e normal sa i scape leasa din mana?
   stii ce spune OUG 55/2002 ca neluarea masurilor de prevenire a atacului de catre proprietarul cainelui se pedepseste si faptul ca, daca animalul a avut forta si agresivitatea sa rupa lesa si sa scape este clar ca este un caine destul de agresiv, situatie in care nu se poate sustine ca proprietarul nu a prevazut o astfel de imprejuare in cazul neluarui unor masuri mai drastice. tu ai copii draga? cum poti sa compari tu o astfel de situatie cu a mi darama copilul un om neatent? cand copilul are rani pe fata de la botnita unei astfel de javre si e ranit la cap ca a dat cu capul de asfalt. dar stii ce iti doresc eu cand o sa ai si tu copii ca sigur nu ai copii si esti o posesoare a unei javre, sa fie dati cu capul de asfalt si raniti pe fata de caini si sa te vad daca o sa dramatizezi atunci. cainele acela draga, nu a vrut sa se joace cu copilul si l a daramat sau a trecut pe langa el si l a daramat ci pur si simplu l a atacat cu intentia de a l musca de fata daca nu ai inteles si tu imi spui ca dramatizez cand copilul meu e plin de rani si nesimtita de proprietara a cainelui nici macar nu s a uitat la copil

 50. Spun ca e normal pentru ca tuturor ni s-a intamplat. Legea spune sa iei masuri de prevenire. Botnita si lesa reprezinta fix acele masuri. Multumesc mult de urarile pe care le-ai facut. Sper ca ai auzit de Karma. 🙂
  Pur si simplu eu nu cred ca acel caine a incercat sa-ti omoare copilul. Stiu exact ce inseamna un astfel de caine. Nu sunt de acord cu existenta rasei, dar este doar o parere personala. Ideea e sa intelegi ca daca un astfel de caine incerca sa-i faca rau copilului ( intr-adevar sa-i faca rau) aveai copilul complet desfigurat. Astia sunt caini care iti dau cu botnita in cap pana nu mai misti. Sa nu uitam ca vorbim despre un caine de lupta care prin natura sa nu inceteaza „atacul” pana cand victima nu mai respira si care poate ajunge si la 100 de kg.
  Majoritatea cainilor au o problema cu copiii foarte mici. Motivul? Nu-i percep ca oameni din cauza lipsei de adrenalina din corpul lor ( asta pentru cainii care nu au contact permanent cu copii). Copiii ii sperie si ei nu stiu sa reactioneze. Uneori sunt curiosi, uneori agresiv si alteori vor doar sa fuga in cealalta directie. Daca sunt corect socializati, pot doar sa ignore. Dar aici e nevoie de implicarea stapanului, o implicare necesara dar care de multe ori lipseste.
  Nu e ok ca un caine sa-ti darame copilul. Insa nici nu ai ce face cu politia. Asta e tot ce incerc sa-ti spun. Nu exista o lege in acest sens, doar o regula a bunului simt. Pe tine te-a deranjat mai mult dezinteresul stapanei.

 51. N-am avut rabdare sa citesc toate comenturile, oricum ideea generala observata la mai toti si care se doreste a fi schimbata este LIPSA EDUCATIEI CIVICE! Adica daca ai caine, copil, copii, gaini, ce mai vrei tu si stai intr-un domeniu cu alti vecini, la bloc ori la casa trebuie sa iti respecti atat spatiul in care locuiesti cat si cel din jur.

  Si eu m-am educat cu timpul. Daca la inceput aveam caini la tara si nu aveam responsabilitatea de a avea grija dupa el ci bunicul si tata, caci la bloc aveam numai pisici, ulterior am primit si un caine. Si m-am documentat, si l-am vaccinat, deparazitat (in mod constant) si microcipat.. Apoi cand m-am mutat de la casa unde curatam cu matura si farasul rahatul din curte la bloc, mi-am achizitionat pungi, pungulite, servetele, orice ca atunci cand ma duc la plimbare cu propriul caine sa nu deranjez pe cei din jurul meu si nici sa nu ma fac eu de cacao ca se uita mai urat cutarica. Totul a venit treptat.

  Chiar si atunci cand ma plimb cu cainele si mi-l las liber (depinde de zona evident) – e un caine mic, inofensiv si prieten cu toti copii (a participat la terapii canine pentru copii cu autism), lesa imi este in permanenta in mana si daca e ceva, sunt pe faza. Nu-l las liber in zonele ingradite de alti locatari ai blocurilor adiacente sa le stric efortul lor in ale gradinaritului si nici nu ii las in parcuri cu copii, pentru ca este spatiul copiilor si asa este corect. Mi se pare aberant sa-ti lasi cainele in primul rand nedresat liber. Un caine nedresat e greu de controlat, mai ales daca ti-l stii ca-ti zburda la primul catel de peste drum care-l vede. Eu in zona in care locuiesc nu am parcuri de caini aproape, de fapt sunt prea putine in oras, din cate stiu maxim 2 la 150.000 de locuitori. Locuiesc in Baia Mare si acel parc ar fi la 7 km de casa. Tocmai de aceea am gasit locuri libere, a nimanui, unde pot sa-l plimb liber, unde nu deranjez pe nimeni si poate zburda, juca si mirosi toata ziulica daca vrea si cand e cazul – lesa all the way.

  Prin urmare ca si proprietar de caine si asa ar trebui sa gandeasca toti, am pretentia si eu chiar daca nu am inca copii, ca si ceilalti proprietari de caine sa stranga dupa cainii lor, indiferent de zona. Din pacate asa este, am observat si eu prea putini stapani care fac asta. Ori nu umblam in aceleasi cercuri ori chiar nu sunt multi de genul. Am vazut oameni care-si lasau cainele sa defecheze in mijloc trotuarului si sa mearga linistit in drumul lui. E complet aiurea.

  Iar in ceea ce priveste Bucurestiul, sunt de acord cu cei care locuiesc acolo. De cate ori am fost in capitala si a trebuit sa ma deplasez si pe jos, faceam slalom printre rahati si caini vagabonzi. Nu ca imi era frica dar nu mi se pare normal o capitala ce se vrea europeana sa traiasca cu frica-n san daca cainele acela o sa-i atace copilul sau nu, daca iese din scara la 10 seara vine o haita dupa el, daca vrei sa iesi cu caruciorul sa freci rotile prin rahati, daca vrei sa te duci intr-un parc cu copii sa vezi ca groapa cu nisip e plina de rahati si mai stiu eu ce.

 52. AM CITIT CATEVA COMENTARII SI TOT NU M-AM LAMURIT!DACA AI CAINE UNDE TE PLIMBI CU EL!IL IEI IN BRATE PANA UNDE AI VOIE SA IL LASI JOS?EU CRED CA AR TREBUI SA NE CALMAM CU TOTII SI SA FIM UN PIC SERIOSI!FRUMOS SI CIVILIZAT ESTE SA ADUNI DUPA CAINELE TAU,ASA CUM E CIVILIZAT SA ADUNI SI DUPA TINE SAU COPILUL TAU!DAR CHESTIA AIA CA NU AI VOIE ACOLO SI PE DINCOLO MI SE PARE PENIBILA!DACA AM SI CAINE SI COPIL CE FAC ,UNDE MA DUC?SA FIM SERIOSI!EU ZIC ASA !AMENZI USTURATOARE PT CEI CARE NU STRANG MIZERIA DUPA EI,DUPA CAINII LOR SAU DUPA COPII LOR!DAR.NU CHESTII PENIBILE DE GENUL CA NU AM VOIE ACOLO SI PE DINCOLO!LA O ADICA TOTI PLATIM TAXE SI SPER CA TRAIM INTR-O TARA LIBERA,(UNDE NU CONTEAZA DACA AI CAINE SAU COPIL),NIMENI NU AR TREBUI SA FIE DISCRIMINAT!ACUM CE AM AJUNS DACA O SA IMI IAU CAINE NU O SA AM VOIE SA UMBLU UNDE VREAU!SAU DA O SA AM COPIL LA FEL!PACE!

 53. Am remarcat o gramada de comentarii dintre care multe se bazau pe legi…
  BINE DAR EDUCATIA????????
  Eu am si copil si caine si consider ca munca cea mai mare a fost nu aceea de a curata dupa amandoi ci aceea de a se comporta!! Fetita a trebuit invatata sa se joace cu alti copii, sa nu fie egoista, sa iubeasca toti oamenii, sa respecte, sa iubeasca animalele. Eu trebuie sa am grija de copilul meu nu altii de cainii lor! Deasemeni am dus multa munca si cu cainele( ma refer la ascultare, joaca, comenzile de baza, dar in zonele de iarba verde gen padure il las sa alerge ca nebunul mai ales ca e caine de vanatoare!!!).

  Si culmea ca mama de adolescenta (15 ani) ma deranjeaza atat rahatii de caine dar mai ales jegul lasat de adolescentii si oamenii care fumeaza, beau, si lasa cutii mizerii..etc,,in fiecare parc. Eu vreau curatenie si civilizatie nu discutii de dragul discutiei..

  Si din nou culmea fiica mea are ca problema principala cand iese cu cainele agresivitatea oamenilor!!! si in general cu oamenii asa ca la vara se duce la cursuri de karate.

 54. Buna seara. Apreciez articolul dvs. si sunt de acord ca stapanii de caini sa stranga dupa ei. Problema este ca fondul articolului dvs. este gresit. Inteleg ca de principiu nu aveti nimic cu cainii, dar ii preferati in lesa, ceea ce este o contradictie, cel putin de exprimare, deoarece exista norma de dezincriminare a lipsei cainelui din lesa ( prefer sa nu o spun, deoarece se va abuza de ea; doar celor care ma vor apela pe privat si vor trimite poza cu carnetul care sa demonstreze ca au caine de talie mica; asta dace va pemite doamna proprietar, deoarece toti suntem musafiri aici )
  Sa afisati un singur articol de “lege” din HCL / HCGMB, care conform Legii se numeste” norma legala de rang inferior”, si sa sustineti avem lege este profund gresit. In general orice articol nu poate fi interpretat de unul singur, nici macar dace avem o lege formata dintr-un sigur articol. Art.34 din Anexa 1 a Hcgmb 120/2010, trebuie interpretat cel putin coroborat cu art.32 lit. d,e si f, care oarecum incerca si nu reuseste, sa defineasca aceste spatii amenajate pentru caini. Personal am vizitat spatiile de caini din IOR si Parcul Cosmos ( sunt in drumul meu; ca vor nu spuneti ca cele din Drumul Taberei au; nu ma intereseaza )si nici unul nu indeplinea conditiile de la art.32 ( nu ocup spatiul cu ce spun aceste art., este datoria fiecaruia sa caute, sa citeasca si sa inteleaga ). Deci dace conditiile de la art.32 nu sunt indepinite, putem considera, conform art34, ca spatiile amenajate sunt NECONFORME si sa le ocolim; asta daca tot vorbim de lege. In realitate aceste spatii nu vor functiona niciodata, deoarece incalca Normle Europene ( SURPRIZA….sap de peste 3 saptamani netul si in nici un art. oficial de ziar, Primarii, Bloguri, etc, nimeni nu pomeneste de ele ). Dar exista si produc efecte.Cu acordul Proprietarului voi scrie doar legile care guverneaza acest subiect, fiecare avand datoria sa le citeasca si sa traga concluziile personale. In opinia mea art. 34 cu toate ca produce efecte juridice, nu poate fi aplicat si nu va putea fi aplicat niciodata, doar dace se va trece la spatii de minim 5000 de metri patrati, dar si aici cu serioase rezerve. Singurii carfe au avut dreptate aici au fost cei care au spus. BUNUL SIMT. Restul, inclusiv eu gresim. Sa ceri sa dresezi toti cainii …urez succes in dresarea unui westie asa cum am eu. Am asistat la atacuri pesonale de ma mir ca proprietarul blogui a mai afisat ceva. Sa numesti un cetatean senior bosorog doar ca vrei sa subliniezi ceva este profund gresit si sigur nu transmiti mesajul corect.Sa spun ca animalele de companie sunt purtatoare de boli este dovada de lipsa grava de la scoala, sau de percepere a realitatii; toti am fi fost morti de multa vreme. Stimate doamne si stimati domni, animalele exista si au acelasi drept la aceasta planeta ca si noi. Nu am nici o indoiala ca omul va castiga lupta cu ele si vom ramane singuri pe acest pamant; odata cu disparitia lor va ramane un singur inamic care va ataca omul si doar omul, acesta este VIRUSUL.. Legi asociate :Declaratia universala a drepturilor animalelor Paris 1978, Conventia de la Stasboug pentru protectia animalelor de companie din 2003, lege 60/2004 de ratificare a Conventiei, lege 24/2007 a spatiului verge intravilan, lege 61/1991 ordine publica, hotararea pmb, baza acestui articol si urmatoarele. In speranta ca d-na proprietar va accepta comentariul meu….cu scuze pt greseli gramaticale….va doresc o seara buna. Dan

  • Bravo Dan, pacat ca toate curvele cand au un copil devin MAME. Atat timp cat posesorul cainelui are bun simt, nu am vazut sa apara probleme. Inca imi pare rau ca la un moment am salvat o „tanara mama” de la bataia cand copilul ei a facut un copil de rrom tigan, si nah, a inceput nebunia, iar dupa o luna era indignata ca am caine si poate labradorul din lesa ii agreseaza copilul. Si ca medic va pot spune ca oamenii au muuuult mai multe boli de „oferit” decat un caine crescut bine. Sa nu mai vorbim de educatia super solida oferita plozilor care arunca totul pe jos, la fel ca mamicile si taticii de altfel. Si eu as propune castrarea la iq<110…

  • Dl. Ciprian, multumesc pt aprecieri si in acelasi timp va spun ca va incadrati chiar in cei pe care eu i-am criticat. Cu toate ca va inteleg frustrarea ( facerea de bine f… de mama ), asta nu inseamna ca un medic ( cu IQ foarte mare, cel putin la nivel teoretic ) sa propuna asa ceva, deoarece transmiteti gresit mesajul si nu acesta a fost subiectul discutiei.
   Daca anumiti parinti aleg sa-si creasca copii “ in cub de cristal”, ar fi bine sa se gandeasca de 2 ori…..imunitatea “nu va ierta” in ciuda avansului medicinii.
   Eu am comentat aici, deoarece doresc ca stapanii de caini sa stranga dupa catei si cateii sa aibe acces pe iarba ( nu locuri de joaca pt copii, etc. ), exceptand gradinile blocurilor. Dar, din nefericire nimeni nu face nimic, ambele tabere se plang pe unde pot si cred ca se va rezolva ceva stand la tastatura. In momentul de fata este “pogrom” pe bulevardul Unirii, raportat la cateii de companie, in care Politia locala, impreuna cu agentii de paza, alerga stapanii de catei si copii care intra pe iarba.
   Eu de la nivelul meu fac ce pot. Am pus legislatia aferenta pe acest blog, invit oamenii sa citeasca si sa “puna cap la cap”. Dar, mai fac si altele…adica “am atacat” cele 7 primarii din Bucuresti.
   Cu toate ca am citit ca petitiile nu rezolva nimic ( da este adevarat, daca te opresti si astepti ), ele sunt facute conform OG27/2002, care tine de CONSTITUTIONAL, adica se raporteaza direct la Constitutie si nu la lege, fie ea organica sau ordinara.
   Odata trimisa aceasta Petitie, indiferent daca primesti raspuns, sau nu, se numeste “procedura prealabila” raportata la legea 554/2004 – contecios si calea este deschisa in instanta la TMB sectia a-II-a. Iarasi dar, cum draq sa se lupte un singur om cu 7 primarii, 7 politii + oamenii care il inconjoara…este IMPOSIBIL…. atunci apelam la cultura generala, dupa caz ( tactica si strategie de razboi, la propriu aplicata situatiei ). Sunt in sectorul 3….si am un “front de razboi” de 7 primarii…izolez pur si simplu sectorul 3 “ si-l toc marunt”, petitii, calcat pe spatiul verde, intrat cu cainele pe spatiu verde, pe fasii plantate si scuaruri asa cum sunt ele definite de lege.
   Personal am luat 2 avertismente verbale in 7 zile si numai” nu m-am rugat in genunchi” de politia locala sa-mi dea amenda, ca sa dau greutate actiunii. In momentul de fata termenul de inaintare a actiunii este 15 iulie 2014 ( pornita din 23 mai 2014, asta daca nu raspunde Primaria mare, deoarece ea este tinta si nu sectorul 3( revin tactica si strategie)), dar pe baza Conventiei de la Strasbourg si in nici un caz pe legislatia locala, care este precum o strecuratoare ( in realitate cine are nervi se poate plimba la “propriu” pe peluza politiei fara sa pateasca nimic – sa nu faca cineva asa ceva, va rog ).
   Dar ( am pus la dar-uri ) eu sunt 1 singur om (ONG-urile papa banii de pomana) si pot fi “maturat” la propriu de Instanta, deoarece nu am nici bani nici forta. Si asa rezultatele se vor vedea in 2 ani…..dar ( ha, ha, ha ) inchiputiva 5000 de procese la TMB…. personal cred ca judecatorii “ar sari” de pe scaune.
   In concluzie, rog d-na proprietar sa accepte comentariul si-i multumesc pt ocazia de a ma lasa sa-mi exprim ideile.
   Daca stapanii de caini ar strange toti ……ostilitatea oamenilor ar inceta ( 15.000 de ani de istorie comuna )….pt ca 95% din oameni au un fond bun…..inclusiv curvele, domnule doctor.

   PS :actiunea mea se refera doar la caini de talie mica…..in rest se numeste “lipsa de interes”…adica obiectul procesului ar fi lipsit de substanta, fond…..PS1 nu sunt /fost avocat, judecator, politist, procuror,militar etc, doar un tip obisnuit….ca de obicei, scuzati greselile gramaticale si zi buna. Dan

 55. Nu stiu cum este la voi cei care stau la case… dar eu stau intr-un ANSAMBLU REZIDENTIAL din sudul Bucurestiului si aici oamenii fara pic de educatie isi lasa cainii sa urineze inclusiv in scara blocului si in special la etajul 1, acolo unde stau eu si asta pe langa faptul ca este curtea ansamblului plina de rahat de caine… n stiu, dar poate asa se razbuna ei pe mine pentru ca am indraznit sa fac rugamintea sa nu isi mai lase cainii sa urineze in scara blocului pentru ca pute!!… Cum este sa iesi in fiecare dimineata din apartament si pe holul blocului sa calci intr-o balta mare de pisat de caine??? Ei bine, eu stiu cum este!!!!

  • Doamna Cristina Enache
   Va inteleg perfect, referitor la educatia stapanilor.
   Dar,
   Sunteti absolut convinsa ca cainele a urinat la etajul dvs? Ma refer la imagini video, alte probe.
   Intreb acest lucru deoarece si eu am caine si in 9 ani nu a facut niciodata in scara blocului, iar in zona de case unde stau parintii mei, acelasi caine refuza sa faca in curte, cum refuza toti cainii lasati liberi de stapanii lor ( li se deschide poarta si ies pe strada; ca pe stapanii respectivi nu-I intereseaza sa stranga, este alta poveste )
   Puteti incerca sa spalati locul cu clor sau otet; eu personal am folosit otetul pana a invatat cainele sa faca afara PE IARBA. Din descrierea dvs. suna mai degraba a om si nu a caine.
   Nu doresc sa dau lectii nimanui, dar daca doar ati atras atentia stapanilor, dupa care ati postat aici si v-ati oprit…..NU SE VA REZOLVA PROBLEMA. Faceti mai mult. Ce? Folositi “imaginatia” impletita cu legea.
   Am tot auzit tot felul de afirmatii de genul : “nu ne apara legea”. Sunt perfect de acord cu ea. Dar nici noi nu facem nimic sa ne apere. Un domn mai sus, impreuna cu mai multi cetateni, au facut o Petitie catre Politia Locala, referitor la stapanii care nu strang dupa acesti……aceasta este calea…partiala deoarece dansii pot actiona in continuare; cum? Nu o da dau lectii nimanui.
   Montati o camera video doamna, faceti sesizari, actionati in limita legii. ORICE ESTE PERMIS, asa cum este definit de lege. Succes.
   Rog d-na proprietar sa accepte comentariul meu. Cu scuze pt greselile gramaticale. seara buna. Dan

 56. Sunt stapana unui câine de talie mare, aproape 50 de kg. Stăpână e urat spus, patrupedul e un membru al familiei, crescut in Bucuresti. Noi ne plimbam in general in Herăstrău, unde pot spune ca marea majoritate a stapanilor strâng după câini, cred si multumita celorlalti stăpâni sa spunem mai civilizati si a gardienilor.
  Dar tot in zona arcul de triumf am văzut chiar ieri o doamna -dacă se poate numi așa, care își rezolva problemele in tufisuri, sau copii care sunt ținut-o de părinți sa-si facă treburile in parc.
  De acord wc-urile sunt sub orice critica, dar si lipsa de civilizație.
  Partea buna e ca încet încet vad mai multă toleranta pentru dulaul meu, care este un câine extrem de echilibrat si mare iubitor de copii. Dar totuși cu toate privirile nemulțumite ale unor mămici, am pretins tot timpul ca orice copil care vrea sa-mi mângâie câinele sa-mi ceara voie. Chiar încurajez copii sa-l mângâie dar le si explic cum trebuie sa se poarte. Chiar dacă părinții nu își educa copii, cred ca este de datoria celor care doresc ca ceva sa se schimbe sa o facă.
  Un copil învață mai repede decât un adult care pune pe primul loc temerile si preconceptiile propri.
  Cred ca orice copil care învață sa respecte si sa iubească animalele va fi un adult mai bun si mai tolerant.
  Si încă ceva, legile s-au mai si schimbat. Câinii au voie pe spațiile verzi, cu condiție ca proprietarul sa strângă după ei, si sa fie tinuti in lesa.
  Eu oricum îmi i-au câinele peste tot si nu am întâlnit chiar atâta intoleranta. Cred ca ceva se schimba si sper sa continue. Si cred ca pungile oferite de primărie (din taxele pe care le plătim si noi) sunt un lucru foarte bun si care ajuta la menținerea curateniei, cel putin in legătura cu câinii. Ca pet-uri, hârtii, mucuri de țigări si altele oricum sunt la tot pasul.

  • buna ziua

   care este numarul/anul legii/hcl/etc care permite accesul cainilor pe spatiile verzi?
   cu multumiri
   dan

  • Nu exista nici o lege care sa interzica sau permita accesul cainilor pe undeva !! Sunt hotarari de consilii locale care ingradesc dreptul posesorilor de caini de a merge pe spatiul verde cu ei !
   Romania este cea mai restrictiva tara din Europa in ce priveste Protectia Animalelor si a posesorilor de caini ! Nu mai departe de Germania , ai voie cu cainele in mall , magazin , mijloace de transport in comun , spatii verzi , restaurante … deh , de fapt despre ce vorbim ? Ah , despre Germania evident … 🙂

  • Pt. AGU
   buna ziua
   lege de interzicere a animalelor de companie pe spatiile verzi intravilane EXISTA.
   legea 24/2007 = spatii verzi intravilane, art.21 lit.m….eu am crezut ca a aparut ceva nou care permite accesul.
   cu multumiri
   dan o

  • pt. Elena
   stimata doamna, una este sa se circule, alta este sa fie „si legal” sa se circule
   cu stima
   dan. o

 57. Eu nu va inteleg oameni buni. Pentru ce va certati atat pentru simplul fapt ca:
  -Fiecare propietar al unui caine nu curata deseurile acestuia.
  Da si eu am caine si nu curat dupa el dar nu il duc in parcuri sau in zone unde se plimba oamenii il duc si eu frumos in locuri unde nu se calca cu piciorul (intre garaje) unde sunt doar buruieni copaci si bineinteles BOSCHETARI
  -Cine isi plimba un caine fara lesa are incredere/l-a dresat sa nu muste
  Daca eu spun ca nu MUSCA atunci NU MUSCA pentru ca am facut dresaj 2 ani doar pe acest lucru
  Cand ii aud pe unii ca „nu stii cand musca” ba stiu clar ca NU MUSCA pentru ca L-AM DRESAT SA NU O FACA.
  -Trec pe langa amenii cu cainele(cei care ma cunosc din zona) si raman terifiati doar pentru ca, catelul meu este Ciobanesc Belgian/Malinois care este un caine PROTECTOR deci el isi apara stapanii de persoane necunoscute(latra persoana pana primeste o comanda care presupune ATAC/PRNDE/LIBER sa faca ce vrea si ce crede de cuvinta)

 58. Bravo ANONIM
  Te lauzi ca ai caine dresat sa atace la comanda si nu strangi dupa el.
  De parca conteaza ca gasesc rahatii pe beton, spatiu verde, printre garaje sau masini.
  „Inteligenta la maixm”

 59. Buna seara. Si eu sunt mandra proprietara a unui caine de talie mare pe care il plimb in lesa si dupa care strang. Sunt perfect de acord cu voi in ceea ce priveste faptul ca ar trebui ca toti stapanii sa stranga dupa animalele lor dar imi permit sa va contrazic in ceea ce priveste plimbatul cainelui in spatii special amenajate. Eu locuiesc in Militari, Sector 6. Cei care locuiesc acolo sau macar au trecut pe acolo stiu ca in acest cartier nu exista parcuri nici macar pentru copii (nu ma refer la cele dintre blocuri care au aruncate doua leagane rupte si un balansoar) cu atat mai putin pentru caini. Asa ca din pacate sunt nevoita sa imi plimb cainele printre blocuri. Nu am nici timpul necesar (mai ales dimineata inainte sa plec la serviciu) si nici posibilitatea de a ajunge cu cainele intr-un parc din alt sector unde sunt spatii amenajate pentru acestia, nu detin masina deci nu prea vad cum as putea sa ma urc cu el in autobuzele sau tramvaiele arhipline. 🙂 Si eu consider ca proprietarii de caini ar trebui sa isi tina patrupedele in lesa pentru ca mi s-a intamplat de multe ori sa fiu nevoita sa ma opresc sau sa o iau in directia opusa atunci cand eram la plimbare deoarece cainele meu este mai batranel si il agaseaza cainii mai tineri lasati liberi care sar pe el, chiar si cu intentia de a se juca. La fel si cu copii care nu sunt supravegheati sau invatati de catre parintii lor ca nu este voie sa pui mana pe un animal (caine/pisica) fara sa cer voie stapanului deoarece acel animal poate fi mai mult sau mai putin dispus sa accepte strainii. O seara frumoasa.

 60. Foarte frumos spus si bine punctat. De 5 ani am o minune de catel si stiu exact care sunt obligatiile unui stapan de animal de companie si sunt la fel de indignata cand vad stapani lipsiti de bun simt si plini de nesimtire. Locuiesc in Italia de peste 10 ani , aici stau lucrurile un pic altfel desi nu perfect, insa de fiecare data cand vin acasa in Romania , oamenii care ma vad cu punga si strang dupa cattelul meu rad de mine si asta este foarte trist. Locuiesc in Bacau si eu ma aflu printre foarte putinii care strang dupa cateii lor. Am avut si incidente si am luat la propriu oameni de maneca si am riscat sa fiu lovita desi abordarea mea era una cat se poate de corecta si politicoasa. Eu una continui sa imi fac datoria atat cat ma priveste pe mine ca si stapan cat si pe cei care nu numai ca nu tin cont de lege dar nici de propriul perimetru in care se plimba zilnic sa fie curat ca tot in favoarea lor este si am sa ii atentionez de fiecare data cand o sa am ocazia. La randul lor si ei au copii care pot calca in rahat sau chiar ei , uitand ca ieri a fost la la fel de nesimtiti ca si astazi.

 61. O Doamne! Desi nu are legatura directa cu subiectul (fiindca acest post este despre animale), dar pt ca aici intra f f multe mamici, doresc sa spun urmatoarele : cei care aveti copii micuti, va rog nu ii mai puneti sa isi faca nevoile oriunde si oricand!! M-am saturat sa vad copii pusi sa faca pisu si caca (mai ales de catre bunici!!) la vedere : pe strada, pe margine (nici macar nu se mai trag deoparte, sa fie mai feriti la vedere), in statii, in parcari, langa intrarea unor magazine etc.

  De ce faceti asta??? De cele mai multe ori mi se pare ca acel copilas se simte prost! Chiar trebuie incurajat sa faca fiindca nu-i mai vine!…

  Nu stiu unde trebuie mers cu copii mici si nici ce trebuie facut (am abordat astfel de persoane si mi-au zis ca nu au unde sa merga cand copilului ii vine). Dar este o practica proasta, pur si simplu proasta!!

  Si, inca o data : mie mi se pare ca multi dintre acesti copii (nu toti, adevarat) se simt prost cand sunt pusi sa faca in strada, am impresia ca se simt expusi chiar daca sunt micuti, ei stiu ca „lumea ii vede”!

  Cel mai revoltator lucru pe care l-am vazut anul acesta pe tema asta : o fetita mica si foarte draguta pusa de bunica ei sa faca pipi langa o statie. Bunica o si certa in timpul asta, fetita aproape plangea. O gasca de baieti din statie (13-14 ani) faceau misto de fetita si ii faceau poze cu telefoanele… Eu consider ca asta este agresiune psihica asupra fetitei in cauza atat din partea bunicii, cat si din partea strainilor (baietii adolescenti) si ca nu are cum sa nu o afecteze pe copila in viitor. Noroc ca a venit autobuzul, baietii au urcat, in schimb toti pasagerii din masina se uitau tot la biata fetita cu chilotetii trasi jos …

 62. Am înțeles. Tu ești una din aia care nu suportă animalele și ți-ar plăcea la o adică dacă se poate să nu le mai vezi nicăieri. Nici pe Lună.
  Aș putea sa mă revolt și eu împotriva plozilor (în special de 2-5 ani) care efectiv urlă cât îi tine gura în spații publice cum ar fi magazinele sau tramvaiele.
  Există vreo lege care să oblige mamele să le pună bandă adezivă la gura? Nu. Nu există nici măcar o lege care să le oblige să iasă urgent din magazin sau să coboare din tramvai.
  Este extrem de enervant să mergi cu tramvaiul sau autobuzul și un țânc să urle ca din gură de șarpe. Unde mai pui că mi s-a întâmplat și la cinema. Mi s-a întâmplat să plângă de se auzea în toată sala sau să vorbească cu voce din aia tare și răspicată de copil normal.
  Așa că dragă, suferim și noi pentru plozii voștri deci suferim la comun.
  Nu cred că mai are rost să ne revoltam.
  Și daca tot nu am voie pe niciun spațiu public verde atunci unde am voie? Pe trecerea de pietoni? Păi stai că ăla e tot spațiu public.
  La chestia cu lesa am înțeles. Sunt și stăpâni de caini revoltați pe chestia asta că sare câte un elefant să le mănânce patrupedul.
  Dar la faza cu spațiile publice legea e doar scrisa și așa trebuie să rămână.
  Ști câți microbi și câte boli se găsesc în spațiile amenajate pentru caini?
  Unde mai pui că sunt extrem de puține. Mici, împuțite si rare.
  Și uneori se mai afla câte un caine prost crescut acolo deci alții nu mai pot intra că într-un spațiu închis nu poți băga 2 caini care nu se înțeleg. Iese ceva nașpa.
  Așa ca înainte să ne trimiți pe toți la plimbare gândește-te că nu avem unde să ne ducem.

  • Ai probleme grave daca aperi niste caini mai tare decat copiii. Eu una sunt satula sa vad cete de oameni care militeaza pentru drepturile animalelor dar pentru copiii abuzati nu ar misca un deget. Sa vedem cine te va ingriji la batranete un caine sau un om.

 63. Eu nu stiu cum rezistati cu cainii in casa, sa puta a cacat si a pisat de caine. Iti dai seama ce jeg e la aia in casa si ce bacterii.A luat amploare mare cu javrele astea.Inainte nu era asa.Iti dai seama sa mai ai si un copil si stai si cu javra in casa…

  • pentru Andreea – referitor la ce a scris Lana – ati inteles gresit. Dansa nu ia apararea cainlor mai mult decat a copiilor, ci sustine ca chiar daca este deranjata de urlete nu militeaza pentru calus, ci pentru toleranta. Subscriu la parerea dvs.: un caine nu te ingrijeste ca un copil la batranete. Poate aveti amabilitatea sa-mi reamintiti cati caini si-au abandonat detinatorii, le-au vandut bunurile, sau iau scos din case cu forta? Pentru fiecare exemplu oferit de dvs. eu voi oferi unul de copii care si-au aruncat parintii in strada, iau batut sau chiar omorat pentru ca au refuzat sa le dea banii de pensie sa-i bea.

   pentru Vasi – subscriu si la comentariul dvs. – cu greu traim printre bacterii, jeg, fecale si mirosuri. Cu greu ne crestem copii cu javre in case – pentru noi mai exista o sansa. Se numeste „facem curatenie si mentinem igiena” . Pt dvs. nu cred ca se rezolva cu pastile – puteti incerca la medic, dar aveti grija sa intrebati inainte – poate este un jegos detinator de caine – eu zic sa-l ocoliti in acest caz.

   O rog pe doamna proprietar sa-mi accepte comentariul

 64. Dar o lege pentru mamicile care lasa rahatul in jurul locurilor de joaca nu este? Nu de alta dar catelul meu curata dupa copii, si chiar nu mai vreau asta !

 65. Dar mamicile de ce nu strang dupa copiii lor cand fac caca? Ele de ce nu au pungute si farase? Daca e caca de copil e mai sanatos sa calci in el sau sa te culci langa el pe iarba?

 66. si de ce e mama stupefiata ca alearga caini pe langa copil? sunt animale domestice blande. pe care copilul ar trebui sa le iubeasca. de ce invata mama pe bietul copil ura si intoleranta si nu compasiune si dragoste? mie nu imi place mama asta.

 67. Sint clar lucruri de respectat, care tin atat de bunul simt, cat si de respectarea legii. Insa, am urmatoarea mentiune: ca si proprietar de caine, mi-as dori ca si spatiile amenajate pentru caini sa fie pe masura cerintelor (suficiente ca numar si ca marime). In plus, e nevoie de o solutie si pentru iesirile cu cainii strict pt necesitati (nici noi, oamenii, nu mergem o singura data la toaleta pe zi). Mie nu imi place sa imi las cainele sa isi faca nevoile pe trotuar. Desi strang, mai raman uneori urme, iar urina intra in asfalt si se duce mai greu. Insa ce alternativa am? In spatiile verzi imi este interzis, iar cel mai aproape tarc este la zeci de minute distanta. Cainele nu se poate tine atata timp. In plus, faptul ca de multe ori e un singur tarc, nu imi ofera o alternativa daca in momentul ala e un caine agresiv care il ocupa. Daca vrem sa implementam ceva, e bine sa venim si cu solutii viabile pentru a avea toate sansele de succes. Si asta tine tot de respect si de respectarea unor drepturi, pe care ar trebui sa le avem cu totii, si cei cu caini, si cei cu copii sau fara copii. Eu personal, cu mare drag as alege sa nu imi las cainele sa isi faca nevoile pe strada, daca as avea acces relativ rapid la o zona special amenajata pentru treaba asta. Iar pentru momentele in care nu pot anticipa producerea unui „accident”, cu siguranta as strange in urma mea. Ca si concluzie, mi se pare firesc ca atunci cand exista obligatii (si aici nu ma refer la strans, ca asta se poate face fara discutii), sa existe si drepturi – reale (si aici ma refer la posibilitatea de a putea scoate cainele undeva fara lesa, sa alerge si sa se joace in siguranta, asa cum isi doresc si o pot face parintii cu copiii lor).

  • nu te supara, nu este responsabilitatea sau obligatia primariei de a asigura infrastructura pentru posesorii de caini.
   este decizia ta daca vrei sa ai sau nu caine si este obligatia ta sa deranjezi cat mai putin pe altii. cum o faci, te priveste.

   orasul este pentru oameni, nu pentru animale.
   faptul ca spui „Cainele nu se poate tine atata timp” arata clar ca tu scoti cainele afara in primul rand ca sa-si faca nevoile pe spatiul public.
   nu este obligatia mea sa asigur toalete pentru caini!

   iti dau un singur exemplu absurd: maine decid sa-mi iau tigru si apoi o sa incep sa ma plang ca nu am unde sa ies cu el in oras, ca nu sunt spatii special amenajate pentru tigri.

   si in orice caz, lipsa unei anumite infrastructuri nu poate fi o scuza pentru un comportament necivilizat.
   nu intereseaza pe nimeni ca cainele tau nu se poate tine atat.

   repet: nu este obligatoriu sa ai caine si sa te plangi ca nu are unde sa-si faca nevoile. nu este obligatoriu sa ai masina si sa te plangi ca nu ai unde parca, drept pentru care o lasi pe trotuar. lucrurile astea le ai doar daca nu ii incomodezi pe altii.
   altfel se numeste nesimtire.

 68. Pt.Alina – in caz ca am inteles eu gresit – nu exista tarcuri/spatii unde cainele are voie sa faca si dvs. sa nu strangeti. Trebuie sa strangeti/strangem oriunde face cainele, fie beton, fie spatiu verde. Intradevar nu ai voie cu cainele pe spatiu verde, deoarece exista o stupiditate de lege si HCGMB sprijinita de multi oameni, care considera ca orasul este doar pentru oameni. Fals. Oarsele sunt definite ca spatii intravilane. Pe acelasi principiu nu ar fi voie nici la sate/comune cu animale, deoarece sunt tot spatii intravilane si tot oameni traiesc in interiorul acelor granite. In realitate detinatorii de animale trebuie sa aibe grija de ele (vaccinare, deparazitare, etc) si mai ales sa stranga dejectiile acestora.
  Exemplul dat de ROBO este nu doar exagerat, dar nu are nici legatura cu subiectul postului. Poti cere acordul ANSVSA pentru detinere de tigru, dar nu-l vei primi. Autoritatile sunt OBLIGATE prin lege ca atunci cand impun un anumit comportament/restrictie/obligatie unei clase sociale (iubitorii de caini/animale de companie), trebuie sa ofere si infrastructura. Ganditi-va ca toti platim impozite pe casa. Ce ar fi sa nu exista chitantiere si conturi unde sa se achite, dar sa existe chitantiere doar pentru “amenda” data pentru NEPLATA acestor impozite, sau doar pentru penalitatile de intarziere=lipsa infrastructura, deoarece infrastructura imbraca multe forme.
  Sustin interdictia cainilor in locurile/parcurile specializate pentru copii, dar nimic altceva, deoarece legea spune animale de companie – adica si hamsteri, broaste testoase, etc. Stupid, nu? Daca intru cu un porumbel in spatiu de joaca pentru copii primesc amenda – in schimb porumbeii salbatici sunt liberi sa o faca. Stupid, nu?
  Personal nu “ma impiedic” sa intru nici singur, nici insotit de caine pe spatiile verzi (iarba/gazon), exceptand locurile de joaca pentru copii. Port cainele in lesa doar in 3 situatii – densitate mare de copii si adulti, prezenta altui caine necunoscut si traversarea starzii. Faptul ca am luat amenda si mai pot lua, nu ma sperie, deoarece acestea au fost si vor fi anulabile.
  O rog pe doamna proprietar sa-mi accepte comentariul. Cu multumiri.

 69. Pt.Alina – in caz ca am inteles eu gresit – nu exista tarcuri/spatii unde cainele are voie sa faca si dvs. sa nu strangeti. Trebuie sa strangeti/strangem oriunde face cainele, fie beton, fie spatiu verde. Intradevar nu ai voie cu cainele pe spatiu verde, deoarece exista o stupiditate de lege si HCGMB sprijinita de multi oameni, care considera ca orasul este doar pentru oameni. Fals. Orasele sunt definite ca spatii intravilane. Pe acelasi principiu nu ar fi voie nici la sate/comune cu animale, deoarece sunt tot spatii intravilane si tot oameni traiesc in interiorul acelor granite. In realitate detinatorii de animale de companie trebuie sa aibe grija de ele (vaccinare, deparazitare, etc) si mai ales sa stranga dejectiile acestora.
  Exemplul dat de ROBO este nu doar exagerat, dar nu are nici legatura cu subiectul postului. Poti cere acordul ANSVSA pentru detinere de tigru, dar nu-l vei primi. Autoritatile sunt OBLIGATE prin lege ca atunci cand impun un anumit comportament/restrictie/obligatie unei clase sociale (iubitorii de caini/animale de companie), trebuie sa ofere si infrastructura. Ganditi-va ca multi platim impozite pe casa. Ce ar fi sa nu exista chitantiere si conturi unde sa se achite, dar sa existe chitantiere doar pentru “amenda” data pentru NEPLATA acestor impozite, sau doar pentru penalitatile de intarziere=lipsa infrastructura, deoarece infrastructura imbraca multe forme.
  Sustin interdictia cainilor in locurile/parcurile specializate pentru copii, dar nimic altceva, deoarece legea spune animale de companie – adica si hamsteri, broaste testoase, etc. Stupid, nu? Daca intru cu un porumbel in spatiu de joaca pentru copii primesc amenda – in schimb porumbeii salbatici sunt liberi sa o faca. Stupid, nu?
  Personal nu “ma impiedic” sa intru nici singur, nici insotit de caine pe spatiile verzi (iarba/gazon), exceptand locurile de joaca pentru copii. Port cainele in lesa doar in 3 situatii – densitate mare de copii si adulti, prezenta altui caine necunoscut si traversarea starzii. Faptul ca am luat amenda si mai pot lua, nu ma sperie, deoarece acestea au fost si vor fi anulabile.
  O rog pe doamna proprietar sa-mi accepte comentariul. Cu multumiri.

  • Nu am inteles de ce exemplul cu tigrul nu e bun.
   Nu vad de ce as cerr aviz de la stat sa am tigru, ca doar nimeni nu cere aviz ca sa-si ia caine. Nici macar proprietarii de caini considerati periculosi de lege.

   Sigur, acum am zis tigru si e un animal foarte periculos.

   Hai sa zicem cal, sau ponei

   Cum ar fi sa ies cu poneiul la plimbare, sa las o gramada serioasa de balega pe trotuar si dupa aia sa ma plang ca nu exista infrastructura pentru ponei in oras.

   Poneii sunt simpatici, exact ca si cainii. Sigur, mai si musca uneori, exact ca si cainii.

   Deci: ar trebui primaria sa-mi asigure infrastructura ca sa tin ponei la bloc si sa-l scot sa faca caca pe spatiul public?

 70. Pt. ROBO – exemplul dvs. cu tigru nu este bun, deoarece acesta este animal salbatic. Va rog cititi legislatia inainte de a posta – este necesara autorizare. Referitor la cal/ponei puteti tine acest animal in bloc daca aveti conditii de spatiu, acces, etc.. Nimeni nu va impiedica atata timp cat respectati normativele si nu deranjati vecinii. Da. Primaria trebuie sa va asigure spatii de plimbare si dvs. trebuie sa strangeti de pe urma lor; cu respectarea normelor sanitar veterinare de sanatate. Cititi reglementarile.
  Referitor la cainii agresivi – va rog cititi legislatia – trebuiesc indeplinite anumite conditii pentru a detine acest tip de caine.
  Doamna Alina a sustinut ca strange de pe urma cainelui, dar ca oricat ar face acest lucru mici urme tot raman. Ca detinator de caine subscriu la acest lucru. Mici urme raman. Dar ne incadram in limita legii.
  Nu subscriu la accesul cu caini doar in spatiile special amenajate ci oriunde este iarba, exceptand spatiile de joac a pentru copii, atata timp cat indeplinim normele sanitar veterinare si de igiena. Cine nu le indeplineste sa fie aspru sanctionat, dar fara a generaliza acest lucru.
  O rog pe doamna proprietar sa steagra primul din comentariile anteriore (13 iunie ora 10:11 PM) – dublat din eroare, cu scuze.
  Cu multumiri.

  • Faceti-mi o favoare, dati-mi link catre legislatia asta care spune ca primaria trebuie sa asigure infrastructura in oras pt orice animal domestic, ca nu as sti de unde sa incep s-o caut.

   Eu stiam ca nu e voie sa cresti animale la oras (gaini, porci etc) deci ma mira ca imi spuneti ca ar fi ok sa am un ponei si sa ies cu el prin oras, ba mai mult primaria ar trebui sa-mi si asigure spatiu unde sa-l plimb, dar ce-i drept legislatie nu am citit in afara de aia care spune ca esti obligat sa strangi dupa cainele tau.

 71. Pt. ROBO – imi scot palaria in fata dvs. pentru puterea de a recunoste ca nu stiti legislatia. RESPECT.
  Binenteles ca poneii/caii nu au voie in blocuri, deoarece sunt catalogati ca animale economice si nu de companie. Scuze pentru capcana intinsa. Dar, daca aveti o curte mare, nu stiu conditiile pentru ponei, chiar il puteti detine, inclusiv in orase.
  Exista reglementare care interzice cresterea acestora emisa de CGMB, dar in opinia mea, nu valoreaza doi bani, deoarece acestia nu au competenta sa se pronunte (HCGMB 120/2010, anexa 1, art.33) . Pe animale, oricare ar fi ele, se pronunta ANSVSA: detinere, conditii, vaccinari, acces, etc. (Ordinul 31/2008, Ordinul 1/2014, Ordinul 29/2014, legea 205/2004, OUG 155/2001 cu HG 1059/2013, OUG 55/2002, legea 60/2004, etc.).
  Referitor la obligatia primariilor de a amenaja spatii pentru plimbarea animalelor de companie: legea 24/2007 art.21 lit.m coroborata cu HCGMB 120/2010, anexa 1, art.32, alin 1 lit.d, e si f si art.34 alin.1 lit.b).
  Va rog, aveti amabilitatea sa-mi indicati unde scrie ca trebuie ridicate dejectiile cainilor, daca doriti sa-mi returnati favoarea. Pt. Bucuresti. Eu am gasit ceva, la modul general-animale, dar orice informatie noua este utila si binevenita.
  Cu stima

 72. Pt ROBO – da, cunosc HCGMB 120/2010 anexa 1, art.34 alin.1 lit.a – dar…… impune o conditie de forma si nu de fond. Adica daca am o punga, matura, faras asupra mea demonstrez doar ca le am si nu ca voi ridica dejectiile. Teza articolului este falsa. Toti fumatorii sa poarte scrumiere cu ei pe spatiu public, deoarece “cu siguranta nu vor mai arunca chistocurile pe jos”. Fals; a avea o scrumiera asupra mea demonstreaza doar ca o am, nu si ca o voi folosi. Forma fara fond.
  Folosind per a contrario – daca am o punga, faras, matura asupra mea, dar nu sunt insotit de caine, insemna ca am abandonat cainele, sau doar ca am acele lucruri asupra mea? Abandonul este sanctionat penal.
  Nu exista legatura de cauzalitate – da, pungile se folosesc pentru stransul dejectiilor, dar pot fi folosite si pentru caratul rosiilor de la piata. Greu de explicat.
  In fapt, reglementarea depozitarii dejectiilor este facuta de HG 857/2011 art.12 si sanctionata conform art.59.
  Inca odata, multumesc pentru schimbul de idei si doamnei proprietar pentru permisunea de a afisa comentariile.

 73. Pt ROBO – da, cunosc HCGMB 120/2010 anexa 1, art.34 alin.1 lit.a – dar…… impune o conditie de forma si nu de fond. Adica daca am o punga, matura, faras asupra mea demonstrez doar ca le am si nu ca voi ridica dejectiile. Teza articolului este falsa. Toti fumatorii sa poarte scrumiere cu ei pe spatiu public, deoarece “cu siguranta nu vor mai arunca chistocurile pe jos”. Fals; a avea o scrumiera asupra mea demonstreaza doar ca o am, nu si ca o voi folosi. Forma fara fond.
  Folosind per a contrario – daca am o punga, faras, matura asupra mea, dar nu sunt insotit de caine, insemna ca am abandonat cainele, sau doar ca am acele lucruri asupra mea? Abandonul este sanctionat penal.
  Nu exista legatura de cauzalitate – da, pungile se folosesc pentru stransul dejectiilor, dar pot fi folosite si pentru caratul rosiilor de la piata. Greu de explicat.
  In fapt, reglementarea depozitarii dejectiilor este facuta de HG 857/2011 art.12 si sanctionata conform art.59.
  Referitor la animale economice-legea “se ramifica” – porneste de la premiza ca animalul de companie este orice animal crescut pe langa casa si folosit de om pentru companie,sau agrement, dar ….calul este folosit in principal pentru tractiune (politia il foloseste pt. patrulare). Are anumite nevoi de ingrijire (grajd de anumite dimensiuni, pozitionat la o anumita distanta de proprietatea vecina, vaccinuri aferente, etc. – vezi Ordinul 29/2014). Exista oameni foarte bogati care isi permit pe propria proprietate sa aibe cai. Dar sunt foarte putini. Iepurele este tot un animal economic la baza, dar datorita dimensiunilor si anevoilor de ingrijire poate fi folosit si ca animal de companie si tot asa. De asta am sustinut ca nu este bine sa ne indepartam de subiectul propus de d-na proprietar. Caini liberi care sar pe copii, accesul acestora pe iarba, strangerea dejectiilor si nu dejectiile umane, cai, porci, tigri. etc..
  Inca odata, multumesc pentru schimbul de idei si doamnei proprietar pentru permisunea de a afisa comentariile.

  • textul acelei HC este fara indoiala scris de imbecili sau de niste lasi, e clar ca a fost scris ca sa nu supere pe sensibilii de posesori de caini.
   insa daca dorim sa le usuram constiinta posesorilor nesimtiti de caini, e mai simplu si mai onest sa spunem ca nu ne intereseaza sa fim civilizati decat sa gasim chichite unui text scris in mod evident de niste retarzi.
   ca sa nu cadem in ridicol, nu de alta… vezi doamne HC-ul nu zice ca trebuie sa strangi rahatul, zice doar ca trebuie sa ai punga la tine.

   edit: dar totusi pe de alta parte daca vrei sa dai o amenda este foarte greu sa dovedesti intentia de a NU strange rahatul. ca oricand poate sa zica ca urma sa il stranga 5 minute mai tarziu.
   daca insa nu are punga asupra lui, e clar ca nu va strange, desi daca are nu este obligatoriu ca va strange.

   eu as fi totusi multumit daca s-ar da amenzi tuturor posesorilor de caini care nu au punga la ei.
   hai sa ajungem in situatia in care vor avea toti punga dar nu vor strange si dupa aia ne mai gandim la alte solutii.

  • pt ROBO – ce respect, nu am inteles nimic din ce ati postat mai sus. Poate aveti amabilitatea sa dezvoltati

 74. Pt. ROBO – aveti dreptate, acum totul este foarte clar.
  Sunt un sensibil posesor de caine care am gasit chichite in text si care nu doresc ca legile sa fie aplicate dupa cum ii trazneste fiecaruia, ci conform normelor de tehnica legilsativa si a ordinii juridice a actelor.
  Dorec sa imi scot palaria in fata dvs., deoarece in ultimele doua ore ati reusit nu numai sa cititi toate reglementarile enumerate de mine, dar ati si terminat dreptul summa cumme laude. Toate ramurile de drept.
  Cu respect.

  • dupa cum ziceam, sensibil ca orice posesor de caine.
   daca doriti sa argumentati in mod serios ca nu exista obligatia legala de a strange dupa caine, chiar nu avem ce sa mai discutam.

   eu nu am nevoie si nu ma intereseaza sa citesc legislatie despre animale, pentru ca stiu ce spune bunul simt si comportamentul civilizat in cazul asta.
   faptul ca e sau nu e reglementat calumea poate fi interesant ca un lucru de reprosat autoritatilor, dar in momentul in care ne folosim de el ca sa argumentam nu stiu ce legat de rahtul de caine de pe strada, discutia devine ridicola dupa cum spuneam si o parasesc pentru ca nu ma interesaza sa fiu luat de prost.

 75. Pt ROBO – multumesc. Ma bucur sa aud ca nu mi-am pierdut sensibilitatea. Mare lucru in ziua de azi.
  Cititi putina legislatie. Putin mai multa. HG 857/2011 art.12: Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:
  Lit.c – depozitarea direct pe sol a dejecţiilor animaliere de către operatorii economici, asociaţiile de locatari/proprietari sau persoanele fizice.
  Intelegeti ca eu sustin amenzi cu mult mai mari pe fapte si nu pe “forme”?
  Referitor la faptul ca considerati ca v-am facut prost…nu stiu cum sa explic ca sa nu va afectez sensibilitatea …. nu prea aveti nevoie de ajutorul meu, deoarece va descurcati excelent singur Ati incarcat comentarii bazate pe impresii, bazate pe perceptii personale. Si eu am criticat pe cei care nu strang, dar am adus si normative in sprijin, nu doar vorbe. In caz ca va retrageti din discutie….este o hotarare inteleapta.
  O rog pe doamna proprietar sa-mi accepte cometariul.

  • hai ca asta chiar e haios: deci ati scris toata polologhia asta din ultimele zile din care i-adevarat ca nu se intelege nimic clar, dar parca totusi pareati ca sunteti de partea cainilor cacatori avand in vedere ca primul post era un contra-argument la o postare de-a mea, ca acum sa spuneti ca vreti „amenzi cu multe mai mari pe fapte si nu pe forme”, adica de fapt suntem de aceeasi parere?!
   deci orasul e sau nu e pentru oameni si nu pentru animale?
   :)))

   chestia asta cu „amenzi cu mult mai mari pe fapte nu pe forme” este tipica pentru modul dezlanat si prolix in care va exprimati, nici nu e de mirare ca nu se intelege nimic:
   – amenzi cu mult mai mari decat ce? ca nu e ca si cum acum se dau amenzi pentru caca de caine.
   – cum adica pe fapte? faptele exista deja, calc eu in ele aproape zilnic
   etc etc

 76. Pt – ROBO – voi scrie cat de rar pot – va rog citit rar, ca sa intelegeti
  Daca aveti amabilitatea sa cititi prima postare din 13 iunie, veti observa ca am atras atentia Alinei ca nu exista spatii in care caninele sa faca si sa nu fie nevoie sa STRANGEM.
  Ati inceput cu exemple cu tigri, cai, ponei, orice altceva, care nu are legatura cu postarea, cu toate ca chiar proprietara postului a afisat legislatia pe care o considera dansa incidenta cazului de fata, deoarece dorea o discutie orientata si pe legislativ si nu doar pe “impresii supreme”.
  Daca ati fi citit tot postul, ceea ce cred ca este foarte dificil pt dvs, ati fi putut observa ca am criticat-o chiar si pe detinatoarea blogului, dar i-am atacat ideile si nu persoana, asa nu cum faceti dvs. cu mine si cum raspund in consecinta.
  Nu ma deranjeaza sa fiu jignit de cineva, care declara cu seninatate ca nu are nevoie sa citesca nimic, deoarece este “buricul pamantului” si stie el mai bine. Aveti un comportament tipic persoanelor care raman fara argumente juridico-logice; sunteti usor extremist. Faptul ca postati aici si considerati ca se va rezolva ceva….arata modul in care intelegeti sa luptati pentru curatenia orasului. Vorbe, vorbe, vorbe. Sunt surprins ca inca nu ati apelat la “saracii copii minori”, acesta fiind argumentul suprem … “pun cainii mai presus decat copii”. Deci, va rog, astept “argumentele” mai sus enumerate. Am si eu doi copii, dar nu conteaza deoarece am si caine.
  Cu respectul capatat in urma plimbarii cu cainele pe spatiul verde intravilan, intr-un oras “care este doar pentru oameni, ca asa vrea muschii mei”, va doresc numai bine.
  P.S. nu cumva sa cititi legislatia…este posibil sa orbiti – conform ultimelor studii ale cercetatorilor britanici.
  O rog pe doamna proprietar sa-mi accepte comentariul.

 77. Si eu traiesc la casa pe o strada destul de bine coatata in Bucuresti dar am in schimb niste vecini tare maidanezi si mai ales agresivi. Sunt deranjat in primul rand de cainii foarte multi din curti, in cateva curti in jurul casei mele sunt 15 caini. Mereu latra, este zgomot, si nu ma pot odihni cum trebuie. In plus unii scot cainii la plimbare pe strada, iar strada este plina de rahati de caine urat mirositori. Ne-am spus alora cu cainii respectivi sa-si ia mizeriile dar au devenit agresivi sarind la bataie, justificand ca strada este loc public si ca ei nu vad nicio problema in asta, ba mai mult, in opinia lor cei de la curatenie trebuie sa stranga rahatii de caine nu ei stapanii de caine. Pentru nesimtitii astia strada este toaleta publica pentru cainii lor.
  Ei sunt cumva datori sa murdareasca strada iar altii sa curete mizeriile dupa ei.
  Ei scot cainii la plimbare tocmai pentru a-si arunca dejectiile si excrementele de caine pe strada.
  Cel mai tare m-a deranjat ca au sarit la bataie, amenintandu-ma in fel si chip. Am facut si vreo doua plangeri la politia animalelor sector 1 dar am ramas complet dezamagit, au venit niste idioti la fel ca vecinii mei, n-au inteles ideia de baza ca strada trebuie sa fie curata si linistita, asa ca doar mi-am pus toti vecinii in cap, iar eu sunt nebunul strazii care vreau curatenie.
  In fata casei pe strada am un pom, am tot curatat mereu dar degeaba, dupa un timp scurt iarasi am rahati de caine in fata casei.Acum am zeci de rahati, unii semiputreziti, altii mai proaspeti, nu stiu ce sa mai fac.
  Nu stiu daca legislatia limiteaza cumva nr de caini din curti, sunt in primul rand foarte multi caini cum n-au fost niciodata. Acum cativa ani erau max 3-4 caini prin aceste curti, acum sunt 15 caini, acesta este si motivul pentru care este atat de multa mizerie si zgomot de latrat, mai ales seara.

  • Legea-i lege, da, vecinul trebuie să strângă rahatul pentru că aşa specifică legea. Poliţia animalelor se ocupă, din câte ştiu eu, de animale maltratate, deci n-aţi chemat pe cine trebuie. Interesaţi-vă la primărie cine este autorizat să-i pună la punct pe oamenii aceştia şi puneţi-le în cutia de poştă câte o copie din lege, să vadă că: da, sunt obligaţi să strângă mizeria făcută de câini! Numărul de câini nu este limitat, cred că orice autoritate locală se bucură ia lumea în curţi câinii de pe stradă!

 78. OK, curatam, ca asa e frumos. Dar daca in orasul respectiv, nu sunt cosuri de gunoi, sau prea putine si prea departe, umblam cu cacatu’ in buzunar?
  Ganditi-va si voi!

  • da, umblati cu cacatu’ in buzunar, ca nu vad nici un motiv sa calc eu in el.
   ce, e obligatoriu sa ai caine in oras?
   nu ti-a trecut prin cap ca e ok sa ai caine in oras DOAR DACA ai si infrastructura necesara ca sa ai caine in oras?!

   in loc sa gandesti logic si cu bun simt, adica sa ceri de la primarie infrastructura necesara pentru a avea caine in oras, tu alegi sa-mi lasi mie rahatul pe strada ca sa calc eu si copiii mei in el, pentru ca, nu-i asa, TU AI DREPTUL SA AI CAINE si daca nu sunt cosuri de gunoi, pai asta e, nu mai e responsabilitatea ta.

   gandeste-te si tu!

 79. Stimati, stapani de caini. Ma adresez celor care nu isi strang mizeriile de pe strada. V-ar place sa gasiti, pe unde va plimbati cu cateii, PEMPERSI CU MIZERIA COPIILOR MEI? Cineva mi-a zis, dupa ce m-am luat de el, ca acel caine ii este ca un copil pentru el. Eu i-am zis ca pe ai mei ii sterg la fund si arunc la gunoi pampersii si nu pe strada. M-a injurat. E corect?

 80. Am obosit întrebând unde sunt cei plătiţi să asigure ordinea publică. Unde sunt cei care dau amenzi când nu se respectă! Nu-i treaba dvs. să-l atenţionaţi pe nenea x în legătură cu lesa, e treaba lor! Nu avem timpul şi instrumentele să ne educăm vecinii, concetăţenii, nici măcar nu-i treaba noastră! Legea vine la pachet şi cu măsurile coercitive în caz de nerespectare. Unde sund „IMPLEMENTATORII?”

 81. Daca esti asa praf incat nu te uiti pe unde calci eu cred ca tu ar trebui sa fii sterizat sa nu faci progenituri in chipul si asemanarea ta. Majoritatea oamenilor normali n au calcat intr un rahat de cand au facut 10 ani. Ce sa mai zic de iarba din parc pe care nici tu nu ai voie in mod normal sa calci? Gandirea ta infecta dar impachetata in cuvinte frumoase se aseamana unora care au facut lagare. Pacat ca nu ai trait in vremea lor si nu ai fost tinta gandirii lor sa fi vazut cum e sa fii de partea cealalta a ideilor unui cretin. Cainele face in natura ceea ce e normal si natural. Sunt de acord doar asupra asfaltului, cailor de acces,trotuaruri.. dar in rest doar aberatii. Abectiile voastre sunt dovada unei involutii. Sunteti brusc „prea domni” pentru un caine, in traducerea mea- prea goi pentru compasiune. Nu sunt un mare iubitor de caini.. dar cand am citit mizeria asta n am putut sa ma abtin.

  • Hmmm, nu-mi spune, tu vezi cacatii de caine si pe intuneric? Circuli cu frontala pe cap dupa ce apune soarele? Eu daca ies seara cu copiii, in 10 minute am calcat in cinci bucati pe putin. Ca na, chiar nu ii vad, si asta nu inseamna ca sunt imbecila sau ca am probleme cu ochii, dar daca nu se afla fix sub un stalp de iluminat, nu se vad.
   Incerci sa sugerezi ca sa stea cacatul pe strada trei la metru e normal, ce e anormal e ca eu nu ii vad pe intuneric, am inteles bine?

  • Daca iti place asa mult rahatul si ti se pare perfect natural sa traiesti alaturi de el, de ce nu il lasi sa faca in casa? Asta n-am inteles niciodata.

   Si da, am caine si strang dupa el peste tot, pentru ca e absolut normal sa nu creez focare de infectie.

 82. p.s. Legea la care faci referinta vorbeste si de spatii special amenajate pt caini. Ori.. pana cand autoritatile nu amenajeaza astfel de spatii poti contesta oricand orice sanctiune. Stima

 83. Se vede cata lume e preocupata de problema asta numai dupa cat s-a scris:))
  Luand lucrurile dupa cea mai simpla logica:
  1. Nu e deloc placut sa calci intr-un cacat de caine.
  2. Amenda habar nu am cat e dar prima amenda ar trebui sa fie de minim 500 de lei apoi sa se dubleze la fiecare abatere, altfel proprietarul cainelui nu pricepe nimic.
  3.TOTI posesorii de caini, fara exceptie si fara scuze ar trebui sa curete rahatul propriului caine.
  4. ORICE caine, cu sau fara istoric agresiv, trebuie tinut in zgarda iar cei din rasele mari, agresivi sau nu, ar trebui sa poarte botnita in mod obligatoriu.
  5. Daca ai caine sau vrei sa iti iei caine si stii ca nu esti in stare sa respecti cateva regulide bun simt atunci mai bine i-ati o pisica, macar aia are mai multa minte decat tine si nu se caca prin toata casa:))=))

 84. Printeso urbana,
  Am gasit absolut intamplator gluma asta de blog, iar ce ai scris aici m-a amuzat copios.. La fel de intamplator am vazut acum si articolul despre „cum trebuie tratata femeia gravida”, de parca ar fi cine stie ce specimen pe cale de disparitie (Slava Domnului, sunt vreo 4 miliarde de femei pe planeta asta, deci nu e nimic nou, asa ca ia-o usor ca mai sunt cateva miliarde de posibil candidate). Am observat si limbajul tau deloc neadecvat (ca si î-urile total aiurea puse), dat fiind ca esti si proprietara de copii.
  In primul rand ca e nepotrivit sa pui toti proprietarii de caini in aceeasi oala, eu de exemplu strang dupa catelusa mea de fiecare data. Si da, o las de multe ori in parcuri inafara lesei pentru ca stiu ca sta cuminte, atata timp cat copiii nu pun mana pe ea :). E normal sa fac asta pt ca, asa cum tie ti se intampla sa-ti planga copilul si trebuiasca sa suport urletele, il lasi liber in parc, asa si eu imi las „copilul” in parc, macar atat sa faca pt ca nu urla si scanceste ca un descreierat.
  Referitor la argumentul tau ca nu poata lumea trebuie sa aiba catei, sa stii ca la fel de adevarat e ca nici toata lumea nu trebuie sa aiba copii. Si totusi ai, asa-i? Asa cum si eu am catel.
  In ultimul rand, catelul meu nu va sari pe copilul tau sau al altuia pt ca este mai educat decat multi oameni de aici, si este mai curat ca multi copii care baga mainile in gura dupa ce le freaca de RAHATUL lor. Dar, daca copilul tau nu sta cuminte si el sare pe cainele meu cand il vede, sa il mangaie sau altele, atunci nu raspund de comportamentul lui. E proprietatea mea si trebuie sa ceara voie inainte de a face asta, ca eu nu-ti iau copilul in brate fara sa-ti cer voie intai. Si nu, nu e o rasa „periculoasa”, doar ca e educat sa nu accepte straini care sar pe ea, cum sunt copiii tai.
  Concluzia mea pentru tine „printeso” e ca ar trebui sa te iei pe tine si fata ta sau baiatul tau si sa va mutati intr-un glob de sticla, unde copiii tai s-ar putea sa nu invete ce-i aia compasiune, empatie si responsabilitate fata de animalute. In viata reala, asta e, trebuie sa ne acceptam unii pe altii ca nici mie nu-mi plac copiii tai si totusi nu spun ceva. Eu nu-ti spun nimic cand zbori cu avionul cu fii-tu/fii-ta si ii aud bocetele, asa ca si tu ar trebui sa ma respecti pe mine si „copilul” meu in spatii publice si sa stii ca nu ai doar drepturi, ci si obligatii si raspunzi pentru ce fac copiii tai.

 85. As avea si eu o curiozitate; nu pt ca sunt stapana unui catelus ci ca am o curiozitate „nebuna” daca ii pot spune asa: ma intreb oare dnele sau domnisoarele astea care comenteaza despre caini si rahatii lor….daca atunci cand tancul din dotare il apuca burta si ii puneti sa si faca nevoile (mica sau mare) in parcul destinat lor, le strangeti rahatul?!!!
  Sunt ffffffff curioasa…..nu de altcv dar si ala miroase ca doar nu miroase a parfum doar pt ca este al unui tanc…si nici nu intra in pamant ca ingrasamant…zic…!!!!!!

 86. Sunt de acord cu tot ce ati zis mai sus insa fiind stapana unui caine bineinteles ca am cateva lucruri de obiectat.Mi se pare un lucru absurd sa nu am voie cu cainele pe spatiile verzi din parc.Care este justificarea?Copiii de ce se pot juca pe iarba si cainele meu nu poate sa se plimbe prin ea,in lesa bineinteles.Chestia asta nu m-ar deranja cu absolut nimic daca tarcurile destinate cainilor ar fi locuri decente.Daca ni se pun restrictii cu privire la locurile in care nu avem voie cu cateii macar sa ni se asigure locuri unde sa ii putem lasa liberi.Tarcurile din Bucuresti cel putin sunt infecte,majoritatea nu au pic de iarba,sunt undeva in fundul parcurilor ca si cum acolo sr sta scursurile societatii si nimeni nu se ocupa de ele in sensul ca tot stapanii cainilor sunt cei care mai vin sa astupe gropile sau sa puna nisip.Mi se pare normal ca daca avem obligatii sa avem si drepturi.De cand am caine,adica un an si ceva,niciodata nu am iesit cu el fara lesa si recunosc ca o singura data nu am strans dupa el din simplul motiv ca imi uitasem pungile acasa.Dar ceea ce mi s-a intamplat de nenumarate ori sunt situatiile in care oamenii de pe strada imi aruncau priviri incruntate sau faceau comentarii de genul „ia uite cu ce bestie iese pe strada” (am un golden retriever,bestia bestiilor).Despre asta ce sa comentam?Sau despre faptul ca oamenii au impresia ca pot sa se opreasca si sa imi mangaie cainele sau sa ii ofere mancare ca si cum ar fi al lor??De copiii care fac caca pe iarba aia pe care nu am eu voie sa imi plimb cainele ce sa mai zicem?La ei e considerat dragut sau ce?Parintii lor strang dupa ei?Sau faptul ca circul cu cainele in autobuz conform legii,adica cu botnita si lesa si intreg autobuzul se uita urat la mine ca si cum am intrat cu un lup salbatic dar cand urca o femeie cu un bebelus in carucior care plange in continuu oamenilor li se pare adorabil..

 87. ok, am si eu un catel si strang rahatelul dupa el, dar ce spui cand merg prin parc si mamele isi pun copii dupa vreun copac sa-si faca treburile , in conditiile in care WC public este la nici 50 metri de ei, in situatiile astea ce este de facut

 88. Am un caine adoptat, dupa care strang de fiecare data. Azi de dimineata, femeia de serviciu de la blocul vecin, pe unde imi plimb eu cainele, mi-a spus sa nu mai pun punguta cu fecale in tomberonul EI, si sa mi-o duc la mine acasa. I-am raspuns ca e absurd si am pus punguta in tomberon, moment in care dansa m-a facut nesimtita. Nu doresc o polemica pro sau anti caini, ci pur si simplu un sfat. Eu ce fac in situatia asta?

 89. Va recomand sa ignorati. Ignorati si tot felul de imbecili care au pretentia „sa-ti plimbi cainele la tine la bloc”, sau pe cei care au plecat de la coada vacii si sustin ca „orasele nu sunt pentru animale”. Felicitari pentru curatenie. Cu stima.

 90. Cred ca esti un pic prea speriata de ipoteza in care un caine s-ar apropia de copilul tau. Incearca sa pornesti de la prezumtia ca nu sunt agresivi, ca altfel nu ar fi liberi in parc, si ca nici focare de infectie nu sunt.
  Eu una imi curat cainele zilnic si temeinic, am grija de sanatatea ei, strang dupa ea pt. ca e urat sa simti mirosul respectiv, dar nu pot sa inteleg de unde revolta in a fi in preajma unui caine care se joaca pasnic.
  Iar despre tarcurile destinate cateilor, well.. au fost ideea cuiva care habar nu are cum se comporta un caine. Tarcul devine instant teritoriul primului venit si e un loc in care se intampla zilnic agresiuni intre ei. In plus, mai si antreneaza comportamentul instinctiv agresiv pe care cred ca il indragesti nespus.
  Mi-as dori sincer sa realizezi, atat tu, cat si cei care iti impartasesc perspectiva, ca aceste animale apartin langa om, ca doar de aia le-am domesticit, ca avem nevoie unii de altii si ca adoptarea si ingrijirea lor reprezinta solutia problemei cu cainii vagabonzi.
  Cu respectul pe care il datorez oricarei vietati,
  un stapan de catel, cetatean responsabil si cu bun-simt

  • Iar eu as vrea sa intelegeti ca atunci cand un catelus canis foarte simpatic si cu chef de joaca vine in fuga spre copilul meu de 2.5 ani, cu cele mai bune intentii, tot ce vede copilul este un animal cat el de inalt care vine spre el, deci se sperie. Nu e nici o luna de cand mi s-a intamplat asta, nici macar nu eram in parc, mergeam pe trotuar iar cainele era pe un spatiu verde (scos ca sa se cace bineinteles, dar asta e alta discutie… sau nu e?)

   Inchipuie-ti cum te-ai simti tu daca ar alerga spre tine un dog german de macar 1 metru inaltime pe care nu l-ai mai vazut niciodata, de exemplu. Cainele ar vrea doar sa se joace cu tine, sa te linga pe fata, din astea, foarte prietenos.

   Probabil te-ai speria si tu, care ai caine, cunosti lucruri despre ei si poti sa recunosti o postura agresiva. Te-ai speria pentru ca e un reflex.

   Daca nu te-ai speria, te invit atunci sa tii cursuri de etologie canina tuturor copiilor de 2-3 ani ca sa nu se mai sperie cand vin caini spre ei. Pentru ca realitatea e ca se sperie si e normal sa se sperie.

   Sau poate nu te intereseaza ca se sperie, caz in care o sa te invit sa-ti tii cainele exclusiv pe proprietatea ta, nu pe spatiul public, ca eu n-am chef sa ies pe strada si sa ma sperii eu sau copiii de cainii stapanilor iresponsabili si miserupisti.

  • As tine cu cel mai mare drag cursurile respective, dar ma indoiesc ca vreun parinte ar fi interesat de asemenea activitati pt. copilul sau. E ceva mai simplu si mai economic sa interzici cainii in spatii publice.
   Si nu, nu ma speriam la 2,5 ani de caini, indiferent de talie. In ciuda fricii de caini a parintilor mei, chiar nu am avut niciodata probleme de acest gen.
   Iti recomand cu seriozitate si caldura sa ai grija de piticul tau pt. ca nu cred ca e normal sa fie asa usor de speriat la varsta la care nu ar trebui sa ai asemenea retineri.

  • da, sigur e ceva in neregula cu copilul daca se sperie cand vine un caine spre el. Teama asta n-are nici o legatura, de exemplu, cu latraturile furioase si pe nepregatite ale cainilor care stau pititi in curtile caselor de pe strada mea si care latra ca descreieratii cand trece cineva prin fata gardului.

   O sa-l duc la psiholog, il si internez daca e cazul.

   Nesimtirea ta e incredibila. Eu iti spun sa nu-mi mai sperii copilul cu cainele tau si tu imi spui ca copilul are o problema. De parca e interzis sa te sperii de caini.

   Esti sub orice critica, te rog sa nu mai scrii aici, nu esti o persoana civilizata, n-ai nici o legatura cu bunul simt si cu responsabilitatea, indiferent ce parere ai tu despre tine.

  • ROBO – un caniche mare cat un copil de 30 de luni?!?!
   Pacat ca proprietara blogului nu mi-a acceptat postarea de aseara, dar CSF, NCSF?

  • vad ca te framanta problema, este?
   nu proprietara blogului a fost cea care nu ti-a aprobat comentariul, eu am fost acela.

   poate nu era canis, nu stiu ca nu e ca si cum sunt expert in rase de caini. Dar sa zicem totusi ca era canis: daca un canis are 40 cm la greaban sau cum se zice, inseamna ca botul lui e pe la 60, corect?

   iar un copil mic are pana in 100 cm, deci daca cainele se ridica pe picioarele din spate ajunge fix la fata lui.
   te-ai intrebat vreodata, desteptule, de ce cele mai multe cazuri de muscaturi la copii sunt la nivelul fetei?
   ai fost vreodata la alexandrescu sa vezi copii muscati de fata de caini? eu am fost si am vazut.

   ti-as spune ceva dar mai bine iti spun ca atunci cand am zis ca cainele era cat copilul nu am vrut sa spun ca era exact cat copilul, la centimetru, ca vad ca e nevoie sa explic si sa-ti fac si un desen.

   am vrut sa spun ca era comparabil de mare cu copilul, asa cum un dog german e comparabil ca marine cu un adult chiar daca nu este exact cat un adult, dar un caine de ala de poseta nu e comparabil cu marimea medie a unui adult, ci e in mod evident mai mic.

   eu spun ca cainii vostri sperie copii si ca civilizat ar fi sa nu sperie si pana acum am primit 2 raspunsuri:
   – ca sigur are copilul ceva
   – ca canisul nu are acelasi nr de centimetri ca un copil

   astea sunt raspunsuri de oameni care cred despre ei ca sunt civilizati?
   nu, sunt raspunsuri de oameni care nu dau doi bani pe alti oameni si pe care ii doare in cot chiar si de copii.
   adica, atunci cand te preocupa mai mult un caine decat un copil sau in general un om, e clar ca esti complet defect pe dinauntru.

   nu te mai obosi sa raspunzi.

  • Eu am avut caini, stiu cum e sa ai si caini si copil. Ce pot sa spun este ca daca un stapan de caine porneste de la premiza ca patrupedul lui este mai presus de orice greseala, ca orce ar face in mod sigur nu cainele lui e de vina, incepand din momentu ala cainele devine un pericol oricat de dragalas si mic si non violent ar fi acel caine in mod normal.
   Din pacate multi iubitori de animale incep sa exagereze cu calitatile animalului lor, ii umanizeaza, le transfera proprietati pe care – haideti sa fim seriosi – acestia nu le au.
   Un caine poate fi foarte devotat si iubitor dar asta nu il transforma intr-un inger si nu inseamna ca daca s-ar intampla anumite conjuncturi nu ar ataca.
   Cat despre frica de caini … frica este sanatoasa. Se numeste instinct de supravietuire, sa te feresti de imprevizibil. Cainii sunt imprevizibili. Am vazut o persoana muscata zdravan de o pisica care nu avea chef sa fie mangaiata, am vazut caini pasnici maraind din senin doar pentru ca cineva s-a apropiat prea mult de zona lor de confort sau de jucaria/castronul/piatra ingropata si asa mai departe.
   Azi a sarit un caine la noi. Mie nu mi-e frica de caini dar chiar si asa atacul a fost atat de surprinzator (mergeam pe strada si el s-a izbit in gard atat de tare incat a sarit o tzambra) incat am simtit un mic atac de cord iar fi-miu a inceput sa urle instant. Cainele era mare. Nu a marait, nu a avertizat. A sarit si atat. La intoarcere am trecut din nou pe acolo si i se vedea capul pe dedesubtul gardului, statea cu botul pe labe si parea foarte bland si pasnic. Un caine simpatic… daca nu ar fi fost intamplarea de mai devreme.

  • nu vezi ca nu ai cu cine vorbi?

   zici ca unii isi pierd mintile din secunda in care isi cumpara caine… totul devine mai putin important decat patrupedul: si confortul celorlalti, si siguranta lor, si curatenia de pe strada, toata lumea este datoare sa le suporte lor hobby-urile.

 91. Sunt unul dintre „ciobanii de caini” care sustin acest articol al dvs.De vreo 11 ani fac lobby pt civilizarea vecinilor nostri din cartier.Degeaba.Apar alti si alti ciobani, mai tineri care sunt efectiv siderati, oripilati cand aud ca trebuie sa puna manutza tatuata cool, pe kkt ul cainelui lor.Acum se gasesc pungi ieftine prin magazine, ustensile speciale dar ce folos???Am sesizat politia comunitara sector 3, chiar acum vreo 2 luni in acest sens.Stiti ce au facut?…pe blocul meu, au lipit la fiecare scara atentionari cu privire la obligatia de a strange rahatul.Amenzi, nici macar una.Daca aplici anual amenzi pe fiecare strada fac pariu ca devine obisnuinta, ca fiecare proprietar de caine sa nu mai fie cioban.In opinia mea, politia comunitara este ZERO.

 92. Draga Printesaurbana,
  articolul bun, dar …
  – de ceva ani buni se scrie cu Î din A (fara suparare).
  – de 1989 sÎnt a devenit sUnt (asa zice DEX-ul)
  – …si nu in cele din urma toti proprietarii de caini lasa rahatii …in natura, desi sunt si din astia. Ce sugerez tuturor e mai multa toleranta, perfectiunea nu exista, sau cel mult e stimulata de diferentele dintre oameni. Comunismul s-a dus, civilizatia ramane si rahatul, cu toata bunavointa mea, nu suprima problemele serioase ale Romaniei …oricum: sa ne reclamam, si sa ne facem nesimtiti ca sa parem mai buni, noi insine.
  Noroc bun!

  • Multumim de informatie, chiar nu aveam habar ca nu se scrie cu î din i.

   Cat despre rahatii de caine, ai dreptate: nu ar trebui sa ne atingem de ei pana nu se rezolva problemele grave ale romaniei, ba chiar ale lumii.
   Doar dupa ce rezolvam coruptia, ineficienta aparatului de stat, birocratia, saracia si ne recuperam si tezaurul putem sa mai aducem vorba despre asta.

 93. Mi se pare atât de stupid ce ai scris încât o să zic pe scurt si alte idei legate de „măritul” rahat de care te tot plângi,te ai gândit că ,poate, într un parc unde se joacă plozii si sunt rahați de ai lor si nu de al vreunui câine al cărui stăpân e nesimțit si nu strânge după animalul său ? Nu,nu te ai gândit la asta .. în schimb eu am văzut ,într un parc care e destinat plimbărilor/relaxării,nicidecum să alerge un plod,mai exact printre copacii,pe iarbă, câțiva (destul de mulți) „prea-măriți rahați cu moț” si bineînteles si cu nelipsita hârtie/servețele ca doar na ..nu putem lăsa plozii neșterși la c*r. Ce părere aveți despre asta „prințesă” . Adică ei trebuie să strâng după câinele meu un amărât de rahat și să l țin în lesă,dar dumneavoastră si restul mamelor puteți lăsa podoabele să alerge de slobode,să fim nevoiți,noi,stăpânii de câini, să vă ocolim plodul și de asemenea daca micul print trebuie sa si faca nevoile le poate face..ca doar na .. putem da vina pe caini . Chiar sunt mandra de cainele meu ca face in boscheti sau la mine in curte .. dar ca sa mi pun cainele sa ocoleasca rahatii copiilor dvs ..mi ar fi rusine !

  • Fara nicio exagerare dar imi iubesc cainele enorm.Eu il iubesc, restul oamenilor pot iubi ce vor ei…Exagerati cu privier la mamele care au copii, in opinia mea sunt mult mai importante decat noi astia, plimbatori de caini.Oricum, rahatul de copil e haios, stiu de la al meu cand era mic, chiar nu-mi producea absolut deloc sila.Rahatul altor caini, cu exceptia caineleui meu, imi produce nervi, stres si un sentiment de scarba fata de proprietar.Nu mai gasiti tot felul de scuze, exista o lege si trebuie respectata !…esti obligat sa strangi !!!p.s- wombat-ul face caca odata la 10 zile, luati-va asa ceva ca animal de companie.

  • Parintii care fac așa sunt la fel de jegosi ca aia cu rahatul de câine. Nu e diferența intre ei ca oameni. De unde atâta mândrie ?

 94. Unde este lege nu poate fi tocmeală … sau …Vecina mea are o haită de trei caini agresivi pe care îi scoate la plimbare pe stradă fără lesă. Aceștia atacă trecători, biciclisiti, mașini. Vecina încurajează trecătorii spunând că nu sunt agresivi iar când aceștia atacă începe să țipe că i-a speriat câinii și de aceea au atacat…. Nu este rațională, tipa, vorbește foarte urât. Pe mine m-au atacat într-o zi și numai norocul de a avea o mașină parcata în preajmă a făcut să nu fiu mușcata. Mi-au sfașiat plasele cu mâncare în timp ce proprietara țipa la mine ca eu sunt vinovată ca sunt speriată și ei mi-au simțit frica. Nu am vrut să fac rău animalelor așa că am renunțat să fac plângeri…plus ca m-am gândit că poate va înțelege și va face ceea ce trebuie. Astăzi m-am confruntat cu același scenariu. Oricum nu-i pasă de caini pentru că în nenumarate rânduri era să fie loviți de mașinile ce trec uneori cu viteza pe stradă. Din câte știu unul dintre caini a murit lovit de o mașină acum cateva luni.Deci nu este o iubitoare de animale. Acum nu mai am de ales și voi face câteva sesizări mai ales ca acum sunt sigură ca a amuțit câinii asupra mea. În ce lume trăim… ?

 95. Recomand tuturor, dar tuturor parintilor din Romania sa testeze copiii pentru Toxoplasma si Toxocara, mai ales Toxocara. Presimt surprize. Neplacute.

 96. Eu aduc practica, ca teorie este:
  – primul copil cand avea 3 ani a fost atacat de un pui de caine. Lesa l-a oprit la 10 cm de ureche. Deci lesa e buna, in primul rand pentru copil ca nu a fost mutilat, apoi pentru stapan, ca l-a scapat de raspundere penala.
  – al doilea copil de 2 ani a fost atacat de un Ciobanesc German, tot pui. Tot lesa l-a oprit la 20 cm de fata copilului. Iar lesa s-a dovedit buna. Si mai bun s-ar fi dovedit dresarea cainelui.
  – eu am fost atacat de 3 caini, de data asta niciunul nu avea lesa. Era sa raman fara organe genitale. Noroc ca am sarit in spate si am lovit cainii cu picioarele, de s-au retras.
  – un dog argentinian fara lesa, fara botnita m-a luat in vizor si se indrepta hotarat catre mine. Stapanul a strigat sa se opreasca si abia a 5-a oara cainele a sezut. Stapanul i-a pus lesa. Deci dresajul este bun si s-a dovedit bun si pentru mine si pentru stapan.

  Consider impetuos tinutul cainilor in lesa, pentru ca nici stapanul nu ii poate stapani pe deplin si uneori cainii pot fi fi imprevizibili.
  De asemenea, oricat de mic ar fi cainele, consider ca trebuie dresat. Instinctual sare la copiii mici.

  Personal, cred ca ar trebui sa avem dreptul de a impusca cainii fara lesa pentru a ne simti in siguranta. Dupa sechelele cu care am ramas datorita, chiar cred ca ne trebuie acest drept.

 97. La modul general, sunt de acord cu subiectul hotararii.
  Am totusi o intrebare:
  „Art.34
  (l) Posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării
  animalelor pe domeniul public:
  a) să dețină asupra sa materialele necesare (faraș, matura, punga, etc) pentru curățarea
  locului și evacuarea dejectiilor fiziologice;”.
  Avand DOAR doua maini, cum pot folosi SIMULTAN lesa (sau lesele), farașul, matura, punga si etc, tinand cont de faptul ca punga este suficienta pt. orice situatie ?

 98. Pe cand un articol despre parintii care ies cu copiii in parc, si care, ferindu i oripilati de un catel care alearga la 1-2m liber pe langa ei, ii duc langa un copac si ii pun sa si faca nevoile din picioare sau tinuti pe vine? O fi vreo lege si in sensul asta?

 99. SCABROS articolul; un limbaj exact ca „rahatii” de caine care deranjeaza.
  Prefer „produsul” cainelui pentru ca pot face curat si sa educ si cainee. Ceea ce iese pe gura unui umanoid, nu se spaa in veci.

 100. Buna ziua…am citit cele 376 de comentarii….Ferească Dumnezeu….am si eu o problema similară cu o vecina si un caine.Omul este SINGURUL vinovat caci el creează aceste situatii….nu este normal ce se intampla…imi pare rau ca nu pot pune poza sa vedeti cum arata locul din spatele blocului unde locuiesc care este închis de un gard si este plin de excremente caci explicatia vecinei mele care sta la parte este ca Nu are timp si ea nu lucreaza…este casnică…in 6 ani NICIODATA nu a iesit cu el in lasa la plimbare.Sa nu va ma zic de latrat….Nu este omenesc….oricât am iubi animalele nu este omenesc…nu am cuvinte…sincer imi este mie rusine sa merg la poliție și sa reclama asa ceva…deși mi-am luat inima în dinți și voi depune o plângere….sper sa nu fie in zadar…căci din ce am citit asta am inteles. Animalul are drepturi dar omul Nu!

 101. Daca ne jignim asa, gen „tara de javrofili”, „detinatorii de animale sa le manace „cacatul” patrupezilor”, „latratul o mare problema”, etc, nu vom ajunge NICIODATA, dar NICIODATA sa fim civilizati!! De ce? pentru ca civilizatia porneste de la nivelul de cultura, nu de la rahatii cainilor cu stapan….atata timp cat arunci cu injurii in toate partile, nu vei putea fi demn de a fi un cetatean civilizat….atata timp cat inca se scuipa pe strada, suntem departe de civilizatie….atata timp cat ne injuram unii pe altii, se mareste distanta dintre noi si asa zisa civilizatie…si vorbesc in calitate de neapartinator de animal de companie dar nu ma pot asocia niciodata cu cei care isi jignesc semenii…..

 102. Mi se pare foarte urat felul in care va raportati la caini. Nu pot sa inteleg de cand a ajuns omul sa fie suprem si in fruntea lantului cand vine vorba despre dreptul de a trai armonios si placut. Stiintific vorbind da, ar cam fi in fruntea lantului, personal consider ca merita sa fie mai jos decat orice. Lasand asta la o parte,la randul meu am un caine. Eu nu imi doresc copii, nu am o pasiune atunci cand ii vad si nici nu intentionez sa fac. Iubesc in schimb cainii si desigur, cainele meu. Nu a existat „rahat” pe care sa nu il strang, nu a existat situatie in care un cetatean sa imi taie calea in mod nesimtit si sa nu imi cer tot eu scuze, ca na eu am caine si nu avem aceleasi drepturi impreuna. Ca dumneavoastra aveti copii si ii considerati a fi superiori oricaror alte forme de viata, dreptul dumneavoastra. Eu zic ca ar trebui sa acordati un respect mai mare si altor animale,plante si in general naturii in toate formele ei. In acest oras si in aceasta tara,spatiile destinate cainilor sunt aproape inexistente. Stiti de ce? Ca sa se faca la fiecare 2 blocuri cate un tarc de copii. Si nu imi spuneti ca nu e asa, pentru ca ma plimb foarte mult pe jos cu cainele si am ramas socata de cat de multe astfel de spatii de joaca sunt. Ca tot mentionati de copii, aveti idee de cate ori merg cu frumosul meu golden retriever pe strada si sunt oprita de parinti cu copii? Va spun eu, de foarte multe ori. Copiii astia stau sa se bucure de caine,nimic rau aici, dar de nicaieri incep sa traga palme cainelui – ca asa sunt ei, asa vad ei joaca. Eu ce sa fac atunci? Sa stau sa imi trag cainele si sa mi-l cert ca a miscat capul in timp ce minunea altuia sta sa ii dea palme si pumni? Aveti impresia ca parintii astia isi trag copiii si le explica ceva? Sau macar le spun ca nu e ok sa dea palme cainelui? Nu. Ba chiar mi s-a intamplat sa am parte de reprosuri ca blanosul meu a indraznit sa isi retraga capul si eventual a deschis gura. Haideti sa ne uitam in ambele tabere. Eu nu am efectiv unde sa imi duc cainele, unde sa alerge si unde sa aiba parte de cateva minute de libertate afara fara lesa. Platesc taxe si impozite ca toti ceilalti, imi duc cainele regulat la veterinar si e mai sanatos decat orice om. Nu mai zic de cate povete aud, cand trecem frumos pe strada, date de catre parinti si bunici copiilor spunandu-le ca e un caine rau si ca in general cainii sunt rai. Da, nici mie nu imi convine sa imi calce comoara in rahatul altor caini, de aceea am grija sa nu las si eu in urma dar ce sa vedeti, in alea 2 sau 3 parcuri unde exista un tarc de caini, vin tot felul de oameni fara caini care stau si ei pe bancuta acolo si au parte de o iesire amicala. De ce nu sunt amenzi si pentru oamenii astia? Erau 20 intr-o seara, cainele nu am putut sa il bag ca ar fi alergat direct la ei sa se joace. Dar astia care vin sa bea acolo si lasa ambalajele pe jos? Sticlele? Dar astia care scapa shaworma pe jos si nu o duc la cosul de la 10 cm? Eu stau sa imi tin cainele departe de mancarea de pe jos mai mult decat de rahat. Sunati la politie si gata. Din cauza articolelor de genul asta se creeaza asa o isterie in masa cum ca nu se strange cacatul de caine de pe jos si nu poate copilul calca pe asfalt. Sa fim seriosi, nu e atat de mult cacat, sunt mai multe sticle si doze de bere si suc aruncate la copaci si mai multa mancare lasata in parcuri de copii, care au si ei nevoie sa manance ceva cand li se face foame, asa ca parintii responsabili ii hranesc si minorii lasa resturile pe jos. Foarte urat felul in care puneti problema si e si mai urat faptul ca aveti senzatia ca parcurile astea de copii sunt cumva iesite doar din banii dumneavoastra. Taxele si impozitele mele se duc si ele acolo si ce primesc in schimb? Stiti ca intra in atributia primariei sa aiba grija si de astea 2, 3 tarcuri de animale? Aveti senzatia ca vine cineva sa goleasca cosurile alea de gunoi,cu cacat strans apropo, la fel cum vin la parcurile de copii? Va zic eu, nu. Am vazut batrani cu animale care efectiv nu se pot apleca sa curete. Sigur, e trist si nu prea. Inainte sa spuneti ca nu toti trebuie sa isi ia caini va spun si eu ca nu toti trebuie sa faca copii. Daca nu poate fi educat copilul sa aiba respect fata de alte forme de viata, sa stranga dupa el, sa nu mai arunce pe jos sau sa nu mai zbiere si sa dea cu pumnii in animale cand le vad, atunci zic si eu ca nu e pentru toata lumea. Valabil si pentru parintii care isi lasa copiii de izbeliste in parcuri si doamne fereste sa ajunga in apropiere un caine in lesa ca e vina cainelui si a proprietarului lui ca exista in acelasi spatiu. Si sa se dea si amenzi pentru parintii care isi duc copiii dupa cate un copac sa se cace si nu strang dupa aia. Eu niciodata nu am vazut un parinte sa stranga fecalele copilului, lasate in parc, pe strada, dupa blocuri, dupa masini. Da, este o aberatie sa nu ai spatiu civilizat pentru animale si sa ai atata mizerie pe jos. Tarile civilizate inteleg importanta animalelor, le creeaza conditii si isi educa generatiile tinere sa aiba respect. Proprietarii de animale au la randul lor grija sa nu lase mizeria pe strada,sa isi tina cainii in lesa pe strada,sa stranga rahatul dupa ele dar cumva,in parcuri, nu este interzis sa iti lasi patrupedul liber. Ciudat ca la noi ai numai obligatii si zero conditii.

 103. Oamenii civilizați nu vor lasa mizerie in urma lor. Nu contează că e a lor, a copilului, a catelului.
  Azi eram in parcul floreasca. Am găsit 2 rahati in tarcul de joacă ptr copii cu nisip. M-am enervat. Nici nu stiu daca erau de om sau caine. M-am enervat. Apoi, vad un domn care trece pe aleea din fața tarcului, câinele face caca Si domnul pleaca crezând că nu il vede nimeni. Nu eram sigura ca asta s-a întâmplat de aceea nici nu am reactionat. Dar cand am iesit din tarc, vad ditamai caca in frunze. Asta e motivul ptr care am ajuns pe acest site. Vreau sa ma informez si am de gand sa fac reclamatie de fiecare data cand cineva nu respectă regulile. Fie ca e deținător de cățel care nu strânge caca, fie ca e vorba despre alta situatie in care sunt implicati oameni. Tot in parc, ma confrunt cu adolescenți ce vorbesc extrem de vulgar, deși sunt intr un loc de joacă, la 2 m de copii care acum isi aduca vocabularul. Deci nu conteaza situatia, nu conteaza daca ai sau nu animal, conteaza sa respecti regulile, nu deranja pe ceilalți prin lipsa de bun simt.

 104. Felicitari pentru articol!!!

  Cand n-a mai fi plin trotuarul de rahat de caine si gropile de nisip destinata copiilor de toxocara canis si alte larve??? Atunci sa isi deschida gura cei ce nu respecta legea.

 105. Foarte bun articolul. Si o spun din perspectiva unui posesor de caine, care mereu a fost plimbat in lesa (recunosc ca asa mi se pare normal si safe pentru caine, tinand cont ca exista disperati care merg cu masina exact ca la curse pe strazi inguste, fara sa le pese ca de dupa alte masini pot aparea, oameni, copii sau animale si ei nu au cand frana) si dupa care strang caca no matter what. Ce ma suprinde este ca atunci cand le bat obrazul altor posesori de caini pentru ca lasa in urma lor mizeria, ma trezesc cu o serie infinita de injuraturi si gesturi obscene. Pentru ca asta este educatia romanului.
  Sincer mi-as dori sa fie si la noi ca in Germania de exemplu, unde platesti un impozit pe an pentru caine, dar in schimb ai parcuri imense unde sa il plimbi, paduri ingradite unde sa iesi cu el fara probleme ca iti sar altii in cap si alte facilitati de genul asta. Dar probabil daca se va incerca acest lucru la noi, vor fi adaposturile pline de animale abandonate si oameni care striga ca li se incalca nu stiu ce drepturi.

 106. Super.BRAVO!Te sustin neconditionat.Ador cainii blanzi si iubitori,nu i-mi plac cainii maidanezi,caini de rasa agresivi,buni numai de lupta.Vreau parcuri fara caini agresivi,fara rahati de caine sau rahati umani,fara jigodii de oameni si jigodii de caini violenti,unde sa ne plimbani in siguranta,liniste,fericiti,plini de pace.

 107. Ai dreptate.
  În ultima perioadă unele primării și-au digitizat relatiile cu cetățenii, și este mai ușor de făcut sesizări. Se pot trimite și poze sau video. Poate este mai ușor așa pentru sesizari decat sa suni si sa nu ti se raspunda la telefon.
  Poti filma si face poze pe strada, este spatiu public, nimeni nu iti poate interzice. Si dupa reclamatie. Eu asa fac si poate se va schimba ceva. Cand vad unul fara lesa il filmez si ii atrag atentia si trimit sesizare, iar dacă încep să fie agresivi sau să mă înjure îi fac vedete pe internet, pe lângă amenda primită o să vadă toată lumea cât de idioți sunt.

  Pentru deținătorii de câini:
  Pe spațiul public, cățeii se plimbă numai ținuți în lesă, indiferent de rasă, iar cei din categoria cainilor agresivi vor purta obligatoriu și botniță. Câinii nu au voie pe spațiile verzi din parcuri, gradini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe. Pe plajă câinii nu au voie deloc, amenda este intre 10000 si 20000 lei.

  Mi s-a întâmplat des în trafic să trebuiască să evit căței. Dacă dau cu mașina peste un câine al vreunui stăpân nesimțit care nu și-l ține în lesă și îi împrăștii mațele pe jos, sigur tot el se va isteriza și ar sări cu gura pe mine. Așa fac toți cretinii ăștia. Dar în cazul în care mi se va întâmpla vreodată lucrul acesta, stăpânul cretin va trebui să îmi plătească pagubele la mașina din moment ce legea spune clar că nu are voie să îi lase liber pe stradă.
  Dacă tot îți iei cățel poate ar trebui să te interesezi și ce obligații ai.
  Sănătate!

 108. Și eu am un câine pe care îl plimb cu lesa si strâng si cacateii după el. Și ma deranjeaza când văd alții fără lesa. Pur si simplu trebuie sa îmi schimb drumul. “Câinele meu e prietenos “ spun unii…Asa si? Poate al meu nu e. Nu înțeleg ce logica au ei in creierul ăla. Sunt oameni ori prosti, ori nesimțiți si jur ca fix la fel gândesc si eu când văd oameni nesimțiți, ca ăștia nu se spală cu zilele. Jeg si la caracter si la propriu.

 109. Sunt posesor de caine ( Labrador) pe care il iubesc foarte mult si culmea, sunt de acord aproape cu toate contestatiile sau criticile mai sus prezentate din toate directiile. Trebuie retinut insa ca nici incalcare a unui bun simt nu este scuzata de alta. Adica, nu trebuie sa nu ai bunul simt pentru ca nici altii nu-l au. Daca tu poti face ceva in bunul simt atunci fa-l. Teoretic, pentru oamenii civilizati si rationali nici nu ar mai fi necesare regulamente sau legi de restrictionare sau atentionare. Plimbandu-mi catelul, am intalnit oameni „fara simt” din toare categoriile: proprietari de catei ( in special de rasa mica) care nu-si streseza fizicul sa-i ridice excrementul odraslei sale si carora deobicei atunci cand ii observ le dau eu o pungulita ca sa-l ridice (mai mult ca sa le atrag atentia); am intalnit proprietari „de propriul fizic” si fara catel, care-si face nevoia el in parc sau la coltul blocului si pe care ii consider cu IQ sub nivelul catelului meu care cel putin isi alege un loc ferit de zonele populate (ca multi ati catei in majoritate). Deci intalnesti oameni si caini, caini si oameni, oameni si oameni. Totul se raporteaza la nivelul de educatie, rationament, civilizatie pe care oamenii inca nu il au nici la nivelul multor catelusi.

 110. Locuiesc într-un sat în apropiere de Iași și Acum doar zile fratele meu in vârste de 5ani a fost mușcate de fata mână și de un picior de un câine în propria mea curte menționez câinele nu este al meu este al unei companii care construiesc peste drum de mine acel câine era defapt „paza”in acea incinta doar că ei au decis că trebuie să îl lase liber probabil crezând că nu prezintă un pericol.

 111. Aproximativ 90% sun de acord. Dar intrebarea mea este : Daca copilul tau are nevoie de pipi sau caca tu strangi dupa el ????
  Si eu vad la randul meu o gramada de parinti care dezbraca copii sa-si faca treburile si nu strange nimeni. Trebuiesc amendati ???? Intreb si eu !!!

  • Copiii mei nu au facut niciodata caca pe domeniul public, niciodata. Mi se pare inacceptabil. Am avut mereu la noi olita portabila, nici pipi nu au facut in boscheti sau pe marginea drumului.

 112. Buna,

  As propune amenzi mai drastice pentru cei care nu strang dupa animalele lor, de fiecare data cand strang dupa catelul meu strang si dupa altii. Nu sunt de acord cu ingradirea accesului pe spatiile verzi , nu putem plimba cateii doar pe asfalt si ciment iar tarcurile pentru ei sunt insalubre si fara pic de iarba. In IOR este insula cateilor, dar fiind frecventata de multi catei de talie mare o evit, nu de teama ca ar fi muscat de ei, dar al meu ar 4 kg, in joaca il pot strivi. Nu pot sa-l privez de fericirea de a alerga liber si a se tavali prin iarba, nu deranjeaza pe nimeni, nu a muscat si nici macar nu a marait pe nimeni, in schimb s-a tavalit de 2 ori in fecale umane: o data in Cismigiu si cealalta data in Titanel. Hotarea asta este in parte buna, ar putea fi mai drastica cu cei care nu strang dupa cateii lor, dar nu sunt de acord cu accesul pe spatiile verzi, cainii nu se joaca in rodurile de flori, ci pe iarba pe care au si oamenii acces.

  • Nu am vazut niciun caine liber, nu. Toti sunt cu stapani, sunt dresati, multi vecini au caini, culmea, nu latra niciunul la gard si nici rahati pe strada nu sunt.

  • Se stie ca cainii olandezi sunt civilizati, isi strang singuri rahatul dupa ei, nu latra si trec strada doar la trecerea de pietoni. Cainii romani, in schimb, sunt niste brute necioplite care au tupeul sa latre. De strans rahatul dupa ei, nici vorba!

  • Foarte amuzant, ce sa zic. Ma bucur ca nu trebuie sa mai am de a face cu posesori romani de caini de orice natie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *