Mărțișoare simpatice din făină

marrtisoare din faina printesaurbana16

Pentru mine, Mărțișorul e despre a face cu mâinile tale un ceva oricât de mic și de imperfect pentru a-l da mai departe cuiva care va aprecia strădania. Sigur, îmi place să și cumpăr și să primesc mărțișoare perfecte, colorate, frumoase, le port cu bucurie la piept, dar cel mai mult mă încântă febra lucratului întru bucuria altuia. Încerc să transmit și copiilor asta, așa că m-am tot gândit cum să fac să creez împreună cu ei mărțișoare care să fie obligatoriu simplu de făcut (copiii mă moștenesc la lipsa de talent manufacturier), rapide (toți trei ne pierdem răbdarea în circa zece minute), cu pagube mine asupra casei (condiție impusă de tati), deloc costisitoare (că cine știe câte stricăm până ne ies unele prezentabile), distractive (copiii mei au aproape patru ani, respectiv un an jumătate, dacă distracție nu e, nimic nu e) și simpatice (frumoase sigur n-or să ne iasă anul ăsta, poate următorul).

marrtisoare din faina printesaurbana11

Și uite-așa au intrat în viața noastră mărțișoarele din făină. Aluatul îl știu de mult de pe Pinterest, am făcut cu el decorațiuni de Crăciun. Și m-am gândit, hei, dar de ce n-aș face din el și mărțișoare? Așa c-am încercat și toată gașca a fost încântată de jocul cu ele.

Pașii sunt simpli:
1. Faci aluatul
2. Coci formele la cuptor
3. Le pictezi
4. Le pui șnur
5. Le oferi cu zâmbet

marrtisoare din faina printesaurbana15

Știu că vreți ceva mai multe detalii, așa că iată:

1. Aluatul e cel mai simplu din lume
– o cană de făină (orice dimensiune)
– aceeași cană de sare fină de bucătărie (eu am pus sare mare că din aia aveam, nu e dramatic, dar ar fi ieșit mai fine mărțișoarele dacă mergeam să cumpăr sare fină)
– cam trei sferturi de cană cu apă (plus minus câteva linguri, în funcție de făină)

Frământați până obțineți un aluat nelipicios, nesfărâmicios, modelabil. Îl întindeți cu sucitorul într-o foaie nu prea subțire, să aibă cam 1 cm, zic eu.

martisoare din faina_printesaurbana1

Apoi tăiați ce forme doriți, eu am folosit ce mi-a rămas din iarnă de la turta dulce, pisici, steluțe, delfini, plus două cercuri mai mari în care am luat amprentele palmelor copiilor. Copiii au fost foarte bucuroși să amestece aluatul, să umple toată bucătăria de făină, să întindă aluat peste tot, să decupeze forme strâmbe, să guste din aluat și apoi să ceară muuultă apă, să ascundă sucitorul în cizmele mele îmblănite.

Nu uitați să găuriți fiecare formă rezultată cu o mină de pix, să aveți pe unde trece firul de mărțișor.

martisoare din faina_printesaurbana2

2. Pe o hârtie de copt întinsă în tavă așterneți formele în cuptor, la 100 de grade celsius, trei ore. Lăsați să se răcească de tot.

3. Purcedeți la decorat alături de copii. Puteți folosi culori acrilice (se găsesc în librării, sunt tuburile acelea mici, cal 45 de lei setul de 10 culori) sau banalele acuarele, lipici, sclipici, carioci, orice aveți la îndemână.

Noi avem pisici roz, delfini cu varicelă, curcubee, steluțe și inimi, de toate pentru tot neamul. Acestea au ieșit dintr-o porție de aluat, și ne sunt suficiente pentru familie și colegii de la grădi ai Sofiei.

martisoare din faina_printesaurbana3

martisoare din faina_printesaurbana4

martisoare din faina_printesaurbana5

martisoare din faina_printesaurbana6

martisoare din faina_printesaurbana7

O să vedeți că se usucă foarte repede, în câteva minute. Ceea ce nu pot spune și despre masa noastră din bucătărie, draga de ea a suferit ceva modificări de design, am uitat să o acopăr cu folie, cum fac de obicei când „pictăm”. La final, după ce copiii s-au plictisit și au fugit să facă iureș în altă parte, am dat toate mărțișoarele cu lac, să reziste mai bine în timp. Puteți sări acest pas, nu e obligatoriu.

4. Treceți prin găuri ațele de mărțișor, faceți fundă folosind degetele copiilor și gata atelierul!

marrtisoare din faina printesaurbana12

5. Acum vă puteți lăuda cu simpaticele mărțișoare, asta dacă nu cumva copiii descoperă cât sunt de gustoase și se apucă să le ronțăie. Sofia mea a lins o pisică, iar Ivan a molfăit o steluță întreagă în timp ce eu eram ocupată să pictez peștele curcubeu. Nu-i bai, că nu e nimic toxic acolo.

marrtisoare din faina printesaurbana13

marrtisoare din faina printesaurbana14

Amprentele palmelor lor o să le păstrez pentru noi, vreau să repet figura în fiecare an până când palmele lor vor deveni mai mari ca ale mele.

Noi ne-am distrat, ceea ce vă dorim și vouă, și vă așteptăm cu poze, să vedem care are cele mai frumoase mărțișoare din făină!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

11 comentarii

  1. Și noi am făcut anul trecut tot după aceeași reteta…a fost super distractiv, textura aluatului e minunata la framantat, in plus e complet naturala si netoxica, buburuzul meu a facut inclusiv ceva dinozauri (cu putina imaginatie si efort chiar vedeai un dinozaur ?), i-am dat libertatea sa aleaga si sa combine culorile pe bucățile lui…a iesit ceva cam ciudatel, mai dark-rock ? dar am apreciat viziunea artistului…in fine a fost o activitate super distractiva pt intreaga familie (a participat si tati), fiecare cu creatiile lui…am pasat ideea și la gradi, educatoarea a preluat-o și au făcut mulajul manutelor ? De abia așteptăm să repetam experienta

  2. O idee: poți cumpăra ace de brosa de la orice magazin de hobby.Le atașezi pe spate în faza de aluat și uite asa ai și broșe care le poți folosi și după luna martie ?

  3. Acum am dat si eu peste articolul asta, cu link din mărțișoare ediția 2017 🙂
    Cu ce fel de lac le-ai dat la sfârșit? Lac de unghii transparent?

    Foarte frumoase amândouă ideile 2016-2017, de-abia astept sa le pun in practica 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *