Copiii și soarele

Soarele ne face mult bine: ne ajutăm să ne odihnim noaptea şi să fim energici ziua, ne stimulează sistemul imunitar, susține regenerarea celulară, e responsabil cu sintetizarea în organism a Vitaminei D, fără de care oasele noastre ar îmbătrîni mult mai devreme. Fără soare, viețile noastre ar fi mult mai triste şi, posibil, chiar mai scurte.

E important însă să nu neglijăm numărul tot mai mare de cazuri de cancer la piele, pentru care principala cauză este considerată expunerea la soare (găsiți statistici şi studii aici, pe site-ul Fundației cancerului de piele). Lăsînd la o parte amenințarea pe termen lung a une boli cu rată uriaşă de deces, statul la soare fără discernămînt poate provoca probleme de sănătate și pe termen scurt: insolații, deshidratare, greață, arsuri severe, mai ales celor mici. Mersul la mare în scopul exclusiv de a lăsa pielea să sfîrîie ca ceafa de porc pe grătar, ca să ne întoarcem frumos bronzați la noi acasă este un act complet iresponsabil, în umila mea opinie. Cînd văd copii de 1 an în parc la amiază, în plin soare, cu capul descoperit, cu mîinile şi picioarele dezbrăcate, mă ia cu frisoane.

Eu una nu mai suport de mulți ani să stau la soare, la mare mă așez numai sub umbrelă, iar aici în oraș prefer mînecile lungi și pălăriile cu bor larg. Pe față port mereu o cremă cu SPF 30 (filtru mineral) sau mai mare, dar cînd vine vorba de copii, sînt şi mai atentă cu felul în care îi expun și încerc să reduc la minimum nevoia de cremă de protecție solară (și a oricărui alt tip de cremă, de fapt, pielea lor e perfectă așa cum e și încerc s-o protejez cum pot).

Pînă pe la 27 de ani mergeam la mare exclusiv să mă prăjesc. Iubeam pielea mea arămie, contrastul cu ochii verzi, eram brici. Acum am vreo sută de alunițe pe care nu le aveam acum 10 ani şi dacă stau la soare 10 minute la prînz mă umplu de băşici care mă ustură. Merg în continuare la mare în fiecare an, dar nu mai merg la vînătoare de bronz. Mă întorc la fel de albă cum plec, stau pe plajă, fac baie, mă lăfăi în nisip cu copiii, dar mai la umbră, niciodată la prînz, mereu acoperită cu o cămaşă de bumbac.

Cred că pricipalul motiv pentru care numărul de oameni cu cancer de piele e tot mai mare nu este soarele care arde mai tare (deşi stratul de ozon e mai subțire, deci ne protejează mai puțin), cît stilul nostru de viață, care ne afectează inclusiv sistemul natural de apărare împotriva radiațiilor solare, care există de cînd lumea (și radiațiile, și sistemul nostru de apărare). Mîncăm chimicale, respirăm noxe, ne otrăvim cu hormoni ai stresului, nu dormim, ne zăpăcim creierul cu tablete şi unde radio.

Bun, de ieşit afară ieşim zilnic, cu orele, mai ales vara, cînd soarele e foarte puternic (şi sînt destul de sigură că e şi periculos pentru pielea oricui, dar mai ales pentru pielea copiilor mici), cum îi protejez de soare?

În primul rînd, încep să îi expun la soare treptat, încă din primele zile de primăvară, dimineața sau după amiaza, ca pielea lor să se împrietenească încet cu soarele, să secrete melanină, pigmenul care închide pielea la culoare pentru a o proteja de radiațiile ulterioare.

În al doilea rînd, le ofer hrană cît de sănătoasă pot. Fructe şi legume de sezon, alimente bogate în antioxidanți, fără chimicale, lucruri procesate, sare. Cred că alimentația are cel mai important rol în a ne menține sănătoşi, pentru că susține mecanismele naturale de apărare ale corpului. Dacă dieta noastră e bogată în aminoacizi, ei vor neutraliza mare parte din efectele radiațiilor solare asupra celulelor corpului nostru.

În al treilea rînd, evit să ies în orele în care soarele arde cel mai rău, adică între 10.30 am şi 5 pm. Dacă totuşi nu am de ales, îmbrac copiii cu lucruri de bumbac, albe sau deschise la culoare dacă e foarte cald (reflectă razele soarelui, culorile închise şi negrul le absorb, ceea ce înseamnă că, deşi oferă protecție solară mai bună, vor fi incomod de purtat pe caniculă, pentru că se încălzesc destul de mult), cu mînecă şi crac lung, cu țesătura densă (ridici bluza apre o sursă de lumină, dacă trece multă lumină prin ea, atunci ai nevoie de un material țesut mai des). Dacă nu e cald, le dau haine lungi închise la culoare. Hainele sînt cea mai bună protecție solară, chiar dacă nivelul de protecție nu e mare (o bluză din bumbac are SPF între 5 şi 8, ceea ce înseamnă că reține o rază din 5, iar asta, în orele în care soarele e domol, e absolut suficient).

Nu vă fie frică de mînecile lungi, nu va muri copilul de cald de la cei 20 de cm de material în plus. Decît mînecă scurtă şi cremă SPF, mai bine mînecă lungă şi stat la soare în orele permise. Alegeți mîneci și craci lungi, absorb transpirația şi apără pielea nu doar de soare şi insecte, dar şi de lovituri. Gîndiți-vă cum umblă oamenii prin deşert la 60 de grade Celsius: sînt ei cumva în pielea goală, că le e prea cald? Dimpotrivă, sînt acoperiți complet de materiale lungi. Copilul se va obişnui rapid cu mînecile lungi, piedica e doar în capul nostru, vă asigur.

Mergem pe la umbră. Dacă sîntem cu căruciorul, trag şi copertina.

Întotdeauna le pun ceva pe cap: pălării cu bor larg, deschise la culoare, cu țesătură densă, să le apere chipul, gîtul şi urechile. Şepcile nu sînt deloc bune, apără doar moaca, iar pielea urechilor și cea de pe gît sînt foarte sensibile, și ele trebuie protejate.

Nu aş duce copilul mic pe plajă între 10.30 şi 5, nici dacă ar sta la umbră. Nisipul şi apa reflectă razele soarelui în toate direcțiile. Dimineața şi după amiaza copiii mei vor sta pe plajă şi în apă, cu pălării şi tricouri UV (au o țesătură specială, densă, trată cu substanțe speciale, care protejează pielea de UVA şi UVB mai bine ca o haină normală, se usucă foarte repede după ce iese puiul din apă). Prefer hainele cu protecție UV cremei pentru că ele nu intră în piele, nu trebuie reaplicate la fiecare 2 ore, nu curg în apă, nu irită, nu intră în ochi, nu dau alergii.

Cînd cumpărați haine UV, nu vă grăbiți să le luați pe cele mai ieftine. E important să conțină informații despre factorul de protecție pe care îl oferă. De asemenea, eu n-aş folosi hainele de la un sezon la altul, cred că pe măsură ce se uzează, pe măsură ce sînt spălate și respălate, le scade şi factorul de protecție. Nu sînt scumpe, noi am găsit cu 25 de lei tricoul, există multe magazine online care le vînd, găsiți și la Decathlon, la Next, la Imaginarium, la Marks&Spencer, pe Amazon și pe eBay. Nu sînt din materiale naturale, e drept, başca sînt tratate chimic pentru a oferi protecție solară, dar avînd în vedere că le folosim cîteva ore pe zi, cîteva zile pe an, şi că sînt foarte eficiente, eu cred că sînt o soluție bună.

Ok, deci îi țin pe plajă doar în orele sigure, cu haine UV şi pălării UV. Dacă după o zi văd că pielea lor albă e deranjată de soare, atunci o să îi dau şi cu cremă Spf 50, formulată special pentru pielea lor şi avizată de organisme abilitate. Nu aş duce copilul pe plajă uns doar cu ulei de cocos sau cu vreo cremă făcută în casă de cineva care, cu toate bunele intenţii, nu are studii de specialitate şi aviz de la Ministerul Sănătății, al nostru sau al altor țări. Nu cred că e atît de simplu să faci un produs cu protecție solară aproape de 100%: doar amesteci oxid de zinc cu ulei şi gata crema. SPF 50 înseamnă că doar o rază din 50 trec de cremă, adică protecția oferită e de 98%. Eu am mai multă încredere în produse cosmetice testate şi aprobate şi, atunci cînd simt că e cazul să folosesc o cremă SPF la copii, apelez la un produs cu sute de reviewuri, certificat, cu listă clară de ingrediente.

Sigur, nu toate produsele din farmacie sînt în regulă. Citiți despre fiecare, analizați lista de ingrediente. Căutați un produs care să conțină cît mai puține ingrediente, cît mai multe dintre ele organice.

LE: Multă lume mă întreabă despre ochelarii de soare. Am întrebat şi eu un oftalmolog, care mi-a spus că el recomadă copiilor ochelari de soare de calitate, cu protecție UV. Din ce am citit eu însă, e foarte important pentru organism, pentru sistemul nostru imunitar, pentru psihicul nostru, ca ochii noştri să vadă soarele, măcar cîteva minute pe zi. Nu doar pentru a da organismului semnalul de a secreta melanină, care, spuneam mai sus, bronzează pielea să o apere de soare, ci şi pentru că pielea din jurul ochilor are receptorii care dau semnal pentru secreția de Vitamina D în prezența soarelui. Aşa că mă gîndesc că în orele sigure, cu pălării pe cap, copiii nu au nevoie de ochelari de soare. Nici noi nu avem, dar nouă ne e mai greu să ne obișnuim fără ei, după ce i-am purtat atîția ani (mie mi-e greu, recunosc).

Iubesc marea, cerul senin, lumina. Nu iubesc însă cancerul de piele, aşa că încerc să-mi protejez familia cum pot mai bine. Mă bucur că acum, cînd organismul nostru nu mai știe să se apere de soare ca acum 100 de ani, există mai multe soluții de a ne proteja de el ca acum 100 de ani. Şi le folosesc cu încredere.

Sper că ați ajuns pînă la finalul textului, e lung, știu, dar am vrut să explic pe larg lucrurile așa cum le-am înțeles și le aplic eu, în speranța că n-o să mai văd bebeluși de cîteva luni pe plajă, în soare, la prînz, goi pușcă, fără pălării, dați în fugă cu vreun spray de protecție solară pe care mai mult îl înghit decît îl primesc pe piele, în ideea că lasă, bre, că și noi am stat la soare cînd am fost mici și uite că n-am mai murit. Copiii noștri nu sîntem noi, copiii noștri merită mai mult decît am primit noi, nu doar pentru că merită pur și simplu, ci mai ales pentru că ei trăiesc vremuri mult mai complicate pentru sănătatea lor decît am trăit noi. Îmi doresc mult ca tot mai multă lume să înțeleagă asta.

Sursa foto preview: copil pe plajă via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4218

98 comentarii

 1. Sunt de acord 100%.
  A sta la Soare este o mare greșeală, eschimoșii, beduinii, tuaregii nu stau la Soare.

  A inhala aerul curat și sărat al mării dimineața și seara e OK.
  Pentru haine recomand și materiale din in și/sau mătase.

  Doamna doctor mi-a spus să nu stăm după ora 10 dimineața și înainte de 6 seara.

 2. Am fost pt o vreme in Turcia, pe timp de vara (iulie-august) si atunci m-am lamurit ca nu sunt chiar prosti ca umbla imbracati pana in dinti. Ma gandeam la saracele femei imbracate in haine lungi si negre (sa ne intelegem, nu erau imbracate si peste fata si umblau si singure pe strada, Turcia nu este o tara extremista, ba este chiar un stat laic din 1900 si ceva incoace). Si ma gandeam eu in sinea mea (in timp ce eram in pantaloni scurti si cu capul gol in soare torid) ca sigur trebuie sa le fie cald daca mie imi era atat de rau. Ghici ce? Nu le era nici cald, ca doar sunt obisnuite de mici, si nici nu au facut insolatia pe care am facut-o eu 😛 . Asa ca am luat exemplul lor si mie sincer imi plac baticele lor, legate pe cap dupa stilul fiecarui sat (nu sunt doua stiluri la fel!!!). Si n-am mai facut nici insolatie 😀

  • Nu este chiar asa o fericire in Turcia pentru femei, oficial este stat laic, dar de vreo 10-12 ani exista o crestere constanta in societatea turca a islamismului, ce nu poate fi eludata.

   Totusi fizica ne spune ca negrul absoarbe foarte multa energie solara comparativ cu albul, poti experimenta asta foarte usor. Ele nu poarta ca in Afganistan Burka, mare majoritate isi acopera capul cu asa numitul Hijab, dar culoarea neagra sau gri inchis a acestui acoperamint combinata cu culoarea inchisa a hainelor lungi pina la glezne le este impusa ca o conditionare foarte puternica de catre parinti, rude si profesori ce sunt islamisti, probabil moderati. Insa tot un fel de uniforma este, si efectul final arata ca sunt mentinute mental, dar nu numai, in niste reguli sociale stricte. Deci le este cald, adica foarte cald, nici o indoiala, desigur ca sunt obisnuite dar la nivel de conditionare umana, uniforma, de orice natura, face ravagii.

   Istanbulul, desi urias, este doar o parte din Turcia, nu este asa de reprezentativ pentru restul de 65 de milioane de turci.

  • Eu zic sa nu sarim cu pietrele, totusi…Mult deplansa conditie a femeii in Islam nu e chiar atat de neagra pe cum se vrea a fi vazuta. Femeile nu sunt obligate sa poarte abaya sau hijab asa cum nici femeile de la noi din tara nu sunt obligate sa poarte rochie alba de mireasa si totusi o fac, sau femeile in varsta batic, etc. Sunt traditii ce tin de cultura mai mult decat de religie. Felul in care ai folosit cuvantul islamism in comentariul tau e incorect si usor jignitor, nu poti sa spui ca rudele, profesorii si parintii sunt islamisti si femeile in cauza nu, ca atunci se intelege ca acestia sunt radicali si nu adepti ai Islamului cum probabil ai intentionat. Bineinteles ca situatia e diferita in tari precum Iran, Arabia Saudita, Afganistan unde femeile trebuie sa se acopere conform legii si totusi asta e una dintre cele mai mici probleme alea lor. Dar asta e deja o alta discutie.

  • Asa cum ai subliniat si tu, conditia femeii in islam depinde si de tara, Turcia este cea mai liberala tara islamica, asa am invatat.

   Nu am vrut sa jignesc sau sa insult pe nimeni, incercam sa descriu mecanismul de conditionare a unor copile, apoi tinere si mai tarziu femei din Turcia; este greu sa te opui cind toti din familia ta te preseaza sau chiar te obliga sa porti Hijab. Nu spun ca a purta Hijab este neaparat un lucru rau, dar uniformizarea portului si mai ales culorile acelea inchise (negru, gri) te transforma incet dar sigur din individ/cetatean in ceva ce este mult mai usor de manipulat.

   Eu pot sa ascult qawwali cintate de Nusrat Fateh Ali Khan azi si maine Bach si pot aprecia arta amindoura, de inspiratie divina. Nu sunt anti islam.

  • Ai stat acolo si din pacate n-ai inteles nimic.. femeile sunt obligate sa poarte burca..iar daca ele cred ca e alegerea lor inseama ca sunt suficient de bine spalate pe creier, zilele trecute o femeie din Turcia a fost amendata ca sotul ei s-a lovit la mana in timp ce o batea..si da un tribunal a decis ca tot ea trebuie sa ii dea bani…e foarte foarte trist ca mai exista tari in care oamenii nu gandesc si nici nu sunt liberi. Si nu..nu se simt bine in hainele alea negre..sunt cazuri in care femeile au murit pt ca li s-au facut rau si nu au putut sa se dezbrace..sotii lor nefind de acord cu asta

  • Si pentru tine, Iulia, si pentru Cristian: nu mai generalizati. Eu am intrebat cateva femei, cu care ma intelegeam bine (parerea mea, nu trebuie sa ma credeti). Nu mai deplangeti atata ceea ce nu cunoasteti direct sau cunoasteti din mass-media, etc. Eu zic ca spalarea pe creier este mai mare la TV sau in mass-media decat in realitate. La noi cate femei sunt inca batute la tara pt ca Domnul a facut mai intai barbatul si femeia tre sa fie supusa? Uite ca cunosc si femei de genul asta, care nu au iesit din casa cu saptamanile din cauza de vanatai si care au mai stat si pe la reanimare. Si nu suntem stat islamic, dar la ele acasa mergeti sa le militati barbatilor care le bat ca de ce nu le lasa in pace? Si culorile negru, gri absorb cel mai bine UV-urile. De calugarite de ce nu va legati? Lor nu le e cald? Sau ele nu conteaza, ca nu sunt esantion de soc in mass-media? Si inclusiv toti sfintii care au stat prin pustie si prin desert erau acoperiti cu totul, in haine negre, tot ca sa nu ii arda soarele. Si nu am auzit sa fi murit careva de cald, ba cam toti au murit de mana altora.
   In final, eu zic ca fiecare padure are uscaturile ei, nu mai generalizati si condamnati atata pana nu incercati sa intelegeti macar ce se intampla in cultura altuia.

  • YOYO,

   Incep prin a-ti spune ca organul numit creier este format in proportie de peste 60% din grasime. Acum, daca punem grasime la soare, ce se intimpla? Exact, se dilata si topeste.

   Prin urmare nu este bine sa purtam haine negre sau gri sobolan sau alte culori inchise, corpul nostru este bine sa nu il supraincalzim, de aceea expunerea la soare / caldura combinata cu haine negre este complet gresita. Vara trebuie sa ne mentinem corpul racoros, bem lichide mai reci, nu ceai fierbinte, asa cum gresit practica unii oameni, nu mincam fructele direct din copac, le lasam sa se racoreasca 24 de ore, purtam haine deschise la culoare, evitam soarele pe cit posibil, suntem foarte atenti la consumul de alcool.

   Nu stiu ce haine purtau sfintii sau ascetii din desert, daca erau negre sau alta culoare, stiu ca traiau cu miere, lacuste si alte asemenea vietati, si preferau sa stea departe de fiintele umane, care nu le dadeau decit chinuri, dispret, torturi inimaginabile, cucuta, crucificari iar lista poate continua. Sunt convins ca si in ziua de astazi este la fel.

 3. Util, dar aplicabil la unii copii doar. Poate cei mai maleabili. Al meu baiat (1 an 5 luni) nu suporta maneca lunga sau pantalon lung atunci cand e cald afara. In casa la 21 se grade sta tot cu maneca scurta. Efectiv le trage jos de pe el. Spune: „Auu mama” Cica il doare bluza la maneca sau pantalonasul. Mda…de palarie sa mai povestesc ceva?? Nici sa nu auda…cum o vede striga: „Jos!”…

  • Trebuie sa insisti, ca doar sa stai cu el in casa pe motiv ca nu vrea sa poarte palarie nu se poate si nici sa-l lasi in soare cu capul descoperit nu e in regula, nu e.

   Purtatul palariei este o regula importanta, la fel ca cea cu: nu bagi degetele in priza si aia cu in masina copilul sta in scaunul lui, ca altfel poate sa moara.

   Nu cred ca in astfel de situatii e bine sa decida copilul. Parintele trebuie sa-si asume responsabilitatea, sa ia decizia corecta (in acest caz, purtatul palariei) si sa faca tot ce ii sta in putinta sa convinga copilul ca trebuie sa poarte palaria. Daca se pune pe urla ca vrea sa bage un cui in priza, il lasi, ca face urit? Tu stii ce e mai bine pentru el, nu te lasa asa usor!

  • Oo da!! Ai dreptate cu insistatul! Si insist! Nu accepta decat sepci dar puse invers. Sa nu vada ochiul lui nimic altceva…decat orizontul larg…deci problema mea e fata aia a lui simpatica pe care o arde soarele si pe care nu ma indur sa o ung cu nicio crema oricat de testata ar fi. Il dau cu crema pe maini si picioare si pe haine il stropesc cu anti-insecte… Complicat.. Si iesim afara DOAR dimi si seara. La amiaz ne dam cap in cap de plictiseala in casa…

  • de ce are atatea dislike-uri comentariul asta?!?!?!? Mie mi se pare super rezonabil…

  • Înainte de a ieși afara, ii spui ca veți rămâne acolo atâta timp cât poarta pălăria. La început ieșiți la un loc de joaca din apropierea casei. In momentul in care pălăriuță e jos, ii reamintești înțelegerea si mergeți in casa. Va fi supărat, dar, după câteva escapade, va respecta înțelegerea.

   Nu am avut problema aceasta cu fetița mea. In cazul ei am observat, ca nu poarta pălăriuță, dacă considera ca nu e cazul; si cel mai adesea, chiar nu este – e umbra, nu bate soarele puternic, urcam in mașina, etc. Si-o pune voluntar pe cap, când chiar e simte soarele. Are instinct bun; si iarna sau in sezonul răcoros face la fel cu purtatul căciulii.

  • eu te inteleg, si eu am un copil cu f multa personalitate si de f multe ori am fost pe principiul, ce mie nu-mi place altuia nu-i fac, d-apoi copilului meu. eu nu suport haine lungi vara, capat senzatia ca mi se lipesc de mine si simt ca ma sufoc. si am observat ca fetita mea e fix la fel. cand are disconfort de la haine nu ma pot intelege cu ea deloc, nu pot sa insist cu ceva ce nici mie nu-mi face bine. unii avem si fobii sa le spunem, asa cum unii sunt claustrofobi, unii nu suportam hainele ude lipide de noi vara la 40 de grade. copilul meu mai si transpira mult, sa o scot cu hainele leoarca din masina si sa ma plimb in parc sau la mare unde e briza (uneori f puternica), faci o raceala de toata bucuria concediului. eu asa racesc cel mai rau si mai fac si nevralgii urate la spate.

  • Pentru ca una auto intitulata „printesa urbana” spune sa nu folosesti crema de soare in conditiile in care toti medicii o recomanda! De la mine un Dislike! Apropo – hainele nu protejeaza 100% iar stratul de ozon si alti factori nu mai sunt cum erau cand eram noi copii

  • Teoria e foarte usoara, dar as vrea sa te vad cum o aplici cand ai un copil care isi smulge absolut orice fel de palarie de pe cap. Nu e vorba ca ar plange, ca nu o face, pur si simplu isi da jos palaria, sapca, orice, bebelusa de 10 luni. Am tot felul de modele, ii distrag atentia in fel si chip si mai sta cateva minute cu ea, dar efectiv in acest moment trecem prin aceasta faza. Si crede-ma ca insist.

  • Copiii pling si protesteaza din o mie de motive, asta nu e un motiv ca un parintr sa nu faca ce stie ca trebuie facut. Nici Ivan nu accepta usor palaria, i-am luat una cu snur, i-o leg, trage de ea, mai.plinge, asta e, o sa se invete si gata. Alternativa nu exista.

  • Sa ne spui la anul, daca mai sta Ivan cu palarie pe cap:). Si al meu anul trecut, adica intre 6 si 9 luni a stat pe cap cu orice ii puneam. De aia iti dai seama uimirea mea anul asta, cand eu ii pun ceva, el sta 10 min cu ea si apoi o tranteste de pamant:)) si striga: „Jooss, vee!” Adica jos cu ea ca omu’ tre sa vada bine tot, tot, tot.

  • Noi folosim baticul cu elastic, ca nu tine pălăria. Evit cât pot sa ieșim.în orele de amiaza, iar în rest o las sa o mai pune și soarele. Crema de protecție am folosit cât era bebeluș, și acuma stau și ma întreb cum de nu mi-a trecut prin cap sa o mai răresc?!… Acum ii dau doar dacă trebuie sa plec de Acasă la prânz, puțin pe mâini. Dar rar. Greu sa fii părinte. 🙂

  • Rallu, vestea buna e ca pe masura ce creste va fi mai cooperant.
   Iti impartasesc singura metoda care mergea cu fetita mea pe vremea cand era prea mica sa inteleaga explicatiile: ea o scotea, eu i-o puneam – dar fara sa o fortez, radeam tare, scoteam sunete amuzante, ma strambam, i-o puneam pe ochi – ca o joaca.
   Important e sa nu se enerveze ea.
   O data, de 10, de 100 de ori daca era nevoie. Pana la urma se plictisea, trecea la altceva, o uita pe cap. Pana peste 20 de minute cand isi amintea si o luam de la capat :-).
   Incearca diferite variante: sapca, palarie, basmaluta, bandana… fetita mea, de exemplu, la 1-2 ani a preferat basmaluta. Anul trecut, la 3 ani a vrut doar palariute. iar anul asta doar sepci. Asta e, ne adaptam. Succes si un car de rabdare iti doresc!

  • Oh! Multumesc de sfaturi si gandurile bune. Noi am incercat si faza: uite, si eu am, si tati are… Cum ne punem pe cap ceva cum moare de ras. Rade de noi efectiv. A devenit ceva personal deja:))))

  • Pai eu asta spun, ca nu plange, pur si simplu o da jos. Si pe cea cu snur, se descurca. Am incercat toate modelele, sunt mereu cu palaria dupa mine. Merg pe la umbra, noroc ca am multa verdeata in jur, oricum nu ies la ore interzise decat foarte rar.

  • Eliza nu suporta caciula cand avea 1 an si 3 luni. Nu puteam sa i-o pun pe cap nicicum – metodele de indepartare erau cele pe care le-ati enumerat si voi. Dar am reusit sa le imprietenesc in sistemul de purtare. Imediat dupa ce legam copilul, puneam si caciula si nu mai primeam niciun protest.

   Presupun ca datorita sigurantei pe care o simtea fiind langa mine, nu stiu. Dar a mers.

   In vara asta poarta palaria dar si-o mai da jos daca vede un alt copil fara sau… pur si simplu, din alte motive necunoscute mie.

   Insist sa o pun din nou dar nu ma lasa.
   Fac pauza si insist iar.
   Nu vrea.

   O las asa 5-10 minute, dupa cat rezist cu nervii si dupa cat de cald e.
   Apoi ma duc si i-o pun fortat (da, stiu) si chiar daca protesteaza ii explic ca acum palaria sta pe cap, a stat destul la mine in rucsac si hai sa ne jucam in continuare. Unde vrei sa mergem? Vrei la tobogan? Mergem la nisip? Si functioneaza.

  • „Cred că pricipalul motiv pentru care numărul de oameni cu cancer de piele e tot mai mare nu este soarele care arde mai tare (deşi stratul de ozon e mai subțire, deci ne protejează mai puțin), cît stilul nostru de viață, care ne afectează inclusiv sistemul natural de apărare împotriva radiațiilor solare”

   Motivul pentru care creşte numărul de oameni cu cancer de piele, arsuri solare până la gradul II şi insolaţii atât de puternice încât ajung la Urgenţă stă în faptul că sistemul natural de apărare al organismului ştie să reacţioneze, dar mintea noastră nu. Nu mai ştim ce să facem în faţa Soarelui.

   Cam aşa, ca în vremurile mai vechi, când se spunea că europenii vor muri de insolaţie dacă nu poartă pălărie colonială, iar negrii şi indienii sunt adaptaţi genetic. În realitate, oamenii crescuţi de mici în climat tropical ştiau că trebuie să nu facă niciun fel de activităţi fizice grele, în Soare, între orele 11 şi 18. Aşa cum ştiu şi arabii, grecii şi italienii sudici moderni. În climatul Europei de Nord şi Centrale, programul de muncă a fost 8-17 de când s-a inventat munca cu program fix, tocmai fiindcă atunci sunt orele de lumină naturală şi fiindcă e foarte rar mai cald de 25-28°C.

   În vremuri mai recente, până după Loviluţie, oamenii care munceau ştiau să se protejeze de Soare, să bea multe lichide (adică berea lui Dorel de pe şantier, mereu abţiguit 🙂 ) şi să le dea afară pe cale naturală, să nu iasă dacă nu e neapărată nevoie. Fuseseră dresaţi cu nuiaua peste degete şi cu nuiaua birocratică de către şefi, să nu pună mâna şi să nu rişte acolo unde nu trebuie.

  • Ooof, si fi-mea tipa de mica daca ii pun ceva pe cap: negociem iarna sa ii pun caciula abia cand iesim din scara, palarii/bentite si alte accesorii de vara este aproape imposibil sa o lamuresc sa poarte. E drept ca intervine si modelul nostru: nici eu nu suport sa am chestii pe cap, nici vara si nici iarna, asa ca aleg varianta cu cautat umbra si evitat expunerea intre ora 11 si 18 la soare, plus creme pentru fata si gat.

   Anul asta am sa incerc sa ii pun la gradi palarioara, poate se ia dupa ceilalti copii sau poate reusesc doamnele sa o lamureasca…

 4. Si noi iesim abia seara la 7 de multe ori ca sa nu ne prajim la soare. Nu suport nici eu soarele, cum sa scot copilul si cu capul gol pe deasupra. Nu nuuu!

 5. Nici eu nu mai merg la mare sa ma bronzez ( cum faceam pana acum 2 ani, când după ce mă dădeam cu crema de protecţie, aplicam si o soluţie cu ulei de măsline, ca sa ma bronzez mai repede).
  Bebe poarta mânecă scurtă si pantaloni scurți, in schimb are pălărie. Îl ținem oricum preponderent la umbră.
  La mare eu niciodată nu am putut concepe sa stau intre orele 10-11 si 5-6 in camera sau undeva înăuntru, pe motiv de soare puternic ( iar in vremurile de dinainte de copil, abia ajungeam pe plajă pe la 10-11, ca doar am venit in concediu sa ma odihnesc, deci sa DORM)! Mi se pare ca merg la mare degeaba…. Dar stam la umbră, asta e clar.
  Crema cu factor de protecţie avem si folosim, cum e vorba aia, rău cu rău dar mai rău fără rău!
  Felicitari oricum Prințesa pentru articol, se vede ca studiezi foarte mult orice lucru si îţi protejezi exemplar familia! Keep on the good work!

 6. Pentru noi e si mai distractiv tot procesul asta, mai ales ca locuim in Grecia… unde-i vara de la final de aprilie pana la final de octombrie si-s tare putine zilele fara soare. Locuind pe o insula mergem la plaja (adica la balaceala-n mare) in fiecare zi. DAR – plecam dimineata la 8 si pana la 11 suntem acasa (spre marea mea surprindere, aia-i ora la care puii de greci ies la plaja!) si dupa amiaza, dupa 5- 5:30. Crema de protectie solara pun de-abia de la ora 9:30 incolo sau ii dau o bluza pe el, sapca-i nelipsita. Noua oftamologul ne-a zis ca nu-i nevoie de ochelari de soare la plaja, e suficienta o palarie. Eu am renuntat sa mai stau la prajit, cum zici tu, de prin al doilea an aici. Dupa ce am observat ca mi-a crescut alarmant numarul alunitelor si dupa vreo doua arsuri zdravene. Acum, cuminte, sub umbrela, cu crema de protectie 30 si cu cate o ie larga si palarie. Ca babele, cum s-a exprimat o doamna simpatica, vecina de sezlong.
  La noi singura problema ca sa zic asa, sunt excursile de cate o zi intreaga, cand mergem la cate o plaja indepartata, pustie si avem plan sa petrecem de dimineata pana seara acolo. Asta insa nu se intampla in fiecare zi si de obicei avem de ales intre plaje cu multa umbra naturala…

 7. Bravo, un articol minunat! Vad o multime de copii fara palarii pe cap, ziua in amiaza mare, sau in maieu cu umerii goi cand arde soarele mai tare. Nu-i mai lasati asa, nu mai e soarele ce a fost cand eram noi copii. Apropo de palarii, nici un copil nu o accepta usor, asa ca insistati. La cei mici pot fi legate cu snur sub barbie, si va garantez, din proprie experienta, ca se obisnuiesc, si cand sunt mai maricei nu si le mai scot de pe cap, ba chiar le cer singuri cand ies afara. Pana la urma, e responsabilitatea noastra sa ii tinem sanatosim, chiar daca uneori munca de convingere e grea 🙂

  • Ba soarele mai e ce a fost cand am fost noi copii, ca nu au trecut 1 milion de ani atunci. Soarele are ritmul si ciclurile de evolutie in milioane de ani, deci e foarte posibil ca omenirea sa prinda acelasi ciclu al soarelui pe tot parcursul existentei ei pe Pamant. Cum poti sa zici ca soarele nu mai e ce a fost? Poate stratul de ozon nu mai e la fel de gros. Dar crede-ma ca atata timp cat respiri, el mai exista. Si faza cu stricatul si regeneratul e chestie de mass-media. Ca daca ne luam dupa ei, de mult nu mai aveam nici oxigen, la cate paduri se taie. Dar uite ca inca respiram. Si oxigenul inca reprezinta 20% din volumul total de gaze al atmosferei actuale. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu taierea copacilor, dar nu e dracul atat de negru, nu mai dramatizati atata oameni buni! Si absolut toate organismele se adapteaza la conditiile de mediu, ADN-ul sufera modificari. Copiii din ziua de azi sunt mai adaptati la prezent decat vom fi noi vreodata. Nu mai tineti copiii atat de mult in globuri de sticla (asta nu inseamna sa va puneti copiii la „prajit” sa se bronzeze la solar) ca si noi am stat pe afara. Parerea mea e ca parintii de azi (si adultii in general) au o tendinta excesiva de a-si proteja copiii. De orice! Imediat si de aer! Ba stai, am vazut copii care nu sunt scosi afara ca bate vantul si … si ce?

  • Ce ciudat mi se pare ca sunt at\tea feed-back-uri negative pt un comentariu cat se poate de bun simt..Ce n-o fi ok, ca-i un articol minunat? Ca e responsabilitatea noastra sa ne tinem copiii sannatosi?…

 8. Crema se unge cu cel putin jumatate de ora inainte de expunere, deci din casa nu direct la plaja, iar afara se repeta procesul de cateva ori.

 9. Am si eu o intrebare – daca mergeti cu copii afara la soare doar dupa ora 6, chiar 7, copiii vostri cand se culca? Al meu are 8 luni, la 7 deja suntem in pat si adormim in 5-10 minute dupa aceea.

  • Daca la 7 e in pat probabil se trezeste devreme.
   Cand fetita mea era bebelus pregateam totul de seara si spargeam usa parcului la 6.00, la 6.30 apareau maturatorii, la 7.00 stapanii de caini, pe la 8 bebelusii si dupa 9 copiii mai maricei. cand incepea galagia toddler-ilor era semnalul meu ca ne pregatim de plecare :-). Dar tot prindea 3-4 ore afara dimineata, asa ca seara ieseam doar 30 minute, o ora maxim in zilele mai innorate.

  • Da, la asta ma gandeam si eu. Si fetita mea, 7 luni, la 7.30 doarme deja… Eu am program intre 5 si 6.30 afara, ca apoi sa putem face ritualul de seara… O mai scot dimineata de la 9 la 10.30. Insa eu o scot cu maneca scurta si pantaloni scurti, cu palarie, la recomandarea dermatologului, cica e bine pentru pielea cu dermatita atopica. Oricum, nu stiu cat soare ajunge la ea, caci daca e puternic soarele intre orele astea merg pe la umbra si trag si copertina… Dar totusi consider ca soarele in intervalul orar adecvat are beneficiile lui…

  • Sincer am aceeași problema . Al meu adoarme devreme pana în ora 20 . Stăm într-un oraș la malul mării și ziua este arșiță. Doar seara am putea sa profităm mai mult pentru plimbări dar din păcate nu putem. Dacă sar ora de somn mă aleg cu urlete și obosește rău. Am încercat să o decalez și mai rău îi făcusem . Așa că presimt o vara izolați în casă. Chiar zilele trecute am avut parte de caniculă și nu mă mai intelegeam cu el . Nu suportă caldura deloc. Al meu are 1 an și 3 luni . Și nici noi părinții nu stăm mai bine . Nu mi-a plăcut niciodată să stau să mă bronzez excesiv și prefer plajele care au și ceva vegetație în jur. Și acum prefer să mă ascund când bate soarele tare tare că altfel mă aleg cu dureri de cap groaznice. Să fie oare că am lucrat în restaurant unde în bucătărie și pe terasa vara săreau temperaturile de 40 grade ?

 10. Eu am umplut-o pe fetita mea vara trecuta de crema cu factor de protectie 50 firma f buna.surpriza: s-a umplut de bubite. Crema grasa +caldura nu i-au mai lasat pielea sa respire asa ca rezultatul a fost dezastruos.asa ca anul asta o sa o imbrac cu o bluza lejera si in slipi si o sa mergem la plaja in intervalul mentionat de tine.

 11. Foarte important articolul si binevenit. Desi nu sunt de acord cu faptul ca nano particulele de dioxid de titan intra in piele si ca ingredientele din produsele cu SPF ar fi cancerigene, stiu ca fiecare dintre noi poate cauta informatii despre aceste lucruri pentru a-si forma o parere.
  Sunt foarte de acord cu opinia despre cremele cu protectie solara hand made. Asta pentru ca din pacate, exista persoane inconstiente (nu neaparat rau intentionate) care vand produse formate din mixuri de unturi si uleiuri cu adaos de oxid de zinc dar fara nici un conservant care sa mentina calitatile produsului, si alte persoane, si mai inconstiente, care cumpara aceste „creme” pentru a proteja copiii de soare pentru ca sunt „naturale”.
  Eu nu am nimic impotriva produselor hand made, sapunuri, uleiuri, unturi, spray-uri pentru insecte etc , dar chiar trebuia tras un semnal de alarma in ceea ce priveste cremele handmade cu spf, promovate si vandute pentru a fi folosite la plaja. Cu arsurile solare si cu cancerul de piele nu e de joaca. Aceste creme hand made cu spf nu sunt certificate, nu au facute teste din care sa reiasa ce nivel ce protectie au (nici macar producatorul/vanzatorul nu stie ce SPF au) si nici nu sunt avizate de Ministerul Sanatatii. In paralel, circula pe site-uri informatii cum ca diverse uleiuri ar proteja de soare, ceea ce e o minciuna, din pacate crezuta de multi. Mai mult, exista retete de preparare a cremelor cu protectie solara acasa, de parca un produs cu SPF s-ar face la fel de usor ca panna cotta.
  E posibil ca aceste persoane, care vand produse cu spf care nu functioneaza, sa fie doar inconstiente si nu si rau intentionate ( eu nu as putea dormi noaptea daca as stii ca vand produse care expun oamenii la pericolul arsurilor solare) dar acest lucru nu face produsele respective mai putin periculoase. E timpul ca toata lumea sa deschida ochii si sa se uite bine la ce cumpara.

 12. Eu am folosit crema de protectie solara, pentru copil, de la cateva luni. La recomandare, dupa studiat mult pe tema asta. O folosesc la iesiri in parc, nu doar la mare sau piscina. Am vorbit cu multi dermatologi, tin cont si de faptul ca eu fac alergie la soare si verile sunt un chin pentru mine. Pielea copiilor incepe sa secrete melanina in mod corespunzator dupa 2 ani, pana atunci nu se poate vorbi de protectia proprie organismului. Mi-a fost mai frica de gravitatea expunerii la soare decat de ingredientele din creme. Nu iesim in mijlocul zilei, preferam umbra, dar chiar si asa soarele poate fi prea puternic pentru copilul sub 4 ani. De la 4 ani m-am mai relaxat. In acelasi mod folosesc si creme de corp pentru copii, tot dupa discutii cu dermatologi. Oricum, efectele cu adevarat grave ale soarelui se vad in anii de adult, nu in copilarie, practic o copilarie fara protectie solara adecvata se va vedea in perioada 25-40 de ani.

 13. dupa mine, ochelarii de soare la copii sunt inutili; mai precis, sunt o fiță.

  in afara de faptul ca ochiul se poate apara foarte bine de lumina puternica, ca altfel ne-am fi nascut cu ochelari, exista tot timpul riscul sa nu gasesti niste ochelari pentru copii cu protectie UV eficienta;

  si cred ca toata lumea stie deja de ce ochelarii cu protectie UV proasta sau fara protectie UV sunt mult mai nocivi decat lipsa ochelarilor: lentila inchisa la culoare pacaleste pupila sa nu stea la fel de inchisa pe cat este necesar in concordanta cu intensitatea luminii de afara;
  asta inseamna ca ochiul este mai deschis si deci in el intra mai multa radiatie solara decat ar intra fara ochelari;

  ei, daca ochelarii nu au protectie UV extrem de eficienta, in ochi vor intra mai multe ultraviolete decat ar permite ochiul sa intre daca nu s-ar purta ochelari.

  sincer eu nu am incredere ca ochelarii de soare pentru copii au acelasi nivel de protectie UV ca cei pentru adulti, eu din ce am vazut majoritatea par mai mult niste jucarii.

  eu de exemplu nu port ochelari de soare vara pentru ca sunt chior si nu vad comfortabil fara dioptrie, desi mi-ar placea sa port, ca arata cool.

  va asigur ca m-am obisnuit fara si ca nu le simt lipsa, deci sunt convins ca nici copiii nu au nevoie de ei.

  • nu sunt o fita ochelarii de soare la copii, nu la toti
   eu am un copil blond cu ochi albastri, mi-au recomandat 2 medici oftalmologi in ro si 1 in olanda (la controalele anuale) ochelari de soare cu filtru de protectie pt ca ochii lui manifesta fotosensibilitate si mi-au zis ca daca nu poarta exista riscul de arsuri de retina…
   eu am cumparat de la optica medicala, conform indicatiilor medicului, au costat cateva sute de lei bune. ochelarii roz-bombo-cu-sclipici-si-alte-aratari de dragul modei da, sunt o fitza

  • no, daca exista indicatie de la medic desigur ca ce am spus eu nu se mai aplica, intotdeauna ascultam recomandarile medicilor bineinteles.

  • Nu sunt o fita la niciun copil, daca este sa ne luam dupa parerea aproape unanima a medicilor oftalmologi. Unii dintre cei mai respectati, la nivel international, insista pe acest aspect. Ochiul nu se poate proteja, din pacate, iar efectele asupra retinei sunt grave. Este o problema daca si gasesti ochelari cu adevarat buni, dar asta se rezolva intr-un cabinet oftalmologic. La noi problema a fost refuzul de a purta asa ceva, cand era mica avea din aceia de bebelus, cu elastic, costasera o groaza de bani si stateau numai pe jos. Acum, cand e mare, o incomodeaza uneori, pur si simplu are zile cand prefera sa stea in casa decat sa iasa cu ochelari. La mare e aproape imposibil, fiind mai mereu prin apa. In fine, astea sunt problemele noastre, eu felicit parintii ce reusesc sa depaseasca aceste toane ale copiilor.

  • foarte interesant, poti da mai multe detalii? e tot legat de stratul de ozon?
   altfel mi-ar fi greu sa inteleg de ce acum ar fi nevoie de ochelari de soare la copii cand in ultimele mii de ani copiii au crescut bine merci si fara ei.
   (desigur, nu vorbim de cazurile in care exista recomandarea specifica a medicului)

  • Stratul de ozon nu este de domeniul medical. Am asistat la congrese unde s-a dezbatut problema, am citit articole de specialitate, exista si articole pe internet referitoare la aceasta tema- ca de obicei, esential este sa poti discerne ce e adevar medical si ce este.. orice altcevea. Aceasta este recomandarea actuala a oftalmologilor. Nu este ca si protectia solara, un must have, doar o recomandare generala. Sigur, in unele cazuri trebuie insistat.

  • Nu stiu cum ai putea convinge un copil de un an de ex sa stea cu ochelari de soare. Daca nici cu palariute nu stau…mi se pare SF asta cu ochelarii de soare la copii f mici.

  • exista copii care poarta ochelari de vedere de la virste foarte mici, pentru ca trebuie sa-i poarte, sint defecte de vedere care se cotrecteaza usor la virste fragede. exista si copii care au indicatii de ochelari de soare. sint unii cu elastic, care stau foarte ficsi pe cap, sint usori, comozi. si sint obligatorii, asa ca cei mici ii poarta, mai cu nazuri la inceput, dar pentru ca nu exista alta cale, uite ca se invata si-i poarta.

  • Eu am ochelari de soare cu dioptrii (mici intradevar). Imi sunt foarte utili vara, in special cand conduc.

  • mie imi displac in mod activ lentiele heliomate, am impresia ca nu as sti niciodata cand e soare cu ele, ca as trai intr-o permanenta penumbra :))
   sigur ca as putea sa-mi fac ochelari de soare cu dioptrie, doar ca nu mi se pare ca merita efortul :))

  • Intr-adevar am trait atatea mii de ani fara ochelari de soare si acum daca nu ii ai poti face arsuri pe retina… Dar de ce tot uitam ca suntem mamifere, ca am ajuns pana in acest punct fara lucruri sintetice (ochelari de soaare, creme, geluri, etc) si corpul nostru e total echipat pt conditiile planetei noastre. De ce nu ne dam seama ca de fapt unii vor sa isi vanda produsele si atunci bat moneda pe sentimentele noastre, pe frica, responsabilitate, grija fata de copii, etc. Pupila umana stie exact ce si cand are de facut, mai putin daca se sufera de o boala. Am cunoscut medici oftalmologi care au zis ca lentilele heliomate le interzic total sub 40 de ani, ca leneveste ochiul, dar si medici care mi-au recomandat la 20 de ani ASA ceva pe motiv ca e ultimul trend si poate ar fi mai bine sa le port.

 14. Si eu sunt curioasa care sunt marcile de creme pe care le-ai gasit ca ar fi ok. Eu am folosit in ultimii ani dermatocosmetice (Vichy) iar anul asta am luat de la Neutrogena.
  Eu ador marea, vara, plaja, dar nu stau sa ma prajesc si nu tin neaparat sa ma bronzez. Stau la soare cat sunt in apa si apoi vreo 5 minute dupa cat sa ma usuc putin, dupa care la umbra.
  Ce n-as putea face nici in ruptul capului e sa port vara la 30+ grade maneci lungi si pantaloni lungi. Nu suport nici manaci scurte, ci fara maneci sau chiar bretele pentru ca transpir tare si s-ar vedea foarte urat ditamai petele sub brat.

 15. Apropo si de ingrediente: odata cu venirea verii, s-au inmultit articolele pe tema protectiei solare. Din pacate, ca de obicei, 80% din articole contin jumatati de adevar, unele fiind din categoria menita sa sadeasca panica ( mai ales referitor la ingredientele din creme), aducand in discutie zeci de pseudostudii. Din punctul meu de vedere, protectia solara este un subiect medical. E de bun-simt si unanim acceptat faptul ca o protectie, mai ales pentru copii mici, trebuie sa existe. Folosirea cremei se face dupa recomandarea dermatologului. Din fericire, dermatologia si dermato-cosmetica se fac la un nivel inalt la noi in tara, eu cunosc multi dermatologi de exceptie. Conteaza foarte mult si ceea ce intelege fiecare prin „umbra”: se spune ca singura umbra este casa. Cu alte cuvinte, stam la umbra in casa, pe o terasa cu acoperis serios sau sub umbrele pe care este precizat ca protejeaza eficient. Umbra copacului, copertina oricarui carucior, umbrele clasice de plaja- toate pot face mai mult rau, dand doar senzatia de protectie.
  Probabil am avut momente in care am exagerat cu crema de protectie solara, dar cunoscand cateva date nu imi pare rau. Tin minte ca mi-a fost recomandata cand avea fata cateva luni, de o pediatra ce profesa in alta tara. La noi nici nu prea se comercializau ( cele pentru bebelusi si copii), greu am gasit. Am citit pe forumurile de la vremea aceea si am constatat ca in alte tari, mai ales in cele in care soarele straluceste in marea parte a anului, cremele pentru copii erau ceva banal. Cat despre ingrediente, eu nu as folosi termeni ce sugereaza asa o toxicitate, astfel de discutii ma duc automat cu gandul la vaccinuri. Pentru ca o substanta sa fie absorbita de catre piele si sa ajunga in circulatia sistemica este nevoie de multe. Apoi, urmeaza discutia legata de doza. De exemplu, unele dintre cele mai toxice chestii ce vin in contact cu pielea ( chiar si a copiilor mici) sunt substantele continute de sapunuri si geluri antibacteriene. Totusi, in lipsa de dovezi concrete, se comercializeaza astfel de produse, mamele le folosesc , desi nu protejeaza de ceva atat de grav precum efectele razelor solare.
  Am fost cu copil la mare, de cand avea 1 an jumatate. Primul an a fost cel mai usor, cooperare maxima. Apoi copiii cresc, nu este distractie mai mare decat statul cu fundul exact acolo unde se sparg valurile, construit castele din nisip ud pe malul marii, alergat cu picioarele prin apa. Copiii rareori stau locului mai mult de 6 minute cand sunt pe malul marii sau intr-un parc acvatic. Apoi este inotul, ce nu se poate practica cu palarie pe cap sau cu ochelari de soare. Uneori, tricourile speciale incomodeaza la inot , unii copii chiar nu le suporta pe piele. Pentru toate aceste situatii exista crema ca si singura protectie.

  • Nu stiu ce sa zic despre dermatologii nostri de exceptie, eu am mers la noua (NOUA) dintre cel mai buni si mai recomandati de toata lumea si nici unul, dar absolut nici unul nu a stiut sa ma ajute, toti insa (TOTI, nu exagerez) im vindeau cite-un anume brand de produse, daca nu cumva incercau sa-mi vinda crema sau lotiunea inventata de ei, care desigur, nu avea legatura cu problema mea, dar inainte de asta ma trimiteau la tot felul de analize din care ce sa vezi rezulta ca fix de crema lor aveam nevoie (cind am repetate analizezle la laboratoare independente, brusc rezultatele erau altele). eu sint destul de sceptica, prefer sa citesc cit pot inainte, imi fac lista de intrebari si daca dr din fata mea nu stie sa-mi explice ce-mi recomanda, atunci caut altul. cu SPF-ul, le-am auzit pe toate, inclusiv de la medici, asa ca ma bazez pe logica si pe bun simt cind iau deciziile astea.
   In continuare cred ca o crema de protectie reaplicata dupa fiecare baie in mare sau la fiecare doua ore, zile la rind, cite 8 ore pe zi, mai ales la orele cele crunte, e o idee proasta pentru copii mici. sigur, de inotat nu inoti cu palarie, dar nu inoata nimeni ore in sir. balaceala si joaca in apa se pot intimpla cu palarie pe cap. in vacanta folosesti pina la urma orice crema de protectie ai la indemina (sa fie SPF adevarat, nu ulei de cocos), on a daily basis insa, nu stiu, eu nu as folosi orice crema. in fine, am scris in articol ce si de ce.

  • Cine isi tine copilul 8 ore pe zi la plaja o face pe raspunderea lui. Nicio crema din lume nu te protejeaza la anumite ore si nici in anumite conditii. Eu stateam pe plaja cu copilul doua ore dimineata ( maxim 3) si apoi mai spre seara. Dupa varsta de 2ani jumatate pe plaja insemna doar la marginea apei, prin apa, pe langa apa. Sigur, incercam sa reaplic crema, dar nu cred ca puneam mai mult de 2-3 ori, si e vorba de un concediu de 6 zile. Seara dadeam o data sau deloc, in functie de ora la care ieseam. In afara zilelor de concediu am folosit crema pe zonele expuse, mai ales inainte de varsta de 2 ani jumatate, in functie de situatie. Bineinteles ca eu nu sunt un exemplu pozitiv, e posibil sa fi gresit, poate nu trebuia, poate ar fi trebuit de 10 ori mai multa crema, nu imi mai fac ganduri din acestea acum si nici nu as sfatui pe cineva sa faca ca mine. Iar copiii chiar pot sta o zi intreaga in piscina, acum depinde de copil, de parinte, de locul unde iti faci concediu,de ce fac ceilalti copii- daca e distractie mare in apa nici vorba ca al tau sa stea sub umbrela. Eu sunt pentru protectie solara, asta insemnand in primul rand evitarea anumitor ore. Apoi, orice este necesar, cu moderatie, cu discernamant. Nu ar fi deloc in regula ca lumea, pornind de la acest articol, sa renunte la protectia solara adecvata copilului lor ( si chiar lor ca adulti), din cauza unor cuvinte alarmiste. E una sa iti expui o preferinta, si alta sa scrii clar, negru pe alb, ca acel comportament conduce la cancer. Ingredientele din creme sunt aprobate in majoriatea tarilor, e drept ca FDA-ul aproba unele lucruri mai greu ( asa a fost mereu). De cele mai multe ori, chiar la mici suspiciuni, ingredientele se retrag. Uneori se retrag produse si ingrediente chiar daca, conform studiilor, sunt 100% sigure, doar fiindca zvonurile alarmiste capata asa proportii incat lumea ia decizii dintre cele mai nefericite- cazul thiomersalului din vaccinuri, dar si al BPA-ului din biberoane ( unde niciun studiu serios nu a dovedit clar efectele negative asupra sanatatii omului, dar panica era deja mult prea mare si presiunea politica imensa).

  • In conditiile in care lumea la noi nici nu-si pune problema sa puna ceva pe capul copilului care sta in soare la prinz, ce fel de crema SPF pui pe el mi se pare deja un detaliu de prea mare finete.

   Sigur, decit zero crema si zero haine pe pielea expusa la soare, mai bine orice crema cu SPF real, asta am si scris. Ca unele creme nu ofera protectie (cum ar fi unele facute acasa, de exemplu, din combinatii de uleiuri), ok, asta e, imi asum ca am spus asa o oroare.

  • Dar unele creme chiar nu ofera protectie, mai ales cele „naturiste”, asta nu e deloc o oroare. Aceste creme au aparut si ele din cauza ” ingredientelor foarte toxice si cancerigene din cremele de pe piata”- probabil tot un complot bigpharma de a ne extermina. Nu stiu daca provoaca si autism sau boli autoimune cremele astea, dar sigur au potential si anul viitor vor face si asta. Am vazut arsuri cumplite de la produse homemade, adica nici nu trebuie sa stepti vreun efect din ala pe termen lung. anii trecuti am stat pe plaja langa o familie de „italieni” ce s-au protejat tot concediul cu ulei de masline din belsug, dupa cateva zile erau numai buni alaturi de ceva rosii si castraveti.
   Eu as indrazni sa fac cateva recomandari referitor la alegerea cremei. Nu ma pronunt cand este vorba de ingrediente fiindca nu este domeniul meu, dar as merge pe cele dermato-cosmetice, as fi atenta sa fie indicata varsta minima de la care se pot folosi. De asemeni, important este locul de unde se achizitioneaza produsul, mai exact temperatura la care este depozitat. Multe ingrediente se inactiveaza sau isi pierd din proprietati la temperaturi ridicate, farmaciile ce se respecta tin o temperatura optima constant, au termometre ce pot fi oricand verificate. Exista firme distribuitoare/producatoare ce fac controale regulate in farmacii si verifica temperatura, isi retrag imediat colaborarea daca nu sunt respectate conditiile de depozitare. Cunosc farmacisti ce mi-au spus clar ca patronul, din economie, mai inchide aerul conditionat. Daca, din motive financiare, cineva nu isi poate procura un produs dermato-cosmetic si prefera ceva din supermarket, e bine de mers in magazine mari, din acelasi motiv. Exclus achizitionarea de produse cu factor de protectie de la tonetele din preajma plajei, unde stau expuse in soare cu orele. Chiar pe plaja, recipientul trebuie tinut la umbra, bine inchis.

  • Se intelege ca ar fi de exclus si comandarea acestor produse de pe internet, mai ales vara, nu stiu daca expedierea se face in conditii optime. De altfel, niciun produs cosmetic nu ar trebui comandat online, mai ales daca asteptam efecte concrete de la el. Aceleasi reguli ce se aplica la medicamente ar trebui aplicate si aici.

  • Din pacate pe logica asta nu putem cumpara nici din farmacii, nici din supermarket, peste tot sint depozitate, transportate si iar depozitate dumnezeu stie cum. Poate doar daca le iei din poarta fabricii…

  • Eu stau pe plaja cu copilul de la 10.00 la 18.00, aproape 80% doar sub umbrela, folosim crema de plaja La Roche Posay de copii cu SPF 50, purtam basmale de bumbac si costume de plaja cu factor SPF 50 de la Decathlon. Aplicam crema de 2 ori (3 ori daca facem si baie). Intre 13.00-16.00 fie ne adapostim sub umbrela, fie la o teresa. Sa stii ca nici nu se vede ca am fost la mare, nu s-a schimbat culoarea pielii un ton, nu am facut insolatie, indigestie, ba chiar avem un tonus f pozitiv.

  • Bun, noua doctori mari, calfe si zidari… pina la urma ai reusit sa te tratezi?

  • Da, m-a ajutat o doamna care e pasionata de cosmetica, eu i-am trimis poze cu moaca mea distrusa, ea mi-a trimis, pe pasi, idei de rutina de ingrijire. intr-o luna eram alt om. 🙂

 16. Habar nu aveam de hainele cu protectie UV. Multumesc de sfat. Si eu incerc sa ma feresc de soare. In ultimii 5 ani mi au aparut foaaarte multe alunite si nu ma incanta deloc ideea sa-mi populez spinarea cu inca cateva…

 17. Eu nu stiu ce sa zic cu lotiunile astea. Am incercat si nu imi faceau bine deloc pentru ca transpiram si imi apareu iritatii. Ar trebui formule pentru toate tipurile de piele… In legatura cu bebelusii si copiii, am o vecina care are gemeni: pe unul din ei l-a dat cu lotiune cu factor 50 inca din prima zi de cand a iesit cu el din maternitate, iar pe celalalt nu l-a dat pentru ca a avut probleme cu pielea in primii doi ani de viata. Cel care a fost dat cu lotiune inclusiv iarna, a capatat o sensibilitate la soare, ceva ce n-am vazut. Daca nu are lotiune si sta 10 minute chiar si dimineata la 7-8, i se inroseste pielea. Plus ca e alb ca varul. Fratiorul care a primit SPF doar daca ieseau cu el la pranz sau la mare, nu are probleme.

  Eu am multe alunite, dar medicul meu mi-a spus ca nu soarele este cauza pentru ca m-am bronzat in total in 24 de ani cred ca maxim 15 ore. Mai mult crede ca au aparut din cauza anticonceptionalelor. Mi-a recomandat sa folosesc fie un corector lichid, care are putere mare de acoperire, fie un fond de ten mai gros si sa aplic pe alunite in fiecare zi cand ies la soare. Iarna nu. Medicul meu e de parere ca toata nebunia cu Spf a degenerat prea mult si maine poimaine o sa ni se spuna ca fara Spf o sa murim. Exagereaza dar cam asa e. Plus ca se vorbeste foarte mult ca Spf-ul previne imbatranirea. Gresit: daca iti dai cu Spf si pierzi noptile sau nu te ingrijesti, cu siguranta imbatranesti prematur. Eu nu am folosit deloc pana acum si nu am riduri, in schimb unele fete de 19 ani folosesc spf de ani de zile si arata de 30 de ani.

  P.s. eu nu as fi de acord sa oblig un copil sa poarte bluze cu maneca lunga pe 30 de grade sau mai mult. Suntem diferiti si suportam temperaturile diferit. Daca o persoana nu transpira deloc vara si se simte confortabil la 40 de grade, asta nu inseamna ca unei alte persoane nu i se va face rau. Eu pantalonii lungi ii mai suport, dar bluza clar nu. Mi se face rau si nu tine de obisnuinta, tine de mecanismul nostru interior, hormoni si altele. Unii copii au ajuns la urgente cu hipertermie din cauza asta…

  • Nu ar fi mai bine sa ne luam dupa studii si parerea oficiala a dermalogilor cu privire la protectia solara si cancerul de piele? Nu inteleg cum exemple anecdotice de genul: „Daca nu are lotiune si sta 10 minute chiar si dimineata la 7-8, i se inroseste pielea. Plus ca e alb ca varul. ” sau „Eu nu am folosit deloc pana acum si nu am riduri, in schimb unele fete de 19 ani folosesc spf de ani de zile si arata de 30 de ani.” ar avea vreo relevanta.
   Sau ar trebui sa credem ca un copil e alb ca varul si sensibil la soare pentru ca a fost protejat de soare?! Sau ca daca tu nu ai riduri desi nu te-ai protejat de soare, dar alte fete care s-au protejat au riduri, inseamna ca totul e o scorneala? Sincer, daca ar fi asa, si eu as putea concluziona ca uite, daca eu nu mananc deloc ciocolata si sunt grasa dar altele care mananca de trei ori pe zi sunt foarte slabe, atunci inseamna ca ciocolata clar nu ingrasa, ba mai mult, ajuta la slabit!
   Nu cred ca mai e nevoie sa spun ca s-a vazut clar ca riscul aparitiei cancerului de piele se reduce odata cu folosirea protectiei solare si asta ar trebui sa conteze mai mult decat un exemplu personal.
   Apoi, din nou, s-a observat ca soarele chiar imbatraneste pielea, radiatiile UVA (prezente tot timpul anului! ) patrunzand in piele mai adanc de cat se stia initial si producand schimbari negative. E nevoie de ani si ani de expunere pentru ca semnele distrugerii pielii sa apara la suprafata: ridurile, pete si zone hiperpigmentare, melasma etc.
   Nu e cam periculos sa ignoram informatii demonstrate si testate in favoarea exemplului personal sau al vecinei?

   Mai multe info aici:
   http://www.paulaschoice.com/expert-advice/sun-care/_/can-you-get-cancer-from-sunscreen
   http://pasagera.ro/importanta-protectiei-solare.html
   http://pasagera.ro/soarele-si-impactul-lui-asupra-pielii.html

   PS: Si eu daca stau 10 minute la soare ma inrosesc si nu am fost data cu creme cu SPF de mica (pentru ca nu existau) , deci concluzia finala care ar fi?

   PS 2 : Eu nu as mai merge la medicul care face afirmatii asa de iresponsabile, recomandand fond de ten in loc de protectie solara pentru alunite. O.O

  • Oare nu putem sa acceptam ca NU exista o solutie universal valabila? Oameni sunt diferiti, pielea e diferita si medicii trebuie sa acorde pacientului toata sustinerea. Nu comenta de medicul meu daca nu cunosti situatia. Am zis clar ca nu suport lotiunile solare, acum patru ani am dat 1000 lei in vara ca sa incerc aproape tot ce era de incercat. Si ca mine sunt multe persoane care se irita de la orice crema/lotiune aplicata vara si tot ca mine, sunt persoane carora li se face rau de la caldura si daca poarta maneci lungi vara.

   Asa ca medicul meu (la care merg de la 14 ani si a care a fost singurul care mi-a spus ca acneea ar putea sa aiba cauza interne, pe cand restul de 13 la care fusesem in 3 ani imi dadeau numai tratamente care nu avea efect) mi-a spus ca aplicarea fondului de ten/corector e la fel de eficienta ca o lotiune cu SPF 35 minim.

   Tu nu ai auzit niciodata de fete care s-au dus la plaja machiate si au ramas albe pe fata? In urma cu vreo 6 ani era deja un ,,trend”.

   Eu nu as promova lotiunea solara atat de mult, as pune accent pe mersul la medic. Sa se organizeze mai multe campanii gratuite pentru controlul alunitelor. Sa fie campanii inca din scoala. Stiu ca este una in desfasurare pana pe 31 iunie, dar nu e suficient pentru ca este promovata doar online. Degeaba te dai cu factor de protectie daca nu mergi la medic pentru consult.

   Sunt sute de oameni care fac arsuri cu tot cu lotiune, pentru ca au impresia ca sunt protejati la nesfarsit si 100%. Asa ca eu prefer sa am incredere in sfatul medicului care imi cunoaste cazul, ca sunt destui care nici nu ridica ochii la pacient, recomanda lotiune cu SPF, haine lungi si la revedere. Fara sa intrebe: poti sa iti dai cu Spf? Ai alergie la ingrediente? Hai sa facem analize si sa gasim cea mai buna solutie.

   Eu in astfel de medici am incredere, care recomanda consult periodic in cazul persoanelor cu alunite si nu numai, nu in persoane care spun ca trebuie sa ne dam cu factor de protectie si cand stam in casa, ca intra ultravioletele. Eu am incredere in solutii si tratamente personalizate, nu in inducerea fricii.

  • Nu exista solutie universal valabila, nici nu am zis asta, am zis doar ca trebuie sa luam in calcul recomandarile specialistilor cand decidem ce facem in cazul nostru personal. Fiecare e responsabil pentru el. Daca ca in cazul tau, ai cheltuit bani degeaba pe creme cu protectie solara care nu ti s-au potrivit, e nasol si pacat ca nu se pot returna, ca macar sa iti iei banii inapoi. Dar asta nu inseamna ca pentru majoritatea oamenilor folosirea lor nu a dus la declinul incidentei cancerului de piele, tocmai de aia ar trebui promovate. Zici ca ai incercat acum 4 ani, sa stii ca in fiecare an apar produse noi reformulate si se poate ca noile formule sa fie mai light si mai blande (daca nu au alcool, bineinteles) si chiar se gasesc pentru multe tipuri de piele, dar inteleg perfect ca poate nu vrei sa mai testezi noi si noi produse pe pielea ta in speranta ca nu irita. Pacat ca nu ai aflat exact ce anume iti producea reactia alergica, ca sa poti identifica „vinovatul” printre ingredientele unui produs.

   In ceea ce il priveste pe doctorul tau, de ce sa nu comentez? Nu cred ca i-am lezat autoritatea daca mi-am spus parerea personala, chiar si in necunostiinta de cauza. Eu tot nu vad cum „aplicarea fondului de ten/corector e la fel de eficienta ca o lotiune cu SPF 35 minim”, exceptand cazul in care fondul de ten/corectorul are SPF mare si e aplicat in strat generos, dar eu nu asta am inteles din ce ai scris. Ce contine acel fond de ten, nu cumva oxid de zinc si dioxid de titan? Nu l-ai intrebat cum de protejeaza la fel dar nu are SPF? Ar fi interesant de stiut.

   Cat despre oamenii care se ard pentru ca nu reaplica lotiunea de protectie, este exclusiv vina lor, nu a produsului, mai ales ca pe toate cremele scrie clar cand si cum trebuie reaplicate, cat timp si in ce conditii protejeaza.

   Si eu am fost la doctor, si eu am multe alunite, nu cred ca m-am exprimat mai sus impotriva mersului la specialist si sunt de acord cu promovarea de campanii in acest sens, dar sunt multe persoane care nu au pielea sensibila sau alba cu multe alunite si nu simt nevoia sa mearga la doctor sa faca un consult, avand impresia ca pielea lor e mai rezistenta la soare pentru ca se bronzeaza repede. Pentru acele persoane, recomandarile generale cu privire la folosirea lotiunilor cu SPF (combinate cu alte sfaturi privind expunerea la soare) sunt foarte bine venite. Si nu e vorba de inducerea fricii, e vorba de niste masuri simple pentru prevenirea cancerului de piele. Ce face fiecare cu informatia, e treaba lui, dar informatia trebuie sa fie disponibila pentru cat mai multi oameni.

 18. Eu caut o cale de mijloc. Mâinile i le las goale si le dau cu crema spf 50. Pălărie obligatorie să acopere si ceafa bine. Nu vreau sa o acopăr peste tot cu crema dar nici sa o port cu mânecă lunga. Am incercat si se înrosea la fata si era calda. Era clar un disconfort pt ea. Totusi vreau sa ne bucurăm de vara in conditii sigure dar si plăcute. Pe cand ceva despre cum facem cu oprirea alaptatului? Mersi.

 19. Foarte util articolul, multumim mult! Apreciez foarte mult timpul pe care il dedica autoarea documentarii si seriozitatea cu care trateaza tot ce tine de bunastarea si sanatatea copiilor. Daca vreodata accesul pe blog s-ar face contra cost as plati bucuroasa.
  Si ceva off topic: sunt intr-o mare dilema cu pasta de dinti la copii: cu sau fara fluor si de la ce varsta/ cati dinti?

  • Noi folosim pasta de dinti de la 1 an, spalatul pe dinti l-am inceput ceva mai devreme, fara pasta insa. am ales una fara fluor, cu ingrediente naturale.

 20. Daca exista o corelatie intre folosirea cremelor de protectie solara si cancerul de piele (nu e clar din articol daca exista), eu cred ca asta demonstreaza nu ca aceste creme cauzeaza cancerul, ci doar ca oamenii au tendinta sa se expuna mai mult la soare dupa ce se dau cu crema, dandu-le un fals sentiment de securitate. Nici o crema nu blocheaza perfect razele ultraviolete de tip A, care se crede ca sunt cauza cancerului de piele, si sub efectul cremei e posibil sa stam mai mult in soare pentru ca nu ne ardem asa usor (dar razele UVA actioneaza). Asa ca e ok de folosit cremele solare pentru extra protectie si mai ales pentru a proteja ariile de piele care nu pot fi acoperite de imbracaminte cand suntem nevoiti sa ne deplasam prin soare (pentru ca nu exista dovezi ca ele in sine cauzeaza direct cancerul; am cautat studii). Pentru stat in plin soare la orele amiezei, nu ofera suficienta protectie.

  Cat despre stilul de viata care e de vina pentru pericolul de cancer de piele, asta e adevarat, dar nu neaparat asa cum a fost descris aici (mancare, chimicale etc). Ci mai degraba, cum a mai comentat cineva, de vina e modul in care ne expunem noi la soare. Bunicii nostri nu stateau in soare dezbracati, si chiar si agricultorii se trageau la umbra in plin soarele amiezei (chit ca stateau si in restul timpului in soare imbracati cu maneci si pantaloni lungi si cu palarii de paie cu boruri largi). Altfel, subtierea stratului de ozon are u impact important. Si in plus, sa nu uitam ca soarele e o stea care e in continua schimbare, si radiatiile pe care le emite acum nu sunt chiar aceleasi care au fost acum cateva sute de ani, si nu-s la fel cum vor fi peste sute de ani. Parerea mea e aceeasi cu a unui dermatolog: http://www.skincancer.org/skin-cancer-information/ask-the-experts/does-sunscreen-cause-cancer

  Asa ca da, cea mai buna protectie de soare e statul in umbra deasa acoperiti. Pentru vitamina D, 10-15 minute la soare sunt de obicei suficiente, plus ca exista multe surse de vitamina D in alimentatie, care nu pun problemele pe care soarele le poate pune pentru piele.

  • „doar ca oamenii au tendinta sa se expuna mai mult la soare dupa ce se dau cu crema, dandu-le un fals sentiment de securitate”

   Vezi mai sus. Soarele e acelaşi de 4,5 miliarde de ani, stratul de ozon există de multe milenii şi nu dispare peste noapte, se reface permanent sub acţiunea razelor UV. Dar publicul modern e obişnuit cu aerul condiţionat din maşină sau din încăpere şi tinde să creadă că şi afară e acelaşi lucru. Nu are obiceiul să se ferească în permanenţă, să îşi calculeze fiecare pas, pe care îl avea lumea până nu de mult. Sub domnia lui Ceaşcă, un tramvai încins precum cuptorul sau praful şi arşiţa şantierelor îţi dădeau semnale de alarmă cu mult înainte să te bată Soarele în cap, ştiai că trebuie să te fereşti. În vremurile mai vechi, mai toţi oamenii purtau pălării de paie sau de pânză, femeile prin anii ’60-’70 purtau binecunoscutele sarafane largi şi înflorate, „de hipioată” (şi la ţară se poartă şi acum), trăgeau obloanele sau jaluzelele, evitau efortul atunci când nu era neapărată nevoie.

   Mânecile lungi şi pantalonii lungi şi largi din pânză de bumbac nu erau pentru apărarea faţă de Soare. Cele mai sensibile părţi ale organismului sunt capul şi spatele, nu braţele sau gambele. Erau pentru protecţia faţă de insecte. În climatul şi condiţiile de viaţă de la noi de până prin 1960, când malaria era o adevărată epidemie în fiecare vară, pentru a te proteja de ţânţari. În climatul Africii sau al Asiei de Sud-Est, pentru multe alte insecte şi şerpi, mult mai periculoşi. Din pricina asta, uniformele ostaşilor trimişi în ţinuturi tropicale includeau pălăria colonială, pantalonii scurţi, dar şi jambiere solide din pânză groasă sau piele.

 21. Eu stau fix lângă o grădiniță cu program prelungit. La ora 11 îi scoate afară pe copii, afară unde e un singur copac, în rest cerul e limita… Câți copii credeți că au capul acoperit? Oare îi dau educatoarele cu creme SPF? Îmbrăcați evident nu sunt…tricouri, maiouri, pantalonași scurți.
  Asta mi se pare clar o problemă des întâlnită…

 22. Tocmai i-am facut copilului un set de analize, a reiesit vit. D insuficienta (din fericire, am depistat-o la timp, nu era carenta). Am discutat cu medicul, poate ajuta concluziile noastre:

  1. dermatologii trag semnale de alarme (justificate, de altfel) cu privire la expunerea la soare (eu am alunite, copilul are si el, ni s-a recomandat sa fim precauti).

  Asta la noi a insemnat: sa evitam cat putem intervalul orar cu probleme, sa folosim haine cu factor de protectie, lotiune SFP 50+ pt zonele expuse (de regula o luam cu noi, si o aplicam atunci cand consideram ca e cazul), palarii de soare pe toata durata zilei, haine cu maneca lunga si pantaloni lungi ((in anumite situatii – eg. excursii care se deruleaza pe durata intregii zile)

  2. in ultima perioada, s-a constatat existenta unei carente de vit. D in multe patologii grave (despre care nu se stia ca ar avea legatura cu asta).

  3. Lotiune cu SFP se poate folosi de la 6 luni, exista multe optiuni bune din care se poate alege

  4. Medicul homeopat obisnuia sa ne recomande luat pe toata durata iernii (pana anul trecut) un complex care continea vit. D. Anul asta nu ne-a dat (probabil a considerat ca nu mai e necesar, dupa o anumita varsta).

  5. Sunt putine alimente din care se poate lua vit. D: peste (somon, hering), oua, lapte / iaurt. In schimb, la nevoie (daca se confirma prin analize), se poate suplimenta cu: ulei de ficat de cod, alte variante disponibile in farmacii (la recomandarea medicului).

  Intr-adevar, dupa o varsta, este mai greu de controlat expunerea in raport de intervalul orar (eg. in tabara / excursii cu scoala), insa putem reduce folosirea lotiunii cu SFP in anumite perioade (il ajuta si tenul, este brunet). Oricum, este la varsta la care se dezvolta responsabilitatea pt lucrurile de genul asta, se descurca binisor singur sa evite excesele.

 23. Noi tocmai i-am facut copilului analizele, cea pt vit. D a iesit sub limita (insuficienta, nu carenta). Am discutat cu medicul, poate ajuta ceea ce am aflat:

  1. medicii dermatologi trag semnale de alarma (justificate, de altfel) referitor la expunerea la soare (eu am alunite, copilul are si el, ni s-a recomandat sa fim precauti)

  Asta inseamna pt noi: sa evitam intervalele orare periculoase, sa aplicam lotiune SPF 50+ (de obicei, o luam la pachet si o folosim daca consideram necesar), sa folosim haine cu protectie UV sau cu maneca lunga / pantaloni lungi (in anumite situatii, eg. daca mergem intr-o excursie pe toata durata zilei).

  2. in ultima perioada, s-a descoperit carenta de vit. D in unele patologii foarte grave (despre care nu se stia ca ar avea o legatura cu asta)

  3. vit. D se regaseste in destul de putine alimente: peste (somon, hering), oua, lapte / iaurt, lapte din soia / migdale.

  De aceea, este bine de inclus si acest test pe lista, atunci cand / daca faceti analize copiilor. Daca se constata deficit de vit. D, se poate suplimenta cu ulei de ficat de cod sau alte variante existente in farmacii (NUMAI la recomandarea medicului, probabil ca asa se va rezolva si in cazul nostru).

  Pana anul trecut, medicul nostru homeopat obisnuia sa ne recomande pe perioada iernii un complex care continea si vit. D. Anul acesta nu ne-a dat, a considerat probabil ca nu mai este cazul. Nu stiu in ce masura a influentat chestia asta, urmeaza sa discutam cu medicul sa vedem ce parere are.

  Concluzia noastra ar fi ca, desi nu putem controla in fiecare situatie intervalul orar (eg. cand este in tabara / excursii scolare), trebuie sa gasim modalitati pt a preveni insuficenta de vit. D. Cu siguranta medicul homeopat ne va schimba schema de remedii. Iar noi vom incerca sa reducem folosirea lotiunii cu SPF (mai ales ca il ajuta tenul, copilul este brunet) pastrand desigur celelalte masuri (din prea multa precautie, le foloseam in paralel, ceea ce nu este cazul).

  • Sunt mai multe teorii legate de Vitamina D: unele corpuri produc putin si au nevoie de mai putin; iesitul la soare 5-10 min zilnic acopera ncesarul de vit. D. Sunt multi doctori din tarile nordice care nu recomanda suplimentarea ci mersul la piscina sau o mica vacanta in tarile calde iarna – si nu sunt mai multe boli grave ca in tarile mediteraneene.
   Mai e aici o teorie: spalatul cu chimicale dupa expunerea la soare iar indeparteaza vit. D – si se recomanda 24 ore dus simplu.
   Acu’, nu stiu daca e una sau alta, dar noi le aplicam pe toate(alea care ne convin, evident), suntem mai la nord decat Dorohoiul si consumam doar ficat de cod si pesti grasi. Nu ne-am imbolnavit de 4 ani nici de unele – si asta arata ca am avea suficient vit. D – medicii aici nu recomanda analize ‘preventiv’ unui om sanatos.

 24. Am norocul ca stau intr-o tara unde vara e frig si soare putin. Aici cand sunt 30 de grade e eveniment, se inchid scolile. Emma , fata mea, e nascuta aici si s-a adaptat la conditiile de mediu de aici. Anul trecut am fost in vacanta in Turcia si a fost prea cald pentru ea. Am stat 70% din timp in camera. Am imbracat-o in hainute cu protectie UV, are o palariuta stil legionar care ii acopera si umerii si urechile. Dar anul acesta am decis sa nu mai repetam experienta. Facem concediul pe o insula la Marea Nordului. Vremea buna nu e garantata dar sigur nu o sa suferim de caldura. Cand iesim in parc are obligatoriu palariuta chiar daca sunt 18 grade afara. Avantajul nostru e ca putem iesi lejer afara pe la 15. Profitam de lumina si de parc mai mult.

 25. Paradoxul ingrijorarii: ne ingrijoram sa suplimentam cu vitamina D si apoi ne ingrijoram cu cremele si apoi ne ingrijoram cu dermatitele si dermatologii si alergiile (eu sunt la ultima: alergica la chimicale si creme).

  Eu am noroc ca seman cu fiica mea. Sau ea cu mine. Sau din cauza mea ea face ca mine: ne trezim dimineata cu energie din secunda 2 si o zbuchim afara. Daca e la mare, sarim in apa direct. Mai ales fata. Eu dupa ea alerg ca o curca pe langa apa in care i-au intrat puiutii de rata. La 10 30 – 11 deja e franta si flamanda si bleaga, eu la fel, asa ca abia acum am sanse sa pun mana pe copchil sa il tin intr-un loc sa il dau cu crema sau o bluza cu maneca lunga (acum ii cos o ie) si palarie.

  Ne revenim pe la ora cand soarele se duce la vale si putem sa o luam de la capat.

  De 4 ani nu am mai fo nici eu nici fiica mea la farmacie.

 26. Sa nu te superi dar imi spun si eu parerea mea aici – decat sa merg la mare si sa nu stau pe plaja intre 10.30-17.00, de ce sa mai merg la mare? copilul meu se trezeste in jur de 8.30-9.00 cand nu are gradi, pana mananca pana punem sarsanalele de plaja etc sa zic ca ajungem pe la 10.00 pe plaja – chiar nu merg in vacanta sa stau in hotel sau sa imi pun ceasul sa sune ca sa apuc sa fac plaja pana la 10.30.

  Cei care nu locuim la mare, cred ca abia facem 10 zile de plaja pe an (cred ca 5-6 ar fi media), si uneori nu este posibil chiar in fiecare an. Dar nu mi se pare ca ar fi atat de mult cat sa fie nociv sa stam intre 10.00 – 17.00-18.00 pe plaja cu acele haine de bumbac sau cu factor, palarii si crema cand este necesar si mostly la umbra. eu nu prea o las pe fetita mea la soare de fel pe plaja. si in chestia asta, cred ca masura este solutia.

 27. Foarte util articolul, am gasit informatii noi. Eu si sotul meu am invatat anul acesta lectia numita : crema de protectie solara nu e doar o fita. Dupa o zi de plaja si o zi de plimbat prin insula eram rosii si nu ne dadeam rand la crema aftersun. Vacanta de vara placuta tuturor !

 28. SPF nu inseamna ce spui tu.
  Iata mai jos explicația dintr-un interviu dat de dermatologul M. Leventer:
  Dr. Mihaela Leventer: Factorul de protectie solara FPS sau SPF, dupa traducerea in engleza, reprezinta timpul necesar aparitiei arsurii pe piele in functie de valoarea expunerii. Astfel, daca utilizam o crema cu FPS 30 inseamna ca va dura de 30 de ori mai mult pana la aparitia arsurii, decat in lipsa protectiei. Practic, crema de protectie ne ofera o perioada mai lunga de toleranta a expunerii la lumina pana sa ne ardem, cu conditia ca produsul cosmetic sa fie aplicat corect. Atunci cand alegem o lotiune de protectie antisolara trebuie sa tinem cont de culoarea pielii, de zona de piele expusa, spre exemplu pielea groasa a spatelui rezista mai bine. De asemenea, sa tinem cont de varsta, pentru ca persoanele cu piele imbatranita sunt mai vulnerabile.

  • Timpul necesar aparitiei arsurilor solare este invers proportional cu cantitatea de raze care ajung in piele. Cu alte cuvinte, definitia data de mine si cea data de doamna dr. spun acelasi lucru.

 29. Imi puteti trimite (via email) un link catre crema utilizata de dvs sau alte creme de protectie solara? Nu am gasit cu factor mai mare de 35. Multumesc

  • Există creme cu factor de protecție 100.
   Caută cu google după sunscreen SPF 100 skin care products.

 30. Printesa, la sfatul tau am cumparat de la iherb prin iunie, foarte bune produsele, venit curier l adresa, nici o problema; acum cateva zile am dat iar comanda, dar cei de la dhl imi cer acum o lista si cu tata si cu mama si cu plata TVA taxe vamale etc etc, care ma duc cu totul la valoarea coemnzii, adica am dat 200 de lei pe comanda si ei imi cer 150 de lei pe taxe.
  Le-am spus ca am mai primit de la furnizor tot prin ei si nu mi-au cerut nimic si bineinteles ca spun ca n stiu acum vor tot; o sa ii pun s returneze pachetul dar vroiam sa stiu daca tu te-ai confruntat cu asa ceva?!

 31. Chiar imi doresc produsele dar ei sustin ca daca nu e din UE e considerat import si trebuie cod EORI de importator si taxe peste taxe, nu ma inteleg cu ei deloc :((
  o sa le zic sa il returneze dar chiar imi pare rau 🙁

 32. Printesa, am si eu o intrebare: de palariile de canepa ce parere ai? Adica protectia pe care o ofera justifica pretul, sau e suficienta o palarie de bumbac? multumesc }{

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *