Tocăniță de vițel (și alte minuni) gata în 20 de minute în oala electrică sub presiune (review, p)

Oala sub presiune, botezată și oala-minune, e în familia noastră de multă vreme. La ea fierbea mama găina de țară, ca s-o poată face apoi cu smântână și s-o devorăm cu mămăligă. La ea am fiert și eu de mulți ani la rând carne de la țară, porumb, cartofii pentru piure, pentru că sub presiune, totul e gata mai repede.

Repede și bun, dar cu emoții de fecare dată! Fâsâitul necontenit, poveștile despre vecine ajunse la urgență că le-a bubuit oala, deschisul capacului când se termina timpul de fiert mă făceau să abordez instrumentul minune tot mai rar. Cu copiii prin preajmă, numai abur fierbinte nu vrei!

Așa că am luat la testat o oală electrică sub presiune, care e mult mai sigură decât oala-minune din copilăria mea și care are și multe alte funcții pe lângă (inclusiv pe cea de slow cooker). Am făcut la oala asta (pe care o cheamă One Pot) de toate, de la ciorbă la gulaș și tocană, rissoto și orez cu lapte, toate în timp foarte scurt și fără ca vreun puf de abur fierbinte să fie amenințător pentru vreo ființă din casa noastră. Pe rând le-am făcut, nu pe toate-odată!

Gulașul a fost gata după 20 de minute de fiert în oala sub presiune. Carnea de vită a ieșit moale ca miezul de pâine înmuiat în sos, cartofii și morcovii perfect făcuți, fără să se sfarâme. Dar cum e posibil să se pătrundă atât de repede și de bine, în doar câteva minute, carnea și legumele tari, care la cuptor au nevoie de cel puțin o oră, dacă nu mai multe la rând, cum e cazul cărnii de vită?

Am căutat să înțeleg care-i faza cu gătitul sub presiune, pentru că mi se pare aproape magic felul în care o oală cu capac care sfârâie poate prepara atât de repede lucruri atât de fragede. Luați un scaun, urmează o scurtă lecție de fizică despre gătitul sub presiune.

Principiul pe care se bazează oalele sub presiune este că punctul de fierbere al apei crește odată cu presiunea. Așadar, în oalele acestea apa fierbe la temperatura mai mare, ceea înseamnă nu doar că mâncarea se gătește la temperatură mai mare decât la cuptor sau pe aragaz, ci și că toată căldura din oală nu este irosită prin transformarea apei în abur (care are loc pe aragaz, de exemplu, într-o oală normală), ci rămâne în oală, să gătească tocana noastră. Oala sub presiune are un spațiu fix, sigilat (din care supapa scoate la nevoie doar presiunea în exces, ca să nu explodeze sistemul). Când încălzim oala, apa din ea și din ingrediente începe să se încălzească și să fiarbă, rezultă niște abur care umple tot spațiul gol din apă și care ocupă mai mult spațiu decât apa din care provine. Ce rezultă este că aburul se comprimă și creează presiune mai mare decât cea atmosferică (de la noi din casă). Acum crește punctul de fierbere al apei rămase netransformată în abur, ceea ce înseamnă că mâncarea din oală se gătește mai rapid.

Deci nu e nimic periculos, nimic mistic, doar temperatură mare și presiune așișderea într-o oală sigură.

Ce e foarte practic la oala electrică sub presiune One Pot de la Tefal este că are o mulțime de extra funcții. Le enumăr mai jos, dar întâi vă las cu filmul rețetelor noastre, ca să vedeți ce-am făcut și cum, în câteva minute. Oala călește, fierbe, coace, are funcție de slow cooker, ține mâncarea caldă, poate fi programată să înceapă treaba când vrei tu. Mie îmi convine grozav că pot pune ingredientele în oală, o programez, ies cu copiii în parc, iar când revenim, e totul gata, cel mai adesea în mai puțin de una, două ore. Costă în jur de 470 de lei și se găsește în mai toate magazinele de electronice și electrocasnice, online și offline. Click play.

Ce ne place foarte mult la oala electrică One Pot și de ce v-o recomandăm?

  • Gătește repede lucruri la care altfel aș avea de lucru mult timp (tocană de vițel, 20 de minute, ciorba, 20 minute, orezul cu lapte, 9 minute, la care se adaugă câteva minute de încălzire și atingere a punctului de presiune necesar.

  • Nu trebuie să învârți în ea, nu se prinde de fundul ei nimic, nu arde. Practic, pui acolo tot ce trebuie, pui capacul, apeși setările necesare, și-ți vezi de treabă.
  • Nu trebuie să stai lângă ea, ține mâncarea caldă până când vii acasă
  • Este foarte sigură. Capacul se blochează automat și nu poate fi deschis în timp ce oala funcționează, adică în timp ce presiunea e mare în vas. Are un buton pentru a elibera presiunea care permite aburului să iasă fără să fii în pericol de a te arde.

  • E mică și compactă, ușor de depozitat
  • Oala are înveliș interior antiaderent și e ușoară, se scoate rapid și se poate pune la mașina de spălat (atenție, nu conține teflon, vezi precizarea de la final)

  • Are accesorii pentru prăjituri, un suport și un coș, spatulă și cană de măsurat, toate compatibile cu mașina de spălat
  • Are 25 de programe presetate pentru anumite tipuri de mâncare: supe, tocane, orez etc
  • Are și program manual, în care îți poți seta singur timpul și temperatura
  • Are funcție de rumenire, care funcționează fără a fixa capacul, pe care slow cookerul de exemplu, nu o are
  • Când termină de gătit, se oprește și ține mâncarea caldă până vii tu să o oprești (până la maximum 24 de ore)
  • Poți seta timpul de începere a gătitului în avans (până la maximum 24 de ore)
  • Are și funcție de gătit la abur, dacă există bebeluși abia diversificați în casa voastră
  • Are trei tipuri de gătire sub presiune, high, mediu și low, în funcție de cât de tare te grăbești
  • Are funcție de coacere, puteți face brioșe, lava cake
  • Vine cu o carte cu 45 de rețete cu multe variante de mâncăruri sănătoase, care se fac repede și ies delicios la oala electrică

Cum ziceam, se găsește în mai toate magazinele de electrice și electronice, online și offline. De exemplu, aici, la Altex, e 469,9 lei.

Dac-o aveți deja, poate-mi povestiți ce mai faceți la și cu ea! 🙂 Dacă n-o aveți, poate luați în calcul s-o încercați, vă poate salva mult timp și energie!

Later edit, precizare din partea Tefal despre legătura între produsele Tefal și materialul Teflon: Teflon™ este o marcă înregistrată a companiei Chemours ( fosta “Dupont de Nemours”), producator global de substante chimice. Nu exista nicio conexiune intre compania Chemours si marca Tefal. Aparatele si vasele de gatit Tefal prevazute cu straturi anti-aderente nu contin Teflon™. Aparatele si vasele de gatit Tefal nu contin substante PFAS precum PFOA, PFOS sau “C8”. Acest aspect este verificat cu regularitate de laboratoare independente ce se asigura de absenta substantelor PFAS, PFOS sau “C8” in produsele Tefal finite, fiind astfel sigure pentru utilizare. Pentru a-si exprima angajamentul pentru sanatatea consumatorilor si mediul inconjurator, Tefal a creat eticheta “Sanatatea consumatorilor si Mediu inconjurator”/”Health and Environment” ce garanteaza ca aparatele si vasele sale pentru gatit nu contin PFOA, Plumb sau Cadmiu, si sunt complet sigure atat pentru consumatori cat si mediu.

70 Comments

  • Oana spune:

    Hello, eu nu o am, insa ma gandesc de ceva timp sa imi achizitionez ceva de genul. Cu postarea ta m-ai convins :). Multumeeeeesc!

    • Aliona Pantelei spune:

      Eu fac la ea hrisca, papanasi rusesti la aburi pentru bebe, legume si peste la aburi. Clar carnea de vita, ciorba de burta, ardei umpluti am facut in ea, sarmale (neasteptat de bune au iesit)

  • o femeie spune:

    si sa amintesti ca cine are bucataria pe curent electric (ca mine), economiseste si energie electrica pt ca e gatit mai scurt.

  • Cricri spune:

    Este minunata oala.
    Ce as adauga insa este ca timpul este ceva mai mare, in functie de reteta si cat setezi oala. Pentru a ajunge la acea presiune poate uneori dura 15-20min.
    De asemenea daca vrei sa lasi presiunea sa scada manual, iarasi mai adaugi ceva timp (> 10 min).

    • Bea spune:

      Daca puneti apa fierbinte in oala, timpul de asteptare pentru a ajunge la presiunea dorita se reduce semnificativ(m-a invatat si pe mine cineva de curand😉).

    • Printesa Urbana spune:

      Dada, si eu folosesc acest truc, il stiu de la Jamie Oliver!

  • codru spune:

    nu am aceasta oala, am un Instant Pot, ca să zic asa.. mama oalelor cu presiune, cumpărată acum vreo doi ani și coc în ea sfecla și dovleac întreg (dacă incape) =) orice fel de cocos, găină de curte în doar 20 minute, încălzesc în ea dacă nu vreau sa fac căldură la cuptorul cu gaz vara, pilafurile ies perfect si rapid.
    chiar este un ajutor indiferent de marca.

    • Ioana spune:

      Si eu am un Instant Pot, l-am ales tot pt vasul de inox, dar am o problema si nu stiu ce sa fac, unele mancaruri capata un gust ne placut dupa gatire, ai patit asa ceva?

    • Emilia spune:

      Hm, super! Mai miroase in casa a mancare gatita? Ma refer la acel miros pregnant, pe care uneori nici hota nu il poate elimina. Ar putea reiesi si din asta un avantaj. Cat am fost insarcinata nu suportam deloc mirosul de mancare gatita..imi provoca greata instantaneu.

    • Printesa Urbana spune:

      Mirosul iese cand scoti aburul la final cateva minute, daca tii oala sub hota, nu se duce deloc in casa. Clar miroase mult mai putin ca atunci cand gatesti pe aragaz.

    • Lili spune:

      De unde ati luat instant pot?

  • Ș spune:

    Waaa, tare mi-ar mai trebui si mie o așa BFF, dar am ceva rețineri cu învelișul acela… probabil teflon? De ceva timp nu mai folosesc tigai sau alte vase cu teflon. Plus că, cele de la Tefal, din tot ce am avut de-a lungul anilor, mi se părea că se zgârie cel mai repede, chiar daca foloseam numai ustensile potrivite.

    • Andreea spune:

      Si eu am avut aceeasi dilema si am ales Instant Pot care are vasul de inox.

    • Mikaëla spune:

      Sunt de acord, teflonul poate deveni nociv începând de la o anumită temperatură, se zgârie usor si isi pierde ușor calitatea in timp. In plus pe alte ustensile teflon Tefal scrie ca nu se pot spala la mașină de spălat. Tocmai acest teflon ma face sa nu cumpar nici o oala cu vas antiaderent. In alte tari tendința este de a renunța definitiv la teflon si alte suprafețe anti aderente. Câștigătorii: inox de calitate, sticla, metal/ tabla/ tole de fer pentru tigai. O informație si nimic mai mult.

    • Printesa Urbana spune:

      Buna, eu stiu ca Tefal nu mai foloseste de multa vreme in straturirile antiaderente solutiile considerate toxice. Uite, de pe site-ul lor:

      – PTFE – Politetrafluoretilena este o substanță inactivă care nu reacționează în contact cu mâncarea. Lipsa de nocivitate a PTFE a fost dovedită științific de cele mai importante autorități în domeniul sănătății.

      – PFOA: Acidul perfluorooctanoic este o substanță chimică pe care unii producători o mai folosesc încă, despre care se crede că ar avea efecte negative asupra sănătății.

      Acum câțiva ani, TEFAL a fost una dintre primele companii care au renunțat la învelișul din PFOA. În plus, Tefal garantează absența plumbului și a cadmiului din produsele sale.

    • Lucia spune:

      Cei de la Tefal spun ca au scos PFOA (acidul perfluorooctanoic) din invelisul antiaderent ,o substanță chimică despre care se crede că ar avea efecte negative asupra sănătății, in urma cu cativa ani.
      Acum folosesc PTFE(politetrafluoretilena), o substanță inactivă care nu reacționează în contact cu mâncarea.
      Tefal garantează absența plumbului și a cadmiului din produsele sale.

  • Mihaela spune:

    Foarte tare! Merge spalata la masina? 🙂

    • Robo spune:

      da, recipientul in care se gateste efectiv este detasabil si poate fi spalat la masina ca orice oala.
      se vede in penultima poza.

    • Cristina spune:

      Pe mine m-ai convins, mi se pare super, mereu ma chinui cu oala sub presiune clasica. Multumesc mult! O sa o caut/cumpar si eu!

  • Merat spune:

    M-ai convins. Tot ce-mi poate viata mai usoara, eu sunt pentru. Am dat acum comanda, platit, astept sa incerc in weekend minunea 🙂
    Sincer, de cand am Bringo (tot thanks to you), masina de spalat vase si o doamna care face curatenie la doua saptamani, doar gatitul unei ciorbe ma mai enerva :)) Time to fix that as well 😀

  • Alina spune:

    De un lucru sunt curioasa, poate tu ai studiat problema: este sanatos sa mentii mancarea calda pana la 24 ore? Adica, imd ce e gata manacarea, eu o nag in frigi… asa as lasa-o in olala… si si la caldura. Oare nu se strica?

    • Printesa Urbana spune:

      Nici eu nu as lasa 24 de ore, nu cred ca e ok. 1-2 ore maximum, dupa ce se incheie gatirea. Apoi, frigider.

    • Cristina spune:

      Temperatura inalta si aburul distrug bacteriile, iar prin capacul super-sigur nu au cum sa intre. Nu are cine sa strice mancarea.

      Cred ca mai multe bacterii ataca o mancare in frigider, in 24 de ore, decat in oala.

  • Mona spune:

    Eu am un multicooker cook4me de la KRUPS, tot cu optiune de gatire sub presiune. Si eu ii spun oala minune, gatesc in ea: ciorbe, supe, tocanite, fripturi, retete asiatice, risotto, am fiert la presiune toate legumele pt salata de beuf….
    Cu aceasta oala minune gatesc ciorba de vitel in 40 min total (pre-heating, etc). Tot la aceasta oala mi-au iesit cele mai fragede si delicioase fripturi de vitel sau porc. Pot face si friptura si garnitura in acelasi timp, pun legumele deasupra.
    Este o minune in bucatarie!

  • Silvia spune:

    Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru recomandare!

  • Taina spune:

    Din ce material este oala in care se gateste mancarea? Metal, plastic? Din ce este facut invelisul interior?
    Merci de răspuns 😁

  • Aliona Pantelei spune:

    O am si eu de vreo jumatate de an. Mi-a usurat viata considerabil! 🤗

  • Ioana spune:

    Tot cochetez de ceva vreme cu ideea unei astfel de prietene. M-am tot orientat la crock-pot, in ideea ca l-as putea pune la treaba dimineata, iar seara cand ajungem de la birou doar punem mancarea in farfurii.
    Pe de alta parte daca o tocanita se face in 30 de minute, nu m-ar deranja sa o fac direct seara si sa optez pentru oala asta sub presiune.
    Ah, ce sa fac, ce sa fac. Crock-Pot sau One-Pot? :))

    • Printesa Urbana spune:

      Eu le am pe amandoua, fac chestii diferite la ele, uneori in acelasi timp. 🙂

    • alexandra spune:

      Le am pe amandoua, sunt f bune, le poti folosi si in acelasi timp si in functie de chef. Cateodata poate nu ai chef sa gatesti seara cand te intorci de la munca, dar ti-ar placea sa gasesti ceva cald, iar cateodata poate ai putin timp seara, dar vrei totusi sa fie rapid si bun!

  • Stefana spune:

    Eu sunt curioasa cat de tare afecteaza gatirea mancarii in oala sub presiune, la temperatura mai inalta, cantitatea de vitamine si nutrienti din mancare.
    Poate ai facut o cercetare si pe partea asta si ne poti da cateva informatii utile.
    Multumesc!

  • Jupaneasa spune:

    Sa- mi bag picioarele in Tefal, ca o sa ma aduca la sapa de lemn! Numai chestii smechere fac astia!

    Am vazut la NwRadu blenderul ala smecher, dar am asteptat sa isi dea duhul vechiul blender (al naibii, nu mai murea o data) si dupa un an, am pus gheara pe el. CEL MAI FIN smoothie ever. La vechiul blender ramaneau cojite de la portocale, bucatele si seminte de diverse, smoothie-ul era ca o pasta groasa, mai mult mestecam in loc sa beau. La asta, zici ca e suc Tedi (cine a baut, stie) :))). Pulverizeaza tot, nici nu zici ca ai inghesuit acolo legume, citrice, etc.

    Apoi am vazut robotul ala care framanta cozonaci si paine si pe ala il vreau, ca imi place sa fac aluaturi in casa, dar ma cam dor incheieturile.

    Apoi am tot vazut grill-ul ala, Optigrill.
    Apoi am vazut Acti- Fry.
    Astea doua sunt asa pe lista de „meh, le-as vrea dar parca n-am nevoie asa multa, ca am cuptor cu ventilator si face ala niste cartofi prajiti sanatosi, de numa’- numa’.

    Acum vad oala asta, care face tocane si nebuni!! Valeleleuu!!! Interesanta, mai ales ca mie imi place mancarea gatita de-a noastra, gen tocanite, ciorbe, etc.
    Am deja un crockpot, dar am cam uitat sa il folosesc.

    Deci, jur, ca la urmatoarea casa, nici nu ma mai chinui sa dau banii pe cuptor si plita. Iau doar o plita de campanie, in caz de nevoie si in rest, insir toate astea prin bucatarie :))))))))

  • Mihaela spune:

    Spune ca poti face briose. Dar cum le faci? Are forme incluse?

  • Simona spune:

    Sper sa-l convinga articolul tau si pe sotul meu :))

    • Alexandra spune:

      Ioana, am vazut ca ai spus că ai atat Crock-Pot cat si One-Pot si ca faci mancaruri diferite. Poti sa imi spui, te rog care este diferenta intre ele sau minusuri/ plusuri? Noi vom începe diversificarea în curând si vreau sa achiziționez un aparat, pe care sa il folosesc atât pt bebe, cat și pt noi, ceilalți membri ai familiei pt a câștiga timp….Multumesc frumos! Toate cele bune!😊

  • Merat spune:

    Mnoh, detaliu mai putin fun: am cumparat ieri oala asta de la Altex, am dat 470 de RON, azi e 400 RON. Why you do dis, Altex? Dar daca mai asteptam o zi, nu ma puteam bucura de „buf borghinion” in weekend :))

    • Robo spune:

      sucks, dar toata lumea a patit la un moment dat ceva de genul asta, asa ca eu mi-am facut un obicei sa nu ma mai uit la pret dupa ce am cumparat ceva.
      bine, m-am abatut de la regula chiar luna asta, ca am vrut sa las review la un televizor ca eram incantat de el si am vazut ca pretul era cu 10% mai mic, ceea ce mi-a mai scazut un pic din entuziasm 🙂

      dar azi vad ca e crescut cu 10% fata de cat am dat eu pe el, deci cel mai sanatos este sa nu ma mai uit la pret, dupa cum stiam deja :-).

    • Merat spune:

      That is sound advice! 😀

  • MIHAELA spune:

    Cum sa faci tocanita de vita in 20 min? Cand vita are un anumit timp de fierbere,radacinoasele alt timp de fierbere iar ardeiul ,dovlecelul si rosiile alt timp de fierbere.Este vorba doar de reclama.

    • Merat spune:

      Ce de PRESIUNE… 😀

    • Mona spune:

      Nu este nicio reclama, eu am multicooker cu optiune de gatire sub presiune si pot confirma tot ce scrie Ioana.
      Am gatit de cel putin 5 ori tocanita de vitel, la mine a durat 30 min cu tot cu pre-heating, este un deliciu.
      Atat timp cat tu nu ai incercat aceasta oala, e pacat sa-ti dai cu parerea. Incearca una si vei fi uimita.

    • o femeie spune:

      Fix ca oala sub presiune din copilarie, aia cu capac cu un dop care se invartea.
      Diferentza e ca asta e electrica si totul controlabil.

  • Luisa spune:

    Dumnezeule mare, ce de denumiri am aflat în comentarii! Si care este diferența între Crock Pot, One Pot, Instant Pot și Multicooker, dragele mamii?!?! Că avansate mai sunteți și înapoiată eu!

    • Jupaneasa spune:

      -Crock pot gateste lent.
      -One pot, e doar denumirea oalei de la Tefal.
      -Instant Pot e pentru gatire sub presiune.
      -Multicooker e un soi de adriana bahmuteanu care canta la doua tigai: fierbe la aburi, rumeneste, e si crock pot si instant pot in acelasi timp.

      :))))

    • Printesa Urbana spune:

      Cu mentiunea ca Oala One pot de la Tefal este o oala care gateste sub presiune, si are si slow cooker.

    • Mona spune:

      Luisa, variaza optiunile pe care le are fiecare oala. Cauta pe youtube filmulete cu prezentarea lor, se gasesc foarte multe si asa te lamuresti mai bine.
      Din ce am vazut eu n-as putea spune ca difera semnificativ, insa unele au optiune slow cooking, altele nu, unele au optiunea air fry, altele nu.
      Cauta pe youtube 🙂

  • Luisa spune:

    Uf, multumesc frumos pentru raspunsuri! Foarte amabil din partea voastra!

  • Adina spune:

    thanks, am comandat-o acum, abia astept sa o primesc 🙂

  • Ionela Pop spune:

    Buna seara! Am cumparat-o si eu azi 😊🤗. Insa, vine si dilema: de unde stiu cat timp sa gatesc un preparat care nu se afla in cartea primita impreuna cu oala? Ce imi vine acum in minte: linte, hrisca, etc. Multumesc 😇

  • Raluca spune:

    Stii cand revine in stoc la Altex? Nu se gaseste nicaieri online. Multmesc

  • alexandra spune:

    Cate faceti voi la oala sub presiune, am si eu una, toata vara am fiert porumb in ea :)) acum iarna am facut supe in fix 30 de minute (asta pentru ca am vrut sa fiu eu sigura ca sunt toate fierte bine bine), o sa imi fac curaj sa incerc mai multe :X

  • Madalina Stoia spune:

    M-ai convins draga mea Ioana cu sfatul tau si am luato. Prima reteta: ciolan cu os (imediat ce a fost livrata, ingredientele erau pregatite :)) dar am intampinat o problema la rumenire cepei.. am pus uleiul, capacul deschis si cand dau pornire imi da eroare E02. Ti s-a intamplat si tie? Ai idee cum sa rezolv problema?. Nu m-am bosumflat si am calita ceapa in tigaie, oala preluan sarcina fierberii ciolanului afumat cu fasolea aferenta 🙂

  • Bogdan spune:

    Nu o mai gasesc online . O sa mai fie adusa in stoc ? Multumesc

  • Gabi spune:

    Buna! Multumita tie am achizitionat si eu aceasta oala de care sunt foarte multumita, insa am o nedumerire: in timpul gatirii, este normal sa iasa abur pe acel orificiu? Abur destul de mult in asa fel incat trebuie sa pornesc hota….acesta nu ar trebui sa iasa doar la finalul programului?

    • Printesa Urbana spune:

      Iese cate putin, ca sa regleze presiunea din interior, nu ar trebui sa iasa prea mult. Daca ai timp, fa-mi un video scurt si trimite-mi-l pe Fb, sa vad cum arata!

  • Anamaria Vition spune:

    Dragă Ioana, m-ai convins și pe mine. Tocmai ce mi-a ajuns Multicookerul și am o nelămurire: trepiedul și coșul pot fi folosite în interior?

    • Printesa Urbana spune:

      Da, ca sa pui pe ele cupe de briose, de exemplu, sau cartofi sau carne care sa nu se prinda de fund daca nu ai si lichid acolo. Ar trebui sa ai instructiuni in carticica.

  • Anamaria Vition spune:

    Mulțumesc. Nu am găsit în instrucțiuni nimic legat de accesoriile astea și fiind din plastic, nu am fost sigura daca se pot folosi la gătit. O zi bună!

  • Bianca Gruia spune:

    Bună,

    Mi-am cumpărat-o de curând și am făcut orez cu lapte. A ieșit abur tot timpul. Nu cred ca e ok. Apoi a ieșit extrem de rumenit și lipit de oala. Apoi procesul de curățare mi se pare dificil. A trebuit sa scot garnitura, sa defac capacul, sa curat șurubul acela de pe capac. După abia am știut sa le pun la loc. E clar ca ceva nu fac cum trebuie. Trebuie curățat atât de detaliat după ficare gătire? Cum fac sa nu mai iasă aburul acela? Pliz help!

    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *