A răcit Sofia

Partea bună cînd ai un copil rezistent la boli e că el e mai tot timpul sănătos. Partea proastă e că atunci cînd se îmbolnăvește, totul devine o tragedie cu zeci de capitole zilnice.

– Maaami, de ce fac așa?
– Tușești, iubito. Ai mulți muci care curg pe gît și din cauza lor tușești.
Criză de plîns plus criză de tuse plus niște vomă de la tuse.

– Maaami, de ce am vomitat pe jos?
– Ai tușit mult și uneori se întîmplă să mai vomiți de la tuse.
Criză de plîns.

– Maaami, de ce plîng?
– Pentru că ți-e rău și ești speriată de ce ți se întîmplă. Dar eu sînt aici să am grijă de tine și să-ți explic, bine?
Suspină.

– Mami, nu mă bine (nu mi-e bine). De ce?
– Ai febră, iubito. Așa luptă corpul tău cu virușii. Se încălzește, pentru că microbilor nu le place căldura.
– Mă doare spatele. Și picioarele. Și ochii.
– Da, iubito, așa e febra. Îți pun un supozitor și o să fie mai bine repede.
– Da, că el întră în sînge și mă face bine.

– Mami, nu vreau să mănînc. Nici să dorm. Vreau să plîng că sînt bolnăvioară.

Și plînge și se plînge de mi se rupe sufletul. Singurele lucruri care o mai liniștesc sînt explicațiile despre siropuri (îi place mult Panadolul, care e cam singura chestie cu zahăr pe care a pus gura în viața ei și pe care abia acum l-a cunoscut), luatul tensiunii cu aparatul, jocul de-a spitalul, injecțiile executate tuturor plușurilor din casă și lui Ivan.

Am picat și eu victima lui virusache ăsta, stau cu mucii pîn-la brîu și cu dureri de spate și gît în așteptarea vremurilor mai bune. Sperăm să scape măcar bebelușul. Așa că nu vă poftim în vizită și nici în parc nu ieșim. Și ce păcat, că vremea-i minunată…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

29 comentarii

  1. Si voi … si noi. Mama lor de virusi si muci, tuse si plans. La noi e si cu eruptie dentara de 8 dinti deodata, a facut si herpes bucal … oribil. Sa va(ne) facem bine!

  2. Offf, sanatate multa.
    Sabina ia cu placere Oscilococcinum, tot pt ca este dulceag. Ea ii spune „apa cu bilute” 🙂
    Merge de minune medicamentul asta, de vreo 3 ani il ia cand raceste si in 2-3 zile isi revine.
    Pupici la fete.

  3. Multa multa sanatate!! Cred ca de acum incepe cu adevarat sezonul virozelor 🙁 Noi deocamdata stranutam si ne doare in gat, speram sa nu racim si sa ia si mandra noastra.

  4. Si noi suntem racite de marti. Marti, saptamana trecuta, nu asta…Doar barbatul a scapat. E din ce in ce mai bine, dar mucii parca au izvor… Multa sanatate, sa va faceti bine repede!

  5. Si Andi e cu mucii pana la gura si incerc sa il feresc pe bebitzu cat pot, dar daca raceste si el, nu avem ce face, isi intareste sistemul imunitar. Eu lui Andi ii fac primavara si toamna cate o cura cu Vironal sirop (fara zahar) e f bun pt imunitatea copiilor si a adultilor. Sa citesti despre el, este homeopat, no harm in that. Sanatate multa!!

  6. baietelul mucos de la gradi, tusicios si cazut de pe bicicleta.
    tati mucos si stranutacios
    eu mucoasa si cu gatu-n tepi
    bebe urla deocamdata…sper ca nu ajunge pan la el

    sa treaca repede!

  7. Sanatate 🙂

    Eu am fost cobza de racita acum cateva zile si mi-era teama ca ia si fata, ca eu ma ocup de ea si doarme cu mine. Am reusit insa miracolul de a nu o ‘raci’ si pe ea. Asta mai lipseste …

    Tinem pumnii sa treaca nebunia cat mai repede 😉

  8. M am trezit dimi cu durere n gat de osse fara pofta d mancare ba chiar o stare de voma asta cred ca e de la oboseala dar gatu si oaselor prezic o raceala nu vreau sa zac :(((ce sa i au rapid.?

  9. Noi am prins raceala saptamana trecuta. Miercuri el, joi si eu. Cu febra, muci si tuse la el, dureri in gat la mine. Din fericire, tura asta am scapat usor: doar sosete cu otet, inhalatie si niste Stodal sirop. Juniorul nostru insa suporta foarte bine si febra si mucii, parca este mai energic decat de obicei, sare, alearga, vrea afara (eventual sa se joace cu apa 🙂 )
    Va dorim sanatate multa si sa va puneti cat mai repede pe picioare!

  10. Insanatosire grabnica amandurora! Daca alaptezi inca, fratiorul mai mult ca sigur nu va prelua virusul racelii – anticorpii produsi de organismul mamei merg direct in lapte si il va proteja, la noi a functionat. Mama natura are grija de tot

  11. eu nu inteleg cum anticorpii astia care nu o ajuta pe mama sa scape de raceala il vor ajuta pe bebe, prin lapte.
    e o chestie aici care imi scapa? adica ok, daca mama nu ar fi racita, as intelege.
    dar daca mama a prins si ea raceala?

    • tocmai faptul ca mama e racita e benefic pt bebe. corpul ei face anticorpi care sa lupte cu virusii, ii transfera in lapte(pe anticorpi 🙂 ) , iar cand virusii il ataca pe bebe, el are deja armele pregatite, ca tocmai le-a „papat” de la mama. 🙂 sau ceva de genul.

    • In mod normal perioada de incubatie a unei viroze resp. este mai mica decat durata dezvoltarii unui raspuns imun din partea mamei. Nici eu nu-mi dau seama de ce un copil alaptat ar fi crutat de o viroza care o imbolnaveste pe mama.

    • Si mie mi se pare interesant si mi-ar placea un raspuns documentat. Sotul racit, baietelul la fel, dupa ei am urmat eu. Iar bebelusa nascuta la vreo ora dupa Ivan, alaptata exclusiv si cu rezidenta semipermanenta in bratele mele nu are nimic…

  12. Sanatate multa dragilor!
    Din pacate si noi am picat in 3 zile (toti 4), clar e voriza.
    Nicole saraca: 1 zi durere in gat, a doua zi fara durere in gat, dar muci multi si stare generala proasta: durere de cap, moleseala, zi 3: mers doctor -verdict pneumonie! Deci da -antibiotic si rest.
    Tratati-va toti si multe lichide!

  13. Multa sanatate ! noi abia am scapat de muci si tuse , la noi a functionat foarte bine siropul de tuse cu patlagina este si pt tuse seaca dar si pt cea productiva . Acum ii dau pt imunitate Septilin pana in dec , sper apoi sa nu mai ia asa des virusuri ca trebuie sa apara bebe si mi e groaza 🙁 Normal ca n am scapat si a trebuit sa bag vit C la greu daca altceva nu pot lua , cam greu sa nu iei vreun cocobalaur acum caci este sezonul virozelor .
    Insanatosire grabnica !

  14. @Robo: Mama produce anticorpi abia dupa ce se imbolnaveste si organismul ei lupta sa scape de raceala. Inainte de imbolnavire, corpul nu putea produce anticorpi specifici pt ca nu luase contact cu virusul. Dar bebe primeste anticorpi inainte de imbolnavire, asa ca organismul lui lupta deja inainte ca virusul sa-si faca de cap. Prin urmare, sunt sanse mari sa scape fara raceala 🙂

  15. Si mandra mea (13 luni) e racita. Tot asa, muci la greu de vreo 3 zile. Azi a inceput si cu febra. Noroc ca e vesela si mananca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *