Interviu cu dr. gastroenterolog pediatru despre uleiul de pește (P)

Acum ceva vreme, cînd am descoperit beneficiile uleiului de peşte, căutînd informații documentate despre el, am dat şi peste multe interviuri realizate cu medici din străinătate pe acest subiect. Jurnalistul din mine s-a activat şi a pus pe hîrtie un set de întrebări despre uleiul de peşte. Mi-a răspuns de curînd la ele doamna Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru, Doctor în științe medicale, cu competență în Gastroenterologie Pediatrică și Ecografie Generală, sef de secție la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”, Preșendintele Comisiei de Nutriție din cadrul Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.

De ce se recomanda uleiul din ficat de cod copiilor?

Uleiul de ficat de cod este recomandat datorită conținutului de acizi grași esențiali naturali Omega-3, în special DHA și EPA, în concentrație eficientă, necesară pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului. Uleiul de ficat de cod mai conține de asemenea și vitaminele D, A și E, cu rol important în creșterea și dezvoltarea sistemului osos, îmbunătățirea capacității de apărare antiinfecțioasă, ameliorarea acuității vizuale și menținerea integrității cutanee a€“ mucoaselor.

Este nevoie de analize înainte de a lua ulei de cod?

Nu, nu este nevoie de analize prealabile administrării. În dozele recomandate, conținutul de acizi grași esențiali nu prezintă riscul supradozarii. În ceea ce privește vitaminele D, -A și -E, trebuie luată în considerare și posibilitatea existenței acestora în alte suplimente/medicamente administrate concomitent copilului, astfel încît să nu se depășească dozele zilnice recomandate.

Există contraindicații în administrare?

Conform numeroaselor studii clinice documentate științific, nu există contraindicații privind administrarea uleiului de ficat de cod.

Cum se administrează? Într-o anumită parte a zilei? Cu pauză sau tot anul?

Uleiul de ficat de cod se poate administra în orice moment al zilei. Pentru a se evita însă omiterea terapiei, se recomanda administrarea de rutină, în același moment al zilei. Referitor la perioada administrării, aceasta variază foarte mult în funcție de principala indicație individualizată. De exemplu, pentru hipercolesterolemie, dislipidemie, obezitate, diabet, uleiul de ficat de cod este un adjuvant al tratamentului de bază care se recomanda pe perioade îndelungate de timp, de cel puțin câțiva ani (1-5 ani). Pentru efectul imunomodulator, se recomandă administrarea sa în primii an de viață, cunoscuți pentru asocierea cu un risc crescut de infecții intercurente respiratorii sau în orice altă perioadă a vieții caracterizată prin infecții recidivante, cu diferite localizări (ORL, respiratorii, digestive etc.)

De la ce vârstă se recomandă uleiul din ficat de cod la copii?

Uleiul de ficat de cod poate fi administrat de la vârsta de 4 săptămâni în condiții sigure, cu efecte benefice pentru creșterea și dezvoltarea copilului, de la dezvoltarea mentală și comportamentală optimă, ameliorarea acuității vizuale, modularea răspunsului imun, abilitatea de a rezolva probleme, creșterea calității somnului etc. Trebuie verificată eticheta fiecărui produs în parte, pentru a ne asigura că produsul îndeplinește standardele de siguranță care se impun pentru administrarea la sugari.

Este mai bun uleiul din ficat de cod decât cel din alte organe sau din carnea peștelui (există voci care menționează toxicitatea ficatului)? Discutăm despre uleiul de pește în general și despre Möller’s în particular.
N.A.: Möller’s este brandul pe care îl consumăm noi.

Ficatul de cod sălbatic este una dintre cele mai bogate surse de acizi grași esențiali Omega-3 (în special DHA și EPA), spre deosebire de carnea sau alte organe ale peștelui care nu conțin cantități similare de DHA și EPA. Din acest motiv, alegerea unui supliment alimentar/medicament necesită verificarea atentă a conținutului de DHA și EPA. De exemplu, multe dintre suplimentele alimentare de ulei de pește prezentate sub formă lichidă sau de capsule de 1g (și uneori peste 1g) au o cantitate de acizi grași polinesaturati esențiali DHA + EPA mai mică de 0,5 g – insuficientă pentru asigurarea efectelor benefice dorite.

În ceea ce privește posibila toxicitate a ficatului de cod, această este exclusă în cazul producătorului Möller’s, avînd în vedere producătorul, renumit de 160 de ani tocmai pentru puritatea și calitatea foarte înaltă a produselor sale, bazate pe ficat de cod sălbatic, provenit de la pești netratați chimic. Pînă ajunge în sticla finală, uleiul trece prin nu mai puțin de 8 puncte de control, fiind eliminat orice reziduu sau substanță nedorită. Mai mult, standardele norvegiene de producție sunt din multe puncte de vedere mult mai stricte decît cele europene.

În cazul unei diete echilibrate și a suplimentării ei cu ulei din ficat de cod îmbogățit cu vitamină A, există riscul unei supradozari de vitamină A?

O linguriță de ulei de ficat de cod Möller’s conține 250 micrograme (455 UI) de vitamina A, adică 31% din necesarul zilnic. Dacă dieta zilnică este echilibrată, cu siguranță restul necesarului zilnic se asigură din alimentație. Pentru adulți, necesarul zilnic este de 5000 UI. Femeile gravide nu trebuie să depășească 6000 UI/zi, iar cele care alăptează 8000 UI/zi. Pentru copiii sub 1 an, necesarul zilnic este de 1500 UI. Supradozajul apare în condițiile depășirii persistente a acestor doze zilnice recomandate care sunt semnificative din punct de vedere cantitativ, situație care, în condițiile unei alimentații normale, nu poate fi realizată. De asemenea, este important să verificăm cantitatea acestora din suplimentele alimentare/medicamentele administrate concomitent.

Ce riscuri presupune supradozarea de ulei de peste?

În cazul acizilor grași Omega-3 nu s-au înregistrat efecte adverse prin supradozare. După cum spuneam mai sus, trebuie totuși să fim atenți la vitamine, al căror risc de supradozare apare în cazul administrării unor cantități foarte mari în raport cu cele uzuale.

Cum alegem un ulei de peste bun, la ce trebuie să fim atenți?

În primul rînd la cantitatea de acizi grași polinesaturati esențiali DHA și EPA. Există multe produse care menționează prezența unei cantități de 1g sau chiar mai mult de ulei de pește, fără a specifica și care este proporția de DHA și EPA sau, în condițiile în care aceasta este specificată, este foarte mică. Aici se face confuzie cel mai des. În general, pentru a se asigura aportul recomandat necesar de 1g de DHA și EPA, se impune administrarea zilnică a unui număr mare de capsule sau, în condițiile formei lichide, trebuie verificată cantitatea de ml administrată/ zi, deoarece unele produse se recomandă în cantitate de 10 ml / zi, altele de 5 ml zi.
Nu în ultimul rînd, contează producătorul, e important să ne asigurăm că procesul de producție este garantat la cele mai înalte standarde.

Ce putem face dacă copilul îl refuză? Îl putem amesteca în alimente?

În general uleiul de ficat de cod (în special unul cu gust bun) este ușor de administrat dacă îi dăm copilului apa sau ceai după lingurița de ulei de ficat de cod. Dacă totuși nu se poate obișnui, îi putem amesteca linguriță de ulei de ficat de cod în piure sau supă, însă trebuie să ne asigurăm apoi că mănîncă toată porția.

Există afecțiuni a căror vindecare se poate grăbi prin administrarea de ulei de cod?

Uleiul de ficat de cod oferă beneficii excepționale pentru sănătate. Numeroase studii clinice documentate științific susțin efectul incontestabil al acestuia în diferite situații:
– Îmbunătățirea evoluției sarcinii (diminuarea riscului de naștere prematură și a depresiei post partum)
– reducerea frecvenței episoadelor infecțiilor respiratorii intercurente din sezonul rece
– ameliorarea comportamentului copiilor cu tulburări neurologice de dezvoltare, precum deficitul de atenție și hiperactivitate (ADHD) și dispraxia, cu efecte benefice asupra atenției, hiperactivității și impulsivității etc.
– efecte benefice asupra maturării funcționale optime a retinei și a cortextului vizual deoarece DHA reprezintム60-80% din totalul acizilor polinesaturati din structură fotoreceptorilor retinieni, care au rol demonstrat în activarea rodopsinei și creșterea acuității vizuale
– ameliorarea integrității structurale și funcționale cutanate
– risc semnificativ mai mic pentru apariția diabetului de tip 1 (boalムcronicムautoimunムcu debut în copilăƒrie, asociată cu anomalii ale metabolismului prostaglandinelor)
– profilaxia și tratamentul bolilor cardiovasculare și a dislipidemiilor
– ameliorarea calității somnului

Nu trebuie omis faptul că fiecare caz în parte necesită o abordare individuală, conform recomandărilor medicului curant.

Dat fiind faptul că uleiul de cod e îmbogățit cu Vitamina D, mai administrăm copiilor și Vigantol?

Uleiul de ficat de cod poate fi administrat concomitent cu Vigantol având grijă să nu depășim doza zilnică necesară de vitamina D, care în mod uzual, în țara noastră este de 1000 UI / zi.

Sper că răspunsurile doamnei dr. vă sînt utile. Am mai scris despre beneficiile uleiului de pește aici, cu detalii despre cel pe care îl folosim noi, respectiv Möller’s. Nu uitați: înainte să administrați copiilor orice supliment, să vă sfătuiți cu medicul pediatru! Verificați cu atenție eticheta și prospectul fiecărui produs, aflați conținutul de acizi grași la ml, cantitatea de DHA si EPA treuie să fie precizată și trebuie să fie cît mai mare la un produs bun (1 gram este ideal).

Sursa foto: ulei de pește via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

37 comentarii

  1. Cred că este o idee bună sa administram ulei extras din ficat de cod. Cand eram mic mama îmi dădea niște pilule roșii perfect sferice umplute cu untură de pește. Am spart una în gură din greșeală, ceva mai oribil nu am gustat niciodată.

  2. Am tot citit articole in care am regasit aceasta recomandare, deoarece am tot cautat idei pe care le-as putea aplica pentru a spori sanatatea copilului. Intotdeauna se merita sa faci acest lucru, este benefic. Acum, ca tot am dat de un interviu si informatiile par ceva mai sigure, o sa incerc aceasta metoda.

    • Buna seara! După ca administram prima sticla de sirop la ce perioada îi putem da din nou copilului? multumesc

  3. S-a mulat perfect articolul pe nelamuririle mele actuale. Parca mi-ai citit gandurile! Excelent articol si fffffff binevenit!

  4. Foarte util articolul.. multumim. As avea insa si eu o intrebare. Uleiul de cod se poate administra si in timpul lunilor de vara? multumesc

  5. Imi plac temele medicale abordare caci sunt documentate si ma si scutesc pe mine de research. Am o intrebare pentru voi toti intrucat sunt un pic in dilema, fiind si oarecum la inceput de mamicie. Voi cand decideti administrarea unui astfel de produs la bebelusii si copiii vostri, cum procedati: va consultati in prealabil cu pediatrul? Cum abordati subiectul? Uite domnule dr X, m-am documentat despre cutare chestie si as vrea sa i-o dau lui bebe… Daca pediatrul nu e de acord cum procedati? Many thanks!

    • Eu ma documentez bine pe subiect, apoi ma consult cu pediatrul. Daca parerea lui si a mea nu coincid, ii cer argumente, i le expun pe ale mele. Daca argumentele lui sint logice si pertinente, fac cum spune el. Daca nu, caut alt pediatru care sa-mi inspire mai multa incredere. Dar tot mai multi medici pediatri sint la curent cu noile descoperiri, sint dispusi sa explice, sa argumenteze, sa nu ne mai trateze ca pe niste vite nestiutoare.

    • E o diferenta intre efectele din timpul sarcinii, cand suplimentele ofera protectie impotriva unei deficiente de acizi grasi care pot avea efecte neurologice asupra copilului (la fel ca orice alta deficienta) si suplimentele oferite copiilor. Articolul era despre suplimentele oferite copiilor, nu? Pentru care nu evista dovezi: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891422210000156 Don’t get me wrong, nu zic ca nu-i voi da copilului ulei de peste, zic doar ca nu am impresia ca facand asta bifez tot ce e trecut pe lista aia de beneficii. Si daca nu-i dau iar nu ma stresez ca nu ajunge sa lucreze la NASA. Momentan dovezile sunt contradictorii.. asta e adevarul.

    • Nu exista studii care sa arate ca ar face rau, in schimb exista cel putin un studiu care arata ca face bine (cred ca al treilea din cele citate mai sus). Pentru mine decizia a fost simpla, dar da, inteleg ce spui. Chestia e ca dieta noastra e destul de saraca in acizi grasi sanatosi si din tot ce am citit, acizii astia sint uber importanti pentru dezvoltarea creierului, mai ales in primii ani de viata. Nu ma astept la rezultate amazing, cum spui si tu, dar sint sigura ca ajuta.

  6. Atrag atentia la alergici (1 din 4 persoane din lumea industrializata are probleme cu alergiile). Sunt persoane alergice la peste, acestea vor fi si alergice la ulei de peste.

    Eu nu am alergie la peste dr am la anumite chimicale asa ca nu imi permit sa risc si nici sa experimentez pe pielea mea, asa ca eu consum peste ca atare, proaspat si gras, si ficat de cod de la conserva. De obicei fug de conceptul de conserve/sticle tocmai pt ca au stabilizatori/conservanti etc. sau termene de garantie scurte (am deschis o sticla de ulei de 25 euro si a trebuit sa o consum intr-o luna si nu am reusit ca nu imi place gustul) asa ca raman la ideea: si fara bani multi putem sa ne alimentam corect.

  7. Cand toate apele marilor si oceanelor sunt imbibate de mercur si alte metale grele, a devenit pur si simplu extrem de periculos pentru adulti sa mai consume peste si derivate, daramite pentru un copil!

    Exista in sursele vegetale (cat mai netratate chimic) corespondent pentru orice „miracol” bagat pe gat de Marea Industrie (alimentara, farmaceutica, cea a suplimentelor nutritive etc).

    P.S. nici nu mai amintesc de faptul ca ficatul de animal sau de peste reprezinta unul dintre cele mai toxice organe….

    • Doamna doctor e specialist in sistemul digestiv. Daca ea spune ca e safe, eu o cred, mai ales ca am intrebat-o fix acest aspect, legat de toxicitatea ficatului, si mi-a raspuns detaliat si clar.

    • Windi, esti medic sau cunosti alte studii care sa dovedeasca cele spuse referitor la toxicitatea ficatului animalelor si nesiguranta administrarii unui ulei din ficat de peste? In caz afirmativ, chiar te rugam sa ne spui ca sa ne lamurim ca poate exista si dubii sustinute temeinic.

      In ceea ce priveste informatiile date de medicul din acest articol, mi-e greu sa cred ca ar imparti informatii neadevarate intr-un articol public, poate risca discreditare.

  8. Pe timpul verii mai este recomandata administrarea de ulei de cod, avand în vedere conținutul ridicat de vitamina D?

  9. I-am administrat si eu bebelinului (acum are 6l2s) ulei de ficat de cod de la Molle’s, l-a acceptat. Acum am depasit 3luni de la deschiderea sticlei, banuiesc ca trebuie sa achizitionez altul… Isi pierde din proprietati? Ms mult

  10. Sunt insarcinata in 4 luni iar cand am fost la ginecolog mi-a dat doar vitaminele elevit, am intrebat-o daca ar trebui sa iau si altceva dar a zis ca sunt suficiente astea. M-am gandit la uleiul de peste doar ca studiile astea se bat cap in cap. Chiar recent am citit un articol prin care s-a descoperit ca uleiul de peste nu are nici un efect pozitiv asupra organismului.

  11. Mi s-a parut util un raport bine documentat al NHS (agentia de sanantate britanica) despre diverse suplimente: http://www.nhs.uk/news/2011/05may/documents/BtH_supplements.pdf si rezultatele studiilor privind efectele lor. Concluzia despre uleiul de peste si Omega-3: nu exista dovezi stiintifice clare ca ar avea efecte pozitive, DAR suplimentele din ulei de peste NU sunt toxice sau periculoase in doze normale. Un alt studiu serios despre asta aici: http://www.cansa.org.za/files/2013/02/fish-oil_mercury.pdf

    Primul raport mentineaza clar ca suplimentele analizate nu se ridica la inaltimea asteptarilor privind efectele lor. In studii clinice serioase majoritatea nu au niciun efect. Omega 3 nu imbunatateste performanta, inteligenta sau atentia copiilor. Evident insa, lipsa dovezilor privind efectele pozitive ale suplimentelor nu exclude posibilitatea unor efecte care nu au fost inca cercetate. Atata timp cat e dovedit ca nu sunt daunatoare (desi la fel cum nu pot fi testate pentru toate efectele benefice, nu pot fi testate nici pentru toate efectele negative posibile), decizia de a le lua tine de nivelul de optimism si marimea buzunarului fiecaruia.

    • Eu am gasit studii (facute inclusiv pe gravide) care atesta rezultate bune ale uleiului de peste, ai mai jos numele lor, le am si in extenso PDF, daca vrei sa ti le trimit:
      1. Helland, Ingrid B. et al Pediatrics 111(1) Maternal Supplementation with very long chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age
      2. Koletzko, Berthold et al British Journal of Nutrition CONSENSUS STATEMENT – Dietary fat intakes for pregnant and lactating women
      3. Stene, Lars C. and Joner, Geir The American Journal of Clinical Nutrition Use of CLO during the 1st year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study

    • Buna.Eu ai dau ulei de ficat de cod de 2 săptămâni și ai miroase corpul a peste de balta, chiar după cei fac băiță.Este normal să i miroase tot corpul a peste?da

  12. Am si eu o nelamurire in legatura cu perioada de administrate a uleiului de cod. Din raspunsurile doamnei doctor n-am inteles urmatoarele:
    – Pana la ce varsta se poate administrat uleiul de cod zilnic?
    – dupa varsta respectiva se administreaza periodic cu pauza intre de cate luni?

    Poate n-am citit cu atentie articolul si atunci imi cer iertare. Promit sa-l citesc din nou dupa ce adoarme bebe.
    Va multumesc!

  13. Noi stam in Danemarca-ulei de peste peste tot in supermarket’uri- am cumpărat si eu(după ce am citit articolul anterior despre asta) si am întrebat asistenta daca ii pot da si fetiței de 3 luni. A spus clar ca nu se da ulei de ficat de cod pana in jurul vârstei de 1 an.
    După articolul de azi,bănuiesc ca pot sa ii dau liniștita si ei(4,5 luni acum), nu? Se respecta indicațiile de dozaj de pe sticla?

  14. Buna! Sunt si eu in momentul alegerii unui ulei din ficat de cod. Am citit si articolul tau despre Moller’s si alte surse. M-au convins dar ulterior am aflat si despre cel de la Green Pasture. Cu o diferenta vizibila de pret. Detii ceva informatii si despre cel de la Green Pasture? Multumesc

  15. Buna ziua,
    Daca ii dau ulei de peste copilului ii mai dau si supliment de vitamina?Doamna Dr pediatru ne a prescris ulei de cod si First defence supliment alimentar.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *