Cea mai bună supă cremă de cartof copt (și pentru copii)

Mărturisesc: sunt mare ciorbăreasă, borșăreasă, supăreasă. Deși în copilărie mama trebuia să mă pedepsească extrem pentru a mă convinge să torn pe gât juma’ de lingură de borș, acum devorez voinicește porții duble de ciorbe de văcuță, de pui a la grec sau de afumătură. Îmi plac de mor borșurile de fasole, de cartofi, de varză, de salată verde, de ștevie, dar nu refuz nici supele cu găluște, ciorbele cu perișoare, supele de fructe de mare. Să le mănânc, nu neapărat să le și fac, dar dacă nu-i nimeni să mi le facă (și de cele mai multe ori, nu e), suflec mânecile, toc legume, fierb carne, strecor și pasez fără milă în căutarea lichidului cald, aromat și variat pe care-l numim zeamă de orice fel.

Copiii mei iubesc și ei ciorbele, borșurile și supele creme, mai ales pufosul de Ivan, dar și carnivora de Sofia (pentru care ascund în bolul cu zeamă mici bucățele de carne, să fie masa aventuroasă, nu doar sățioasă), mai ales pe cele cremoase, cu multe crutoane. Bărbatul casei mănâncă bucuros de toate, el e recunoscător orice i-ar pune nevasta în farfurie, cald să fie!

Vă spun cinstit însă, cu crema asta de cartof copt cu rozmarin pe care-am făcut-o azi i-am lăsat pe toți cu gurile căscate a „mai e?”. Parcă n-am auzit niciodată fălci sorbind cu atâta entuziasm în jurul micii noastre mese rotunde cu patru scaune. Niciodată parcă nu s-au mai cerut atâtea suplimente la ciorbă, nu s-au lins castroanele cu atâta spor, nu s-au privit cu tristețe fundurile bolurilor de supă la auzul veștii că e goală oala.

Sper că deja vă plouă în gură! Dacă nu, vă mai zic: e cremoasă, aromată, fină, nu dă cu papilele gustative de pământ, nunu, e discretă, sățioasă, sănătoasă, nu conține vegete și alte prostii, doar legume, zeamă de carne, apă, lapte, smântână, un dram de sare și puțin rozmarin. Și băi nene, iese genial!

Vă spun și cum am făcut, imediat. Dar înainte vreau să știu, vă plouă în gură deja?

Bine, pun și poza de final, apoi trec la rețetă.

supa crema cartof copt printesaurbana7

Am căutat eu pe net rețete înainte să mă apuc, dar n-am găsit nimic bun. Toate erau ba cu supă de pui cumpărată (nici nu știam că există așa ceva), ba cu cartof fiert (eu voiam musai copt), ba din fulgi de cartof (pf, de ce ai face așa ceva, brrr), ba cu untură de porc (aia aș face, dar n-am). Așa că am făcut cum m-a dus pe mine mintea mea de project manager și bucătăreasă de copii mici cu vastă experiență în legume și zemuri. Și a ieșit demențial, așa că vă încurajez să încercați și voi cât de curând. Iată mai jos rețeta mea de supă cremă de cartof copt cu doi copii mici și soțul lipsă.

Aveți nevoie de:
– doi copii mici (merge și unul sau trei, în funcție de câți aveți în cămară, pardon, în casă)
– un soț plecat să caute sanie pentru cei de mai sus
– un kg cartofi (de orice fel)
– puțină țelină, morcov, păstârnac, dovlecel, ceapă
– ceva tacâm de pasăre (aripi, gât, spate, orice găsiți în congelator, dacă nu găsiți nimic, săriți pasul ăsta, merge și fără carne)
– un praf de sare
– lapte (200 – 500 ml, în funcție de cât de consistentă vă place să fie crema, dacă nu aveți lapte, merge și apă caldă)
– 150 ml smântână de gătit
– rozmarin
– un mixer bun

Cum faceți?

Rugați copiii să vă aducă din cămară cartofii. Copiii vor împrăștia temeinic cartofii plini de pământ prin toată casa. Apoi vă ducți chiar voi să îi recuperați de pe jos, de sub mese și scaune, dintre jucării, dintre ghearele pisicii. Îi spălați bine, apoi îi înțepați cu furculița pe toate părțile și-i dați la cuptor să se coacă. Eu am presărat peste ei și niște rozmarin uscat, așa, la mișto. Au fost gata într-o oră (am cuptor electric).

supa crema cartof copt printesaurbana1

supa crema cartof copt printesaurbana3

Cât cartofii au stat la copt iar copiii au desenat cu carioca tot acvariul lui tati, eu am pregătit supa de pui și legume, necesară și ea supei noastre creme de cartof: am aruncat într-o oală mare cu multă apă rădăcionoasele relativ mărunțite, plus ceapa și dovlecelul, o lingură de rozmarin tocat și o pulpă de găină. Le-am lăsat să fiarbă cât s-au copt cartofii, apoi am strecurat prin sita mică, să obțin un lichid limpede.

supa crema cartof copt printesaurbana4

Am curățat bine cartofii cu o mână, în timp ce cu cealaltă le-am citit copiilor povestea șoricelului bucătar, Ratatouille (ca să păstrăm tema gastronomică). Apoi am pus cartofii și zeama la un loc și am pasat totul cu mixerul vertical (vă trebuie unul viguros, altfel o să scoată fum, cartofii sunt destul de cleioși). Am adăugat smântâna de gătit și am pus din nou pe foc. Apoi am turnat lapte până am obținut consistența dorită (a intrat cam jumătate de litru). Am adăugat puțină sare și am mai lăsat să dea un clocot. Cât supa a fiert și copiii au întins rufele ude prin toată casa, chipurile la uscat, dar a fost mai degrabă la udat (restul casei), eu am tăiat cubulețe cinci felii de pâine mai veche, le-am stropit cu puțin ulei de măsline, le-am presărat cu puțin busuioc uscat și puțină pudră de usturoi. Apoi le-am pus la airfryer patru minute și uite-așa au fost gata crutoanele (la cuptor e nevoie de 10 minute la foc mare).

supa crema cartof copt printesaurbana2

Cât eu am pus supa la răcit, copiii au mâncat aproape toate crutoanele, am mai salvat câteva pentru poză.

supa crema cartof copt printesaurbana5

supa crema cartof copt printesaurbana6

Separat, pentru adulți am prăjit la tigaie câteva cubulețe de mușchi afumat, în combinație cu crema cremoasă au făcut fericite multiple victime (inclusiv pe Sofia, care a pescuit fiecare firimitura de porc din toate castroanele noastre).

supa crema cartof copt printesaurbana8

Și gata! Nu-i teribil de simplu, că trebuie să coci cartofii și să îi cureți (urăsc treaba asta), dar gustul merită toată frăsuiala. Cred că iese bună și cu cartofii fierți, eu am vrut musai musai cartof copt! Dacă încercați cu ei fierți, să-mi dați de știre cum vă ies.

Bănuiesc că iese bună și cu mazăre, broccoli și alte legume, n-am încercat, mai întâi ne săturăm de asta, apoi trecem la variațiuni!

Poftă mare, aștept povești de succes cu rețeta asta și poze drept dovadă! Trăiască ciorbele, supele și borșurile! (mai puțin aia de burtă)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

60 comentarii

  1. Bună. Suna delicios. Eu obișnuiam sa fac supa crema de cartofi fierți. Sofia mănâncă mușchi afumat de porc prăjit la tigaie?

    • Maria mea are 11 luni si mananca muschi de porc pe saturate, dar nu afumat. Specialitati nu i-am dat chit ca sunt facute de bunici in casa pentru ca au sare si inca nu are voie.
      Abia astept sa fac supa ta de cartof copt! Chiar in ziua articolului barbatul meu plangea ca vrea o supa crema iar eu eram in impas, dar nu ma mai mir….tu mereu faci articolele special pentru mine 😛

  2. Suna foarte bine ce ai făcut tu acolo! Nu extrem de dietetic, but hey, de undeva trebuie sa vina bucuria pe papilele noastre gustative! 🙂 o sa o încerc si apoi dau feedback.

    • In reteta asta eu nu le pasez, le fac dupa salata sau altceva.

      Daca vrei sa obtii o supa crema de toate legumele si cu carne, poti pasa tot.

  3. De incercat cu cartofii copti, suna delicios! Eu fac mereu supe creme cu ce am prin casa, dar ma asigur sa am si un brocoli, ne place mult in supa crema si nu numai. Si puica mica e mare fan 🙂 Apropo de legume coapte, mai fac piure de legume coapte (cartof, morcov, praz, dovlecel – toate la un loc) si o mana de usturoi tot copt care ii da o savoare nemaipomenita.
    Multumim ca impartasesti cu noi retete noi 🙂
    Sa aveti pofta!

  4. M-a luat cu lesin (de pofta) nu alta! Aici se mananca supe doar iarna – dar oricum nu prea-s ca supele noastre (de ciorbe nici n-au auzit) Eu fac din cand in cand preferata familiei – aia cu taietei si pui, m-am aventurat si la niste supe creme (de linte, de fasole uscata) si probabil ca astazi, musai astazi incerc si minunea asta cu cartofi…

  5. Chiar am apa in gura si ma vad deja mancand supa asta trebuie neaparat incercata,noi avem momentam supa crema de cartof dulce cu ficatel.

  6. Gata, am ajuns acasa si m-am apucat..cartofii sunt deja la cuptor. :))
    Cu legumele care au fiert in supa ce ai facut? Daca am inteles bine pasez cartofii doar cu zeama..din legume se poate face un piure de legume pentru copii, nu?

    • Dap, eu nu le-am folosit la crema pe legume, am vrut sa fie all about the cartofu!

    • Printeso, chiar a iesit dementiala!!! Ma gandeam ca ai facut risipa de epitete si metafore in postare dar nu, nici pe departe! Am facut niste mici modificari (am adaugat si putin morcov- imi iesise prea lunga initial, am prajit bucatele de carne de vitel ca asta aveam in casa si am pus muuult rozmarin de pe balcon, asa, proaspat, inainte sa mixez cartoful cu supa).

      Acum trebuie doar sa ma controlez sa nu o termin pe toata inainte sa vina acasa si restul familiei :)).

  7. Impreuna cu cartofii, la copt, poti sa mai bagi si o sfecla rosie. In rest ramane fix aceeasi reteta. Iese o supa crema de sfecla super buna!

    • eu iau de la emag/mega, dar cred ca se gaseste peste tot, sunt cutiutele acelea mici, la mama la Piatra am vazut in magazinul ei de la parterul blocului, erau in zona cu lapte condensat pentru cafea. daca nu gasesti, cred ca merge si cu iaurt grecesc sau smanatana proaspata.

    • Cauta in zona uht, langa frisca. Sigur exista, de la Dorna sau altceva in italiana panna di cucina parca.

  8. Ah, eu fac supa asta crema de citiva ani, dar nu am incercat niciodata sa coc cartofii, cred ca e momentul sa ii dau un boost :), data viitoare ii coc, mai ales ca eu ii pun si o capatina-doua de usturoi copt, deci folosesc cuptorul oricum. Nu pun morcov, ci doar legume ‘albe’, cum le zic eu, care nu coloreaza, dar eu sint in UK si gama e foarte variata (cartof, pastirnac, telina radacina si tulpini, swede (rutabaga, am inteles ca s-ar chema la noi), fenicul etc). De regula trag la tigaie fructe de mare si cuburi mixte de peste (somon si cod proaspat si haddock (eglefin?!) usor afumat, galben, arata foarte bine cuburile de peste de culori diferite) si le asez pe fundul bolului, dupa care il umplu cu supa. De citeva ori am pus burta de vita si a mers si asa. Iar crutoanele le facem musai cu mult cimbru 🙂

  9. Musai trebuie facuta! Noi saptamana trecuta ne-am ghiftuit cu supa crema de cartof cu praz ( prazul putin calit in unt), tot asa cu bacon rumenit deasupra, foarte buna.

  10. Superidee cu cartofii copti. N-am incercat asa. Un pic offtopic: ai incercat pate de ficat facut tot la blender? De cate ori fac ma abtin cu greu si eu si fii-mea sa nu-l manancam pe tot o data. Eu il fac calit in unt, am tot zis ca incerc si fiert sa vad daca e la fel de bun.

    • Dacă se poate poftim și la rețeta pateului de casa! Iar referitor la cartofi copți eu ii coc la cuptor în sare mare intr-un vas tip ena cam vreo ora la foc mare și apoi ii ung cu un pic de ulei de măsline și ii mai las 10min la cuptor:coaja se desprinde apoi f.usor și parca au alta textura..Pt musafiri nemofturosi se pot servi direct în vasul ena! Încerc și eu mâine supica de cartofi! 🙂

    • Printesa draga, pliz si o reteta de pate de ficat de casa…ultima oara am incercat sa fac si am ajuns sa irosesc un kg intreg de ficatei…asa rau mi-a parut 🙁 Multumesc in avans(cum zic corporatistii 🙂 )

  11. O pulpa de gaina? Cred si eu ca-i buna. Pe supe-creme – in farfurie – eu mai pun si cateva felii de bacon, prajit si ondulat, e si de efect. Pacat ca-i asa de sarat 🙁

    E un curent de…supe-ciorbe pe net, eu scrisesem acum cateva zile. Mi se pare normal sa se mai vorbeasca si de lucruri utile, de zi cu zi.
    Supa asta crmoasa am facut-o din alte legume, dovlecel mai des. O sa fac si de cartofi copti dar nu am in frigider supa de oase sau de pasare cum au chefii de la Paprika; ma gandesc sa cumpar oase de vita si sa fac supa concentrata, dar, oare, se pastreaza in frigider o saptamana?
    Multumesc pentru reteta 🙂

    • Eu fac cam la 2-3 saptamâni o oala mare de supa de oase. Pun si oase de vita (ma uit sa aibă si un pic de carne pe ele) si oase de pui, spate.. ceea ce nu mănâncă bărbații mei, si legume gen păstârnac, morcov, pătrunjel rădăcina, ceapa, praz daca rămâne de la Quiche, si cand da in clocot, dau focul încet si fierb timp de 3-4 ore la foc mic. Între timp adaug si câteva boabe de piper negru (la o oala mare pun cam 7-10). Nu va speriați, nu se simte deloc gustul pipărat, ci ii da o aroma foarte buna. Cand e gata, strecor totul printr-o sita foarte fina, las la răcit, porționez, si bag la congelator. Tine teoretic cam pana la o luna(desi la noi trece o săptămana si trebuie sa fac alta). E foarte practic, la 2-3 zile mai dezgheț câte o caserola si folosesc ca baza pt diferite mâncăruri. Deeeci.. adio vegeta! ?
      Si apropo vegeta, se poate face si in casa din numai ingrediente naturale.

  12. Ce-ar fi ca idee un spin off de la o să te țin în brațe cu caracter mâncăcios, ceva de genul o să îți fac bunătăți cât vrei tu și încă o linguriță. 🙂

  13. Delicios!!!!!Da,iese foarte buna si cu cartof fiert,Ioana.Eu am facut-o cu telemea in loc de smantana si mai mult lichid(lapte,apa fiarta sau supa de pui dupa preferinte).Supa de pui o fac concentrata cu pui de tara si o pastrez la congelator max 2 sapt!Asa ies toate supele sau ciobele deliciose.

  14. Subscriu, nu faceti supa asta daca nu aveti un blender puternic. Scriu asta dupa ce am plans 10 minute langa blenderul meu batran ce nu mai functioneaza

  15. Ce ma bucur de acest articol! Pentru mandrul meu, „ospat la cina” inseamna un bol cu (estimez eu) minim 700 ml de supa de orice natura, leguma sau animal. Si uneori mi-e greu sa mai gasesc inspiratie. N-o sa uit multa vreme ce moaca a facut cand m-a gasit prima oara facand o supa de pui. Tocmai mosmondeam pe langa oala in care tronau un kil de copane cu apa, ceapa verde, usturoi si ghimbir (reteta coreeana, god help me ca habar n-aveam cum ar fi trebuit sa iasa). Se uita in oala. Se uita la mine. Se mai uita odata in oala. Ma intreaba suspicios ca ce fac acolo. Supa de pui, ce puii mei ti se pare ca fac. La care el, copil crescut cu supa facuta din cubulete maggi (yay, bucataria olandeza. Not.) – deci asa se face supa de pui?!

    Ieri am facut supa crema de pui, care a presupus inmaronirea puiului in tigaie, adaugarea de praz, telina, un pic de morcov si ceapa, adaugarea de supa clara de pui (facuta in prealabil si decongelata), apoi blend-uirea a 75% din continutul oalei. Adaugat o idee de smantana si mult patrunjel. Was yummy, mi-ar fi placut o a doua portie dar n-am mai prins ca mi-a luat-o cavalerul inainte :))

    Voi incerca maine minunea asta cu cartof copt, abia astept. Si eventual cu acele cubulete de peste recomandate de cineva mai sus, foarte faina ideea. Draga Printesa, te rog mai impartaseste din experiementele cu zemuri, ca suna tare bine.

  16. Astazi am facut o si a fost foarte apreciata si de fata mea de 1,9a si de sot. Bineinteles ca s a mancat toata la o singura masa! Mega delicioasa!

  17. Am facut o si eu este buna. Merge niste bacon dar n am avut. Nu exista nici un motiv sa strici blenderul, eu am zdrobit cartofii ca pt piure si am adaugat lichid, nicinu yrebuia prea mult ca s a subtiat si puteai sa folosesti blenderul linistit

  18. Eu m-am apucat sa fac ieri o supa crema din ce mai era prin frigider: un buchetel de broccoli, un praz, jumatate de dovlecel si… cartofi. Dar ia sa ii pun eu la cuptor inainte, ca parca am vazut la printesa acum cateva zile o reteta cu niste cartofi copti. Sigur iese mai buna daca ii pun la cuptor in loc sa ii fierb.
    Iti spun ca a iesit un deliciu. Am mai adaugat o lingura de iaurt inainte sa o mananc si a fost delicioasa.

  19. In jurul meu, de vreun an este nebunie / manie !? Cu Thermomix-ul. Am mancat de cateva ori supe crema facute cu el si ies intr-adevar foarte bune. Stiti de el? Are cineva si dupa 1 an nu s-a plictisit inca de el? Este scump si eram curioasa de impresii. Mai ales ca e super smecher la supele crema. 😉

    • Anca,
      Thermomix este cea mai buna achizitie la casa omului care doreste sanatate, rezultat perfect si rapid de fiecare data. Eu il am din noiembrie 2015 si sunt, in continuare, super fascinata. Din motivul asta m-am „facut” si consultant de vanzari ;-). Argumente in plus in favoarea lui aduc restaurantele din intreaga lume care il folosesc (acelasi model cu cel pe care il poti avea tu la tine acasa 🙂 ) si bucatari cu stele Michelin, dar nu numai.

  20. …dar cu ciorba de burta ce ai?! 🙁 pana la urma se poate face ciorba de burta….fara burta 😛 cu fasii de carne de vita, dar cu gustul ciorbei de burta :))

  21. O voi incerca cu siguranta !Eu sunt adepta supelor crema pentru ca am un baietel de 6 ani foarte pretentios la mancare si certat cu legumele.Supa Crema Alba:Pun la fiert juma de dovlecel,radacinoase(patrunjel,telina,pastarnac,),un buchet de conopida,o ceapa ,usturoi,ghimbir,putina sare,putin ulei de masline(dupa ce am stins focul).Dupa ce fierb toate,maxim 30 -40 min,depinde de intensitatea flacarei,mixez totul si pun 2-3 linguri smantana normala,nu neaparat speciala pentru gatit si mixam inca 2-3 minute!Supa Crema Verde o facem din 2-3 buchete de brocoli,1 mana spanac,1 leg mica patrunjel,o ceapa ,usturoi,ghimbir,ardei gras verde,ulei masline,putina sare,cimbru uscat.Modul de preparare identic cu cel de mai sus.Supa Crema Rosie :un pahar de linte rosie(nu trebuie pusa la inmuiat,cum am citit de multe ori),ardei rosu gras sau capia,ceapa,usturoi,rosii congelate(daca aveti) sau rosii din conserva,putina pasta de tomate,morcov,chimen macinat,sare,menta uscata,cimbru uscat.Se fierb toate la foc potrivit maxim o ora.Se mixeaza si se adauga putin ulei de masline.Aici nu adaugam smantana!!!3 feluri de supa crema delicioase.care sunt devorate de fiecare data!

  22. Nu iese cleioasa? Piure de cartofi stiu ca nu se se face la blender, iese cleios…se intinde…nu pufos ca atunci cand ii zdrobesti manual…

  23. Eu fac aproape toți pașii doar ca aduc și usturoi și iese fenomenal de buna …sunt suficienți câțiva “căței de usturoi”

  24. A iesit super bună. Alor mei 3 copii, nu le plac ciorbele sau supele nicicum.
    Am descoperit rețeta aceasta luna trecuta, le-a plăcut foarte mult.!!
    Azi o prepar iar…
    Multumesc, om frumos!!!

  25. Multumim pentru reteta…suna DELICIOS!? Eu fac de obicei supa crema de broccoli, cu: sare, piper si smantana. Simplu si bun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *