Erupțiile dentare, ruleta rusească la bebeluși (P)

Sofia are deja toți dinții și toate măselele, Slavă Domnului că măcar de asta am scăpat. Și am scăpat chiar ușor, fără nopți nedormite și urlete de durere, așa că voi, părinți începători care vă gîndiți cu groază la momentele de calvar în care cei mici se vor zvîrcoli de durere nopți și zile la rînd, s-ar putea să aveți noroc de copil ca Sofia, care a avut noroc de dinți discreți, care-au apărut pe nesimțite, doar cu ceva bale și nevoie sporită de mestecat chestii reci și gumoase. E drept că pe la 10 luni a refuzat să mănînce orice fel de solide timp de 3-4 săptămîni, de am ajuns să-i fac ei analize și mie programare la psihoterapie, dar s-a dovedit că bietei îi ieșeau patru măsele deodată. În afară de asta, nici un scadal legat de dinți. A dormit Sofia mea șnur toate nopțile cu erupții dentare, nici acum nu-mi vine-a crede cîtă baftă pe capul nostru.

Ivan însă, hm, nu e la fel de norocos. Deocamdată este bi-dințat, primul a ieșit la 4 luni, al doilea la 6 și de atunci nimic. A făcut febră de ambele dăți, peste 39. Înainte să observ legătura între răsăritul de dinți și temperatura ridicată, eram sigură că n-are cum să fie febră așa mare de la dinți, că sigur pe fondul imunității scăzute copilul a prins vreun virusache de se încinge așa. Posibil chiar asta să fie explicația, pediatrii se contrazic. Unii spun că temperatura de la dinți nu depășește 38,5, alții spun că se poate și mai mult. Am auzit mămici care au înregistrat și 39,8 în termometre, urmînd ca a doua zi să observe un vîrf de dinte în gingia lui bebe.

La noi a fost așa: febră peste 39 trei zile la rînd, fără alte simptome, băloșeală maximă, ronțăit nervos tot ce prindea, agitat, somn întrerupt, refuz lapte (nu începusem solidele). A patra zi, zbang, Măria Sa, Dintele! Cum l-am ajutat:
– legume fierte (morcov, broccoli, pătrunjel), puse la frigider, pe care le-a molfăit cu plăcere
– ceapă verde, tot de molfăit
– jucării de ros din cauciuc sau silicon, puse la congelator
Nurofen pentru copii cu gust de portocale (cînd febra îl moleșea, altfel l-am lăsat în pace)
– ținut mult în Manduca, voia numai în brațe și brațele mele se pregăteau să se sinucidă.

Ce știu că mai merge, noi n-am încercat:
– granule homeopate
– geluri pentru gingii

Atenție la gelurile de calmare, unele sînt foarte eficiente, dar sînt și interzise în multe țări, conțin un anestezic care nu-i tocmai bun de înghițit.

Nu uitați că internetul nu e doctor și blogurile (majoritatea, inclusiv cel de față) nu-s scrise de oameni cu studii de medicină. Cînd copilul face febră sau are semne de disconfort, mergeți cu el la pediatru.

Așa, ce-a mai mers la voi în erupții dentare? Că Ivan mai are de scos la lumină 18 dinți și măsele, vai de capul nostru și de gingiile lui…

Sursa foto preview: bebeluș care roade, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

68 comentarii

  1. Fii-miu a trecut cu brio prin perioada aceasta de crescut dințișori, chiar m-am mirat maxim că nu a făcut febră și alte manifestări asociate.

    Oricum mare atenție cind bebe face febră, un antitermic e acum ușor de administrat însă trebuie descoperită cauza și de aceea pasul doi este mersul cât mai rapid la medic. Nu se ține copilul cu zilele pe Nurofen in ideea că dispare febra de la sine.

    • Un pic off topic… pe la 2 ani am început administrarea de Zymaflour, ca să îi întărească dinții, din păcate acum nu se mai găsește in farmacii.

  2. La noi a fost liniste. Poate ceva mai agitata, dar nu prea. Febra nu a facut, dureri extreme nu a avut. Primii dinti i-au iesit undeva la 7 luni, apoi dupa 2-3 saptamani inca doi (incisivii de sus). Cu distanta de 2-3 zile intre ei. De atunci nu a mai iesit NICIUN dinte. Baleste ca un Rottweiler de saptamani bune, e uneori mai artagoasa (dar probabil ca incepe sa-si ascuta gherutele, deci poate nu-i doar de la dinti).

    Din ce am mai povestit cu alti parinti si alti copii de varsta lor au avut intarzieri din astea, la unii a fost liniste juma’ de an, dupa care au iesit 6 dinti deodata. Am simtit la ea parca niste ‘umflaturi’ in zona molarilor, dar ma gandeam ca ma insel io. Vedem, poate vine Zana Maseluta acolo, in loc sa-i aduca restul de incisivi 😀

  3. Tu ai un ochi la mine in casă ? Ia zi tu drept ?:))) Azi noapte nu am inchis un ochi că al meu pui se luptă cu o măsea . Atât s-a zvârcolit in somn și mai băga câte un țipăt de îmi venea să îmi iau câmpii. Primii 4 dinți nu i-am simțit , restul trăiască anticearcănul. Are 8 dinți și o măsea jumătate la 13luni și o săptămână. Nurofen nu ii dau deloc și la noi se feresc medicii să îl recomande . Este ultima solutie in caz major de febră când nu scade cu paracetamol . Chiar vor să îl interzică la bebeluși sau copii mici . Când văd că il doare tare îi administrez un supozitor cu paracetamol , in rest folosim homeopate Camilia .

    • ce interesant, la noi am observat ca medicii recomanda mai degraba nurofen si nu paracetamol (si siropurile care-l contin), parca am si citit ca pe-afara paracetamolul nu se mai recomanda, ca ar fi periculos la copii mici si femei insarcinate… ce dubios.

    • Buna,in Belgia se recomanda mai mult paracetamolul,dr a zis ca nurofenul afecteaza mai tare ficatul.Eu am incercat sa administrez doar cand este absolut necesar(temperatura peste 38,5 rectal si copil molesit).

    • Eu stiam ca e mai bland cu ficatul Nurofenul decat paracetamolul, chiar si in cazul adultilor. Eu am avut o infectie cu febra 4 zile si mi-a zis medicul sa iau nurofen, pentru ca paracetamolul ataca ficatul mai repede, chiar daca se ia o singura pastila. Mereu imi da Nurofen la febra. Plus ca in prospectul de la paracetamol scrie ca de la 2000 mg in 24 ore se produce insuficienta hepatica. La Nurofen la supradozaj nu scrie asa ceva. Banuiesc ca e la fel si in cazul Nurofenului pentru copii.

    • Da știu și eu m-am mirat . Am întrebat 2 medici și mi-au spus același lucru . L-am folosit alternat cu paracetamol la 4 ore o singură dată când nu reușeam să potolim febra . În rest am început să îl evit și pentru noi adulții că începusem sa abuzez rău de tot. La orice durere , ori chestie hop nurofen 400.

    • Paracetamolul este mult mai toxic hepatic, in cazul unui supradozaj sau administrat mai mult timp. Insa este eficient. De aceea se recomanda alternarea cu un alt antitermic. Nurofenul are substanta activa Ibuprofen, acesta fiind un antiinflamator nesteroidian (ca si Aspirina) si se evita folosirea lui la copii sub 12 ani, considerandu-se ca are aceleasi efecte ca Aspirina, fiind din aceasi clasa. Insa cu Ibuprofen s-au facut studii pe copii si s-a observat ca la doza recomandata nu apar efecte adverse majore si mai important nu s-au observat aparitia lor nici pe termen lung. Cu toate acestea in cazul cand e nevoie sa sustinem un tratament antitermic pe mai multe zile recomandarea mondiala e alternarea lor astfel Paracetamolul nu provoaca efecte toxice majore asupra ficatului, iar Nurofenul (Ibuprofenul) nu depaseste doza recomandata, dar mai ales testata clinic.

    • Paracetamolul are efecte adverse hepatice mai grave, ibuprofenul in schimb are efecte gastrointestinale neplacute. Asta cazuri suficient de rare, daca se respecta dozele in functie de varsta si greutate, si nu se administreaza mai mult de 3-4 zile, ar trebui sa fie in regula. Supozitoarel sunt o alternativa ( atat timp cat copilul nu are diaree) dar nu toti copiii sunt foarte de acord cu administrarea supozitorului, si mi se pare un stress ce se adauga celui legat de boala. Mie imi place ibuprofenul, isi face treaba si la mine ca adult, dar si la copil. Ca antitermic a mers mai bine decat paracetamolul, de fiecare data, bonus are si efectul antiinflamator, deci cam in orice viroza lupta pe mai multe fronturi. Uneori mi se pare chiar magic, dintr-un copil lat in pat poti avea unul activ si fara dureri in jumatate de ora. Important este sa nu se abuzeze. Cand aveam copilul mic si cu multe treziri noaptea, am primit sfaturi sa ii dau putin Nurofen la culcare, ca o linisteste. Degeaba am incercat sa explic ca, desi exista cazuri in care ibuprofenul are efect sedativ, nu il dorim si la copiii nostri, a fost in zadar, am concluzionat ca foarte multe mamici si bunici il folosesc ca somnifer pe termen lung. Alteori se administreaza la primul muc, primul stranut, uneori „preventiv”- asta e valabil si la adulti. In alte tari nu se administreaza nimic la febra pana in 40, indiferent daca copilul e mai mult mort decat viu. Mai nou a inceput sa se aplice si NMG in unele cabinete medicale din afara, am auzit ca sunt medici care recomanda sa fie lasat copilul sa faca convulsii fiindca sunt benefice pentru evolutia bolii.

    • Atat paracetamolul cat si nurofenul sunt tot antiinflamatoare nesteroidiene, mecansimul este absolut acelasi ( inhiba niste factori ai inflamatiei). Asprina, cu toate ca face parte din aceeasi clasa de medicamente, nu se recomanda copiilor pentru ca poate provoca sindromul Reye. Toate cele 3 au acrleasi efecte: antipiretic, antiinflamator, antialgic, dar toxicitatea difera. Paracetamolul este mult mai toxic decat nurofenul, mai ales la nivel hepatic. Nurofenul este mai toxic la nivel renal, dar prin respectarea dozelor, care sunt totusi stabilite dupa studii indelungate, se evita efectele neplacute, iar medicamentul se elimina din sistem.
      Si in incheiere vreau sa mai spun ca modalitatea de administrarea, adica oral, rectal, injectabil, nu influenteaza decat rapiditatea actiunii medicamentului, astfel ca administrat rectal antiinflamatorul se absoarbe mult mai rapid pentru ca vine in contact direct cu vasele de sange, in schimb administrat oral, trebuie sa treaca de digestie inainte de a fi absorbit in sange.

    • In primul rand ca nu se cunoaste mecanismul exact de actiune al paracetamolului, probabil prin inhibarea caii COX-2, probabil, dar efectele anti-inflamatoare sunt limitate (de unde lipsa de eficacite in boli inflamatorii ca lupusul, spondilatropatiile, poliatrita reumatoide etc…) si, nu, nu face parte dintre AINS-uri. nu doar toxicitatea difera, care overall, e mai mare in pentru AINS-uri.

    • Efectul antiinflamator al paracetamolului este considerat suficient de slab incat sa nu fie recomandat ca si antiinflamator, ci doar ca analgezic si antipiretic, dar nu asta e subiectul discutiei. Cat despre supozitoare, sunt o alternativa atunci cand copilul prezinta si varsaturi in cadrul virozei, parintii nu doresc administreze prea multe pe stomacul gol ( copiii stau nemancati si cate 3 zile in viroze cu febra mare) sau pur si simplu, copilul nu mai vrea sa ia medicamentul.

    • Nu stiu de unde ai scos-o cu paracetamolul dar acesta nu face parte din clasa AINS ci din clasa analidelor…cu efect antipiretic si analgezic…efectul antiinflamator e aproape inexistent…asa ca te rog sa te informezi inainte sa dezinformezi pe altii..o si frumoasa

    • Nu e posibil asa ceva. Din cate stiu eu, convulsiile pot provoca leziuni cerebrale ireversibile, mai ales daca sunt asociate si cu febra. Nu cred ca ar iesi nimic bun din a lasa un copil mic sa aiba convulsii si tu ca medic sa nu faci nimic.Eu nu as avea incredere in astfel de medici. Nu,nu, nu!Daca nu ai dovezi deea si surse de informare verificabile, mai bine nu scrie chestii din astea in spatii publice, ca cine stie cum interpreteaza cine citeste!

    • Am dovezi ca exista astfel de medici, daca la asta te referi. De fapt, cred ca mai toata lumea a auzit de NMG si ceea ce promoveaza, e un trend, din pacate victime vor fi cu miile.

    • Noua medicina germana/germanica, inventata, bineinteles de un medic cu drept de libera practica retras, numeroase procese si tot ce ii trebuie unui medic pentru a fi considerat „adevarat, cinstit, nevandut celor din big-pharma”. Are foarte multi adepti, o parte medici ( tot puscariabili ca si inventatorul, dar asta ii face si mai de incredere) si victime nenumarate.

    • Nurofenul contine si ibuprofen din cate stiu eu. Ibuprofenul este mult mai dur cu ficatul decat paracetamolul. Nici in Anglia nu se recomanda nurofenul. Pana acum de cate ori am mai avut o problemuta mi-au recomandat paracetamol sub forma de sirop. Si pe per sarcinii doar paracetamol am avut voie.

    • Corect. AINS-urile sunt contraindicate, oficial incepand cu semestrul 2, dar in Franta toti medicii le interzic pe perioada sarcinii.

    • Buna.
      Pe afara, recte Franta, fiindca aici practic, se recomanda paracetamolul, de prima intentie ca tratament antipiretic, atat la adult, cat si la copil. Cert, exista toxicitate hepatica si poate provoca scaderea trombocitelor, dar sunt exceptionale la dozele terapeutice. Avantaje fata de AINS (inclusiv aspirina): 1. toxicitate mai mica 2. nu exista efectul antiinflamator (febra poate fi de origine bacteriana si anti-inflamatoarele estompeaza prin acest efect raspunsul imun al oraganismului, numai eu stiu cate septicemii pornite de la”colici renale” tratate cu AINS am vazut).
      AINS au o toxicitate digestiva (gastrite, ulcere), destul de limitata in cazul unui tratament de scurta durata, renala (scade rata de filtrare renala putand duce si la insuficienta renala, iar la un copil cu febra, care e cel mai probabil deshidratat si poate mai si varsa, ultimul lucru pe care vreau sa i-l dau e un medicament toxic renal), efect anti-inflamator, care poate fi devastator intr-o infectie bacteriana, are toxicitate hepatica, da tulburari de hemostaza, alergii etc., si nu in ultimul rand principalul motiv de le care s-a pornit curentul anti AINS: sindromul Reye (apare rar, dar poate fi fatal prin administrarea de aspirina in decursul unei infectii virale).
      Nu vorbesc de eficacite, fiindca studiile arata o usoara superioritate a ibuprofenului fata de paracetamol in scadera febrei, vorbesc strict de motivele pentru care eu, medic, ma feresc sa prescriu AINS.
      Nu sunt pediatru, dar cf recomandarile actuale in Franta de prima intentie e paracetamolul.

    • Unde AINS sint anti inflamatoare nesteroidiene, ca sa inteleaga toata lumea.

    • Aspirina e interzisa, paracetamol iti dau si dupa ce ai nascut natural baietel de 4,3 kg. In Italia cel putin doar paracetamol auzi de cum ramai insarcinata si pana termini de alaptat.

  4. Damian a împlinit ieri 5 luni. Pe lângă faptul ca salivează foarte mult, isi roade manutele într-un mare stil. Nu i-au iesit încă dințișori dar cred ca nici mult nu mai avem. Am vrut sa cumpăr si eu Camilia doar că la noi de pe okazii.ro poti achizitiona si cum nu am încredere ,mai greu. Cineva mi-a recomandat ceaiul Alinan de la Fiterman. Ce nu ma incanta la el este faptul ca are si fructoza. Săptămâna viitoare primesc un gel homeopat din Spania, o sa vedem cat e de bun.

    • dar chamomilla este in orice farmacie unde se vadn remedii homeopate.nu stiu exact conetratie, daca e de 7 sau de 30, dar cred ca poti intreba acolo. inainte se gasea pe okazii, dar acum este in farmacii
      daca e vb de altceva, mea culpa

    • eu am cumparat camilia de pe okazii si nu au fost niciodata probleme.

      primii dinti au iesit pe nesimtite, ne-am trezit ca are doi incisivi jos pe la 9 luni si jumatate. dupa doua saptamani, cu febra 39-40, au iesit urmatorii 4 sus. si restul au iesit la fel, cu febra mare, fara sa existe suspiciuni ca ar fi racit.
      cel mai greu a fost cand au iesit cei 4 canini si o masea in acelasi timp. atunci ne-a muscat o perioada destul de lunga, pana au iesit toti, si eram amandoi vineti pe maini si picioare. toate jucariile speciale pentru dinti erau inutile, tot noi eram mai gustosi 🙂

      febra o scadeam cu sosete cu otet si cand nu ceda, cu supozitor cu paracetamol. in vremea respectiva prefera supozitoarele siropului, acum preferintele s-au mai schimbat.

  5. Incercati uleiul din plante bio de la neobulle. E foarte bun si isi merita banii. Nu se calma cu nimic al meu bebe, in schimb cu uleiul asta parca era alta treaba. In 10 min isi facea efectul 🙂

  6. Pffff, si noi suntem la etapa cu dinții. Victor are 7 luni si o sa îi răsară în foarte curând cei doi dinți din față, jos. In se văd așa drăguţ prin gingii… Ieri a avut o zi foarte agitată, nu a vrut decât în brațe, eu şi soţul ne-am luat cu mâinile de cap de atâta plâns. Azi în schimb a dormit mult ( nu a avut febră) si a fost foarte liniştit. Cât despre geluri gingivale, nouă ne-a recomandat medicul un produs natural, fără anestezic, Infant Uno – Gel gingival se numește. Îl calmează pe moment dar nu ţine foarte mult efectul. Succes cu următorii dinți, să ne țineți pumnii şi nouă!

  7. Fetita mea de un an si trei luni are 6 dinti si jumatate. Tarziu, greu si cu multa durere au iesit si astia. In urma cu cateva saptamani am avut vreo 5 nopti la rand in care se trezea in toiul noptii plangand de abia reuseam s-o calmam si nu mai adormea apoi cu orele din cauza durerii. Abia-si tinea ochii deschisi, dar pe cand sa adoarma isi baga mana in gurita si plangea din nou. La recomandarea medicului i-am luat granule homeopate si ne-a spus sa-i dam de 3-4 ori pe zi. Ma gandeam ca la ce dureri are fata si in plus treburile homeopate poate nu-s prea eficiente, nici gand s-o ajute. Totusi, sunt excelente. In general ii dau o singura data pe zi, si-anume seara; isi fac treaba foarte bine si pentru copilul meu sunt eficiente. Nu s-a mai trezit deloc noaptea din cauza durerilor.

  8. Si noi suntem pe val! Baietelului meu i-au iesit cei 2 dintisori de jos pe la 5 luni si jum., dupa o perioada de cca 2 luni de balosit, ros pumnuleti, etc. Nu a facut febra, dar am observat ca unele mese (este alaptat exclusiv) sunt cu maraiala si agitatie, iar scaunele sunt cca 4-5/zi de la 2. Pentru durere noi i-am dat granule homeopate Osanit. Se administreaza de max 6ori/zi, max 8 granule. Ii plac nevoie mare. Sunt produse in Austria si nu se gasesc prin farmacii. Am vazut la cineva pe okazii, dar nu am incredere. Noua ni le-au cumparat nasii din Germania. Mi s-a parut ca ajuta.

  9. Apropos de ce nr de scaune se mareste cand le apar dintii? Cineva mi-a zis pentru ca este pe fond psihic. De la agitate, durere se deranjeaza la burtica.

  10. La noi au aparut la 5 luni cei diu de jos. A supt non stop in noaptea in care a pocnit gingia, in rest toate bune. In momente de maxima maraiala si balosenie ii mai dau osanit.

    • Gingia nu pocnește. Datorita unor compusi chimici celulele din gingie se separa și fac loc dintelui sa iasă!

  11. Noi doar la canini ne-am chinuit cu nopti nedormite, dar refuzul de a manca a fost la fiecare dinte.
    Maselele habar n-am cand i-au iesit. Nu a prezentat nicio problema in afara de refuz de a manca, dar asta e o problema constanta la noi. Cavalerul nu e bun prieten cu mancarea.

  12. si in Olanda paracetamolul e un panaceu universal 🙂
    noi am trecut eruptiile dentare cu Nurofen si un gel cu lidocaina, nu mai stiu cum se numea, dar ala era asa, calma 15 minute cat sa nu refuze mancarea
    naturiste si babesti nu au avut nici un efect
    febra n-a facut niciodata ‘de la dinti’, insa majoritatea dintilor au iesit in perechi sau cate 3-4 odata (inclusiv 3 canini odata, vai de horror a fost), si cand ii ieseau 3-4 odata, pe fondul imunitatii scazute, a tras cate o viroza urmata de infectie bacteriana, urmata de antibiotic+ spitalizari
    perioada eruptiilor a fost grea la noi, se trezea noaptea plangand si arata cu degetul in gurita, of, asa ca eu cand vedeam gingia bulbucata si il simteam ofticat ii dadeam seara la culcare Nurofen si dormea bietul linistit toata noaptea. stiu ca blablabla, dar nu puteam sa-l vad ca se chinuie. a supravietuit, si el si noi, 2 ani mai tarziu suntem cu totii zdraveni si la trup si la minte 🙂

  13. Noi nu am avut asa mari probleme cu dintii. Doar ca saliva foarte mult si musca nervos din ce apuca. Noptile nu stiu daca nu le dormea pt ca il dureau gingiile sau pentru ca ii era foame sau mai stiu eu ce. Nu am putut face diferenta si sa spun sigur: „azi s-a trezit la 3am pt ca il dureau gingiile”. Acuma, la 1 an si 7 luni, dupa o perioada de nopti in care se trezea noaptea dar adormea rapid la loc, a avut o sapt de somn continuu pe timpul noptii. Azi noapte insa mi-a cerut „bite” (biscuite = paine crocanta) si a fost foarte agitat. Sa iasa oare al doilea rand de masele? (ca deja cei 4 canini sunt iesiti usurel din gingii). Maselele astea 4 sunt ultimele si am scapat de probleme de genul asta :))

    • Ahh si aici in DE tot paracetamol se recomanda la copii cand au febra. Dezbracat, pus un supozitor si ar trebui sa mearga. Iar daca nu, se recomanda sa-l duci la medic. Am luat eu nurofen pentru copii asa sa-l am de rezerva in casa pt orice eventualitate. Si l-am si folosit intr-o raguseala urata

  14. Si la fiul meu a fost foarte greu cand i-au iesit dintii, in special caninii. Tin minte ca ne-a ajutat un gel de dinti, se cheama Dologel, si e doar pe baza de plante. Are valeriana in el, musetel si propolis. Eu m-am ferit sa ii dau din acela care are lidocaina in el, la noi a functionat acesta, probabil de la valeriana. Dar tin minte ca se gasea destul de greu in farmacii.

  15. Primii dinti au aparut la 9 luni dupa episoade de febra de 39.4.Avea o singura zi febra, apoi nimic si imediat apareau si dintii.Deci se poate si cu febra mare. Acum are 1 an si 2 luni si abia 6 dinti.Sa vedem ce ne asteapta de acum incolo..

  16. Vreau sa precizez ca pediatrii nu se contrazic. Se accepta febra de maxim 38,5 doar daca este agitat copilul (cresterea temperaturii fiind pusa pe baza agitatiei). In cazul unei temperaturi mai ridicate cauza este in toate cazurile alta. Sunt medic de laborator si crede-ma ca in toate cazurile s-a descoperit un alt focar de infectie. Cel mai frecvent infectie urinara. Dupa cum ai spus, un copil cu febra peste 39 trebuie neaparat consultat de un specialist, mai ales un sugar!
    O zi buna!

    • Subscriu, si noua ne-a spus pediatra ca un fenomen atat de fiziologic precum eruptia dentara nu are de ce sa produca febra, mereu exista si o alta cauza. Sunt multe viroze caracterizate doar prin febra (am patit-o de multe ori, fara nici o legatura cu dintii), si care tin vre-o 3 zile, iata 🙂

  17. Puiul meu nu a facut febra deloc la eruptiile dentare, in schimb rodea tot ce prindea si se agita noptile, dormea mai mult pe mine. Are 5 dintisori si mai sunt cel putin 3 in stand-by.
    Asteptam cu interes caninii, se pare ca acestia sunt mai cu cantec.
    Medicul nostru nu ne-a recomandat nimic de la farmacie pentru calmare, ci lucruri reci, asa ca mai un morcov, mai o jucarie rece…

  18. La noi febra micuta, ce a fost cu febra mai mare, a fost infectie urinara.
    Totusi, am intre cunostinte un piticot de-o seama cu al meu care a facut convulsii la eruptia a doi incisivi :(. Ajuns la spital, testat, nu avea alte probleme decat eruptia dentara.
    Pentur noi a functionat Chamomilla administrat in fiecare seara, 2 granule CH15 (concentratia depinde insa de la copil la copil, de administrat doar dupa o discutie cu doctorul homeopat) si gelul de dinti de la Weleda.

    • Chamomilla gasesti la orice farmacie Helpnet. Pentru dureri, noua pediatra ne-a recomandat Arnica, dar recomand o discutie cu pediatrul vostru inainte de a ii administra copilului granulele.

  19. Am citit cateva comentarii si m-am confuzat rau: pana la urma ce e mai rau? paracetamol sau ibuprofen? in primul rand, eu nu stiam ca au asemenea reputatii si ca e posibil sa le faca rau copiilor. Si, din cate pareri diferite vad, atat ale mamelor, cat si ale pediatrilor, e confuzie generala, nu?

    Sa zic si despre dintii nostri: au iesit tot asa, cam pe nevazute, nesimtite. Primul din categorie s-a facut remarcat, in rest nu am stiut ca vin. Adica, am simtit cu totii primul incisiv, prima masea, primul canin. Dar ceilalti i-au urmat in liniste. Chiar luni am vazut in parc ultimii 2 canini tantosi, in gingie. Sincer, nu stiu cand si cum au ajuns acolo.

    Deci, si noi am fost norocosi (mai ales copilul) si ne-am populat cu dintisori in liniste.

    • asta cu confuzia e cam asa:
      tu ai da copilului ceva cu urmatoarea compozitie? Alpha-Linolenic-Acid, Asparagine, D-Categin, Isoqurctrin, Hyperoside, Ferulic-Acid, Farnesene, Neoxathin, Phosphatidyl-Choline, Reynoutrin, Sinapic-Acid, Caffeic-Acid, Chlorogenic-Acid, P-Hydroxy-Benzoic-Acid, P-Coumaric-Acid, Avicularin, Lutein, Quercitin, Rutin, Ursolic-Acid, Protocatechuic-Acid, and Silver
      nu! pt ca o sa gasesti x bloguri panicarde si semidocte care o sa-ti spuna ca acidul cafeic, avicularina si mai nu’s ce provoaca cancer, bube, whatever. tu nu stii ce inseamna substantele alea, deci intri in panica si crezi tot felul de prostii
      stii care e ceva-ul care contine substantele de mai sus? merele 😀
      de aia exista specialisti. daca medicul in care am eu incredere a zis ca doza de x in cazul y e ok, eu aleg sa-l cred pe el 🙂

    • Confuzia e data in primul rind de recomandarile contradictorii are medicilor. Despre ce e pe internet nici nu mai zic.

  20. Si in Franta tot paracetamolul (dolipranne) este remediu universal pentru bebe. Cu gust de capsune si zahar :(. Noi nu am avut pana acum la 8 luni probleme uriase cu dintii, dar avem tot timpul inainte. La primi 2 acum vreo 2 luni au fost bale si ceva plansete si nesomn dar nu exagerat. Am cumparat un amestec de uleiuri esentiale care pare sa meargat cat de cat. Neobulle. Premieres Dents -huile calmante

    As avea o intrebare despre Bi oil despre care ai scris mai demult. Crezi ca functioneaza si pe vergeturi care exista inca la 8 luni dupa nastere? Mersi.

    • Michelle îmi spui te rog unde ai găsit neobulle în Franța? Mulțumesc anticipat.

    • Bonjour,

      Noi am luat online de aici http://www.brindilles.fr/huile-calmante-bio-premieres-dents-neobulle.html
      Produsul a venit rapid, site-ul e serios. Nu as spune ca e eficace 100%, dar nici rau nu face. L-a calmat de 2-3 ori, dar nu stiu daca a fost uleiul sal natura sal corpul lui. Plus ca il dor gingiile, deci plange, deci e greu sa aplici prin masaj 2-3 picaturi de ulei. Am citit numai de bine despre acest ulei, dar nu te astepta la o minunte. Merita incercat.

  21. Bonjour,

    Noi am luat online de aici http://www.brindilles.fr/huile-calmante-bio-premieres-dents-neobulle.html
    Produsul a venit rapid, site-ul e serios. Nu as spune ca e eficace 100%, dar nici rau nu face.L-a calmat, dar nu stiu daca a fost uleiul sal natura sal corpul lui. Am citit numai de bine despre acest ulei, dar nu te astepta la o minunte. In plus il dor gingiile si plange deci nu se vrea atins, deci e greu sa ii aplici 2-3 picaturi de ulei uneori. Merita incercat totusi..

  22. Noi am avut cate 2-3 nopti nedormite la fiecare incisiv. I-am cumparat colier de chihlimbar la 1an si de atunci nu s-a mai trezit noaptea nici la masele nici la canini. Il mai mancau gingiile dar nu a mai olans de durere. Acum i-au iesit toti dintii insa colierul tot il poarta, ii place foarte mult.

    • Nu e. Este special facut pentru bebelusi, siragul e pe ata cu noduri dupa fiecare margeluta de chihlimbar. Sistemul de inchidere este iarasi creat sa se deschida in caz ca se tensioneaza firul. La noi nu a fost cazul caci dimensiunea e potrivita, nu prea larg sa poata trage de el la varsta aceea dar nici prea stramt sa sugrume.

    • Patricia,
      Riscul există oricât l-ai nega. Eu cred că se încadrează la efectul placebo tratamentul acesta.

    • Ba da este risc . Am cumpărat și eu .Îi pusesem o întrebare pediatrei și mi-a spus clar Nu ! Au fost cazuri de sufocare sau înec că se desfăceau de pe șiret . Mai nou au început să facă nod după fiecare piatră pusă dar nici așa nu este sigur .
      Și sincer cred ca efectul este mai mult pe psihic .

  23. Eu ma numar printre parintii nenorocosi. Adica initial am crezut ca este bine, primii 6 dinti au venit fara dureri prea mari, doar primii doi au cauzat primii muci dar fara febra si niste urlete fabuloase in momentul eruptiei propriu-zise. Doar ca la 10 luni au venit maselele, 3 deodata si a plans 3 ore incontinuu in intervalul 2-5 noaptea (!!!), am incercat gelurile (calgel sau dentinox), laptic cald, nu a mers… Cred ca la prima criza s-a oprit din plans ca erupsesera si era epuizata. Procesul a continuat cu zbierete pt ca urmatoarele masele+canini au venit tot in grupuri ceea ce a accelerat durerea. Noi febra am avut doar la ultimii 2 canini – 39.6, 39.8 doar noaptea doar 3 nopti si nu s-a dus decat cu novocalmin, am dat panadol si nurofen am facut impachetari dar cobora prea incet.

    Pt durere la noi singurul care a mers a fost Nurofen si i l-am dat chiar daca nu avea febra. Cand ne anunta pediatra ca suntem pe cale sa mai avem niste masele/canini o vedeam ca incepea serile de obicei sa fie agitata si atunci ii dadeam doza de nurofen la culcare timp de 2-3 nopti, pana erupeau. Daca eram pe faza, nu mai aveam cele 2-3 ore de plans isteric. Daca nu, incepand cu ora 2-3 noaptea aveam 2-3 ore de plans pt ca desi ii dadeam nurofenul si cu niste laptic cald, nu mai era la fel de eficient cand durerea era in desfasurare (stiu ca la fel procedam cu calmantele de menstruatie, daca eram pe faza sa iau inainte sa apara crampele duceam pe picioare prima zi, daca nu apucam, ajungeam in maxim 1 h in pat dupa ce in prealabil imi vomitam continutul stomacului si fierea – noroc cu sarcina, chiar a remediat problema asta). Stiu ca multe mame sunt impotriva medicamentelor la copii, dar decat sa imi vad copilul chinuindu-se daca restul metodelor nu functionau (ea ajungea isterica, degeaba ii dadeam eu jucaria de ros pt ca fiind noapte ea era setata sa doarma nu sa roada asa ca nici nu se uita, cand durerile se intampla noaptea paletarul de metode de calmat se reduce dramatic in special la copiii obisnuiti sa doarma toata noaptea).

  24. La noi, cel putin pana acum, a fost totul in regula! Primul dinte i-a iesit la 1 an! Acum, la 1 an si 4 luni are 2 dinti sus si doi dinti jos! Mirarea mea si a dr pediatru a fost cand am vazut o masea in stanga jos, deja 3 colturi iesite bine, si se pregateste si cea din dreapta jos, un colt iesit! Incisivii laterali inca nu se zaresc…dar ei ii ies molarii!
    In schimb, agitata, nervoasa, stat muuult la san si rontait sticla de apa! Nu vrea nici macar o jucarie pt dentitie, nimic! F rar ii dau cu gel Calgel, atunci cand zice soacra-mea ca „ii arde gurița”, de!

  25. Salut, Camilia si Chamomilla sunt acelasi lucru? Noi luam Chamomilla si pare sa functioneze grozav, domnisoara mea se calmează in maxim 15 min. Primul dinte abia a aparut la aproape 10 luni, deci cred ca e „fericita” posesoare a unor gingii destul de tari si durează multisor pana ies dintisorii la suprafata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *