Bebe proaspăt, mamă panicată

E normal să vrea în brațe mult, poate tot timpul, la început. Are nevoie de căldură de mamă. O să treacă, poate într-o lună, poate în cinci ani, poate în 25.

Să se uite cruciș, să strănute, să sughită, să aibă oareșce muci. Curînd o să se uite drept, n-o să mai sughită, n-o să mai strănute așa des. Sughițul nu e semn de reflux sau de frig. Strănutul nu e semn de gripă.

E normal să mai dea lapte afară. Nu înseamnă că e bolnav de stomac, ci doar că sistemul lui digestiv mai are de crescut puțin. Sigur, dacă dă afară cu jet ded 60 de ori pe zi, atunci da, posibil să fie caz de mers la medic.

E normal să facă mici bubițe pe față în primele săptămîni, e acneea bebelușului, cauzată de hormonii mamei, care trec în lapte și-i irită pielea.

E normal să simți că singularul e trist și că pluralul exprimă mai bine ce vrei să zici. E ok să povestești că ați tras pîrț și că mîncați bine la sîn, chiar dacă pe tine te-a înțărcat mama ta acum mai bine de trei decenii.

E normal să doarmă întrerupt, să adoarmă greu, poate chiar să nu doarmă deloc în unele zile. Are și el momente mai agitate. Oferă-i toate condițiile să adoarmă, apoi ai răbdare.

E ok să-l legeni, să-l plimbi, să-i cînți. Nu riști nimic. E important să se odihnească mult în primele luni.

E normal să plîngă mult. Chiar dacă e schimbat, hrănit, îmbrăcat, ținut în brațe, uneori tot va vrea să plîngă. Ai răbdare cu el, vrea doar să se descarce și încă n-a învățat să se uite la TV cu o bere la îndemînă.

E normal să facă opt caca pe zi, la fel cum e normal să facă unul la trei zile. Laptele matern se digeră aproape în totalitate, iar sistemul lui digestiv are nevoie de timp să se maturizeze și să intre într-o rutină.

Da, uneori poate plînge 50 de minute pentru o rîgîială sau un pîrț, e absolut normal, bebelușii sînt foarte sensibili și greu de oprit din plîns. Dacă simți că-ți crapă creierii în cap, pune-ți dopuri în urechi sau căști cu muzică. Ține-l în continuare în brațe, dansează el pe muzică. O să-ți fie mai ușor.

Suzeta nu e moartea. Dacă numai așa reușești să-l liniștești, foarte bine, folosește-o, o să renunțe la ea destul de curînd.

Bebelușul n-are nevoie de ceai și de pastile ca să crească sănătos. Are nevoie de lapte și de mama lui cu toți creierii acasă.

Orice-ai face, nu zgîlțîi copilul. Deloc, niciodată. Îi poți provoca leziuni cerebrale serioase. Dacă simți că nu mai poți, pune-l jos în siguranță și ia o pauză.

E normal să ai tot soiul de panici și griji. Dar nu-i normal să le cauți rezolvarea (doar) în grupuri de facebook sau în forumuri. Caută un pediatru care să-ți placă, care poate veni la voi acasă și care răspunde rapid la mesaje și apeluri. Experiența altor mame nu e sursă medicală, tratamentele date din gură-n gură pînă-n fundul bebelușui ar putea face mai mult rău decît bine.

Și gata. Curînd o să fie mai bine. Ce te panichează acum o să te amuze mai încolo. Mucii? Pf, inofensivi. Tuse? Las că trece ea. Așa ne facem mame, cu fiecare zi, stres, panică, muc, scutec urît mirositor, deh.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

29 comentarii

  1. asta am simtit prima si prima data cand s-a nascut papadia mea, panica 😀 … si totusi, scutecele nu miros atat de urat pe cat credeam!!

  2. Ce bine era daca citeam randurile tale cand ai mei erau bebelusi….eu ma necajeam tare mult cand ii vedeam chinuindu-se si ma simteam neajutorata….!!!!

  3. Parca e scris pentru mine, acum, pe comanda. :p
    Asa cum ma mir de ea de la o zi la alta, cat de mult se schimba si invata si progreseaza, asa ma mir si de mine, tot de la o zi la alta. Pfuuu…si AVEM numai o luna…cat o sa mai CRESTEM impreunaaa !
    Multumim ! 🙂

  4. E posibil sa planga si de la caldura. A mea tragea istericale ca era incalzita. Mi-am dat seama pe la 4 luni ca si asta e un motiv si nu stiu daca a mai plans serios de atunci.

  5. Ah, articolul acesta vine manusa!
    Angoasele de saptamana asta au fost: muci (care nu ies!, nu stiu unde sunt ascunsi, doar se aud nemernicii), plansul noaptea (care nu a mai existat pana acum) si suzetarea manusilor, finetului, mainilor noastre, practic orice e la indemana (inca nu i-am cumparat suzeta, insa sunt inclinata sa o fac, in ciuda ingirjorarii ce mi-a fost inoculate de parintii mei atotstiutori in educatia copiilor – aceea ca ii creez o dependenta.

    • Noi am rezistat 2 saptamani fara suzeta, tot pe ideea cretina ca nu mai scapi de ea si isi strica dintii. Dupa 2 saptamani am pus-o in actiune. Au fost momente cand doar cu ea s-a alinat. Acum o pune in gura inainte de culcare si, imediat ce adoarme, ori o scapa din gurita, ori i-o scot eu. In rest totul e in ordine. La cat de putin sta cu ea, cuget ca nu are ce dinti sa deformeze, cand a stat cu biberonul de lapte mai mult in timpul zilei

    • Draga Dojo, nu este deloc cretina ideea ca suzeta deformeaza dintii. Asa am crezut si noi.La momentul introducerii suzetei, am tot cautat informatii, am intrebat medici( pediatrii) si pentru nimeni nu zicea nimic de rau, ba chiar ca ajuta si ca nu creeza o dependenta asa de mare si scapi usor de ea cand mai creste copilul,am introdus-o, am folosit produse de top, nu dau nume. Acum copilul are 1 an si 11 luni, si-a deformat destul de mult dintii de sus, s-au deplasat cam cu 8 mm in fata. Se corecteaza cu aparat dentar( sau elastice) dar copilul este destul de mic ca sa suporte astfel de „tratamente„ in plus este posibil sa se corecteze cam intr-un an de zile. Dependenta- am incercat sa scapam de suzeta inca de la un an jumate cand a inceput deformarea, nu am reusit nici pana acum( asta cu ore intregi de plans in fiecare zi).
      Sfatul meu: luati in calcul aspectul ca suzeta sau suptul degetului poate deforma dintii sau chiar bolta palatina, depinde si de copil, timp de folosire. La fel si dezobisnuinta. Daca doriti un raspuns de la un specialist intrebati un medic ORTODONT, pediatrii sau stomatologii nu intalnesc prea multe cazuri si atunci nu considera un pericol.

  6. Da,si mai e normal sa vrei si sa fugi in lume, si sa simti nevoia sa mai stai doar tu cu tine sau chiar cu alti oameni, dar fara el. Multe trairi cunoaste o proaspata mamica. Depinde insa de ea cum le gestioneaza dar si de copil. Unii sunt mai dependenti de mama, altii mai putin. Nu degeaba se spune ca e cea mai grea meserie din lume…

  7. De acord mai putin la partea cu plansul.Nu cred ca e normal sa planga mult iar 50 de minute de plans continuu mi se pare enorm si nu cred ca e firesc si normal.Adica au ei un motiv pt care plang,trebuie cautat,incercat si rezolvat.Precizez ca nu am vb cu un pediatru pe tema asta,ai mei nu au plans mai deloc dar ca idee sa planga 50 de minute legate mi se pare de speriat si eu una m-as cam panica….

    • sigur ca incerci de toate, numai ca uneori pling pentru ca vor sa se descarce si atunci n-o sa-i poti opri nicicum.

  8. Oooo…cata nevoie aveam sa citesc asta!!! Cu un copil de 2 ani si 4 luni..si un bebe de 3 saptamani…..imi trebuie clar toti creierii acasa!!!!

  9. Ah, ce vremuri…. acum 6 ani eram proaspata mama, foarte nefericita de plansul interminabil al copilului…. ma simteam ca la casa de nebuni. Da, ar fi tebuit sa citesc asemenea chestii acum 6 ani, ar fi fost mai bine pentru psihicul meu si pentru bunastarea bebelui. In schimb, m-am simtit pedepsita pentru sex neprotejat.

  10. Si ca sa fiu rea pana la capat – pana in ziua cand oi muri am sa prefer orice alt zgomot sau galagie care sa NU fie plans de copil mic.

  11. „E normal să facă opt caca pe zi, la fel cum e normal să facă unul la trei zile”. – e normal si unul la opt zile, daca e alaptat

  12. Poate ai mai postat dar poti sa impartasesti cu noi ce jucarii, carticele, activități ar fi ok pt stimularea benefica a bblusilor de 2-3 luni. 😉

  13. E normal, nu zic, dar desi stii in teorie ca e normal, in practica simti ca ai facut de toate si nu stii ce stea de pe cer sa aduci sa se calmeze bebe! Iar cu vomitatul…nici nu vreau sa ma gandesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *