Când elevii și dascălii lor fac lucruri împreună (P)

Ce face copilul român la școală? Stă în bancă, își notează după dictare ce zice proful, apoi învață pe de rost ce și cât poate, recită la lecție, mai copiază la lucrare, totul din bancă, trece anul, cu puțin noroc și rămâne cu ceva din toată toceala plictisitoare care se numește școală la noi. Îmi amintesc că la Bac la română (acum 18 ani), am primit ca subiect analiza unei poezii de Voiculescu, am îndrăznit să nu pun pe hârtie interpretarea clasică, aia predată de profa de română. Pe loc, citind versurile, am zis: stai mă că poezia asta nu e despre iubita lui, e despre moarte. Și am făcut analiza așa, pe acest fir. Am riscat, puteam să pierd toate punctele acordate pe subiect. Nu mai făcusem asta niciodată nici la clasă, nici la teze, profesoara mea nu aprecia originalitatea, doar memoria. Așa că toți puneam în comentarii ce rețineam de la ea, plus clasicele citate din Călinescu. Ora de limba română era de fapt una de caligrafie, nicidecum de înțelegere a unui text, de dezbatere, de interiorizare. Ei, și am riscat la Bac. M-am simțit de parcă aș fi sărit cu parașuta. Nu i-am zis niciodată mamei ce-am făcut, de frică! A fost bine. De fapt, a fost foarte bine. Am luat 10 și cred că a fost singurul 10 pe județ. Erau și pe atunci, pesemne, oameni deschiși la minte în comisii.

Lunile trecute s-a desfășurat un proiect, Olimpiadele K, despre care v-am scris la lansarea lui (articolul inițial este aici), invitând cât mai multe școli și grădinițe de stat să se înscrie în concurs. Miza au fost activităție extrașcolare, scopul final: câștigarea unuia dintre cele 103 premii: un premiu a 40.000 de euro, un premiu a 30.000 de euro și 101 premii a 20.000 de euro, în total peste 2 milioane de euro oferite de Kaufland.

Cu mare bucurie (și uimire) am aflat că numărul de înscrieri a fost uriaș! 1.400 de școli, licee și grădinițe s-au implicat și au înscris în proiect peste 40 000 de activități extrașcolare desfășurate de elevi cu dascălii lor.

Am citit câteva zeci dintre proiectele înscrise. Și doamne, ce mult mi-a plăcut! În săptămânile în care au fost implicați în proiecte, copiii au învățat să acorde primul ajutor, să interpreteze ingredientele scrise pe ambalajele alimentelor, să se spele corect pe dinți, să recicleze, au aflat ce este un plan de urbanism, au primit sfaturi de carieră, și-au monitorizat dieta și au propus ei feluri de a mânca mai sănătos, au alergat în parc, au creat piese de teatru, au scris povești, au cântat.

Am extras mai jos câteva descrieri din competiție, să vedeți cu cât entuziasm își descriu dascălii proiectele și elevii!

olimpiadele K cumparaturi destepte

olimpiadele K estetica urbana

olimpiadele K proiect prim ajutor

olimpiadele K evaluare kids

Pentru mine, fost elev țintuit în bancă, notat cu 10 dacă reproducea identic lecția predată, cu zero input personal, lucrurile acestea sunt de domeniul fantasticului. Mă bucur mult pentru acești copii, sunt norocoși să aibă profesori activi, mulți dintre ei vor și câștiga premii în bani, care se vor întoarce la ei sub formă de investiții în laboratoare sau proiectele educaționale speciale.

Cei care s-au înscris primii la Olimpiadele K au fost deja anunțați câștigători, vedeți lista de Top Hărnicuți aici. Primele 100 de unități de învățământ din clasament au fost deja premiate cu câte 2.000 euro.

Până pe 15 martie se validează proiectele înscrise (adică vor fi numărați copiii implicați în proiecte, cu ajutorul pozelor și filmelor înscrise pe platformă), urmând ca apoi să vedem lista finală a câștigătorilor premiilor mari. În acest moment există foarte multe instituții înscrise care au acumulat punctaj maxim, dacă punctajul se păstrează și după validare, clasamentul final se va face în ordinea în care au înscris activitățile.

Felicitări, Kaufland și Școala de Valori (Asociație de sprijin al adolescenților din România) alături de Ministerul Educației și Cercetării, pentru acest proiect impresionant! O trecem la vești foarte bune de anul acesta și sper să mai faceți și la anul!

shutterstock_377383480

Sursa foto preview: concurs interșcolar via Shutterstock.com
https://www.shutterstock.com/image-photo/team-working-meeting-studying-project-concept-377383480?src=uW6MEg4lkAB2rWiGpnZi_Q-1-32

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *