Timp să-mi fac timp (P)

– Ce-ți propui de mult să faci și nu ai apucat pînă acum? m-au întrebat prietenii de la Pensiopedia.
– Îmi propun să-mi fac timp să aflu cum să-mi optimizez timpul. Și niciodată nu găsesc timp pentru asta. Așa că niciodată n-am timp suficient, totul e pe fugă, în viteză, cu uitat de lucruri, pierdut de obiecte, pe alocuri și de minți.

Fac multe. În primul rînd, fac multe cu copiii. Încerc să nu treacă nici măcar o jumătate de zi să nu mă conectez bine de tot cu fiecare dintre ei. Un dans poate, o prosteală în oglindă, o mie de strînsuri în brațe, chicoteli, alergături, schimb de haine, poezii, orice le place și vor, aia facem. Dimineața la 6 sau la 2 la prînz sau seara la 8, înainte de culcare.

Apoi, scriu. Scriu mult, nu doar pentru blog, dar și mesaje pentru mulți oameni, fragmente de cărți, ciorne de articole, interviuri, reportaje, scenarii.

Organizez. Evenimentele mele sau participarea mea la evenimentele altora. Scriu contracte, verific plăți. Plănuiesc vacanțe (care cel mai adesea nu ies, dar renunț greu).

Mă ocup, printre picături, de casă. Cumpărături, stoc de consumabile, programări la medici și la dansuri, curat în dulapurile copiilor, cumpărat de cadouri sau necesar pentru toată familia.

Citesc. Seara, doar atunci am timp. E important pentru scrisul meu, pentru mintea și sufletul meu, să și citesc.

Stau de vorbă cu omul meu, am nevoie de asta, e cel mai bun prieten al meu.

Fac de mîncare. Spăl vase. Uneori îmi dau cu lac colorat pe unghii sau mă dau cu cremă de corp.

Vorbesc. Mult, la telefon, față în față, prin sms sau emailuri, cu multă lume. Oameni care au nevoie de un prieten, de o idee, de un buget, de un gînd, mereu e cineva cu care vreau sau trebuie să vorbesc.

Obosesc, uneori. Îmi doresc să mă organizez mai bine, să cîștig mai mult timp cu copiii și tatăl lor, să învăț să prioritizez. Să nu mai pierd timp pe Facebook și pe Feedly citind lucruri care nu-mi aduc nimic. Unul dintre brunchurile următoare trebuie să fie despre un mai bun management al timpului, doar că încă nu am timp să-l organizez.

Și timpul trece, și mai bine nu-mi e, și nici n-o să-mi fie. Îmbătrînesc. Obosesc. Timpul e tot ăla, nu-i mai mult, puterile mele de a trage de el scad. Procrastinez, parcă așa-i zice. Amîn în speranța că poate nu mai trebuie. Așa cum fac și cu analizele anuale. Cu mersul la terapie. Cu pensia privată. La ce salariu am pe cartea de muncă în cei 13 ani de muncă în presă și comunicare, dacă mă bazez pe pensia de la stat, o să fiu nevoită să cer bani de la copii să-mi plătesc medicamentele pentru inimă.

Despre pilonul II de pensii am mai scris și am văzut că v-a fost de folos, așa că revin cu informații despre acest subiect și cu invitația de a face ceva ACUM pentru voi, cu efect peste cîteva decenii.

Ce trebuie să știți este că sistemul de pensii din România e susținut de trei piloni:
• Pilonul 1 este pensia publică, cea obligatorie, care se activează când te angajezi prima oară. 10,5% din venitul tău brut se duc către sistemul public de pensii. Banii pe care îi plătești la stat nu se adună în contul tău, ci se duc la actualii pensionari.
• Pilonul 2 este pensia privată obligatorie, 5% din contribuția ta lunară către fondul public de pensii merg către un administrator privat de fonduri care va investi banii tăi pentru tine, nu pentru pensionarii de azi. Banii se acumulează în contul tău individual și poți să te folosești de ei la vârsta pensionării. Dacă ți se întâmplă ceva, banii revin moștenitorilor tăi, deci nu se pierd, iar în caz de invaliditate primești toată suma acumulată în cont. Pentru pensia privată nu plătești nimic în plus.
• Pilonul 3 este pensia facultativă. Pentru aceasta, trebuie să plătești bani în plus, tu decizi sumele și la cine îți faci pensia privată. Este singura pensie cu care poți să contribui cu până la 15% din venitul lunar brut. Poți să contribui tu, angajatorul tău sau amândoi, în funcție de cum negociezi.

Potrivit Pensiopedia.ro, conform numeroaselor studii recente, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursă de economisire financiară pentru mulți dintre românii care nu au bani sau interes să economisească. Practic, statul îi obligă să aibă un fond individual de pensie, virînd acei 5% din contribuția fiecărui salariat la fondul de pensii unui administator privat. Oamenii economisesc astfel fără nici un efort și, în multe cazuri, chiar fără să știe.

Pensia publică şi pensia privată obligatorie (pilonul II) împreună vor acoperi aproximativ 40% din ultimul salariu în 2032, când vor fi plătite primele pensii pe pilonul II. E important acest pilon II pentru noi, cei care vom ieși la pensie peste 25 de ani, cînd pensia publică va fi mai mică din cauza îmbătrînirii populației și scăderii natalității, dar și scăderea forței de muncă active în raport cu cea inactivă (fiecare angajat va susține 2,5 pensionari, comparativ cu situația actuală, cînd noi, cei care muncim, susținem 1,6 pensionari).

Pentru a deveni participant la un fond de pensii administrat privat trebuie să contribui la sistemul public de pensii. Probabil majoritatea dintre voi contribuiți deja la un fond privat de pensii, iar cei mai tineri o vor face la primul lor job, în primele 4 luni de la prima angajare. Cei care nu își aleg un fond de pensii administrat privat, vor fi repartizați aleatoriu. Puteți afla la ce fond sînteți repartizat făcînd o solicitare la Autoritatea de Supravegere Financiară, completînd formularul online de aici.

Pe parcursul plății contribuțiilor, un participant se poate transfera de la un fond la altul, transferul fiind însă penalizat daca are loc mai devreme de 2 ani de la data aderării la fond.

Un studiu realizat anul trecut de NN Pensii cu obiectivul de a identifica nivelul de informare, înțelegere și încredere pe care actualii participanți din Pilonul II îl au față de sistem a arătat că doi din trei respondenți se așteaptă ca pilonul II să le influențeze semnificativ viața în viitor, iar unul din doi cred că acesta va contribui la menținerea nivelului actual de trai și după pensie.

Pentru noi, aceștia care nu sîntem în stare să avem grijă de noi și să investim activ pentru pensia noastră, pilonul II e baza! Găsiți pe Pensiopedia.ro toate informațiile de care aveți nevoie. Pentru cei mai organizați însă, pilonul trei este soluția: fondul privat de pensii. Despre acesta însă într-un episod următor, pe care-l voi scrie după ce îmi voi face timp să-mi fac timp să etc…

shutterstock_332240378

Sursa foto: la pensie, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

6 comentarii

  1. Acesta este un articol foarte util, putine voci din online se preocupa de informarea cititorilor pe subiecte asa de importante.

    O precizare, 10,5% se opresc automat din brut, insa daca la fondul de pensii obligatoriu (pilon 2) merg 5%, atunci la stat, la pilonul 1 mai ajung 5,5%. Deci pensia de stat va fi mai mica, insa se presupune ca va compensa componenta privata.

    In situatia ta, doar cu venituri din drepturile de autor, ar trebui sa iti faci un plan de economisire, pilon 3, cont bancar de „savings” etc – chestii sigure, ca nu te joci cu banii de pensie. Eventual sa treci cumva pe carte de munca, sa contribui automat cu bani si la pilonul 2.

  2. inca o remarca: pilonul 3 este partial deductibil din impozit, pana in valoare de 400 euro pe an (adica aprox. 130 lei pe luna, dar pt ca se deduc din taxe valoarea reala e si mai mica). Discutati cu angajatorul sa va faca pachetul minim la pilonul 3: ii costa ceva efort, financiar nu foarte mult ( ei deduc asta din cheltuieli), unele firme propun angajatilor jumatate sa suporte firma, jumatate angajatul. Nu stiu daca se poate face si la pfa, dar pt angajatii cu carte de munca sigur se poate.

  3. O remarca personala din ultimii ani: economii si investit. Stiu pe propria piele ca e foarte greu (o perioada am fost un singur venit =salariul mediu pe economie la o familie de 3 pers) dar un pic de economie lunar si bine investiti sunt mai mult decat 0.

    De unde acesti banuti de economisit? din redus taxele bancare (da, plateam aiurea), sau din redus abonament la mobil (am niste prieteni ce au ramas cu un singur mobil in familie si ala pe cartela), redus la jumatate consumul cu masina ( eu nu am), renuntat la abonamentul la tv (nu am), redus la jumatate bugetul de restaurant/chimicale etc (ies o data pe luna la restaurant, chimicalele le-am redus de multi ani) etc etc – sigur veti gasi ceva la bugetul familial ce nu e bine controlat. Stiu ca economia de 100-200 lei facuta e mica pentru unii; dar ganditi va ca sare de 1200 pe an, in cativa ani fiind suficient pentru o investitie.

  4. Din ceea ce am intrebat pentru pilonul II taxele asiguratorilor sunt substantiale motiv pentru care te poti trezi cu 0 lei, sau oricum cu mai putini decat un calcul simplu ar releva.

  5. Cred ca link-ul pt formularul de aflare la ce fond de pensii am fost repartizati nu e OK (se repeta link-ul), dar nici cand l-am corectat (am sters ce-mi parea redundant), formularul cere obligatoriul si numarul politei, or eu asta incerc sa aflu, nu stiu numarul politei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *