Un loc la o masă de bal hollywoodian (licitație)

Vreau să facem împreună ceva ce-am mai făcut și-n alte dăți aici pe blog, doar că de data asta o s-o facem altfel. Pe scurt, vreau să strîngem bani pentru niște copii săraci licitînd pentru locuri la una dintre mesele cu oaspeți ai celui mai mare bal din toamna asta, Halloween Charity Ball, care va avea loc pe 25 octombrie la Palatul Parlamentului. Pentru că acum cîteva zile m-am plimbat pe malul lacului nu doar cu Sofia și Ivan, dar și cu o doamnă de care probabil ați auzit.

cu leslie hawke

O cheamă Leslie Hawke. Da, este mama lui Ethan Hawke, dar nu asta o face extraordinară (deși, desigur, faptul că e mama unui om atît de talentat are partea sa de awesomeness), ci faptul că acum mulți ani și-a vîndut casa din New York și s-a mutat în România ca voluntar Peace Corps. Aici, alături de profesoara Maria Gheorghiu, muncește zi lumină pentru a strînge fonduri pentru copiii din comunitățile foarte sărace.

Nu știu dacă știați, dar un sfert dintre copiii din România trăiesc în condiții de sărăcie extremă (nu au acces la apă curentă, căldură, hrană adecvată). Evident, ei nu ajung la grădiniță nici măcar o zi din viața lor, iar cînd intră în clasa întîi (dacă au norocul să fie dați la școală), nu știu culori, litere, anotimpuri. Cînd mă uit la Sofia și o văd cum trîntește pe jos 50 de cărți cartonate în căutarea celei pe care o vrea în secunda cu pricina, mi se strînge carnea pe mine la gîndul că sînt copii care nu pun mîna pe o carte niciodată. Care nu află niciodată ce este un ornitorinc. Sigur, poți trăi liniștit și fără să afli cum se numesc anotimpurile, dar ce plăcut e să afli cît ești mic toate lucrurile astea, să le înțelegi, să-ți imaginezi povești despre ele…

O mulțime de studii arată că stimularea intelectuală în primii ani de viață aduce rezultate mult mai bune la școală și va conta enorm pentru succesul în viață al copiilor. Pînă la cinci ani, creierul unui copil se dezvoltă cu cea mai mare viteză, acum se pun bazele pe care se vor construi deprinderile de învățare. Conform unui studiu publicat în The New York Times, în martie 2013, copiii care nu citesc bine pînă în clasa a treia prezintă un risc de abandon școlar de patru ori mai mare decît copiii care citesc bine sau foarte bine. Un sfert dintre copiii din România nu doar că nu ajung niciodată la grădiniță, dar nu au acasă nici o carte sau orice alt material cu care ar putea învăța lucruri despre lume. Mai mult, părinții lor nu sînt educați și nu au nici cea mai vagă idee cît de importantă este educația pentru ca cei mici să poată ieși din sărăcie (cine-i poate acuza de ceva pe bieții oameni, majoritatea trăiesc de pe o zi pe alta, normal că nu le arde de studii despre performanțele școlare).

Pe lîngă drama personală a fiecărui astfel de copil din comunitățile foarte sărace mai intervine și aspectul economic. Diferența uriașă de dezvoltare cognitivă și emoțională dintre copiii care nu au acces la educație și cei care au, este o problemă și pentru cei care au acces și posibilități financiare, pentru că cei care nu au acces la educație vor deveni o povară socială și economică pentru membrii activi ai societății. Citez dintr-un articol scris de Leslie Hawke, publicat de revista Forbes: “La nivelul unei societăți, fondurile cheltuite pentru educația preșcolară a celor mai săraci copii merită pe deplin investiția. Economistul laureat al premiului Nobel James J. Heckman a analizat și demonstrat că programele de educație timpurie au o recuperare a investiției de la 4 la 10 ori mai mare decât orice altă intervenție anti-sărăcie. Conform Băncii Mondiale, Romania ar cîștiga un miliard de euro pe an în productivitate și venituri din taxe dacă cei mai săraci cetățeni ai țării ar fi educați”.

Asociația OvidiuRo asta face, în cadrul programului Fiecare Copil în Grădiniță. Adună bani de la corporații și oameni implcați, și sprijin de la comunitățile locale pentru a aduce în grădinițe și a-i ține acolo pe cît mai mulți copii din comunități foarte sărace. În 2014, peste 2000 de copii săraci și marginalizați din 11 județe sînt sprijiniţi de OvidiuRo să frecventeze grădinița. Părinții acestora sunt motivați să își trimită copiii la grădiniță în fiecare zi, iar dacă cei mici vin regulat, primesc lunar tichete sociale în valoare de 50 de lei.

Acest sprijin a contribuit la atingerea unei rate de prezență regulată de peste 80%. Echipa OvidiuRo abordează și conving autoritățile locale să ofere sprijin (să suplimenteze grupe de grădiniță, să angajeze educatori), recrutează „din ușă în ușă” copiii cu risc de abandon școlar, motivează părinții prin tichete sociale, pregătesc profesorii în metode moderne de predare și educație incluzivă.

E nevoie de bani, de implicare, de ajutor. Mulți ani la rînd (cu o pauză de cîțiva ani), OvidiuRo a organizat și un bal anual de Halloween. Sigur ați văzut la TV știri despre bal, e un eveniment foarte popular, la care vin foarte multe vedete (multe donează obiecte personale pentru a fi licitate), altele oferă bani la licitație pentru a sprijini asociația, toată lumea se îmbracă elegant, se întîmplă concerte, dans, mîncare bună, evenimentul e foarte fain. Știu sigur, pentru că am participat la ediția din 2008 a balului, în calitate de reprezentant al agenției de comunicare care a făcut (pro bono) tipăriturile oficiale ale asociației. Habar n-aveam atunci că azi, 6 ani mai tîrziu, voi scrie despre asta, ba mai mult, că voi încerca să strîng eu însămi bani în cadrul acestui eveniment.

Toate locurile de la toate mesele amplasate în marea sală de bal din Palatul Parlamentului se cumpără. Banii merg toți către asociația OvidiuRo. Am primit și eu o masă. Nu s-o iau acasă sau să dansez elegant pe ea, ci s-o licitez către voi. Am de vînzare nouă locuri la masă. Le scot la licitație acum, pe toate. Prețul de pornire e 100 de euro, donați către asociație. Aș vrea să vă provoc pe voi, toți cei care vă permiteți suma asta, care vreți să ajutați și vreți să participați la Halloween Charity Ball organizat de OvidiuRo. Ori poate aveți un șef mai bogat ca voi care-ar vrea să participe la frumoasa petrecere, sau o prietenă bună îndrăgostită de evenimente glamouroase. Tema e Magia Filmului, va trebui să ne costumăm în actori sau vedete de cinema!

Și pentru că știu că bloggerii sînt oameni foarte bogați (:P), îi provoc și pe el să liciteze pentru un loc la masa blogosferei, la care pot sta cititori și blogeri deopotrivă. Așadar, Simona, Cristi, Ruxandra, Alex, Raluca, Mazi, Andreea, Laura, Manafu, Petreanu, Cristina, Bogdana, Ana-Maria, mergeți cu mine la bal? Sau puteți dona la rîndul vostru locul la masă unui cititor (cîtă vreme suma licitată intră în contul asociației, nu mă supăr dacă în locul vostru vine mătușa sau cel mai fidel cititor). Sigur, dacă mai sînt și alți bloggeri tentați, vă rog să licitați, e trecut de miezul nopții și pusul de linkuri în text mă termină psihic, nu vă supărați că nu v-am nominalizat, nu înseamnă că nu vă citesc sau că nu vă admir, ci doar că am obosit să pun linkuri și, în general, că sînt foarte obosită.

Licitația începe acum și se termină peste cinci zile. Cei nouă comentatori (inclusiv bloggeri) care licitează sumele cele mai mari cîștigă cîte un loc la masă. Informații despre bal aveți aici. Despre asociație, cum lucrează, raport de activitate, aici.

Așadar, vă invit și vă provoc! Să ajutăm niște copii săraci să meargă la grădiniță și, de ce nu, să devină adulți ne-săraci (ca să nu zic bogați, că bogați sînt puțini pe lume), cu care să interacționeze cu drag și copiii noștri cînd or mai crește. Și să ne vedem la bal, frumos îmbrăcați, pentru o seară cu multe selfie-uri și conversații (precis) savuroase despre blogări, copii, icre de manciuria și ce mai vreți voi. Cine sparge gheața? 100 de euro. O cină la restaurant de fițe. O rochie din mall. Un parfum de firmă. Știu că am cititori și prieteni bloggeri darnici, cu care nu m-am mai văzut de mult (sau poate niciodată) și pentru care cel mai faimos bal din an poate fi un prilej bun de socializare.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

12 comentarii

  1. Foarte interesanta campania. Am citit pe site-ul lor si vad ca poti dona si separat, exista chiar varianta in care poti dona 50 lei pe luna si asta ar acoperi tichetele pentru o luna, pentru un singur copil. Adica mai putin decat o iesire in parc, sau in club sau un rimel, sau…sau…
    Eu nu imi permit sa ajung si cred ca m-as simti si putin stinghera acolo dar donez pe site-ul lor. Si cred ca oricine o poate face.
    Felicitari pentru implicare si mult succes 🙂

  2. Eu licitez pentru doua locuri. Sper sa pot veni, daca nu, vad cui i le fac cadou, un cadou de Craciun anticipat. 😉
    Ma puteti tine la curent pe mail de cum evolueaza licitatia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *