Spațiul public nu e toaleta copiilor noştri

Eu cred că toți părinții care îşi duc copiii să-şi facă nevoile la copac nu ştiu că există soluții simple, rapide şi ieftine cu ajutorul cărora copiii lor pot face caca sau pipi fără a murdări spațiul public. Refuz să cred că există părinți care, deşi ştiu că există astfel de soluții, aleg totuşi să-şi învețe copiii că e în regulă să-şi facă nevoile pe stradă, în spatele unui chioşc, sub o scară, în parc pe iarbă sau la rădăcina unui copac. Sper că nu există părinți care să creadă că un caca şi un pipi de copil nu sînt tot caca şi pipi. Pentru că sînt.

Ne oripilăm şi ne smulgem părul din cap că ne-am umplut de caca de cîine, că nu mai avem unde călca pe stradă, în lift, în parc, de caca de cîine pe care posesori de patrupede neinformați şi rău-voitori şi hai să le spunem pe nume, nişte nesimțiți, practic, nu îl strîng, deşi există inclusiv legi care îi obligă să strîngă după animalul lor. În schimb e absolut în regulă să punem copilul să facă un caca în parc la copac pentru că… e biodegradabil caca ăla, ba chiar am auzit că în unele țări e folosit ca îngrăşămînt. Da, asta trebuie să fie, aceşti părinți, bunici, aceste bone care țin copilul să îşi facă nevoile pe iarbă luptā de fapt pentru salvarea planetei. Vă mulțumim!

Totuşi, mai elegant ar fi să donați 20 de lei lunar cātre Greenpeace şi să strîngeți nevoile copilului de pe spațiul public. A-ți face nevoile în public este o contravenție şi se sancționează cu amendă. În plus, este complet lipsit de bun simț şi respect față de ceilalți oameni şi copii care folosesc acelaşi spațiu public. Un bebeluş venit care merge de-a buşilea prin iarbă ar putea gusta din caca pe care tocmai l-a făcut copilul vostru. Dezgustător? Absolut, și foarte probabil, din păcate, dacă e să ne uităm la numărul mare de rahați de toate speciile care stau întinși ca la expoziție la rădăcinile copacilor. Acelaşi bebeluş se poate murdări pe mîini de un pipi, iar mîinile le va duce garantat la gură. Cui îi place să guste pipi? Poate chiar copilul vostru se va apleca să ridice o minge şi se va uda pe mîini cu pipi-ul surorii lui. Minunat, nu? Ce frumos trăim noi împreună la oraș…

Acum vreo 10 ani, cînd nici nu-mi trecea prin cap să am copii, mă plimbam romantic prin Cişmgiu. Un domn la costum făcea un pipi bine ascuns (credea el) după un stejar gras. Mi s-a făcut rău de silă, mai ales că la 5 metri de el erau toatele publice perfect funcționale. Atunci am rămas cu gura căscată. Acum, cînd ies cu copiii mei în parc zilnic şi văd nenumărați copii făcînd caca şi pipi în toate tufişurile înțeleg şi cum de-a crezut domnul la costum că e absolut în regulă să facă pipi la copac în Cişmigiu: aşa l-au învățat părinții.

Tu ai face pipi pe stradă? Aia e, dom’le, e urgent, nu te poți ține, doar ce-o să faci? Te dai într-o parte, dai jos chiloții, te pui pe vine sau te sprijini de un perete, după gen şi caz, şi dai drumul relaxat? Dacă da, hm, ok, nu prea am ce să mai scriu aici pentru tine. Dacă nu, dacă totuşi cauți alte soluții, dacă ți se pare necivilizat, penibil, ruşinos să îți faci nevoile pe stradă sau în parc, atunci de ce îl îndemni (şi implicit îl înveți) pe copil s-o facă? Doar pentru că e mic? De la ce vîrstă nu mai e mic să facă pipi la copac? 4, 6, 10 ani? Cum o să îi explici că pînă atunci a fost în regulă, dar acum nu mai e?

N-ar fi mai simplu, mai cinstit, mai elegant şi mai civilizat să îi spui de la bun început că nimeni nu ar trebui să îşi facă nevoile în public, cu excepția oamenilor bolnavi, aşa cum spun nu doar legea, ci şi regulile de bun simț?

Cum spuneam la început, eu cred că părinții nu ştiu că există soluții. Cei mici nu se pot ține. Adică sigur, se pot ține cîteva minute, din moment ce au renunțat la scutece, dar să le pretinzi să nu facă pipi trei ore cît stăm în parc sau prin oraș este exagerat. Nu mai zic de caca, care deh, ni se întîmplă și nouă, adulților, uneori inopinat, e normal ca uneori să vrea la toaletă cît sîntem departe de un WC practicabil. Există cîteva variante de a rezolva nevoia urgentă a copilului de a merge la budă fără să murdăriți spațiul public și fără să-l învățați pe cel mic că e ok să-ți dai pantalonii jos oriunde-ți vine. Eu folosesc o oliță portabilă. Este mică și ușoară și foarte simplu de folosit, am făcut un mic de film să înțelegeți cît de practică e. A costat în jur de 80 de lei, se găsesc pe intenet multe modele.

Dacă cele 100 de grame şi 25 de cm pătrați ai oliței portabile vi se par de nesuportat, sau cele 10 secunde de montare şi demontate vi se par prea multe, există varianta mai rapidă a alezei, am făcut un filmuleț şi cu ea.

Nu vînd nimic, nu am nici un interes și sînt destul de sigură că iar o să mă hulească lumea că-s arogantă, fițoasă, că fac pe grozava, ce atîta discuție, să mă mai relaxez și eu oleacă, ce rău face un caca ici colo, mai ales că de copil… Asta e, sînt pregătită. Mă bag (din nou) într-un subiect urît mirositor pentru că mi-ar plăcea să nu mai văd ghirlande de caca şi bălți de pipi sub fiecare copac din Kiseleff şi Herăstrău pe o rază de 15 m în jurul locurilor de joacă, asezonați cu hîrtia igienică aferentă. Aş vrea să pot pune o păturică de picnic pe iarbă oriunde fără să mă gîndesc că tocmai m-am aşezat în WC-ul cuiva. Să îmi pot lăsa copiii să exploreze iarba şi să se întindă pe ea fără să le găsesc caca pe ceafă sau între degete (da, ni s-a întîmplat, probabil că şi vouă, doar nu v-ați dat seama).

Mi se pare incredibil că este nevoie de atîtea paragrafe, de filmulețe și de dezbateri pentru a convinge oamenii că nu e ok să ne facem nevoile în parc și pe stradă. Fiecare părinte care-și ține copilul în brațe în timp ce acesta face pipi sau caca pe iarbă se gîndește: ce mare treabă, un pipi acolo… Doar că deh, la fel se gîndesc și alti 300 de părinți care merg cu copiii în același parc. Și uite cum 100 de metri pătrați de parc sînt asezonați rapid cu niște zeci de căcați și pișați. Care sînt absolut inofensivi, doar pentru că sînt de copil? Dacă v-aș așeza pe preș un caca și v-aș spune că e de copil, vi s-ar părea mai puțin scîrbos și ofensator?

Se poate şi altfel, oameni dragi. Un efort mic, spun eu, pentru o schimbare maaare de tot. Serios, eu nici nu-mi pot imagina cum ar fi să pot merge pe iarbă fără să trebuiască să scanez la tot pasul pămîntul după caca şi pipi de om sau de cîine. M-ar bucura mult să ajungă şi acest îndemn ştire la TV, o nouă campanie inițiată de nişte părinți implicați (aşa s-au exprimat jurnaliştii de la CanCan şi Realitatea TV cînd au făcut ştirea despre paragrafele din articolul cu Dragă părinte din parc, care au ajuns lipite pe stîlpi în mai multe parcuri din țară).

Mi-ar fi plăcut mult să-mi cresc copiii într-o țară în care ştirea ar fi fost că un copil a fost văzut făcînd pipi la copac, nu că un părinte încearcă să convingă 5 milioane de părinți să nu-şi mai îndemne copiii să-şi facă nevoile în spațiul public. 🙂

La o rapidă căutare pe google am găsit olițe portabile la Imaginarium, aici, la Ham bebe, aici, a noastră e cumpărată de la Mothercare. Știu că și cei de la FisherPrice au un model, ceva mai voluminos însă.

Sursa foto preview: Manneken Pis via Shutterstock.com

Despre rahații de cîine am scris acum 2 ani, aici.

264 Comments

 1. Adriana

  Olita portabila e geniala. Unele modele se transforma in reductor si pot fi luate in deplasare: hotel, bunici, prieteni. E ingrozitor sa mergi in parc si sa dai de un caca si de o hartie igienica purtata de vant ici-colo.

 2. Andreea N.V.

  Pun pariu ca toti care isi invata copiii ca e bine sa ,,faca” unde le vine sunt cei care nu misca un deget pentru a face un bine orasului, parcurilor etc. Ce pot face? Spre exemplu sa le atraga atentia copiilor care arunca ambalajele la intamplare, cu toate ca exista cosuri de gunoi la 1 metru de ei. Daca acasa nu sunt invatati, macar sa le spuna strainii, ca nu le zic de rau. Apropo de invatat copii straini, eu mereu cand vad unul ca incearca sa se arunce in fata masinilor pe trecere il iau deoparte si ii explic cum se procedeaza si se uita la mine cu niste ochi mari si multi imi spun ,,mami/tati mi-au zis ca pietonii au prioritate, dar nu m-au invatat”. Toti putem face macar un lucru mic pentru a nu mai avea parcurile pline de excremente. Si daca proprietarii de caini sunt nesimtiti ca nu strang, asta nu inseamna ca si copiii trebuie sa faca la fel. In ritmul asta de delasare o sa ajungem sa calcam in cate un caca si pisu la fiecare plimbare. Si sa nu mai spun ca sunt parinti care si-au facut un obicei zilnic de a pune copiii ,,la tufis”. Chiar si eu care nu am copii si ma duc in parc doar pentru relaxare am vazut unele persoane care considera iarba toaleta publica.

  • Cornelia

   Apropo de aruncatul gunoaielor la cos, replica pe care am auzit-o foarte des in cazul copiilor mici e „Nu lua de pe jos, nu e voie”. Oare nu ar fi mai constructiv sa-i educam cu „ce luam de pe jos aruncam la gunoi”. Asta era valabil in cazul baietelului meu pasionat de ambalaje si mucuri de tigara si intretimp si de pubele.

  • Al meu strange toate hartiile si gunoaiele pe care le gaseste pe jos si le arunca la gunoi. Si nu numai gunoaiele ci si castanele sau ramurelele de la copaci sau pietre :)). Nici asa nu e ok ca nu-mi convine sa puna manuta pe toate gunoaiele altora…

  • Andreea N.V.

   Nu e o solutie sa invatam copiii sa stranga gunoiul altora pentru ca nu facem decat sa le transmitem celor care arunca pe jos ca e ok sa faca asta, ca mereu se gaseste cineva sa stranga dupa ei. La romani nu functioneaza puterea exemplului. Am patit-o de doua ori: am aruncat o sticla lasata de un …nici nu stiu cum sa il numesc si l-am intrebat de ce nu a pus-o in cos. Raspunsul a fost: cata vreme exista sclavi ca tine, o sa arunc in continuare. M-am lecuit repede. Si luasem sticla pentru ca acolo era pista de biciclisti si nu am vrut sa se intample ceva. Singura solutie ar fi o amenda usturatoare si 2-3 zile de munca in folosul comunitatii. Asa poate s-ar dezvata de aruncat pe jos. Plus educatie in scoli.

  • cami

   Eu nu cred ca romanii nu învăța din exemplu. Tu clar ai dat de un mega nesimțit.dar uite ma uit la zona de food mall promenada, unde mamacă corporatiștii cel mai adesea.au ajuns cu toții repede la concluzia ca e mai bine pt toți sa ne strângem singuri masa după noi. Nu sa așteptam personalul mall ului. Evident apar si oameni din afara , obișnuiți sa își lase tăvile si ambalajele pe masa.dar marea maj reacționează când vede ca alții își duc singuri tava la gunoi. Cat despre copii si chiar si oameni mari pe strada e bine sa le atragem atenția ca greșesc într un mod cat mai puțin agresiv..si atunci mai toți reacționează ok. Eu am testat si pe țigani si a mers:)

  • un tigan

   mai ai de testat pe evrei si pe femei gravide. daca si acolo merge, esti in regula.

  • L

   sincer. si pe mine m-a durut rasismul. te sustin

  • elisa claudia

   Haha, super!( pt Un Tigan:) Desi vad ca raspusul e din 2015, nu ma pot stapani sa nu scriu:)

  • Cristian

   CAMI,

   Este complet deplasata remarca ta rasista, si tiganii sunt oameni, la fel ca tine. Daca tu te nasteai intr-o familie saraca, eventual de tigani sa vezi ce viata „frumoasa” ai fi avut.

   E usor sa scrii pe net remarci ingrozitoare, e mai greu sa arati umilinta in vaiata reala pentru cei ce au o viata grea si datorita culorii pielei si/sau a mediului social.

  • Cornelia

   Mie mi se pare in regula a invata copilul sa adune gunoiul altora. Puterea exemplului poate nu functioneaza la romani acum, dar poate va functiona in generatia copiilor nostri daca ii educam in acest sens.
   Exista multe demersuri ale voluntarilor care fac asta, aduna gunoaiele altora de pe dealuri, paduri, rauri, let’s do it romania e una dintre ele, poate ai auzit.
   Si in plus, un exemplu negativ nu trebuie generalizat.

  • E drept ca in parcurile din Cluj nu avem caca si pisu de copii, cum nu prea vezi nici de caine, cel putin in zonele centrale, insa intr-adevar sunt cateva strazi cu „probleme” de genul asta. Insa ambalaje, sticle si alte ramasite gasesti si la noi destule si eu cred ca a face curat acolo unde vrei sa stai, nu inseamna neaparat ca strangi gunoaiele altora, se intampla destul de des sa le zboare vantul sau prin zonele de gratare sa dea cainii la ele.
   Si eu sustin ca puterea exemplului functioneaza, nu la chiar toata lumea e drept, dar functioneaza.

  • Nanuc

   La faza cu aruncatul pe jos, caine care se rahateste si stapan care nu aduna e simplu ptin parcuri, te duci direct, dar direct la primul gardian si il dai in primire. Nici macar nu mai stai la discutie cu respectivul, cel putin eu nu am nervi de stricat pe astfel de discutii. La fel si cu pustanii teribilisti care distrug mobilierul din parcuri, tipa, urla si fac mizerie. Sa vezi ce rapid o sa invete da stranga dupa ei.

 3. Sincer iți spun că habar n-aveam de olita portabilă. E adevărat că băiatul meu încă folosește scutece dar e bine de știut că există olita asta. Mersi!

 4. da frate, te-ai gandi ca nu e nevoie sa argumentezi pe larg de ce nu e ok sa ne facem nevoile pe spatiul public, dar uite ca viata nu da doi bani pe ce ne gandim noi.

  eu cred ca vina e a lui Ceausescu.
  serios. el cu industrializarea lui a mutat fortat populatiile de tarani la oras, moment in care a creat o specie de taran de oras care nu mai e taran, dar cu siguranta nu e nici orasean.

  la fel ca imbecilul care-si tine cainele in curte la oras ca sa sperie de moarte cu latratul toti trecatorii, dupa care-l scoate pe strada ca sa se cace, imbecilul care crede ca e ok sa-si faca el sau progenitura proprie nevoile in parc se crede de fapt la tara sau pe imas, acolo unde chiar e nevoie sa ai caine in batatura in caz ca te calca hotii si unde chiar e ok sa faci un pipi sau un caca sub cerul liber.

  • Meli

   Asta cu specia taran-orasean chiar ai zis-o bine. Cred ca tot din specia asta s-au nascut si cocalarii si pitipoancele. Si impreuna cu aceasta specie, a murit si bunul simt. RIP bun simt, ne e foarte dor de tine.

  • AlinaV

   Robo lasă țăranii în pace . Zău îi jignești. Cât despre oliță o cumpăr imediat ce o să trecem la exersat fără scutece . Am găsit-o pe amazon cu saci de rezervă la nici 30€. Parfum .
   Eu mai am o problemă în parcurile unde scrie clar pe poartă că animalele sunt interzise . Avem unul în cartier și nu respectă nimeni panourile . I-am atras atenția unei dudui și mi-a răspuns sec că știe. În curând le declar război. Dimineața sunt mai mulți câini decât odrasle.

  • Andreea B

   Fara parfum! :))))

  • ana

   Olita din video exista si in Romania. 🙂 Am achizitionat-o din Mothercare Afi Cotroceni pentru suma modica de 60 de ron… cei ce nu vor sa ia pungutele acelea speciale care se monteaza pe olita pot folosi cu mare succes saci de gunoi micuti (eventual lipiti in interior ceva „absorbant” 🙂 Va fi tare amuzant inclusiv pentru baietei sa incerce sa „tinteasca” direct pe zona absorbanta…. 🙂

  • stefania

   Se gasesc si mai ieftine pe net. Eu am cumparat pt cineva cu 30 ron, identica cu cea de la mothercare ( eu am de la mothercare, fiind nevoita sa cumpar cand am plecat in afara tarii cu copilul). Cautati pe net ” olita portabila” si veti gasi, mai ales pe olx

  • cccris

   ohoo! Cu stapanii de caini e tragedie, era sa iau bataie de multe ori in parc pe tema asta. Intre timp am renuntat eu la parcul respectiv, ei au ramas tot acolo ca au facut si copil intre timp 😉

  • Roxana

   Apropo de subiectul caca de catel, eram in parc cu sotul si baietelul, trece o tanti fitoasa cu un canis alb ca laptele in lesa. Cainele, ca un animal ce este, a facut un caca maaaaare langa noi. Tanti l-a asteptat rabdatoare si s-a carat….cacatul a ramas langa noi :)) Sotul meu l-a strans intr-o punga si s-a dua la cucoana si i-a zis „nu va suparati, ati lasat ceva-n urma” :))) nu va pot spune ce figura a avut cucoana, priceless :)) aceeasi chestie i-a facut-o vecinei care plimba catelul in jurul blocului nostru fara sa stranga dupa animal…s-a trezit cucoana cu rahatul pe presul din fata apartamentului ! oameni buni, luati atitudine!

  • pass

   Mamaaaaa, ai spus-o pe sufletul meu! Ah, ce m-am racorit, greu de inteles de ce ai atatea dezaprobari, sau de fapt nu e greu…

  • Andreea B

   Nu înțeleg de ce atâția nu-s de acord cu tine. Poate se simt vizați? In orice caz, ai mare dreptate cu țăranul mutat cu forța la oraș. Nu de putine ori am văzut gaini(!?!?) crescute in grădina din fata blocului. In București si alte orașe mari.

   Cât despre olița portabila, habar nu aveam ca exista, ma bucur ca acum știu. O sa cumpăr si eu una când va veni momentul.

  • Liliana

   Eheee! Dar taiat de porc in fata blocului ati vazut? Ca eu am asistat la toata traditia doi ani la rand (dupa aceea m-am mutat slava Domnului). Si ce sa vezi si sa nu crezi – blocul de care vb era intr-o zona destul de bine cotata. Tot acolo am asistat si la gratare pe balcon (balcon din acela mic de bloc ceausist). Si nu, nu erau de alta etnie 😀

  • Carla

   Țăranul mutat la oraş nu a evoluat deloc (la marea parte ma refer) ci s-a transformat într-o categorie aparte de nesimțiți.Care sfidează regulile de conviețuire și împărțire a spațiilor publice.Țăranul de la sat îți dă binețe și te cinstește chiar cu ce are,bădăranul de la oraş ți-ar lua și gâtul pentru un loc de parcare.Să îi atragi atenția că a aruncat ceva undeva? Risc major,caterincă sau bătaie.
   Deci nu țărani,bădărani.

  • ramona

   Asta cu taranii e o răutate gratuita. Cred ca avem cu totii daca nu parinti, măcar bunici care locuiesc la tara. „Sănătoasă” gândire aveti in familie in cazul asta… Urat, foarte urat…

  • Denisa.mdv

   Discutia a deviat, dar cred ca se referea tocmai la faptul ca taranului i sta bine la sat (rudele noastre de orice fel intra in aceasta categorie). Cei mutati la oras au suferit in timp o mutatie bizara, pt ca in sufletul lor vor sa isi faca nevoile in fundul curtii, dar totusi se mandresc ca au apartamnet si masina la oras. Conflictul interior le.a derurat neuronul.

  • da, exact la mutatia asta bizara ma refeream, la oameni care nu mai sunt tarani dar nici oraseni nu sunt.
   eu am un mare respect pentru taranii adevarati, aia cati or mai fi, cum au fost bunicii mei de exemplu.

   taranul adevarat este un om gospodar si care da buna ziua strainilor pe care-i intalneste.
   chiar si daca numai aceste 2 trasaturi s-ar regasi la oamenii care traiesc in la noi orase, viata noastra in oras ar fi mult mai buna.
   din pacate taranul de oras considera ca responsabilitatea lui de a fi gospodar se termina cand a iesit pe usa locuintei proprii, de aia nu vede o problema sa umple orasul de rahati si de alte gunoaie.
   oraseanul adevarat in schimb considera ca orasul este antecamera propriei locuinte, de aia vrea un oras curat si frumos mirositor.

   va dau un singur exemplu: anul trecut la mine pe scara au fost niste scurgeri de gaz (mirosea). eu am iesit din apartament, am mirosit gazul, si am inceput sa investighez.
   la etajul la care mirosea, intamplator stateau de vorba 2 vecini, carora nu le-a trecut prin cap sa sune la Distrigaz, a trebuit sa sun eu.
   tocmai pentru ca in mintea lor responsabilitatea pentru ce se intampla in spatiul comun era a altcuiva (nu stiu a cui).

   exact la fel este abordarea taranului de oras in legatura cu orasul – el nu considera ca are o responsabilitate directa de a fi gospodar in ceea ce priveste orasul, il considera un spatiu al nimanui.
   de asta spun eu ca taranul de oras nu e nici taran, nici orasean, ci este o specie cum a descris-o foarte plastic Denisa.

  • klau

   Anticamera, nu ante. In rest sunt de acord cu ce zici.

  • dragos

   „eu am un mare respect pentru taranii adevarati, aia cati or mai fi, cum au fost bunicii mei de exemplu.”

   sa inteleg ca esti un taran mutat la oras (sau parintii tai)

  • da, ca si in cazul foarte multor oameni care acum au 30-40 de ani, parintii mei au venit de la tara la oras odata cu industrializarea lui ceausescu.
   sunt deci prima generatie de oraseni prin nastere din familia mea.

  • ramona

   Nu e corect sa generalizezi. Normal era sa spui ca UNII tarani…etc. Pentru ca la cum e prezentata dituatia,daca bunicii tai s-ar fi mutat la oras ar fi intrat in aceeași categorie cu cea prezentata de tine sau de Denisa, adica cei cu doar un neuron. Sau nu?

  • Meli

   Mai oameni buni, specia de taran orasean prezentata mai sus se distinge de restul taranilor prin faptele care lasa de dorit.

  • DENISA.MDV

   EEEh, hai sa zicem si de fumatul in lift sau pe scara blocului, de montat „T” pe un loc de parcare la liber (cine sta in Bucuresti imi intelege supararea), de pus intrebari curioase sa afle despre „gospodaria” altora si facut infarct ca nu stie si ca esti vecin ciufut, de hranit caini comunitari la bloc, ca e spatiul nimanui si nu deranjeaza pe nimeni, dar nu i-ar lua in pretioasa lor casa niciodata, desi, nu-i asa, ii iubesc enoooorm, etc etc etc. Mai sunt si altele, desi nici nu am depasit micul spatiu din jurul blocurilor noastre comuniste. Cand ies in lumea larga a metropolei treaba e si mai nasoala, subiectul articolului este doar un minuscul exemplu.
   Nu putem decat sa fim „schimbarea pe care vrem sa o vedem” pentru noi si copiii nostri, ca in rest nimnei dar nimeni dintre cei vizati nu vor fi clintiti de acest articol sau multe altele dinaintea lui sau viitoare. Am zis!! 🙂

  • Printesa Urbana

   nu sint de acord. stocurile de olite portabile este in acest moment zero in citeva magazine online. eu cred o parte dintre cei vizati vor incerca sa faca altfel de azi inainte. sigur, sintem schimbarea pe care o vrem, dar ii mai tragem de mineca si pe cei care nu-s atenti la schimbarea asta.

  • DENISA.MDV

   Minunat! Daca fie macar si o persoana dintre cele care foloseau copacul a luat masuri – nu dintre cei care nu stiau despre exista obiectului, dar gaseau intotdeauna solutii decente, caci ele exista – eu zic sa iti faci cinste cu ceva bun, ca meriti. 😉

  • Gabi

   Intrebare, mie una imi era jena sa arunc scutecul murdar in cosul de gunoi, chiar pus in punga si legata, evident o faceam atunci cand era absolut necesar. Nu este o problema ca acel cos de gunoi (care din punctul meu de vedere nu e construit sa mentina produse biologice) va deveni in scurt timp acelasi lucru pe care incercati sa il ocoliti ? Punga se rupe, gunoiul se ridica cand se ridica…

  • Cristina

   Pai si ce faci cu scutecul murdar? Il arzi? Il distrugi chimic? Il arunci in wc? Faci o vraja sa dispara?
   Scuze, dar mi se pare funny sa iti fie jena sa arunci gunoiul la gunoi!

  • Ileana

   Ati uitat sa adaugati la categoria „tarani” pe cei mutati la bloc dupa demolarea mahalalelor….Si acestia pot sa spuna ca sant oraseni din tata-n fiu….

  • Petra

   Ai fi surprinsa draga „duomna” cati tarani de la sate au conditii sanitare mult mai bune decat orasenii din marile metropole. Eu sunt una din aia care probanbil dupa ipoteza ta in cativa ani voi suferi o mutatie bizara … om trai si om vedea. Si draga, nici eu, nici parintii mei, nici bunicii mei etc. nu avem vise umede cu toaleta de afara care tin sa te anunt ca de vvreo 2 generatii s-a si desfiintat. Ma duc sa-mi cumpar o prajina cu care sa-ti ajung la nas. Apropo sa le spui rudelor de la tara sa se spele cand vin la tine sa nu iti imputa apartamentul imaculat de orasanca, sau mai bine sa se frece cu clor…

  • denisa.mdv

   Nu ai inteles nimic

  • Petra

   Nu, doar sunt taranca

  • Pass

   Uite Ramona, fara sa vreau sa sune urat sau rautacios sau cum o mai percepeti voi problema, eu, cat am reusit sa ma duc in urma cu informatiile (strabunica mea a trait pana cand am implinit 9 ani), in familia mea sunt TOTI ORASENI. Dar TOTI. Si poate si mai inainte de strabunica mea, cine stie. Am crescut in familie ca o orassnca autentica, bine educata, instruita in multe domenii si etc, nu despre mine doresc sa vorbesc, dar a trebuit sa spun lucrurl asta ca sa se inteleaga si atitudinea orasenilor uneori, a alora adevarati, nu la prima generatie in oras, alora le este cel mai greu… Ma crezi ca ne e greu sa suportam uneori „taranii”? Dar nu bietii de tarani care muncesc campul si isi vad de treaba lor la tara, ci astia de la oras. Ma crezi ca suntem scarbiti si exasperati? Stiu ca nu se poate face nimic, invazia e o problema mondiala, dar totusi mi-e scarba uneori. Locuiesc in buricul targului iar vecinul meu (ghici de unde vine?) si-a sarbatorit ziua cu manele pana la 3 dimineata in timpul saptamanii in curtea interioara. Trotuarele sunt pline de flegme, de parca doar ei le-ar produce, vara pe promenada e plin de slapari si de tricouri ridicate peste burta, de parca doar lor le este cald, copiii fac tot la copac sau unde se nimereste daca nu e vreun copac prin preajma. De caini nu mai vorbim, de parcat masinile ca in camp nici atat, de tonele de coji de semnite sa mai zic ceva, crede-ma ca e foarte grea convietuirea. Si sa stiti ca nu avem ce face noi orasenii, decat sa ne mai racorim uneori cu o vorba, pentru ca datorita educatiei, e greu spre imposibil sa coboram la nivelul lor, nici nu prea avem pe ce limba sa le explicam ca deranjeaza.

  • Petra

   Indraznesc sa te contrazic Robo. Nu are nimic a fi sau a fi fost taran cu facutul nevoilor in public, nici cu scuipatul de seminte, nici cu manele, nici cu injuraturile etc. Este o chestiune de educatie si bun simt, adica de familie. Eu vin dintr-o familie de tarani, avem rude mutate cu de-a sila in minunatele apartamente din minunatele blocuri ceausiste si sunt niste oamenii de aur care le-ar da clasa in orice moment parvenitilor cu pretentii de „duomni” si „duamne” nascuti din strabunici oraseni.

  • da, pai intrebarea este de ce o mare parte din oamenii care traiesc la oras nu au educatia sau bun simtul necesar ca sa nu-si lase copiii sa se usureze in spatiul public.
   adica e evident ca nu au aceasta educatie, insa intrebarea este de ce?
   raspunsul meu, teoria pe care o avansez, este ca fostii tarani mutati la oras cu forta de industrializare au ramas cu unele reflexe de viata taraneasca, si de aceea au comportamente care in mediul rural ar fi perfect in regula, pentru ca acolo spatiile sunt mari si densitatea de populatie este foarte mica, pe cand in oras aceste comportamente sunt un dezastru.

   realmente, inteleg perfect de ce un om care munceste o bucata de pamant care se afla la cativa kilometru de casa lui isi va face nevoile in papusoi (porumb), pentru ca nu are alta posibilitate si pentru ca trec putini oameni pe acolo (sau nici unul).
   acel om isi va invata copiii deci ca e ok sa faci caca pe imas (pentru ca intr-adevar e ok)

   insa intre timp copiii lui au crescut si s-au mutat la oras, dar nu au internalizat nici dupa cateva zeci de ani ideea ca la oras nu facem caca pe „imas”, pentru ca „imasul” e mic si suntem toti calare pe el.

   in definitivi si marile orase din lume erau un dezazstru dpdv al igienei in urma cu cateva secole.
   noi nu suntem chiar acolo cu orasele noastre, dar nu suntem nici foarte departe.

   de asta zic eu ca problema este ca de fapt la noi in orase nu prea exista „oraseni”.

  • Petra

   Pai conform teoriei tale toate satele ar trebui sa fie haznale … Si la sate se scot copiii la plimbare si mai nou de ceva ani exista si parcuri care sunt foarte frecventate si eu nu am vazut copil sa faca pipi sau caca in parc ori pe strada. Eu pana la 14 ani am crescut si am mers la scoala la sat. De cand ma stiu aveam toaleta cu apa la scoala, iar acasa baia s-a facut cand era tata adolescent treaba valabila si pt vecini si rude. Si la sate oamenii isi cumpara inghetata de la magazinul satesc, sau tigari, dar nu am vazut drumuri pavate cu mucuri si ambalaje. Nu zic ca nu sunt nesimtiti, dar aia sunt de obicei exceptia nu regula.
   In schimb am vazut la orase o groaza de oameni cu pretentii, dar cu unghii murdare care atunci cand isi dadeau drumula gura … Si tot ei erau mai presus ca mine si rudele mele ca vezi doamne s-au nascut in urbe nu la tare au crescut in apartament nu la curte cu mult blamata latrina. Pai sa stii ca mai degraba le e greata unora de genul asta sa puna un caca de copil sau de caine in punga decat unui taran (fie el si unul mutat la oras). Chiar te provoc sa intrebi a cata generatie la oras sunt oamenii din articol, eu cred ca vei fi surprins. Daca nu eu imi cer scuze.

  • acum nu mai este multa populatie la sate, ca au plecat.
   insa eu am crescut pana la 7 ani la sat si imi amintesc perfect ca drumul principal care traversa comuna era plin de balega de vaca.
   eu cred ca daca satele nu sunt haznale e din cauza ca spatiile sunt mari si densitatea de populatie foarte mica in comparatie cu un oras.

  • cris

   Si eu cred ca jignesti taranii prin ceea ce spui. Am crescut la tara pana la 18 ani, nu mi-am facut nevoile niciodata in lanul de porumb sau imas, si nici nu am vazut pe nimeni sa isi puna copilul sa faca pe unde apuca. Iar la mine la tara, strada se curata de balega de vaca de fiecare om, in fata curtii sale si in imprejurimi. Tine de bunul simt, nu de faptul ca esti taran sau orasean.

  • nu cred ca ii jignesc pentru ca am spus de mai multe ori ca la tara mi se pare ok sa te usurezi sub cerul liber, pentru ca uneori nu ai cum sa ajungi acasa si pentru ca spatiul e mare.
   eu am o experienta diferita de tine ref la viata la tara.
   ma intreb: oamenii care muncesc pamantul toata ziua, la prasit de exemplu, sau oamenii care merg cu vacile la pascut, oare se intorc in mijlocul zilei acasa de pe camp ca sa faca un pipi?
   si cu vacile ce fac? le aduc pe toate pana acasa ca sa faca ei un pipi?
   hai sa fim seriosi, zic.
   eu am fost si la prasit, si la strans cartfofii pe camp, nu aveam cum sa ma intorc acasa sa fac pipi sub nici o forma, deci porumbul era regula.

  • Petra

   Sunt intru totul de acord cu ce spune Ioana. Dar nu voi fi de acord cu ceea ce se spune f clar aici, ca taranii au dorinte ascunse si refulate sa se usureze in aer liber. Hai serios? Eu am o fetita care acum incepe sa foloseasca olita (astept olita portabila, am facut comanda, mi se pare o inventie minunata) deci nu m-am lovit inca de pr. asta. Dar in urma cu ceva ani eram cu verisoara mea si cu baietelul ei de 3 ani in sat. Cand l-au apucat nevoile am intrat in magazin (de ala satesc, eram in centru departe de casa) si a cerut voie sa mearga cu copilul la WC, nimeni nu a zis nici car. In schimb am vazut o mama a carei fetita a facut pe ea treaba mare intr-o filiala BT pt ca nu au deloc toaleta pt clienti si i s-a refuzat accesul la toaleta personalului… deci cine a fost mai nesimtit? Ca pana la urma e o chestie de bun simt nu de oras ori sat, nici macar de educatie…

  • cami

   Eu cred ca ii jignesti prin simpla presupunere ca taranii ajunsi la oras sau odraslele lor sunt cei cu un astfel de comportament. Si aici cred ca te inseli groaznic.
   Mi se pare chiar caraghios si pueril cum ai ajuns la concluzia asta. Trebuie ca asta e factorul comun, nu? Vi de la tara sau ai parinti la tara => faci caca in parc.
   Mentionez ca m-am nascut la oras si parintii stau la oras inca de la 14 ani (asta ca sa nu creada cumva ca reactia mea ar putea fi cauzata de faptul ca ma simt ofensata). Mi se pare doar deranjanta concluzia ta si felul in care ai ajuns la ea. Ca si cum toti oamenii de la oras au acelasi nivel de bun simt si educatie.
   Eu cred ca de asta tine. Bun simt si educatie. Care poate lipsi cu desavarsire indiferent daca esti 100% orasean sau nu.

  • Cami, sunt mai multe probleme cu eticheta de „lipsa de bun simt”.
   1. Nu explica, de fapt, nimic. E usor sa spui ca e lipsa de bun simt, dar de fapt nu ai spus nimic despre cauzele unui anumit comportament.
   2. In cazul de fata, nici macar nu sunt sigur ca se poate spune asta.
   Sa nu ai bun simt inseamna, dupa mine, sa faci ceva ce stii ca e gresit in vreun fel, dar il faci oricum pentru ca nu iti pasa ca e gresit.

   Problema cu facutul de pipi in parc este ca multa lume crede ca e ok sa faca un copil pipi in parc.
   Adica, in mintea lor, ei nu fac nimic gresit.

   Intelegei diferenta?

   si problema nr 3 este: eu cred ca oameni perfect in regula considera ca e ok sa faci pipi in parc.
   adica nu e vorba de cocalari, de mai stiu eu ce badarani, nu. sunt oameni care au copiii la aceleasi gradinite cu copilul tau si al meu.

   deci intrebarea este cum de sunt lipsiti de bun simt doar in aceasta privinta?
   nu e cumva iarasi ca ei de fapt nu considera ca fac nimic gresit, pur si simplu pentru ca asa au invatat din familie, ca adica ASTA a fost educatia lor?
   Sincer sa fiu, si pe mine daca ma intrebai acum 15 ani ce parere am despre asta, cred ca as fi zis ca e ok ca un copil sa faca pipi in parc. Intre timp m-am desteptat.

   Deci eu cred ca ei nu sunt lipsiti de educatie, ci au o educatie care le spune ca e ok sa faci pipi in parc, asta e de fapt toata teoria mea.
   iar asta nu poate veni decat dintr-un mediu in care chiar e ok, si mediul ala nu poate fi decat „la tara”

  • nuschu

   Nu, au o (auto)educatie care le spune ca, daca vine de la un copil, nu e grav. Merg cu permisivitatea pentru copil pana acolo, incat nu li se pare scarbos. S-ar simti vinovati sa li se para ca propriul copil produce o chestie scarboasa.
   Eu merg pe ipoteza asta, pentru ca maica-mii, de exemplu, i se pare acceptabil ca baiatul meu cel mare sa faca la copac. Cand, recent, intr-un parc de provincie, m-am uitat urat la ea, mi-a zis, foarte concilianta, „Ce-i, mai, mama, e copil, e curat”. Adica, nu stiu, cumva, copilul e mai curat si fiziologic, nu numai psihologic, decat adultul. Desi, na, si deseurile lui contin ecoli si alte nabadai, bune de impanzit lumea cu diverse infectii.
   Ca, altfel, maica-mii nu i se pare ok, ca adult, sa faci asta.
   Majoritatea parintilor carora li se pare firesc ca ala micu sa faca la copac nu fac ei insisi la copac, cand ii apuca, nu li se pare la fel de firesc si permisibil, chiar daca vin de la tara si chiar daca la tara, pe camp, faceau pe unde aveau treaba. Sunt, din fericire, destul de putini din astia si pe aia care sunt, i-as omori :D.
   Nu ai deloc dreptate spunand ca parintii care le permit copiilor sa faca la copac au aceasta cultura a orizontului larg (euphemistic spus): ar trebui sa faca si ei la fel. E cultura „copilul e curat si bun, nu strica nimic”.

  • da, cu siguranta explicatia data de tine sta in picioare.
   eu raman si la explicatia mea totusi, nu numai pt ca am aflat ca „taranul orasean” este un termen folosit de sociologi/ antropologi, dar pentru ca mie mi se pare ca in cazul asta avem si manifestarea unui dezinteres clar fata de spatiul public (o trasatura a taranului orasean).

   Plus ca mi se pare ca un astfel de parinte ar avea retineri mai mari sa-si puna copilul sa faca un pipi pe trotuar sau intr-un restaurant, deci trebuie sa fie ceva legat de iarba.
   Adica daca parintele ar crede pana la capat ca pipi-ul de copil e sfintit, n-ar avea o problema sa faca si in alte locuri decat in parc.

   EDIT m-am mai gandit si totusi cred ca nu are nici o legatura cu faptul ca parintele crede ca pipi de copil e „curat”.
   cred ca parintele nu se gandeste deloc la spatiul public.
   cand zice ca „e ok pt ca e copil” vrea de fapt sa spuna „e un copil, deci nu e RUSINOS”, nu neaparat ca pipi de copil e mai curat decat pipi de adult.
   pur si simplu e mai putin rusinos pt un copil sa faca asa ceva (ceea ce e adevarat, pt ca un copil nu se poate tine ca un adult)
   deci nu cred ca are nici o legatura cu faptul ca materialul ramas pe spatiul public ii poate deranja mai putin pe altii decat daca ar veni de la un adult.
   repet, cred ca acest parinte pur si simplu nu se gandeste deloc la spatiul public. pentru ca nu e obisnuit sa se gandeasca la asa ceva, si aici e legatura mea cu taranul orasean, obisnuit subconstient cu spatiile largi de la tara.

  • Petra

   Ceea ce spui tu e valabil pt. satele cat de cat departate de orase. Cand spun departate vb de mai mult de 100 km. Cele din jurul oraselor sunt dens populate atat cu tineri cat si cu batrani. Nu imi vine sa cred ca compari un animal, orice fel de animal (care e incapabil sa isi controleze reflexul de urinare si defecare cu) oameni sau cu copii…Pai daca e asa si potecile din gradinile de la Hampton Court sunt pline de balega de cal, iar Bushy parc musteste de caca de cerb. Sa mai zic de nesimtiti de porumbei cu tot cu puii lor? in fine nu pretind ca toate satele sunt curate si ca am avut cu totii aceleasi experiente. Chiar si cand mergeam in camp la sapat si unde intr-adevar facem … in camp, ne-au invatat sa facem ca pisica si pt treaba mare si pt aia mica, adica faci in gaura si acoperi, simplu, cat de cat curat si de bun simt.

  • of doamne dar nu am comparat nici un om cu nici un animal. era vorba despre cat de murdare sunt satele in general, din orice motive, si in contextul asta am amintit de balega.
   ca adica la tara nu e o tragedie sa fie balega pe strada, e parte din viata alaturi de animale, cai, vaci, oi, rate, ca astea se balega. lucru care nu se aplica la oras.
   la fel, la tara e ok sa mai scapi una in natura. lucru care iarasi nu se aplica la oras.

  • Carmen T

   Robo si Petra. La tara, toata lume se cunoaste cu toata lumea. De aceea, in spatiul lor nativ, taranii sunt niste oameni civilizati.Mai civilizati decat multi oraseni. Dar mutatul fortat la oras a dus la niste modificari importante in mentalul colectiv, asta e un fapt demonstrat antropologic si social. Aici fiecare e pt sine, nu mai exista comunitatea de care sa ti fie rusine

  • Petra

   Ar fi foarte bine daca cei care stiu atat de multe despre viata la sat doar din Ion, Morometii (in cel mai bun caz) sau din Las Fierbinti/stirile de la ora 5 sa isi dea doar cu presupusul, nu sa dea sentinte. Poate lumea se cunoaste in catune, dar la sate si in comune unde populatia de cele mai multe ori depaseste mia de locuitori nu mai e valabila treaba asta. Cat despre faptul ca rusinea ii face pe tarani sa aiba simtul respectului pentru celalt si al auto-respectului (dupa mine asta inseamna bunul-simt) no comment… Dupa voi se pare ca legile fizicii si ale naturii functioneaza diferit la sate si la orase, taranii sunt un fel de „gorile” care sunt foarte ok in satele lor, dar odata dusi la zoo (adica in oras) devin cocalari cu un singur neuron care si ala saracul se deruteaza. Sunt curioasa ce se intampla cu orasenii mutati la sat, sau cu europenii care se muta pe alte continente. Speciile astea de mamifere ce mutatii bizare vor suferi? Daca tot cautam un numitor comun pt cei care isi lasa odraslele sa ingrase iarba din parcuri eu cred ca raspunsul cel mai evident e faptul ca au urmasi dat fiind ca cei care strang dupa copii sunt exceptia si nu regula si ca aceste apucaturi le au oameni de diferite nationalitati dupa cum am citit in comentarii. Nu-mi sariti in cap eram sarcastica, mie nu imi place sa jignesc gratuit intregi categorii de oameni si nici nu ma cred atotstiutoare.

  • of Petra Petra, chiar nu cred ca e cazul s-o iei personal

   uite ce am gasit pe google:
   „Unii autori susţin că această ciocnire a dat naştere unui tip social aparte – ţăranul-orăşean (nu foarte îndepărtat de celebrul „urban villager“ [italo-american] al lui Herbert Gans).Procesul de urbanizare sub comunism a produs o lume specifică, cu manifestări aparte. Unii dintre cei care reuşeau să se mute la oraş reproduceau în spaţiul urban modelele comportamentale din lumea satului: întinsul rufelor în grădina blocului, creşterea copiilor în comun (cu ajutorul vecinilor), socializarea pe înserat în pijamale sau capoate (şi cu bigudiuri în păr) pe băncile de la intrarea în bloc, cultivarea de legume în spaţiul verde şi – la periferii – chiar creşterea porcilor, a iepurilor sau a nutriilor, personalizarea (în unele cazuri) a spaţiilor comune (casa scărilor) sau, în alte cazuri, lăsarea în paragină a acestora etc. (vezi studiile coordonate de Vintilă Mihăilescu). Cei care reuşiseră să se mute la oraş erau priviţi cu mândrie şi invidie de cei rămaşi în sat. ”

   „tăranul-orăşean este un exemplu al tipurilor sociale mutante generate de proiectul comunist al modernizării”

   http://augustinstoica.blogspot.ro/2012/08/societatea-romaneasca-incotro-interviu.html

   http://augustinstoica.blogspot.ro/2012/06/dilema-veche-septembrie-2010-taranul.html

   deci nu sunt chiar nebun, este?

   si inca:

   „În comunism s-a destrămat solidaritatea de comunitate, de sat şi s-au creat solidarităţi de interese, de neam. Eu folosesc termenul de gospodărie difuză, adică în jurul unei gospodării se crea o întreagă reţea, cei de la oraş aduceau cafeaua, cei de la ţară dădeau la schimb puiul. Există un fel de solidaritate funcţională, legată de anumite interese, dar comunitatea se sparge. Şi o dată cu ea interesul pentru ceea ce am putea numi spaţiu public. Complementar, comunismul a etatizat practic integral spaţiul public; post-comunismul s-a retras din spaţiul public şi l-a privatizat; individul a rămas în spaţiul privat, cu interesele lui personale.”

   http://adevarul.ro/news/societate/vintilamihailescu-nu-mai-exista-taran-roman-1_513786b300f5182b85d855f1/index.html

 5. Suzana

  Bine spus, Ioana! Este de bun simt as spune eu acest text. As printa articolul tau si l-as da fiecarui parinte pe care l-as vedea ca-si duce copilul dupa copaci sa-si faca nevoile fiziologice. Cum ai spus tu, ei poate nu cunosc alte metode, cu toate ca ma cam indoiesc 🙂

 6. no name

  Habar n-aveam ca exista. La noi inca nu e cazul, dar am sa ma bag la una acusi acusi, ca-i simpla si genială! Și igienică pt copil! Si stress free, ca-mi imaginez ca nici lor saracilor nu le convine sa stea pe vine aiurea langa un copac/tufa/banca, in gâdilit de iarbă… Nu-mi pot imagina plodul cu fundu-n bălării ( eventual bălării vizitate înainte de altă vietate). Așa, stai mamă pe oală până apune soarele, că nu deranjezi nici furnicile, nici alte animaluri de prin tufișuri.

 7. Eu nu știam că există așa ceva. Dar nici nu am copii mici însă când voi fi bunică jur că unul din primele lucruri pe care o să i le cumpăr nepotului o să fie o astfel de oliță portabilă. Mi se pare o idee foarte bună. Genială, chiar.

 8. Ioana

  Foarte bun articolul. Ma tem insa ca exista o prejudecata legata de nevoile in public, multi parinti considera mai igienic pentru copil sa il duca in iarba decat la toaleta ecologica din parc (spun si eu din ce am auzit pe langa mine, la o cafea la terasa in parc). Cred ca am ajuns o natie de nesimtiti si de egoisti care nu vad dincolo de lungul nasului si al ecranului de smartphone, incepand cu felul in care mergem pe strada, la metrou sau pe aleea din parc si terminand cu modul in care lumea se invarte in jurul buricului nostru.

  • nuschu

   Si eu consider ca toaleta ecologica nu e o optiune. Nu am intrat niciodata intr-una, m-a tinut intotdeauna la distanta mirosul si experienta toaletelor din benzinarii, de exemplu.
   Decat sa folosesc o toaleta publica, mai bine mor tinandu-ma :P. Oricum, e o chestiune de timp si de loc: ori mor in toaleta, ori mor un pic mai apoi.
   Eu am folosit scutece nr. 5, chiar si dupa ce a scapat de ele: le am la pachet si le scot daca e nevoie. Cea mai recenta experienta, cand m-a apucat panica in salina, ca vroia nr. 2 si toaletele alea chiar nu erau o optiune. M-am linistit, ca doar am rezerva oricum, Ioana inca n-a iesit din scutece.
   Mi-ar placea sa imi conving si mama ca nu e in regula sa-l puna sa faca pipi la pom, la tufis etc. E drept, se intampla rar, pentru ca el e destul de mare, face pipi cand pleaca de acasa si, de regula, e sufficient pana ajungem in urmatorul loc cu toaleta.
   Dar, da, cred ca avem concetateni de-o nesimtire ingrozitoare! In weekend, am fost la hotelul unui prieten, pe Vl Prahovei. Hotelul e de 4 stele, e foarte curat. M-am dus o data cu baiatul la baia fetelor, toaleta ok. A doua oara ok, insa, dupa ce a sosit un grup de vreo 20 de persoane doar pentru masa, m-am oripilat: „doamnele” se catarasera cu bocancii pe colacul vasului si nu catadicsisera sa stearga urmele lasate, nici macar – scuzati realismul extrem – pe cele de sange! Pe jos, era deja ud si ma gandesc ca nu le sarise apa din sticla. Ce dreaq, frate (soro), e chiar atat de greu sa nimeresti vasul ala?! Chiar tre’ sa te cateri precum capra pe colacul ala?! In pozitia schiorului ce-are?! Si, in ambele cazuri – capra, sau schior -, nu poti lua un servetel sa stergi mizeria?! Chiuvetele, la fel, sapun imprastiat peste tot, apa baltind.
   E posibil ca flescaraia de apa sa se intample si pentru ca parintii „relaxati” isi lasa copiii sa mearga singuri la baie, desi ei nu au decat 5-6 ani si nu ajung bine la robineti, recipiente de sapun, dispenser de servetele. Anul trecut, intr-un restaurant din Valcea, o fetita de 6-7 ani statea direct pe faianta vasului de WC, colacul era ridicat. Maica-sa fuma o tigara la masa, in restaurant.

 9. Ella

  Se poate și mai rău:eram la o terasa la mare.Ne am întâlnit cu sora iubitului meu care avea o fetita de 2 ani.Eu îmbrăcata, aranjata, îmi place sa cred educata.Vine plodul și ii zice lu”masa:pipi.Aceasta ia copilul, îl dezbracă și îl pune sa se pise chiar lângă masa unde mâncăm…am intrat în pământ de rușine
  Efectiv, mi s a făcut scârbă.Asa e, oamenii ăștia nu au bun simț, sunt nesimtiti și needucați.Bravo, Ioana pentru articol!

 10. un gand

  inamicul este lipsa de informare pt ca hai sa fim sinceri, in Romania nu exista suficiente campanii de informare corespunzatoare a populatiei. traim intr-o tara in care exista internet dar nu toata lumea stie ce sa caute sau pur si simplu, nu stie sa foloseasca un serviciu de date pe calculator sau telefon. ca sa ai o schimbare, la acest moment trebuie depasit internetul. in tara noastra lumea inca isi plateste facturile de utilitati la posta stand la coada in loc sa foloseasca un internet banking sau sa foloseasca ATM-urile speciale din strada, isi scot salariul imediat de frica ca poate i-a tras in piept angajatorul sau pica banca. asa ca sincer, olita portabila s-ar putea sa fie ceva f extravagant pt acea categorie de oameni pe care o critici. nu ma intelege gresit, sunt de acord cu ce semnalezi, dar imi exprim si gandul ca ce ai spus tu, impreuna si cu alte chestii (eu urasc de exemplu faptul ca sunt persoane/parinti care fumeaza in spatiul de joaca al copiilor desi exista o lege care interzice acest lucru!) tin de o problema mai mare a natiunii romane care poate se va schimba cand copiii nostri vor avea copii, poate…!

  • cami

   Nu exista suficiente campanii de informare? De acord cu tine. Dar ce ar fi mult mai util decat niste campanii de informare in cazul asta ar fi niste toalete publice.
   Degeaba vrem noi sa ne numim oraseni, educati, informati daca sunt fff multe orase in care nu gasesti nici macar o toaleta publica (nu ma refer la cele ecologice de care toata lumea fuge).
   Mi se pare inadmisibil ca intr-un oras ca Brasovul de exemplu sa ai o singura toaleta publica (Cel putin eu doar de una stiu, daca le exclud pe cele din centrele comerciale care sunt in general la periferia orasului).
   Asta mi se pare mai degraba prioritar decat campaniile de informare (cel putin in ceea ce priveste subiectul asta)

 11. anki

  Nu stiam ca exista da avem noi mare noroc cu tine! Super utila, si zic eu obiect ce ajuta sa ne „educam” ! Si poate se mai dezbraca si altii de haina indolentei! Multumim Frumos!

 12. Carmen

  pana la urma nu stiu care e cea mai buna varianta pentru omenire; da pentru viitorul apropiat e bine ce spui aici dar pentru viitorul indepartat umplem planeta de pampersi, aleze si pungi de plastic; pentru fiecare caca si pisu pentru fiecare copil se aduna destul de mult; nu stiu care e solutia cea mai buna

  • serios?

   Te-ai gandit la folosirea cosurilor de gunoi si la reciclare? Cred ca e mai ok decat sa te plimbi pe un wc imens „la aer liber”

  • In multe tari europene se practica arsul deseurilor in fabrici speciale ce produc energie la final. Bineinteles, Romania e orintre f putinele tari UE care nu foloseste aceasta tehnologie, dar are muuulte gropi de gunoi.

 13. Alexandra

  Felicitari Ioana, pentru bun simt in primul rand, si pentru articol.
  Vreau sa iti spun ca eu am trait situatia in care un copil asezat de ma-sa la copac mi-a stropit cu pipi cainele (dupa care, desigur, adun).
  Si asta pe o strada cu n cafenele si restaurante in care ar fi putut intra 2 min pt. un pipi de copil.

  • marcel

   Si cum aduni dupa ce face pipi cainele (sau are olita portabila)?

  • Alexandra

   nu, stimate domn, face in canisita special amenajata pt caini, unde nu se joca copiii si nu sta lumea la piicnic.

  • aggya

   in ce novela fantastica se intampla asta?

 14. Anca

  Multumesc pentru timpul si energia pe care tu si sotul tau le depuneti sa schimbati mentalitati si sa educati.
  Te admir si sper sa nu obosesti prea curand de dat atatea explicatii!

 15. Corina

  Sunt de acord cu tine. Desi olita portabila nu mi se pare deloc ieftina si la indemana oricui, avand in ved

  • Corina

   Scuze, mi-a „furat” copilul telefonul si in „lupta” s-a postat mesajul. Vroiam sa spun ca olita nu este chiar ieftina, comparand nu o olita normala de la ikea de exemplu, de 30 ron.

   Dar articolul este binevenit!

  • Printesa Urbana

   sigur, este de-a dreptul exorbitanta daca o compari cu un pipi la copac, care e gratis.

  • Liliana

   Comme on! Nu ai olita, poti folosi o punga (d-aia simpla de plastic); pui niste hartie igienica/servetele inautru si gata. Te asiguri inainte ca punga nu e sparta sau rupta. Sa fim seriosi, solutii exista si daca nu vrei/nu ai de unde da bani pe o olita portabila. Totul e sa ai vointa si dorinta de a face o schimbare in bine.

  • catgal

   Pentru cine crede că e prea scumpă eu cred că ar merge și varianta în care se ia o oliță normală, se taie fundul oliței și eventual puțin din partea inferioară ca să nu fie așa voluminoasă și mai departe se pune punga : )nu știu, nu am copii, dar dacă e o chestie de preț ce ar putea opri pe cineva cred că s-ar putea găsi alte soluții mai inventive în jurul conceptului.

  • Adelina

   Găsești oliță portabilă la 30-40 lei la Bebe Tei. Nu fac reclamă, sper că mi se permite comentariul. Trebuie doar puțină preocupare…

  • Bianca

   Scuza clasica. E scump!

  • adina

   sincer, pt unii parinti este posibil ca 80 lei sa fie mult

  • Printesa Urbana

   amenda pentru facutul nevoilor pe spatiul public e 200 de lei.

  • Andreea N.V.

   Benzina e scumpa si cu toate astea nu mai exista ora din zi in care sa nu fie ambuteiaje, ca deh..ne cade rangu’ daca mergem cu metroul si facem 20 min in loc de o ora, cosul de cumparaturi lunar e scump, dar berea si sucurile sunt la loc sfant, chiar si tigarile. Am zis la modul general, nu ma refer la tine in special, Adina. Toate sunt scumpe in ziua de azi, dar daca strangi 20 lei pe luna, in 4 luni ai bani. Asta daca nu cauti pe alte site-uri sau in magazine fizice. Scuze o gramada, idei 0.

  • And

   In cazul acesta un prezervativ ar fi fost mai ieftin

  • RALUCA

   gaseti olita pliabila, fara saci ce-i drept, pe produsetvnet.ro Olita in since, costa 29 lei. (ti se pare exorbitant?)
   Pret total, cu tot cu livrarea prin curier, 56 lei. Cat despre saci/pungi, asa cum am vazut si in filmultul Ioanei, cred ca merge orice tip de punga.

  • Me

   În pieţe (Obor de exemplu), se găsesc oliţe mici la 5-6 lei. Sunt puţini mai mari ca cele pliabile, dar încap fără probleme într-un rucsac sau în coşul căruciorului. Eu cu una de asta m-am descurcat de minune, acum 2-3 ani nu se livrau în România şi n-am găsit pe nicăieri.

 16. Despre aceste olite portabile am aflat relativ recent, tot dintr-o postare de-a ta. Mi se par absolut geniale. Noi suntem încă în scutece, dar sigur sigur vom folosi această metodă când va veni vremea.
  E bine că ai scris un astfel de articol, însă sunt sigură că 80% din populația care își cară copilul în parc nu va face nimic diferit pentru că :1. Nu ar vrea să scoată din buzunar „atâția” bani!( copilul are mai degrabă nevoie de Barni si Teddy, nu-i așa ?) ; 2. Nu au educația elementară și vor considera asta o tâmpenie ( de când am pagina de bentite si am aderat la multe grupuri de mămici pentru a le promova, jur ca m-am crucit de sute de ori si m-am enervat de tot atâtea ori : populaţia de tineri părinți este absolut proastă!nu toți, desigur, dar predomină proștii. ). 3. Vor considera ca este mult prea multă bătaie de cap cu o asemenea procedura…

  În altă ordine de idei, noi stam in Brașov, oraş cat de cat civilizat, nu mai găsești mizerii pe jos decat rar, nici in parc nu am văzut caca de copil ( deşi pisu e sigur ). Si tocmai pentru ca noi suntem obișnuiți cu o oarecare educaţie şi un comportament decent, am rămas absolut perplecsi ( eu si soţul ) când am asistat la următoarea scenă:
  În parcarea de la Belvedere ( intre Brașov şi Poiana Brașov, se vede frumos orașul de sus) am parcat lângă o maşină de teren cu numere de Iasi ( nu am absolut nimic cu ieșenii, remarca vrea doar să arate că nu erau brașoveni ). O familie cu 2 copii cam de 11 ani, respectiv vreo 14, devine foarte gălăgioasă la ieșirea din maşină şi începe să pună petarde şi artificii mici. Pe lângă zgomotul care a deranjat pe toată lumea, ne-a deranjat foarte tare că nu au strâns mizeria după ei. Dar cel mai tare ne-a oripilat faptul ca au aruncat pe jos, lângă maşină, toate ambalajele de la produsele pe care le consumasera. Chiar mama i-a spus copilei sa arunce acolo jos. In condițiile în care coșul de gunoi era la 10 de metrii de ei. Când s-au urcat in maşină, soţul meu a strâns el după ei si a aruncat totul la gunoi, sperăm că au observat si ca au înţeles ceva din asta…

  • Andreea B

   Puțin probabil sa fi priceput ceva, din păcate. Dacă ești atât de gibon încât sa faci așa ceva, cel mai probabil razi de ăla care strânge după tine. 😐

  • Joy

   Cred ca problema financiara este una reala… Cunosc parinti care nu dau Barni si Teddy copiilor si totusi nu ar avea 80 de RON de dat pe o astfel de olita, si nici aleze cu nemiluita (nici alea nu sunt tocmai ieftine). Vecina mea care castiga 2500 RON pe luna impreuna cu sotul, si stau in chirie, se gandeste mai degraba sa dea un leu pe zi pe o banana decat pe o aleza sau un pampers. Sa nu fim totusi rautaciosi…

  • Printesa Urbana

   un sac menajer costa 5 bani.

  • Didi

   Un pachet de scutece e cumva mai ieftin decat un pachet de saci menajeri + hartie igienica ?
   Presupun ca pana ajunge sa faca odorul la tufa nu-l tin cu fundul gol din lipsa de bani…
   Deci scuze se gasesc mereu cand nu e vointa si bun simt. E si mult mai simplu sa ridici din umeri si sa zici ca „nu iti permiti” decat sa incerci sa gasesti o solutie ok pentru toata lumea.

  • Delia

   Duminica, pe Cetate, In Brasov, niste turisti. Doua mamici isi tineau baietelul si fetita de 3-4 posibil chiar 5 ani, sa faca pipi. Eu eram cu sotul si copilul la plimbare. Am fost oripilata. Si am comentat si mi s-a spus ca sunt exagerata ca si mamele noastre ne puneau sa facem pipi pe strada-chestie pe care am urat-o mereu si cred ca eram si mai maricica din moment ce imi amintesc jena!!!! Mor cate un pic cand ma plimb pe strada sau in parc si vad cate un cur de copil tinut de parinte sau bunic sau bona langa bancute, langa tufe si copaci. Imi vine sa levitez prin oras, nu sa merg!!

  • bibistrocel

   da, nu imi aduc aminte sa fi sarit de fun d in sus la postarea amicei cu rahatul in apa marii. Nici macar un tras de maneca, nimic.
   Erai mult mai faina pe vremuri, Ioana. Maternitatea te-a transformat intr-o, imi pare rau sa iti zic, extremista.

  • Printesa Urbana

   :))))))))))))))) Asta e comentariul zilei, jur! Ahahahaaa, deci pentru ca nu-s de acord cu facutul de caca in iarba sint extremista. Daca ziceam ca-s de acord cu 2-3 de caca, atunci eram ok, ca doar moderatia e cheia. :)))))))))))))))))))

  • alina

   draga Ioana,

   evident ca esti. Solutia era sa enumeri toate tipurile de rahati si ilegalitatile aferente, sa editezi temeinic postarile anterioare cand subectul nu te preocupa si sa ceri o conferinta de presa in care sa anunti si sa-ti asumi in mod public pozitita exagerata, si ca atare, invalida. Asadar nu putem lua in considerare articolul tau, esti partinitoare.

   o zi buna sa aveti! 🙂

  • Dupa cum a zis si Robo, una e sa faci asta in natura, la niste kilometri de plaja populata, alta e sa o faci in mijlocul orasului. E diferenta aia intre natura libera si oras… Pe care se pare ca unii n-o inteleg. Si in mod uluitor noua nu ni s-a intamplat in nici un parc sau oras sa facem asa ceva vreodata. Dar oricum eu va multumesc pentru trafic! 😀

 17. Raluca PN

  Bravo Ioana, felicitari pentru implicare!
  Poate daca o „vedeta” ar face demostratiile astea la emisiunile de la ora 5, s-ar rezolva problema.

 18. Nicole

  Sunt perfect de acord cu tine, dar mi-ar placea sa te vad in parc, doar tu cu Ivan in ssc si cu Sofia de mana cum manuiesti olita sau aleza pt Sofia. Basca in spate ai rucsacul ticsit cu: hainute de schimb pt amandoi, pampers si salteluta de schimb pt Ivan, servetele umede, mancare si apa pt amandoi, solutie de dezinfectat mainile, etc.
  Personal nu m-am prea impiedicat de kk de copil in parc si nici nu am fost nevoita sa-mi duc plodul in vreun tufis ca sa ingrase pamantul (deh, noi avem tabieturi speciale :-P), insa recunosc ca ma enervez la culme cand vad coji de seminte sau mucuri de tigari in nisipul de la locul de joaca.

  • Printesa Urbana

   Am facut asta de zeci de ori: ivan in manduca sau in brate, Sofia pipi la olita. Absolut nici o problema, de zeci de ori.

  • Cristina

   1. De ce mi se pare exagerat?Tocmai citeam articolul tau anterior referitor la cat de „usor” este cu 2 copii in parc, si chiar am zis, uite si femeia asta intelege, dar vad aici ca te contrazici, hmm, faci reclama la olita sau iti doreai din nou discutii aprinse?
   Acum fac un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cum este sa ai gemeni, floare la ureche, sa fii in 2 locuri in acelasi timp! Si pentru ca bona nu iti permiti, statul roman iti ofera un salariu fabulos, la serviciu nu te poti intoarce, cu cine sa lasi 2 copii de 1 an, nu mi-as permite sa platesc 2 bone, clar solutii nu exista! Te descurci cu ce ai!

   2. Nu am inteles cum ar putea stapanul unui catel sa stranga pipi?! Si daca chiar nu ar exista copiii care sa faca pipi la tufis, de catei nu am scapa, astfel in nici un caz nu e safe sa iti lasi copilul sa miroase flori in parc.

   3. De ce este scumpa olita, tu crezi ca eu cu 600 lei cat imi da statul roman pentru al doilea copil intr-o sarcina imi raman bani sa cumpar olita portabila sau pleduri?
   Da, cumpar pungute pt caca, chiar sunt un chilipir, exclus sa las asa ceva in natura!

   4. Nevoi in public? Si la olita portabila nu esti tot in public? Tu cum o sa ii spui Sofiei mai tarziu ca nu trebuie sa mai foloseasca olita portabila in parc ci ca trebuie sa mearga la toaleta eco? Iar mi se pare ca textul nu rezoneaza!

   Mentionez ca am scris acest comentariu pentru ca, uneori pentru unii mai nefericiti sa aiba gemeni, tripleti, este greu sa fi civilizat. Nu spun ca este bine, mi-as fi dorit sa ii pot creste mai civilizat, dar prefer sa imi stiu copiii in siguranta decat calcati de biciclete, masini, in gura unui caine si sa ii feresc de adevaratele pericole!
   De aceea consider acest articol exagerat!

  • Liliana

   Stimata doamna, cand eram mica (acum vreo 32 de ani asa), mama mea nu ma ducea niciodata la copac, tufis, etc. Pentru ca olitele erau destul de voluminoase si, pe vremea aceea nu toata lumea avea masina/bicicleta, a improvizat o olita dintr-o galetusa de nisip (care evident ca nu a mai fost obiect de joaca vreodata) pt ca era mai micuta. La padure, la plaja, in parc…era folosita (intr-un loc mai ferit). Si ce sa vezi, la 4-5 ani nu a fost nevoie sa imi explice nimeni ca nu e ok sa mai folosesc olita in public. Intelegi odata cu varsta.

  • Cristina, daca ai 2 copii de un an, probabil ca inca poarta scutece. Deci nu avem nicio problema, le folosesc pe alea in mod normal 😀

   Daca is deja la faza de ‘fara scutece’ (felicitari pentru rapiditate in acest caz), atunci le poti pune un scutec cat fac si-l arunci ca pe unul purtat in mod nromal. Sau folosesti aleza. Daca bebe sta cuminte cat face no1. sau no2, auntci sigur poti sa-i pui si o aleza sub picioare, sa lase ‘produsele’ in ea. Se impacheteaza si gata.

   Fii-mea inca nu e la faza fara scutece, deci nu am probleme in momentul asta, dar, cand va fi cazul, ori car un scutec in geanta si-l folosim atunci, ori aleza, ori ne rupem de la gura si luam o olita. Mi se pare INADMISIBIL sub orice forma sa-ti faci nevoile in ‘natura’, mai ales unde se joaca astia micii.

   Am curatat deja de cateva ori cacatii de pe pantofii ei si de pe main, is satula de mizerie si de ‘scanat’ absolut orice spatiu sa nu dea de ei.

 19. Elise

  Ioana, foarte utile filmuletele, mai ales ideea de a folosi aleze, care par foarte practice.
  Un comentariu off-topic, totusi – se spune ‘copiiilor’ nu ‘copiilor’. Cand e articulat, substantivul asta primeste un ‘i’ in plus.
  M-am gandit ca e bine de stiut pentru cineva care educa masele in atatea privinte, asa cum esti tu. 🙂

  • Printesa Urbana

   Un copil. Doi copii. Copiii fac caca. Mama copiilor face pipi. Am inteles, trebuie sa scriu un articol si despre citi de i se pun in coada copiilor. Cu doi de i, nu cu trei. Trei de i sint la copiii, articulat. Copiilor este genitiv, doi de i.

  • no name

   Ai cam pierdut esențialul Ioana. Sper ca „ve-i” scrie articolul ala si nu ești doar ironica…

  • Ema

   Da, în formă de genitiv-dativ, plural, „copil” e cu doi de i, nu cu trei. Doar la nominativ-acuzativ plural, articulat hotărât, e cu trei de i. Ar fi o idee bună să scrii un articol și cu reguli de gramatică, le cam uită lumea, asta cu câte i-uri punem în coada cuvintelor devine boală națională, gen mail oficial cu „numărul de membrii” 🙂

  • Ema

   Da, bravo, îmi scăpase postarea cu pricina! Și mie mi s-a atras atenția că e corect să spui „mingii”, ce-i aia „mingi”? 🙂

  • Cristina

   Da, Ioana, trebuie musai un articol cu reguli de scriere, ar fi super util pentru toti oamenii care citesc si uite, unii chiar sunt preocupati de asa ceva, dar nu stiu cum este corect…

  • Raluca

   vai de noi……..

  • Claudiu

   Văleu, soro, mi-a veniit să râd, speer că nu te supeeri pe miine!
   Am găsit şi o scuză, nu arunc litere în plus, sunt bâlbâit 😀

  • Softdebate

   Asa off-topic:Daca taceai filosoafa ramaneai.Voturile negative confirma asta.

 20. Maria

  Civilizarea se mai poate face si cu forța (amenda). 🙂 Acum ceva ani eram studenta Erasmus in Bari – Italia. Când am ajuns in Bari am rămas efectiv impresionata de mulțimea cacaceilor de câini de peste tot. In 9 luni cat am stat acolo au introdus cei de la primărie o amenda usturătoare si sa vedeți ce s-a curățat orașul. Eu una nu prea cred ca suntem o nație care sa devina civilizata cu vorba buna. Off topic…as mai introduce o amenda usturatoare pentru toți dereglații care claxoneaza de aiurea pe la stopuri si prin intersecții…

 21. Claudiu

  Conform unor discuţii anterioare gen “Te enervează caca de câine în nări, ochi şi pe tălpi, da’ ce zici de ăla de copil, hă?! Părtinitoareo care eşti tu! Fii tolerantă! Bleah!”, ‘telijentilor care făceau aşa afirmaţii probabil că acum (în sfârşit!) le-a picat fisa că orice caca plantat în mod scârbos deranjează şi provoacă silă. Zic probabil, totuşi. Acum, bineânţeles, or să caute o virgulă pusă aiurea, de, trebuie sa protesteze, dacă tot au aşa obiceiuri.
  Coincidenţa postării articolului e următoarea: Pe la ora ora 18 în Tineretului, cum traversezi de la metrou şi intri pe aleea largă din parc, m-am aşezat pe prima bancă pe o alee laterală. Îmi plăcea, relax, ciripele păsăreau, mă simţeam oarecum bine. După vreo 10 min. s-a oprit un copil în faţa mea la un copac de la colţul intersecţiei dintre cele două alei (cea principală şi cea laterală), şi-a dat jos pantalonii şi chiloţii până sub genunchi şi a început să facă un pipilică. Repet, asta se întampla la max. 4 m de mine, în faţa ochilor aveam bucile lui. Am rămas oarecum perplex, m-am uitat stânga-dreapta, mama lui şi o femeie în vârstă stateau ceva mai încolo şi aşteptau ca odorul să-şi termine problema. Copil la vreo 5 ani, toalete publice la câţiva metri, parcul ăsta are ceva zone retrase şi mai izolate (asta în caz că vrei sa defechezi în natură), nu conta, mama, şi probabil bunica, supravegheau vărsarea udului în mijlocul publicului. Eu dau detalii în speranţa că acea acea mamică citeşte şi îmi exprim regretul că nu i-am reţinut trăsăturile, că le dădeam. În mare detaliu! Ceea ce rog şi pe ceilalţi observatori deranjaţi.

 22. Voi nu știți că aburindul caca de copil miroase a levănțică și ajută la creșterea ierbii? Mai mult, vindecă și cancerul! Încă mi-e greu să cred că mai există oameni care contrazic niște idei atât de simple și firești precum „nu te câca în parc, că pute”.

 23. irina

  multumim pentru educarea pe care o faci pe blog.
  n-am copii si nici nu mi-a trecut prin cap ca ar exista olita portabila.
  e doar o chestiune de educatie. eu n-as lasa niciodata un cacat in urma mea. sau pipi.
  nu stiu, as umbla cu saci dr gunoi dupa mine pentru caca de copil daca n-as vrea sa dau bani pe olita. un pampers intins pe jos absoarbe un pipi, ma gandesc.
  solutii sunt, trebuie doar sa vrei.

 24. Ema

  Bravo, Prințesă, ai mare dreptate cu făcutul de caca, pipi de copil peste tot pe unde ne vine, că nu-i nici rușinos, nici păgubos, ce mare lucru?! Nu suntem din categoria asta, oricum. Ce-nseamnă, în schimb, să-ți meargă mintea, nu m-am gândit că olița portabilă poate fi folosită și ca reductor, ăsta-i un pont, thanks a bunch, la fel și ăla cu aleza.

 25. Lia

  Mi se pare foarte interesanta ideea cu olita portabila, nu stiam de ea, cand creste copila (acum are aproape 3 luni) o s-o folosim si in casa ca e mai practica decat cea clasica.

 26. Foarte faina olita asta, mai ales ca poate fi folosita si peste o toaleta publica (mall, restaurant, etc.) care stim cu totii cat de pline de microbi pot fi. Chiar ma gandeam cum o sa ma descurc cand o sa terminam cu scutecele si cel mic o sa ceara la toaleta cine stie pe unde.
  Eu cred ca multi aleg varianta sa isi lase copilul sa faca pipi langa copac pentru ca le este lor prea greu sau prea lene sa mai care si o olita cu ei, o punga de gunoi pe langa toate treburile pe care le iau cu ei in parc cum ar fi punga de seminte si chips-urile pentru copil. Pentru ca e asa de greu sa ai un copil si sa ai grija de el… constatare la care multi ajung abia dupa ce copilul e cetatean cu acte in regula. Pe principiul: e usor sa faci copii, dar e greu sa faci oameni din ei atunci cand nici tu nu ai devenit inca unul.

 27. Maria

  Pentru mine, olita e nejustificat scumpa. (Daca ar folosi-o zilnic, sau macar saptamanal… dar pentru o data la 6 luni…)
  Aleza prea voluminoasa.
  Pipi-caca in drum e absolut exclus.
  Am ales varianta Pampers. Il am mereu cu mine, desi in 2 ani de cand a renuntat la olita l-am folosit doar de 2-3 ori. In schimb am „salvat” de mai multe ori copiii prietenilor. E si mai discret, il strecori pe sub rochita fara sa expui funduletul copilului (eu am o fetita de 4 ani), la o urgenta mai mare il folosesti si in masina (cand esti prins juma de ora in trafic, pe pod la Baneasa, de exemplu).

  • Adelina

   E scumpă olița dacă o cumperi de firmă sau de pe anumite site-uri… Găsești însă și la jumătate de preț sau chiar mai ieftină. Am cumpărat noi pt. copil când a renunțat la scutece. Însă aleza da, e voluminoasă. Eu nu aș duce așa ceva după mine în parc. E și destul de scump un set de aleze și ține puțin. E mai ok olița.

 28. deea

  Niciodata nu mi s-a parut ok treaba cu facutul in public. Tin minte ca eram inca copil si totusi mi se parea foarte nepotrivit sa expui organele genitale ale copilului, bonus sa il indemni sa faca si pipi/caca cu spectatori. De multe ori, nici macar nu era vorba de vreun copac, tufis, era chiar pe marginea trotuarului, la baietei fiind cel mai simplu. Evident, pe vremea cand a inceput sa ma deranjeze imaginea copiii erau dresati la olita de la 6 luni deci nici vorba de scutec la copil de peste 1 an, iar astia mici chiar nu stiu sa se tina ( nici nu este recomandat sa aiba astfel de aptitudini inainte de 2 ani). In fine, expunerea asta mi se parea umilitoare ( inca o vad asa), ma deranja mai mult decat probabilitatea de a calca in rezultatul acestei expuneri. Cel putin la pipi nu am probleme, e steril, sigur ca e neplacut dar prefer sa nu gandesc prea mult.
  Acum, eu am o nelamurire, de cand cu olitele portabile. Face copilul la ele, dar continutul unde ajunge? Din cate stiu eu, reglementarile privind sanatatea publica interzic aruncarea de materii fecale la gunoi. Din acest motiv se specifica chiar is pe orice bax de scutece ca se curata bine scutecul de fecale, apoi se arunca. La fel si cu hartiile folosite la toaleta, se arunca in wc nu in gunoi ( desi foarte multe toalete publice se infunda din cauza asta si pretind sa se arunce la gunoi hartia, eu stiu ca e ilegal). Fecalele aruncate in cosuri de gunoi sunt o sursa fantastica de contaminare. Am citit diverse reclame la olite portabile si toate sugereaza ca trebuie folosite in toalete publice. Cu alte cuvinte, pleci la drum cu copilul, ii vine sa faca ceva, opresti la o toaleta pe drum dar sigur nu iti vine sa folosesti direct acea toaleta. Asezi copilul pe olita proprie, rezultatul il arunci la toaleta publica, speli imediat tot ce este de spalat si gata. Dupa cate stiu, singurul mod in care se poate folosi responsabil olita portabila este acesta, inc el mai rau caz umbli cu punguta pana gasesti o toaleta, dar in gunoi menajer nu trebuie sa ajunga pipi sau caca.

  • Rox

   Deea, eu nu stiam de asta cu contaminarea gunoiului, poate ca asa o fi, dar ma gandesc ca e la fel ca in cazul in care cureti dupa catel. Tot asa cu punguta strangi dupa el si arunci la gunoi.

  • deea

   Da, la fel este si cand cureti dupa catel. Chiar si dupa pisica ce face in casa la litiera- produsul solid se arunca la wc. Eu am caine si pisica , i-am avut inainte sa am copil. Am strans mereu dupa caine, inainte de legi si scandaluri fiindca asa mi se parea ok. Sincer, de cele mai multe ori aduceam punguta in casa si aruncam continutul la wc. Erau cosuri de gunoi prin zona( nu multe, dar erau), totusi nu mi se parea in regula ca materiile fecale sa fie depozitate acolo. Chiar daca nu as fi stiut de reglementari in privinta aceasta, bunul-simt imi spunea ca nu acolo este locul lor- poate si fiindca mai vedeam oameni cautand in gunoaie, uneori chiar copii jucandu-se in cosul de gunoi. Problema trebuie tratata de la radacina- toalete publice cat mai multe, mi se pare inadmisibil sa existe parcuri fara asa ceva. Oriunde ai fi, in spatiu public, accesul rapid la o toaleta mi se pare dovada de normalitate si civilizatie. Aruncatul materiilor fecale la un cos de gunoi din parc este la fel de responsabil ca si facutul in spatele unui tufis. La pipi e discutabil, mai ales ca sanse de imbolnavire prin contact nu prea sunt.

  • Robo

   Deea, nisipul de la pisica nu se arunca in nici un caz la WC, scrie pe toate pungile de nisip pt pisica, am verificat din nou adineauri. Probabil pt ca se infunda.
   Mie se pare exagerata problema cu „contaminarea gunoiului”. Scutecele unde sa le arunc? Chiar si curatate, nu e ca si cum sunt aseptice.

  • deea

   Eu am specificat ca e vorba de materiile fecale, care se pot separa usor din nisip. Nu cred ca lumea are nevoie de prea multe detalii de acest gen, dar eu asa am procedat mereu. Nici nu mai stiu unde am auzit ca asta este singurul mod ok de a elimina aceste deseuri, e posibil sa fi fost in facultate la cursurile de igiena. Fiecare deseu are cumva circuitul sau, pe cat posibil trebuie respectat. Sigur ca nu se poate in totalitate, tocmai de aici si controverse cu folosirea scutecelor/servetelelor umede ce nu pot fi aruncate la wc etc. Ideea pe care am vrut sa o subliniez este ca nici aruncarea materiilor fecale in cosul de gunoi din parc ( uneori deja plin cand ajungi acolo) nu este tocmai o mostra de civilizatie si bun-simt. Daca socotim ca in fiecare cos de gunoi din parcuri aglomerate s-ar putea aduna, intr-o singura zi, macar o punguta de fecale si vreo 10 de urina, lucrurile nu ar fi tocmai placute. Tocmai de asta mi se pare absolut incredibil ca nu putem avea si noi, ca tara, niste conditii decente de trai. Pe hartile turistice din alte tari sunt trecute si toaletele, chiar am avut cunostinte din alte parti in vizita si ma intrebau, in centrul orasului( nu in capitala, dar oricum oras cu potential turistic cica), daca le vine, cam pe unde gasesc vreo toaleta. Cu greu am gasit sa le indic o panarama de toaleta ecologica. Cel mai sigur e in mall- noroc ca avem din astea.
   Nu mai aduc aminte aici de cazurile in care nu pleci la plimbare cu copilul, pentru a fi pregatit cu de toate. Pur si simplu iesi de la serviciu si il iei de la gradi( poate nici macar nu era treaba ta sa il iei in acea zi), uita sa faca acolo si ii vine pe drum. Mai ai pana acasa de mers macar 15 min pe jos, nicio toaleta in zona, desi ai risca sa o folosesti. Eu am patit asta o singura data, am facut un ocol mai mare decat prevazut, cald afara, copilul a baut multa apa pe drum, mai aveam fix 5 min pana acasa. Nu s-a mai putut tine, a facut pe ea si sincer m-am simtit cea mai incapabila mama. Nu mai zic ca dupa acest moment jenant pt ea ( mai jenant decat daca o puneam „la copac”) a invatat sa se tina atat de bine incat avem reale probleme. Urasc nevoile facute in public ( desi, cum mai spuneau si altii, la olita in spatele copacului tot public este), nu am avut olita speciala dar mergeam cu o olita micuta dupa noi peste tot, totusi nu pot sa ignor faptul ca statul nu ne asigura conditii minime pentru a putea practica decenta si bunul-simt.

  • Facutul la olita in parc nu intra in aceeasi categorie cu pipi la copac, pentru ca problena nu e de ofensa adusa moravurilor (vai, am vazut cum cineva isi face nevoile si m-am simtiy ultragiat pt ca sunt sensibil) ci problema e ca ramasitele alea fac parcul aproape inutilizabil pentru altii.

   Revenind la nisipul de pisica – ala e un material absorbant. In conditiile astea mi se pare inutil sa scobesc cu lopatica ca sa arunc fecalele la veceu, pt ca repet, materialul a absorbit tot ce era de absorbit.

   Aruncatul fecalelor la wc e practicat pt ca in felul asta poti schimba mai rar nisipul, nu din motive de igiena publica. Gata, promit ca nu mai aduc vorba despre caca de pisica :-)))

  • deea

   Mie facutul in public mi se pare jenant pentru cel ce face, nu stiu spectatorii ce parere au. Asa cum nu mi se pare firesc ca un copil sa fie expus complet dezbracat la plaja. Dar astea sunt opinii personale, eu am evitat pe cat posibil orice expunere a fiicei mele si tin minte ca aveam si eu, de mica, probleme cu treaba asta. Nu-mi amintesc sa fi facut vreodata „la copac”, tin minte ca ai mei umblau cu o olita din aia de pe vremuri dupa ei, iar la mare am avut slip de cand am fost prima data(e drept ca ii primisem din strainatate, nu stiu daca la noi existau costume de baie pt copii mici la inceputul anilor 80). Intimitatea mi-a fost mereu respectata si firesc mi se pare sa fac si eu asa mai departe.
   Cat despre animale, un chist parazitar sau o bacterie nu sunt absorbite de nisip. Dar evident, nu este cazul sa dezvoltam subiectul, mai ales ca asta ar fi ultima dintre probleme. Problema mi se pare faptul ca lumea se bate in scutece/aleze/pungute si saculeti, in bio-eco-reciclabil, in parcuri pline de caca versus cosuri de gunoi pline de caca, parca fara a realiza unde este problema adevarata.

  • ileana

   „Contaminarea gunoiului” nu este deloc exagerata. In tarile civilizate scutecele de unica folosinta folosite se strang separat de restul gunoiului menajer, iar in parcuri sant cosuri de gunoi speciale pentru caca de caine, copil sau alte specimene…Nu poti sa pui nici pipi, nici caca de copil, cat de bine ar fi ambalat, in cosul de gunoi menajer din parc….

  • cristina

   Nici eu nu am stiut de aceste reglementari si banuiesc ca nici Ioana, pentru ca nu cred ca ar fi recomandat sa se arunce pungile pline la gunoi. Poate ca nu ar fi rau sa mentioneze totusi acest aspect in articol, dupa ce ii va verifica veridicitatea. Cred ca oamenii trebuie totusi sa fie informati corect despre optiunile pe care le au. Eu una nu am inca copii si nu mi-am pus problema unde isi vor face nevoile…

  • Luiza

   Comentariul asta chiar conteaza!! Subscriu!

 29. petra p

  Excelent ,articolul!!…eu chiar nu stiam ca exista olita portabila.achim al meu este inca micut ,folosim doar scutece insa promit sa ma dotez cu tot ce trebuie pt viitor…de fiecare data cand vedeam parinti cu copilul dupa un copac sa faca pipi/caca,ma imi spuneam ca eu nu voi face asa cu copilul meu.voi gasi solutii dar nu il voi lasa sa faca asta…chiar saptamana trecuta am vz o femeie cu copilul in spatele blocului care tipa la copil „hai ,fa odata ca nu te vede nimeni,stau eu in fata ta”….bietul copil,ii era si rusine sa faca…vai de noi ,in ce tara traim!!!

 30. Iuli

  2 probleme: copiii pe care se practica EC, la ei nu e timp de nimic, fiind o tehnica care incepe de la nastere (elimination communication) si trebuie sa fii atent la cel mai subtil semn. Ce-i drept niciunul din cei cunoscuti de mine nu face caca afara, deja au facut acasa, sau au fost dusi la toaleta…dar pipi la copac… Cu ei ce faci? Ca nu ii poti obliga pe toti la pampers mai ales ca tehnica asta e super dificila si demonstreaza multe…
  2 dar daca puiul din prima dintotdeauna nu a folosit niciodata olita si e abia in faza de invatare? Ce le zicem acestor categorii de parinti? Trebuie sa fie o solutie si pentru ei, nu trebuie aliniati toti la pampers si olite pana la 3-5 ani… Dar? Eu am ramas fara argumente acum. Desigur de cate ori e posibil sunt dusinla toaleta, dar sunt zone in care cea mai apropiata toaleta e departe departe si copilul teoretic nu se abtine doar da semne (vezi tehnica)

  • Printesa Urbana

   Nu inteleg, de ce nu pot face pipi pe o aleza sau pe o punga in loc de pe iarba?

  • Iuli

   Vorbeste cu cineva care a practicat asta de la nastere sa vezi de ce nu au timp. Ptr ca la un bebe mic de o luna, care nu poate fi vorba sa se abtina pana scoate mama din geanta aleza sau altceva, ci e vorba doar de vazut un semn subtil al copilului care prevesteste in cateva secunde un pipi. Sigur pe masura ce creste copilul e mai usor de facut civilizat dar la inceput….

  • Printesa Urbana

   adica daca esti cu el in autobuz, de exemplu, va face pipi pe alti oameni? sau intr-un magazin?
   si… de ce e asa grozava metoda asta?

  • deea

   Apropo de ECpe care eu o consider o tampenie ( si multi urologi la fel), exista un blog cumva celebru in care este prezentata metoda, pipi ce tocmai tasneste este imortalizat in diverse locuri, inclusiv in mijlocul unui mall. Eu as spune ca aia sunt oameni cu probleme, totusi tind sa cred ca in alte tari e normal ca micul bebelus/copil sa faca tot ce il trece fix atunci cand il trece. Pe alta parte, sunt copii care se scapa, pur si simplu, si fac balta inclusiv in restaurante, gradinite. Treaba cu urinatul in public mi se pare mai grava pentru cel ce va fi obisnuit sa practice asta, decat pentru un trecator ce va calca pe la locul faptei.

  • Iuli

   Dar sunt și unii care nu consideră EC prostie, șî cum sunt atât de mulți care aplică fără probleme cu succes…

  • deea

   Evident, ar fi obositor si plictisitor sa fim toti la fel. exista si oameni ce nu cred in medici, medicamente, exista femei ce nasc acasa, asistate doar de sot. Eu cred ca un copil pe care se aplica aceasta metoda ( EC) Este tot un copil dresat. In prima faza sigur ca nu intelege nimic, dar sigur la un moment dat va percepe faptul ca face pe el ca ceva deranjant. De la asta pana la a „se tine” este doar un pas. Un copil, inainte de 2 ani, nu trebuie sa se abtina de la a urina, efectele asupra sanatatii aparatului urinar fiind destul de serioase. Tocmai din aceasta cauza au aparut scutecele absorbante, nu din comoditate. La fel ca si recomandarea de a lasa copilul fara olita pana la 2 ani, orice antrenament in acest sens facandu-se , ideal, in jurul varstei de 2 ani jumatate. Astea sunt recomandari medicale actuale, dublate si de recomandari ale psihologilor.

  • catgal

   Da, intersant comentariu. Se pare că mai nou bebe cel nou născut știe de toate. Chiar să fie altfel de cât ar trebui să fie pentru vârsta lui biologică. Dacă nu există control al sfincterelor de ce ar vrea cineva să obosească și să se obosească folosind metoda asta? De asemenea, țin să menționez o chestiune intersantă pe care am citit-o mai demult într-o carte de-a lui Neagu Djuvara 😉 da, uite cum vin ideile – nu descriu în ce context, dar autorul își dă seama în timp ce se ocupa cu schimbarea scutecului unui bebe că frumosul nostru cuvânt dezmierdare vine din latinescul dismerdare care înseamnă fix a curăța pe cineva de caca. Și cum mamele au obiceiul de a face asta cu dragoste, cuvântul a luat conotațiile de a alinta, a mângâia. Or acum, iacătă bebe tre să fie privat de această etapă firească…

  • Nu cred că e normal nicăieri în lumea civilizată să laşi copilul să facă pipi oriunde i se năzare. Dacă-i pe-aşa, să ducă plodul să facă pipi într-un magazin Dior, ceva 😀 Pe mochetă moale, confort, chestii :)) Ce, n-are nimeni dreptul să se supere, e copil! 😀
   După cum nu e normal ca acelaşi copil să facă no. 2 şi să vină cu produsul finit în mână la maică-sa, ca să-l analizeze împreună (culoare, consistenţă, de-astea – totul în numele trăitului sănătos şi liber).

 31. Mimi

  Noi folosim pampers nr. 4 sau 5 pe post de olita, in care baietelul meu face. Avem tot timpul in geanta unul sau doi, de rezerva. Il desfacem, frumos, si face pisu din picioare in el. Caca nu face decat acasa…

 32. cella

  Sunt bune informatiile prezentate de tine, si, intr-adevar, mi se pare de bun simt sa nu-ti faci nevoiel la copac, dar ce facem cand cei mici fac doar la buda de acasa? Nu toti copiii pot face in pungi de plastic, pe olite pliabile sau pe pleduri de unica folosinta. Noi chiar am avut probleme destul de mari cu cel mic pentru ca nu facea decat acasa…si cand mergeam undeva se tinea. Din cauza asta a avut niste fisuri de toata frumusetea care il faceau sa iasa cu sange. Frumoasa imagine…iti zic. Si atunci, cand a reusit sa iasa afara, pe iarba, a fost un moment de „Aleluia!!!” pentru noi, moment in care l-am felicitat pentru reusita lui de a trece de pragul ala psihologic si ca a reusit sa faca si altundeva in afara de acasa. Dupa ce a facut, am strans frumos in punga si am aruncat la gunoi. Da, treaba mica nu am putut sa o strang, dar…vreau sa cred ca la prima ploaie s-a curatat iarba in locul ala. La cati caini fara stapan trec pe acolo, sigur nu s-a mai simtit pipiul copilului meu. Atata vreme cat esti in oras, trebuie sa iti pui mereu intrebari daca e ok sa te asezi in iarba, pentru ca sunt oameni homeless si animale fara stapani, pe care nici intr-o suta de ani nu ii vei determina sa faca la olita pliabila, sau la wc-ul public. Nici macar la tara iarba nu e curata si fara excremente. Sunt pisici care trec din curte in curte, pasari care zboara pe deasupra si lanseaza cate o surpriza, soricei, sobolani, caini mici care se mai trecoara pe langa gard (depinde de starea gardului) si altele… Deci, oricum ar fi, tot e „contaminata” si e „un pericol pentru sanatate”.

 33. Madalina

  Eu am o alta nedumerire, neatinsa de articol – ce faci cu punga apoi? Mai ales cu pipi, care se poate sparge si miros apoi infernat cosurile de gunoi stradale, cele ATAT DE RARE, oricum 🙁
  Am o prietena in Olanda, la ei se gasesc olitele astea peste tot, nu ca in Romania; totusi spune ca nu a vazut pe NIMENI niciodata folosindu-le in parc, DAR nu a vazut nici caca sau pipi, o sa o rog sa afle ce fac oamenii aia ca solutie…
  A, si ea a avut una, o purta mereu in geanta, iar fiul ei a rafuzat categoric si absolut sa o foloseasca 🙁

  • Roxana

   Aceeasi nedumerire o am si eu 🙂 Daca se sparge punga de pipi in gunoi??
   Eu am noroc ca baietelul meu pare sa aiba vezica foarte incapatoare 🙂 si rezista in parc fara pipi daca a facut acasa, inainte de plecare. O solutie destul de buna mi se pare si sa ai mereu un pampers la tine, noua ni s-a intamplat sa vrea sa faca in masina, am oprit, i-am pus pampersul, a facut, am plecat. Si o alta solutie pe care o folosim in avion este sa luam cu noi un pahar de plastic de unica folosinta, cand vrea sa faca pipi mergem la toaleta dar face pipi in pahar si aruncam pipi in toaleta. In felul asta nu trebuie sa-l asez sau sa-l tin atarnat peste toaleta publica. Cred ca solutia asta ar merge si in parc, pt baietei, cu conditia sa fie toalete publice prin preajma in care sa arunci pipi.

  • Roxana, dacă te uiți mai sus un pic, am pus un link cu o soluție f facilă pentru băieți, de utilizat ușor în călătorii sau parc, Travel John de pe amazon.
   Și fetița mea a folosit punga aia specială.

  • :)) in Olanda, in orasul in care locuiesc eu, in orice parc esti ai maaxim 5 minute de mers de copil (2-3 min alergat cu copil in brate 😀 ) pana ajungi la toaleta (a ta, publica, un local, etc). nici eu n-am vazut copii facandu-si nevoile in public. rahati de caine in iarba da, pe trotuare f rar, dar si ei se plang de asta

 34. Ana Maria

  Pe langa chestiunea de igiena, eu cred ca exista si una de intimitate. Nu mi se pare ok ca un copil sa invete ca e acceptabil sa isi faca nevoile in public (fie in olita, pe iarba sau oriunde). Asa cum nu cred ca e ok sa tii copilul dezbracat complet la plaja.

 35. Iuliana

  Da, sigur, e frumos sa fim cu totii civilizati sa ne invatam copii sa faca in punga si la olite portabile, sau chiar la toaletele ecologice.
  Dar eu sunt absolut convinsa ca in parcuri si pe strazi sunt mai multi copaci, tufisuri, alei sau chiar roti de masini udate de cateii de companie decat de copii intre 2 si 5-6 ani. Ca doar de aia sunt scosi cainii afara – sa isi faca nevoile. Si daca rahatelul poate fi strans in punga si aruncat, pentru pipi nu cred ca exista vreo solutie.
  Asa incat campania asta pe care vrei s-o lansezi, e frumoasa pentru civilizarea populatiei, dar nu va face cu nimic mai curat mediul in care plimbam copiii pentru ca tot pe acolo isi plimba multi si „copiii patrupezi”.

  • Madalina

   pai si decat sa nu abordam nicio problema, nu e mai bine sa le tratam pe fiecare, in paralel?

  • Carmen

   Pai in cazul asta zic sa ne facem toti nevoile pe strazi, nu? Pe principiul gramada cere varf… Ca daca tot fac cateii, pasarelele, pisicile si homelessii pe strada, noi de ce n-am face? Macar vietatile enumerate mai sus n-au discernamant… tu ce „scuza” ai?

 36. cristina

  Nu e cea mai buna solutie pentru ca nici pungile si nici alezele nu sunt biodegradabile.
  Cea mai buna solutie ar fi prezenta unor toalete decent de curate in fiecare parc.

  • Madalina

   Subscriu si la chestiunea legata de biodegradabile si la toalete ca singura solutie ok! Dese, cu autocuratare, nu tip lighean. Pana la urma si eu ca adult am nevoie (si in parcuri chiar nu sunt!!! De ce si-or imagina ca stam doar jumatate de ora, dupa ce fac o ora pana in Herastrau?) Iar aia cu mersul la respaurante e si nu chiar ok, pana la urma ce vina au acei proprietari sa suporte pe banii lor delasarea primariilor? (nu e chiar 0 apa, curatenia, se aduna ceva daca intra toti trecatorii)

  • Liliana

   Aham. Dar cu tampoanele ce faceti doamnelor? Ca nici acelea nu sunt biodegradabile. Ca deja am impresia ca se agata lumea de ecologismul asta ca de Sf. Graal. Pe acelea unde le aruncati? Nu tot la cos? Ca din cate stiu eu, in buda nu e deloc ok. Si acelea nu contamineaza mai rau decat fecalele (asa cum spunea cineva mai sus)? Ecologismul este foarte ok, dar hai sa nu ducem totul la extrem acum. Vad ca romanii au mania asta in orice polemica.

 37. Andreea

  Vizavi de subiectul asta, mi s-a parut foarte ciudat, extrem de ciudat cand am fost la toaleta unui mall, erau goale cabinele, intra si o doamna cu un baietel ca sa -l duca la baie, dupa ce au intrat intr-o cabina doamna a inceput sa spuna in gura mare „hai scoate puta” ” pune mana pe puta” „hai da puta la mine atunci sa o tin eu in mana” , copilul incepuse sa se prosteasca si zicea ca nu pune mana ca puta are microbi si maicasa tot spunea „pune mana pe puta ca nu are microbi” etc Cred ca in 5 minute am auzit cuvantul puta de 20 de ori … mi s-a parut un dialog atat de bolnav, desi incercam sa nu-l percep deloc asa. In fine, femeia aia chiar nu mai constientiza ce spune, cum o spune, ca vorbeste in gura mare etc. Long story short … I found it to be very disturbing

 38. Claudia

  Ioana, foarte tare ideea cu aleza. Mi se pare ceva mai practica decat olita portabila in anumite situatii. Cred ca multi parinti sunt foarte „comozi” si vazand ca asa se practica se ascund in spatele explicatiei ca nu mai conteaza un caca/pipi in plus.
  Poftiti doamnelor cu poseta in care nu incape decat telefonul si un pachet de tigari: o aleza bine impaturita isi face loc si in buzunar.
  Poate generatia copiilor nostri nu o sa isi mai faca nevoile la marginea drumului cu portiera deschisa sa nu vada altii. Nu gasesti un loc sa opresti cu masina si sa nu miroasa intr-un fel, sa nu vezi mormanele de peturi goale si servetele folosite la fiecare juma de metru.

 39. dina

  O sa va spun ceva de genul „mea culpa”: eu n-am avut cum sa-mi invat copilul sa faca pipi pentru ca a fost crescut de mama mea, dar, dupa o situatie superjenanta mi-am dat seama cat de important este sa-ti educi copilul in toate segmentele de igiena! Deci: desi destul de matura sau coapta cum vreti voi sa-i spuneti, am avut un „prieten” care, intr-o calatorie pe ruta Constanta-Bucuresti, fiind nevoie de o oprire pentru pipi, a oprit masina in camp, trimitandu-ma sa-mi fac nevoile (!!!) L-am refuzat si i-am spus ca o sa cautam un wc public sau un restaurant – han unde sa oprim pentru o cafea si „vom profita” de toaleta lor (el a strambat din nas, iar mie mi se facuse lehamite de calatoria in sine). Ce mult conteaza educatia de acasa! Voi ce-ati fi facut?

 40. Andra

  Ideea privind educarea, respectiv folosirea de mijloace alternative este una foarte buna. Dar totusi, sa nu exageram afirmand ca un parinte doreste sa educe 5 milioane de parinti, caci deja devine jignitor. Pe langa cei care nu respecta spatiul public, suntem o gramada de parinti care depun toate eforturile pentru o educatie civilizata, asemenea tie.
  PS. Toaletele ecologice nu mai sunt atat de grotesti, pot fi folosite dupa o selectie atenta.

  • Printesa Urbana

   doua milioane ar fi mai bine?

  • Magda

   Ioana, sunt convinsa ca absolut tuturor li se pare scarbos sa se aseze intr-o balta de pipi sau un rahat (indiferent de provenienta lui). Cred ca ce vrea sa spuna Andra este ca tonul tau e arogant si agresiv. Tu declari razboi TUTUROR, esti pornita si agresiva, fara sa tii cont ca sunt si alti parinti la fel de civilizati ca tine, care poate fac lucrurile mai bine ca tine si mai ales, care nu au atitudinea de ‘eu sunt cea mai desteapta, cea mai cea’…

  • Printesa Urbana

   Pfff, bine ca n-am publicat articolul in forma initiala… :))
   Sint suparata, sint si eu om, na, in citi cacati sa mai calc sa mi se dea dreptul sa ma supar?
   Articolul nu viza parintii care stiu deja si fac deja, de ce s-ar simti ei ofensati?

  • Ana

   Ofensații probabil se știu cu musca pe căciula, cum s-ar zice…
   La câta nesimțire exista, articolul a fost chiar blând!
   Niște camere video prin parcuri si niște amenzi usturătoare ar fi soluții viabile pentru stoparea nesimțirii.

  • Andra

   2 „bezele de copac” suna mai bine decat 5? :))) Am incercat doar, sa-ti transmit, ca nu esti singura care stie sa se poarte civilizat si autoproclamarea de singurul parinte civilizat este un pic, doar un pic :), peste masura. Sper ca din milioanele de parinti/bunici care isi lasa pruncii sa faca in parcuri sau alte locuri decat cele predestinate, macar 10 sa citeasca articolul si 5 sa isi schimbe comportamentul.
   Succes!

  • Liliana

   Sunt convinsa ca sunt foarte multi parinti civilizati care fac tot ce pot pentru a da o educatie buna copiilor lor. Dar aici nu e vorba despre asta. Astfel de posturi se adreseaza celor care NU fac asta si gasesc diverse scuze. In plus…multi parinti sunt civilizati insa DOAR UNUL a pus afise in parc cu „draga parinte…nu mai face x sau printesa urbana.

  • Liliana

   Sunt convinsa ca sunt foarte multi parinti civilizati, insa acest articol se adresa celor care NU sunt sau care isi gasesc scuze si aplica metoda cea mai usoara. Da, multi parinti civilizati, dar pana acum doar unul a pus afise in parc cu „draga parinte nu mai face x sau y” – printesa urbana. Poate daca toti acesti parinti civilizati s-ar uni (in loc sa intre in competitia „care face lucrurile mai bine”) si ar pune afise la locurile de joaca in toate parcurile, s-ar vedea schimbari. Cum vine cineva sa ne atraga atentia asupra unui lucru care nu e facut cum trebuie, cum se gasesc 30 care sa ii sara in cap pe diverse motive.

 41. ami

  Recunosc, de nenumărate ori am oprit mașină pe drumuri lungi ca face pipi copilul. Nu mi s-a intamplat cu caca. De fel are anume ore când face si ma pregătesc. Insa, subiectul in sine, îmi da senzația ca e dezbătut in zadar. Nu-s de acord sa pui copilul in parc sa facă. Ca mai scapa un pipi la margine , da. Dar sa il pui la caca si sa lași si hârtia aruncata? Scârbos!
  M-am lovit de scârboșenia asta in București când am vizitat gradina zoologica , fix in perioada când făceam fiv. Am zis sa ne relaxam… Soare, frumos… Mi-a venit sa fac nevoile si nu suportam amânare nici 10 din cauze medicale.. Dezastru in toaleta. Dar sigur n-am făcut după copac.
  Si , daca știam de oliță asta, nu dădeam pe una simpla 70 Ron. Asta sigur merita banii ăștia.

 42. Roxana

  aseara in parcul de la Casa Alba, baneasa, un baietel a facut pipilica langa un copac, pe tartanul din parc…s-a prelins acel pipilica pana langa topogane, probabil bause multa apa….baietelul meu are 1 an si 3 luni si pune des mana pe jos. Dragele mele, baietelul se pishase IN INETRIORUL PARCULETULUI, in conditiile in care este inconjurat de padure, nah….Ta-su radea si mi-a spus sa astept 5-10 minute, ca se usuca…….CE PANA MEA SA MAI ZIC????

 43. angela

  Acesta postare este un raspuns ironic la postarea de ieri de pe blogul Marei?

  • Printesa Urbana

   Nu e nimic ironic in postul de azi.
   Textul e scris de citeva saptamini, dar da, am decis sa-l public aseara in urma discutiilor cu Mara de ieri. Imi spunea Mara ca ei i se pare evident ca lumea nu ar trebui sa isi faca nevoile in spatiul public si ca toata lumea stie asta, iar mie mi se pare evident ca majoritatea romanilor cred ca un caca de copil e absolut firesc. Citind reactiile la articolul asta, dar si pe cele de la articolul ei, mi se pare evident ca Mara are o impresie gresita despre oamenii din jur si despre influenta pe care o au blogurile asupra oamenilor care le citesc.

 44. Gabi

  si eu am patit..dar si in grecia la mare!!langa terasa de lemn pe malul marii , o mama ( era spre seara) a luat fetita in brate si a facut pipi pe plaja cu apa exact de langa terasa..erau ceva rusi sau bulgari oricum..ca am vrut sa le zic ceva dar m am abtinut cu greu ca vorbeau si in slava!! deci se poate si in alte parti..copil mic dar tot m am ingretosat..ca eu pe acolo cautasem scoici cu ceva minute inainte!!

 45. Diana Coman

  Olitele moderne sunt suficient de mici sa le poti lua intr-o sacosa, nu vad de ce ar trebui musai olita portabila. Poate merita adaugat ca nu-i nevoie musai sa dai 80 de lei, poti sa iei olita normala, pui o punguta cu niste vata inauntru sa absoarba pipi si gata. Rezolva si problema unora ca „daca se sparge punga in gunoi” – n-are decat sa se sparga, ca pipi tot nu curge, ca-i absorbit de vata. Si de altfel cu putina planificare, poti evita aproape complet (cu rare exceptii, ca na) sa aiba nevoie cat esti in parc: doar e oras, nu pustie, sa n-ai unde te duce la o toaleta cu copilul la fiecare cateva ore.

  Pe de alta parte, nu-s asa de multi ani de cand romanii ziceau curve alora de aveau toaleta in casa (s-o mai fi zicand si acum, cine stie), ca doar curvele fac caca in casa, deh.

 46. Raluca

  am citit articolul si cred ca ai dreptate, parintii isi invata copiii ca este in regula sa isi faca nevoile in natura. am asitat si eu de multe ori la cateva sesiuni de pipi la copac etc insa din fericire niciodata la una de kk. este binevenit subiectul pe care il abordezi si alternativele pe care le oferi de asemenea

  insa articolul tau are ceva deranjant in tonul folosit….e o oarecare superioritate si obraznicie in vehementa cu care desfiintezi acest tip de persoane. sunt de parere ca exista moduri mai elegante de exprimare prin care sa obtii efectul dorit

  in rest, bafta multa in continuare si putina moderatie nu strica nimanui

 47. Catalina

  Oameni buni,
  Ideea cred ca este una simpla: hai sa devenim civilizati!
  Ce tot veniti cu scuze de genul: dar daca il scapa acum, dar pipiul e spalat de ploaie, dar deabia a invatat sa faca in alt loc, dar in iarba e pipi si caca de alte animale! Pe bune? Voi cresteti oameni sau animale? Animalele cu stapan fac si ele la litiera, corect?
  Sunteti la fel de vinovati ca stapanii de animale care nu curata in urma lor. Daca toti ar respecta/curata mediul ar fi perfect. Fara scuze! Asta inseamna educatie! Nu mai veniti cu scuze! Exista solutii pentru toate persoanele, toate bugetele, vointa sa fie.
  Felicitari printesaurbana!

 48. dana

  Spatiul public nu e toaleta copiilor nostrii….dar al cui este.?
  …..iti zic eu
  ….

  …..al cainilor

 49. isabelle

  la noi in tara cainii care umbla liberi ne omoara copii si tu vorbesti de olita portabila? mi se pare deplasat articolul! nu poti avea pretentia de la un copil de 2 ani sa se tina pe el ca asa se vrea tara asta civilizata( care nu va fi niciodata) care sunt alea multe solutii de care spuneai ca exista ca n ai dat decat una, cu olita portabila! da, sunt de acord cu copii mai mari, adultii, dar categoria copiilor mici?? si ce mama isi lasa bebelusul pe jos prin iarba cand sunt atatea pericole( capuse, cioburi) etc! cand va ajunge Romania la nivelul tarilor civilizate, i as vedea rostul acestui articol, deocamdata se incadreaza la Tara arde si baba se piaptana!!! medicii ne omoara copii prin tratamente gresite, educatoarele ne molesteaza copii, ne parasim copii noi ca natie, suntem primii la avorturi in europa, lasam cainii liberi si ne ucid copii sa nu mai vb de mizeriq lasata si tu vb d olita portabila? chiar ma umfla rasu..!

  • Printesa Urbana

   Dupa ce va dezumflati de ris, luati va rog in calcul ca facutul nevoilor in public este un semn de lipsa de civilizatie. Vi se pare absurd ca am astfel de pretentii civilizatoare, in schimb asteptati sa vina cineva sa ne civilizeze ca apoi sa ne putem noi ocupa de caca din parc?

  • Joy

   Un sistem medical dezastruos nu inseamna ca putem sa aruncam gunoiul oriunde, faptul ca sistemul educational este lipsit de sens si brutalizeaza copiii nu inseamna ca putem sa ne facem nevoile la copac. Problemele mentionate nu vin impreuna si nici nu se elimina reciproc.
   Si inca ceva: din cate observ toate problemele despre care ati scris in comentariu au tangenta cu lipsa civilizatiei (plus altele, desigur)
   1. Cainii care omoara copiii = lipsa de civilizatie proprietari caini (care ii arunca in strada) + lipsa responsabilitate pariniti;
   2. Medici care omoara copiii = lipsa civilizatie (pregatire, conditii decente de munca) medic + lipsa informare parinte;
   3. Profesori care molesteaza elevi = lipsa civilizatie profesori (lipsa unor controale riguroase nesustinute de spaga, lipsa calificare profesori, pastrarea in functiii a unor profesori fara capacitate de comunicare/abilitati pedagogice etc.) + lipsa comunicare parinte-elev;
   4. Abandonul copiilor = lipsa civilizatie (parinti adolescenti, comunitati sarace si/sau entice needucate);
   5. Prea multe avorturi = lipsa civilizatie (tinerii nu sunt educati sa se protejeze!).
   Alegeti o problema, mica sau mare! Incercati sa schimbati ceva, luptati pentru tara pe care o doriti! Si apoi, dupa o incercare-doua-cinci (reusite sau nereusite) va veti fi castigat dreptul de a critica acest articol si acest blog.

  • raluca

   Isabelle, usurel cu pianu` pe scari, maiculita mare!
   Romania nu va ajunge in ranul tarilor civilizate, taman pen` ca exista oameni cu mentalitati si prejudecati ca ale tale!
   Am zis!

  • catgal

   Care mentalități când există statistici. Și da, statele cele mai tolerante față de minorități sexuale de exemplu sunt îngrozite când află că în România avortul e metodă contraceptivă. Din păcate, la noi mulți sunt cu xxxx în xxx și cu sufletul în rai. Mă scuzați de vehemență dar e o rușine ce se petrece. Și folosirea spațiului public drept toaletă ca fiind ceva ok numai la noi se mai găsește.

  • Alexandra

   Sincer nu inteleg aitudinea „oricum altii sunt nesimtiti sau mai nesimtiti, oricum mai exista si problema x sau y, deci mai bine nu ne straduim sa imbunatatim nimic”. Nu zice nimeni ca problema expusa in articol se va rezolva peste noapte sau va rezolva alte probleme, dar cu atitudinea ta, care se regaseste la multe persoane, mai bine ne taiem venele si murim acum, ca oricum toti murim candva si nu ne mai batem capul sa rezolvam nimic. Eu asa inteleg.

   Nu ar fi mai corect sa incercam fiecare sa ne asumam raspunderea pentru ce avem de asumat (copil, catel, purcel) si sa imbunatatim ceva? Si daca tu faci ceva bine, si eu fac ceva bine si Printesa face ceva bine, in timp scapam de toate mizeriile, fie pipi, fie cioburi.

 50. Livia

  Bun articol..noi suntem la faza pampers..insa pana in toamna vrem sa renuntam…Intrebare..online..am gasit..dar in magazine gasesc aceasta olita portabila?la un pret avantajos?

 51. luiza

  Noi, cei ce comentam aici, traim intr-o bula, unde totul e corect si civilizat si aspiram la o lume curata si frumoasa.

  In afara bulei totul e diferit. Vad asta zilnic, in parcuri si pe strada. Parinti care abuzeaza fizic si verbal copiii, care dau cioco si barni, pufuleti si napolitane. Care striga non stop la copil sa nu alerge, sa nu se joace, sa stea locului, si desigur, care fac pipi si kk la pom.

  Chiar credeti ca se schimba? eu am renuntat sa cred asta.

 52. Corina G.

  Nici eu nu stiam ca exista o olita portabila. Ce e drept pe fetita de 1 an si noua luni o mai pun sa faca pipi pe la cate un tufis ascuns fiindca e in proces de renuntare la scutec insa cu baiatul de 3 ani e vorba dr altceva. Inainte de a pleca de acasa ne facem nevoile si apoi daca e musai ne grabim spre casa. Totusi mi se pare inacceptabil ca un adult sa se usureze pe unde apuca, ce Dumnezeu, nu ne tine vezica? De catei nici nu vreau sa vb. Ii urasc pe stapanii lor cei nesimtiti! Multumesc pentru articol!

  • Carmen

   Iar eu te urasc pe tine pentru ca-ti lasi progenitura sa se usureze pe strada, cot la cot cu cainele. Cu ce esti tu mai presus fata de stapanul unui caine?

 53. Corina

  Dupa ce am citit toate comentarile am ramas cu o intrebare: ce se intampla cu cosurile de gunoi de la locurile de joaca, devenite toalete in urma acestei initiative? Si daca punga/pungile de 0.5 lei pline cu astfel de resturi se rup in cos…ce vom spune? Si cat de frumos va mirosi?

  Toaletele publice ar putea fi o solutie dar sunt prea putine in parcuri.

  • Cosurile alea de gunoi se golesc si ele. Iar mirosul e mai mare daca e rahatul pur si simplu liber cugetator in natura decat intr-o pnga care s-ar putea sparge in cos. Zic si eu…

 54. Chocolat noir

  Se spune (celebra frază cu cercetatorii britanici 🙂 ) ca românii (şi aici mă includ şi pe mine) sunt un popor care aşteaptă ca problemele să se rezolve prin magie. Ne lipseşte multora dintre noi, zic eu, partea de asumare a responsabilităţii proprii, dar asumare reală, nu doar declarată. Civilizaţia începe cu fiecare dintre noi şi eu vreau să cred în continuare în puterea exemplului, acolo unde există bunăvoinţă şi deschidere de a învăţa să procedăm altfel.
  Eu din acest articol nu înţeleg că trebuie puşi la zid oamenii/părinţii care au apelat/apelează la asemenea soluţii în caz de urgenţă, ci că există şi alte soluţii, care pe viitor vor duce la un spaţiu public ceva mai curat pentru noi toţi. Nu, nu se vor rezolva toate problemele României, dar va fi una mai puţin. Mă gândesc prin absurd, dacă s-ar întâmpla un astfel de accident în propria noastră curte, nu am strânge, ci am lăsa acolo că e biodegradabil? Am arunca gunoaie sau ambalaje în propria noastră curte şi le-am lăsa acolo? Că până la urmă despre asta e vorba, despre a lăsa spaţiul public curat în urma noastră, fie că e vorba de deşeuri artificiale sau…naturale.
  Din aceeaşi categorie, pe mine incă mă depăşeşte de ce in unele locuri, la bloc, unii oameni preferă să arunce gunoiul din casă direct pe geam…

 55. Dora

  Eu nu am copii si sincer nu m-am gandit niciodata ca nu e ok ca cei mici sa isi faca nevoile langa un copac. Bine, la nr. 2 nu m-am gandit, mai mult la nr. 1. Dar acum ca explici, are sens. De fapt citisem despre asta si la sotul tau pe blog si mi-a ridicat niste semne de intrebare.

  De-a lungul timpului am avut si iubiti care in drum spre casa mai se duceau dupa o masina. Urat, dar si cu aia m-am obisnuit.

  Ce vroiam sa spun este ca atunci cand o sa am copii o sa cumpar o olita portabila.

  P.S. Mi s-a parut amuzant ca pe fb, toti cei care comentau impotriva aveau greseli de gramatica. Nesurprinzator de altfel.

  • mihai

   Si „vroiam” e tot greseala de gramatica. Corect e voiam sau vream.

 56. Si culmea este ca, de multe ori, cei care-si duc copiii la un mic caca dupa copac sunt cei care urla cei mai tare cand vand un caine cu stapan plimbandu-se prin parc… Ar trebui sa ne gandim mai des daca noi facem ceea ce pretindem de la altii…

 57. Angela

  Asta cu „avem probleme mai mari” ma dispera de nu mai pot! Ma iertati, dar e o tampenie! Este exact ceea ce aud de la unii batrani: noi avem pensii mici si unora le arde de salvat planeta (e doar un exemplu). De ce nu se intelege ca nu se poate ca TOTI oamenii de pe lumea asta sa se ocupe DOAR de pensii sau spitale sau mai stiu eu ce. D’aia exista atatea domenii si specilisti, fiecare cu bucatica lui. Daca aia care se ocupa de copii au fost mai destepti si mai inspirati si au inventat olita portabila, sa-i varam intr-un subsol si sa nu le dam atentie pana nu descoperim leacul pentru cancer?? Wtf? Asa ca, de ce se comenteaza despre caini, cand aici e vorba despre copii si parinti? Nu, nu cainii sunt problema mai mare! aia e cu totul altceva! acum e vorba despre caca de copil! Ma ierti, Printesa, dar asa m-am saturat de replicile unora cum nu-ti imaginezi! Cand o fi vremea de discutat despre medici care omoara copii, atunci vom vorbi si comenta si despre asta. Dar acum NU! Duh!

 58. Eu sunt in China acum, daca vrei, Ioana, pot sa scriu un articol lung despre copii si parinti si mai ales bunici.
  Suntem aici de 3 saptamani si am vazut de mai multe ori copii facand pipi pe strada. Ma explic. Copiii aici, de pe la cateva saptamani pana incep sa faca la olita au pantalonii cu o taietura intre picioare tocmai ca sa faca caca si pipi. Am vazut de mai multe ori copii facandu-si nevoile pe vine, in mijlocul trotuarului. Am vazut si copii mai mari, probabil clasele primare, facand pipi in statia de autobuz. Si adulti 😐

  Ideea pantalonilor taiati intre picioare (se vand asa, nu doar ii taie bunica), e sa ii invete sa faca la olita mai repede, intre timp, se dau pe tobogan asa.

  • Printesa Urbana

   Serios? Hai, scrie, te rog, sint foarte curioasa..

  • Cristina

   In China din cate stiu au suporti pentru scuipat in mijloacele de transport in comun (in Wuhan de exemplu). Ce nu pricep de ce ne raportam la cei mai inapoiati ca noi si nu la cei mai evoluati/ civilizati.
   Sa luam ca exemplu austriecii. In mare masura nu i-as considera chiar civilizati, de adolescentii lor nici nu mai vorbesc, dar nu i-am vazut intr-un an si-un pic nici macar o data sprijinind pomul. Am vazut un nene intr-un parc si recunosc ca nu m-am mirat prea tare cand l-am auzit strigandu-si amicul de pahar „Bai, coaie!”

 59. mihaela

  Sa-i faci cadou o olita prietenei tale Alexandra a carei fata face caca in mare. Stiu, nu vei publica acest cometariu.

  • Cristian

   Uite ca l-a publicat.

   Pina la urma, de copiii Alexandrei (habar n-am cine este) raspunde Alexandra si sotul, de ce o acuzi de fapt pe Printesaurbana de faptele altcuiva?

 60. miha

  Este primul meu comentariu aici, am inceput sa citesc recent blogul, nu sunt mamica, deocamdata nici aspiranta la titlu. Dar cateva chestiuni tin musai sa le spun si eu:
  – se tot vehiculeaza ideea de taran; haideti sa nu ne mai simtim lezati cand nu trebuie, termenul si-a pierdut din intelesul sau primordial, a ajuns sa fie sinonim cu nesimtirea, proasta crestere si tupeul nemarginit al unora; asta nu inseamna ca daca esti crescut in mediul rural si esti mutat la oras, esti un taran si ti se imputa descrierea de mai sus; si eu am parintii crescuti la tara si veniti cu munca la oras, am inca un bunic misto tot pe acolo si nu ma simt nicicum; si mai ales cand insulta vine din partea unora care poate nici nu iti merita respectul, de ce ne mai obosim?
  – caca si pipi faci la toaleta/olita/alte derivate cu minimum de igiena; cel mai tare m-a frapat o cucoana care intr-o zona circulata, pe iarba care inconjura un pomulet de pe bordura trotuarului, isi tinea odorul sa-si faca treaba; pe bune? Rogi personalul unui magazin/bar sa il lase, e asa mare deranjul? Eu am lucrat la un magazin intr-o zona centrala si am lasat ceva copilasi sa foloseasca toaleta, m-am calmat in momentul in care gaseam toaleta murdara; da, esti la cuca macaii, nu e nicio sansa, dar improvizeaza ceva!
  – o chestie care nu mi se pare ok e sa faca anumite persoane front comun pentru a denigra autoarea articolului si o sa spun ce cred eu: autoarea blogului propune niste solutii de bun-simt in cazul asta, pentru o comunitate mai curata, mai respectuoasa si chiar mai practica, iar restul dau vina pe timp, bani si altele. Printeso, uneori (din ce am citit eu, daca este o perceptie gresita, imi cer scuze!) pari a fi/a poza intr-o super mamica, toate sunt sau par planificate si aranjate foarte bine (alimentatie, timp liber, accesorii, vestimentatie), incat risti sa starnesti frustrari in randul mamelor care poate nu isi permit aceleasi standarde pentru puii lor din diverse cause (drept sa va spun, cam si eu am spaima asta, ca nu as putea sa cumpar ce si cum vreau viitorului meu posibil bebe 🙂 ); din cauza asta cred ca ai inceput sa starnesti antipatii si desi am citit ultimele tale articole in care te simteai coplesita si obosita, tot articolele in care vorbesti de bine un produs (poate) premium, reactiile sunt similare ale articolului de astazi

  End of story!
  Toate cele bune. 😉

 61. Lavu

  In weekend am fost in Praga si acolo am asistat la un moment dezgustator ce inca mi-a ramas pe retina: o fetita de 3-4 ani facea caca langa un pom plantat intr-o zona foaaarte circulata de turisti. Doresc sa repet inca o data pentru astfel de parinti: doar pentru ca e mic nu inseamna ca este in regula sa faca pipi sau caca in spatiile publice!!!!!!

  • Eu locuiesc in Cehia si mereu vad in parcuri cum parintii duc copiii mai departe de locul de joaca, langa un parc, sa faca pipi. Nu li se pare nimic special. E o diferenta culturala.

  • Daria

   Numai in parcuri ii vezi? :))
   Sa vezi ce frumos e cand isi lasa plozii sa isi faca nevoile pe iarba in Chodov V Parku in fata companiilor. :))

  • eu stau mai mult in parcuri si nu in Praga

  • Daria

   Cehii isi lasa copiii sa isi faca nevoile peste tot. Si da, inclusiv adultii sunt ff relaxati cand e vorba de urinat in vazul tuturor!
   La aia este cu adevarat un fenomen.

 62. V

  Chiar la inceputul saptamanii asteia prin zona Brancoveanu am vazut o mamica cu masina oprita pe avarii si copilul pus sa-si faca nevoile pe marginea strazii. M-am gandit atunci ca numai in Romania poti vedea asa ceva…si parea o femeie normala. Sper sa vada postul tau si sa se rusineze :-).

 63. Alexandra

  Printesa draga, cred ca de la inceputul articolului ai pus punctul pe I. Bunicile si din nefericire si unele mamici tinere nu considera ca ce face un copil e la fel ca ce face un adult. Poate s-au imunizat de la schimbat prea multe scutece, insa daca le intrebi, vei primi promt replica „dar e copil…”, argumentul suprem.

 64. mamica

  Ma speriati, pe bune!!!!!!
  Adica care va sa zica, daca lui fi-miu i se face de caca sau pipi – URGENT, sa nu-l las ca e necivilizat, ca se uita cucoana X sau Y, ca….. NO WAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Copilul meu, cat e mic, va face acolo unde-i vine; discret,nu in mijlocul aleii, trotuarului sau langa masina TA! Nici nu se pune problema! Nu uitati ca nevoile sunt bio degradabile, sacii dvs de gunoi, nu!
  Si de unde stii ca toti au bani sa-si cumpere olite portabile si saci de gunoi??/

  • da ma, stim, stim ca pe lume nu existi decat tu, copilul tau si nevoile lui.
   ce conteaza ca un alt copil, 5 minute mai tarziu, poate nimeri in ce a facut copilul tau – de aia are parinti, ca sa-l pazeasca!

   da ma rog, intrebarea mea pentru tine e alta: ai cumva bunici sau parinti care au trait la tara?
   noi aici pe blog avem o discutie, incercam sa intelegem daca o atitudine ca a ta este rezultatul unei simple lipse de bun simt sau e vreo ramasita mentala de comportament specific vietii la tara.
   multumesc.

  • Carmen

   Pai daca n-au bani nici pt saci de gunoi de ce naiba mai fac copii? Cu ce ii cresc? Eu zic sa se cace si sa se pise pe strada toti amaratii astia care n-au bani nici pt o punga goala… de ce sa mai consume apa care se trage la wc?
   Iti urez din toata inima sa-ti gasesti copilul plin de rahat din talpi pana in gura dupa 2 minute de stat cu el in parc. Poate macar asa vei intelege despre ce naiba vorbim noi aici.

  • Claudiu

   Tonul ăsta de prea infatuată şi mult prea egocentrică de femelă alfa e deranjant. Nu ai nici cea mai mică urmă de logică în afirmaţii şi văd că nu încerci să analizezi şi alte opinii. Adică mult prea mare prostie. Nu ne căcăm în stradă toţi iubitorii de natură având şi o mega explicaţie, e bio şi mai menajăm canalizarea si staţiile de epurare. Ăsta e scopul existentei lor, ele se bucură, pentru asta au fost create de sute de ani. Pentru ca poate să se usuce şi să inhalam într-un mod complet ne bio căcătul plodului tău.
   Pungile de unică folosinţă sunt cu mult mai ieftine decât alte produse pe care le foloseşti zilnic dar pentru care impactul bio e neimporant, bineânteles, în cazul tău doar la căcat se aplică ecologia, ăsta fiind un amănunt posibil mai drag. Şi bio degradabilă nu e nici punga de gunoi menajer pe care (presupun) că o foloseşti. Pentru că, nu-i aşa, şi resturile alimentare sunt bio degradabile, şi chiar îngrăşământ dacă le arunci pe geam în spaţiul verde de langă bloc. Ceea ce e foarte posibil, la cum prezinţi lucrurile cu litere mari.
   Robo are mare dreptate din punct de vedere sociologic (am vazut discuţiile), privind masa urbană, cei care s-au simţit atacaţi (nu este o jignire) au judecat ca individ, ca entitate distinctă cu o personalitate distinctă, reacţiile şi comportamentul unei mase nefiind suma şi în niciun caz o medie a comportamentului fiecărui individ în parte. Vezi o manifestaţie sau gen party extins, adunătură de oameni etc, e un comportament al masei deviat de la normalitatea individului datoriat compresiunii, lucru pe care individul, ca entitate distinctă, şi-l „explică” prin „m-a luat valul”, „aşa fac toţi”, „nu ştiu ce m-a apucat”, eu unul am asistat şi am rămas cu un oarece gust neplăcut vis-à-vis de indivizi care au marea explicaţie „aici e permis!”, coplet opus faţă comportamentul universal/uzual prezentat. Am dat exmplul ăsta extem sperând să se observe că deviaţiile şi diferenţele de comportare sunt un efect al aglomeraţiei (deci compresiunii),un alt exemplu, este normal ca undeva la ţară (extema cealaltă) să saluţi un străin pe stradă, e politicos, uman şi îndatoritor, dar nu faci asta în Bucureşti pe Magheru (mie mi se mai întamplă, îmi place să văd reacţia oamenilor, dar aici e altă poveste).
   Pe scurt spus, civilizaţia urbană (densitatea, compresiunea) se învaţă în genereaţii întregi, sunt paşi parcurşi încet şi în timp, prin observaţii, stiu asta de la un profesor de sociologie cu care am avut onoarea să discut mai multe (care studiase comportamente de masă în Banat şi vestul Transilvaniei şi Moldova, pentru diferenţiere). Probabil cei cu astfel de studii se pot exprima mai bine, eu nefiind sociolog, şi nici nu e subiectul ăsta în discuţie.
   Pentru femela cu răşini în cap, sunt extrem de politicos, serios, dar oamenii trebuie să merite politeţea arătată (vezi un exemplu al unei comentatoare căreia i s-a spus că e sclavă dacă strânge nişte mizerii ale unor cocalari), mai exact dacă te văd cum pe caci în public (copilul e al tau, prelungirea personalitaţii tale, deci consider că tu te caci, îmi arăţi bucile şi eventual fofo, din obişnuinţă, nu de alta), te rog să mă crezi pe cuvânt, am un limbaj spus pe un ton pe care nu pot să îl reproduc aici. Crede-mă că te înroşeşti până în albul ochilor şi lumea se opreşte să vadă distracţia. De fapt, aşa cum meriţi.

  • Claudiu

   Să fie mai înţeles pe limba ta, copulaţia dintre un mascul alfa şi femela cu aere alfa nu se pune, e de rău, generează astfel de deviaţii, un comportament-limbaj-atitudine are nişte rădăcini, zi-mi şi mie, pe unde te vânturi de felul tău, dacă e în centrul vechi sunt explicaţii, şi, cine ştie… 😀

 65. Daniel

  Like si share…caci ne dorim.Cam lung…mult prea lung,însă articolul,in cate-i punem la zid pe copii si părinti,in timp ce rămânem fără solutii privind animalele de companie(câini,pisici…o tembelă are chiar….găină) ? Mie,să-mi fie iertat,dar…simplu fapt că avem o solutie pentru rahatii de animale si anume măturică si fărasul,nu mi-se pare liniștitor si problema…rezolvată.Ori umblu eu pe drumuri greșite,dar nu am văzut NICIODATĂ…un însoțitor de animal,cu chestiile alea la subsuoară sau…folosindu-le si nu am vazut de asemenea…amenzile atât de mult lăudate.Asteptăm si solutia pentru pipi de animal,că…pentru copii nostri ati gasit-o!! Altfel…articolul este bunicel,dar…cu nuante de discriminare în defavoarea urmasilor nostri…ai OMUL,care este expus riscului de-a băga mâinile,in parc…nu doar in pipi de copil,ci…mult mai expus este la cel de câine…să zicem.Multumesc si…m-ar satisface un raspuns.Dacă-ncep injuriile,vă anunt de pe acum,că nu raspund unei clase sociale sub limitele acceptate. 🙂

  • Laura

   Omul – eterna rasă superioară. Nu văd care e problema cu pusul părinților la zid, că despre ei e vorba. Și în cazul animalelor de companie tot oamenii sunt „puși la zid”, este un link la sfârșitul articolului. De altfel, autoarea povestea și despre cum a lovit un câine cu bocancul în cap. Deci chiar nu văd să fie discriminare.

   Nu toți au făraș și măturică, nici nu văd cum s-ar folosi. Dar sunt stăpâni responsabili care au pungi, șervețele uscate, șervețele umede, pe care nu le țin la subsuoară că e incomod. Cel mai probabil le au în buzunar, geantă, ghiozdan etc.

   Vă rog, însă să-mi spuneți care sunt limitele acceptate, să știu dacă mă încadrez. Ajută dacă folosesc mai des punctele de suspensie?

  • Printesa Urbana

   Nu prea inteleg ce vrei sa spui.

  • Laura

   Îi răspundeam d-lui Daniel.

  • Daniel

   LAURA… Ca sa sintetizez,caci am impresia c-am scris prea mult,din dorinta de-a ma face-nteles si de-a nu parea mucalit,in conversatie. Deci…Cu pipi de caine…cu el ce face un stapan responsabil,ca pe-al copiilor nostri il punem la olita!?
   Mai jos este un comment excelent,care mi-a reiterat o intrebare mai veche,dar fara raspunsuri. De ce-si scot stapanii,cainii in parcuri!? Sa se plimbe si sa se plimbe…caca/pipi,nu!? „Stapanii” de copii o fac doar pentru primul obiectiv…celelalte venind de la sine,chiar daca ii punem sa faca si-acasa-nainte de plecare.Cu alte cuvinte…intr-o mare de pipi de caini,cu „paznici” sau fara „paznici”,stau si ma-ntreb daca e cazul sa ne lamentam de 10 grame de pipi uman,neintentionat,la urma urmei.
   Inn ceea ce priveste,”limitele acceptate”,este simplu!!Sunt stabilite de mine si implica un limbaj suburban,de care nu sunt nici eu strain,te asigur,dar…pe care nu am sa-l folosesc de data asta,ceea ce va face doar ca.. „interlocutorul” meu sa ramana „vorbind” de unul singur,pe aceasta pagina.Cat despre punctele de suspensie…nu stiu,daca le poti folosi in alte scopuri decat…gramaticale( indică o întrerupere a exprimării; între propoziții coordonate;după propoziții interogative ori exclamative) ,ceea ce insaeamna ca ,nu pot inlocui cuvinte,ci…doar intrerup,un pic rostirea acetora.Lasand gramatica si limbajul sa se odihneasca,revin la-ntrebarea mea…si anume:”Ce facem,cu pipi de caine? In el nu bag copii nostri manutele!?”

  • Laura

   Mă îndoiesc că își plimbă câinii doar ca aceștia să-și facă nevoile. Că se întâmplă nu neg și nici nu prezint o soluție. Eu v-am răspuns doar că nu e nici o discriminare în articol. În alt articol au fost „trași de mânecă” și stăpânii de câini. Iar în ceea ce o privește pe autoare, din povestirea cu bocancul în capul câinelui (alt articol) reiese clar că nu menajează stăpânii de câini sau chiar animalele fără discernământ. Mi se pare drept ca atât stăpânii de câini, cât și părinții să fie trași la răspundere în măsură egală.
   Mai ziceam și că doar pentru că Dvs. nu ați văzut nu înseamnă că unii stăpâni nu strâng.
   Nu cred că este vorba doar de 10ml de pipi, dar mă rog, nu am la îndemână statistici. Plus, personal nu cred că urina este principala problemă, ci fecalele. Acestea nu intră în pământ ca urina și s-a dezbătut mai sus problema microbilor/bacteriilor pe care le conțin.
   Mai cred și că acest material este adresat mai ales persoanelor care cred că pe lumea asta nu există decât ei și copiii lor. Pentru că acolo e problema, când nu te gândești și nu-ți pasă de ce impact are comportamentul tău asupra mediului și asupra semenilor tăi. Și aici intră tot: urină și fecale de copil/câine, ambalaje, coji de semințe, mucuri de țigară, înjurături în gura mare etc.

  • Iuliana

   Exact asta e si opinia mea. In parcul IOR daca te plimbi intr-o zi aglomerata poate vezi daca esti atent 2-3 copii facand pipi la un pom mai retras, dar chiar daca nu vrei, vezi vreo 20 de catei mai mari sau mai mici facand chiar pe marginea aleii la prima tufa sau copac. Doar asta e menirea copacului pentru un caine – sa-l ude! :)) Si la asta chiar ca nu exista nicio solutie. Decat daca se vor civiliza si stapanii de caini sa-i dreseze da faca la oala… Ceea ce nu se va intampla in veci
   Sincer, eu sunt mult mai deranjata de pipi de potaie decat de cel de copil. Pana la urma nu toti copii ies in parc sa faca pipi, fac doar daca ii trece urgent si pana la o anumita varsta (6-7 ani), dar cainii traiesc si 15 ani si fac zilnic de vreo 3 ori.
   Iar iarna e o placere – pe zapada proaspata asternuta numai slalom faci cu sania printre petele galbene care sigur nu sunt de la copii ci de la caini.

   Iar daca un copil face la olita sau aleza, dar in parc se cheama ca tot in public face!

  • Daniel

   Se fac ca nu vad asta,IULIANA…O stiu,foarte bine,dar…se-ncerca sa se puna „batista pe tambal”. Cu pipi de pui de om…o rezolvam,noi…dar de cel de caini…nu ne da nimeni solutia!! Mi-se pare,de prost gust,sa vin cu varinte de-a ajunge pe Soare…cand noi,pe Marte n-am ajuns. De dragul discutiilor si injuriilor,care vor urma…o putem face,dar…batem pasul pe loc.

  • Maria

   Din experienta constat ca vedem lucrurile abia cand vrem sa le vedem. Fie ca o facem intrand intr-o categorie (cea a parintilor, cea a oamenilor cu animale de companie, cea a femeilor gravide, cea a motociclistilor), fie cand cineva cunoscut intra in categoria respectiva. Cu alte cuvinte, deschide ochii. Eu imi scot cainele (pui, deci cu nevoi fiziologice dese, cam ca ale unui copil) afara si vad mereu oameni care strang dupa cainii lor. MEREU! Sa zicem ca, din zece, sapte-opt strang. Asta pe strada.
   In parc, unde il duc sa alerge (seara, in zone fara copii, tinut de zgarda cand e vreun pui de om prin apropiere), n-am vazut om care sa NU stranga. Sau ba da, o tipa cu un pufos alb. Dar parea genul de om care e nesimtit default, indiferent de situatie. Iar matura si faras nu am in geanta, dar am pungi de doua feluri, robuste; am servetele umede pentru copii, pe care le folosesc pentru a sterge iarba cand isi face catelul meu nevoile; am mereu hartie igienica si servetele uscate.
   Daca o sa am copil, va face pipi la olita portabila! Pe catel nu-l pot invata, dar incerc sa limitez impactul negativ pe care noi il avem asupra mediului in care ne ducem viata. Nu e altceva decat un minim de respect pentru cei din jur….

  • Daniel

   MARIA…Din pacate,nu m-ai convins cu stersul ierbi,cu servetelul.Am impresia c-a fost receptionat un semnal gresit despre mine si anume…c-as fi vreun superficial in gandire.Eu imi pot pune urmasul sa faca si-ntr-o sticluta,daca vrei…dar „buba” ramane la bietele animale cu stapan…sau fara!

 66. Cristina S

  Mai avem foarte mult pana ne civilizam. Totul incepe si se termina cu mentalitatea si cat de educati suntem, dar mai ales cat de deschisi la cap suntem. Feicitari pentru articol !! Si indiferent de parerile contra sau de orice fel, nimic si nimeni sa nu te opreasca sa spui lucrurilor pe nume. Cine se simte cu musca pe caciula sau are 1000 de frustrari din alte parti, o sa comenteze indiferent de subiect. Iti amintesti vestita „portocala”.

  Sa auzim de bine!

 67. Felicita

  Eu nu pricep de ce spune multa lume ca Printesa a scris pe un ton agresiv. Daca ar fi fost dupa mine, articolul era si mai acuzator de atat, sa priceapa lumea si sa bage la cap ca nu e ok sa ne facem nevoile in public nici copiii nostri, nici noi. Da, se poate intampla sa pleci la drum lung si sa nu gasesti o toaleta in camp si sa faci pipi pitit dupa un copac dar sa ramana la nivel de intamplare, sa nu devina obisnuinta. Ce-i atat de greu de priceput ca TREBUIE sa ne civilizam, ca spatiul este PUBLIC si il impartim cu totii, fara sa ne agresam unii pe ceilalti nici cu miros de fecale nici cu funduri expuse, nici cu coji de semninte aruncate la intamplare? Vreau REGULI si AMENZI aplicate in tara asta altfel vad ca vorba buna si bunul simt se lasa cu scandal.

  • deea

   Amenzi pentru ce? Facutul nevoilor in spatiul public este interzis, permis fiind sa facem unde, exact? In afara de „la noi acasa”, evident. Mirosul ar fi deranjant si daca ar proveni din cosul de gunoi. Nu stiu care ar fi reactia generala daca eu m-as indrepta, intr-un parc, cu o punga plina de materii fecale spre cosul de gunoi alaturat unei banci pe care sta o doamna ce a iesit si ea sa simta mirosul teilor, de exemplu. Avem noi intr-un parc putine cosuri de gunoi,si sunt asezate exact asa, langa banci. Inteleg ca pungile ce vin cu olitele sunt groase si rezistente, dar aici se recomanda orice punguta, servetel etc. Chiar nu ar deranja pe nimeni sa vada fecale iesind din cosuri de gunoi, miros de urina amestecat cu fecale in caz de se sparg pungutele etc. Oare oameni ce isi arunca excrementele la cosul din parc ( unde ar trebui sa arunci un servetel, un ambalaj. chestii din astea usurele) sunt chiar atat de demni de admiratie? Energia asta trebuie canalizata in cu totul alta directie.
   Fara prea mare legatura, in timp ce lumea se bate in olite si aleze, rata tuberculozei in tara noastra a crescut ingrijorator de anul trecut, mizeria si saracia sunt la ele acasa, si nimeni nu face nimic.

  • Cristian

   DEEA,

   Asa este, sunt vreo 15.000 de bolnavi de tuberculoza in .RO, pe primul loc un Europa, raportat la mia de locuitori.

  • Daniel

   DEEA…Imi pare rau,dar…nu cred ca te-am citit,decat eu.Restul,au alte interese,nicidecum cel exprimat in text.

  • Daniel

   Cine-a spus de vreun anume caracter agresiv al textului!? Nicidecum…ci doar un pic cam partinitor,neamintind sau „infierand” in el,raurile de pipi de caini,cu…sau fara stapani! Cred ca face parte tot din aceeasi dorinta,pe care-o aveti,de bun simt si civilizatie,nu?In rest,sunt total deacord cu amendarea tuturor actelor ce duc la incalcarea si nerespectarea umanitatii.Dar…sa le starpim…pe TOATE,nu doar cele care ne deranjeaza in mod expres pe noi.

 68. Eu chiar nu stiam de olitele portabile si zilele trecute am citit la tine intr-o postare apoi o ora m-am uitat de modele de olite pe net 🙂
  Cred ca inca nu e cazul la noi de olita, de asta nici nu am cautat dar mie mi se pare indispensabila. De multe ori am vazut copii tinuti in moduri cat se poate de ciudate prin diferite colturi verzi de trotuar si chiar ma gandeam: oare n-a inventat nimeni nimic pt asta? Uite ca s-a inventat si mi se pare foarte igienica si ok metoda. Dar vezi.. degeaba unii sunt educati si altii nu. Si cand e vb de catei.. unii au lopatica, unii nu. Tot plin de caca e peste tot..

  • Daniel

   LUIZA…Cu caca s-a rezolvat.Se pune-n pungi si se-arunca la cosul de gunoi…langa banca unde-ti savurezi,poate chiar tu…linistita duminica.De asemenea,punem si pipi-n olita…Dar ce facem cu cel de caine?Daca tot vorbim de mentalitate si civilizatie,afla ca…n-am auzit parinte sa-si scoata copilul in parc,ca sa faca caca sau pipi,ci doar…sa se plimbe.Necesitatile alea,le fac acasa…in parc putand fi doar „accidente”. Si…sa fim corecti! Caca de caini este prezent si face parte din specificul parcurilor si strazilor noastre,nu pentru ca nu toti stapanii strang dupa cateii lor,ci din cauza cainilor care…tocmai stapan,nu au!

 69. O mamica

  Felicitări pentru articol! Tare îi mai place romanului să se plângă si să găsească scuze.Tare ne mai supărăm când străinii ne fac needucati dar când vin la noi in vizită si văd atât de multă ” marlanie” , care noi ne-am obisnuit cu ea si credem că e normal.
  In strainatate, Anglia, Danemarca, etc oamenii intind o păturică pe iarbă si se bucură de natură tot timpul. Copii aleargă prin iarbă si se rostogolesc fără nici o grijă.Toalete sunt peste tot, iar dacă e urgent la un copil, scot din geanta discret un scutec, un sac menajer, etc. Totul discret fără discutii si tam tam.
  Am prieteni cu catel, si ei au pregătit pe hol langa usă, lesa si sacii menajeri.Nu pleacă fără ele exact cum nici noi nu plecăm fără telefon. Iar dacă cumva cineva gaseste un mic caca de catel, se caută vinovatul până este amendat fără discutii.
  Ioana a scris articolul si a atras atenția unei probleme de lipsă de bun simt elementară. Cei avizati ar trebui să spună ” Scuze am gresit.Data viitoare stiu ce am de făcut” , nu să atace cu scuze si fel de fel de replici. Pe bune? Vouă nu vă este rusine când plecati relaxati si in urma voastră lăsati fecalele aburinde ornat cu hartie igienică. Păi să râdă toti străinii educati de voi, că au si de ce 🙁

 70. Moni

  Vai, am citit o parte din comentariile de pe facebook – nu stiam ca printesa urbana e si pe facebook dar a mentionat cineva in comentarii si am zis sa ma uit si eu – si OMG, mare e gradina lui Dzeu si te apuca groaza. Nu inteleg cum pot scrie oamenii aia asemenea chestii cand toata lumea poate sa le vada poza si sa stie exact cine sunt. Oare nu le crapa obrazul de rusine de familie si prieteni, colegi de lucru, cunoscuti etc.? Cumva e mai usor de inteles cand lumea vorbeste urat sau isi da arama pe fata sub protectia anonimatului, dar pe facebook au si poze cu copiii lor, lasate public si chiar am ramas socata de ce rautati gratuite pot sa scrie. O_O

 71. ela

  foarte util articolul! Stiam despre olita portabila si despre aleza, intentionez sa le folosim cand scapam de scutece.
  Nu stiu daca a mai subliniat cineva aspectul asta, nu am reusit sa citesc toate comentariile, imi cer scuze daca reiau. Ma refer la aspectul dezbracatului copilului in public pentru folosirea acestor mijloace. Poate sunt absurda, dar am o strangere de inima in privinta asta. Copilul nu o sa retina ca nuditatea in public e ceva normal? Ce parere ai?

 72. Réka

  Se gasesc si olite de unica folosinta, din hartie. Sunt mult mai bune ca varianta cu punga, fiind biodegradabile, chiar fabricarea lor cauzeaza mai putina poluare.

  • Meg

   Ai un link, cumva? Multumesc!

 73. woolie

  alezele cele mai ieftine mi s-au parut cele de la dalin, 10 buc la 15 lei in Carrefour gasite! Reka, unde sunt olite de hartie de cumparat?

 74. Ecarulan

  Caca in natura din parc si caca in cosul de gunoi menajer din parc mie mi se par aproape la fel de ‘necivilizate’.
  Probabil ca adevarata solutie ar fi toalete publice sau macar pungutele/alezle sa ajunga intr-un cos dedicat resturile de acest gen.
  Sunt eu prea sensibila, sper sa nu vina vreo mamica cu cacuta in punguta s-o depuna in cosul de langa banca pe care stau – chiar daca e bine inchisa, nu miroase .etc, tot m-as muta de acolo dezamagita. (La fel daca as proceda si daca ar face cineva caca direct langa banca).
  Nu sunt solutii civilizate in parcuri – poate un protest cu olitele portabile si punga rezultata la primarie? 🙂

 75. felicia

  De ce sa nu faca pipi? Ca protejam natura si e urat? E spatiu public?

  Am inteles si sunt deacord.

  Nu sunt deacord cu plasticurile astea de olite care polueaza mai mult decat un pipi de copil pe termen lung.

  Ar trebui sa facem un protest pentru toalete publice sa fie la tot pasul.

  Ce parere aveti? :))

  • Dar toaletele alea pe care le vrei la tot pasul din ce or fi facute, daca tot zici ca te intereseaza poluarea?
   Din iarba?

  • Cristina

   Ideal ar fi sa existe toalete in toate spatiile publice, gen parcuri, centre istorice, orase turistice etc. Acestea sunt de obicei constructii permanente, si ar trebui sa aiba un standard atat de bun si sa fie bine intretinute si curatate, incat sa nu provoace repulsia pe care saracele toalete de plastic ne-o provoaca. Deci nu, toaletele de plastic nu sunt o solutie pentru oras, dar probabil nici sa faca copiii in pungi nu e cea mai buna cale, desi sigur e mult mai ok decat direct pe iarba.

 76. Helen

  Multumim pentru campania de responsabilizare sociala, foarte bine punctat si poate aduce si unele schimbari. O alta mare problema pe care o avem la orase este ca numerosi tineri „bine-crescuti” isi scuipa flegmele peste tot, chestie care mie mi se pare extrem de periculoasa pentru sanatatea publica, poate chiar mai mult decat caca si pipi de copil din parc. Poate ne mai ajuti cu un articol de responsabilizare si pe tema asta, sau poate domnul sot, care probabil are mai multi cititori barbati. Numai bine!

 77. Diana

  Noi folosim aceasta olita inclusiv la toaletele din locuri publice ( supermarketuri, reataurante) . Renuntarea fetitei la scutec a coincis cu o noua sarcina si mi-ar fi fost f greu sa o tin ridicata deasupra wc ului 🙂 . Ulterior am ramas tot.la aceasta varianta deoarece mi se pare mai igienica pentru.ea. Olita aceasta merge peste tot cu noi 🙂

  • Dnaa

   poti sa imi spui te rog unde ai gasit olita? caut de cateva luni fara succes

 78. Diana369

  Articolul si-a servit scopul, pe mine m-ai convins foarte usor. Ai dreptate, nu cred ca m-am gandit prea mult la numarul copiilor care fac asta zilnic, a fost strict o chestie de reactie rapida in cazul meu…daca intarziam sa o proptesc pe dupa vreun copac, facea pe ea si atunci incepea distractia:))))…caut chiar acum olita asta portabila, pare extrem de practica. Multumesc 😉

 79. alina

  Sa va zic cum facem noi. Deobicei iesim împreună cu tata si cu masina daca nu iesim împreună ma asigur ca a facut pipi inainte. Caca face doar seara dupa perdeaua ei. Are 2 ani. Asa si când iesim in parc cu masina avem in portbagaj una dintre olitele ei normale. Când zice fata pipi il si vezi pe tati ca a luat o pe sus si ca o baga rapid in portbagaj si o pune pe olita. Ei ii place la nebunie se amuză cum fuge taica su cu ea si cum sta uin fata ei sa nu o vadă nimeni. Apoi vine partea mai neplăcută când arunca pipi in punga si apoi la gunoi dar deja s a perfecționat. Asa facem noi. Ma încântă ideea pe aleza dar nu face in alte pozitii. Ma deranjează caca, pipi de copii dar mai tare ma supăr când vad de animale ai sunt cu miile mai multe de animale. Mi se pare o nesimțire sa vii cu caine in parc de copii si sa te uiți la ei plictisită si sa iti lasi cainele sa urineze unde vrea. La noi in parc încă se intampla asta.

 80. alina

  Sa va zic cum facem noi. Deobicei iesim împreună cu tata si cu masina daca nu iesim împreună ma asigur ca a facut pipi inainte. Caca face doar seara dupa perdeaua ei. Are 2 ani. Asa si când iesim in parc cu masina avem in portbagaj una dintre olitele ei normale. Când zice fata pipi il si vezi pe tati ca a luat o pe sus si ca o baga rapid in portbagaj si o pune pe olita. Ei ii place la nebunie se amuză cum fuge taica su cu ea si cum sta uin fata ei sa nu o vadă nimeni. Apoi vine partea mai neplăcută când arunca pipi in punga si apoi la gunoi dar deja s a perfecționat. Asa facem noi. Ma încântă ideea pe aleza dar nu face in alte pozitii. Ma deranjează caca, pipi de copii dar mai tare ma supăr când vad de animale si sunt cu miile mai multe. Mi se pare o nesimțire sa vii cu caine in parc de copii si sa te uiți la ei plictisită si sa iti lasi cainele sa urineze unde vrea. La noi in parc încă se intampla asta.

 81. Silvia

  Am ras cu lacrimi ?stiu, este trist, dar dincolo de adevarul cu care ma confrunt si eu ( mai ales de cand am o fetita), nu pot sa nu remarc faptul ca ai un mod si tot atat de direct de a pune problema, incat m-am amuzat copios.
  Ahaaa! In sfarsit cineva care simte ca mine!
  Cred ca nu exista vreo metoda diplomata in a spune aceste lucruri si mai cred ca educatia de baza a unui adult incepe exact de la aceste aspecte de baza.
  Daca nu ne este rusine si nu ne pasa de faptul ca traim in comunitate si trebuie sa ne supunem unor reguli, atunci nu acem dreptul sa avem pretentii.
  Recent mi-am instiintat vecinul ca daca mai lasa cacatul cainelui lui in fata intrarii mele i-l voi livra in cutia postala. Exista atata ignoranta in jur incat s-a ajuns la a se scrie articole despre CACAT!
  Oameni buni! Ne trezim???

 82. Emil

  Eu zic sa puneti pampersi si pasarilor si animalelor care mai traiesc prin oras… pai voi ce credeti ca alea merg la toaleta, sau tot prin iarba unde le apuca si se joaca astia mici?

  Apoi cand mergeti la mare, nu intrati in apa, voi unde credeti ca se duce toata murdaria canalizarii din Romania ca sa nu zic Europa?:)

  Nu vreau sa intreb din ce credeti ca e facut pamantul prin care cei mici se joaca „natural”. In general animale moarte, pasari moarte, insecte moarte, plante moarte… Voi ce credeti ca e glet facut in fabrica si sterilizat?:))

  Voi stati prea mult in casa si pe Facebook, mai iesiti si mai vedeti natura, nu e ca in poze si mai ales nu e cum ati vrea voi.

  • Emil, hai sa rezumam un pic ce ai spus tu:
   „Buna ziua, sunt Emil si mi se pare ok sa fac caca prin oras pentru ca si porumbeii fac caca prin oras.

   Ba mai mult, mi se pare ok sa faca toata lumea caca prin oras, nu numai eu, pentru ca porumbeii fac caca prin oras.”

   Tine-o tot asa, Emil.

  • Emil

   Nu am spus asta, folosesti un silogism, la fel cum as spune ca „sunt Robo si sunt roman iar in Romania exista gay, deci si eu sunt gay”

   Am spus sa nu va mai dati ochii peste cap pentru toate prostiile, nu foloseste nimeni spatiul public ca toaleta masiv, doar ca exceptie.

   Chiar si asa, totusi nu vrei sa scoatem tot pamantul si sa betonam? Doar ti-am zis din ce este facut… Vad ca la asta nu ai raspuns:)

  • Draga Emil, cred ca tu nu ai copii sau nu ai mai fost demult cu copiii in parc.
   nu a zis nimeni ca spatiul public e folosit ca toaleta masiv, ci ca parcurile sunt pline de copii care isi fac nevoile langa locul de joaca al lor si al altor copii.
   nu ca exceptie, ci ca regula – comentariile la acest articol arata ca sunt multi parinti care considera ca e ceva normal sa faca copilul un pipilica la copacul de langa locul de joaca, ceea ce indica faptul ca e o regula, nu o exceptie aceea ca daca copilului ii vine in parc, il duci sa faca un pic mai incolo.

   acum, argumentul tau cu porumbeii este cumplit de idiot, iarta-ma ca iti spun.
   din 2 motive:
   1. cand excrementele de animale care traiesc in oras sunt vizibile intr-o anumita zona, administratia orasului ia masuri
   de aceea ai vazut poate prin alte capitale semne cu „nu hraniti porumbeii” in piete publice sau altundeva – unul din motive e ca daca-i hranesti se aduna si daca se aduna suficient de multi nu-ti mai vine sa stai acolo ca e plin de rahat de porumbel, care nu e numai neplacut, dar mai transmite si boli

   pentru edificare suplimentara te rog sa consulti aceasta pagina din wikipedia
   https://en.wikipedia.org/wiki/Do_not_feed_the_animals#Public_spaces

   2. omul nu e animal care traieste in oras, chiar daca si el traieste in oras
   asta ar trebui sa fie self-explanatory, in sensul ca e absurd sa spui ca atat timp cat animalele se caca in oras, e ok sa ne cacam si noi in oras

   dar cumva simt ca tu ai nevoie de mai multe explicatii, asa ca detaliez:
   – rationamentul tau porneste de la ideea ca daca exista deja o sursa de murdarie, inca una in plus nu conteaza
   – rationamentul tau este fals pentru ca depinde de cat de mare e sursa care vine in plus; deci pana nu stii cat de mare e, nu poti sa spui ca „merge”
   adica zicala „unde merge mia merge si suta” este bine definita, in sensul ca suta e de 10 ori mai mica decat mia, de aia merge!!!
   insa nu exista zicala „unde merge suta merge si mia” pentru ca e absurd

   acum, eu nu stiu cat cantareste rahatul tuturor animalelor care se caca in oras si cat al copiilor care se caca in oras, ca sa stiu care e suta si care e mia, deci pana aflam afirmatia ta nu se sustine

   dar chiar si daca caca facut de animale ar fi mult mai mare decat cel de copii, mai e si problema de concentrare: porumbeii se caca peste tot in oras si doar o parte din rahat ajunge pe strada, in timp ce majoritatea copiilor se caca in parcuri, in spatii de cateva zeci de metri patrati, unde sunt zeci de copii.

   acum daca o sa spui de cainii cu/fara stapan, te scutesc de un efort si te invit sa citesti un alt post de pe blog exact despre asta
   http://www.printesaurbana.ro/2014/02/legea-impotriva-rahatilor-de-ciine-si-a-animalelor-fara-lesa.html

   nu in ultimul rand, mai e si chestia ca sa-ti faci nevoile pe spatiul public este un lucru necivilizat in sine, nedemn de un om care se considera civilizat, chiar si daca nu te-ar vedea nimeni si chiar si daca nu ar putea sa nimereasca nimeni in rahatul tau, dar ceva imi spune ca asta e un argument prea sofisticat pentru tine, pe baza a ceea ce ai scris.

   si pamantul o fi el facut din materie organica descompusa, dar materia organica descompusa complet si transformata in pamant nu e totuna cu rahatul.
   cel putin pentru nasul meu, nu stiu la tine cum sta treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *