Cultură, carte și părințeală la Cristian (Brașov)

Cînd Petronela Rotar m-a sunat să mă invite la un festival cultural lîngă Brașov, eram cu Ivan proaspăt operat în brațe pe holurile unui spital. De puține lucruri îmi ardea mai puțin decît de o conferință de parenting și un festival cultural. Am spus DA însă, pentru că Petronela mi-e dragă și pentru că simțeam atunci că o excursie cu copiii la munte ne va face bine, pentru că perspectiva de a întîlni oameni faini în curtea unei case culturale vechi, de a sta pe iarbă și a vorbi despre copii mi-a pansat sufletul acolo, pe holul spitalului. Și pentru că a fi pe același afiș și a urca pe aceeași scenă cu atîția oameni pe care îi admir mă face să mă simt mîndră și norocoasă. Am spus DA, apoi au trecut aproape două luni într-o clipă. Și uite că mai sînt cîteva zile și mergem la Cristian!

M-am sfătuit cu multe mame din jurul meu despre ce-aș putea vorbi acolo, încercînd să aflu cum pot folosi cele 30 de minute în interesul tuturor celor prezenți. Știu, eu nu sînt expertă în nimic, promit să nu mă transform într-un specialist în ceva peste noapte, după ce voi „absolvi” un curs rapid pe Coursera. Însă vorbesc cu drag despre experiențele noastre, cu convingerea că unele dintre ele pot fi de folos și altora. Duminica viitoare la Festivalul de Cultură de la Cristian vă invit să discutăm despre răbdare, iubire fără limite și despre noi înșine, în prezența și absența copiilor. Cum ne schimbă copiii? Ce învățăm de la ei? Cum facem să le arătăm că îi iubim orice-ar face și ar simți? De unde facem rost de noi și noi resurse de răbdare pentru a le îmbrățișa toate nevoile, inclusiv pe aceea de a ne ronțăi creierul ca pe acadele? Cum reușim să nu ne uităm pe noi, femei, bărbați, cupluri, în goana asta nebună de a crește oameni fericiți? Voi vorbi o jumătate de oră despre concluziile mele legate de cele de mai sus, apoi aștept întrebările voastre, pentru care avem alocate încă 30 de minute. La final puteți cumpăra și cartea mea, „O să te țin în brațe cît vrei tu și încă o secundă”, pe care o voi semna cu drag pentru fiecare dintre voi.

Aceasta este a doua ediție a Art’ec – Festivalul de Cultură de la Cristian (Brașov) și începe pe 20 septembrie. Timp de opt zile vor avea loc manifestări culturale variate: teatru, muzică, pictură și carte, balet, dans popular. Pe scena festivalului vor urca actori mari, printre care Marcel Iureș, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Lia Bugnar și Maria Obrețin. Opt piese de teatru aduse de teatre de stat sau independente din București, Sibiu și Sfîntu-Gheorghe vor face deliciul spectatorilor care vor putea urmări puneri în scenă ale unor regizori foarte cunoscuți și îndrăgiți precum Alexandru Dabija, Lia Bugnar, Florin Coșuleț.

cristian afis bun

În premieră, anul acesta va avea loc și o seară de carte, unde sunt invitați să citească și să își întîlnească publicul din zona Brașovului scriitori tineri și cu priză la public: Ana Barton, Cristina Nemerovschi, Dan Coman, Mihail Vakulovski. Tot în premieră, Art’ec propune părinților și viitorilor părinți o conferință de parenting. Pe scenă vor avea loc și spectacole pentru copii. Art’ec FCC va găzdui și expoziții permanente și semi-permanente de pictură, fotografie și sculptură dar și un show al mentalistului Vlad Grigorescu.

Evenimentul de FB al festivalului, unde puteți urmări programul și anunțuri de la organizatori, este aici.

Accesul la toate aceste activități este gratuit, festivalul este susținut financiar de catre Primăria și Consiliul Local Cristian. Un lucru interesant este că festivalul e găzduit de Centrul de Cultură din Cristian, o clădire ridicată acum aproape 90 de ani de comunitatea săsească după proiectul arhitectului Wilhelm Schmidts. Cele peste 3000 de lamele din lemn alcătuiesc o boltă ce urmează profilul acoperișului, unicitatea sălii constând în lipsa stâlpilor de susţinere. Sala are o capacitate de 600 de persoane. Încăpem muulți acolo!

Evenimentul de parenting este programat în ultima zi de festival, de la ora 16.00. Prima va vorbi Monica Reu, care mi-e nemaipomenit de dragă și care face minuni cu educația ei în comunicare non-violentă. Am multe de învățat de la ea, o urmăresc de mult, am fost și colege de mult în presă, e un orator grozav și abia aștept să o văd. Iată sumarul prezentării ei pentru după-amiaza zilei de 27 septembrie:

„Un adevăr pe care îl simţim cu toţii este acela că fericirea noastra este in directa legatura cu calitatea relaţiilor pe care le avem cu cei apropiaţi. Cu siguranţă, una dintre cele mai preţioase relaţii este cea cu copiii noştri. În aceasta conferinta vom explora cum putem clădi împreună cu ei o relaţie bazate pe iubire necondiţionată, înţelegere reciprocă, cooperare şi empatie. O relaţie din care, peste ani, copiii noştri să devină adulţi împliniţi, încrezători în forţele proprii, iubitori de viaţă şi de oameni.”

Apoi va veni rîndul meu să vorbesc despre răbdare și respect (pentru copil, dar și pentru noi înșine, ca oameni).

În timp ce noi discutăm despre ei (și despre noi) în vechea casă de cultură, copiii se vor juca afară la ateliere creative, vor asista la mini piese de teatru supravegheați de voluntari ai festivalului. Vor fi și baloane uriașe, jonglerii, ținte, jocurile copilăriei noastre (coardă, șotron, elastic, jocuri cu mingea, desene cu cretă) memory game, turnul instabil, lego, planșe de colorat, astfel ca cei mici să fie ocupați și să se distreze în acest timp.

Evenimentul de FB al conferinței, la care vă invit să dați join dacă puteți veni, este aici.

Art’ec – Festivalul de Cultură Cristian face parte din calendarul de evenimente pentru candidatură Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 și este susținut de Agenția Metropolitană Brașov.

Sper să ne vedem în număr uriaș la Cristian! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

5 comentarii

  1. Buna, Ioana!
    Pentru mamicile mai putin norocoase care nu pot veni exista vreo solutie? As sta sa te ascult in fiecare zi daca s-ar putea 🙂 m-au ajutat mult vorbele tale.
    Iti urez mult succes si sanatate copiilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *