Patru despre socializare cu copilul

În ultimele zile am organizat patru reprize diferite de socializare pentru Sofia. Vi le povestesc exact cum au fost, cu bune și cu rele. Are 2 ani și 2 luni și 2 săptămîni, nu a mers înca la grădiniță, nu are copii prieteni foarte apropiați (ne mai întîlnim cu părinți de copii cu vîrste apropiate, dar nu mai des de o dată pe săptămînă, deh, părinții lucrează, seara copiii se culcă devreme). Ea stă mult cu mine și cu bona ei, zilnic ieșim în parc cam două ore, în weekend și mai mult. Asta ca să știți cît de animal social e fie-mea. Îi plac copiii, dar nu prea știe ce să facă cu ei. Se bucură mult cînd vede gașcă de copii, se apropie, apoi imediat se rușinează. Preferă copiii mai mari, care evident nu o bagă în seamă. Pe cei mai mici îi protejează, le oferă jucării, îi lasă înaintea ei pe tobogan, dar nu e tentată să se joace cu ei. E foarte vorbăreață, dar doar cu noi, cei apropiați.

Mie mi se pare c-ar avea nevoie de ceva interacțiune educativă, așa că tot caut soluții, dat fiind că grădinița nu e încă o opțiune pentru noi (urmează să nasc curînd, nu vreau să se simtă îndepărtată, plus că mi-e frică de bolile pe care le va aduce acasă celui mic).

Prima experiență: demo la FTK

Vineri am mers la un demo la FTK (Fast Track Kids), sediul de la Arcul de Triumf (au multe în București, acesta e aproape de noi, nu are sens să fac două ore în trafic dus întors pentru o ședere de două ore la fața locului). Mi s-a părut foarte fain că îți oferă posibilitatea să vezi cum e la o ședință obișnuită, să vezi dacă ți se potrivește stilul de disciplină aplicat, să vezi cum interacționează educatoarea cu ceilalți copii, care e programul etc. Chiar dacă eu am decis că acest FTK nu e pentru noi, am apreciat că am avut ocazia să vedem dinainte cum se lucrează cu copiii înainte să plătim mia de euro pe un an în avans.

De ce nu mi-a plăcut?

Cele două ore și ceva sînt împărțite strict pe activități. Primele 45 de minute, socializare. Adică ăștia micii se joacă la comun. Cînd am mers noi mai erau două fetițe mai mari ca Sofia și un băiețel mai mic, care mai tot timpul a plîns isteric (am înțeles de la educatoare că așa face el cînd nu primește ce vrea, nu știu exact ce voia). S-au jucat fiecare în legea ei, Sofia mai întreba cîte ceva, nu primea răspuns. Apoi au mers toți în coloană la baie la spălat pe mîini (partea asta i-a plăcut Sofiei foarte mult, că au chiuvete mici la care ajunge fără probleme) și au mîncat fructe proaspete așezați pe scăunele. Apoi a urmat Stația FTK, ceva ce sună foarte atrăgător pentru un părinte, dar care pentru mine a fost principalul factor demotivant. Un proiector trimite pe perete imagini cu un nene sau o tanti care cîntă cîntecele în engleză, boxele date foaaarte tare, educatoarea într-o parte care strigă și ea versurile, copiii mega agitați (se știe doar că zgomotele foarte puternice stîrnesc reacție puternică de stres în organism), Sofia a zbughit-o la mine-n brațe de cîteva ori. Asta ține cam 20 de minute din care eu n-am înțeles decît că tre să fugim de-acolo.

Apoi a urmat o sesiune de desenat și colorat în contur, șters masa de lucru, apoi iar stația FTK (de ceee, de ceeeeee), apoi încă o sesiune de joacă liberă și noi am plecat că Sofia era extenuată de atîta zgomot și zăpăceală.

Nu mi-a plăcut nici că cei mici nu erau lăsați nici măcar cîteva minute în plus să facă ce vor (de exemplu fetele ar mai fi colorat, dar s-au trezit fără pensule), am auzit de multe ori Bravo pentru chestii gen ridicat de pe jos cînd cădeau și NU AI VOIE pentru pus mîna pe jucării care nu erau în program la momentul cu pricina (deși erau disponibile). Nu spun că nu e ok sistemul, dar nouă nu ni se potrivește, eu caut pentru Sofia altceva. Televizor și muzică tare am și-acasă, și chiar gratis, nu 100 și ceva de euro pe lună pentru 2 ore pe săptămînă.

Sînt sigură că pentru vîrste mai mari e ok programul, au multe grupe în care fac chestii interesante, dar pentru noi nu e momentul.

A doua experiență: teatru interactiv pentru copii

A fost primul teatru la care am mers cu Sofia. La Funny Land, un centru de cursuri de toate felurile pentru bebeluși și copii (au un modul foarte fain pentru copii cu vîrste între 1.8 și 3.5 ani, din păcate e cam departe de noi, zona Vatra Luminoasă). Vineri seara au teatru interactiv, o piesă de 35-45 de minute susținută de trei fete tinere foarte simpatice care combină cîntecele și povești pentru ăștia micii. Vă recomand să dați un ochi pe programele lor, sînt oameni serioși, cu studii de specialitate, dedicați și foarte blînzi cu copiii! Urmează să organizeze și un tîrg cu vînzare de haine și alte lucruri la prețuri foarte mici, stați cu ochii pe ei.

Sofiei i-a plăcut mult că a primit popcorn (o premieră pentru ea), așa că nu știu cît de atentă a fost la piesă (m-a ținut strîns de mînă, mai ales în momentele în care actorii veneau aproape să vorbească direct cu ea), apoi la final au făcut poze împreună și s-a cam speriat și a plîns. A fost interesant, dar cred că pentru ea e încă devreme. Sau poate erau prea puțini copii în cameră (doar ea și un băiețel de doi ani, și el destuld e timorat). Poate dacă erau acolo 6-8 copii s-ar fi bucurat și ea mai mult de actul teatral. Așa, s-a bucurat mult doar de popcorn. 😀

A treia: talcioc pentru doamne și copii

S-a ținut la grădinița Waldorf de lîngă Cișmigiu, unde e un spațiu de joacă măricel, cu nisip și tobogan și iarbă, Sofia a scobit pe-acolo cît eu am aruncat un ochi la rochii și pantofi (venisem decisă să cumpăr multeee, dar pînă la urma am luat doar un soi de ie și un sutien sport). Omul a socializat și el cu alți tați, maică-mea a dat iama în mărgele, eu am devorat o felie de quiche, una peste alta a fost o dimineață plăcută pentru toată echipa. Mai facem!

A patra: pe terasă la Vacamuuu

Aici recunosc, am mers c-am vrut eu. Pofteam grozav la un burger de vită dintr-ăla adevărat, suculent, cu chiflă subțire, toppinguri multe și cartofi prăjiți alături, nu genul fast-food. Voiam un loc cu terasă, să poată și Sofia respira și eventual plimba o mașinuță pe sub masă. Așa că am ales Vacamuuu, la îndemnul mai multor prieteni de pe Facebook. A fost bine, în sensul că servirea a fost rapidă și elegantă, burgerul Black Angus a fost foarte bun, exact cum pofteam (bine, și scump, 52 de lei cu tot cu garnitură și salată), legumele la grătar pentru Sofia bine făcute, aerisit, aproape de casă.

Ce mi-a plăcut și mai mult a fost reacția unui chelner la micul incident petrecut pe final, cînd Sofia s-a împiedicat și s-a întins pe jos cît e de lungă, eveniment soldat cu un genunchi sîngerînd și un plîns disperat. Am luat-o rapid în brațe, am consolat-o cît s-a putut, dar o durea și continua să plîngă. Am cerut imediat nota (eu apucasem să mănînc cam un sfert din burger, că nah, i-am tot dat și ei, m-am mai jucat cu ea să nu se plictisească etc). În cele cîteva minute pînă a venit nota și-am putut pleca, Sofia a plîns destul de tare. Unul dintre chelneri a venit cu o jucărie mare de pluș la ea și a început să-i povestească despre fetița lui, care și ea se mai lovește uneori etc. N-a mers, că Sofia era prea afectată de durere, dar am apreciat mult prezența lui de spirit și bunăvoința lui și a celorlalți chelneri (evident stresați că îi deranjăm pe ceilalți clienți, dar foarte discreți și amabili cu noi). Am plătit rapid și-am plecat, am luat și restul de burger la pachet, că era păcat. Una peste alta, foarte frumos din partea lor!

Nu prea știu ce să fac cu și pentru Sofia vara asta, la piscina nu pot merge că nu am eu chef și energie de bălăceală, acuș nasc, habar n-am cum ne-om organiza cu ieșitul și plimbatul… Dacă aveți știre de ateliere interesante sau activități în aer liber pentru năpîrstoci de 2 ani, să ne anunțați și pe noi, vă rugăm!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

61 comentarii

  1. Eu n-as zice ca Sof e vorbareata doar cu voi. Adica pe mine nu ma stie (prima oare m-a vazut cand avea un an, iar a doua oare fix la un an distanta), dar dupa ceva timp de stat in preajma ei fara sa sar eu la ea s-o determin sa-mi vorbeasca, a inceput ea singura. Inainte sa plec de la tine voia sa ne jucam cu legumele din cos 🙂 Eu cred ca e sociabila. Nici adultii nu devin best friends cu cineva in 5 minute. Eu cred ca ea initial observa un om „nou” si apoi daca ii place chiar interactioneaza cu el si devine f vorbareata. Am ramas ff impresionata de ce vocabular are si cat e de isteata si dulce. Hugs!

  2. Buna! Noi suntem fani Ferma Animalelor, fie in week-end fie in timpul saptamanii. pe langa vizitarea si hranirea animalutelor au si un soi de parcuri cu tobogane/leagane/altele + trambulina gonflabila magnet pentru copii. In week-end mai sunt si o serie de ateliere de colorat, lipit sclipici pe diverse imagini, etc. Copilul mare se poate juca in voie si aer liber iar cel mic poate face cat nani doreste 🙂

    • Am fost si noi de citeva ori, e foarte fain, dar deja se plictiseste acolo. Plus ca e foarte departe de noi, facem aproape 1 ora pe drum…

  3. Teatrul Ion Creanga are un program de educatie timpurie prin teatru, piese de 30 minute cu multa miscare si culoare adaptate pt 1-3 ani. Urmareste site-ul lor prin septembrie o sa fie un festival in care o sa vina trupe de afara, noi am vazut anul trecut doua piese foarte dragute. La fel si compania Tapusele ii gasesti pe facebook.

    • Da, asa este, cele de la Ion Creanga sunt misto si f scurte, si interactive si adaptate super ok celor mici. Numai ca nu prea se mai pun in scena. Eu vanez programul lor de vreo 2 luni si piesele pentru cei intre 2-3 ani nu au mai fost.. Am vb si cu Anca Sigartau, mi-a spus ca „nu sunt cereri”..poate daca ne-adunam o gramajoara..o sa iasa ceva…
      Nu stiam ce zici tu, Oana, de luna septembrie. Vom urmari ..Multam! 🙂

      Printeso, am mai auzit (dar n-am fost!) de Momo, lumea lui Momo. Cica ar mai fi chestii si pe-acolo. Eu nu am mers caci programul (dpdv ore) este complet aiurea pentru noi , dar poate voua o sa vi se para interesant.

      Multam de povestea cu FTK, de mult timp doream sa ajung…acum ca am inteles ce-i pentru copiii de 2 ani si-un pic..nu mai vreau. M-ai ajutat sa scutesc ceva timp si energie:)

    • Am fost noi la momo de citeva ori, hm, placut, dar cam scump. Si ok pt copii de pina in 14-16 luni, apoi devine plictisitor (dans cu esarfe, baloane de sapun, joc cu plusuri). Sint curioasa ce au pt virste mai mari. Vedem din toamna.

  4. In Brasov (ca pe aici suntem noi 🙂 ) sunt crese si gradinite particulare care organizeaza program de vara pentru copiii care nu merg in restul timpului la cresa / gradinita (sau sunt in vacanta la cele de stat). Programul este scurt, de la 9 la 12 (cat sa manance impreuna un mic dejun, sa se joace, sa socialieze, sa faca diverse activitati interesante si sa mai manance niste fructe) ca apoi sa mearga acasa pentru somn. Totul se face sub supravegherea cate unui educator. Este destul de folositor mai ales pe vremea asta urata cand copiii nu prea se pot juca in parc. Nu stiu daca in Bucuresti gasesti asa ceva dar e o idee buna.

  5. Eu v-as recomanda Joc de Ghemotoc sau Ghemotocul Dansator la Crayon Club (tot Vatra Luminoasa ca zona).Gasesti pe Facebook EuParinteGhemotoc si au mai multe programe.

    • Am vazut, sint faine, dar e cam departe… Sa vedem, poate dam o fuga!

  6. Recomand cu caldura activitatile Tapusele! Nicoleta e implicata trup si suflet si asta se simte la fiecare spectacol / atelier.

  7. La celelalte activitati de care povestesti nu ma pricep ca nu-s de prin partea locului, dar par nostime si doable. Cu FTK vreau sa zic, desi as fi putut sa ma exprim si cand ai intrebat pe fb, dar m-am gandit ca vei culege destul feedback local, care e mai relevant pentru voi, pentru ca desi franciza, tine si de setup (locatie, educatori, program, etc.). Cel mare merge la FTK de a aproape un an, de cand avea cinci ani si de fiecare data e foarte incantat lunea cand il iau de la gradi la 6 fara un sfert sa petrecem 2 ore la FTK. Intre timp a facut trei module (le platim lunar, nu anual, ca nu se stie niciodata cum te razgandesti), din care doua i-au placut foarte mult (astrologie si creativitate). M-a impresionat prezentarea filmata pe care a facut-o el, mini-me-ul, despre planete. Parea mega elocvent micutul, si if nothing else, sper sa nu aiba spaima de public specking pe care o am eu. Pe mezin (3 ani si 3 luni nu l-am prea scos in lume (adica nici gradi, unde ne-am imbolnavit, nici FTK). Zic sa nu renunti de tot, poate revii la programul de la 4 ani plus cu mai mult succes. Pana atunci socializati socializati si iar socializati.

  8. Draga mamica printesa, in materie de socializare si fun pe timp de vara imi permit sa iti recomand Avenor Scouting Summer School. Locatia e langa Manastirea Casin, deci usor de ajuns zic io, personalul calificat intr-ale jocului, zambetelor si nu numai, iar experientele pe care copiii le traiesc la nivel de grup sunt priceless. Un lucru important de stiut si cu potential demotivant poate pentru tine este acela ca limba de comunicare este engleza all the way avand in vedere ca vorbim de o gradinita care urmeaza curricula britanica Early Years Foundation Stage. Asa ca stai, cugeta si give it a try daca vei considera ca e o optiune viabila pentru tine si draga ta Sosia… 😉

    • Multumesc pentru idee, suna fain, dar vad ca e in sistem de gradinita, noi cautam ceva gen atelier (sa nu necesite prezenta zilnica, mai degraba 1-2 ori pe saptamina, sa pot sta cu ea si sa nu coste 300 de euro pe luna… 🙂

  9. Eu sunt in aceeasi situatie ca tine, doar ca trebuie sa nasc zilele astea. M-am hotarat ca primele 2 saptamani cat sta tati acasa cu noi si cu bebe sa il duca el pe cel mare la FTK o data/saptamana si apoi sa continuam cu bona. Miercurea viitoare ar fi lectia demo, maine nefiind posibil pt ca ar trebui sa nasc joi si riscam. Eu speram sa fie ceva mult mai interactiv pt varsta de 2-3 ani si sa invete ceva, dar ce spui tu cu „statia” suna chiar nasol. Nu vreau sa dau bani sa il duc undeva sa se uite la tv.

    La mine va fi un pic mai complicat dupa nastere, vreau ceva aproape de casa sa il poata duce bona pt ca eu nu masina mea, si ceva din care chiar sa invete. Este extrem de vorbaret si stie si iti exploca serios lucruri, deci tratamentul de copil mic sau ignorarea lui cand vorbeste sau pune intrebari la noi nu functioneaza.
    Vom incerca FTK totusi, sper sa ii placa.

  10. Buna,
    Am citit postarea, fiind direct interesat de subiect. Sunt proprietarul unuia dintre cele 5 centre FTK din Bucuresti (cel din zona Titan-Morarilor). Vreau inca din start sa apreciez tonul echilibrat pe care l-ati pastrat, desi experienta traita la FTK n-a fost printre cele mai placute.
    As vrea totusi sa punctez cateva aspecte:
    – desi e o franciza, FasTracKids, prin natura activitatii, nu poate replica aceleasi conditii in oricare dintre locatii. Mai mult, fiecare trainer, desi a trecut prin acelasi programe de formare ca toti ceilalti, isi va pune amprenta propriei educatii asupra modului de desfasurare a lectiei. Prin urmare, e foarte posibil cu un alt trainer sau intr-un alt centru FTK, experienta sa fie diferita.
    – copiii, ca noi toti ceilalti, sunt indivizi unici, cu „povesti de viata” proprii, cu reactii cat se poate de variate, si, prin urmare doua lectii, sustinute de acelasi trainer, nu vor semana una cu cealalta. La 2-3 ani, daca un singur copil incepe sa planga isteric, cu toata abilitatea din lume, unui trainer ii va fi foarte greu sa restabileasca echilibrul grupei. Asta nu disculpa greselile in relationarea cu copiii pe care le-ati semnalat, insa ofera un nivel de asteptare realist in randul parintilor… si, pentru ca veni vorba de parinti (sunt unul dintre ei, avand o fetita de 3 ani si 4 luni), trebuie sa inteleaga ca niciun atelier nu va suplini „absenta” lor din viata copiilor. Pentru un copil neascultat acasa, insingurat in fata televizorului sau a tabletei, devalorizat in mod constant, privat de interactiunea cu familia, etc. va fi foarte greu sa se integreze intr-un grup social si sa reactioneze pozitiv la stimulii educationali.
    – acel ecran (statia de invatare), este un instrument de lucru in sala de curs (la fel cum sunt creioanele, colile de hartie, foarfecele etc.). Rolul sau este acela de a asigura o stimulare in zig-zag. Pentru cateva minute copiii asculta o „poveste” teoretica, proiectata pe ecran, dupa care incep o activitate practica sub supravegherea trainerilor, dupa care se revine la „poveste”, si iar urmeaza o activitate interactiva in cadrul grupului … si tot asa pana la finalul orei. Din doua ore cat dureaza o sesiune, utilizarea statiei nu depaseste 15-20 min. Mai trebuie mentionat si faptul ca pe ecran nu ruleaza imagini cursive (tip desene animate) ci sunt cadre statice (asemanatoare diapozitivelor) insotite de sunet. In felul acesta, copiii sunt stimulati sa „umple” povestea cu imagini generate de propria lor imaginatie.
    – nu stiu exact politica de pret din centrul Arcul de Triumf insa la mine in centru, acelasi program (FTK Explorers), pentru copii intre 2 si 3 ani, costa 345 RON/luna in varianta cu o sesiune/saptamana si 480 RON/luna in varianta cu doua sesiuni/saptamana. Am punctat asta pentru ca urmaresc acest blog de multa vreme (desi sunt barbat:) ), si stiu ca se bucura de incredere si de un trafic ridicat iar o informatie incompleta legata de pret ar putea inhiba eventuali parinti dornici sa testeze programele noastre.

    Prin urmare, o lectie gratuita la FTK n-ar trebui sa inhibe pe nimeni.

  11. Pt FTK, 3 ani 1/2 – 5 ani mi se pare perioada potrivita. Noi am inceput la 4 ani, spre sfarsit se cam plictisea (deja stia mare parte din ceea ce se discuta). Cel mai mult l-au atras experimentele practice, povesteste si acum in amanunt despre ele.

    Teatru Tandarica – nu i-a placut deloc, abia spre finalul gradinitei a acceptat sa mearga de cateva ori, impreuna cu colegii. Este destul de zgomotos, cred ca asta a fost unul dintre motive. Teatru Ion Creanga avea intr-o perioada proiecte pt copilasii de 0-3 ani, merita vazut in toamna cand isi reiau activitatea.

  12. Baietelul meu are 2 ani si 9 luni si de 2 luni mergem la Mikokids. Sunt foarte multumita, am prelungit si peste vara, desi nu vor mai tine chiar toate cursurile. Noi participam regulat la Learn with Music pt ca asta e cursul pe care il prefera dansatorul meu. Tot la ei am mai fost si la un program Kindergarden care tine 2h cu pauza de gustare (de acasa), unde se simuleaza un program de gradinita cu dif activitati (pictat, desenat, citit poveste etc). Azi am incercat si Baby Gym care i-a placut f mult, dar se pare ca abia in august vor mai tine si o lectie demonstrativa de Disney Creative Dance, dar al meu la asta nu s-a acomodat, erau prea multe miscari, nu tinea pasul, mai potrivit pt peste 3 ani

    • Learn with music kindergarden suna grozav…imi poti da mai multe detalii unde ai gasit asa ceva?? Fetita mea,1an si 2luni este inebunita dupa muzica si activitati cu copii dar momentan nu cred ca e pregatita pt cresa cu program normal.Multumesc.

  13. Ioana, intereseaza-te la gradinita Montessano, se organizeaza ateliere Montessori foarte faine, de la 2 ani in sus. E undeva in zona Unirii, deci ati ajunge repede.

    • Mie mi-au trimis mail, dupa ce am cerut o oferta. Mi-au dat exact ce organizau in perioada respectiva, un fel de planning pentru 3 luni, puteam sa alegem din mai multe variante. Nu ne-am dus ca Sima a avut probleme cu polipii si trebuia sa evitam colectivitatea. Dar din toamna sigur ii gasesc ceva de facut pe acolo, poate programul Copilul Verde, asta imi face mie cu ochiul. 🙂

    • Am vazut acum ca sambata au Seara portilor deschise, poate vii si tu cu Sof :). Incerc sa obtin si eu un loc, poate ne vedem acolo.

    • Buna,

      Revin!
      La Montessori se organizeaza ateliere saptamanal. Au sedii pe Mantuleasa, Ipotesti, Intrarea Ghiozadnului, Polona si undeva pe Barbu Vacarescu (pe langa casa se Asigurari de Sanatate din cate am inteles). Noi frecventam aceste ateliere de un an si jumatate, incepand de la 11 luni si suntem foarte multumiti, atat ca pret cat si ca activitati!
      Urmatorul atelier a cate 2 ore/zi – 8 sedinte (modulul 2), va incepe Marti – 07.10.2014, unde vom fi si noi prezenti, deoarece suntem foarte multumiti atat eu ca mama, cat si copilul!

  14. La gradina zoologica ati fost? Noi am fost recent si mi s-a parut ok. Ar mai fi o expozitie de fluturi exotici la Antipa (a mea copila e pasionata de fluturi), plimbari la Mogosoaia, picnic, plimbat cu poneiul sau cu bicicleta. Sau parcul copiilor din Tineretului, nu stiu exact ce e pe acolo. Sau aici http://www.artha.ro/, de calarit, plimbat pe malul garlei, adunat floricele si zacut.

    • Fost la gradina zoologica, ideea e ca eu nu prea mai pot merge, asa ca prefer chestii la care eu sa asist (stind jos eventual), iar ea sa faca treaba. 😀 Sa merg singura cu ea prin parc e exclus, pt ca alearga ca un calut si eu abia ma tirii. Orice activitate sportiva in aer liber pt mine e exclusa, sint in luna a noua. 😀 Deci nu mogosoaia, picnic, calarit etc. Ne trebe spatiu amenajat in care ea sa poata activa fara sa fie nevoie ca eu sa ma misc.:D

  15. nu se poate duce cu tatal la inot, in weekend, de pilda, asa mai petrece timp si cu altcineva inafara de tine, e o pregatire buna ptr dupa nastere.

    • ar putea, numai ca in weekend tati vrea si el sa zaca… 🙂 si nici n-am gasit vreo oferta la piscina sa ne atraga, ca poate ne-am fi mobilizat. dar o sa repornesc cautarile si pe zona asta, ideea e buna!

  16. Ma bucur pt interventia dlui de la FTK, deja aveam ceva dubii pt baietelul meu, eu incerc foarte mult sa il tin departe de tv.
    Eu te inteleg perfect ca vrei sa stai jos si ea sa se distreze.

    Baietelul meu a vazut o reclama outdoor cu copii la piscina si a spus „vrea si David cu copii la piscina”. Asa ca astept sa nasc, sa ma simt mai bine si trebuie sa il duca tati la balaceala iar eu sa asist cu surioara lui.

    Tati al nostru ar vrea sa zaca in weekend dar iesim afara de doua ori/zi si el alearga dupa vitezoman. In ritmul asta am descoperit ca hainele de vara trecuta ii sunt mari. 🙂

    Eu abia astept povestile tale (cu calm)despre viata cu doi pitici. Eu acum imi imaginez doar un balamuc, placut sper. 🙂

    • Nu prea gasesc pe vara, am dat citeva emailuri, inca nu mi-a raspuns nimeni. 🙂

    • o sa profit, ca sa nu mai dau si eu mailuri..daca primesti un raspuns, teb rog mult-mult, da-mi si mie mail/mesaj cu ce ti-au trimis. please,please??:))

    • Mi-au raspuns ca ofera info la zilele deschise, unde n-am ajuns. O sa insist sa imi dea pe email.

    • Ah, ok…bun raspuns au dat:))
      Oamenii astia chiar nu au nevoie de „client”??:P

      Multumesc.

  17. am si eu o idee, probabil cea mai ieftina :))
    gaseste in bloc sau in blocul vecin sau in apropiere o fetita de 2-3 ani cu care Sofia sa se imprieteneasca si adu-o la tine acasa, sa se joace, sa manance impreuna. pe termen lung, ar putea fi cea mai buna solutie, zic eu.

    • Am mai incercat schema asta si anul trecut, avem 2-3 prietene de joaca dar she needs more. 🙂

    • Da, din pacate pentru Bucuresti nu mai e nimic pina in toamna (cu exceptia portilor deschise, eveniment special pe 5 iulie).

  18. noi mergem la academia de creativitate pentru copii, este pe la polona. au program de acomodare pentru gradinita pentru cei pana in 3 ani de 2h in fiecare marti si miercuri, de la 10 la 12. copiii se joaca in voie, apoi dans si miscare vreo 15 minute, o gustare de fructe, dupa care decupat, lipit, plastelina sau citit povesti. educatoarele sunt foarte dragute, atmosfera placuta, insotitorii sunt serviti si cu o cafea din partea casei, care pica la fix pentru mine dupa alergatura de dimineata. 🙂

  19. Multumim, draga Printesa, pentru feedbackul tau in ceea ce priveste seara de teatru!

    Pentru ca in urma articolului tau, parintii au devenit tare curiosi cu privire la serviciile oferite de Funny Land, ne-am decis ca ar fi loc si de cateva surprize.

    Astfel, parintii ai caror copii vor fi maine actori/spectatori Funny Land, ii vor putea inscrie pe cei mici la o tombola magica. Premiile oferite sunt trei la numar (3 lectii gratuite in cadrul cursului BabyNeeds-6 luni-1,8 ani, 3 lectii gratuite in cadrul cursului KidsRules-1,8-3,5 ani si 3 lectii gratuite in cadrul cursului LittlePeople-3,5-5 ani).

    Rezervarile pentru piesa de teatru de maine (ora 18:30) se pot face la numarul de telefon 0726.451.862 sau la adresa de e-mail funny-land@funny-land.ro. Garantam distractie pentru intreaga familie si…popcorn! 🙂

  20. nu stiu daca stii de programul „Learn with music”. E muzica si dans pentru cei mai mici, totul in engleza. Noi am mers de la 1 an, si acum la 3 ani inca mergem, si e foarte incantata. Sincer e mai mult muzica si distractie decat invatarea limbii engleze. Educatia muzicala la copii cred ca-i foarte importanta si poate fi inceputa foarte devreme.
    Detalii si locatii aici:
    http://en.learnwithmusic.ro/

    • da, pai stiu, am fost la ei de citeva ori, cam scumpicel. sa vedem pt astia mai maricei ce-or avea din toamna.

  21. Eu citesc acum de la cel mai fresh spre coada :))

    Daca mai e de interes, mai ales ca poti sa il iei si pe Iv (am vazut o mamica cu o fetita de 3l) http://www.madebyyou.ro ceramica pictata de tine. Eu am mers cu fetita de la 1,5 ani si a fost super incantata. Se picteaza pe ceramica, cu vopseluri nontoxice, apoi se lasa opera si dupa ce se arde in cuptor se preda „artistului”. Obiectele pot fi folosite in uzul casnic( eu am farfurii din cate mancam). De fiecare data cand avem de favut un cadou, pitica il deseneaza 🙂

    Oamenii de acolo sunt minunati, dar tu esti cea care pictezi cu copilul. Ei doar te ajuta cu idei, culori etc. atelierul este si pt adulti, am descoperit si eu placerea si acum ma duc si singura. E langa parcul icoanei.

    A doua recomandare este zurli, teatru interactiv, ea s-a distrat, eu am baut o cafea in liniste. Se tine la piata victoriei sambata si duminica.

    Am mai dus-o la observator, dar din iulie s-a inchis pt un an. Observatiile se vor face in alta parte, poti verifica siteul pt asta. Dar e posibil sa fie micutza pt asa ceva.

    • Aoleu, Zurli nu e ala in care niste muzica urla de-ti sparge creierii? Nici eu nici Sofia nu agream genul asta de fun.
      Pictatul suna foarte fain dar ea nu prea are rabdare cu asa ceva, poate la anul.

    • Sincer, asta cu muzica tare nu mi-am dat seama. Localul este de fapt o cafenea mare cu rezonanta si se disipeaza zgomotul. Cat despre „tare”, mai tare era galagia piticilor, nu muzica, dar recunosc poate fi un pic intimidant pentru un copil care nu este obisnuit cu o mare aglomaratie de parinti si copii 😀

      Pictura e o chestie de suflet pt noi, sa fiu sincera. Nici a mea nu avea rabdare, oricum au acolo si creioane colorate, se poate face pauza sa mergeti in parcul icoanei daca se plicti (care parc se vede din atelier). Si plus ca sunt si copii cam de fiecare data cu care poate sa socializeze (nu mai spun ca owneritza e si ea mama de 2 copii si are lipici la din astia mici). A mea a fost nerabdarea intruchipata, eu convinsa ca ar avea ADHD…si totusi acolo parca timpul sta in loc…Au obiecte felurile si mari si mici, nu trebuie sa finalizezi ceva la o singura sedinta, te poti intoarce de 10 ori sa termini obiectul.

      off topic, stau acum si ma intreb cum era fetita mea la varsta sofiei…si sincer nu imi mai aduc aminte. Mama mea, care a sta si mai sta cu ea (cateva zile pe sapt) stie aproape toate evenimentele (alea mici ma refer, cand a facut caca prima data pe wc, cand a dat cu capul nustiuunde etc), eu parca sunt batuta in cap.

      Si daca e sportiva Sofia, la Iancului (stiu cam departe de voi, dar gasesti sigur si mai aproape) este un club sportiv, unde am zis ca mergem la gimnastica ritmica, inca nu am ajuns dar am feedback pozitiv de la o mamica prietena care e f incantata de program si antrenoare). In dorobanti am mai mers la scoala de balet, a fost fff incantata (de la 2 ani am dus-o, pt ca avea o prietena de 7 ani – da stiu cea mai ciudata simbioza posibila – se cautau in parc in fiecare zi si nu se mai dezlipeau, desi fata mea articula doar cateva cuv de baza cand s-au cunoscut, iar fetita mergea la balet si a vrut si a mea). Si-a pierdut interesul pe la 4 ani cand trageam eu de ea sa o duc si am renuntat.

  22. Evitați GRĂDINIȚA BEL-SORRISO VOLUNTARI!Personalul didactic nu este calificat(unele).Lipsă de organizare.Mâncarea nu este de calitate și desertul nu este mereu de casă,așa cum primeam meniul.Prețul nu reflectă REALITATEA!Teatru-film sau alte ieșiri erau la preț dublu.Unele opționale erau plătite dar nu se făceau!!!!!!!DE EVITAT!

  23. Eu am un baiat de 12 ani. Cred ca ceva nu este in regula cu el.
    Am observat ca a inceput sa lacrimeze spunand ca il doare. Problema este ca el pana acum NU A MAI PLANS.
    Are probleme cu luminile care se aprind si se sting si culorile care fug.
    In schimb la scoala are in medie 10. Sport nu practica.
    Vrea ca totul sa fie aranjat centimetric si nu-i place sa fie atins. Mananca cu aceeasi lingura sau furculita de mult timp.
    O zi din viata baiatului:
    La 7:00 se trezeste și mananca exact 5 Δ de paine toast cu miere, apoi la 7:45 pleaca spre scoala. Intre ora 8 si 14 este la scoala. La 14:30 este acasa si mananca de pranz (3 zile consecutive supa, urmatoarele 3 zile peste, iar urmatoarele 3 zile paste cu pesmet, repetandu-se iar si iar. In intervalul 15:00 – 17:00 doarme sau se ocupa de Geologie sau citeste. De la 17 la 19 se ocupa de temele pentru scoala. Apoi, de la 19 la 20 isi rearanjeaza lucrurile, iar la 20:30 se pregateste de culcare. La 21: 00 este in pat. Pana adoarme numara cu o voce slaba numerele (2, 3,5,8,13,21,34,55,98,…, numere din siru lui Fibonacci. De asemenea, innumara si cand este stresat.
    Are o preocupatie excesiva: Geologia. Vrea sa studieze despre vietile geografilor si multe altele.
    Ar mai fi multe lucruri de spus despre el, dar nu le mai scriu.
    Ce probleme ar putea avea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *