Despre epiziotomie

Am avut patru copci în exterior, n-am idee cîte în interior, mușchiul și vaginul au fost cusute cu fire resorbabile, pielea cu fire normale. În cazul meu, epiziotomia a fost necesară, Ivan nu ar fi ieșit o mie de ani dacă nu mă tăia.

În prima săptămînă am trăit cu supozitoare cu diclofenac pentru durere. Prima noapte a fost foarte grea, nu am putut dormi de durere, deși am primit perfuzii cu paracetamol și diclofenac.

După ce mi-a scos dr. firele cu care mi-a cusut pielea (la 7 zile după naștere), durerea din zona epiziotomiei s-a redus cu 50%.

După încă o săptămînă (adică la două după naștere), s-a mai redus durerea cu încă 30%.

La trei săptămîni după naștere, mă durea epiziotomia dacă făcam efort, dacă o ridicam pe Sofia sau dacă mergeam mult și repede pe jos. Mă așezam pe fund fără probleme, dacă stăteam nemișcată multă vreme iar mă durea, dar nu semnificativ.

La patru săptămîni era deja mult muuult mai bine.

La șase săptămîni am mers la control, totul bine și interior și exterior, s-au resorbit firele, am primit undă verde pentru mers pe bicicletă, epilat, activități conjugale amoroase. Nu mă mai doare deloc nici cusătura, nici zona din jur. Epilatul s-a desfășurat fără probleme, cusătura arată foarte bine (cosmeticiana nici n-a observat-o din prima).

Nu am probleme cu incontinența, am scăpat și de hemoroizi (care în prima săptămînă erau atît de mari și de uriași și de dureroși c-am crezut că nu scap fără operație, acum au dispărut cu totul).

În concluzie, greu a fost în primele două săptămîni. M-a durut mai tare decît mă așteptam, dar a trecut de tot mai repede decît credeam. Toate-s bune cînd se termină cu bine, I guess… 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4268

72 comentarii

  1. Asa e, bine cand se termina cu bine! ….si operatia de cezariana cat a durut, care durere a fost mai usoara si mai suportabila? Te pup si numai bine!

    • Salut! Am zis deja ca nu vreau sa le compar pe cele doua. A fost diferit. Cezariana e totusi o interventie chirurgicala, epiziotomia e doar o taietura.

  2. eu am fost foarte norocoasa! nastere vaginala, copila de 4100 g, 51cm, epiziotomie (logic!!!)..insa n-am avut nicio secunda vreun disconfort, repet, am fost super norocoasa!.. insa, de hemoroizi n-am scapat.. nici acum, la 1 an si 8 luni dupa nastere 🙁

    • Incearca Ultraproct- unguent rectal si carpicorn -supozitoare. La mine s-au retras in 10 zile.

  3. Si eu am nascut acum 6 saptamani o fetita de 4180g. M-am impotrivit epiziotomiei 3 ore, m-am rupt si m-a si taiat ca nu iesea in veci la cat era de maricica. Am avut 3 copci: una in tesut, una in piele si una in tesut mai superficiala. dupa 4-5zile insa nu mai simteam nimic, nici nu am avut nevoie de medicamente impotriva durerii, slava Domnului. Acum as suporta si 100 de taieturi una peste alta cand stiu ce imi aduc. Felicitari pt minunea pe nume Ivan si isteata Sofia. Sa ne traiasca si sa fie sanatosi!

  4. Eu pot compara cezariana cu nasterea naturala doar prin prisma experientei mele (cezariana, f ok) cu a prietenei mele care a nascut natural si epiziotomia a deranjat-o grav 6 luni dupa nastere (nici vorba de activitati conjugale in cele 6 luni). Deci ori ai fost tu norocoasa ori a fost ea ghinionista.

    • Cred ca prietena ta a fost ghinionista. Eu am suferit inca mai putin decat Ioana la epiziotomie, vedeam doar firele, dar nu m-a durut deloc, simteam cel mult o amorteala seara, dupa o zi de robotit, asta in primele maximum 10 zile (sunt cinci ani jumate, nu mai retin foarte bine). Apoi, n-am mai simtit nimic.
      La a doua nastere, tesuturile inca elastice, n-a mai fost nevoie de epiziotomie, chiar daca bebelusa a fost olecuta mai mare decat fratele ei.

  5. Aceleasi dureri, perfect descrise, pe zile/sapatamani le-am avut si eu, numai ca in cazul meu a fost vorba de o cezariana. Nu regret decizia luata… in cazul meu, desi am vrut o nastere naturala, dr-ul (renumit de altfel)s-a tot fastacit si in final mi-a propus cezariana, la privat (el lucrand si la stat si la privat) cerandu-mi o suma nesimtita, avand in vedere ca am avut o sarcina perfecta, fara probleme! In luna a 7 a am schimbat medicul si am ales cezariana pt ca timp de 7 luni mi s-a indus ideea ca am copil peste 3500 gr si ca pot naste natural dar va fi o nastere traumatizanta! Ei, acest cuvant „traumatizant” m-a determinat sa aleg atat pt mine cat si pt copilul meu- cezariana. O operatie simpla, facuta profesionist! Suntem foarte bine…probabil asa, a fost sa fie, asa a ales copilul meu sa se nasca!

  6. diclofenacul trece in laptele matern si da reactii urate.eu am avut 7 copci afara si tot atatea inauntru. La primul copil am facut si hematom, a fost „superb”. Ce-i drept durerea a trecut total cam in doua saptamani. pe vremea aia nu se foloseau resorbabile ci fire clasice de sutura. la al doilea, am avut resorbabile , intr-o saptamana nu mai era nici o durere. explicatia mea : depinde de cine coase.

  7. am si o curiozitate personala: cine ti-a spus ca bebe nu iesea decat daca ti se facea epiziotomie? la cat de micut a fost bebe al tau , doar daca ai vreo cauza medicala, solduri foarte inguste sau ceva la coloana sau bebe era transversal, nu puteai sa nasti . in rest tine foarte mult de pozitie, pe masa ginecologica e imposibila pozitia, nu e naturala si de aia suntem taiate pe banda rulanta. am prietena care a nascut la Cluj , in spital de stat , copil de 4,5 kg , fara nici o taietura, nici nu s-a rupt. Desigur, acolo exista un dr care incurajeaza educarea vaginului pentru nastere. cred ca nu sunt 10 dr din astia in toata tara.

    • Ce legatura are dimensiunea soldurilor cind e vorba despre cit de mult se poate dilata perineul? Spun ca n-ar fi iesit pentru ca deja impingeam de 20 de minute, capul bomba mult perineul, de iesit nu iesea. Mai puteam impinge de citeva ori inainte sa adorm epuizata, daca nu ma taia atunci garantat ajungeam la cezariana. Stiu ca se fac epiziotomii degeaba, nu a fost cazul la mine.

    • Mie , cam prin luna a 7-a ,mi-a zis ca dupa cum vede ea bazinul meu nu stie daca o sa pot naste natural , dar ca o sa incercam . Ea sustine nasterea naturala si am incercat , insa pana la urma am ajuns la cezariana , mai mult de 6 cm dilatatie nici ca a vrut corpul

    • Buna, stii cumva cum se numeste dr din cluj care incurajeaza nasterea fata epiziotomie? Multumesc

  8. Si eu am nascut natural cu epiziotomie, dar in cazul meu nu am avut dureri mari deloc incat sa necesite medicamente si am putut sa stau in sezut inca de la inceput. Cred ca mai mult m-a deranjat cantitatea de sange care a curs la inceput. Dar dupa 2-3 zile, cand am parasit spitalul a fost super ok. Banuiesc ca depinde cat de mare este taietura. Bebele nostru a fost micut cu doar 2900 gr. Asa ca sunt cazuri si cazuri. Eu nu am avut hemoroizi ci doar fisura anala, care a durat destul de mult, cateva luni pana cand am mers la doctor si mi-a dat sa iau fulgi de ovaz dimineata si apoi apa si a trecut intr-o saptamana.

  9. Eu am nascut natural un copil de 4360gr si 56 cm. la mine epiziotomia a fost mai maricica adica 6 copci in interior si vreo 8 afara.dureri nu am avut decat in prima saptamana, dar am statcam o luna pe colac medicinal de frica :). dar as alege tot o nastere naturala ca de cezariana mi-e foarte frica.

  10. Trebuia sa nasc natural dar la ultimul control doctorul meu a obs ca a cazut cordonul inaintea capului si mi-a zis din start ca nu mai am cum sa nasc natural fiind riscul foarte mare sa ramana cu traume din lipsa de oxigen sau sa moara copilul. Am programat cezariana si am nascut cu 10 zile inaintea ta (parca Ivan e nascut pe 18…). In primele 2 zile am avut niste dureri ingrozitoare din cauza lohiilor care nu curgeau pt ca aveam colul uterin inchis ca o fortareata dupa spusele doctorului meu (si inainte si dupa nastere). A treia zi ne-au externat iar din a patra zi nu am mai avut nici un fel de durere,ma miscam ca si cum nu as fi fost operata. Pana la urma conteaza foarte mult cum reactioneaza organismul fiecaruia, asa ca nu putem compara pt a afla care este cea mai usoara cale de a naste…

  11. Si eu am nascut prin cezariana si m-am recuperat excelent si rapid. Primele doua saptamani a fost un pic mai greu.Dacă as mai face un copil as face aceeasi alegere.

  12. Ma bucur ca ai deschis acest topic. Epiziotomia ar trebui inteleasa ca pe ceva firesc de toate mamele care vor sa nasca natural. Pentru orice femeie care naste natural, epiziotomia ar trebui sa fie o conditie sine qua non, mai ales la prima nastere. Este pacat ca medicii nu explica mai multe despre aceasta operatie atat de temuta viitoarelor mame. Colegele si prietenele ma ingrozeau cu povesti care mai de care mai terifiante: „Aoleu, m-a taiat! M-a taiat acolo jos!” Pai cum altfel??!? La cursurile pre-natale, mi s-a explicat ca nu capul bebelusul este cel care provaca ruperea vaginala, ci umarul lui. Nasterile naturale fara epiziotomie rezulta in ruperi vaginale, perineu rupt, care necesita ulterior operatii chirugicale de reconstituire vaginala/perineala. De aceea, un bun medic intervine prin aceasta mica taietura exact dupa ce capul bebelusului a iesit. Pentru aceasta mica taietura, medicul aplica un analgezic local, adica nu te taie „pe viu” sau cel putin, nu ar trebui sa o faca. Epiziotomia este necesara pentru a iti regasi ulterior confortul de femeie. In Franta, 98% dintre „naturistele” (car vor sa nasca la verticala, adica in picioare, tinandu-se o bara (!)) au perineul rupt dupa nastere si revin pentru reconstituiri chirugicale.

    • Mihaela, ne poti da niste surse stiintifice pentru afirmatiile tale (linkuri, articole)? „In Franta, 98% dintre “naturistele” (car vor sa nasca la verticala, adica in picioare, tinandu-se o bara (!)) au perineul rupt dupa nastere si revin pentru reconstituiri chirugicale.” De asemenea, afirmatii precum „Epiziotomia ar trebui inteleasa ca pe ceva firesc de toate mamele care vor sa nasca natural. Pentru orice femeie care naste natural, epiziotomia ar trebui sa fie o conditie sine qua non, mai ales la prima nastere.” ar trebui facute cu mai multa responsabilitate. Generalizarile cer un suport stiintific. Sunt sigura ca mamele in devenire ar dori sa se informeze. Multumesc.

    • In general (iarasi generalizari, dap), la toate femeile care nasc pentru prima dată și au o naștere naturală, epiziotomia profilactică se recomandă de rutină. La aceste femei, perineul este mai rigid comparativ cu cele care au născut de mai multe ori. Tocmai pentru a se evita o presiune suplimentară pe corpul fătului în timpul expulziei, se practică această intervenţie. Ca orice rană, epiziotomia creează disconfort şi necesită îngrijire atentă pentru a nu se infecta ulterior.
      Nu am de gand sa incep o polemica pe acest subiect atat de sensibil. Pentru date stiintifice, iata mai jos cateva (sunt sigura ca sunt tot atatea site-uri „contra” cate exista si „pro”):
      http://www.cngof.asso.fr/ (Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français)
      http://apps.who.int/rhl/pregnancy_childbirth/childbirth/2nd_stage/jlcom/fr/
      https://www.youtube.com/watch?v=eDlkxNDz_ik (pentru grafica)
      http://www.medscape.com/viewarticle/721538
      Pana la urma, nasterea este o decizie personala iar alegerea epizotomiei ar trebui facuta in momentul expulziei, in functie de circumstante, conditia fizica a mamei, starea fatului. Din tonul mesajului tau, presupun ca esti „contra” acestei practici. Tendinta actuala in UE este de reducere considerabila a recurentei epiziotomiilor. Romania are cea mai mare rata (peste 50%) de traume perineale provocate de epiziotomie, dar nu din cauza interventiei in sine, ci a infectiilor ulterioare.
      Gasesc interesant topicul deschis de Ioana: 1. pentru ca epiziotomia este un subiect delicat; 2. „o taietura acolo jos” suna atat de ingrozitor, incat sunt viitoare mame, care refuza cu indarjiere epiziotomia, prelungind momentul expluziei, epuizandu-se si posibil provocand astfel suferinta fetala.
      3. se vorbeste atat de mult de „epiziotomia de rutina”, incat se pun pe plan secundar avantajele unei astfel de interventii.

    • Exista masaj perineal (de facut zilnic cateva luni inainte de nastere, nu asa faci o data si gata) tocmai pentru a creste elasticitatea perineului chiar daca esti la prima nastere. In unele locuri (ori tari) intr-adevar, recomandarile sunt cele pe care le citezi tu, dar asta nu le face musai adevaruri.

    • Am nascut in franta 3 copii ( pe rind binenteles ) de 3500 g fara épisiotomie nici ruptura, PERINEU INTEGRU , 2 h dupa nastere cind péridurale nu ma avea effect si am inceput sa simt nici o durere puteam sa merg la calarie chiar si dupa primu
      Nu ma speriati viitoarele mamici , nastere naturala fara rupturi si dureri dupa Exista

    • Pentru ca tu ai avut o experienta ok legata de nastere, fara epiziotomie, asta nu inseamna ca 100% dintre viitoarele mame vor avea acelasi tip de experienta.
      Nu am incercat sa ingrozesc pe nimeni cu comentariul meu, dimpotriva (reciteste comentariul meu, nici macar nu m-am dat exemplu). Ce am incercat eu sa transmit, fara sa atac pe nimeni este ca mai bine te duci in maternitate, avand informatii corecte/realiste si luand in considerare toate scenariile posibile, decat sa te duci ca o floare, ca totul va fi ok si ca se va intampla asa cum iti doresti/imaginezi, pentru ca tu ai incredere in D-zeu/Univers/mama natura sau ca asa ti-au spus prietenele sau ai citit pe un forum. Masajul perineal nu ajuta in toate cazurile, chiar daca il faci (bine) zilnic, incepand din a 2-a luna de sarcina. Nasterea este un act medical iar ce se intampla in sala de nastere depinde exclusiv de starea fizico-medicala a copilului si a mamei. Legat de recuperare- aceeasi poveste, fiecare femeie este diferita, gradul de recuperare (2 zile, 3 saptamani, 6 luni, etc) depinde de foarte multi factori. Be cool. Aurea mediocritas.

    • Exact! Mi se pare ca de aici pornesc toate depresii post partum: ca femeile au impresia ca nasterea e ceva magic, ca nu au cum sa fie tocmai ele taiate, ca pot rezista 3 zile fara epizitomie, ca perineul lor va fi intact, ca bebelusul va dormi ca un ingeras toata noaptea si altele. In sala de nasteri trebuie sa te duci pregatita psihic nu gluma. Mai bine sa stii ce te astepta (la noi epi se practica pe scara larga asa ca e o idee buna sa fii pregatita pt asta) decat sa ai un soc atunci. Mai bine faci socul acasa, inainte sa vina bebe cand iti permiti sa stai suparata pe Univers (ca nasterea e grea, ca cezariana e urata etc).

    • Sunt de acord cu ce spui in acest comentariu, cu excepția faptului ca nasterea este un act medical. Pentru ca nasterea este ( de cand lumea), sau ar trebui sa fie un act natural, in care trebuie sa se intervină strict dacă e nevoie. De acord ca decât sa te duci la spital ca o floare, gandindu-te ca vei naște foarte ușor si sa sfârșesti prin a trece printr-o depresie puternica din cauza ca lucrurile nu au mers așa cum ți-ai imaginat/dorit, mai bine sa știi toate variantele la care poți fi expusa. Dar de la asta la a accepta ca e normal ca epiziotomia sa se efectueze de rutina si la a afirma cu atata convingere ca epiziotomia e fireasca si ar trebui acceptata si înțeleasa de viitoarele mămici ca o condiție sine qua non, mi se pare cale prea lunga, mi se pare lipsa totala de informație de calitate. Epiziotomia efectuată fără a fi nevoie este, de fapt, o mutilare a organelor genitale ale femeii. Din informațiile pe care le-am strâns pana acum, mult mai repede îți revii in urma unei rupturi produsă in mod natural decât in urma efectuarii unei epiziotomii de rutina.

    • asa este. exact asta vroiam si eu sa se inteleaga din comentariul meu. Si de cele mai multe ori se ajunge la epiziotomie, nu fiindca perineul nu s-ar putea intinde cat trebuie ci din cauza pozitiei anti nastere in care se sta pe masa ginecologica. Cine a nascut fiziologic stie ce spun. Taierea se practica fiindca pielea nu se rupe drept- asta a fost explicatia moasei, iar doctorita a completat-o : ” pai daca tu te rupi in 7 parti , cat stau la fundul tau sa te cos?”. reality bites

    • Am nascut in Franta natural cu peridurala si pana la urma si epiziotomie. Epiziotomia a fost necesara pentru a evita o cezariana de urgenta si sunt bucuroasa ca asa a fost. Nu am simtit mare lucru dupa, doar ceva dureri care treceau cu paracetamol. Firele au fost reabsorbabile. Confirm ca in Franta se recurge des la epiziotomie si ca spre deosebire de Romania nu exista cezariana la cerere sau la confort.

    • Eu am nascut natural, pentru prima oara, si nu mi s-a facut epiziotomie. Deci nu e conditie sine qua non a nasterii naturale.

    • Unde ai nascut natural fara epiziotomie, la ce maternitate si din ce oras? Mersi

  13. Am născut natural si m-am rupt natural. Am avut cusatura de perineu care s-a refăcut ok. La fel si in cazult meu, după 3 săptămâni am scăpat de jenă si dureri.

  14. In cazul taieturii depinde de medic. Mie nu mi a facut, m am rupt putin, am avut o cusatura afara si vreo 3 ( micute) in interior. In multe cazuri , nu se rupe nimic, insa unii doctori nu vor sa riste si taie. La mine, bebelina s a blocat la umeri( atunci nu stiu de unde a venit un val de putere si am impins) si probabil atunci m am rupt:) insa da, cam in 3-4 saptamani nu am mai avut nimic:)

  15. Esti norocoasa fiindca ai avut doar perineul taiat. Sa vezi ce sexi e sa ai toate praf pe interior plus perineu….m-am refacut, sa zic asa, in vreo 3 luni.

    • Cam asa… ceva mai groaznic decat coaserea epiziotomiei (fara anestezie, 45 de minute, atat de multe puncte de sutura incat nici ei nu mai stiau cate) si refacerea ei nu am trait in viata asta. Si am trait ceva belele medicale. Si bonus a fost reactia alergica la fire si dupa 2 saptamani de dureri teribile a trebuit sa ma duc sa le scoata, pe toate. Exterior, interior. Travaliul de 26 de ore fara epidurala a fost mic copil fata de ce a insemnat epiziotomia. Si, culmea, una dintre acele epiziotomii facute in mod gratuit.

    • Alergie la fire am facut si eu la cezariana, nu am putut merge dreapta 1 luna si mai bine de 6 luni mi-a curs operatia. Se poate si la cezariana.
      Admir mamicile care reusesc si isi gasesc medicul care sa le sustina pentru o nastere vaginala dupa cezariana. Thumbs up, Printeso!

    • Magda, asta ne-am felicitat si noi, ca nu a fost o cezariana ca ar fi fost si mai trist. In cazul meu a fost de vina si o fragilitate rara a tesuturilor despre care nu stia nimeni, adica nu puteau sa coasa ca le scapau suturile. In caz de cezariana nu-mi garantau ca ar fi putut sa mai coasa uterul si totul in timp pentru a evita o tragedie. Asa ca intr-un fel m-am ales cu varianta mai buna :).

    • Aici subscriu. Procedura aceea de coasere de după epiziotomie a fost mai dureroasă decât nașterea în sine. Cruntă! Dar la mine refacerea a fost fantastic de rapidă, în două zile nici nu mai simțeam vreun deranj sau ceva… Ioana, de ce-o fi durat așa mult la tine? Sau în general, de ce durează așa mult?

  16. Daca nu e cu suparere si se poate, cum ati tratat hemoroizii? Am nascut acum un an, il aveam din sarcina si mi-a ramas „amintire”. Multumesc!

    • La mine a mers crema proctoglyvenol cu supozitoare proctoglyvenol, dupa ce am incercat si carpicon si hermozon si creme cu pelin si propolis samd.

  17. Eu am nascut natural bebe de 3600 si 52 cm. Fara epiziotomie nu cred ca iesea asa usor. Nasterea a fost super, deloc traumatizanta (am avut epidurala,ce-i drept). Am avut vreo 3 fire pe afara, atat. Nu am avut nici un fel de durere dupa, am stat in sezut de la inceput, singura jena a fost din cauza firelor care se mai agatau in tampon:) Dupa ce mi-a scos firele la 7 zile dadeam cu aspiratorul prin casa de bunavoie…si cand am reinceput relatiile amoroase am aflat cu uimire ca eram „ca noua” acolo jos….if u know what i mean:)

    Printesa, va urmaresc de ceva timp (si pe tine si pe consort), dar nu am comentat pana acum, sa va traiasca minunile!!

  18. Nu stiu daca am fost pur si simplu norocoasa sau a fost mana magica a celei care a taiat/ cusut, dar am stat in fund fara dureri, doar un mic deranj, din a doua zi.
    Acum, dupa 9 zile, aproape ca nu mai simt nici un discomfort. In maternitate doctorita mi-a recomandat Actovegin crema la fiecare toaletare (la suprafata), iar dupa ce mi-a scos firele Contractubex gel o data pe zi atat la exterior cat si interior timp de 6 luni. Mi-a ‘promis’ ca dupa astea nu se va mai observa nici cu lupa. :p

  19. Buna Printesa. Te citesc cam de 3 ani, dar am comentat sporadic. Citesc cu groaza comentariile s ma conving si mai mult ca am facut bine cand am hotarat sa nu fac copii. Iti doresc numai bine si sanatate tie si puiutilor,sunteti tare simpatici!

  20. Io de asta m-am temut, de am ales cezariana. Si am ales bine. Am fost fara analgezice dupa juma’ de zi si simteam durere cam ca o febra musculara. Mi-am tinut fata in brate a doua zi, a treia zi am coborat scarile. Dupa 3 zile am urcat 4 etaje pana acasa si m-am ocupat de copil, de parca nu as fi fost operata. La 7 zile conduceam masina spre consultul medical (cu centura pusa). Acu’ sare fie-mea pe operatia mea ca o tiribomba si nu simt nimic.

    • Cred că putem spune că ești un caz norocos, nu? 🙂 Că sunt atât de multe povești pro și contra, pentru fiecare alegere, cezariană sau naștere naturală, atât de diferite experiențe… mie mi se pare firesc ca aceasta să fie o alegere personală, pur și simplu! 🙂
      Pupăm fetele! :*

  21. Ca sa echilibram putin experientele pozitive versus cele negative : eu am nascut de 2 ori, ambele data vaginal, primul copil 3,570kg, fara ruperi, fara epiziotomie.
    Deci se poate si sunt de intaltime
    medie cu bazin mai degraba mic.

  22. Pe mine asta m-ar speria cel mai tare la nasterea naturala. Pentru ca am azuit cazuri nasoale, urate, in care recuperarea e grea, taietura se poate infecta, te constipi. Plus ca majoritatea au o jena acolo jos cand reincep relatiile intime, sau pur si simplu o frica nejustificata. Chiar nu aveam nevoie de surse de anxietate, pt mine conteaza mult si partea fizica a relatiei, cred ca as fi devenit super nervoasa daca luni de zile trebuie sa stau fara sa fac nimic. Pe soacra mea si acum o mai doare epiziotomia cand e vremea urata! Eu am facut cezariana din motive de risc de dezlipire de retina, dupa o saptamana m-am simtit recuperata pe deplin, am urcat 3 etaje, nu am facut depresie ca nu am nascut nu stiu cum, am luat totul ca atare etc.

  23. Felicitari pentru recuperarea grabnica! Iar Ivan o sa creasca repede…
    Pe mine m-a taiat doctorita la prima nastere (in loc sa-mi acorde mai mult timp pentru nastere) si a fost groaznic 6 luni. La a 2-a nastere, m-am rupt si s-a vindecat mult mai usor.
    Un avantaj al nasterii naturale (cu sau fara epiziotomie) e ca se modifica un pic geografia zonei… relatiil devin mult mai bune 🙂

    • mda,asa zic si eu.dar poate si un cystocel-cazul meu.descoperit la 3 ani distanta.sau vezica,despre ea vrbim,a luat-o f incet la vale.

  24. Si eu am nascut natural, cu epiziotomie. Bebe avea 4 kg fix. Am avut 4 copci exterioare…nu stiu cate inauntu. A fost f ok….imi pare rau ca ai suferit atat printeso. Eu deja dupa 2 zile eram ok, stateam in fund. Dupa o sapt imi incepusem treburile casnice normal, dupa 6 sapt rel amoroase au fost normale (la inceput cu putin lubrifiant). Am facut o reactie alergica la fire, mi le a scos dupa o sapt si m-a cusut cu altele (acolo a fost putin dureros pt o zi). Acum sunt insarcinata cu al doilea bebe, si nici nu ma gandesc altfel, decat sa nasc natural…

  25. am nascut natural dupa cezariana,dar cu peridurala si cu inducere,ca nu mai pleca de acolo dupa 42 sapt.cezariana in romania,am suferit mediu;naturala fara epiziotomie.nu imi amintesc sa fi fost cusuta.un pic rupt pe laterala,vreun cm,asa,banuiesc(si sper) ca doar pe exterior.f usor si rapid m-am recuperat,nici nu imi amintesc sa fi avut durere,doar o senzatie ca de usoara arsura.cred ca perineul suferea mai mult de la cat se intinsese.dupa cateva zile,pielea si-a revenit si a fost ok.concluzie:nu stiu de ce depinde recuperarea.eu am fost recunoscatoare corpului meu,de ex.

  26. Wow, trebuie sa ma consider foarte norocoasa. Am avut 5 copci la exterior si inca 3 la interior. Nu am avut nevoie de analgezice; abia daca simteam o jena. Mai mult ma speria cusatura, mi se parea ca e umflata si stramba 😀 Dupa ce mi s-au scos firele exterioare, nu am mai simtit nici jena pe care o simtisem pana atunci.
    Si cand ma gandesc ca nu prea am avut incredere in medicul care m-a asistat la nastere, acesta fiind pur si simplu medicul de garda dintr-un spital de stat in care am ajuns de urgenta. Un medic foarte conservator, dur si nu tocmai comunicativ, despre care nu stiam absolut nimic si care a insistat pe nastere naturala, eu fiind absolut convinsa toata sarcina ca o sa nasc la privat, prin cezariana. Dar a avut o mana de aur, ma bucur ca am ajuns sa il cunosc, desi as fi preferat sa fie altele circumstantele, nu nastere prematura la 29 saptamani 🙂

  27. Long live epidurala!!!
    4300 kg nastere naturala, epiziotomie, perna boppy pt copil a fost salvatoare pt mama.
    Tare imi pare rau ca n-am citit postul asta cand am nascut. M-ar fi ajutat mult!

  28. Si eu am simțit tăietură ca o durere crunta în primele zile în așa hal încât nu înțelegeam care este diferența între epiziotomie și cezariana . Ca sufeream ca un caine . Travaliul și nașterea au fost parfum pana în momentul tăierii . Deși am avut anestezie epidurala după nu îmi mai trebuia nimic . Mă uitam urat la orice mă întreba de bebe 2 când o sa vina . Toată durerea s-a suprapus și cunoștințe sciatica de nu puteam merge 10 minute fără sa simt ca iau foc. Toată treaba a trecut Într-o luna de zile . Bine ca alăptarea a avut un start perfect ca altfel mă făceam sora cu depresia.

  29. Nu vorbesc din experienta, ca inca nu am trecut prin asta. Dar, in Belgia, mi s-a spus ca in unele spitale iti ofera niste comprese reci pentru epizotomii, rupturi etc. Pe care ti le schimba din 3 in 3 ore. Si ca ajuta incredibil de tare sa stai cu chestia aia aproape inghetata intre picioare. Va povestesc peste trei luni. :))

  30. Pe mine ma doare si acum de parca abia am nascut, la aproape 5 luni de la nastere si nu stiu de ce…asta afara de restul problemelor (f multe) pe care le am dupa nastere (cistita 1 luna, anexita de 2 luni 1/2 care nu mai trece, dureri mari de coloana, sanii dor pt ca am prea mult lapte, mainile amortesc de nu le pot folosi, diferite infectii ……). Nu ma asteptam sa fie atat de greu.

    • Iulia,
      imi permit sa iti dau o sugestie: cauta cauzele – amortirea- lipsa magneziu, calciu. cistite/anexite -ai luat medicamente?antibiotice dupa nastere? incearca suc de macese, dureri sani – te-ai muls cu pompa? regleaza cu gurita copilasului pe cat posibil, dureri de coloana – ai facut peridurala?masaje multe pe coloana, evita schimbari bruste de pozitie, cauta poate e o hernie de disc pe undeva. te doare si capul? uita-te la copil si te vindeci incet incet.a meritat sa fie greu ca acum sa fie bine,nu?

    • Eu am facut dupa inducere sarcina la 41 4 zile ca nu mai iesea nu ma anuntat nimeni ca bebe este prea mare si ca mai bine nasc prin cezariana (nastere in londra)primul copil si toata lumea a ramas socata si sotul si sora e lunga povestea prin cate am trecut..ideea e alta am facut epizotomie dupa nastere cu forceps 1300 ml sange pierdut mam pricopsit cu o infectie jos cate 7 zile 1500 antibiotic de 3 ori si tot nu ma lasa dupa 2 luni am dureri groaznice(te inteleg perfect ca nici eu nu ma asteptam sa fie asa)hemoroizi ,nu am Mai putut alapta deoarece laptele meu era putin si bun de nimic si pe langa usturimi si dureri am avut si treaba mare de nu ma puteam tine 2 saptamani zi de zi …e greu sa fii femeie cu siguranta

  31. Am nascut natural din cauza fricii de cezariana (asta plus ca o prietena a nascut prin cezariana desi a vrut cu indarjire naturala, drept urmare a suferit de depresie). Am nascut la Arcadia cu epidurala, epiziotomie (3-4cm), bebe 3190 g, 51 cm. M-am simtit super imediat dupa nastere, toata lumea a mea, bla bla…. DAR, am regretat alegerea facuta dupa cateva saptamani bune pentru ca locul epiziotomiei a durut muuuult timp (inca mai am mici dureri la 10 luni). DA, am fost la control , totul ok, astept sa vad cum o sa fie dupa ce termin cu alaptatul (se pare ca e un factor). Toate femeile de langa tine iti spun ce minunata e naterea naturala, ce eliberare simti, etc, dar nimeni nu-ti spune (probabil ca femeile uita) ca durerile sunt atat de mari de-ti vine sa te impusti sau sa te arunci de la etaj, ca dupa nastere nu poti sta in fund sa-ti alaptezi copilul, ca te dor oasele bazinului, ca te ustura tot, ca te trezesti leoarca noaptea cu frisoane, ca vaginul revine la forma normala, dar ATENTIE nu initiala, adica intrarea o sa ramana mai larga (acum fiecare cu norocu’ ei daca o sa bata vantul pe acolo sau nu). SEXUL ramane ok si DA se simte diferenta (again, fiecare cu norocu ei). CONCLUZIE, aleg cezariana pentru urmatoarea nastere pentru ca dpdv-ul meu nu se merita natural, si in plus nu vreau sa mi se largeasca si mai mult vaginul (la nasterile multiple asta se intampla chiar daca multe dintre noi zic nu e adevarat). V-am povestit toate astea pentru ca mie mi-ar fi prins tare bine sa le stiu apriori si incurajez ca fiecare sa nasca dupa puterile ei.

  32. Cred ca fiecare mama alege ce e mai bun pentru sine!! Nu avem nici un drept sa judecam.Eu am născut natural, cu o doza de epidurala, o mica epiziotomie ce nu am vrut-o…S-a întâmplat acum 2 ani și 7 luni…si chiar și acum când stau mult în picioare locul doare…În rest nu am alta problema…cred ca dureri pot rămâne după ambele tipuri de nașteți. ..fiecare are avantaje și dezavantaje. ..multa putere!!!

  33. Princess, nvdc reuşită la RM şi pentru mine! ? Acum vreo 11 zile. Epiziotomie şi ceva sfâşieri pe interior. Nu ştiu câte copci am…ideea e că mă cam jenează cusăturile astea exterioare (care mi se par şi cam strâmbe ?), şi parcă mi se pare că se desfac, că supurează din ele un lichid rozaliu sângeriu. E ceva nou pentru mine. E normal? În afară de duş cu apă şi săpun, tamponez cu apă oxigenată şi betadină, apoi pun baneocin praf. Aştept să merg să mă vadă doamna dr care m-a asistat la naştere şi m-a „reconstituit”. Next week, probabil. Nici nu ştiu dacă firele exterioare sunt resorbabile sau ba. Par destul de zdravene. ? Ți-am scris pt că ştiu că şi la tine a fost tot nvdc şi parcă aveam nevoie de o confirmare că totul e normal şi o să fiu bine repede. Sănătate multă!

  34. Buna. Si eu am nascut natural acum 20 de zile si am avut 6 copci …din care una s-a rupt….mi-a ramas o gaurica in perineu din aceasta cauza. Doctorul a zis cu apa si sapun o sa se vindece zona…desi eu sunt cam pesimista in privinta aceasta. Ma ustura de fiecare data cand trebuie sa fac treaba mare….desi folosesc supozitoarele carprofen. Am auzit ca ar exista un spray care ajuta la cicatrizare…dar am uitat care-i denumirea produsului :(.
    Data viitoare o sa nasc prin cezariana…..a fost o experiență groaznică nasterea naturala..chiar daca am pregatit perineul prin masaj pt acel moment, nu a fost deloc elastic si a trebuit sa imi faca epizotomie (care a fost groaznica).

  35. La primul copil voiam neaparat sa nasc natural si sa alaptez. Insa la 7luni bebelina s-a intors cu fundul inainte, asa ca am nascut cu cezariana. Iar alaptarea a fost ffff dificila, asa ca am facut o depresie postnatala de toata „frumusetea”. Si am ramas cu burta (muschii intinsi foarte mult datorita faptului ca am avut o burta imensa si joasa).
    La al 2lea copil am vrut neaparat sa nasc natural. Dupa 22ore de travaliu (dilatare foarte inceata, ajutata cu medicatie, contractii extrem de dureroase, epidurala) am nascut natural un bebe de 4,590kg si 56cm ??. Mi s-a facut epiziotomie, clar! Care se vindeca greoi (am deja 12zile de la nastere). Mi s-au desfacut cateva copci ptr ca am stat in fund ? si era cat p’aci sa se infecteze. Burta s-a retras frumos, iar alaptarea merge ffff bine, Slava Domnului.
    CONCLUZIA: Cezariana mi se pare mult mai usoara, daca e sa luam in considerare durerea si recuperarea.

    • Bună fetelor
      Am născut și eu de aproape 3 săptămâni, natural cu epiziotomie. Am fost după 11 zile sa îmi scoată firele și medicul mi-a zis că m-am dus cam târziu. Mi-a scos ceva de pe acolo, dar a zis că restul mai ies singure și să nu mă sperii, daca le vad. În exterior, nu se mai vede niciun fir. Eu nu am mai văzut sa îmi mai cadă din ele, în schimb am un fir în interior. Nu am avut nimic până acum, însă parca acum mă doare mai rău decât la început. Plus că firul ăla mă disperă, îmi vine să trag de el. Nu știu ce să fac. Oare o să cadă singur? Și dacă da, în cat timp? Să merg iar mă medic? Să nu mai spun că mi-a făcut o cusătură foarte urâtă. E groaznică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *