Biscuiții „mami, mai faci?”

De cinci zile o țin tot numai într-o tavă de biscuiți.

biscuiti cu branza de vaci printesaurbana_4

Fac, dispar. Fac, dispar. Se termină, pun totul la loc, aud de jos, din zona genunchilor:
– Mami, tututiș!
Ivan îmi aduce aminte că în ultima jumătate de oră n-am făcut biscuiți. Fac iar. O aduc pe Sofia de la grădi:
– Mami, aici miroase a biscuiți „din ăia”. Mai sunt?
– Nu mai sunt, dar…
– Mai faci, nu? Te rooog, doar o tavă…
Fac. Dispar. Fraților, așa rețetă de biscuiți eu n-am mai pomenit. Zici că-s fermecați. Fiți atenți, e simplu de tot:
– brânză dulce grasă de vaci (câtă aveți)
– făină albă (aceeași cantitate cu brânza)
– unt topit (două treimi din cantitatea de brânză sau făină)
– semințe de vanilie sau extract de vanilie sau altă aromă care vă place
(opțional) un îndulcitor (eu folosesc nimic sau puțin muscovado, care e un zahăr brun nerafinat)

Se amestecă toate cele, mai adăugați făină până nu se mai lipește, întindeți foaie subțire, tăiați forme de care doriți, dați la cuptor 10-15 minute, până se bronzează. O să vedeți că se umflă la copt, ceea ce e super fain că dacă le faceți pătrate, ies ca niște perne, dacă le faceți rotunde ies ca niște lunițe.

biscuiti cu branza de vaci printesaurbana_2

biscuiti cu branza de vaci printesaurbana_3

Eu am făcut și cu brânză făgăraș, că nu mai aveam brânză dulce (după cinci ture de biscuiți), am pus mai puțin unt, au ieșit geniale. Ies foarte bune și fără îndulcitor, dar să puneți ceva aromă. Brânza dulce le dă o consistență super faină și un gust discret, iar după copt se parfumează casa ceva de speriat.

biscuiti cu branza de vaci printesaurbana_5

Vă recomand să încercați când nu mai știți ce să faceți bun, se fac super rapid, se răcesc rapid (la noi acest aspect este esențial, răbdarea nu este punctul nostru forte). Se păstrează bine în pungi de hârtie cred, la noi n-au apucat să trăiasca mai mult de o oră.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

48 comentarii

  1. Si eu ii fac bebelui meu 100 g faina, 100 g unt si 100 g branza. Las la frigider min o jum de ora apoi intind foaia, tai cu forme, ung cu ou si presar seminte.Dementiali! ;(
    O sa incerc sa pun si ceva aroma. 😉
    Bebe mananca dar mami si tati ii savureaza fara sa respire 😉

  2. Arată bine, voi încerca și eu.
    Eu mai fac niste biscuiti, tot o rețetă simplă, făină, unt, zeamă și coajă de lămâie, doar că la ăștia in rețetă zice ca trebuie si zahar. Fără n-am incercat.

    • Eu faceam cu branza de burduf si chimen, susan sau marar si ieseau sarati. dar nu sunt prea potriviti pentru copiii mici. celor mai mari sigur le-ar placea!

  3. Off topic. De ce ar da cineva dislike la comentariile de mai sus???!!!! Tot citesc, răspunsuri și comenturi normale si in loc de like, dislike…toate. Da, unii au ceva la mansarda sigur. „Prințesa” tu incanta-ne în continuare, noi suntem fericiți să te citim. Bebe 6l aici… Te pupam.

    • Asa e, iti trebuie studii superioare sa amesteci 4 ingrediente intr-un bol 🙂
      Unlike-urile le primiti ca discutati despre chestii insipide, d-aia!

    • Probabil din greseala…si eu am dat mai devreme fara sa vreau…si nu pot remedia 🙁

    • Și eu din greșeală am dat mai devreme și nu pot remedia:( ,dar citesc pe nerăsuflate fiecare articol:)

    • Nici eu nu înțeleg. Și un comentariu banal dintr-un singur cuvânt primește dislike.

    • pentru ca sunt intrebari crancen de tampite.
      e o reteta banala, cineva care stie sa gateasca e in stare sa faca o tava de biscuiti si sa bage din proprie initiativa mac, susan, feta, miere, orice in compozitie fara sa ceara lamuriri suplimentare. ce poate sa se intample daca pui faina integrala in loc de faina alba? sa explodeze casa?

    • Eu am nevoie de indicatii clare. Tampite. Pt ca da, o mai dau in bara.
      Si printre cititoare mai sunt si persoane de 20 ani, care nu au gatit la cuptor prea des.

      In rest, chiar daca un comentariu e tampit, prefer sa intreb decat sa fac o tampenie (sunt specialista, da? )

    • offtopic: deci cred ca aveai un blog pe care il citeam inainte sa plec din tara dar nu imi mai aduc aminte ce si cum… ori gresesc?

    • daca despre mine e vorba, da, aveam un blog mai demult dar l`am inchis prin 2012.

    • Exact asta voiam sa intreb si eu, ca mi se pare…nici nu stiu cum, incredibil, sau amuzant sau cum sa zic, sa vad mereu cate un dislike la o simpla zi banala intrebare sau rapuns…

    • Uite, eu sunt o bata intr-ale bucatariei si ma bucur sincer de fiecare intrebare „crancen de tampita”, asa mai invat si eu cate ceva. N-as fi stiut in viata mea la ce temperatura sa pun cuptorul, si nici ce sa folosesc in loc de branza de vaci care aici in tari mai ne-calde nu se gaseste.

      De ce tre sa fim rai unii cu altii? Ca tot zicea un intelept ca nu exista intrebari stupide 😉

    • Va spun eu :)))) Butonul de dislike vine uneori fix in zona unde derulezi pagina la touch screen :))

  4. Eu mai dau din greșeală, tot „scroll-ând” cu degetul pe telefon. Și din păcate nu există undo. Și nu am dat doar o dată din greșeală, ci de mai multe ori. Nu stiu cum se face că butonul de dislike e mereu sub degetul meu :))

    • Nu. Să nu fie ff subtire foaia întinsă. Cam jumătate cm….Acest tip de biscuiți nu cresc, poate puțin doar, ăsta e farmecul lor. Eu fac sarati doar din 200 brânză, 200 faină, adaug in plus sa nu se mai lipească la frământat, 150 g unt sa nu fie gretosi ( nu 200…), unsi cu ou,chimen pe deasupra sau ce vreti

  5. mai mie nu mi-au cam iesit…in sensul ca sunt ft subtiri facuti, aproape arsi, la gust is buni..am pus asa: 200 branza vaca, 200 faina si 1 30 unt toate amestecate, lasat putin la rece, intinsa apoi foaie subtire si tinut la copt la 170 grade 15 min…ceva nu e bine?

  6. Uite ca eu tot fac saratele dupa aceasta reteta, dar la varianta dulce nu m-am gandit. Noi folosim in laborator o parte unt, o parte branza dulce, o parte faina, o lingurita de sare, ou, parmezan si chimen pe deasupra. Aluatul ar trebui sa stea la frigider 1-2 ore sa se intareasca untul si sa isi „faca de cap” branza dulce… De la branza dulce creste asa frumos aluatul. Pentru pitic la inceput faceam fara sare. Dar oricum le fac este fascinat sa le decupeze si sa le manance apoi. Sa nu mai spun de sot, care este foarte suparat cnd nu aduc saratele de la munca sau nu fac acasa 🙂

    • Eu am pus un ou in compozitie si 2 pliculete de zahar vanilat…dar parca lipseste ceva…probabil trebuie o branza mai sarata sau putin cascaval. Cei foarte subtiri s-au ars la 190 grade, cei mai grosi sunt cam nefacuti in interior. Cred ca e bine sa-i lasam sa se raceasca pe tava scoasa din cuptor sa se faca putin crocanti 🙂 Pentru prima data e foarte bine!

  7. Am făcut și noi (aka soțul cu mine) cu formele de la nisipul kinetic al copilului. 🙂
    Iată ce a ieșit. Oare cum pot posta o poză?

  8. Am dat peste aceasta reteta si am adaptat-o putin. Au iesit niste biscuiti minunati. Am pus faina integrala, iar in loc de unt, unt de migdale. Plus chimen. Iar branza a fost dulce cu putina telemea sarata. BB e mare, 4 ani +, nu s-a atins de ei :))) dar noua ne plac la nebunie. o sa repet. Foaie am intins cam de 0.5 cm, copt la 170 gr cam 15 min.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *