Planificarea lunară a meselor la noi acasă

Articol scris în plină pandemie, mai 2020.

Așadar, ce mâncăm de când suntem în carantină?

Am un plan general al meselor, ca să ne putem organiza cu aprovizionarea, să nu gătesc în fiecare zi, să nu aruncăm mai nimic și să variem ingredientele, astfel încât să mâncăm cât putem de sănătos și de divers. Am pus AICI un meal plan aproximativ, sigur că nimic nu e bătut în cuie, de obicei joi aleg meniul pentru săptămâna următoare și merg la cumpărături.
Cum am ajuns la el?

Mai întâi am făcut o listă cu mâncărurile agreate de toți cei patru membri ai familiei. Nu sunt foarte multe, pentru că cel mic e foarte selectiv. Nu mănâncă roșii, brânzeturi, legume, în fine, complicat.
LE: Între timp cea mare a dezvoltat multiple intoleranțe și o boală autoimună care îi limitează mult dieta, ea mănâncă separat, doar ce își prepară singură.

Micul dejun și cina nu trebuie planificate la noi, mâncăm cam același lucru. Dimineața omletă cu brânză, ouă fierte sau ochiuri, tartine cu humus și unt, lapte cu cereale și fructe uscate. Seara, ne luăm din frigider ce dorim fiecare: roșii, castravete, unt, telemea, avocado, măsline etc. Din acestea încercăm să avem mereu rezerve. Eu îmi mai fac salate, guacamole, chestii rapide la cuptor, soțul mănâncă și el cu mine.

La prânz, fac pe rând aceste ciorbe:

  • Ciorbă de legume
  • Ciorbă din aripi/oase de pui
  • Supă cremă de dovlecel
  • Supă cremă de cartof
  • Supă cremă de legume
  • Supă cremă de linte cu lapte de cocos
  • Supă de pui cu taieței

O ciorbă ne ține cinci zile (cel mic nu mănâncă decât ciorbe și supă de pui), fac un oloi mai de 4 l și ne ajunge uneori și a șasea zi. Gătesc ciorba seara sau într-o zi în care nu am de gătit felul doi, ca să nu mă aglomerez.

Felul doi, din care mâncăm toți două zile la rând, dacă rămâne, chiar și în a treia zi.

  • Ardei umpluți
  • Ostropel de pui
  • Lasagna
  • Pui sau vită sau creveți cu sos korma
  • Pilaf cu vită sau curcan și legume
  • Spaghete bolognese/ragu
  • Mazăre cu curcan sau cu vită
  • Mâncare de fasole cu mămăligă
  • Pește cu mămăligă/cartofi/mujdei
  • Carne la slow cooker cu cartofi la cuptor
  • Pui cacciatore cu sos și piure
  • Grătar
  • Chiftele de pui Ikea cu piure și salata
  • Șnițele de pui cu piure

Precizez că nu folosesc multă carne, la orice gătesc pun multe legume, mâncăm cu murături, sfeclă, ridichi, ceapă alături.

La gustarea de la ora 5 fac pe loc ceva rapid (fără carne, cu excepția pateului de casă, care are și multe legume):

  • tartine cu zacuscă
  • pate de casă
  • clătite americane sau cu gem (mai ales când se coc prea tare bananele, reteța pentru clătite cu banane prea coapte e aici)
  • paste cu sos pesto (la borcan)
  • plăcintă cu măr
  • pizza (congelată, cea de la Edenia are ingrediente destul de ok și este gustoasă, apelăm la ea o dată pe săptămână, când sunt epuizată și nu am resurse să mai gătesc)
  • paste cu brânză
  • lapte cu Inka și pâine prăjită cu gem de prune fără zahăr
  • salată cu ton și porumb
  • salată de avocado cu ton sau telemea

Mai avem gustări de fructe la 11 și la 16.00, avem în casă mere, banane și citrice, își aleg singuri, spală, curăță,

Ah, supa cremă o mâncăm cu puțin parmezan, crutoane și ulei bun de măsline.

Folosesc din plin oala electrică One Pot de la Tefal, la ea fac ciorbele, bazele pentru sosuri, pilaful, ardeii copți. La slow cookerul Crock Pot fac carnea, sosurile lente, cum e cel cacciatore, dar și ardeii copți. La airfryer fac ardei copți, pește, aripioare picante, cartofi.

Sper să vă fie de folos!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4350