Ce apă bem și cît este de important ce apă bem?

Vă previn, urmează un text cu siguranță lung și posibil destul de tehnic despre apa de băut în general și despre nitrați în particular, e un subiect destul de popular în ultima vreme care mă preocupă mai ales pentru că încerc să-i dau Sofiei un start bun în viață (și băutul de apă poluată nu mi se pare un start bun :D). Inițial voiam să scriu doar despre o inițiativă foarte faină a celor de la Aqua Carpatica, apoi am început să citesc despre subiect și m-am trezit săpînd internetul două zile la rînd despre efectele nitriților și nitraților asupra organismului, despre imposibilitatea măsurării cantității de nitrați și nitriți din dieta noastră, despre ape poluate și boli letale la bebeluși. Încerc să rezum concluziile mele, care, deși subiectul e foarte spinos, sînt destul de clare și simple. Sper să fie și corecte, hm.

Apa de la robinet nu e una dintre preferatele noastre, ale tuturor. Are gust rău (de la clorul care este adăugat în apă pentru a omorî bacteriile), e caldă cînd noi o vrem rece ca cea de izvor, e dură, ne usucă pielea și ne strică electrocasnicele. Cu toate astea, eu cred că apa de la robinet e una dintre cele mai sigure ape de băut pe termen lung. Nu conține bacterii și nici minerale în exces (vorbesc despre medie, știu că sînt și multe zone în care apa e foarte dură și pentru acele zone recomand instalații de dedurizare), spre deosebire de apa minerală (plată sau cu bule) pe care o bem în cantități uriașe fără să luăm în seamă că multe dintre mineralele cu pricina ar putea fi în exces și ar putea avea efecte negative pentru organism pe termen lung. Mai mult, apa minerală îmbuteliată (deci și cea plată) este stocată de multe ori în condiții improprii, la soare și căldură. Prin expunerea la soare și căldură excesivă, petul (recipientul de plastic) eliberează în apa noastră de băut tot felul de substanțe deloc plăcute organismului nostru (dioxină, printre altele). Pe care le bem. Și care sigur nu ne fac bine.

Multă lume spune că apa de la robinet e contaminată cu cine știe ce minuni. Eu nu cred că e, decît în cazuri extrem de rare, cînd țevile din imobile sînt expuse la exterior sau eventual contaminate intenționat. Noi am făcut cîteva teste pe apa de la robinet de la noi de-acasă și au ieșit bine.

Pentru cei din București, Apa Nova pune la dispoziție rapoarte periodice despre calitatea apei, le puteți vizualiza aici, pe sectoare și adrese. Aveți acolo informații despre nitrați, nitriți, fier, duritate, aluminiu și prezența bacteriilor în apa potabilă. Sigur, dac-aș fi adepta teoriei conspirației, aș crede că rapoartele sînt falsificate, dar nu sînt. Cu atît mai mult cu cît ocazional beau apă de la robinet, acasă la Piatra Neamț nu am cumpărat niciodată apă minerală, 18 ani am băut doar apă de la robinet și nu am avut niciodată probleme.

Plimbîndu-mă pe internet am aflat că încă există părinți care fierb apa plată pe care o dau copiilor (de băut sau în laptele praf preparat). La fiert, apa se evaporă, iar concentrația de săruri din ea creste. Prin fierbere nu eliminați decît microorganismele, care oricum nu prea au ce căuta în apa îmbuteliată, iar restul lucrurilor care v-ar putea speria în apa plată, respectiv nitrați, nitriți, fier și alte minerale nu dispar prin fierbere, ba dimpotrivă, devin mai concentrate. Este periculos, oameni buni, rinichii micuților nu pot filtra corect lichide atît de dure, le suprasolicitați rinichii și le puneți în pericol sănătatea. Nu mai fierbeți apa plata, niciodată! Pe cea de la robinet o puteți fierbe (cu condiția ca apa să nu fie dură, caz în care problema e aceeași ca în cazul apei minerale), dacă tot vreți să fiți siguri. Sau puteți monta un filtru.

Revin la nitrați, care sînt subiectul celei mai recente inițiative a celor de la Aqua Carpatica. Ei pun la dispoziția publicului larg teste gratuite care măsoară într-un minut nivelul de nitrați din orice apă. Arată ca un test de sarcină, trebuie introdus 2 secunde în apa pe care vreți să o analizați, apoi peste alte 60 de secunde citiți rezultatul comparînd culoarea testerului cu scara de culori tipărită pe ambalaj. Testele le primiți gratuit de la echipele Aqua Carpatica din Carrefour, Cora, Auchan, Mega Image și Kaufland. Rugămintea celor de la Aqua Carpatica este ca voi să testați cît mai multe ape potabile, fie că sînt de la robinet, izvoare, rîuri, ape îmbuteliate, apoi să introduceți rezultatele testării în aplicația Testul purității de pe Facebook, ca în scurt timp să avem o harta completă a celor mai sărace și bogate în nitrați surse de apă din România, dar și un clasament al apelor îmbuteliate în ceea ce privește cantitatea de nitrați pe care o conțin.

De ce e important nivelul de nitrați din apa potabilă? Ei, aici devine problema ceva mai complicată. Am folosit ca sursă de informații în principal site-ul Agenției de Protecție a Mediului US, apoi am încrucișat surse și cu alte site-uri (1, 2, 3).

Ce sînt nitrații?

Nitriții și nitrații sînt compuși chimici formați din azot și oxigen care interacționează cu diverși compuși organici și anorganici.

La ce sînt folosiți nitrații?

Cel mai adesea sînt folosiți drept fertilizator în agricultură. Odată ingerați, în contact cu enizmele din sistemul nostru digestiv, nitrații se transformă în nitriți.

Ce efecte au nitrații asupra sănătății?

Au existat cazuri în care bebeluși mai mici de șase luni care au primit apă cu conținut mare de nitrați (mai mare decît limita maximă de contaminare) au înregistrat tulburări respiratorii și sindromul copilului albastru, numit și methemoglobinemie (o afecțiune în cadrul căreia nitrații transformați în organism în nitriți împiedică hemoglobina să fixeze oxigenul, ceea ce duce la o insuficientă oxigenare a tuturor țesuturilor din organism, punând în pericol uneori chiar viața copiilor”, spune Prof. Dr. Marin Burlea, Președinte al Societății Române de Pediatrie pe blogul Aqua Carpatica.

E posibil să existe și alte efecte ale nitraților pe termen lung asupra sănătății, însă nu au fost documentate de specialiști.

Ideea principală este ca dacă nitrații rămîn nemetabolizați în organism, ei sînt inerți din punct de vedere chimic. Conform unui studiu citat aici, doar 2% din nitrați sînt transformați în nitriți în organism, ceea ce reprezintă o cantitate destul de mică și cu șanse reduse de a provoca probleme de sănătate. Se pare că 70% din nitriții din organism sînt produși spontan de anumite celule din corpul nostru, ca un proces natural (sursa). Cîtă vreme aceste substanțe sînt produse natural de organismul nostru de cînd lumea, nu știu dacă e cazul să ne stresăm pentru cantitatea de nitrați din apă, din care doar un procent minuscul se transformă în nitriți, care oricum există în organismul nostru datorită unor procese firești, care nu au dovedit că ar pune probleme de sănătate. Mai sînteți cu mine? 🙂

În plus, de niște ani, nitrații sînt folosiți ca tratament pentru angina pectorală (în cantități mici, evident).

Care sînt limitele admise de nitrați în apă din punct de vedere legal?

În România, limita maximă admisă pentru toate categoriile de vîrstă este de 50mg/l.
În Franța, apa recomandată bebelușilor nu poate depăși 10 mg/l.
În SUA, limita de nitrați maximă admisă în apa potabilă este de 10 mg/l. (conform www.epa.gov)

Cum ajung nitrații în apa potabilă?

Cea mai importantă sursă de nitrați în apă este infiltrarea de fertilizanți în pînza de apă freatică, la care se adaugă scurgeri din bazinele cu îngrăsăminte și eroziunea depozitelor naturale.

Există și alte surse de nitrați în alimentația noastră?

Da, de fapt, apa de băut este o sursă minoră de nitrați. 10-25% din nitrații care ajung la noi în organism provin din apă. 5-20% provin din carne, iar restul, adică mai bine de jumătate din legume (rădăcinoase, fructe și frunze). sursa

Nu și pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf, care înghit zilnic pînă la un litru de apă potabilă (preparată cu lapte praf). Pentru ei, un conținut de nitrați mare în apă poate fi periculos.

De unde știm cîți nitrați există în dieta noastră?

De nicăieri. Din păcate nu putem calcula asta și nici nu cred că e nevoie. Unele ape îmbuteliate conțin această informație pe etichetă, altele nu (nu este obligatoriu prin lege), puteți cere de la furnizorul de apă potabilă o analiză completă (e gratuită) sau dacă locuiți la casă și folosiți puț (apropo de asta, dacă urmează să vă construiți un puț, forați la adîncime mare, 50 de m, dacă se poate, și departe de surse de poluare ca fosele septice sau grajdurile animalelor), puteți comanda contra cost un test al apei, dar cum spuneam mai sus, 80% dintre nitrații pe care-i ingerăm vin din alimente, și e practic imposibil să cunoaștem sursa fiecărui ingredient. Un ardei crescut în curtea unui țăran care nu stropește cu nimic va conține de 100 de ori mai puțini nitrați ca un ardei crescut industrial cu îngrășăminte din belșug.

Concluzia după toate cele de mai sus este că nitrații nu sînt moartea. Dar: bebelușii hrăniți cu lapte praf sînt mai sensibili la cantități mari de nitrați îngerați (pentru că ei consumă multă apă potabilă preparată cu laptele praf raportat la masa lor corporală). Și unii adulți cu probleme de sănătate, de exemplu cei al căror organism nu secretă suficientă enzimă de reducere a methemoglobinei, pot fi afectați pe termen lung de consumul mare de nitrați. Pentru aceștia e bine să controlăm cantitatea de nitrați ingerată prin consumul de apă (pentru că e cam singura pe care o putem controla). Și revenim la Testul puritații, proiectul Aqua Carpatica.

Am testat și eu:

apa de la robinet de la noi de-acasă

apa robinet 1 mai

apa pe care o folosim pentru laptele Sofiei (Devin, se găsește doar la Mega Image)

apa devin

Aqua Carpatica

apa aqua

apa pe care o bem noi (Bucovina)

apa bucovina

apa de la cișmeaua din parcul Kiseleff

apa kiseleff

apa de la robinet din sediul din Pipera unde lucrează omul

apa sky tower pipera

apa de la dozator care se bea la om în companie

apa baut sky tower

Rezultatele le vedeți și voi. Moderate, mai puțin cea de la cișmeaua din parc. Aqua Carpatica și Devin sînt cele mai curate din punct de vedere al nitraților dintre apele testate de noi. Puteți vedea rezultatele de laborator și pentru alte ape plate aici.

Vă invit să faceți și voi testul ăsta. Căutați echipele Aqua Carpatica pentru teste, testați apa potabilă (de la robinet, izvoare, din sticle) apoi urcați rezultatele în aplicația de Facebook sau pe site-ul dedicat. Există metode de a curăța apa de nitrați și nitriți, dar pentru asta trebui să aflăm mai întîi care sînt zonele cele mai afectate.

Și gata. 🙂 Pff, greu articol. Și nu e pentru că nu-mi place chimia, am fost chiar pasionată în liceu, dar sînt atît de multe informații pe subiect că e greu să diseminezi. Sper că nu mi s-au amestecat teoriile prea tare în cap și că lucrurile care mi-au rezultat după o analiză care mi s-a părut aproape mai grea ca propria-mi lucrare de domplomă sînt logice, adevărate și de folos.

76 Comments

 1. Cirius

  Pentru apa de la robinet este foarte buna si o cana de filtrare:
  http://www.emag.ro/aparate-filtrare-apa/c?ref=bc
  Care e mai buna nu stiu. De studiat.
  Eu am vrut sa folosesc dar noi luam apa din put, e mai complicat. Desi am testat-o la Apa Nova si microbiologic e ok, are nitrati si nitriti peste limita admisa. Asa ca o folosim numai la spalat.

  • Printesa Urbana

   Am avut in teste o cana de-asta si conform testelor de acvariu, nu a facut mare brinza. Cred ca daca apa e foarte dura e nevoie de un filtru ca lumea.

  • Cirius

   Mde, precum spuneam, eu nici macar n-am ajuns sa o testez.
   Ar trebui precizat, apropo de fierbere, ca nitratii si nitritii nu se distrug prin fierbere. Noi cand era copilul bebelus (primele 3 luni) fierbeam apa de baie. Dupa aia am inteles ca o fierbeam degeaba, oricum microorganisme nu avea iar pe nitrati ii durea in paishpe de fiertul nostru.

  • Printesa Urbana

   Da, sigur, prin fierbere se distrug doar microorganismele, restul treburilor din apa devin doar mai concentrate.

  • Bogdan

   Imi pare rau sa va anunt ca nu cititi cu atentie ce este scris pe eticheta, apa devin contine fluor si nu este indicata copiilor sub 7 ani.

 2. Maria

  Apa Devin se gaseste in absolut orice magazin, nu doar la Mega Image, asta ca o paranteza. Eu o gasesc si la coltul strazii, la magazinul de paine, doar ca mie mi se pare ca are un gust ciudat si nu sun fana. In alta ordine de idei, de ce nu se mai bea apa minerala carbogazoasa la sticla de sticla? Noi doar asta bem…E cam incomod drumul cu sticlele in sacosa dar e mult mai ieftina ca cea la pet, mult mai putin acidulata, e natural carbogazoasa si are minerale in limita bunului simt. 1 litru este 1,3 lei, 2 litri 2,6 lei…Ce apa la pet la 2 litri mai costa 2,6 lei? Iar ca un plus, sticlele sunt maro sau verzi ca sa nu treaca lumina prin ele…Sunt sticlele copilariei mele si am crescut foarte bine cu ele, zdranganind in sacosa cu ecou pe casa scarii.

  • Printesa Urbana

   In bucuresti? Eu n-am gasit Devin decit la Mega, o sa mai caut.
   La supermarket un pet de 2 litri e 1.5 lei, motivul pentru care lumea prefera peturile e ca sint mai ieftine. Noi folosim bidoane de 5 l cu pompa.

  • Maria

   Si merita preturile pet-urilor sacrificarea sanatatii? Eu am oferit o alternativa, eu zic mai sanatoasa…2 litri de apa minerala 1,5 lei deja din start nu as cumpara-o …Discutia era doar despre apa din pet, doar despre asta vuieste internetul de cand a aparut campania cu nitrati nitriti (sincera nu vad de ce as avea incredere intr-un test oferit de o anume firma, de unde stiu ca nu este facut in asa fel incat sa dea rezultatele dorite de firma respectiva? poate sunt eu mai suspicioasa in ceea ce priveste lucrurile gratis de la o anume firma) iar eu am oferit o alternativa mult mai sanatoasa, despre care nimeni nu vorbeste, nimeni nu cumpara…dar ne plangem de apa din pet-uri

  • Printesa Urbana

   Cu siguranta apa la sticla e o varianta foarte buna! Ziceam doar ca nu e si neaparat mai ieftina! Apa de la robinet e o alternativa la fel de buna pentru cei care nu-si permit apa minerala la sticla.
   Exista si apa plata la sticla?

  • Maria

   Din pacate nu, doar ca slab carbogazoasa…E mai putin acidulata fata de pet si mi se pare ca acidul e chiar „mai sanatos” in sensul ca nu baloneaza si nu iti iese pe nas, asta pentru ca e carbogazoasa nu carbogazificata. Sigur ca am si mare incredere in apa de la robinet, nu am avut probleme niciodata nici cu aparatele nici cu sanatatea

  • Si Aqua Carpatica are la sticla de sticla. La Mega ar trebui sa fie sigur.

  • Cirius

   Ai dreptate, problema e ca e minerala. Nu cred ca exista apa plata la sticla de sticla.
   Copilul meu nu bea apa minerala, in primul rand ca nu cred ca e bine pentru el si in al doilea rand ca nu ii place (i-a dat tac-su de cateva ori si s-a strambat si a refuzat sa bea).
   Noi numai minerala bem, la sticla de sticla. Avem doua lazi si cand se termina le punem in masina si le umplem. E un pic mai incomod dar merita. Intr-adevar pana si gustul e mai bun.

  • Printesa Urbana

   Din cite stiu, nu se recomanda apa cu bule la copii de pina in 3 ani. Eu in schimb o sa incerc apa minerala la sticla, m-ati facut curioasa.

  • Ana

   Buna,
   Borsec au apa plata la sticla de 1 L, incolora insa. Nu stiu daca se gaseste in supermarket-uri, eu cumpar de la un magazin de cartier.

  • Ana

   Ah, nu e chiar ieftina, in jur de 3 lei litrul. E tipul de sticla de sticla ce se livreaza restaurantelor.

  • Julie

   Noi luam de la Metro Aqua Carpatica plata la sticla de sticla…e mai scumpa, dar nu ma joc cu sanatatea copilului meu. Tot la Metro mai au si alte sortimente de apa plata la sticla de sticla.
   Parintii mei cumpara apa minerala naturala la sticla de sticla, cu lazile, de pe aceeasi strada cu academia de teatru si film. Sunt cativa distribuitori mari, doar de apa minerala. Asa e, e mult mai buna decat la pet. Dezavantajul e ca nu e buna pe termen lung in sensul urmator: – vara e buna ca transpiri si ai nevoie de minerale; – iarna nu prea e buna in cantitati mari ca nu mai proceseaza/elimina corpul mineralele cum trebuie si faci pietre/nisip la rinchi

  • ionela

   Unde gasiti apa la sticla? N-am vazut asa ceva. Si cum se numeste? Multumesc.

 3. Pentru laptele Evei, eu folosesc apa de la Humana și am fost mulțumită din prima clipă. Pentru ea nu am încredere în nicio apă la pet.

 4. Anca Andriesi

  Eu stau la camin in Bucuresti si fiind aerul foarte uscat in camera am pus apa intr o galetusa de plastic. Dupa ce s-a mai evaporat, am mai pus apa si in cateva zile, pe galetusa am vazut niste reziduri de culoare ruginei 🙁 deci mi-e greu sa cred ca ar fi (mai) buna

  • Printesa Urbana

   Poti comanda un test la Apa Nova, e gratuit, si in felul asta vor descoperi si ei daca au probleme cu reteaua si le vor remedia rapid (si la noi a fost asa la prima proba si a doua zi au schimbat 2 tevi pe strada, acum apa e perfecta).

  • Ilie

   Eu am fiert-o pe cea de la robinet si pe oala,daca nu o speli si fierbi apa repetitiv, se aduna stratul de clor de-l razi cu cutitul, realizati ce ingeram dar n-avem alternativa. Am fiert apa „perla Harghitei” a doua zi stratul de un deget de impuritati, alburii, deci si in apa asa zisa de izvor se pune clor poate mai mult ca apa sta in bazine de captare.

 5. Ioana

  Eu am baut cam 5 ani doar cola si, intr-o zi cu soare, am zis ca ma las (ce e drept, imi era cam rau). Prostia mai mare decat consumul de suc a fost ca nu l-am inlocuit cu nimic, beam maximum un pahar de plastic de apa de la serviciu si, in rest, cafea. Uite-asa m-am trezit cu o frumusete de boala de care am scapat abia dupa alti 5 ani (suspecta coincidenta) si pe care am tratat-o simplu cu apa de la robinet. E adevarat ca toti tipa la mine cand vad ca beau apa „chioara” de zici ca am facut ilegalitati dar nu imi pasa. Ma simt bine, nu mai am nici macar nisip la rinichi, daramite pietre, nu am mai avut probleme ale tractului urinar de niciun fel (infectiile urinare erau pentru mine un fel de sora geamana) si v-o recomand cu mana pe inima. Rau nu face, important e sa bei 1.5l pe zi si daca ai cum, eventual ceaiuri naturale (adica din plantele din gradina).

  • dani

   Ma bucur ca ai patito cu cola

 6. ioana

  stie cineva vreo firma care produce filtre pt apa de baut de la reteaua apa nova?

  da, pe net sunt multe, dar nu stiu pe care sa o aleg si fiecare isi face reclama de parca nu ar exista alta mai buna.

  Exista cineva care sa fi incercat un filtru de genul?

  • Printesa Urbana

   Vezi discutiile de la postul de ieri, e multa lume acolo care recomanda tot soiul de filtre.

  • Eu mi-am luat in iarna cu osmoza inversa. Pentru ca un prieten le importa si voiam filtru :)) Am baut deseori apa la el, era ok.. si ma saturasem sa car in sus pe scari pana la 4 apa la 5L. Asa ca acum car in jos, in peturi refolosite, pana la birou :)) dar simt ca fac o economie, psihologic vb, practic n-am calculat, am mers pe incredere. Beau multa apa, so I love!

 7. Andreea

  Foarte utile testele 🙂 In felul asta putem vedea care e cea mai buna apa. Eu nu pot sa beau apa e la robinet. Stau la curte de cand m-am nascut si o preferam pe cea de la fantana. Pana s-a stricat izvorul in urma inundatiilor din 2002, nu mai stiu detalii, eram mica. Am facut alta fantana si apa de acolo nu e chiar buna de baut, trebuie adaugata mereu cloramina.Asa ca de 12 ani, beau apa plata. Cea de la robinet e imposibil dr baut: miroase atat de tare a clor cateodata, ca imi vine rau si cand fac dus. Si nu sunt deloc sensibila la mirosuri. Sa nu mai zic ca usuca pielea ingrozitor… Sincer, nu m-am documentat pentru ca oricum nu as putea bea apa din cauza gustului, dar daca e atat de agresica cu pielea, nu stiu cat de buna ar fi pe termen lung pt organism. Iar tevile… la mine in cartier se repara la vreo 2 luni, asa ca am des ocazia sa ma ,,oripilez” de cum arata pe interior si cum sunt amplasate chiar langa canalizare. Si cu toate ca beau apa plata de atatia ani, am avut multi ani lipsa de calciu si magneziu si altele ( pe care nu le-am tratat corect din cauza medicului de familie, long story). Si inca ceva: eu mereu m-am uitat pe etichetele sticlelor de apa sa vad unde e izvorul de prelevare, care are cele mai mici valori ale mineralelor etc. Am ramas surprinsa sa vad cateva firmr care au sediul in Voluntari, intr-un bloc probabil, iar de izvor nu scria nimic :))) Or fi sapat fantani in Voluntari, nu zic nu, dar mi s-a parut ciudat ca erau doua firme cu sediul in acelasi apartament :)))) Sper ca nu m-am lungit prea mult.

  • Robo

   clorul mie nu mi se pare o problema. clorul adaugat de furnizorii de apa de la noi este in forma gazoasa.
   asta inseamna ca daca lasi paharul cu apa sa stea 1 minut sau pe-acolo, clorul pleaca din apa ca si cum nu ar fi fost.

   mie mi-e teama sa beau apa de la robinet pentru ca uneori apa are depuneri de pe conducte (nisip, rugina, naiba stie ce). cand ne-am mutat aici, in primele luni, ni se inroseau cazile, deci nu era ok. dupa ce i-am chemat pe astia, au facut niste teste, apoi au schimbat nu stiu ce conducte si problema s-a rezolvat, cel putin aparent.

   asa ca acum suntem in perioada in care incercam sa ne convingem ca apa de la noi din casa nu mai are depuneri din alea.
   in rest, suntem convinsi ca e libera de microbi si stim ca e mai buna decat apa minerala (plata sau carbogazoasa) pentru ca are mai putine minerale.
   bautul apei minerale imbuteliate pe termen lung nu este o idee buna, poti sa faci pietre la rinichi, de asta prefer apa de la robinet, dar cu conditia sa nu aiba depunerile alea de care vorbeam.

  • Andreea

   De reziduuri nu mai zic… Schimb … offf…am lapsus, o sa radeti de mine, sitele cred ca le spune, cele din capatul bateriilor, la fiecare luna si ar trebui sa ma duc la Apa Nova cu toata mizeria pe care o gasesc… Apa rosie curge cel putin de doua ori pe luna, chiar daca se schimba tevile intr-o veselie in zona mea. Si reteaua de tevi e relativ noua. Nu stiu daca are 10 ani. Pietre la rinichi inca n-am, nisip doar am avut in perioada cand bausem numai apa carbogazoasa, dar l-am eliminat repede. De la plata nu am facut, ma duc anual la ecografii si mi-a zis si medicul ca se fac pietrele doar de la apa carbogazoasa/carbogazificata. Tipa e prietena de familie de dinainte sa ma nasc eu si n-ar avea motive sa ma minta.

  • Andreea

   Aaa si inca ceva: poate gresesc eu, dar apa plata are o concentratie mica de minerale. Bine, unele marci. Apa pe care o beau eu are 10 mg magneziu / l, iar altele au chiar si 80. ori doza recomandata este de 300-350 mg pt o persoana sanatoasa. Stiu asta pt ca tocmai ce am terminat o cura cu magneziu. Deci chiar si cu 2 l de apa din cele cu valori foarte mari, pe zi nu se depaseste doza recomandata.

  • Andreea

   Credeam ca am scris: pietrele si nisipul la rinichi nu se fac din cauza excesului de Ca si alte minerale in organism, ci din cauza lipsei lor. Organismul se chinuie sa depoziteze cantitatile mici si le incapsuleaza. De aceea, persoanele care au lipsa de Ca , au si nisip si pietre. Uneori apar pietre chiar si la glandele salivare. Adevarat, apa carbogazoasa si sucurile acidulate consumate zilnic si in cantitati mari, pot produce nisip si pietre, dar nu din cauza mineralelor.

  • Robo

   asta cu cate mineralele au de fapt apele minerale de la noi este o discutie in ea insasi si nu este o discutie simpla.
   in primul rand ca producatorii raporteaza ce vor ei, nu stiu daca este macar un singur indicator (de ex sodiu) care sa fie raportat de toti producatorii.
   deci este greu sa compari.
   in al doilea rand, tu zici ca bei prin apa 20mg de magneziu, de exemplu.
   perfect.
   dar stii cat magneziu mananci pe zi in total? adica si din alte surse, respectiv alimente?
   ca poate deja mananci 300 mg prin alimente si uite ca mai bei si apa cu continut ridicat de magneziu (fata de altele) si asa ajungi sa depasesti doza.
   desigur, vorbes de magneziu doar ca exemplu.

  • Andreea Voivozeanu

   Pai mergem pe premisa ca producatorii sunt la fel de cinstiti ca si Apa Nova. Daca erau cantitati ,,letale”, cred ca in 12 ani de baut apa plata, pana acum eram cel putin bolnava. Si imi calculez cantitatile, atat de magneziu cat si de calciu. Sunt zile in care nici nu ajung la doza recomandata, zile in care o depasesc lejer, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Nu cred ca ar trebui sa fim atat de paranoici incat sa le calculam la miligram. Periculoase sunt dozele de 10 ori mai mari, dar si acelea daca sunt consumate zilnic, timp de multe luni la rand. Am dat ex Ca si Mg pentru ca asta imi calculez eu, magneziul trebuie sa il urmaresc constant inca o buna perioada de timp, iar la calciu sunt ceva mai relaxata, avand in vedere ca mananc zilnic doar 100 g si de cateva ori pe saptamana si branza. Ideea e ca personal, intre apa imbuteliata si Apa Nova, aleg apa imbuteliata. Nu imi surade ideea de a bea apa tratata cu tot felul de substante (nu ca asta imbuteliata nu ar fi, dar cel putin nu e atat de tratata) si care curge prin te miri ce instalatii. Totusi am inteles ca la orasele de munte ar fi apa de izvor la robinet. Acum nu stiu daca m-a mintit cine mi-a spus, dar si mie mi s-a parut ca in Brasov, Piatra Neamt si Sinaia, apa are gust de izvor.

  • Andreea Voivozeanu

   100 g iaurt*

  • Mura

   Apa este o sursă destul de bună de magneziu, dar cantitatea în care găsim acest mineral diferă în funcţie de tipul apei. De regulă, apa potabilă din marile oraşe, care este obţinută din ape de suprafaţă filtrate şi tratate, este foarte săracă în magneziu.

   În munţii Călimani apa este foarte bogată în magneziu
    
   În schimb, unele ape din comerţul nostru, cum ar fi Vâlcele, Borsec, Tuş­nad, Biborţeni, Vatra Dornei (este vorba de apa îmbu­teliată sub marca Aqua Carpatica, extrasă din munţii Călimani), sunt bogate în acest element, alcătuind aşa-numita grupă a apelor magneziene. Consumul zilnic al acestor ape aduce 15-25% din necesarul de magne­ziu al organismului.-extras dintr-un articol din Formula As.Tot de aici am aflat ca daca mancam 5 feluri variate de fructe si legume verzi zilnic ne asiguram cantitatea necesara de Mg(300-500mg).

  • Ilie

   Si tu ii crezi pe astia ca pun clor in forma gazoasa? Iti aduc cratita sa vezi depunerile?

  • Zina

   Referitor la problema cu apa de dus plina de clor, ai incercat capul de dus cu Vitamina C? Eu sunt inca la partea de documentare, dar am citit ca ar fi eficient.

 8. ce mare bine mi.ai facut cu articolul acesta!!!!Am o fetita de 1 an, de o luna ii dau si lapte praf, il fac cu aqua carpatica la sticla de 750 ml (din sticla) incalzita doar, nu fiarta!am vazut reclamele la tv si chiar vroiam sa aprofundez subiectul mai profund,ina tu m.ai ajutat!multumesc!!!

 9. ada

  De ce folosesti apa Devin pentru laptele Sofiei si nu ai apelat la un filtru? Sunt curioasa pentru ca eu imi doresc filtru si sotul meu are dubii.

  • Printesa Urbana

   Ne-a luat pe nepregatite treaba cu laptele praf si nu eram bine documentati in ceea ce priveste filtrele. Nici acum, un an mai tirziu, nu sintem. Pur si simplu nu stim ce sa luam, dar musai ne decidem curind, ca nu se mai poate.

  • Fhj

   Filtreaza florul din apa Devin? Florul si clorul astia zic, ca sunt in stare gazoasa, cum se filtreaza un gaz? Minciuni.

 10. Ana

  Multumim pentru rezumat! As ave o intrebare. Noi folosim Aqua Carpatica pt laptele lui bebe. pe care op pun la o cana electrica sa o incalzesc. E corect sa cred ca dCa diar incalzesc apa, nu o las sa fiarba, nu e o problema? Ziceai sa nu fierbem apa pt bebelusi si sfatul asta l-am primit si de la neonatolog, dar nu suntfoarte kamurita daca gresesc diar incalzind apa. Lapte rece nu i-as da.
  Super articol, felicitari!

  • Printesa Urbana

   E normal sa incalzesti apa, altfel laptele praf nu se prepara corect. Sigur ca nu e ok nici incalzirea, ca tot se evapora ceva, dar in nici un caz nu cred ca e la fel de periculos ca fierberea.

  • Robo

   @Ana
   din cate stiu eu, apa trebuie neaparat sa fie calda sau chiar fierbinte pentru prepararea corecta a laptelui.
   in instructiunile de la laptele pe care-l folosim noi zice ca trebuie sa aiba chiar 55 de grade (!), deci e clar ca e important sa nu fie rece. nici noi nu cred ca respectam 55 de grade, insa in niciun caz nu as prepara lapte cu apa rece, nu pentru ca ar fi laptele rece, ci pt ca nu cred ca s-ar prepara bine laptele.

   deci nu numai ca nu cred ca e o problema sa o incalzesti, eu cred ca e chiar neaparat necesar. nici nu mai conteaza cat ii creste duritatea (probabil ca mult mai putin decat prin fierbere)

  • Ana

   Mersi pt confirmari! Pe laptele nostru nu e precizata temperatura pe care trebuie sa o aiba apa, asa ca eu o incalzesc „ochiometric” 🙂

  • Cirius

   Ce lapte folositi? Intreb de curiozitate. Pana acum n-am auzit producator sa nu precizeze cum trebuie corect preparat laptele.

  • Pana pe la 70 de grade nu e problema de precipitari ale calciului.
   De fapt, problema principala este cu calciul din apa plata: el se precipita, de aceea ramane pe vas si multa lume crede ca e calcar (apa dura).
   Calciul din apa minerala plata se precipita si la inghet. De aceea, uneori, iarna mai apar in apa mici precipitate – se mai intampla la transport sau depozitare.

  • simona

   Apa pentru preparea laptelui praf pentru bebe trebuie obligatoriu incalzita la min. 50-55 de grade , preparat biberonul si apoi racit la 37 de grade pentru consum pentru ca laptele praf nu este steril. Tehnologia de obtinere a laptelui praf nu este un proces in urma caruia se obtine un produs finit steril din punct de vedere microbiologic.

 11. raluca

  http://www.lafantana.ro/catalog/pentru-acasa-purificatoare-gama-classic noi vrem sa facem abonament pt astia , ca vine vara si e ok sa nu tin apa in bidoane de 5 l in soare .. si sa tot caram apa .

  Apa minerala la sticle verzi | maro de unde luati ? nu am vazut …adica sunt astea borsec la 750 ml dar sunt scumpicele … aveti vreo alta sursa , fetele care ati pomentit de apa minertala la sticla ? multumesc !

  mie mi-e sila de apa de la robiniet , in Barlad cans stateam clar nu puteam pune gura pe ea , aici in buc am stat in Obor si acum stau in Brancoveanu-Piata Sudului si .. mai mereu fac reparatii in zona , mai mereu curge ruginie , mi-e sila si sa ma spal cue a dar nu am ce face … cel putin de vara trtecuta numai in reparatii o tin dar apa e 3 zile culoare normala , 2 zile ruginie sau macar cu o tenta . Eu gatesc cu Bucovina la bidon de 5 l din cauza ca nu pot pune in supa apa maro …

  • Maria

   Apa la sticla maro/verde sunt sticlele cu care a crescut fiecare copil inainte de ’89. Se numeste Harghita/Perla Harghitei are un urs brun pe eticheta. Este cea care se serveste in restaurantele de moda veche la sprit (sunt sticlele de 500ml). La magazinele mici de cartier se gasesc la 1 litru la 1,3-1,4 lei. Platesti la inceput cativa lei cu care „inchiriezi” sticlele si apoi vei plati doar apa efectiv, ducand sticlele la schimb.

 12. Andreea

  Vai cat ma bucura articolul asta…fetita mea are 3 luni si bea lapte praf de la 3 saptamani preparat cu apa plata fiarta…..asa am fost sfatuita de medic si nu mi-am pus problema daca e bine sau nu sa o fierb…

  • Robo

   mai dar cum naiba a recomandat asa ceva medicul? sunt complet siderat.
   adica sa zicem ca are un sens sa fierbi apa de la robinet sau de la fantana, ca sa fii sigura ca omori microbii din ea (desi nu ar trebui sa fie microbi in apa de la robinet).
   dar sa fierbi apa plata nu are ABSOLUT niciun sens, e complet absurd, pe langa faptul ca e nociv.

  • laura

   Si pediatrul nostru tot asa ne-a recomandat: „pana la un an, apa plata fiarta si racita”, pentru apa de baut ( a fost alaptat).

  • Eu ii mai dadeam completare cu lapte praf baiatului meu la inceput, cand am iesit din spital, pana mi s-a reglat alaptarea si aceeasi indicatie am primit-o si eu de la pediatru: ca neaparat sa fierb apa plata. Intotdeauna pe ibricul in care fierbeam apa se depunea un strat alb. Citind comentariile, imi dau seama ca era calciul acela precipitat la temperaturi mari. Si cand te gandesti ca am primit mustrari ca nu folosesc la prepararea ciorbei apa plata, ci de la robinet… 😀

 13. Nitratii si nitritii din apa plata imbuteliata apare si din cauza depozitarii acestora.
  De cand pleaca de la producator pana cand ajunge la vanzator(hipermarket/depozit) nu este depozitata numai in locuri ferite de lumina directa a soarelui sau fluctuatia de temperatura.
  Exemplu este singurul Real care a mai ramas in Constanta unde sticlele de apa si sucuri stau depozitate pe rafturi afara in bataia directa a soarelui si a caldurii.

  • Robo

   nu vad cum ar putea creste nitratul sau nitritul din apa ca urmare a depozitarii, poti sa dai detalii?
   din cate stiu eu, nu se recomanda sa tii sticla la soare pt ca:
   1. din pricina luminii se pot dezvolta alge in apa
   2. polietilena elibereaza substante nocive in apa

   punctul 1 scade nitratii si nitritii, ca asta mananca algele.
   punctul 2 nu vad cum sa aiba vreun efect.

  • Punctul 1 nu ar trebui sa existe pentru ca, la apele de calitate, nu exista microbiologie in apa si nu au cum sa se dezvolte alge. La punctul 2 e corect, dar doar pentru peturile subtiri.

  • Robo

   hm. inteleg ce spui ref la microbiologie. sa stii insa ca exista acvaristi suficient de geeks-i care au lasat sticle de apa imbuteliate la soare si care sticle au facut alge (dupa mult timp, e drept).
   daca stai sa te gandesti, e si normal: sporii de alge calatoresc prin aer iar in sticlele de apa imbuteliata exista aer.
   acum nu stiu daca e sterilizat si asta sau nu, ca nu cunosc procesul tehnologic de imbuteliere, dar cel putin stim ca nu e imposibil.

  • Acvaristii pun apa la decantat. Eu ma refeream strict la apa imbuteliata. Nu cred ca un suc/apa mai are aceleasi propietati si gust dupa ce sta cateva zile in soare la minim 40 de grade pana sa intre la vanzare….

  • Robo

   si eu tot la apa imbuteliata ma refeream, asta ziceam, cu titlu de anecdota, ca au fost oameni (acvaristi) care au lasat apa imbuteliata din fabrica la soare si a facut alge.
   apoi rationam ca atat timp cat in sticla exista aer din fabrica, nu e imposibil sa apara alge, avand in vedere ca sporii algelor sunt transportati aerian.

  • Ilie

   Adica soarele adauga nitriti? Nitrati?

 14. Laura

  Eu consum apa de la fantana de mai mult de 19-20 de ani fara probleme, fara pietre, nisip etc, nsa pentru linistea mea as face si o analiza, mai ales pentru comparatie cu cea de la Apa Nova (avem din asta trasa, insa nu am folosit-o inca, oricum ca gust, apa de fantana castiga).

 15. Noi cand stateam la camin… cine venea si bea apa de la robinet de la noi, avea o zi doua neplaceri intestinale. Noi daca uitam sa luam o sticla de apa si uitam si luam o gura de apa pateam la fel. La caminul de langa nu exista problema asta… nici pana azi nu stim care a fost problema…

 16. Liz

  Am o curiozitate: ai mentionat de apa de baut de la sediul Pipera. Poti sa spui ce marca e? Ca si la mine la birou(tot Pipera) are un gust groaznic, sau asa mi se pare mie.

  • Printesa Urbana

   Nu e nicio firma, e practic apa de la robinet tratata cu un fel de filtru si trecuta printr-un dozator. Omu zice ca a lui e acceptabila la gust.

 17. La mine e simplu. Beau Borsec, apa plata, all the time. Sau Dorna.
  Habar nu am ce am baut pe aici da….am o sete continua. Luand in considerare faptul ca nu pun gura pe alcool.
  Cata bem? Daca nu ai dezechilibre in organism, mi se pare ca un litru jumate ar fi ideal pt un adult.

 18. irina

  Multumesc pentru articol. Foarte bun! Piatra Neamt zici? Eu sunt din SV. Poate de asta am obsesia cu apa de izvor. 🙂 Concluzia dupa articol e ca o sa trec la Carpatica (la sticla de sticla) pt Mariuca. Pare-se ca le impaca pe toate. Si ma gandesc serios si la un filtru. In ceea ce priveste pietrele la rinichi, eu cred ca le faci mai mult daca nu bei apa, decat daca bei apa cu multe minerale (caz testat pe mine).

 19. Margareta

  printeso…eu sunt in domeniu..si treaba cu aqua carpatica ..e cam marketing…! aqua carpatica s a desprins din apele de la dorna..( adik patronul..) intradevar sursa apei de la aqua carpatica e un izvor cu apa cu putine minerale.si dintr o zona curata.( inca!!! ca la cum e mentalitatea taranilor din zona nu m as mira dak si sursa lor s ar contamina cu nitriti de la deseuri sau agricultura naspa..)..dar apele minerale nu se pot compara , unele provin din zone cu mai multe minerale sunt mai dure , altele oligo..mai putin dure..iar treaba cu nitritii si nitratii depinde de cat e de contaminata zona solul…si niv de nitriti si nitrati din apa nu se depisteaza doar cu o hartie de ph..pt o buna analiza se fac analize de spectrofotometrie..asa ca eu nu m as baza pe testele alea..
  sau cand ii aud ca e microbiologic pura..nu exista asa ceva..!! orice sursa de apa are si bacterii dar la un nivel mic pt cele potabile..
  deci nici pe departe aqua carpatica e cea mai buna …sunt bune apele din zona unde fiecare om traieste ..de ex la noi in sv apa e ff buna si de la robinet dar e dura adik cu multe minerale..( sursa apei de robinet din sv este din foraj de adancime..comparativ cu bucurestiul a carui sursa e dambovita de adancime..deci clar niv de nitriti, nitrati e diferit..si a altor alimente)
  de ex apa Devin ..eu nu as consuma o e din bulgaria de undeva..

  exista si alte ape bune ..pt adulti..pt copii da tb o apa oligominerala..nu dura..dr delia chira de la cluj are un art bun despre apa pt bb
  http://www.pediatrucluj.ro/2012/06/11/apa-in-alimentatia-bebelusilor/

  nu va amagiti nu exista filtru de pus la robinet pt nitriti si nitrati..si nebunia cu filtrele e ca transforma apa cum e ea de robinet cu mai multe minerale sau putine intr o apa saracita in minerale , aproape distilata..si nu e buna pt organism..( decat in terapii..cu toata remineralizarea filtrului)!! deci cei ce vand filtre sunt marketing mai mult..

  • Ilie

   Toate panzele freatice aduc nitriti nitrati compusi chimici (vopsele, vaccinuri antibiotice substante de crestere de la ferme, vitamine, reziduri chimice de la fabricile de medicamente, tot felul de substante de la sere…. astea nu se spala cu nisip si carbune la filtru, nu mai ganditi naiv, in Romania si in lume nu mai exista ape curate , sunt contaminate. Mai nou dupa atacurile cu bombe cu neutroni cu uraniu cu tot felul de radioactivi pe Dunare, Marea Neagra, nici pestii si nici apa nu mai sunt curate. Sper ca stiti ca filtrele nu pot spala uraniu. Aveti teste de uraniu? Daca va imbatati au apa rece va doare gatu.

 20. Jean Valvis

  @Margareta : Si cele de mai sus sunt „marketing” ?!!?

  1)http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Primii+in+Europa+la+poluarea+cu+nitriti+si+nitrati+Peste+2+000+d

  2) http://www.insp.gov.ro/cnmrmc/images/pdf/rapoarte/mhb_2009.pdf

  3) http://www.lifecleanwater.ro/De_Retinut_V3m_ro.pdf

  Initiativa este chiar meritoasa. Asa putem noi insusi sa constatam cate de curata este apa pe care o bem. Si daca pentru oraseni, cat-o-data este un lux superflu, pentru cei din mediu rural este IMPORTANT !!
  Faceti Testul Puritatii…faceti un bine celor dragi cel putin (daca nu vreti sa ajutati colectivitatea)

 21. Jean Valvis

  @Margareta
  Am citit ce scrieti cu mai mare atentie si …am marele dubii ca „sunteti din domeniu” !!

  1) Confundati Testerul cu indicatorul de ph : Testerele au o substanta reactiva NUMAI pt Nitrati (NO3) NIMIC de facut cu ph-ul ! Puteti sa va informati pe site http://www.sensafe.com unde societatea din U.S.A. (pionier in determinarea puritatii apelor) explice bine nelamuriile dvs !

  2) Din anul 2005, cand am constatat ca AQUA Carpatica Natural Carbogazoasa (izvorul Paltinis) are un continut de nitrati sub limita de detectie IMEDIAT am luat mesuriile si am ingradit spatiul la o suprafata totala de 10 Hectare. Nu intre nimen acolo…asa ca ironiile cu comportamentul generic rural care strice izvoarele, cel putin in cazul nostru sunt gratuite si total deplasate.

  3) Ati declarat „deci nici pe departe aqua carpatica e cea mai buna” … ?… Puteti intrun mod succint sa ne lamuriti de ce ? Ar fi interesant sa gasesc si eu prima data cineva OBIECTIV (?) care se vine cu argumente logice.
  (timpul acordat la punctul 3 o resplatesc cu 3 baxurile de apa de preferinta dvs) 🙂

  Sa fiti sanatoasa Margareta
  JV

 22. Margareta

  dl valvis..stiu ca suntem primii la nitrititi si nitrati la apele de rauri si potabile..//datorita modului cum se face agricultura..si gestionarea deseurilor..stiu ca nu se face nimic sau se face prea putin pt mediu la noi datorita mitei si spagilor…

  nu confund testele dvoastra cu testele de ph..am vazut hartii de ph am zis ca se aseamana..si oricum orice ce ati zice..analizele chimice in laborator nu se compara cu testele de pe kituri..nu am zis ca nu sunt bune de nimic..am zis ca nu dau rezultatul exact..ca o analiza in laborator de spectrofotometrie pt nitrati nitriti.., adikl cele in laborator au o mai mare acuratete..

  oricum initiativa de pe facebook e laudabila..dar ..ar fi buna si o initiativa de prevenire si stopare a poluarii cu nitrati..nitriti, de educare a mentalitatii satenilor de a nu mai arunca oriunde pesticide si deseuri menajere..( va pot da o multime de exemple cu proasta gestionare a deseurilor menajere in sate si reaua vointa a oamenilor..
  si da am sa fac si eu testele si am sa contribui la realizarea hartii cu nitrati..dar ne oprim aici.. ..daca nu ne protejam resursele de apa..pe care le mai avem..!!

  ..dar oricum in a zice ca aqua carpatica e cea mai buna din tara..!! da e buna ca e o apa din categ celor oligominerale..nu am zis pt pct 3 ca AC nu e buna..
  sau se poate zice ca fiecare apa minerala e buna pt ce doreste fiecare om..uniii o prefera mai sarata altii mai slaba in minerale..
  dar stiti si dvoastra ca sunt izvoare in zona dornelor ce au o cant mai mare de saruri inclusiv nitrati dar in limita standardelor de la noi..pt ape potabile..si pt un adult..( si asta nudin cauza poluarii ci ca asa e compozitia subrstatului geologic…etc..)
  da pt copii ar tb scos in romania alt standard pt apa potabila.pt nitrati si alte elemente…de ce nu se fac la noi alte limite pt copii..de ce nu se scoate alt standard..stiu ca spuneti asta in reclame de cat timp..?
  asta e problema la noi ca nu sunt initiative conjugate, unite si cu cei ce fac legile in privinta mediului si poluarii….
  succes si la mai multe initiative !

 23. Margareta

  aaa si felicitari ca ati pus AC in sticle de sticla..se recicleaza sticlele? am vazut ca se cumpara si din marketuri mari..pacat ca nu se recicleaza sticlele ..tot la dvoastra..( poate nu stiu eu..!)
  o alta problema mare a mediului de la noi reciclarea deseurilor..
  eu ma intreb unde sa duc sticlele acetea de ex..ca si cu alte sticle mici de sticla..de suc ..cand intrebi vanzatorul ce sa fac cu sticla se uita mirat la mine..si ii zic ai auzit de reciclare..( dar probl nu e la vanzator..e mai sus mai sus..

 24. Cristina

  Felicitari pentru articol! Lamuritor si plin de resurse! 🙂

 25. Stefan

  Observații:

  1.Spuneți: În România, limita maximă admisă pentru toate categoriile de vîrstă este de 50mg/l.
  În Franța, apa recomandată bebelușilor nu poate depăși 10 mg/l.
  În SUA, limita de nitrați maximă admisă în apa potabilă este de 10 mg/l. (conform http://www.epa.gov)

  Nu e adevărat, limita legală în România este de 50 mg/l nitrați adică NO3. Limita din literatura americană sau franceză de 10 mg/l se referă la azotul în nitrați (adică doar N, nu și cei trei O) ceea ce înseamnă 44,3 mg/l nitrați (ca NO3). Cam tot pe acolo dar cine știe asta!

  Ștefan

 26. Hjk

  Superclorinarea apei duce la boli ale tiroidei. Clorul poate inhiba receptorii iod din tiroida, datorita superclorinarii s-a luat decizia prin lege iodarea sarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *