Nu înseamnă nu

Nu înseamnă nu, oameni buni. Copiii noștri trebuie să știe să spună NU și să respecte un NU atunci cînd îl aud. Văd foarte des în parc părinți îndemnîndu-și copiii mici să pupe și să îmbrățișeze alți copii mici, deși e evident că uneori celor din urmă nu le face plăcere. Pupă-l, bă, să se învețe de mic, ce dacă nu-i place. Și apoi se amuză de fața schimonosită a celui îmbrățișat fără voie. 15 ani mai tîrziu, copilul devenit adolescent violează o colegă de liceu, că deh, dacă purta fustă și i-a răspuns la salut, pesemne voia să stea pe spate și să se lase dezvirginată în timp ce urlă din răsputeri că NU vrea să fie acolo.

Pe scurt, evenimentele sînt următoarele: în noiembrie anul trecut, o tînără de 18 ani dintr-un sat din Vaslui a fost invitată în mașina unui consătean, chipurile s-o ducă acasă de la școală. Băiatul a dus-o pe un cîmp, și-a mai chemat șase prieteni și împreună au violat-o pe fata asta trei ore. Fata a leșinat de două ori. Părinții o sunau disperați. După ce-au terminat violul în grup, băieții au dus-o acasă. Fata a depus plîngere, băieții au recunoscut fapta, ba au mai și povestit cum ea le tot spunea NU și să o lase în pace, dar asta, desigur nu i-a împiedicat să o violeze trei ore. Părinții violatorilor sînt oameni avuți și cu putere, așa că violatorii au fost reținuți la domiciliu, nici unul nu a văzut încă pușcăria pe dinăuntru. Zilele acestea, internetul a luat foc pe acest subiect, în urma unui reportaj recent din Adevărul care arată că sătenii dau vina pe fată, care oricum nu era ușă de biserică, sigur ea trebuie să îi fi provocat, ce a căutat cu băiatul în mașină și alte asemenea tîmpenii pe care și eu și voi le auzim des. În general la noi victima e de vină, și cînd e violată, și cînd e bătută, și cînd e furată.

Eu văd mai multe lucruri complet greșite în povestea asta:
1. Violul
2. Atitudinea autorităților față de vinovați. Pedeapsa cu închisoarea pentru violatori este mică (7 ani, iese în 3 pentru bună purtare), poliția și judecătorii se lasă mituiți cu oi și bani ca să scape violatorii cu fața curată.
3. Atitudinea societății victimei față de victimă (ea e de vină, era o curvă)
4. Atitudinea familiilor violatorilor față de actul comis și față de victimă (fata le-a distrus viețile lor, că i-a ademenit, ei au violat-o, acum riscă pușcărie DIN CAUZA EI)
5. Lipsa educației sexuale (tinerii nu înțeleg conceptul de ssex mutual consimțit, nu înțeleg răul pe care îl fac obligînd altă persoană la activități sexuale, fetele nu știu să se apere)
6. Lipsa empatiei la nivel de societate.
7. Lipsa reacției publice cînd astfel de cazuri se întîmplă și autoritățile devin complice
8. Prejudecata des întîlnită conform căreia în general femeia e de vină, bărbatul e întotdeauna manipulat de ea. Despre asta a scris Simona Tache aici, azi.

Despre cît de greșit e violul în sine sper că n-are sens să scriu. Nici despre cît de ridicol e să spui că e vina fetei, în acest caz și în toate cazurile. Ok, sătenii ăia nu știu, nu înțeleg, sînt ușor de influențat de consătenii lor cu bani, care sînt și părinții agresorilor, în acest caz.

Vreau să scriu însă despre ce cred eu că putem face noi, ca părinți, pentru a reduce numărul situațiilor absurde ca cea de mai sus. În primul rînd, trebuie să le explicăm copiilor că nimeni nu are voie să le intre în spațiul intim, nu trebuie să se lase atinși sau constrînși de străini. Trebuie să le explicăm că au voie să spună NU cînd se simt inconfortabil, inclusiv nouă. Că dacă un NU spus nu funcționează, atunci trebuie să strige, să ceară ajutorul. Să nu se pună în situații complicate, să nu plece cu străini. Trebuie să le povestim, cînd vîrsta e adecvată, despre sex, despre implicațiile lui și despre consecințe.

Trebuie să le arătăm empatia, să îi lăsăm să și-o exerseze. Un om empatic nu va putea niciodată acuza victima unui viol că ea e de vină. Trebuie să încetăm să le oferim modele (din cărți, filme, desene animate) în care femeia este sexul atrăgător și seducător.

Trebuie să-i învățăm ce este dreptatea și cum este rolul fiecăruia dintre noi să luptăm s-o apărăm. Ei trebuie să știe ceea ce noi am uitat sau poate nu am știut niciodată: că statul are obligații față de noi, nu doar dreptul de a colecta taxe. Că justiția trebuie să ne apere de răufăcători, care trebuie ținuți departe de restul societații.

Copiii (nu doar fetele) trebuie învățați de mici discreția, măsura. Știu, anii adolescenței vin cu nevoia de a epata, cu teribilism, cu presiunea grupului. Totuși, persoana de maximumm atașament și decizie rămîne părintele, care trebuie mereu să țină în echilibru bunele purtări și intenții. Da, ai voie să îți faci părul verde, dar nu, nu cred că e în regulă să ieși din casă la 13 ani cu pantaloni scurți din care ți se vede fundul, nici dacă ești fată, nici dacă ești băiat. Da, poți purta jeanși rupți în genunchi, dacă vrei, dar nu, nu ai ce căuta afară la 11 noaptea, chiar dacă prietenele și prietenii tăi au voie.

Controlați-le accesul la internet și alte surse de informare, explicați-le și de ce o faceți. Explicați-le ce înseamnă consumul de alcool, care sînt urmările excesului. La fel și cu drogurile. Copiii trebuie să știe toate lucrurile astea, să poată alege corect atunci cînd voi nu sînteți acolo lîngă el, cînd e înconjurat de gașca de prieteni care îl îmbie să ia un fum, să bea un gît, să pipăie o fată, să înjure un profesor. Poate le va face, să vadă cum e. Nu e un capăt de țară. Important e să înțeleagă de ce e greșit și să știe cînd să se oprească.

Am trecut și eu prin multe situații frustrante. Mi s-a întîmplat de zeci de ori să fiu pipăită în autobuz, pe stradă, ba chiar alergată prin pădure de un supraveghetor al unei tabere, într-un sat izolat de munte. Am fugit, am protestat, am ripostat de fiecare dată. Din fericire, lucrurile nu au mers prea departe niciodată. Să ne ferească Dumnezeu pe noi și pe copiii noștri de astfel de situații. Și să facem ce ne stă în putere să ne apărăm de ele, distrug vieți, frîng destine.

Revenind la cazul tinerei din Vaslui, aș vrea să-i pot transmite cumva putere și o mie de îmbrățișări. Este cumplit ce i s-a întîmplat, iar faptul că atît de mulți oameni o acuză, acum, tot pe ea, este sinistru. Aș vrea să transmit și autorităților dorința mea de a-i vedea pe violatori în închisoare.

Sursa foto: victima unui viol, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

86 comentarii

  1. Ioana chiar de dimineata citeam un articol cu povestea fetei din Vaslui. Sunt consternata si scarbita de atitudinea autoritatilor si a localinicilor. Ma gandesc ce educatie au primit indivizii aceia acasa. E trist ca nu au inteles nimic despre viata, iubire si moralitate.

    • Mama unuia dintre ei a creat un grup pe Facebook de sustinere a celor 7 …. care eventual a disparut fiind raportat. Doar ca pana sa dispara era plin de mesaje de incurajare si sustinere! .. si culmea e ca o femeie ar fi trebuit sa inteleaga cel mai bine prin ce trece saraca fata..

    • Din pacate, la nivel de creier de femeie, se produce o judecata taman inversa decat ne-am astepta. De cate ori s-a aruncat cu rosii intr-o femeie, cele mai inversunate aruncatoare erau tot femei. Cuvintele alea c… cel mai des din gura femeilor le auzi, nu doar in cazuri de viol ci in orice scandal ce implica si sexul. Eu am fost socata cand, in facultatea unde am invatat, a izbucnit scandalul ( faptul ca profesori cu greutate santajau studente nu era o noutate, dar cineva a avut curaj sa mearga mai departe). Ghici cine plangea de mila bietului respectabil, care nicio vina nu avea ca toate zdrentele se imbracau provocator si il ademeneau. Normal, femeile. Unele foste studente, altele mame de fete ce vor ajunge studente. Iar astfel de cazuri exista peste tot, probabil zilnic.
      Macar in cazul de fata femeia e mama baiatului, reactia ei este explicabila fiindca 1.incearca sa isi apere odrasla 2. odrasla este un violator nenorocit, iar conform zicalei” ce naste din pisica soareci mananca” este clar ca femeia nu este exemplu de inteligenta, moralitate, ca atare parerea ei este zero.

    • Eu zic ca nu e cazul sa o judecam pe ma-sa, isi sustine si protejeaza copilul, ea poate chiar crede ca nu a fost viol si fata s-a dus de bunavoie. Poate ca are incredere oarba in fi-su si poate ca nu vrea sa conceapa ca ar fi capabil de asa ceva.

    • O fi ma-sa, o fi el printul ei, dar asta nu inseamna ca trebuie sa faci ORICE pentru a-ti scapa fiul, chiar era necesar sa faca un grup in care sa demonstreze ca fata aia era bagaboanta? Adica ea e de vina ca baietii au luat-o, dar ma-sa cum l-a facut oare? Oare si mamele ar trebui sa fie virgine in capul lor?

    • O femeie care deschide grup pe FB special pentru a improsca cu noroi victima unui viol? Pentru a aduna „dovezi” ca e o asa si pe dincolo si ca a cerut-o, mama ei de parasuta – nu numai ca ai tot dreptul sa judeci o astfel de fiinta bipeda, dar ar trebui luate masuri legale si impotriva ei. E de inteles sa crezi( si sa speri) ca al tau baiat nu ar face asa ceva, iar daca totusi recunoaste ca a facut-o atunci incerci, ca mama, sa il ajuti, sa il aperi, oricum ar fi tot al tau este. Dar sa acuzi victima, mai mult sa instigi o comunitate, o tara intreaga, impotriva unei copile de liceu? Nici nu mai are sens sa te intrebi cum a ajuns baiatul pana acolo, avand in vedere familia din care provine si educatia primita.

    • Nu am copii, nu stiu cat ar trebui sau nu sa faca o mama pentru copilul ei, nu pot sa o judec. Fiecare reactioneaza cum simte, iar dupa o fapta de o extrema violenta reactiile nu pot fi decat violente. Omul meu se ocupa cu rezolvatul crimelor, violurilor etc si imi spunea ca la inceputul carierei era foarte socat/furios de reactia familiilor agresorilor,plina de ura la adresa victimelor, pana cand a inteles ca si familia trece printre cele cinci etape ale unei suferinte: negare, furie (de obicei directionata impotriva victimei), negociere, depresie si acceptare. Nu stii cum o sa reactionezi. E ciudat cat de orb poti sa fii.
      Fapta este oribila, nu incape indoiala, dar sa nu pierdem din vedere cine sunt cu adevarat vinovatii.

    • Stii care e faza, am impresia ca e chiar ilegal ce-a facut muierea asta de-si apara ea odrasla cu atata patos–se numeste calomniere si pare-mi-se ca e pedepsita prin lege. Dar deh, in Romania, putini suntem cei care ne cunoastem drepturile. Sigur, toti ne stim responsabilitatile de cetateni, si ne plangem de ele la tot coltul, dar oare drepturile ni le cunoastem?

    • Pai chiar de asta si-a inchis pagina, a aflat ca ceea ce face este ilegal. Nu stiu ce spera sa obtina, violul e viol in fata legii, indiferent de cum isi traieste viata privata victima.

    • Din păcate calomnia nu mai estre trecută în noul codul penal ca infracţiune )decât dacă au mai modificat o datî codul din 2014 încoace).

    • Au fost ŞAPTE violatori si toţi şi-au recunoscut fapta. şapte, nu doar acela al cărei mama idioata îi ia apărarea.

  2. Inteleg bine la ce te referi, doar ca vezi tu, noul trend este sa-ti educi copilul fara a folosi cuvantul NU… asa-i? Cred ca si tu ai avut articole in sensul asta. Da, eu recunosc ca nu sunt deacord cu treaba asta si ca zilnic pronunt cuvantul NU, si expresia ” nu-i voie”…nu incerc la fiecare pas sa-mi reformulez cuvintele, sa ma frustrez ca nu asculta si nu intelege, sa-i spun atunci cand vrea sa deschida geamul: hai sa facem altceva…sau sa-i distrag atentia! Ii spun clar si raspicat: NU ESTE VOIE SA UMBLI LA GEAM… Daca il vad atent si dispus sa asculte, ii explic si de ce…dar daca copilul habar nu are de existenta cuvantului nu, ca asa spun noile teorii??? Cum ii explici tu lui ca el trebuie sa-l foloseasca in anumite situatii??

    • Stai putin, eu nu am spus niciodata ca nu nu trebuie sa-i spui NU niciodata, ci doar ca e contraproductiv sa ii spui NU la tot pasul.

    • Da, eu cred ca s-a ajuns la o intreaga nebunie cu treaba asta….citesc mereu articole despre cum sa ne refrazam gandurile ca sa nu -l mai folosim pe NU, ca atunci cand copiii aud cuvantul o iau razna si fac fix pe dos. Al meu nu-i asa. Cand e nu, e nu si basta. Citind articolele astea de-a lungul timpului mereu ma gandeam la chestiunea asta: mã, cum sa-mi tot feresc copilul de cuvantul nu, cand atunci cand va intra in lume il va auzu mereu. O sa aiba un soc, nu? Nu-l folosim non-stop, dar la copiii mici care sunt atat de curiosi si care descopera lumea exista zilnic NU-uri.

    • Dupa parerea mea, esenta din spatele lui Nu, se refera la:
      1.Formularea in termeni negativi vs. pozitivi – studiile arata clar care are impact mai mare si in ce fel, in ce priveste managementul comportamental (in general, nu doar la copii). Preferam variantele de adresare pozitiva, celor negative, cand vine vorba de deschidere, de intelegere, de intentie de a asimila sau insusi noi reguli si nu numai.
      2.Negarea unor comportamente, fara a le inlocui cu altceva – daca doar ii spui copilului ce sa nu faca, fara sa ii oferi in loc, o alta varianta, sansele de a obtine schimbari in sensul dorit si stabile, sunt mici. Nu ai voie la geam, poate fi interpretat de copi: ‘ok, atunci umblu la usa’ 🙂 De aceea e preferabil, ca, atunci cand negam ceva, sa ii oferim varianta sanatoasa.

      Articolul, asa cum il inteleg eu, vorbeste despre altfel de NU-uri, esentiale pentru a avea copii echilibrati intr-un mediu atat de dinamic si perisabil, si care se obtin prin investitie pe termen lung, si focalizare ce pe ceea ce e functional, non-invaziz pentru ceilalti, dar mai ales pentru propria persoana.

  3. Articol ok in mare parte, dar cu pasaje care legitimeaza asa-numita cultura a violului. „Nu ai voie afara la 11 noaptea chiar daca prietenele tale au voie?” Dar daca e baiat are voie? adica spatiul si timpul trebuie restrictionate pentru femei? Nu femeile trebuie invatate sa evite anumite locuri si ore (spatiul public trebuie sa fie al tuturor si accesibil in egala masura femeilor si barbatilor la absolut orice ora), ci barbatii trebuie educati in sensul respectarii celuilalt. Despre tinute, doar atat: „Don’t teach me how to dress. Teach your son not to be a rapist!”

    • Nu, nu are voie nici daca e baiat. Trebuie educati copiii, nu doar fetele, nu doar baietii.

    • Eu am fost crescuta de surorile mele si in perioada plina de iesiri in discoteca si petreceri exista o singura regula de aur: cand ma intorceam acasa, trebuia sa vin insotita de cel putin unul din baietii din grupul cu care ieseam. Aceasta insemna uneori sa incalc regula cu ora de intoarcere, dar macar eram cu cineva care avea forta sa ma protejeze.

    • Buna Teodora. Asta cu „insotita de un baiat din grupul tau” este cea mai mare prostie auzita vreodata! Si eu am auzit-o la randul meu, de la parinti mei, inconstienti de altfel, dar niciodata nu am aplicat „regula” asta.
      Caz real: o colega din facultate mi-a povestit cum la 16 ani, insotita de alte 3 fete si de DOI BAIETI din grupul lor, pe drumul de intoarcere de la discoteca, s-au intalnit cu 2 handralai, niste vagabonzi, genul care dormeau pe strada. Le-au cerut banii, bijuteriile, telefoanele. Cei doi baieti AU FUGIT imediat, pe ea si pe o alta prietena le-au prins de par, le-au batut si le-au violat. Cei DOI BAIETI INSOTITORI si fata care a reusit sa fuga, nu au cautat ajutor, nu au spus nimanui, au fugit la ei acasa si s-au culcat. Cam asta este cu „baietii” din grup, INSOTITORI. Invatati-va mai bine copilele sa se apere, sa strige, dati-le spray-uri, etc.
      Sunt de acord cu Ioana, ca in Romania trebuie sa iti educi copii in spiritul discretiei si al masurii. Nu neaparat ca este rau sa te arati si sa te simti sexy sau provocatoare, dar intr-o tara unde violul si hartuirea sexuala nu sunt pedepsite de lege asa cum ar trebui si exista la fiecare colt de strada cate un dezaxat, care interpreteaza vestimentatia sau atitudinea unei femei ca pe „si-o cauta”, mai bine cu masura.

  4. Susțin tot ceea ce ai scris! Și vreau sa adaug ca este adevărat ca atunci când părinții Îți sunt prieteni și tu, ca adolescent, știi ca poți veni acasă sau poți avea încredere în ei sa te ajute în orice.faptul ca am avut încredere în mine, în părinții mei m-a făcut sa spun pas colegilor care mă îndemnau sa fumez, găștii care mă indemna sa beau sau sa mă întrec la 12 noaptea cu alta masina, sa vedem care e mai tare în cai putere. Nu-i mare lucru sa poți sa alegi, sa spui NU, dar nu toți știu ca pot face asta.
    E o drama ce se întâmplă în viața tinerei, o tragedie ce cu greu și cu multe ore la psiholog va fi ( oare?) depășită, și poate ca dacă o mișcare online se urnește împotriva netrebnicilor , autoritățile vor fi mai atente. Se pot schimba lucrurile.

    • Asa este, un copil care e legatura stransa ,o relatie buna cu parintii, poate face fata oricarei presiuni din partea anturajului. Poate face fata chiar si bullying-ului care apare inca de la gradinita. Acei bullies chiar cauta in mod inconstient copii care nu au armele necesare si incredera in sine pentru a le face fata, din cauza ca nu au o relatie buna cu parintii.

    • Acei „bullies” sunt formati asa doar de catre parintii lor! Educatia ar trebui inceputa cu parintii, nu cu copiii. Caz real in fata blocului: Uite ce destept este ca il loveste pe copilu’ tau ca sa ii ia jucaria! E smecher, stie sa se descurce!. Ei, la faza asta mi-a parut rau ca legea, doar legea, m-a impiedicat de la a-i aplica un dos de palma mamei respective. Ca la varsta si mentalitatea ei, ca sa nu zic IQ-ul scazut de care eu consider ca da dovada, doar un soc fizic ar mai trezi-o din somnul ignorantei. Mi-am luat copilul de mana, i-am zis niste lucruri sarcastice si am plecat. Si acu’ stau si ma gandesc pe viitor cum sa-mi invat copilul sa faca fata urmasilor speciminelor acestora! Eu am invatat, in timp, si destul de dureros cum sa ma descurc cu ei. Mi-a luat ceva ani sa ma imunizez si sa stiu sa ripostez, pentru ca vin dintr-o familie cu mentalitatea aia proasta cum ca tre sa fii cumsecade no matter what, si ca femeia e intotdeauna de vina. Dar am reusit sa deschid ochii si sa trec peste! Acuma ce fac cu copilu’? Cum il invat sa isi mentina principii de viata sanatoase fara a renunta la respectul de sine si stiind sa riposteze diplomatic totodata? Cum?

    • Da, este o intrebare foarte buna. Din pacate eu nu stiu raspunsul la ea. Nu sunt psiholog, am citit despre subiectul bullying-ului si am gasit printre altele informatia pe care am scris-o mai sus, mi s-a parut utila si am considerat ca trebuie spusa, dar nu reprezinta o concluzie finala. Totul porneste de la educatia primita acasa, iar intr-un mediu ca cel al gradinitei/scolii cadrul didactic e in masura sa intervina pentru educarea copiilor si indirect a parintilor.
      Subiectul e insa foarte complex, posibil fiecare caz e diferit, eu de exemplu, a trebuit sa port ochelari de la gradinita. Eram singura din grupa care purtam ochelari, care pe vremea aia nu erau mov cu sclipici, erau simple variante mai mici ai ochelarilor de oameni mari: grosi , de plastic, maro, extrem de urati. Ce a functionat la mine a fost sa ma prefac ca nu imi pasa, desi imi pasa foarte mult, si pana la urma colegii au incetat sa rada de mine. La altii functioneaza sa riposteze cu aceeasi moneda, la altii nu functioneaza nimic si trebuie implicati profesorii si parintii.
      Si eu am fost crescuta sa fiu cumsecade no matter what, asa sunt si acum de cele mai multe ori, si nu de putine ori cei din jur copiaza comportamentul, de ex, daca vorbesc frumos cuiva care se rasteste, sunt sanse mari ca persoana sa isi schimbe brusc tonul. Nu imi amintesc vreodata, copil fiind, sa fi dat vina pe mine pentru ca alti copii nu stiu sa fie civilizati, ba mai mult, am avut un sentiment de superioritate pentru ca parintii m-au invatat sa ma port si am evitat copiii nesimtiti. Asta e experienta mea si, din pacate, nu stiu sa fie o solutie universal valabila, dar subiectul e important si merita discutat.

  5. Cazul este infiorator, e atat de grav incat e de iesit in strada sincer. In primul rand sunt anchetati in stare de libertate cand ar trebui sa fie considerati un pericol major pt societate. Al doilea, ma-sa aluia ar trebui bagata in proces de calomniere/defaimare, si nu in ultimul rand e ridicol sa iesi dupa 3 ani din inchisoare cand ai savarsit o fapta atat de grava.

    • Da….chiar e de iesit in strada. Nu am cuvinte pentru modul in care ma face sa ma simt acest caz. Nu pot sa cred cum se aplica legea la noi; initial am vrut sa scriu ca nu pot sa cred cum functioneaza justitia la noi dar nu pot. nu pot folosit cuvantul justitie in contextul asta. ma cutremur.

  6. Hai ca e putin deplasat, Rallu, normal ca distinge copilul intre ‘ai voie sa ma iei in brate oricand’ , ‘ai voie sa imi ceri atentie’ si ‘nu ai voie sa faci rau altor oameni’. In asta consta empatia, legatura parinte-copil.

    Revenind la subiect, ma bucur mult ca tu si Simona ati scris atat de articulat, eu doar am facut spume la gura citind reportajul acela. As zice ca nu pot sa cred ce se intampla, dar ma trag din Moldova si mi-e familiara situatia din unele comunitati.

    Mie imi vine s-o caut pe sarmana fata si s-o iau in brate, atat. Sa ii spun ca nu toti barbatii sunt asa.

  7. Nu e așa de simplu, Ioana. O să ai copiii mari și vei vedea că nu ieșitul după 11 seara afară predispune violului, ba uneori chiar interdicția. Eu am fost violată într-o noapte în care am fugit din casă fără ca ai mei să știe și m-am dus la cheful unei colege. Ai mei îmi ziseseră că nu am voie să ies după 11. Dacă m-ar fi lăsat ei, poate aș fi putut suna sau face ceva, așa nu am avut ce. Îmi pare rău, dar greșești tare aici.

    • Imi pare rau ca ai trecut prin asta, nici nu imi pot imagina cum e, te imbratisez si sper ca ai reusit sa depasesti trauma cu bine.

      Eu nu sustin interdictiile absurde, ci pe cele firesti, discutate si explicate copilului. Sigur ca la 16 ani limitele sint altele decit la 13 ani, la fel cum cele de la 3 ani sint diferite de cele de la 6 ani. Eu cred mult in explicatii, discutii, negocieri, in intelegerea nevoilor copilului si satisfacerea lor in limitele sigurantei. Cind vor fi pregatiti sa mearga la petreceri, vor avea voie sa mearga la petreceri, sper ca pina atunci sa inteleaga cum sta treaba cu sexul, alcoolul drogurile. Dar nu, la 13 ani nu au ce cauta la petreceri nocturne.

    • Total de acord, Ioana!

      Am bifat din greseala Dislike, am simtit nevoia sa specific…Deci Like

    • Alina, imi pare sincer rau pt suferinta si pentru ca nu ai putut sa suni chiar daca ai iesit fara sa spui (FRICA nu ar trebui sa existe in relatiile cu parintii).

  8. Sunt multe de comentat. Față asta nu e singură. Sunt foarte multe ca ea. Și chiar și băieți. Ideea articolului e foarte bună. Să ni-i ferim noi și să le explicăm cât putem cum se pot feri.
    Nu cred ca interzicerea internetului e soluția. Ci comunicarea deschisă între părinte și copil. Părinților le e rușine să le explice astfel de lucruri , copiilor le e jenă să întrebe. Însă, trebuie discutat.
    În plus, ai dreptate , Ioana, sunt mame care le permit fetelor să ia jeanși extrem de scurți pe motiv ca:e doar un copil. Însă de multe ori, văzând aceste copile de 10-13 ani, unele bine/frumos dezvoltate, nu pot să nu mă gândesc la ce ar spune bărbații vazandu-le. Unele chiar nu își mai arată varsta și de aici până la pipăieli nu e decât un pas.

    • mai, deci nici scurtimea blugilor nici modul provocator de a te imbraca nu au legatura cu pipaielile. e vorba de mentalitate si de educatie
      eu am 37 de ani, nu umblu in curul gol si nici provocator imbracata, nu e in firea mea si in principiile mele, nu vreau sa atrag prin sexualitate
      pana am plecat din Romania acum un an am incasat atatea agresiuni verbale… dupa prima pipaiala, in adolescenta, m-am inscris la arte martiale, am centura maro. nu mai practic de 7 ani dar tot as fi in stare sa snopesc pe unul
      cum se face ca intr-o tara vestica, imbracandu-ma la fel, aratand la fel, umbland prin acelasi gen de locuri (piata, autobuz, magazin, strada, etc), nu comenteaza nici unul, nu ma fluiera, s.a.m.d.??

    • Diana, mi-a placut maxim comentariul tau 🙂 Si atitudinea proactiva care te-a adus la centura maro. Bravo!

      Din pacate, e cu totul adevarat ce scrii. Caz in speta eu: nu m-am incadrat la capitolul „sexy” toata viata mea; inca mai sunt ID-ed cand imi iau tigari la cei 30 de anisori; pana sa ma mut din tara (si cumva implicit, sa ma mai maturizez un pic) ideea mea de outfit erau haine cu 1 numar mai mare decat trebuia, cu fusta purtata peste blugi inclusiv la 35 de grade – practic, ceea ce tatal meu numea stilul „adunata de pe garla”, otherwise known as hippie grunge. Deci un dezastru ecologic, cu alte cuvinte.

      In plus, copil crescut cu niste restrictii de proportii aproape amuzante, incluzand faptul ca la 22.00 cel tarziu trebuia sa fiu acasa pana dincolo de 18 ani.

      Tot acest tablou magnific nu m-a impiedicat sa:
      > fiu palmata tandru prin zona posteriorului de diversi binevoitori in RATB (cum l-or fi gasit sub toate straturile de blugi si fuste, nu stiu)
      > fiu palmata la fel de tandru la sani, de catre un tanar trecator, in timp ce ma plimbam intre Unirii si Universitate in plina zi
      > fiu urmarita pana la bloc de un nene suficient de perseverent ca sa intre cu mine in scara cu interfon, si sa incerce sa se urce cu mine in lift.

      De fiecare data am fost – violenta cu agresorii, stupid si fara sa ma gandesc vreun moment la posibilele consecinte; scarbita, dupa; speriata ca o sa se intample din nou; rusinata, cumva, desi nici pana in ziua de azi nu stiu de ce. Iar acest ultim sentiment ma umple, in mod rational, de furie.

      Nu mi se pare ca avem cum sa ne protejam copiii de astfel de sociopati. Dar putem sa ii pregatim, sa le explicam, sa ii educam. E tot ce putem face pentru ei, dar pentru un parinte aceasta neputinta nu va fi niciodata acceptabila.

  9. E trist ce se intampla cu atat mai mult cu cat practic oamenii aleg sa loveasca exact in victimele care deja sunt la pamant, pentru ca nu au bani , influenta , putere desi tocmai au patit ceva nedrept. Situatia e acutizata la tara, unde lumea se judeca mult mai puternic decat la oras, fiecare e la curent cu ce face celalalt si se bucura sincer de necazurile altora. In rest justitia/politia e la fel peste tot, violatorii zburda liberi pana ajung sa omoare pe cineva (nu pot uita cazul japonezei care venise sa predea la un liceu din Craiova, nu a asteptat-o nimeni la Otopeni, trebuia sa ajunga singura la gara sa ia trenul spre Craiova, noaptea, fara sa stie de taximetristii rechini si care a sfarsit tragic omorata si violata de un violator in serie) in timp ce altii fac inchisoare pentru o gaina sau o marturie falsa a cuiva.
    Lipsa empatiei e o problema sociala serioasa, de multe ori e combinata nefericit cu egoismul si indiferenta. Este foarte usor de verificat daca cineva are empatie: atunci cand te plangi la acea persoana de ceva, te asculta fara sa te judece si iti ofera suportul moral sau practic de care ai nevoie. O persoana fara empatie se va grabi sa judece, sa te invinovateasca si sa dea sfaturi pretioase greu de digerat in situatia respectiva. De aceea ar fi bine ca cei mici sa invete devreme cum sa isi trieze prietenii. Daca parintii ii invata empatia , ar fi bine sa ii invete cum sa se tina departe de persoanele lipstite de empatie si egoiste. Eliminarea acestor persoane, prieteni falsi, din viata cuiva, i-ar salva multa bataie de cap si i-ar creste calitatea vietii.
    Nu stiu daca mentalitatea de a invinovati victima se poate schimba peste noapte, ea se gaseste in toata lumea, tocmai pentru ca numarul persoanelor ne-empatice il depaseste cu mult pe cel al persoanelor empatice. Cred ca numai legea (si aplicarea legii) poate impune o realitate mai normala, in care agresorul e pedepsit pe masura si victima primeste ajutorul de specialitate ca sa poata trece peste trauma. Din pacate eu personal, acum, nu am absolut deloc incredere in politie, justitie si in faptul ca dreptatea e la fel pentru fiecare.

  10. Citind articolul tau (chiar dimineata auzeam la radio ca unul dintre faptasi a cerut sa iasa de sub arest pentru a merge la o nunta, si inca se decide daca sa-l lase sau nu), imi vin in minte 2 chestii:
    1. experimentul Standford (http://www.ropeofsilicon.com/the-stanford-prison-experiment-2015-movie-review), care demonstreaza ca dpdv social oamenii au si parti bune si parti rele, si cele rele pot transforma o persoana ok intr-un monstru, daca acesta capata autoritate intr-un anumit context. Ma gandesc la ceilalti 6 vinovati, ca e posibil sa fi fost influentati unul de altul, ca grup, si de contextul care ii punea in postura de atacator.

    2. Cartea Crescandu-l pe Cain (https://www.edituraherald.ro/crescandu-l-pe-cain-577-detail), care descrie presiunile sociale imense la care sunt supusi baietii in timpul adolescentei, o Cultura a Cruzimii, cum o numeste autorul, care ii face sa se complaca la acte de cruzime impotriva altor persoane mai neajutorate, din frica de a nu fi ei la randul lor victimele celor mai puternici.
    Cred ca tu ai rezumat foarte bine in articol calea de urmat pentru copiii nostri, si felul in care noi putem sa ii ajutam sa devina niste persoane autonome, care in ciuda grupului din care fac parte, sa poata lua decizii pe cont propriu si sa fie empatici fata de ceilalti.

  11. Este absolut revoltător ce se întâmplă acolo. Un grup de suport pentru acea fată există? Că mă gândesc că trăiește în acea comunitate care o acuză și nu e simplu deloc.

    • Mi se pare groaznic faptul ca ea traieste in acea comunitate, care considera ca ea a stricat sapte familii, ca ea e de vina, ca ea, ca ea, ca ea… Din toata inima sper sa se simta incurajata de sustinerea pe care incercam sa i-o oferim de la distanta si sa aiba puterea si curajul de a le face fata tuturor acelor oameni care o considera ca fiind vinovata.

  12. Buna! Doamne cat ma bucur ca ai aflat si ai scris despre asta! Stiu demult despre cazul asta dar articolul in care se vorbeste despre cum acesti animali se poarta ca si cum ar fi fost ceva normal, ba mai mult, ceva de laudat mi-a provocat o mare indignare si suferinta! Apoi am luat cativa oameni a coror nume apar in articol si am tras un ochi pe profilul lor de FB. M-am ingrozit sa aflu cum sunt incurajati si sustinuti chiar si de fete! DUMNEZEULE!!!! Asa disperate sa fie femeile de acolo, asa de indoctrinate in ideea ca femeia si-o cauta si e vina ei, iar astia sa fie laudati si incurajati sa-si puna numai poze cum sunt ei morti de beti si cu pet-ul in mana! Recunosc ca nu am mai putut si le-am trimis mesaje private in care mi-am varsat tot naduful si pe fetele care spun ,,data viitoare tu o…. si eu o bat” 🙁 Asta a fost cea mai cea!!!

    Ma bucur ca a capatat amploare nationala si sper ca justitia sa faca ceva fiind cazul atat de mediatizat! Sper ca drama acestei fete sa schimbe niste mentalitati in acel sat, dar si in altele!

    Oare fetele care spun ,,las’ ca scapi tu si de asta” nu se gandesc ca vor avea si ele fiice? Iar violatorii vor avea fii, care vor auzi probabil poveste de la tatii lor, povestita cu atat mandrie ca vor intelege ca e ok sa mai faci si un ,,sex-surpriza”! Auzi ce NENOROCITI!

    ARTICOLUL DE CARE ZICEAM E ACESTA: http://adevarul.ro/locale/vaslui/tupeu-mizerabil-celor-sapte-bestii-violat-lesin-eleva-vaslui-nu-fost-viol-ci-sex-surpriza-nu-meritam-5-ani-5-minute-1_55a370f8f5eaafab2c856d7c/index.html#

    • Am pus si eu link catre acelasi reportaj in articol, sper sa il citeasca toata lumea. Din pacate, cred ca asta e realitatea din satele Romaniei, asta e mentalitatea in multe comunitati… 🙁 Si nu stiu, sincer nu am idee, ce si cum si cind se va schimba acolo ceva…

    • Din pacate, eu zic ca asta nu este doar mentalitatea de la sat. E deja stiut, la noi la tara bataia e ceva obisnuit, am intalnit datorita meseriei mele femei cu capul crapat cu sapa de catre barbatul nervos. Evident, au ramas impreuna. Orori de nu puteam fi eu cate trei zile, efectiv luam pastile pentru a putea dormi si functiona: alcolism, violenta de o amploare incredibila, incest si copii rezultati din incest. Toate sunt rutina in unele sate. Un viol? Pai asta e asa, o mangaiere pe cap. Cum ar veni, sa zica fata mersi ca a scapat cu atat. Ca sa revin, violul este o practica des intalnita si in cele mai elevate(aparent, as zice eu) medii, se practica in orase mari, in licee bune, in cadrul unor facultati pentru care multi se bat. Se practica de catre tineri si mai putini tineri. De catre colegul de clasa sau profu de mate. De la pustiul abia iesit in lume si dornic de senzatii tari pana la barbatul de varsta a doua, insurat si cu copii.Fiindca profilul de violator este foarte complex. In unele tari hartuirea sexuala a fost atat de aspru si usor pedepsita incat unor barbati le este si frica sa se uite mai mult de o secunda la o colega. La noi termenul e inexistent.
      Mi-e frica pentru fete. Ma gandesc ca au o viata mult mai grea decat baietii. Ma gandesc acum altfel la ai mei, care tremurau pentru mine in liceu, imi tineau discursuri despre pericole, vedeam cum ii apuca panica cand venea sfarsitul de saptamana ce aducea majorate, petreceri, iesiri prelungite pana in noapte. Stiam ca nu pun geana peste geana pana nu aud cheia in usa, uneori stingeau lumina fix cand intram. De cateva ori, fiindca nu eram sigura pe o situatie, am sunat acasa si tata a venit sa ma ia de oriunde eram. Si, la cat de prompt raspundea, stiam ca.nu se culcase linistit. Ca mama de fata, ii inteleg acum prea bine. Ca mama de fata, desi zbuciumul parintilor de fete imi pare uneori nedrept, ma bucur ca al meu corp stie sa produca doar fete. Nu stiu daca as fi reusit sa cresc si sa educ un viitor barbat, sa nu fie nici ” pampalau” cum tot aud in jurul meu vorbindu-se de unii baietei, nici agresor. Baietii au alte nevoi, li se stabilesc alte limite, iar mie imi pare foarte greu sa cresti un barbat. Ma rog si sper ca mamele baieteilor de astazi sa faca tot ce pot, pentru ca noi, mamele fetitelor de astazi sa dormim un pic mai bine noaptea.

      S

  13. Am urmarit si eu „valul” din media legat de acest caz si sunt intru totul de acord cu tine. Violatorii ar trebui pedepsiti si (daca se poate) reeducati.
    Si educatia ar trebui inceputa devreme, astfel incat atunci cand copiii ajung la adolescenta sa nu se sperie de ce se intampla cu ei si cu cei din jurul lor (cu totii ne amintim anii „hormonali”).
    Am gasit acum ceva vreme un videoclip scurt si la obiect, legat de consimtamant (e in engleza): https://www.youtube.com/watch?v=rAiu3oIz6Pw
    E scurt, dar in cele 2 minute si ceva explica foarte clar si la obiect „care-i faza”.

    Ca ultima idee, as dori si eu sa ii vad pe acei procurori si judecatori care au luat niste decizii de tot rasul trasi la raspundere.

  14. Infiorator!Nu am cuvinte..Ii doresc fetei multa putere sa treaca peste aceste clipe.
    Uite-asa iti dai seama o data in plus,ce sarcina importanta ai ca parinte in a-ti ajuta copilul sa treaca frumos prin viata.
    Sper (sa-mi fie cu iertare daca sunt putin off-topic, nu vreau sa dau sugestii sau sa am asteptari asupra propriului tau program) sa mai scrii pe viitor despre limitele fine dintre a da libertate copilului,dar astfel incat sa nu devina „libertin” in sensul rau, despre a-i fi prieten,dar totodata sa impui respect ca parinte, despre cum ii ajuti sa ia deciziile corecte pentru ei si cum sa inteleaga anumite notiuni (ex. empatie,dreptate).

  15. Am ramas fara mama la 13 ani si sora-mea la 18. Doua perioade foarte grele in ceea ce priveste dezvoltarea unui copil catre adolescenta si mai apoi catre adultul timpuriu. Tata s-a trezit cu 2 fete aflate la varste critice si de care nu stia mare lucru in ceea ce priveste preferinte vestimentare, culinare si rezultatele noastre scolare (aveam o firma si era plecat 90% din timp, mama fiind stalpul casei). Va dati seama socul pentru el dar si pentru noi.

    Am avut ore de venit acasa, ne verifica si mergea la scoala cand era cazul si pot sa spun ca am „iesit” ok (sora avocat, eu psiholog). Da, am incercat experimental iarba, da am si baut si am si fumat tigari dar din propriile mele dorinte si nu la acele varste fragede. Aveam anturaje nu dubioase dar multi erau mai mari decat mine cu 4-5 ani, multi fumau tigari dar niciodata nu m-am putut lasa influentata de altii. Modele proaste se puteau gasi si in jurul meu dar nu stiu cum si nu stiu de ce nu m-a interesat sa devin ca ei. Prima tigara in gura am pus-o la 21 de ani, prima tigara cu iarba la 23. Ambele din curiozitate. Nu m-au influentat in niciun fel sa mai vreau. Ca ma simt mandra? Da, pentru ca puteam ajunge mai rau. Puteam sa am zero coloana vertebrala si sa nu ma „atinga” nimica ce a incercat tata sa ne invete si sa ma apuc de droguri, alcool si tigari la varsta pubertatii mai ales sub aspectul ca mama nu mai aveam iar tata… Numai el stie cum a rezistat cu noi si cu firma.

    Acuma sunt gravida in 8 luni si sunt pregatita sa nasc un baietel. Baietel care va deveni baiat si apoi barbat si e de datoria noastra ca si parinti sa incercam sa il invatam si sa il educam cat de bine putem si sa ii insuflam valorile morale cele mai puternice. Iar mesajul propovaduit de Tache dar si de Ioana sunt actuale si importante: NU inseamna NU! Desi sunt psiholog si am studiat mult psihologia sociala tot nu pot sa inteleg ce e in mintea unei femei cand face un grup sa blameze femeia violata! Iarasi NU inteleg cum pot gandi multi ca e si vina fetei/femeii cand ajunge violata (ca s-a imbracat provocator, ca a iesit dupa 10 noaptea sau era singura). Nu ma intereseaza circumstantele, ideea este ca o femei nu trebuie sa ajunga sa fie batuta, umilita, scuipata, violata sau mai stiu eu ce alte comportamente indezirabile!

    Cred ca mamele de baieti duc o lupta mai grea din prisma faptului ca trebuie sa-si educe copiii in asa fel incat sa inteleaga ca forta net superioara fata de o femeie nu ar trebui sa fie mijloc de a face rau!

    • Daniela, imi pare rau pentru pierderea suferita. Nu pot sa imi imaginez magnitudinea durerii.
      Doar un mic comentariu am: „forta net superioara fata de o femeie[….]” Ca idee, o femeie poate fi la fel de agresiva ca un barbat, iar forta fizica a unui barbat e doar cu vreo 20% mai mare fata de o femeie. In caz de atac, o femeie poate sa il loveasca zdravan in punctele „sensibile” si sa il lase lat, indiferent de cat de musculos e respectivul. Urmareste acest filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=5Jx2XTgcIsc

    • E bine totusi ca o femeie sa umble cu spray paralizant sau cu electrosocuri dupa ea, mai ales in zonele rurale, unde oamenii sunt indobitociti. Si sa stie si ceva tehnici de autoaparare, nu strica niciodata.
      De exemplu, eu am o prietena buna, care a fost cu ceva ani in urma campioana nationala la judo, pe care un individ a incercat sa o violeze in scara blocului (ea e mai micuta de inaltime si pare firava). Respectivul a iesit foarte sifonat din situatie, cu dinti sparti si vreo doua coaste rupte, atat de pregatita a fost fata in contra-atacul ei.

    • Corect Misu, numai ca am vrut sa specific pentru publicul larg. E cu numai 20% mai mare forta fizica decat a unei femei insa poate fi de ajuns in unele cazuri. Uite, eu iti recunosc sa am un sot de 1.80 si 90 de kile (al meu e mai fit asa :D) si sa ridice mana asupra mea poate hai ca m-as apara dar de-mi da una, precis ma muta pe cealalta parte.

      Sunt de acord cu faptul ca noi femeile, in ziua de azi, oricat de independente am fi si am avea mai multe drepturi decat femeile musulmane (de exemplu) si nu numai… Tot trebuie sa stim o forma de aparare, sa stim sa iesim din o situatie de genul.

      La sat, mai ales in Vaslui (nu sunt discriminatorie, statisticile sunt clare) si in alte judete foarte sarace, educatia si mai ales dreptul femeii e aproape inexistent. Nu numai violul este privit ca pe ceva aproape normal si nu este asa blamat dar si violenta domestica. Nu stiu cata lume citeste Marie Claire insa ei baga in fiecare luna cate un reportaj social, este o revista care scrie despre orice si afli niste orori, pe care sincer, in naivitatea mea si viata mea normala care am trait-o pana acuma, nu credeam ca exista. Groaznic…

    • Nu ştiu ce statistici ai citit tu şi unde scrie că la sat, în Vaslui şi în „alte judeţe foarte sărace”, violul este privit ca ceva „aproape normal” şi că „nu este aşa blamat”.
      Dacă cumva nu eşti din zona respectivă sau nu ştii din surse directe, eu zic să te abţii de la asemenea afirmaţii.
      Sunt şocată de ce i s-a întâmplat fetei, merită tot sprijinul din lume, dar hai să încercăm să nu ne mai lăsăm manipulaţi.

    • Pentru mine, aceasta intamplare tragica nu este decat o fateta a ceea ce se intampla zilnic in Romania cu femeile. Ridicarea la rang de zeu a BARBATULUI, faptul ca, in casa, toata raspunderea este a femeii, de la copii, mancare, curatenie, etc., etc….Citesc cu uimire si mare mahnire aici, pe blogul Printesei, cat de mandre sant mamele ca se descurca singure (desi au soti!!!) cu casa, cu copiii, ca isi fac singure tone de cumparaturi, sau mai stiu eu ce…Daca nu veti lua atitudine, acum, voi, mamicile tinere, la fel vor creste si baietii vostri, din pacate! Mi-as dori ca acesta tragedie sa fie semnul unei mari miscari feministe in tara noastra! Poate asa suferinta si umilinta fetei nu va fi zadarnica!

  16. Poate că nu este cel mai la subiect comentariu însă citeam ieri o statistica și mă minunam:
    – Pentru 42% dintre români, Soarele se învârte în jurul Pământului (în 2015).
    – 35% dintre români sunt convinşi că dacă beau apă după o persoană infectatată cu HIV se pot îmbolnăvi ( mă mir că au auzit de HIV).
    – 34% nu ştiu că genele tatălui sunt cele care influenţează sexul copilului nou-născut .
    – 508.000 dintre români nu știu să scrie și să citească

    Astăzi aflu că unii români, se pare că destul de mulți, învinuiesc o fată că și-ar fi
    căutat violul cu lumânarea (viol de 3 ore la care au participat 6 bărbați) pentru că purta fustă și a acceptat o plimbare acasă cu mașina.
    Nu am cuvinte! Mă gândesc doar la acea tânără și sper să aibă parte de multe putere, să scape cât mai repede din comunitatea de proști în care trăiește și să treacă la un moment dat peste ce i s-Ÿa intâmplat.

    • nu a acceptat o simplă plimbare cu mașina, a acceptat să fie dusă acasă de o persoană pe care o cunoștea. câte dintre noi nu acceptăm să fim conduse cu mașina de către un coleg de serviciu/un prieten din copilărie/etc?!

      chiar nu pot să spun mai mult pentru că nu sunt în stare să-mi pun gândurile și greața că există oameni și mai ales femei care acuză victima violului.

  17. Sunt în mașină și ascult la radio o emisiune pe aceeași temă. Cred ca e o emisiune care se transmite pe Tv Neptun.
    Deci vestea se răspândește. Mă bucur!

  18. Ioana,

    Hai sa strangem toti banuti si sa ii platim un avocat la CEDO.
    Cred ca ar ajuta-o moral si s-ar face dreptate.

    Astept si opiniile voastre.

    • pentru a se ajunge la CEDO este necesar ca procesul să se desfășoare mai întâi în Romania. și în cursul procesului să i se încalce drepturile.
      nu vreau să fiu rea, nu interpretați în sensul că o acuz pe fată, dar unele lucruri se fac după niște reguli. și dacă nu le respecți, pierzi, chiar dacă pe fond ai dreptate.

      adevărata problemă este că și în cazul în care indivizii vor fi condamnați și vor face pușcărie, ”gura satului” va da vina tot pe ea.
      din nefericire mentalitățile nu le putem schimba cu un avocat.

    • Adevarata problema nu este gura satului, sa fim seriosi. Fata aceea este o victima si din pacate, isi va reveni sau nu, depinde de ajutorul ce i se ofera si de ea. Adevarata problema este ca, in tara asta (si poate nu numai), niste oameni care au probleme psihice ar fi in libertate, oricand pasibili la a recidiva.

    • Da, dar am putea sa contribuim pentru un avocat foarte bun in procesul impotriva agresorilor, consiliere psihologica pentru victima, proces pt. calomnierea facuta de ceilalti membri ai comunitatii…..

      Unde, cum?

  19. Azi am citit un articol (cred din Adevarul) si am fost socata. Si daca Ar fi fost prostituata prostituatelor un act sexual fara consimtamant este VIOL. Totul se rezuma la prostie, lipsa de educatie si nu numai sexuala, pot sa spun, un fel de analfabetism, lipsa de cultura. Probabil acesta a fost modelul pe care, copii fiind ,au urmat.

  20. Nu stiam nimic despre caz, cred ca mediatizarea lui este un minim pe care societatea sa-l faca pentru victima… Sunt plina de furie si imi vine sa urlu de neputinta. E revoltator ce se intampla, din pacate nu cred ca aceste animale vor fi pedepsite. Sunt mama de fata, daca ar pati asa ceva ei as face tot posibilul ca si lor sa li se intample acelasi lucru. Si apoi i-as omori. Orice se poate aranja in tara asta se pare, mie de ce nu mi-ar iesi planul diabolic?

  21. Este de-a dreptul infiorator si dezgustator, am fost socata cand am citit ce s-a intamplat, si reactiile satenilor si ale autoritatilor… Sper ca indignarea celor care o sustin pe saraca fata sa nu treaca dupa cateva saptamani, cand cazul dispare din mass media, si sa nu fie lasata singura, pentru ca prea multe victime ajung sa fie atat de speriate, obosite, ranite, etc. de atacurile celor din jur, incat aleg sa isi retraga acuzatiile, sau si mai rau, sa scape de situatie prin sinucidere…

    Despre consimtamant merita citit si aici: http://www.boredpanda.com/consent-rape-comics-alli-kerkham/

  22. Eu si prietena mea cea mai buna am crescut in medii complet diferite: ai ei erau extrem de stricti, o controlau la sange, daca ii dadeau 5 lei intr-o zi trebuia sa vina cu bon acasa pentru tot ce a cumparat in ziua respectiva, telefoane la fiecare ora, cum se intuneca trebuia sa fie in casa, controlat haine, geanta, buzunare, cearta, bataie pentru fiecare lucru in neregula descoperit, venit la scoala regulat, si toate astea pana la 18-19 ani.
    Pe de alta parte, ai mei erau opusul, nu mi-au impus niciodata nimic, nu m-au controlat nici in copilarie, nici la adolescenta, n-aveam ora de venit acasa etc.
    Diferenta dintre noi 2 a fost ca ea facea toate lucrurile interzise de la chiulit, fumat, baut si sex pe ascuns de la o varsta frageda, si in anii de liceu tot ce a invatat a fost cum sa se ascunda de ai ei, cum sa-i minta mai bine si cum sa ii evite cat de mult posibil. Eu am fost mereu un copil cuminte, am invatat bine, n-am baut, fumat si facut sex decat dupa 17 ani, singurul exces al meu a fost ora de venit acasa.

    Prietena mea facea absolut tot ce ii trecea prin cap pana la 8-9 seara, acasa isi lua bataie cand era prinsa cu ceva, iar a doua zi o lua de la capat cu ochii vineti, telefonul confiscat si o inversunare mai mare decat in ziua precedenta.

    Poate cazurile noastre sunt particulare, dar cred ca parintii ar trebui sa-si creasca intr-un mod cat mai relaxat copiii, in niciun caz cu interdictii exagerate, cotroale la tot pasul si teroare. Cred ca la adolescenta copiii ar trebui deja sa faca diferenta dintre bine si rau, sa-si ia propriile decizii, sa si le asume, iar parintii sa ii ghideze usor de pe margine.

  23. Tot vad la comentarii ca se scrie de ore tarzii de iesit din casa. Ce te faci cand te ataca un grup de adolescenti ziua in plina strada si ai doar 13 ani? Pe drumul pe care mergi zilnic la scoala, intr-un oras mare? Am fost in situatie. Norocul meu ca am ripostat, am lovit in stanga/dreapta pe care am prins si ca a iesit cineva dintr-o scara de bloc si a tipat la ei. In acel moment am profitat si am fugit. Erau anii ’90 si asa ceva era de neconceput.

  24. 1. E complicat sa cresti un copil conform principiului parentingului neconditionat tip Alfie Kohn, evitand sa spui „nu” si acesta sa cunoasca cand si cum sa foloseasca acest cuvant pe care nu il aude.
    2. In psihologia judiciara exista o notiune numita „cuplul victima- agresor”, notiune care pune problema partii de vina pe care o poarta victima in acea situatie (in cazul de fata acceptarea urcarii in masina) ; ma intreb daca o comunitate intreaga a fost intr-adevar spalata la creier sau…

    • Fiecare dintre noi a urcat macar odata in viata singura in taxi, iar soferul era necunoscut.
      Fiecare dintre noi a urcat macar odata in viata intr-un autobuz/tren/ce mai vreti voi in care toti ceilalti calatori de sex masculin erau necunoscuti. In lift acasa/la serviciu/la metrou/pe unde mai ai treaba in lume.
      Fiecare dintre noi a urcat intr-o masina condusa de un coleg de serviciu/scoala, prieten, cunostinta si de ce nu var/unchi/alta ruda de sex masculin. (In foarte multe cazuri agresorul este o ruda).
      Sa ma impusti si nu inteleg unde e vina victimei ca a urcat intr-o masina in care era un (unul singur) barbat pe care il cunostea de o viata. Nu inteleg, pur si simplu nu inteleg.

    • Eu sunt sigura ca acolo in acel sat (ma refer la satul Munteni de unde e fata) nu sar toti sa le tina partea violatorilor. Articolele din ziar s-au concentrat pe parte dibioasa a povestii, dar sigur sunt si persoane din Valeni (satul violatorilor) care nu sunt de acord cu ce au facut leprele alea! In plus mai sunt si unii care nu zic nimic de frica alora, am auzit ca-i ameninta si se tem pentru ca au bani si sigur au mai scapat si de alte prostii, de aia!

      Stii cum e? Tu mergi si spui la ziar, iti pui dusmanii in cap, scandalul se termina si tu ramai cu necazul pe cap, asa ca cei mai multi isi tin gupa si vorbesc doar pe la colturi! Tot timpul a fost o rivalitate intre acele sate, tot timpul s-au batut intre ei, poate de asta si-au si ales victima din acel sat!!!!

    • In primul rand, comunitatea nu este spalata pe creier. Un viol este ceva acceptabil, chiar laudabil. Probabil din acest act s-au nascut si cei sapte. Lumea este socata ca o femeie poate sa spuna nu, ea trebuie sa fie supusa, sa taca si sa inghita. Asa cum e normal ca o nevasta sa fie batuta crunt daca nu si-a asteptat barbatul cu mancarea calda pe masa, in acelasi mod femeia este un obiect de satisfactie sexuala pentru barbat si nu are de ce sa se impotriveasca. Este evident ca acelor baieti li se pare normal ce au facut, sex-surpriza ii zice, nu?
      Iar treaba cu victimologia e interpretata gresit. E o diferenta intre a provoca agresiunea si a fi, pur si simplu, intr-o situatie vulnerabila. Asa si o bruneta are partea ei de vina daca este omorata de un criminal in serie ce ataca doar brunete. Ca doar nu e el de vina ca e bruneta, sau seamana cu fosta sotie, sau are o meserie anume.
      Chiar daca nu ar fi fost 7 ci doar unul singur, chiar daca fata ar fi fost initial de acord cu ceva anume, oricand are dreptul sa spuna „nu” si sa ii fie respectata decizia. Orice alt comportament din partea celuilalt este o agresiune, o incalcare a libertatii victimei. La asta se refera articolul. Asa cum nu este in regula sa te repezi la un bebelus si sa il pupi ( ca doar e vina lui ca e asa dragalas si moale, are si falcute apetisante) fara acordul sau, nu este in regula nici sa violezi. Trebuie sa intelegem ce inseamna nu sa il spunem si sa il respectam. Indiferent de varsta, sex, pofte.

  25. am citit articolele din Adevarul, m`am uitat la fetele oamenilor pozati…niste distrusi alcoolici din cea mai proasta si nefericita zona a tarii. probabil li se pare normal sa`ti bati nevasta cand vii beat acasa sau sa tai pe cineva cu toporul ca s`a uitat urat la caruta ta. genul asta de sat romanesc ar trebui nivelat de pe fata pamantului, cu tot cu distrusii bautori de spirt din el.
    saraca fata, dupa ce a trecut prin asa trauma, mai trebuie sa auda magarii cum ca ea a fost de vina. e dezgustator…daca poate, sa se ia si sa se duca departe de locul ala, ca lumea n`o sa devina peste noapte civilizata. scapi daca poti.

  26. Cei mai multi parinti nu le explica aceste lucruri copiilor (si, in general nu le explica nimic) pentru ca ei considera ca si-asa nu inteleg, ca sunt prea mici. „Si, oricum, oricat l-as educa eu, tot anturajul e raspunzator pentru ce va fi el in viata.” Stii cum dau toti vina pe „anturaj” care a ajuns sa aiba o conotatie negativa, mai ceva ca „patronul”.

    Cand copilul „e cuminte” e meritul parintilor, cand o da in bara e de vina anturajul, fata, primarul, vremea. E atat de incurcat subiectul asta si sunt atatea cercuri vicioase, ca mi se pare foarte greu de iesit din el.

  27. Nu am de gand sa intru in conceptul de parinte. Cum s-a mai discutat si mai sus, cand spui „Nu!” copilului tau, trebuie sa vii cu un argument destul de puternic atat incat sa-i spulbere orice alta interpretare a ceea ce-si doreste. Exact cum a procedat un prieten bun cu fiul sau, dornic de a avea smartphone. Nu i-a spus ca nu-i va lua niciodata, i-a explicat ca la 15 ani, un smartphone nu este benefic, si ca sa-i si demonstreze, i l-a dat pe al sau. Nu a durat mai mult de o saptamana si copilul s-a intors acasa ciufulit bine si cu telefonul furat. Atunci a inteles de ce nu este benefic. Eu, sincer, nu sunt adeptul puscariei. Mi se pare un loc bun de relaxare in care iti poti pune la cale ce vei face cand vei iesi. Cei ce ajung in puscarie, de cele mai multe ori, se gandesc cum sa se razbune. (Exclus criminali!). Poate ma veti considera sadic sau psihopat cand voi spune ca cel mai bun „tratament” pentru astfel de monstrii ar fi plata cu aceiasi moneda. Chiar as cumpara bilete, popcorn + nachos si suc, doar sa asist la o astfel de „executie”. Ar fi genial sa li se administreze aceiasi „bautura”, sa simta neajutorati, neputinta, durere etc. Dar asta este doar parerea mea.

    • Nu pot sa fiu de acord cu tine. Cine ar trebui sa le provoace acelasi rau indivizilor care au violat fata? Tot niste oameni. Adica daca e sa ma iau dupa ce spui tu cineva ar trebui sa ii violeze. OK. Crezi tu ca meseria de CALAU nu lasa un impact negativ major in psihicul unui om????? Crezi tu ca dupa sa zicem 20 de ani de practicat aceasta meserie nu se intampla ceva in capul tau la nivel psihic? Adica pot innebuni, o poti lua rau razna de tot si sa te apuci sa faci si tu calau pensionar nenorociri.
      Tu ca om spui ca ai merge cu popcorn si nachos la vizionarea violarii celor 6-7 indivizi….crezi tu ca dupa cateva astfel de vizionari nu ai avea niste probleme sus la mansarda???? Adica atat de sadic ai fi incat ti-ar facea placere sa vizionezi astfel de chestii?
      Eu nu sunt in stare sa ma uit la un film horror.
      Eu una am fost marcata in facultate la un curs de istorie…cand a trebui sa fac o lucrare despre torturile din evul mediu. Dupa zile intregi petrecute in biblioteca citind despre torturi…efectiv aveam cosmaruri noapte de noapte….nici acuma dupa 10 ani nu pot sa imi scot din cap ce am citit in carti. Chiar am si citit despre calai care au innebunit si au ajuns sa comita atrocitati. In SUA cand se practica moarta la scaunul electric, au existat cazuri de calai sa le zic asa care au luat-o pe ulei.
      Asa ca aveti grija ce va doriti…ca puteti ajunge sa va transformati in ceva mult mai rau decat va puteti imagina.

    • Maestre! In primul rand, nu trebuie platiti „calai” pentru a savarsi acest spectacol la care eu as merge cu mare incantare. Puscariile sunt pline de „calai” care vor sa-si demonstreze virilitatea. Crede-ma cand iti spun, daca cei 7 ajung in inchisoare, va fi vai si amar de „fundul” lor. Nu trebuie personal calificat pentru a savarsi asa ceva.
      In al doilea rand, nu ai cum sa intelegi un alt om. Este imposibil. Toti am trecut prin decese ale celor dragi, toti am pierdut o fiinta iubita, in schimb, poate eu am reusit sa trec usor peste moartea pisicii, pe tine te-a marcat. Depinde de la om la om, d-asta suntem unici. Imi doresc sa ai o imaginatie atat de bogata, asemanatoare starii de hipnoza prin care-ti poti induce cam ce crezi tu ca a simtit victima in momentul acela. Din moment ce nu-ti poti ridica bataile inimii, sau respiratia, sau pulsul, sau sentimentul de durere la nivelul la care a fost supusa victima, am sa te rog sa nu cobori in aceasta „temnita”! Pentru un criminal, poate, POATE mai exista o speranta. Dar pentru un violator, un pedofil nu mai exista reabilitare. Va spun din experienta miilor de cazuri privind violuri pe care le-am studiat. Cei ce au scapat basma curata din cazuri de violuri, au recidivat, ba mai rau, au ucis victima pentru a nu-i denunta. Imi doresc din tot sufletul ca acesti monstrii sa ajunga in puscarie, unde sa fie inchisi, zilnic, rand pe rand, impreuna, nu cu 7 detinuti, cu 14; unde sa fie violati nu 3 ore, ci 6 ore incontinuu. Unde sa aiba cosmaruri in care sunt sodomizati, sa planga si sa se zvarcoleasca, sa nu mai poti simti umanitate, iar cand se trezesc, chiar sa aiba pe cineva infipt in rect. Poate, as fi mai uman cand ar veni vorba de victima unei batai, sau un pumn aruncat din disperare ce a condus la decesul unei persoane. Dar cand vine vorba de viol, ma jur ca nu am mila, toata umanitatea din mine dispare si marsaluieste pentru razbunare. Sunt barbat si mi-e scarba de cei ce recurg la astfel de gesturi. O singura data, in viata mea, am vizitat un bordel, si nu am fost in stare a intreprinde ceva. M-am simtit scarbit, dezgustat de munca pe care o prestau femeile de acolo, nefiind din placere, ci din obligatie, frica sau nevoia de bani. Un violator este constient de actiunea facuta chiar in timpul agresiunii. Un astfel de monstru nu se mai poate reabilita; sau poate da, depinde prin cate violuri in cadrul inchisorii va primi.
      Cei ce considera ca Dumnezeu ii va judeca pe acesti monstrii dupa moarte si bla bla bla. Daca fata moare, dupa un an nimeni nu-si va aminti de ea, si nici acesti monstrii nu se vor intoarce sa confirme ca Dumnezeu i-a judecat corect iar ei ard in flacarile iadului. Nu ma intereseaza daca o vor face acolo, n-am de unde sa le stiu durerea de dincolo, dar m-as bucura enorm sa le stiu durerea de aici.

    • Eu te inteleg perfect, si eu sincer imi doresc ca cei care fac rau voit (omoara cu sange rece, violeaza, abuzeaza copii, tortureaza, otravesc animale etc ) sa moara rascolindu-se in chinuri. Dorinta de razbunare este instinctuala in acesc caz. Agresorul nu a simtit empatie pentru victima, nu a rezonat cu durerea si umilinta ei, dar prin platirea cu aceeasi moneda si aplicarea aceleasi suferinte va fi fortat intr-un final sa simta. Mai este si conceptul de poetic justice, cand lucrurile se aseaza in asa fel incat in final fiecare primeste ceea ce merita, ceva de genul „lasa ca se intoarce roata”. Cu toate astea realitatea e ca unii comit atrocitati si apoi dorm bine mersi. De acolo s-a ajuns la pedeapsa cu moartea si dorinta platii cu aceeasi moneda.
      Pe de alta parte, plata cu aceeasi moneda nu poate sterge cu buretele fapta, in final ofera o mica consolare, pentru familia celor morti sau abuzati, chiar mai mica decat inchisoarea, de cele mai multe ori victimele vor ca agresorul sa fie inchis ca nu mai poate face in continuare ce a facut, sa fie pedepsit pentru fapta si fapta lui recunoscuta public si legal ca fiind gresita iar el sa traiasca cu vina a ceea ce a facut.
      Eforturile ar trebui indreptate spre consilierea victimeler si spre reabilitarea agresorilor. Nu ne putem cobora la nivelul de violenta al agresorilor, nu am putea fi niciodata la fel de inumani, nu ar trebui sa vrem asta, pentru ca ne-am transforma in niste agresori si mai violenti. Directia ar trebuie sa fie spre inhibarea violentei si agresivitatii, nu spre cultivarea ei. Zici ca ai putea asista la razbunari de genul, imi imaginez ca e mai greu decat am crede si ne-am da seama ca nu e o solutie in acord cu umanitatea spre care tindem. Si mai e ceva, cred ca oamemii au o mare putere in a influenta agresivitatea globala a populatiei: daca femeile ar refuza sa mai faca copii cu barbatii extrem de violenti si abuzivi, agresivitatea ( transmisa genetic) nu s-ar mai putea propaga in randul populatiei. La fel si pentru barbatii care fac copii cu femei violente.

    • Moni, sincer iti spun ca da, plata cu aceiasi moneda nu sterge cu buretele brutalitatea suferita, dar nici cea mai buna consiliere nu-ti alunga teama ce o simti cand mergi la magazin, iar peste drum se afla una din bestiile ce au abuzat de tine. Crezi ca daca victima se va muta in alt oras/tara va putea dormi mai linistita? Numai gandul ca aceste bestii sunt inca in libertate, si poti da peste ele oriunde nu-ti da linistea necesara sa poti pune capul jos si sa dormi linistita. Cum am spus si mai devreme, eu consider ca nu exista reabilitare pentru astfel de monstrii. Pe toata perioada agresiunii sunt constienti de faptele pe care le savarsesc. Un om ce fura o paine pentru a-si hrani familia, constient este ca greseste, dar o face impins de nevoia de supravietuire a familiei. Un om care violeaza, o face impins de ce anume, ca n-am inteles?!? Ganditi-va bine inainte sa sustineti bune moravuri.

    • şi totuşi, deşi nici pe mine nu mă încîntă ideea, sistemul nordic care merge pe principiul „întorci şi obrazul celălalt” – vezi anders breivik, autorul crimelor din norvegia din 2011: pe lîngă faptul că a primit închisoare pe viaţă care aici înseamnă 25 de ani cu posibilitate de reducere a unei treimi din pedeapsă pentru bună purtare, acum tocmai ce s-a înscris la facultate din puşcărie, învăţămînt la distanţă – sistemul ăsta, ziceam, se pare că ar conduce la o rărire sensibilă a fărădelegilor. în timp ce în ţări precum america, unde se practică mai degrabă „ochi pentru ochi”, puşcăriile gem de infractori, în ţările nordice fluieră vîntul prin închisori.

  28. Consider ca singura pedeapsă echitabilă pentru un violator este castrarea, nu chimică, chirurgicală. Mai ales in astfel de cazuri când e vorba de premeditare. Din păcate acest lucru încalcă drepturile omului, dar drepturile bietei fete…. Trist!

    • Din cate am citit, alte tari au introdus aceasta pedeapsa asa ca daca prin alte locuri se poate, sigur o sa se poata si la noi, numai sa se vrea, sa fie initiativa si interes, nu delasare, nu indiferenta!

  29. In general mesajul e corect, in acest caz insa nu cred ca daca astia erau mai „educati sexual” lucruri ar fi decurs altfel – acum ce vrei sa zicem, saracii nu si-au dat seama ca fata nu vrea, ca ii fac rau? come on. Aici vorbim de niste animale. Daca ii dai un pumn unui om, ala zice au, te prinzi ca il doare. Nu e nevoie sa faci un curs de „nu lovi oameni”. Sigur, cazul asta poate fi o rampa de lansare pentru o discutie seriasa despre viol in Romania 100% de acord cu asta. Dar hai sa nu gasim scuze de genul – sunt de la tara, nu au educatie, iarta-i doamne ca nu stiu ce fac -acestor monstri si al actiunilor lor si mai ales a familiilor si prietenilor lor. Mi-e scarba de tot ce se intampla acolo.

    Ca o observatie la articol, nu stiam ca se mai foloseste constructia ” destine frante „. Oldschool.

  30. Ati auzit de cazul asta? https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_of_Amanda_Todd

    Pe scurt o fata de 15 ani si-a postat o fotografie cu sanii goi, impresionata de complimentale unuia si apoi a inceput sa fie santajata si intr-un final fotografia a fost vazuta de multa lume! Colegii au inceput sa o hartuiasca, sa fie blamata, imbrancita, lovita…etc! Fata a schimbat scoli, dar oriunde mergea era aceeasi poveste asa ca intr-un final a cedat si s-a sinucis! TRIST!!! Asta doar pentru o fotografie!

    E foarte greu cand toata lumea e impotriva ta, fata de mai sus nici macar nu a trecut prin chinurile celor 3 ore si a cedat presiunii si sentimentului de vinovatie, dar aceasta fata si violata cu bestialitate si acum mai suporta si mentalitatea, privirile si comentariile din jur! GROAZNIC!

    CEVA TREBUIE FACUT PENTRU EA!

  31. Poate e cu bataie lunga, dar am vazut un comentariu al unui consatean de-al nenorocitilor si zice asa :

    Surleac Vasile Ce mă mira ca văd ca multe fete sar de cur an sus poate siar fi dorit ele să fie an locul fetei de la munteni

    Un motiv in plus pentru acea fata sa le cada victima poate fi si faptul ca sunt din localitati „rivale”.

  32. Nu am cuvinte…tot ce pot spune e ca daca ticalosii aia scapa nepedepsiti,ar trebui cautati si calcati cu masina! da, pt ei cu singuranta castrare pt ca cine face un asemenea act si il premediteaza si instiga la violenta si pe altii, nu se va opri la o singura data, mai ales ca lumea ii lauda si sustin si incurajeaza. imi revine in minte razbunarea fetei din filmul „the girl with the dragon tatoo” in care isi imobilizeaza violatorul si il violeaza cu un dispozitiv dureros, sa vada si el ce gust are sexul „surpriza”…nu stiu…nici nu imi pot imagina cum poate cineva sa isi revina dupa o asemenea trauma…Dumnezeu sa o ajute…trebuie sa incercam sa o ajutam si noi, sar cum?

  33. Mă tot gândesc cum va trece fata asta peste tot momentul…Cum îți va reface psihicul, cum va putea vreodată să aibă o relație sănătoasă cu cineva… Cum va reuși să doarmă nopțile 🙁 Cât despre bestii…o singură pedeapsă este cea mai potrivită…

  34. Pe petitieonline se poate vota pentru inchiderea celor sapte violatori. Daca cei care s-au cutremurat ar vota poate cei de la judecatoria din vaslui si-ar face in sfarsit treaba.

  35. Buna Printesa Urbana,

    Iti multumim pentru participarea in faza initiala a campaniei Nu inseamna Nu!
    Articolul tau a insemnat mult pentru noi, dar suntem siguri ca a facut diferenta pentru cel putin o persoana care avea nevoie de incurajare!

    Suntem gata sa facem urmatorul pas in campania noastra, si avem nevoie de ajutorul tau:

    Vrem sa construim o comunitate online, pentru ajutorul si sustinerea victimelor violentei sexuale. Vrem sa alcatuim acolo grupuri de suport private, unde victimele sa poata sa fie ascultate si sustinute.

    Daca ne ajuti, acesta este doar primul pas, pentru ca din aceasta comunitate si prin ajutorul articolelor tale, vom reusi sa ajungem la acele persoane care sunt gata sa se intalneasca cu noi fata in fata, si sa ne povesteasca experiena lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi in Bucuresti.

    In scest scop am pregatit o serie de teme de interes pentru public si victime, cu informatii concrete despre care poti scrie. Scopul ar fi sa le spunem tutoror ca existam, si incercam sa facemo schimbare.

    Mai multe detalii, gasesti aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.
    Daca doresti sa te si inscrii la newsletterul nostru, te asteptam cu drag.

    Te rugam sa ne sustii in continuare, si iti multumim pentru tot, pe aceasta cale!

    Multumim,
    Echipa Nu inseamna Nu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *