Aleargă, familie, aleargă!

Eu nu pot să alerg. Am încercat de multe ori, și când am vrut să slăbesc, și când am trăit aproape de un sportiv de carieră, și când mi s-a părut că am nevoie să depășesc încă o limită. N-am reușit niciodată mai mult de câteva minute la rând, câteva zile la rând. Nu pot, pur și simplu nu pot să alerg. Sunt rezistentă la efort fizic, pot merge pe bicicletă zeci de km cu copilul pe scaun în spate, pot urca pe munte ore la rând, mă pot cățăra foarte bine, fac sute de abdomene și de genuflexiuni, am ajuns la patru minute de plank, îmi place durerea provocată de efortul fizic, iubesc adrenalina asta, îmi place să pot mereu mai mult. Dar să alerg nu pot. Mă sufoc, îmi vine să vomit și renunț repede.

Probabil și din acest motiv admir enorm alergătorii. Mor de dragul lor când îi văd alergând în parc, echipați, transpirați. Oamenii care participă la maratoane mi se par niște eroi. Îmi pot imagina durerea din mușchii lor, presiunea din plămâni, sudoarea care le intră în ochi, dar și voința nemărginită care îi mână mai departe zeci de kilometri, iar fericirea pe care o simți la finish… cred că merită tot efortul.

Vreau ca amândoi copiii mei să învețe cât de bună e pentru ei mișcarea în aer liber. Cât de frumos te formează, pe dinăuntru și pe dinafară, sportul. Ce mult mi-ar plăcea ca ei să crească într-o Românie în care alergatul să fie ceva obișnuit, nu rezervat doar expaților și sportivilor de performanță!

Deja petrecem mult timp afară, cu bicicletele, jucându-ne în parc, mergând la munte și la pădure. Avem palete și mingi și rachete, biciclete, trotinete și triciclete, le folosim cât de mult ne permite vremea. Dar sunt decisă să trecem la nivelul următor, așa că i-am înscris pe toți la cursa pentru familii! Și scriu aici despre asta să vă conving și pe voi s-o faceți! Să vă înscrieți la traseul pentru familii (sau la maraton ori la semi maraton, dacă vă ține), să alergați în aer curat, să scoateți copiii la sport cu fiecare ocazie pe care o aveți!

Am pus mai jos detalii despre cursa pentru familii, cel la care vom participa și noi, pe 3 aprilie, în Piața Constituției. Traseul are 2,9 km și se desfășoară în jurul Palatului Parlamentului (fosta Casă a Poporului). E un fel de maraton pentru începători, mă rog, e departe de a fi un maraton, dar e un început bun pentru copii și adulți ca mine, paraleli cu alergarea, dar care vor să încerce! Participă echipe formate din minim doi membri înrudiţi, cu cel puţin un adult în echipă. Unul dintre membri are rol de căpitan şi va fi responsabil pentru înscriere, el va ridica kiturile de concurs pentru toţi membrii echipei.

Costul pentru familie este de 80 de lei dacă vă înscrieți până pe 21 martie, apoi e 100 de lei de familie, indiferent de numărul de membri. Trebuie să fie însă rude de gradul 1 sau 2. Formularul de înscriere este aici.

family run

Fiecare alergător poate alege o cauză pe care o susține, prin formularul de înscriere. Parte sau toată taxa de înscriere va merge către una dintre cauzele listate. Taxa de înscriere pentru Family run merge integral la un ONG sau fundație, eu am ales să susțin Centrul Maternal ”Casa Agar” – TOUCHED Romania, o organizație neguvernamentală nonprofit care gestionează un adăpost în care mamele foarte tinere găsesc o casă și o alternativă la abandonul copiilor nou născuți. Casa Agar asigură mamelor și copiilor adăpost, hrană, siguranță și asistență medicală, medicamente, consiliere.

Vor fi și premii la finele cursei, vouchere (200 – 450 de lei) pentru cumpărături în magazinele Hervis. Aceste premii se acordă atât pentru categoria “Cea mai rapidă familie” (toți membrii familiei trebuie sa treaca linia de sosire in acelasi timp), cât și pentru categoria “Cea mai numeroasă familie”).

Acest eveniment pentru familii este organizat de Bucharest Running Club Association (abrc.ro), care promovează alergarea ca parte dintr-un stil de viață sănătos și echilibrat. Ei sunt cei care organizează încă din 2008 Maratonul București, la care participă în prezent peste 10 000 de oameni, inclusiv sportivi din 43 de țări. În acest an Bucharest Marathon are loc pe 8-9 octombrie (detalii aici), iar semimaratonul de 21 de km ar eloc pe 14-15 mai (detalii despre acesta aici).

Nu pot spera că voi ajunge vreodată să termin măcar un semimaraton, nu mai zic de maraton, dar îmi propun să încerc să alerg. Mă voi pregăti pentru Family Run cu curse zilnice de alergat, în care voi crește progesiv durata de alergare. M-aș bucura să mă întâlnesc cu mulți dintre voi, cu toată familia, la cursa pentru familii de pe 3 aprilie! Poate peste cinci ani ne revedem la semimaraton, cum ar fi? Iar dacă sunteți departe de București, există variante de cazare. Sau puteți alerga pur și simplu, zilnic, cu copiii, just for fun.

Credit foto: Bucharest Running Club

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

14 comentarii

  1. Foarte faina inițiativa! Succes tuturor participanților! Si eu iubesc sa merg cu bici, patinele, sa urc pe munte, sa fac plimbări in pas alert prin pădure si nu numai dar alergatul ma stoarce dupa primii metri, oricât de calm as alerga.

  2. Super Ioana, felicitari pentru initiativa ta.
    Eu dupa 6 luni de la o urata insuficienta renala (aprox. 2 luni de stat in spital cu perfuzii si tot tacamul) am participat la proba de Cross 5 km de la Sibiu, asta era prin 2014. Satisfactia a fost maxima sa termin, pe locul 90 din vreo 200 nu a contat locul sau timpul ci ca am trecut linia de finnish. Anul acesta vreau sa repet figura si invit toti sibienii si nunumai sa se incrie aici:
    http://maratonsibiu.ro/inscriere-alergator/

    Spor la antrenamente!

    • Frumos, acesta merita. Cat despre alergat in aer liber in zona piata constitutiei …. Numai aer curat nu e pe la Palatul Parlamentului si oricum, betonul ala e bun-bun pt glezne ….

  3. Eu am început sa alerg cu o prietena care vroia sa se jos burta dupa bebe 2. Initial am zis ca nu rezist nici 5 minute si am alerg, usor usor, mai mult pas de jogging, 20, si tot asa. Apoi am fost la o cursa, 10km, ce nu stiam noi , era o curs de trail, nu oras, parculet, pădure ci coasta nenea, in sus si in jos, am fost penultimele dar satisfactia de a fi terminat contează. Acum aștept cele 6 săptămâni să treaca si am in plan role si alergat cu bebe 2 si bebe1 pe trotineta, tricicleta, ce vrea el.

  4. Buna Ioana,
    In primul rand felicitari pentru promovarea acestei initiative! Consider ca miscarea este extrem de benefica la orice varsta, nu doar pentru sanatatea fizica ci si pentru cea mentala. Tin pumnii tuturor familiilor care participa la acest eveniment!
    In al doilea rand as vrea sa iti dau un sfat cu privire la alergat. Eu am treizeci de ani si ma antrenez pentru un maraton in septembrie. Mereu mi-a placut ideea de a alerga regulat insa pana de curand nu am reusit sa mentin o disciplina, insa de cand am luat decizia de a participa la maraton si m-am si inscris, am o motivatie si ambitie de a termina cursa asa ca ma antrenez „ca la carte” de cateva luni bune. Din cauza asta recunosc ‘simptomele’ tale (respiratia taiata, starea de rau) si iti recomand sa iti incepi antrenamentul prin a alerga foarte, foarte incet. Ceea ce inseamna ca in timp ce alergi sa poti purta cu relativa usurinta o conversatie. Nu conteaza cat de incet inseamna asta – uneori chiar poate ai impresia ca esti mai rapida cand mergi decat cand alergi. Majoritatea facem greseala de a crede ca daca nu gafai si nu te inrosesti la fata, nu se numeste alergat. Insa prin a alerga foarte incet vei reusi sa alergi mult mai mult timp (in loc de 5 minute de alergat rapid, vei putea poate 20 de minute alergat foarte incet), iar alergand mai mult timp cresti rezistenta organismului la alergat. Viteza va veni cu timpul.
    Multa bafta si iti multumesc pentru articolele tale, le citesc cu mare placere desi inca nu am copii.

  5. Nici eu nu pot alerga. Prefer sala. In 45 de min cu un antrenor personal iti folosesti toti muschii si arati super. Mie mi se pare ca daca doar alergi nu arati asa bine, cade carnea de pe tine. Am vazut la maratoane femei care alergau de multi ani si aratau f rau. F slabe si netonificate.
    Si mai este un aspect, mi se pare ca in ultima perioada se cheltuie f mult bani pe alergat. Lumea nu se mai multumeste sa alerge gratis in parc, trebuie sa fie prezente pe facebook la tot felul de maratoane, sa isi ia cel mai scump ceas care le calculeaza viteza si distanta, cele mai scumpe incaltari, vitamine, haine speciale de alergat, etc. A devenit o industrie f profitabila in ciuda statisticilor care zic ca cei care alerga pe asfalt vor avea mari probleme cu picioarele.

    • Nu este gratuit, insa eu mi-am luat antrenor ca sa ma invete ce exercitii sa fac si cum. Nu sa citesc de pe internet si apoi sa constat ca mi-am nenorocit genunchii. Eu il voi pastra pe antrenor o perioada apoi voi face singura acasa aceste exercitii.

  6. Am facut mult sport la viata mea (karate in special), merg pe orice, imi place sa joc fotbal, sa ma misc. dar DETEST alergatul si nu stiu de ce, ca pana la urma este parte din orice sport am practicat. Cursa asta insa imi pare destul de realizabila (OK, mi-ar lua probabil 5 ore sa o fac) si ideea e super-faina. Si noi incercam sa o facem pe asta mica sportiva. Aparent nu-i nevoie, cred ca i se trage de la nume (Nadia) 😀

  7. mie imi place sa alerg. Ma ajuta la conditia fizica, la moral, la starea aparatului respirator. Nu am conditie fizica buna, tot ce ma intereseaza e sa rezist, nu timpii: am adidasi la reducere (comandati din anglia, sportsdirect), imbracaminte de bumbac, asa ca alergatul e aproape gratis. In concediu am reusit sa alerg in fiecare dimineata, la rasaritul soarelui.

    Desi nu suntem performer-i (si cheltuim f. putin bani pentru asta: un adidas pe an de fiecare si ala cadou de Craciun), dar consider ca sportul face parte din viata noastra simpla.

    Colocatarul are 3 marthoane terminate (4-5 ore), si o incercare de ultra marathon ( a abandonat dupa aprox. 50km).

    Copila a participat si ea la concurs de alergat la scoala (a vrut sa aiba si ea medalii ca tati): si are si ea o medalie. Nu s-a suparat ca a terminat ultima! (desi evident ca finalul cursei a lasat ritmul jos).

  8. Buna Ioana! Ne vedem acolo! Noi vom fi minionii din mulțime! Ne-am înscris si anul acesta la Family Walk and Run! Anul trecut ne-am distrat de minune si nici nu ne-am dat seama cand am parcurs 3 km. Edi de-abia așteaptă! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *