Turnul de învățare: atenție la improvizații!

Pentru noi, learning tower-ul a fost și este în continuare de mare folos. Turnul de învățare, sau learning tower, este o construcție din lemn care permite copilului să stea în siguranță la o înălțime care să-i permită să observe ce face părintele pe blatul de la bucătărie sau la chiuvetă, de exemplu, fără a fi în pericol de a cădea de acolo, de a aluneca, de a se răsturna și așa mai departe. În turnul de învățare, copilul se poate juca și el cu legume sau cu alte instrumente sigure de bucătărie, poate spăla fructe la chiuvetă, îl ai aproape, îi oferi ocazia să vadă și să încerce lucruri fără să trebuiască să îl ții în brațe sau să te temi că alunecă pe scaun, se răstoarnă sau cade. Ivan petrece în acest turn mai bine de o oră în fiecare zi, fie că stă lângă mine cât pregătesc micul dejun sau cina, uneori mă urmărește când spăl vase sau spală el cana de apă, alteori îl las să spele fructe sau legume, să întindă aluat, să facă „ordine” la linguri și furculițe, să învârtă cheia în ușă, să apese pe clanță de o sută de ori, până învață cum se deschide ușa. Nu trebuie să stau cu ochii și mâinile pe el, mă pot duce în debara să aduc o sticlă de suc de roșii fără să mă tem că în cele cinci secunde în care lipsesc, el se poate răni. Cu condiția ca turnul de învățare să fie ce trebuie !

În primă instanță, am investigat pe internet ce variante de learning tower există, apoi am decis să comandăm unul ieftin, făcut de un atelier de tâmplărie. E genul de improvizație pe care o puteți face și voi acasă, dintr-o scară de lemn de la Ikea și câteva scândurele, cuie și lipici. Concluzia noastră după câteva luni de folosire și câteva accidente este că cel mai bine e să alegi un produs mai scump, dar care îndeplinește toate normele de siguranță.

colaj learning tower

Din punctul meu de vedere, un turn de învățare bun și sigur trebuie să fie:
– bine proiectat, astfel încât centrul de greutate să fie cât mai jos, iar turnul să fie stabil și dacă cel mic se foiește sau se apleacă peste margine
– să nu permită copilului urcatul și coborâtul singur, pentru că asta e o sursă inepuizabilă de accidente
– să fie foarte solid, greu
– să fie bine lucrat și finisat
– să aibă elemente de siguranță gândite special pentru copii, care sunt maești în evadări
– să vină cu instrucțiuni clare de folosire (la ce înălțime trebuie să fie marginea turnului, greutate)
– să fie ușor de transportat de colo colo, fără ca asta să-l facă instabil
– să nu permită cățărarea în el, să nu aibă spații libere pe care cel mic să le poată folosi drept scară.

Prima variantă de learning tower pe care l-am cumpărat este acesta, făcut de un atelier de tâmplărie din București, a fost destul de ieftin, vreo 100 de lei cu tot cu transport, dacă rețin bine. Încă de la prima vedere ni s-a părut destul de scheletic și șubred, dar pentru că multă lume îl recomanda pe grupurile de părinți interesați de autonomia copilului, am zis să-i dăm o șansă.

learning tower printesaurbana 17

learning tower printesaurbana 18

Prima problemă în utilizarea lui a fost că Ivan, care avea puțin peste 1 an, a învățat să deschidă încuietoarele portițelor în mai puțin de un minut, iar consecința a fost că a căzut din turn în clipa în care eu m-am întors cu spatele. Soțul a blocat imediat portițele cu benzi rigide de plastic.

learning tower printesaurbana 16

Peste o vreme însă, Ivan a început să se cațere pe elemente turnului ca pe o scară, iar acesta se înclina amenințător, moment la care am decis să nu-l mai folosim deloc. Dar nici așa n-a fost bine, pentru că Ivan se obișnuise să stea cu mine sau cu bona la blatul de gătit și acum trebuia ținut în brațe. Așa că am decis să facem ce trebuia să facem de la bun început, și anume să luăm un learning tower ca lumea, nu o improvizație.

learning tower printesaurbana 15

E mai scump, e drept, dar concluzia noastră după o lună de utilizare a noului turn este că nu încape comparație. Merită să faceți un efort să cumpărați acest tip de turn, nu neapărat produsul pe care îl avem noi, dar unul asemănător, bine proiectat, impecabil executat, investiția merită mai ales dacă aveți mai mult de un copil, dar și dacă aveți unul sigur, pentru că atunci când nu vă mai trebuie, îl puteți vinde! Cel pe care îl avem noi costă 479 de lei fără tablă de scris pe laterale și 544 de lei cu tablă, este de la Little Helper, găsiți aici toată gama de culori.

learning tower printesaurbana 08

Are garanție 7 ani și îndeplinește toate standardele europene de siguranță. Se montează ușor, cam ca mobilele de la Ikea, cu un inbus și multe șurburi. Ivan a participat activ la montaj.

learning tower printesaurbana 01

learning tower printesaurbana 02

learning tower printesaurbana 03

learning tower printesaurbana 05

learning tower printesaurbana 06

learning tower printesaurbana 07

Treapta care stabilește nivelul la care stă copilul are un sistem foarte ingenios de blocare, astfel încât ea să nu poată fi scoasă de copil. Acest turnul de învățare poate fi folosit până la 18 kg sau 110 cm înălțime (oricare dintre ele survine mai întâi). Atenție mare: turnul trebuie să îi vină copilului până la piept, aceasta este indicația producătorului pentru a fi siguri că nu se întâmplă accidente.

learning tower printesaurbana 10

Ne place mult că e solid, greu (are 13 kg), designul e simplu și eficient, copilul nu se poate cățăra pe el, are piciorușe semisferice din plastic care permit deplasarea lui cu ușurință pe parchet sau gresie fără a le zgâria, fără zgomot.

learning tower printesaurbana 09

Există mai multe variante de culori, există și varianta cu suprafață cu tablă de scris cu creta, însă cel mai important e că e sigur. Noi am încercat pe pielea copilului varianta mai ieftină și sincer, dacă aș putea da timpul înapoi, n-aș mai alege improvizația cu preț mic, care l-a costat pe Ivan o căzătură serioasă. 🙁 Și asta e valabil nu doar pentru turnul de învățare, ci cam pentru orice accesoriu sau obiect ce urmează a fi folosit de copii. Doar pentru că folosiți improvizații și nu s-au întâmplat încă accidente nu înseamnă că sunt sigure, ci doar că ați avut noroc până acum.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

40 comentarii

  1. Pentru mine, un turn bun este cel care permite copilului sa se urce si sa se dea jos singur. Ei oricum vor sa se urce si sa se dea jos de multe ori, tu stai sa il muți sus-jos de fiecare data? E drept ca fata noastră este foarte prevăzătoare si nu face un lucru fara sa fie sigura ca il duce la bun sfârșit (nu se cațără pe dulapuri, canapele, nu se arunca de pe o canapea pe cealaltă, etc), dar noi nu am avut accidente cu turnul nostru, care e chiar mai rudimentar decat primul pe care l-ati avut voi. O sa vad cum va fi băiatul.

    • Da, il bag si il scot de fiecare data, nu e mare branza sa fac asta de zece ori pe zi. Urcatul si coboratul de unul singur inseamna usi sau spatii goale care sunt periculoase si am probat asta pe copilul nostru, din pacate. Nu recomand. Prefer sa il urc si sa il cobor de zece ori pe zi.

  2. Avem si noi unul de la Little Helper. Il folosim in fiecare zi chiar si când mănâncă. Nu ii place sa stea in scaunul de masa mai mult de 5 min, așa ca s-a dovedit o investiție excelenta turnul de la Little helper

  3. Hm, eu chiar căutam zilele astea unul și-mi surâdea primul model. Numai că tot am amânat să-l cumpăr tocmai din cauza spațiilor acelora ca o scară. Ce bine a venit articolul tău.

    • Pe mine ma uinesc unii oameni. Adica ai si bona si ii mai iei si turn? Pai sa stea bona cu el daca tu, ca părinte, nu stai. Si bona e platita sa stea la telenovele? Si cum se deplaseaza în acel turn? Dacă vrea sa treaca de la chiuveta la blat, de exemplu? Il scoți de acolo mereu? Stai sa cari acel turn de 13 kg? Astea sunt pt parintii care nu au ce face cu banii. Si o sa-mi săriți în cap multi, dar scriu asta pt ca stiu, cu siguranță, ca sunt si oameni care se regasesc în cele spuse d3 mine.

  4. Ce ai prezentat tu sunt 2 produse diferite: unul este Fun Pod pe care il avem si noi si suntrm f multumiti si care este pt copii mai mici, si al dolea este learning tower, pt copii mai mari care se pot urca si pot cobori singuri. Exista si learning tower de la cei care l-au inventat, dar se face usor si de aceea ai gasit atatea variante. Dar din cerecetarile mele pt achizitia proprie sunt 2 chestii diferite, cu utilitate similara, dar pt copii cu varste diferite. In alta ordine de idei si noi suntem mari fanuli, gatim impreuna, o implic in tot ce fac si ii place f mult!

    • Mie mi se pare si mai periculos la varste mai mari primul turn, cel care spui ca e chiar pentru varste mai mari, pentru ca e foarte subred. In plus, e si prea scund, daca un copil de 4 ani, cum e Sofia, care are 106 cm inaltime, se apleaca in el, centrul ei de greutate sigur iese din turn si sansele sa se rastoarne sunt uriase.

    • Mna…când ești gravida în 8 luni și știi ca urmează sa naști cu cezariana e mare lucru sa tot îl urci și cobori de vreo 10 ori pe zi..

  5. Eu am, ca sa zic asa, ceva nedumeriri cu privire la autonomia copilului si la independenta. Sunt genul de persoana mereu stresata de drobul de sare, vad pericole peste tot. Privind inapoi la copilaria fetei, realizizez ca poate am facut mai mult rau decat bine in ceea de priveste independenta si autonomia. Am fost dotata cu centuri de siguranta, patuturi, tarcuri de joaca, gardut de protectie, incuietori de tot felul. Practic copila era mereu inchisa undeva de unde o puteam doar eu elibera, uneori luand-o in brate. Era in siguranta, avea jucarii la dispozitie, dar nu avea libertatea ei de miscare- pe care clar o dorea fiindca incerca cu incapatanare sa evadeze. Inutil sa spun ca uneori abuzam de aceste locuri „safe”, e un risc si asta. Acest turn pare ideal pentru o mama ca mine dar nu pot sa nu il asociez cu o cusca. Nu imi dau seama ce autonomie si independenta dezvolta. Poate se refera la independenta mamei si nu am inteles eu corect. Clar e de ajutor pentru anturaj, dar eu il vad ca pe un compromis. Mai ales ca, repet, se poate ajunge usor la abuz. Adica, ce ar impiedica o bona sa puna acolo copilul cu orele si ea sa isi vada de telenovele linistita?
    Eu am folosit ca si ajutor scaunul de masa. Cel mai util si folositor obiect pana dupa 4 ani. A folosit la mancat, jucat, pictat, chiar a dormit de cateva ori in el. Il caram in orice camera si putea fi un apropierea noastra un deplina siguranta.
    .

    • Diferenta intre turn si scaunul de masa este ca in turn copilul poate imita parintele in activitatile de bucatarie, adica sta in picioare si face si el ce vrea la blatul de bucatarie, la chiuveta (din scaunul de masa nu are acces). Pentru ca e la inaltime, ca si scaunul de masa, e periculos, eu de-asta insist ca e important sa alegem o varianta sigura.

      Daca bona doreste sa lase copilul undeva cat ea sta la telenovele, poate folosi si scaunul de masa sau patul sau tarcul, nu cred ca e un pericol turnul din punctul asta de vedere.

      Orice obiect poate fi abuzat, dar eu ma gandesc ca cine investeste intr-un astfel de obiect pentru a oferi copilului acces la anumite activitati este suficient de bine intentionat si informat cat sa nu-l foloseasca ca pe o inchisoare pentru copil. El va sta acolo cat si daca doreste, la fel ca in celelalte locuri in care este pus si scos de parinte cat e mic (scaunul, patul etc). Cand e prea mare si nu-i mai place sa fie asezat acolo, o sa refuze si gata. Decizia de a cere in turn sau de a cere sa fie dat jos este a lui si il ajuta sa fie independent, nu-l incurca, la noi asa e.

    • Asa ma gandeam si eu. Din pacate eu ma simt vinovata, nu mereu luam fata un secunda in care cerea asta. Uneori mai aveam una-alta de terminat, se intampla sa fiu la baie, alteori aveam chiar nevoie de cateva clipe singura in alta camera, cu o cafea tare sau o ciocolata buna. Sigur ca nu era vorba de ore. Ma refer, clar, la toate celalalte locuri sigure, nu la turn. Bona stia exact unde sa o lase cat timp nu poate sta cu ochii pe ea, eu sper mult ca nu a abuzat. Copila nu a avut niciodata accidente caznice, spre deosebire de copiii cunostintelor care nu foloseau nicio protectie. Eu chiar eram uimita cum escaladau copii de 1 ani scaunele, mesele, cum se jucau cu margelutele surorilor mai mari, cum se bagau prin dulapuri si sertare. Totusi, la un moment dat, mi s-a parut ca acei copii au mai multe abilitati decat fata mea. Stiau sa se fereasca mai bine de pericole, isi cunosteau mai bine capacitatile si limitele, erau mult mai abili la spatiile de joaca, estimau mai usor, isi asumau unele lucruri mai usor. Eu mereu am teait cu senzatie ca poate am limitat copilul prin protejare excesiva.
      Sigur ca scaunul de masa e altceva. Totusi fata mea, asa paranoica cum eram, spala vase de pe scaunelul de baie ( acelasi folosit la spalat pe dinti, toaleta) la 1 an jumatate. Il cara singurica peste tot si nu au fost accidente. Sigur, era cineva mereu in zona.

  6. Mai, pare fain, si mie mi a luat ochii initial, apoi insa…500 lei pt (inca)13 kg de lemn intr un apartament care si asa e cu de toate, luat pentru cateva luni, ridicat toata ziua copilul in el (cine are pb cu salele, stie) pt o curiozitate pe care el, la varsta asta, o gaseste in mai orice…nu mi s a mai parut asa rentabil. Basca ca la varsta asta, in bucatarie, sunt mai multe riscante decat safe pentru ei: nu tu pahare, nu tu farfurii, nu tu cutite…nu prea s multe de facut la blat de ei. E un sir de „nu-uri” mai degraba. As zice ca daca mai cresc un pic, pot sta f bine si pe un scaunel si chiar face diverse activitati.
    Iar de vandut…is sceptica ca s ar inghesui lumea neaparat pt asa ceva.
    Nu, nu s Gica contra:).

    • O…dar facem atatea lucruri faine! Intindem aluat, il decupam, il framantam, bate oua, ea amesteca in castroane tot, eu toc legume si ea le pune in bol, etc. Noi nu avem atatea Nu-uri. Bea din pahar de sticla oricum, din farfurie normala de la 6l. Este ideal cand esti singura acasa cu copilul deja mai mare (noi il folosim de la 1a2l) si vrei sa gatesti…il implici f frumos in ceea ce faci tu.

  7. Ce ai prezentat tu pare a fi un FunPod nu un Learning Tower. Diferenta dintre ele este tocmai faptul ca din FunPod nu poate iesi/cadea ca este in sistem tip „inchis”. In Learning Tower el nu e ingradit ca sa spun asa si poate invata sa urce si sa coboare singur . Eu am varianta Learning Tower , desi am fost si eu scceptica si m-am tot documentat inainte sa il comand, are laterale rotunde cu sopul de a-l sustine ca nu cada, copilul il foloseste doar sub supravegherea mea, pentru explorare, ii place sa urce singur, la coborare inca mai exersam. Sigur, accidente se pot intampla, dar daca gatesc , spalam vase sau fructe, pictam e mereu cu mine si incerc sa fiu pe faza mereu. Aveti grija de micii exploratori !

  8. Acesta este un learning tower: http://www.amazon.com/Little-Partners-Learning-Adjustable-Toddlers/dp/B001ECHXVC. Cel prezentat in articol este Fun Pod. Ideea unui learning tower este tocmai aceea de da posibilitatea copilului sa devina independent in bucatarie – sa urce si sa coboare singur din el, sa il impinga singur spre locul unde are nevoie. Fun pod-ul mi se pare dificil de mutat chiar si de catre parinte, iar copilul este complet dependent de parinte. Iar in ceea ce priveste pretul, foarte mare, din punctul meu de vedere. Lemnivor face un learning tower pliabil, in genul acestuia http://www.amazon.com/Guidecraft-Kitchen-Helper-Natural-G97325/dp/B000SQNAQC, la 350 ron. Per total, un articol slab.

    • Nu conteaza cum se numesc, conteaza pentru ce sunt facute si mai ales daca sunt sigure sau nu. Produsele din linkurile date pe tine pe amazon sunt recomandate de la 0 luni. Cum poate fi sigur un astfel de produs pentru un copil de 3, 6, 1, 2 ani? Eu incerc sa atrag atentia asupra pericolului la care poate nu te gandesti cand cumperi un produs sau altul. Nu e dificil de mutat fun podul, aluneca foarte usor pe orice suprafata, din ce vad, e chiar mai usor decat produsele din linkurile pe care mi le-ai atasat mai sus.

    • Learning tower de la cel care l-a produs initial este recomandat de la 18+ pe littlepartners.com.
      Ideea este ca sunt 2 produse diferite. Unul care incurajeaza tocmai ideea de coborare si urcare a copilului si altul in care il pui tu. Si noi avem fun pod din acelasi motiv. Si da exista autonimie! Nu ar fi avut cum sa stea langa mine in picioare si sa face impreuna tot ce facem fara el. Suntem f multumiti de el.

    • Cel pe care il fac si cei de la Lemnivor este recomandata de la 24 luni. Primul link era dat doar ca exemplu de cum arata un learning tower . clar recomandarea era generica, cum ar putea fi folosit de la 0 luni?. Poate nu conteaza numele (poate chiar conteaza, daca un parinte este interesat sa cumpere asemenea produs), dar daca o persoana depun un efort sa scrie un articol, iar alta isi rupe din timp sa il citeasca, macar informatiile sa fie corecte si cat de cat complete. Imi pare rau de calificativul pentru articol, dar am studiat aceasta piata si iar cantitatea si calitatea informatiilor livrate au fost sub asteptari.

    • pentru un copil de 3 ani, cu o inaltime de 92 cm, oare este tardiva achizitia unui asemenea turn?

    • Sunt doua obiecte total diferite dar care in aceeasi masura pot fi la fel de sigure daca sunt confectionate corect si din materiale corespunzatoare. Asta trebuie sa inteleaga lumea care citeste articolul. Un learning tower pentru faptul ca are laterale libere nu il face din start mai periculos.

  9. Si noi avem Fun Pod si suntem foarte multumiti, fetita cere singura cand vrea sus/jos, nu il folosim pe post de cusca (cum spunea cineva intr-un comentariu). Learning tower am fost foarte aproape de a comanda dar am renuntat la idee dupa ce am facut un exercitiu de imaginatie ce se poate intampla prin toate spatiile acelea libere. O alta idee este folosirea unei masute pentru copii la modelat aluat etc

    • Imi asum denumirea de cusca. Asa cum imi asum toate greselile facute de mine cat am fost parinte de copil mic. Ideea pe care o am acum este cam asa: autonomia nu presupune sa ceara permanent ceva ci sa faca acel lucru, conform varstei. Sa ia decizia, sa incerce, sa esueze, sa gaseasca solutii mai bune data viitoare. Odata ce copilul poate cobori din pat, nu ii facem unul mai inalt si cu protectii mai inalte si mai multe ci ii facem unul cat mai jos, ideal doar o salteluta de unde poate pleca oricand si unde se poate intinde oricand. Fara sa ceara ajutorul unui adult. Daca copilul are abilitatea de a se servi cu apa, nu pun tot felul de protectii si nici nu urc paharele cat mai sus ci fac in asa fel incat sa aiba la dispozitie tot ceea ce e necesar pentru a isi satisface singur aceasta nevoie. Chiar daca eu l-as servi imediat ce ar cere. Vad ca multe persoane scriu ca exista si varianta din care copilul poate cobori, probabil exista dintr-un motiv. Daca copilul e in bucatarie si ar vrea sa fie ba la blat, ba la masa, ba la chiuveta( cum de altfel e miscarea fireasca in bucatarie) ar trebui sa ceara mereu sa fie mutat si nici nu ar depune un efort pentru a face toate aceste miscari, pentru a rezolva mici probleme ce apar pe parcurs etc. Zic si eu, poate gresesc.

  10. Eu din câte știu learning tower-ul este un instrument montessori si trebuie sa fie atât de ușor încât un copil sa il poată muta unde dorește singur si sa poată urca in el când dorește; modelul din prima poza cu scara am auzit ca este foarte periculos si instabil de la clienții ce il utilizează iar al doi-le-a mi se pare ca un țarc mai fancy. Dacă dorești totuși da dai o șansa si producătorilor roamni, nu sa ne îngropi din start te Invit sa il cunosti pe Ajutorel! Are atât varianta cu laterale goale ( varianta ajunsă la peste 300 de părinți fără nicio reclamație cum ca ar fi fost accidente) cat si varianta cu laterale cu extra siguranța! O zi frumoasa !

  11. Citesc blogul zilnic dar acest articol mi se pare ca nu este suficient documentat si poate sa induca cititorii in eroare. Acel learning tower chiar este o improvizatie si este de datoria parintelui pana la urma sa isi dea seama de acest lucru. Dar asta nu inseamna ca orice learning tower in care copilul se poate sui singur este un pericol atata timp cat este bine construit. Fun Pod nu este learning tower asa ca nu mi se pare ok sa le comparam ca fiind acelasi lucru. Ultimul este o varianta de tarc pt copil, ceea ce nu este un lucru rau. Dar au alte intrebuintari. Noi am comandat un learning tower Ajutorel care este facut din dragoste si nu arata ca acea improvizatie din prima poza. E la bunul simt ca acela este instabil si nesigur.

    • Nu inteleg despre ce inducere in eroare este vorba. Eu nu stiam nimic de existenta acestor learning towers little helpers sau cum s-or numi (conteaza?) si din articol am inteles ca e recomandata cumpararea unuia stabil si bine proiectat (chiar daca e mai scump), ca sa nu cada copilul din el sau in cap cu el cu tot. Am cautat poze cu Ajutorel, o fi facut el din dragoste dar au cam facut economie la lemn si copilul ala micut din poze ar putea cadea rapid si usor prin deschiderile (mari) laterale.

  12. Eu am făcut unul improvizat, tot din scara Ikea, dar mai frumos și mai solid. Olivia nu se poate sui singură și nici nu poate coborî. Ori e ea prea mare, ori sunt spațiile dintre scânduri mici. Și mi se pare stabil, cel puțin deocamdată. Are 1 an și 9 luni, îl folosim de pe la 1 an, mai ales la spălat pe mâini. Are o plăcere deosebită să se spele vreo 10 minute înainte de masă. 🙂

  13. Articolul este partial informativ si ma gandesc ca ar fi utile niste clarificari pt cei ca mine ce ajung aici cautand informatii despre learning tower si/sau fun pond si ar putea fi indusi in eroare.
    Learning tower si fun pond sunt 2 obiecte diferite cu utilizari diferite. Sigur ca au si asemanari, dar e ca si cum ai compara un fotoliu cu un scaun si ai spune ca din cauza ca ai luat un scaun prost facut, acum ca ai trecut la fotoliu totul e ok. Daca ai nevoie de un scaun, iti iei un scaun bun, daca ai nevoie de un fotoliu, cauti unul bun, pot fi substituite uneori, dar sunt si multe situatii cand rezultatele nu ar fi cele mai bune.
    Revenind:
    – learning tower-ul este gandit si facut in asa fel incat sa ofere libertate de miscare copilului, sa il impinga singur si sa se urce pe el, sa coboare cand vrea si astfel sa cunoasca lumea. Sigur ca asta aduce si riscuri si e decizia fiecarui parinte cand si daca sa ia asa ceva copilului sau. Unii il recomanda de la 18 luni, am gasit site-uri care il recomanda de la mai putin.
    – fun pond e un obiect care ofera copilului acces la zone inalte, dar doar cele decise de parinti. E un fel de tarc inalt sa zicem asa, copilul neputand sa iasa si sa intre singur in el si de cele mai multe ori nici sa il deplaseze pentru ca este prea greu
    Am auzit de parinti care au avut fun pond si au trecut la learning tower cand copilul a crescut, am si exemple de parinti care au ramas la fun pond si din cei care au preferat learning tower tot timpul.
    Nu cred ca exista o reteta universala, decizia o iei stiind la ce foloseste fiecare, care sunt „plusurile” si „minusurile” in functie de copil si de familie. Sigur ca e important sa iei un obiect bine facut, mai ales daca e pentru un copil

    Toate bune
    Anca

  14. Este al doilea articol de un real folos, nu zic ca celelalte nu ar fi, dar mi se pare de bun augur faptul ca am citit ceva inainte de a comanda orice fel de turn, pentru ca, sincer vorbind nu am inticipat toate problemele semnalate de tine. Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi.
    Primul articol de folos pentru mine a fost cel cu refluxul. Iarasi, multumesc. M-a salvat de la niste posibile interventii inutile si stresate. Esti o mamica buna si generoasa!

  15. Buna Ioana, acum ca a trecut ceva timp de la achiziție si testare, ai mai recomanda funpod-ul fata de learning tower? E un mare minus ca nu se poate urca/cobora copilul din funpod? Merci

    • am folosit mult funpodul, learning tower nu am mai avut dupa ce a cazut cel mic de doua ori din cel improvizat.

  16. Buna ! Oare de unde as putea sa cumpar si eu un learning tower? Ce gasesc pe net mi se par prea neaigure si periculoase.

    • Buna Ruxandra,

      Oscilez si eu intre modelul pe care il aveti voi si unul comercializat pe site-ul atvi, Baietelul meu are 2 ani si 2 luni, este energic si curios. spune-mi te rog care este experienta voastra dupa o perioada de utilizare. nu aluneca scaunelul atunci cand copilul se urca singur ?

      Multumesc,
      Raluca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *